Dodaj do ulubionych

Wolność prasy, wolność słowa

IP: 192.168.2.* 02.04.02, 11:05
Wydarzenia ostatnich dni a szczególnie sprawa Abp Peatza uświadamiają mi z całą
mocą jak wielką rolę w naszym kraju pełni wolna prasa. Wydaje mi się, że
czwarta władza zaczyna pełnić funkcje kreatora wydarzeń w tym kraju. To ona
zgłasza projekty ustaw, rozpoczyna śledztwa, pilnuje przestrzegania prawa.
Cieszę się, że pozycja prasy w naszym kraju jest na tyle silna, że jej głos
jest głosem liczącym się. Czy jednak w normalnym kraju prasa powinna pełnić
funkcje władzy wykonawczej, ustawodawczej i sądowniczej. Co robią w takim razie
organy konstytucyjne?
Obserwuj wątek
    • Gość: AU Re: Wolność prasy, wolność słowa IP: *.dialup.optusnet.com.au 02.04.02, 18:33
      Gość portalu: Bartek napisał(a):

> Wydarzenia ostatnich dni a szczególnie sprawa Abp Peatza uświadamiają mi z całą
      >
      > mocą jak wielką rolę w naszym kraju pełni wolna prasa. Wydaje mi się, że
      > czwarta władza zaczyna pełnić funkcje kreatora wydarzeń w tym kraju. To ona
      > zgłasza projekty ustaw, rozpoczyna śledztwa, pilnuje przestrzegania prawa.
      > Cieszę się, że pozycja prasy w naszym kraju jest na tyle silna, że jej głos
      > jest głosem liczącym się. Czy jednak w normalnym kraju prasa powinna pełnić
      > funkcje władzy wykonawczej, ustawodawczej i sądowniczej. Co robią w takim razie
      >
      > organy konstytucyjne?
      Wolnosc prasy i slowa jest czasem tak powolna,ze nie mozna sie doczekac na ich
      rezultaty...Dobrze,ze Bartek jest troszke szybciej myslacy,teraz wypada tylko
      wdrazac!!!

• panuszatek Re: Wolność prasy, wolność słowa 02.04.02, 18:38

> czwarta władza zaczyna pełnić funkcje kreatora wydarzeń w tym kraju.

Durniu, kreatorem wydarzen to miales byc ty!!! Prasa miela tylko to spisywac.
      A co z piata wladza - RM i Ojcem Dyrektorem.
      • Gość: Bartek Re: Wolność prasy, wolność słowa IP: 192.168.2.* 03.04.02, 11:16
        panuszatek napisał(a):

> Gość portalu: Bartek napisał(a):
        >
        > > czwarta władza zaczyna pełnić funkcje kreatora wydarzeń w tym kraju.
        >
        > Durniu, kreatorem wydarzen to miales byc ty!!! Prasa miela tylko to spisywac.
        > A co z piata wladza - RM i Ojcem Dyrektorem.
        Chetnie stane sie kreatorem wydarzen w naszym kraju, najpierw liczylem jednak na
        troche bardziej mertytoryczna dyskusje

• basza Re: Wolność prasy, wolność słowa 03.04.02, 11:25
      Co robią organa? A nie widać w TV?
      Udzielają wywiadów na okrągło o tym co zrobią!
      A jeden minister od spraw wewnetrznych chyba to już na stałe jest i w TV i w
      radiu. Boję się otworzyć lodówkę (trzymam w niej buty) aby go tam nie spotkać!
      Pomyśl, doba ma dla wszystkich 24h, z tego trzeba jeść (na wysokich posadach to
      chyba z 3-4 razy dziennie?) spać umyć się (może) i wywiady,
      wywiady............... no to kiedy mają pracować? no kiedy???????
      A i z kumplami się trzeba spotkać na np. odprawie u biskupa czy tam radzie
      ministrów, no to co Ty myslisz?, że mają lekko? A wyniki? Przeciez mówią, że
      wyniki będą!!!!!!!!!!!
    • Gość: Paweł Re: Wolność prasy, wolność słowa IP: *.bielsko.dialog.net.pl 03.04.02, 11:26

> Wydarzenia ostatnich dni a szczególnie sprawa Abp Peatza uświadamiają mi z całą
      >
      > mocą jak wielką rolę w naszym kraju pełni wolna prasa. Wydaje mi się, że
      > czwarta władza zaczyna pełnić funkcje kreatora wydarzeń w tym kraju. To ona
      > zgłasza projekty ustaw, rozpoczyna śledztwa, pilnuje przestrzegania prawa.
      > Cieszę się, że pozycja prasy w naszym kraju jest na tyle silna, że jej głos
      > jest głosem liczącym się. Czy jednak w normalnym kraju prasa powinna pełnić
      > funkcje władzy wykonawczej, ustawodawczej i sądowniczej.

Myślę, że przeceniasz trochę rolę prasy w życiu publicznym. Zwłaszcza, że duża
      część mediów w Polsce jest związana z partiami politycznymi i mają one duży wpływ
      na to co się pisze.

Co robią w takim razie
      >
      > organy konstytucyjne?

Cóż, jak to u nas. Nic dobrego. Niestety.
      • Gość: Bartek Re: Wolność prasy, wolność słowa IP: 192.168.2.* 03.04.02, 11:54
        "Myślę, że przeceniasz trochę rolę prasy w życiu publicznym. Zwłaszcza, że duża
        część mediów w Polsce jest związana z partiami politycznymi i mają one duży
        wpływ
        na to co się pisze."

Ale nie jest przeciez tak, ze wyrazicielka pogladow dolow partyjnych jest wolna
        prasa, a poza partia wplywa na rzadzacych w sposob bezposredni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka