Dodaj do ulubionych

Walka z korupcją na szczytach władzy

11.06.14, 11:04
Po ostatniej decyzji Sejmu w sprawie byłego szefa CBA zapaliło się malutkie światełko w tunelu.
Okazało się ,że w koalicji rządzącej jest grupa przywoitych ludzi . którzy uważają ,że walka z korupcja to sprawa bardzo ważna. Nie tylko z korupcja na szczeblu gminy ale i tą na najwyższym szczeblu władzy.
Ale to tylko malutkie światełko. Natomiast olbrzymim "reflektorem walącym po oczach" jest postawa wielkiej grupy posłów , którzy chcieliby "powiesić" urzędnika państwowego walczącego z ta wysokopostawioną korupcja.
To bardzo, bardzo smutne.
A najsmutniejsze jest to , ze wielu ludzi (na ogól przeciwników PiS) dalej uważa, że wojna z PiS-em jest ważniejsza od walki z korupcja i ...popierają tych posłów "prokorupcyjnych".
Obserwuj wątek
    • m.c.hrabia Re: Walka z korupcją na szczytach władzy 11.06.14, 11:09
      rozbawiasz ludzi od samego rana :))))))
      powinieneś założyć kabaret.
    • religijnych.uczuc.obraza Re: Walka z korupcją na szczytach władzy 11.06.14, 11:10
      Walka z PiSem to walka z korupcją. Największa korupcja w Polsce szerzyła się właśnie za PiSu. Sam historyk z Sochaczewa dopuszczał ją w swoim biurze.
      No i powiedz mi remik co to za wysoka władza: posłanka PiSu Sawicka (z opozycji nie mogła być bo jak sam piszesz historyk z Sochaczewa walczył z korupcją na szczytach władzy w wtedy u władzy było PiS), Marczuk-Pazura, Garlicki, były prezydent...
    • scoutek Re: Walka z korupcją na szczytach władzy 11.06.14, 11:20
      powtórzę to, co dziś napisałam do Sawy:

jest dokładnie na odwrót
      wczorajsze głosowanie miało uchylić immunitet panu posłowi Kamińskiemu, by sąd mógł mu udowodnić, że jest winny
      a tak pan poseł uciekł, mimo, że twierdzi, że racja jest po jego stronie
      nie chce się bronić? nie chce udowodnić, że ma rację? że walczył z korupcją?
      bał się?
      • m.c.hrabia Re: Walka z korupcją na szczytach władzy 11.06.14, 11:27
        eeeee tam , Scoutku nie rozumiesz ,że sądy są dla "pospólstwa" a nawiedzeni zawsze rację mają
        jak Kamiński mówi to tylko i wyłącznie samą prawdę i tylko prawdę
        • scoutek Re: Walka z korupcją na szczytach władzy 11.06.14, 11:32
          taaaak, słyszałam wczoraj Girzyńskiego (czy Giżyńskiego?), który zwatpił w przeuczciwego prezesapana, bo to Kamińskiego właśnie nazwał najuczciwszym człowiekiem na ziemi
          • sclavus Re: Walka z korupcją na szczytach władzy 11.06.14, 13:58
            ... zwieracze mi puszczają, kiedy tylko usłyszę głoś, tego Giżyńskiego...
            Nagła dyspepsja... niemalże prezydencka! ;)
    • der-chef Re: Walka z korupcją na szczytach władzy 11.06.14, 11:25
      Tylko Brunon K. poradzi sobie z tym problemem.
    • mn7 Re: Walka z korupcją na szczytach władzy 11.06.14, 11:27
      A może on rzeczywiście wierzy w to, co wypisuje w tych masowo zakładanych wątkach?
      Nie, to niemożliwe.
    • fiu-bzdziu2010 Re: Walka z korupcją na szczytach władzy 11.06.14, 11:31
      cuś amatorzy z tych ajentów - skarb państwa musi płacić za ich zabawy w bondów
      • religijnych.uczuc.obraza Re: Walka z korupcją na szczytach władzy 11.06.14, 11:37
        Bo sądy się uwzięły na uczciwców od historyka z Sochaczewa. Gdyby tak orzekał sędzia Janusz Wojciechowski to wyroki byłyby inne i niezawisłe.
    • zbysio45 Re: Walka z korupcją na szczytach władzy 11.06.14, 11:50
      Popieram autora tego wątku bo tu nie chodzi tylko o posłow ale o całe społeczenstwo polskie ktore jest obecnie przeswiadczone ze w elitach władzy istnieje bezkarnosc odnosnie korupcji oraz odpowiedzialnosci za błedy i lenistwo na wysokich stanowiskach panstwowych.Dodatkowo do tej plagi społecznej włączyłbym niektorych usłuznych władzy , dziennikarzy mediow głownego nurtu ktorzy prowadza dezinformacje oraz manipulacje faktami w celu ochrony roznych waznych łapowkarzy.
      • m.c.hrabia Re: Walka z korupcją na szczytach władzy 11.06.14, 11:54
        Popieram autora tego wątku..

zgadnij zbynku dlaczego mnie to nie dziwi? :)))))

ta sama czyli wyższa półka :))
      • religijnych.uczuc.obraza Co racja to racja adams 11.06.14, 11:56
        mnie też przeraża że usłużni władzy dziennikarze ukręcili łeb sprawie korupcyjnego przemysłu ułaskawieniowego w kancelarii prezydenta Kaczyńskiego. Wszystko po to by ochraniać ważnych łapówkarzy.
        • fiu-bzdziu2010 Re: najwyższy szczyt 11.06.14, 12:05
          no, no - na najwyższym szczycie też korupcja się zdarzała

czyściciele mieli dużo czasu - prawie trzy miesiące
    • wiosnaludzikow Re: Walka z korupcją na szczytach władzy 11.06.14, 12:01
      remik.bz napisał:

> Po ostatniej decyzji Sejmu w sprawie byłego szefa CBA zapaliło się malutkie świ
      > atełko w tunelu.
      > Okazało się ,że w koalicji rządzącej jest grupa przywoitych ludzi . którzy uważ
      > ają ,że walka z korupcja to sprawa bardzo ważna. Nie tylko z korupcja na szczeb
      > lu gminy ale i tą na najwyższym szczeblu władzy.
      > Ale to tylko malutkie światełko. Natomiast olbrzymim "reflektorem walącym po oc
      > zach" jest postawa wielkiej grupy posłów , którzy chcieliby "powiesić" urzędnik
      > a państwowego walczącego z ta wysokopostawioną korupcja.
      PiS nie jest zdolny aby to zjawisko zmniejszyć. To tylko gadanie. Udowodnił już swoją nieskuteczność w tej kwestii.
      • zbysio45 Re: Walka z korupcją na szczytach władzy 11.06.14, 12:13
        Moze internauta wiosnaludzikow oraz jego kolesie z PO udowodnia spoleczenstwu polskiemu ze w ciagu 7 lat rzadow PO skutecznie walczono z korupcją .Jakie były efekty afer ktorych nie brakowało za rzadow koalicyjnych PO+PSL? Gdzie sa te wyroki w roznych przekretach za ostatni okres rzadow koalicyjnych ?
        • religijnych.uczuc.obraza Re: Walka z korupcją na szczytach władzy 11.06.14, 12:23
          Najpierw adams wymień te afery.
        • wariant_b Re: Walka z korupcją na szczytach władzy 11.06.14, 12:42
          zbysio45 napisał:
          > Moze internauta wiosnaludzikow oraz jego kolesie z PO udowodnia spoleczenstwu
          > polskiemu ze w ciagu 7 lat rzadow PO skutecznie walczono z korupcją,

Owszem, zajmujemy obecnie 38 miejsce w indeksie percepcji korupcji (CPI 2013)
          i wyprzedzamy Litwę, Łotwę, Czechy, Słowację i Węgry, że o takich Włochach,
          Hiszpanii czy Grecji nie wspomnę. W 2007 byliśmy na 61 miejscu i wszystkie
          wymienione wyżej kraje były mniej skorumpowane od nas.
          • m.c.hrabia Re: Walka z korupcją na szczytach władzy 11.06.14, 12:47
            zajmujemy obecnie 38 miejsce w indeksie percepcji korupcji (CPI 2013)

oczywistym jest, że indeks jest skorumpowany.
            • wariant_b Re: Walka z korupcją na szczytach władzy 11.06.14, 13:20
              m.c.hrabia napisał:
              > oczywistym jest, że indeks jest skorumpowany.

Tak dłużej nie może być - jak PiS wróci do władzy, to sejm przez jedną noc uchwali
              nasz własny Indeks, który wskaże, kto tu naprawdę jest skorumpowany, a kto nie jest.

Tak na marginesie - kiedy Łukaszenka doszedł do władzy pod hasłem walki z korupcją,
              to prawie całkowicie zlikwidował niekontrolowaną korupcję i jeszcze do 2003 roku
              Białoruś wyprzedzała nas w Indeksie. Ta kontrolowana oczywiście została i zakwitła,
              więc teraz Białorusini dzielnie walczą z Ukrainą o ostatnie miejsce w Europie.

Przyjrzyjcie się mi, bo patrzycie na Łukaszenkę
              • dystans4 Re: Walka z korupcją na szczytach władzy 11.06.14, 13:24
                Dodam do powyższego:

Ludzie powinni się bać - kampania '2007.
            • wiosnaludzikow Re: Walka z korupcją na szczytach władzy 11.06.14, 14:10
              m.c.hrabia napisał:

> zajmujemy obecnie 38 miejsce w indeksie percepcji korupcji (CPI 2013)
              >
              > oczywistym jest, że indeks jest skorumpowany.
              Ty i Zbysiu powinniście mieć osobne forum :)
              • nazimno Odszukac mozna np cos takiego: 11.06.14, 14:13

ec.europa.eu/dgs/home-affairs/what-we-do/policies/organized-crime-and-human-trafficking/corruption/anti-corruption-report/docs/2014_acr_poland_chapter_pl.pdf
        • wiosnaludzikow Re: Walka z korupcją na szczytach władzy 11.06.14, 13:38
          Odpowiadasz na:
          zbysio45 napisał:

> Moze internauta wiosnaludzikow oraz jego kolesie z PO
          Dobre :) Ty Zbyszku masz chyba udar w każdym razie nie różnisz się tu od kundelków z PO jako kundelek z PiS. Tak szczególnie przyjaźnię się tu na forum z aktywistami z PO :)
          To Ty pokaż efekty CBA z okresu 2005 2007. Niemoc, nieskuteczność, naruszanie prawa, niekompetencja.
    • dystans4 Re: Walka z korupcją na szczytach władzy 11.06.14, 13:09
      Zacytuję Scoutka:

jest dokładnie na odwrót.
    • sclavus Dlaczego uważasz, 11.06.14, 13:54
      że to co się stało w sejmie, nie było odebraniem Kamińskiemu prawa do obrony przed sądem???
      ... sala sejmowa nie jest miejscem do takiej obrony - można na niej nagadać tyle głupot a w chwili utajnienia tego, jeszcze więcej i większych głupot... nic tylko, żeby "wywrzeć wrażenie"... (a "ciemny lud" zmuszony jest kupować kota w worku)
      No i stało się!! Wywarł!!
      ... demagog penderolony...
      • remik.bz batonik za 0,49 zł 11.06.14, 14:46
        sclavus napisał:

> że to co się stało w sejmie, nie było odebraniem Kamińskiemu prawa do obrony pr
        > zed sądem???

Uważam ,że wogóle publiczne roztrząsanie spraw dotyczących służb specjalnych to działaniae na szkodę państwa , to rozbijanie tych słuzb.
        Nie wiem czy Kamiński łamał prawo czy nie łamał, ale wiem jedno. Działał jako urzednik państwowy. Urzędnik szczególnego rodzaju. Nie od wydawania pozwoleń na budowę tylko od ścigania tych , którzy za te pozwolenia na budowę biorą łapówki.
        Korupcja to rak toczący państwo. Jest na wszystkich szczeblach władzy. I w nosie mam naszą 39-pozycje w rankingu korupcyjnym. Nie ma się z czego głupowato cieszć ,że jest dobrze. Jest źle. Dobrze to będzie gdy znajdziemy się w pierwszej trójce.
        W społeczeństwie panuje przekonanie (moim zdaniem słuszne) ,że skorumpowani ludzie władzy są nie do ruszenia. A kto ich próbuje ruszyć ten kończy jak Kamiński.
        Władza potrafi skutecznie wsadzić za kratki ubezwłasnowolnionego gościa, potrafi scigac za batonik za 49 gr , ale chroni grube i przekręty wśród swoich.
        Taka jest opinia olbrzymiej części społeczeństwa.
        próba postawienia Kamińskiego przed sądem to potwierdza.
        I powtarzam jeszcze raz - dowalanie własnym słuzbom specjalnym to głupota i działanie wbrew polskiej racji stanu. Raz zniszczony autorytet jest nie do odbudowania.
        Tak jak w przypadku Urzedu Prezydenta - Żyrandola.
        PS : nie wyobrażam sobie takiego cyrku jak u nas ze słuzbami np UK, USA, czy Rosji.
        I jeszcze jedno, nie ma służb pisowskich czy peowskich. Są polskie. I każda władza ma do jasnej cholery o nie dbać, to jej psi obowiązek. Nawet jak popełniają błędy.
        • sclavus Re: batonik za 0,49 zł 11.06.14, 14:51
          Tiaaaa... - ilu ich znalazł??
          Koto został skazany z "jego znalezienia"???
          Od samego początku zaistnienia, CBA pod wodzą Kamińskiego, to była polityczna hucpa!... żeby nie powiedzieć: SB IVRP!!
          • remik.bz Re: batonik za 0,49 zł 12.06.14, 10:23
            sclavus napisał:

> Tiaaaa... - ilu ich znalazł??
            > Koto został skazany z "jego znalezienia"???

Nie wiem.
            Tak samo jak nie wiem czy obecne "apolityczne" CBA ma jakies wyniki.
            Tak nawiasem, jakieś pół roku temu w mediach trąbiono ,ze CBA zatrzymało kilkanaście osób za ustawianie ( w tle korupcja)przetargów dotyczących spraw informatycznych.
            Czy wiadomo co dalej w tej sprawie?
            Ja znalazłem tylko jedna informację. Okazało się ,że nie chodziło o żadne przetargi tylko o dyskusyjne zastosowanie trybu "zamówienie z wolnej reki". Trybu zgodnego z ustawą prawo zamówien publicznych i polegającym m.in. na negocjacjach tylko z jednym wykonawca. Podobno złamano przesłanki zastosowania tego trybu. Ale tez słyszałem ,ze wykładni, interpretacji tych przesłanek jest tyle ilu prawników.
            Więc jak to jest z tym "osiągnięciem" obecnego CBA?
            • religijnych.uczuc.obraza Re: batonik za 0,49 zł 12.06.14, 13:22
              Pewnie że nie wiesz bo jak nie robią konferencji i nie pokazują produkcji CBA TV to już się biedaku gubisz i nie masz o niczym pojęcia.
              wiadomosci.onet.pl/kraj/sad-aresztowal-dwoch-podejrzanych-w-infoaferze/jzmhm
        • wiosnaludzikow Re: batonik za 0,49 zł 12.06.14, 11:40
          remik.bz napisał:
          > I jeszcze jedno, nie ma służb pisowskich czy peowskich. Są polskie. I każda wła
          > dza ma do jasnej cholery o nie dbać, to jej psi obowiązek. Nawet jak popełniają
          > błędy.
          Pełna zgoda !
          • religijnych.uczuc.obraza Re: batonik za 0,49 zł 12.06.14, 13:23
            Kompletna bzdura. Służby mają pozostawać bezkarne jeżeli prowadzą przestępczą działalność?
          • sclavus Re: batonik za 0,49 zł 12.06.14, 13:56
            To smutne, ale w IVRP, były pisowskie i bardzo polityczne!!!
            Bardzo za bardzo....
        • religijnych.uczuc.obraza Re: batonik za 0,49 zł 12.06.14, 13:19
          remik.bz napisał:

> Uważam ,że wogóle publiczne roztrząsanie spraw dotyczących służb specjalnych to
          > działaniae na szkodę państwa , to rozbijanie tych słuzb.

O WSI też tak pisałeś?

> Nie wiem czy Kamiński łamał prawo czy nie łamał, ale wiem jedno. Działał jako u
          > rzednik państwowy. Urzędnik szczególnego rodzaju. Nie od wydawania pozwoleń na
          > budowę tylko od ścigania tych , którzy za te pozwolenia na budowę biorą łapówki

W przypadku Kwaśniewskich wcale tak nie działał. tam nie było sprawy łapówki.

> Korupcja to rak toczący państwo. Jest na wszystkich szczeblach władzy. I w nosi
          > e mam naszą 39-pozycje w rankingu korupcyjnym. Nie ma się z czego głupowato cie
          > szć ,że jest dobrze. Jest źle. Dobrze to będzie gdy znajdziemy się w pierwszej
          > trójce.

Ale komu ostatnio płaciłeś za coś pod stołem? Albo kto usiłował ostatnio naciagnąć cię na łapówę?

> W społeczeństwie panuje przekonanie (moim zdaniem słuszne) ,że skorumpowani lud
          > zie władzy są nie do ruszenia. A kto ich próbuje ruszyć ten kończy jak Kamiński

Skorumpowani ludzie władzy są jak najbardziej do ruszenia. Nie do ruszenia są wtedy, gdy montuje się przeciw nim prowokacje albo opowiada się bajki na które nie ma żadnych dowodów.

> Władza potrafi skutecznie wsadzić za kratki ubezwłasnowolnionego gościa, potraf
          > i scigac za batonik za 49 gr , ale chroni grube i przekręty wśród swoich.
          > Taka jest opinia olbrzymiej części społeczeństwa.

To jest głupia opinia społeczeństwa zaczytanego w opowiastkach dziennikarzyn.

> próba postawienia Kamińskiego przed sądem to potwierdza.
          > I powtarzam jeszcze raz - dowalanie własnym słuzbom specjalnym to głupota i dzi
          > ałanie wbrew polskiej racji stanu. Raz zniszczony autorytet jest nie do odbudow
          > ania.

I jeszcze raz: na pewno pisałeś to przy okazji likwidacji WSI.

> Tak jak w przypadku Urzedu Prezydenta - Żyrandola.
          > PS : nie wyobrażam sobie takiego cyrku jak u nas ze słuzbami np UK, USA, czy Ro
          > sji.

Naprawdę? Nie znasz spraw Snowdena, Assenge'a?

> I jeszcze jedno, nie ma służb pisowskich czy peowskich. Są polskie. I każda wła
          > dza ma do jasnej cholery o nie dbać, to jej psi obowiązek. Nawet jak popełniają
          > błędy.

Niestety, CBA za historyka z Sochaczewa była ekipą pisowską. Tego nie da się ukryć. Takie coś jest nie do pomyślenia w USA, Anglii albo Rosji.
        • spokojny.zenek Re: batonik za 0,49 zł 12.06.14, 18:40
          Jest wolność słowa, ale to co wyprawia ten płatny propagandzista remik to po prostu granda. Z bezczelnym ,cynicznym uśmieszkiem tak odwaraca kota ogonem i tak stawia sprawy na głowie. To obrzydliwe.
          • remik.bz Odbiło Ci Zenku ? 12.06.14, 19:29
            spokojny.zenek napisał:

> Jest wolność słowa, ale to co wyprawia ten płatny propagandzista remik to po pr
            > ostu granda.

Propagandzista ? Płatny?
            Tobie naprawde odbija Zenku. Nie uczyli Cie na studiach prawniczych , ze ludzie maja różne poglady, różne zdania ?
            Ale myslenia to chyba Cie uczyli. Wymysl więc kto i w jakim celu miałby mi płacić za moje pisanie? Kto by miał z tego jakis pozytek? przeciez na tym forum doskonale wiemy kto jakie poglądy reprezentuje i wiemy ,ze nikt nie zmieni tych pogladów pod wpływem argumentów innego forumowicza. My na tym forum jesteśmy tacy "zabetonowani pogladowo". Chyba ostatni idiota plcił by za to , abym przekonał Cie do zmiany pogladów :)
    • volupte Re: Walka z korupcją na szczytach władzy 12.06.14, 11:53
      Walka z korupcja musi być prowadzona zgodnie z prawem. Nie uchylili immunitetu to komisja potrzebna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka