Gość: ABBA IP: *.citizensbank.com 23.08.04, 20:50 Typowy przyklad zaniedbania lekarskiego. Szkoda chlopaka. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: krajan przykład zaniedbań państwa w ochronę zdrowia IP: *.ws146.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.04, 21:10 dlaczego do tej pory, kazdy powiatowy szpital nie ma, Tomografu Komputerowego, coraz blizej Bangladeszu:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no tak ciekawe kto zapłaci? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 23.08.04, 21:28 Jestem neurologiem i pracuję w Niemczech. Tutaj też nie w każdym szpitalu jest TK. Poza tym nawet jeśli jest to nie robi się go przy każdym urazie głowy. Ja osobiście wolę robić za dużo niźli za mało...Co to Rentgena czaski to wątpię czy w czasie kiedy ten chłopak był w szpitalu dało by się tam wiele zobaczyć. Pewnie krwiak się powli powiększał....Tak naprawdę to powinien powiedzieć rodzicom ,że jeśli by chłopak miał mdłości to powinien natychmiast ponownie do szpitala zostać dowieziony... jeśli już nie zrobił tego TK...TO nie pierwszy i nie ostatni taki wypadek na świecie. Po prostu urazów głowy jest tak dużo ,że chyba nigdzie nie robi się wszystkim TK... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zawisza RTG- pic na wode IP: *.nhs.uk 23.08.04, 21:38 Jestem lekarzem Ratownictwa w Anglii- nie martwcie sie tutaj tez nie ma TK- czasami trudniej niz w Polsce. RTG maze zdiagnozowaloby mu pekniecie czaszki, a to nie wiele daje bo sie i tak tego nie leczy, jedynie zwiekszyloby szanse diagnozy krwiaka. TK by go uratowalo ale nie zawsze sie da. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stas Re: RTG- pic na wode IP: *.mayo.edu 23.08.04, 21:49 ja jestem lekarzem w Stanach....tu kazdemu po urazie glowy robimy CT. Ale sa na to pieniadze....Spoleczenstwo w Polsce musi zdecydowac samo na co chce przeznaczac pieniadze.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hi Hi ...USA Re: RTG- pic na wode IP: *.dip0.t-ipconnect.de 23.08.04, 22:05 Tylko ,że w stanach coraz mnie ludzi ma ubezpieczenia, więc wcale nie zostli by przyjęci , a tym bardziej nikt nie zrobiłby im TK... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stas Re: RTG- pic na wode IP: 207.218.183.* 24.08.04, 02:53 Brak ubezpieczenia dotyczy wizyt profilaktycznych. W przypadkach naglych nie ma to znaczenia - kazdy leczony jast tak samo, czy masz czy nie masz ubespieczenia, jak by sie cos stalo pacjentowi (ubezpieczony czy nie) prawnicy wzieliby sprawy w swoje rence... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zawisza TK dobre - ale...(nie krytykowac lekarza) IP: *.nhs.uk 24.08.04, 08:06 Statystycznie okolo 1:8500 ma krwiaka po tego rodzju (niewielkim) urazie. Tylko maly procent z tych pajentow nadaje sie do leczenia chirurgicznego, reszta leczy sie zachowawczo. Po TK glowy jest okolo 1:2000 sznse na nowotwor mozgu wiec statystycznie sie nie oplaca bez duzego stopnia podejzenia. Czy ten chlopak mial az tak wiele objawow, trudno powiedziec z artykulu jakiejs gazety. Niestety medycyna nie jest idealna i czasami ludzie umieraja. Nie znaczy to, ze jest to z winy lekarza. Moze poczekajmy na wyniki sprawy zanim ktokolwiek jeszcze bedzie sie tu wsciekal jacy to lekarze skorumpowani itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podatnik Re: RTG- pic na wode IP: 5.3.1R4D* / 136.8.152.* 24.08.04, 13:08 Wlasnie, wlasnie podatnicy wszystkich krajow laczcie sie, bo ktos wydaje wasze pieniadze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majkel Re: RTG- pic na wode IP: 193.61.202.* 24.08.04, 12:19 Rtg nie pokaze krwiaka bo nie do tego sluzy. Moze byc przydatne gdy podejrzewa sie pekniecie struktur kostnych ale krwiak moze powstac rownie dobrze bez ich uszkodzenia. Pisanie wiec, ze rtg uratowaloby komus zycie jest bzdura. Co do TK - w moim szpitalu (w Polsce) wykonuje sie je rutynowo osobom, ktore w wyniku urazu glowy stracily przytomnosc (niewazne na jak dlugo) lub maja jakiekolwiek objawy neurologiczne po urazie (zaburzenia widzenia, sluchu, nudnosci, wymioty, parestezje, niedowlady, zawroty glowy itd) a i tak mozna przepuscic jakis powazniejszy przypadek. Pacjent bezposrednio po urazie moze nie miec zadnych objawow, nie stracil przytomnosci, a 6 godzin pozniej rozwinie pelne objawy krwiaka. I nawet jakby kazdemu TK robic - to tez niewiele zmieni bo TK tez ma wady. W artykule nie ma informacji, nt. objawow z jakimi chlopak trafil do szpitala, nie wiadomo czy po urazie stracil przytomnosc, czy nie wiec wstrzymajmy sie z ocena pracy tego lekarza do oficjalnego stanowiska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ordynator Gdyby rodzina dała łapówę, to może chłopak by żył IP: *.brodwy01.nm.comcast.net 23.08.04, 22:42 To polska rzeczywistość : do ordynatora bez łapówki nie podchodź!!! Odpowiedz Link Zgłoś
swantevit Re: Gdyby rodzina dała łapówę, to może chłopak by 23.08.04, 22:44 "lekarz katolicki" ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doktor_39 Re: Rutyna w szpitalu IP: *.in.lublin.pl / 62.233.188.* 23.08.04, 23:47 Niestety urazy głowy to częste zdarzenie, potwierdzą to wszyscy majacy do czynienia z pomcą doraźną. W Polsce generalnie urazy się lekceważy, i to zarówno lekarze jak i pacjenci i ich rodziny, opiekunowie itd. A efekty jak widać.Również decydenci odpowiedzialni za organizację np. Oddziałow Ratunkowych. Ustawa o Ratownictwie Medycznym w lesie...Itd... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gama Re: Rutyna w szpitalu IP: *.poczta.poznan.pl 24.08.04, 08:56 Coś nie bardzo chce mi się wierzyć, że tak sam, bez niczyjej pomocy "poknął się o plecak i uderzył o kant ławki". Gdby tak było, obrażenia byłyby chyba mniejsze. Mając na uwadze mój niedawny pobyt w tego rodzaju placówkach (szkołach) i skutki wypadku sądzę, że ktoś mu pomógł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Facecik Mój dziadek miał krwiaka a lekarz mu dał leki na IP: 212.244.128.* 24.08.04, 10:23 Mój dziadek miał krwiaka na mózgu a lekarz dał mu leki na Parkinsona bo zobaczył że dziadek ma drżenie ręki przy stole, nie trzyma stolca i ma taki efekt "liczenia pieniędzy" czyli przebierał tak palcami ręki. Nawet go na prześwietlenie głowy nie wysłali. Dobrze że ojciec opieprzył wszystkich i awanture solidną przeprowadził jak zobaczył ten cały cyrk. A dziadek przez 2 tygodnie leki brał przeciw parkinsonowskie. Teraz jest wszystko w porządku bo solidny lekarz przeprowadził mu operacje i krwiak wypłynął pod ciśnieniem. Ujmując sprawę krótko po prostu są nieuki i prawdziwi lekarze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maggi Re: Mój dziadek miał krwiaka a lekarz mu dał leki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.04, 11:58 No to już teraz potrafisz zróznicować Parkinsona od krwiaka. A jak pojawi się jakiś inny problem, to tata znowu kogoś opieprzy i zrobi awanturę i medycyna uratuje dzieki Tobie następne cenne życie ludzkie. Gratulacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Rutyna w szpitalu IP: *.ima.pl / *.ima.pl 24.08.04, 13:05 W zeszłym roku mój kolega z pracy został potracony przez motocykliste na parkingu w Wejherowie. Wstrzasnienie mozgu tak kosmiczne, ze kazdy ruch powodowal bol. Kiedy zapytalismy z jego zona lekarzy jakie badania wykonywali, twierdzili, ze nie ma wskazan zeby jakiekolwiek robic i w zasadzie to mozna go zabrac do domu. Przenieslismy go do szpitala kolejowego w Gdansku i dopiero tam zrobili rtg i kilka innych badan. W kazdym razie kolega przelezal tam jeszcze ponad tydzien. Podejrzewam, ze tam cos takiego mogloby sie podobnie skonczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawski Re: Rutyna w szpitalu IP: *.wielun.sdi.tpnet.pl 24.08.04, 14:16 Super post ! A szczególnie te uwagi o "kosmicznym wstrząsnieniu mózgu". Dużo sie z twego postu mozna nauczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daniel Re: Rutyna w szpitalu IP: *.zerom.4lan.pl / 213.77.92.* 24.08.04, 14:41 Szkoda człowieka, kiedyś miałem małe zdarzenie - rozcięty łuk brwiowy - kwalifikował się do szycia na okrętkę - a ten lekarz stwierdził, że szkoda mej młodej twarzy i założył mi swoje prywatne specjalne paski do zasklepiania takich ran i teraz nawet śladu nie mam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdegustowana 48godzin wynosi wg prawa zdolnosc lekarza do... IP: *.a.pppool.de 24.08.04, 15:30 wykonywania zawodu bez przerwy (tzn.: dyzur 24 godz+dzien pracy+dyzur24 godz). Cudow nie ma a czlowiek to nie maszyna. Choc partacze tak jak wszedzie sie zdazaja.Moze ktos wreszcie by zmienil te idiotyczne przepisy? I zaznaczam: nie jestem lekarzem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: 48godzin - naucz sie liczyć, piguła !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.04, 18:43 24+dzień+24 to nie 48 !!! a chłopak miał po prostu pecha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As konowal z Lap IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.04, 22:38 dozywotnie pozbawienie dyplomu - to mu sie nalezy Odpowiedz Link Zgłoś