Dodaj do ulubionych

Mniejszości narodowe w Polsce

25.08.04, 00:08
www.polskiejutro.com/art/a.php?p=119-120okiem&m=r#edytor
Najlepsze jest oczywiście to, że spis wykazuję ponad 1 tys.(słownie jeden
tysiąc) Żydów w Polsce. Ormian w Polsce mamy(wg spisu) 1,1 tys. Pytanie,
która z tych mniejszości cieszy się większymi prawami niech pozostanie
pytaniem retorycznym.
Obserwuj wątek
    • Gość: Jajszczok [...] IP: *.sympatico.ca 25.08.04, 03:36
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: marek Re: Mniejszos´ci narodowe w Polsce IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 25.08.04, 03:39
        Nahujmitachata Rydzykowa szarancza kolo dupy mi lata
    • Gość: Pralat- jebaka [...] IP: *.sympatico.ca 25.08.04, 03:39
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • ich1 yossarianadolfhitler, mam pytanie 25.08.04, 09:24
      A jakimiż to przywilejami cieszą się w Polsce Żydzi?
      • yossarian18 Re: yossarianadolfhitler, mam pytanie 25.08.04, 10:27
        Jedź w ten weekend do Łodzi JE Jerzego Kropiwnickiego to się przekonasz.
        • ich1 Re: yossarianadolfhitler, mam pytanie 25.08.04, 10:57
          Mam ciekawsze zajęcia. A cóż takiego wydarzy się w ten weekend w mieście znanym
          w Europie z wymalowanych na ścianach Gwiazd Dawida powieszonych na szubienicach?
          • yossarian18 Re: yossarianadolfhitler, mam pytanie 25.08.04, 11:10
            Obchody rocznicy likwidacji getta w Łodzi.
            • ich1 Re: yossarianadolfhitler, mam pytanie 25.08.04, 11:29
              To w Polsce było jakieś getto ormiańskie, którego likwidacja nie jest
              obchodzona? Chyba nasz piękny kraj myli ci się z Turcją.
              • humbak Re: yossarianadolfhitler, mam pytanie 25.08.04, 12:28
                Niestety Yossarian, Ich1 ma rację. To nie jest żaden przywilej. To są jedynie
                obchody smutnej rocznicy.
                • yossarian18 Re: yossarianadolfhitler, mam pytanie 25.08.04, 15:45
                  Gdyby to były tylko obchody bardzo smutnej rocznicy to bym nic nie mówił. Ale
                  to będą talmudyczne igrzyska.
                  • humbak Re: yossarianadolfhitler, mam pytanie 25.08.04, 16:22
                    Przy okazji może, nie wiem, ale oni mają do tego prawo tak jak wszyscy inni.
                    • yossarian18 Re: yossarianadolfhitler, mam pytanie 25.08.04, 16:28
                      Wczoraj rozmawiałem ze swoim znajomym z Łodzi i trochę oglądałem TV. Tam w
                      związku z tymi obchodami dosłownie przekopują pół miasta. I co tu się dziwić,
                      że JE Jerzy Kropiwnicki jest przez łodzian znienawidzony, skoro zajmuję się
                      tylko głupotami-dyrektorem teatru, festiwalem techno, jeździ sobie na
                      parotygodniowe wycieczki do USA i Izraela, kuma się na całego z Żydami i
                      klerem. A dla Łodzi nie robi nic.
            • Gość: chala jak to sie ma do wiekszych praw , IP: *.rdu.bellsouth.net 25.08.04, 14:24
              smieciu nazisty rydzyka? jak bylby wygladaly prawa mniwjszosci gdyby
              katonazisci Rzadzili? Nigdy tego eksperymentu wam zrobic nie damy, wiec pyranie
              akademickie, ale odpowiedz.
              • yossarian18 Re: jak to sie ma do wiekszych praw , 25.08.04, 15:48
                Gdybym to ode mnie zależało to tych 2 darmozjadów z mniejszości niemieckiej
                wyleciałoby z Sejmu na zbity pysk. Żydzi niech sobie organizują te swoje
                festiwale i inne imprezy, ale w rozsądnej, a nie talmudycznej ilości, bez
                zbędnego rozmachu. I na pewno nie kumałbym się z ukraińskimi nacjonalistami tak
                jak wasz lewacki idol Jacuś Kuroń.
                • Gość: chala odpowiedz typowa dla faszysty IP: *.rdu.bellsouth.net 25.08.04, 15:50
                  smieciom demokracja wladzy nie dala i nie da, wiec szczekac beda. to dobrze -
                  katarsis dla gnoju.
                  • yossarian18 Re: odpowiedz typowa dla faszysty 25.08.04, 15:51
                    A może kumanie się z Ukraińskimi najonalistami jest w porządku???
                    • Gość: chala ociekasz rasizmem IP: *.rdu.bellsouth.net 25.08.04, 16:04
                      tepaku. nie widzisz ze to juz bylo w 39 i twoi byli untermenschen? zalosny,
                      oglupialy wypierdku Hitlera.
                      • yossarian18 Re: ociekasz rasizmem 25.08.04, 16:06
                        O czym ty bredisz???
    • humbak Re: Mniejszości narodowe w Polsce 25.08.04, 12:25
      A są jakieś różnice w prawach poszczególnych mniejszości? Bo ja nie wiem.
      • yossarian18 Re: Mniejszości narodowe w Polsce 25.08.04, 15:50
        W prawie niby nie ma, ale trzeba być slepym, żeby nie widzieć faworyzowania
        mniejszości żydowskiej i niemieckiej w Polsce.
        • Gość: chala ja jestem slepa.opisz mi,bym zrozumiala co piszesz IP: *.rdu.bellsouth.net 25.08.04, 16:09
          • yossarian18 Re: ja jestem slepa.opisz mi,bym zrozumiala co pi 25.08.04, 16:16
            Dam ci dobrą radę. Jedź w ten weekend do Łodzi, przekonasz się sama.
        • humbak Re: Mniejszości narodowe w Polsce 25.08.04, 16:24
          Ze względu na festiwale, imprezy itp.? To sprawa organizacji tych mniejszości,
          nie faworyzowania. Także ich udziału w kulturze pl.
          • yossarian18 Re: Mniejszości narodowe w Polsce 25.08.04, 16:29
            Politycy III RP doprowadzili do tego, że mniejszości narodowe żyją sobie kilka
            razy lepiej niż Polacy.
            • humbak Re: Mniejszości narodowe w Polsce 25.08.04, 16:33
              Pewnie Ci, którym źle się wiodło z Pl wyjechali. Choć z jednej z ostatnich
              Wyborczych, jakie kupiłem pamiętam, że Niemcom wcale cudownie nie jest.
              • yossarian18 Re: Mniejszości narodowe w Polsce 25.08.04, 16:38
                Słuchałem parę miesięcy temu pytań jakie posłowie zadawali prof. Zollowi.
                Połowa dotyczyła mniejszości narodowych. Z tego co wiem to w takich Niemczech
                Polacy nawet nie są uznawani za mniejszość.
                • humbak Re: Mniejszości narodowe w Polsce 25.08.04, 16:56
                  Ty nie patrz na Niemców. U nas ma być dobrze, nie u nich.:)
                  • yossarian18 Re: Mniejszości narodowe w Polsce 25.08.04, 16:59
                    U nas nie będzie dobrze:(((
                • indris Mniejszości narodowe w Polsce i gdzie indziej 25.08.04, 17:01
                  SŁUSZNIE Polacy w Niemczech nie są uznawani za mniejszość. Podobnie nie są
                  uznawani Turcy, których jest może i więcej. Ale są: Łużyczanie, Duńczycy i
                  Fryzowie, których jest mniej. Bo za mniejszość uznaje się ludność, która
                  zamieszkuje od dawna (chyba ponad 150 lat).
                  W Polsce możemy mieć problem podobny, gdy napłyną np. Wietnamczycy. Przyznać im
                  status mniejszości ? Ja byłbym przeciw.
                  • humbak Re: Mniejszości narodowe w Polsce i gdzie indziej 25.08.04, 17:06
                    Ja chyba też. Głównie ze względu na przyrost naturalny. Taka moja fobia.
            • Gość: chala dowody ? IP: *.rdu.bellsouth.net 25.08.04, 17:15
              czy nazistowka demagogia lpraka? faszysci znani sa z nienawisci i klamstw .
      • indris Mniejszości narodowe w Polsce - przywilej 25.08.04, 16:30
        Różnic w prawach poszczególnych mniejszości nie ma, ale każdej mniejszości
        przysługuje zwolnienie od progu wyborczego. Praktycznie korzysta z tego tylko
        mniejszość niemiecka. Niewątpliwie jest to przywilej a więc dyskryminacja
        większości.
        Żeby nie było nieporozumień: NIE jestem przeciwnikiem tego zwolnienia (jak PiS)
        ale przeciwnikiem progów wyborczych.
    • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: Mniejszości narodowe w Polsce 25.08.04, 20:27
      wygląda na to ze wszyscy żydzi mieszkajacy w Polsce piastują jakieś ważne
      stanowiska w państwie gospodarce czy w mediach...podejrzewam że w tej nacji nie
      znajdziemy ani jednego pracownika fizycznego
      • yossarian18 Re: Mniejszości narodowe w Polsce 25.08.04, 20:35
        Czy ktoś z was potrafiłby wymienić nazwiska 5 osób publicznych o pochodzeniu
        np. niemieckim, rosyjskim, czeskim, ukraińskim, itp. Bo ja nie bardzo, ale ze
        10 znanych osób pochodzenia żydowskiego to wymieniłbym od ręki.
    • Gość: Ed Re: Mniejszości narodowe w Polsce IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 26.08.04, 01:47
      Yossarian'ie!!!
      Był już ktoś podsumuwujący raczej wlaściwie Twoją dzialalność na FK.
      Prezentujesz w swoich wywodach coś, czego powinno unikać każde cywilizowane
      społeczeństwo. Czy nie jest już czas, by swoje wydymki ocemioć bardziej
      adekwatnie do rzeczywistości???
    • Gość: Artur Re: Mniejszości narodowe w Polsce IP: 217.17.35.* 26.08.04, 13:44
      Pytanie jest bez sensu. Wszystkie mniejszości cieszą się takimi samymi prawami.
      Może niektóre Cieszą się większymi WPŁYWAMI, ale to już jest kwestia ich
      samoorganizacji i zaradności przywódców (choć mniejszość żydowska akurat nie ma
      w Polsce żadnych wpływowych organizacji).
      Nie piszesz tego wprost, ale wyczuwam, że kłuje Cię w oko nadreprezentacja
      obywateli o żydowskich korzeniach w elitach politycznych, kulturalnych i
      naukowych. O tym akurat decydują cechy indywidualne (nie mające nic wspólnego z
      prawem): iteligencja, zaradność, chęć odniesienia sukcesu i wiara we własne
      siły. Życzyłbym sobie w moim kraju więcej ludzi o takich cechach.
      Pozdrawiam
      • Gość: eres Re: Mniejszości narodowe w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 23:19
        Artur: Życzyłbym sobie w moim kraju więcej ludzi o takich cechach.
        eres: Podpisuję się pod tym życzeniem. Powyższe zdanie uściśliłbym, zmieniając
        słowo "ludzi" na "obywateli" (bez względu na ich narodowość).
        Pozdrawiam
    • Gość: Jajszczok Re: Mniejszos´ci narodowe w Polsce IP: *.sympatico.ca 27.08.04, 01:59
      Yossi, zrub mi laskem pedrylito!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka