inocom 21.10.14, 20:40 To jak? Pałac Kultury i Nauki będzie burzony przez marszałka Sikorskiego (II osoba w III RP) czy nie? Pewnie przesłanką jest to, że jest to budowla związana z kulturą i nauką. Rzeczami obcymi dla marszałka Sikorskiego. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
volupte Re: Pytanie natury technicznej 21.10.14, 20:59 Nauka: warszawa.wikia.com/wiki/Plik:Pa%C5%82ac_Kultury_i_Nauki_%2830,_nie_wiadomo_co,_mo%C5%BCe_literatura%29.JPG Sztuka:warszawa.wikia.com/wiki/Plik:Pa%C5%82ac_Kultury_i_Nauki_%2830,_nie_wiadomo_co,_mo%C5%BCe_literatura%29.JPG ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Pytanie natury technicznej 21.10.14, 21:20 volupte napisał: > Nauka: warszawa.wikia.com/wiki/Plik:Pa%C5%82ac_Kultury_i_Nauki_%2830,_nie_wiadomo_co,_mo%C5%BCe_literatura%29.JPG Sztuka:warszawa.wikia.com/wiki/Plik:Pa%C5%82ac_Kultury_i_Nauki_%2830,_nie_wiadomo_co,_mo%C5%BCe_literatura%29.JPG ;-) Godzina stracona w bibliotece to zaoszczędzone 5 lat badań i uniknięcie posądzenia o plagiat. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Pytanie natury technicznej 21.10.14, 21:28 Jesli sa wystrzalowe bibliotekarki, to mozna "stracic" wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Pytanie natury technicznej 21.10.14, 21:34 nazimno napisał: > Jesli sa wystrzalowe bibliotekarki, to mozna "stracic" wiecej. Aż się boję spytać co. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Pytanie natury technicznej 21.10.14, 21:41 A boj sie, boj... Kto nie ryzykuje nie "poczyta". Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Pytanie natury technicznej 21.10.14, 21:54 nazimno napisał: > A boj sie, boj... > Kto nie ryzykuje nie "poczyta". W czasach Internetu bez polonisty Boniego? Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Pytanie natury technicznej 21.10.14, 22:25 Eeeeeee tam, prawdziwej bibliotekarki nie zastapi zaden internet. Ogrzejesz sie zima internetem? Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Pytanie natury technicznej 21.10.14, 22:27 nazimno napisał: > Eeeeeee tam, prawdziwej bibliotekarki > nie zastapi zaden internet. > > Ogrzejesz sie zima internetem? Jak masz I7 to i całą chałupę ogrzejesz. :) Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Pytanie natury technicznej 21.10.14, 22:42 ...ja tam wole konwencjonalnie... Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Pytanie natury technicznej 21.10.14, 23:17 nazimno napisał: > ...ja tam wole konwencjonalnie... Bukiem? Za bardzo rozbryzgowy. Odpowiedz Link Zgłoś
jola.iza1 Re: Pytanie natury technicznej, technicznej ? 21.10.14, 21:54 Jesteś pewien, hummer ? Pytanie techniczne powinno brzmieć : jaką metodą zburzyć PKiN. przy okazji, jesteś za którą wersją Ukrainy ? upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/60/Zakierzonski.png upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/00/Ohladovaya_karta_ukrayinskykh_zemel.jpg/1280px-Ohladovaya_karta_ukrayinskykh_zemel.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Pytanie natury technicznej, technicznej ? 21.10.14, 21:57 jola.iza1 napisała: > Jesteś pewien, hummer ? Pytanie techniczne powinno brzmieć : jaką metodą zbur > zyć PKiN. przy okazji, jesteś za którą wersją Ukrainy ? > upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/60/Zakierzonski.png > upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/00/Ohladovaya_karta_ukrayinskykh_zemel.jpg/1280px-Ohladovaya_karta_ukrayinskykh_zemel.jpg Wiedziałem, że nie wytrzymasz :) Odpowiedz Link Zgłoś
jola.iza1 Re: Pytanie natury technicznej, technicznej ? 21.10.14, 22:16 inocom napisał: > Wiedziałem, że nie wytrzymasz :) Dobrze wiesz, no to którą wolisz? A pytanie techniczne nie było techniczne. Ja się nie czepiam, ja wymagam od takich jak Ty. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Pytanie natury technicznej, technicznej ? 21.10.14, 23:10 jola.iza1 napisała: > inocom napisał: > > Wiedziałem, że nie wytrzymasz :) > Dobrze wiesz, no to którą wolisz? > A pytanie techniczne nie było techniczne. Ja się nie czepiam, ja wymagam od > takich jak Ty. Chciałabyś wymagać, chciała :) Chciałabym, chciała... Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Pytanie natury technicznej 21.10.14, 22:10 No tak... skoro nazywa się "kultury i nauki", to znaczy że z nimi jest związany. Tyś się nie wyspał, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Pytanie natury technicznej 21.10.14, 22:14 humbak napisał: > No tak... skoro nazywa się "kultury i nauki", to znaczy że z nimi jest związany > . Tyś się nie wyspał, prawda? Stawiasz tezę, że nie jest związany? A gdzie się mieści CK :) www.ck.gov.pl/index.php/dane-o-jednostce Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Pytanie natury technicznej 21.10.14, 22:18 Stawiam tezę, że nie jest to kwestia natury budynku. Szczerze mówiąc to czy będzie stał, czy zostanie zburzony, mi wisi- mnie to nie dotyczy. Twoja logika z tego wątku jednak kuleje. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Pytanie natury technicznej 21.10.14, 22:20 humbak napisał: > Stawiam tezę, że nie jest to kwestia natury budynku. Szczerze mówiąc to czy będ > zie stał, czy zostanie zburzony, mi wisi- mnie to nie dotyczy. Twoja logika z t > ego wątku jednak kuleje. Inspirowałem się innymi watkami. Przepraszam. Co w zamian za CK? Stracą siedzibę, a o nowej Sikorski milczy. Jak wysadzi budynek. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Pytanie natury technicznej 21.10.14, 22:24 No faktycznie... w Warszawie nie ma możliwych innych lokalizacji:) A co w zamian? A bo ja wiem? Przecież to nie mój pomysł. Może kolejne "cudo" takie jak żagielek Libeskienda, a może coś naprawdę wartego uwagi. A może po porstu pusty plac. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Pytanie natury technicznej 21.10.14, 22:26 humbak napisał: > No faktycznie... w Warszawie nie ma możliwych innych lokalizacji:) > A co w zamian? A bo ja wiem? Przecież to nie mój pomysł. Może kolejne "cudo" ta > kie jak żagielek Libeskienda, a może coś naprawdę wartego uwagi. A może po pors > tu pusty plac. Propozycje nie do odrzucenia dla 36 mln narodu :( Może, może, może... Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Pytanie natury technicznej 21.10.14, 22:27 Zdecydowanie się nie wyspałeś dziś:) Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Skoro niszczymy Pałac Kultury i Nauki 21.10.14, 22:30 humbak napisał: > Zdecydowanie się nie wyspałeś dziś:) Decyzją decydenta w Warszawie, to dlaczego jego namiastka ma być w Warszawie? Syndrom nieprzeciętej pępowiny? Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Skoro niszczymy Pałac Kultury i Nauki 21.10.14, 22:37 Nie musi. Po prostu, skoro Wawa ciachnęłaby im miejscówę, wypadałoby by zapewniła nową. Tyli. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Skoro niszczymy Pałac Kultury i Nauki 21.10.14, 22:59 humbak napisał: > Nie musi. Po prostu, skoro Wawa ciachnęłaby im miejscówę, wypadałoby by zapewni > ła nową. Tyli. To może niech Warszawa się wypowie, a nie sołtys. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Skoro niszczymy Pałac Kultury i Nauki 21.10.14, 23:20 Jak rozumiem, odmawiasz mu prawo do wypowiadania się w tym temacie? Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Skoro niszczymy Pałac Kultury i Nauki 21.10.14, 23:24 humbak napisał: > Jak rozumiem, odmawiasz mu prawo do wypowiadania się w tym temacie? Jak każdemu co mówi o burzeniu, wystawiając naiwnych - Warszawa odbuduje. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Skoro niszczymy Pałac Kultury i Nauki 21.10.14, 23:47 Zastanów się, czy masz prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Skoro niszczymy Pałac Kultury i Nauki 21.10.14, 23:48 humbak napisał: > Zastanów się, czy masz prawo. Sołtys się zastanowił? Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Skoro niszczymy Pałac Kultury i Nauki 21.10.14, 23:56 Nie wiem czy się zastanowił. Niezależnie od tego, prawo głosu ma. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Skoro niszczymy Pałac Kultury i Nauki 22.10.14, 00:01 humbak napisał: > Nie wiem czy się zastanowił. Niezależnie od tego, prawo głosu ma. Niczym krowa pl.wiktionary.org/wiki/krowa,_która_dużo_ryczy,_mało_mleka_daje Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Skoro niszczymy Pałac Kultury i Nauki 22.10.14, 00:06 Możesz komentować jak chcesz (prawie, są jeszcze kwestie zniesławienia i innych takich). Zabraniać mówić nie możesz. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Skoro niszczymy Pałac Kultury i Nauki 22.10.14, 00:12 humbak napisał: > Możesz komentować jak chcesz (prawie, są jeszcze kwestie zniesławienia i innych > takich). Zabraniać mówić nie możesz. Problem w tym, że musiałby poddać pod wokandę idiomy, znany językoznawca, co na pytania dziennikarzy, zapomniał języka w gębie. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Skoro niszczymy Pałac Kultury i Nauki 22.10.14, 00:13 Starczy tego lania wody, nie uważasz? Dobranoc. Odpowiedz Link Zgłoś
jola.iza1 Re: Skoro niszczymy Pałac Kultury i Nauki 21.10.14, 23:32 Nie wiem co , komu Hummer odmawia, ja Sikorskiemu na bank odmawiam www.photoblog.pl/christ0ph/71187485/pkin-55-lecie.html Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Skoro niszczymy Pałac Kultury i Nauki 21.10.14, 23:55 Nie bardzo wiem, skąd pomysł że możesz odmówić. Warszawa nie jest może miastem bardzo starym, ale ma już "parę" lat. Pomysł że tak świeży obiekt jest jej nieodłącznym symbolem wydaje mi się mocno naciągany. Już z pewnością nie decyduje o tym jakiś koleś w internecie. Jest świadectwem historii. Co do tego nikt nie powinien mieć wątpliwości. Dobrej, czy złej, to już inna sprawa. Zasada "całą Polska buduje" sprowadzała się często do kanibalizacji kraju celem zwiększenia atrakcyjności jakiejś jego części, więc kompletnie nie rozumiem, czemu miałoby to być wartym upamiętnienia. Jak dla mnie, decyzja należy do samych Warszawiaków. PKiN zajmuje atrakcyjną lokalizację. Jeśli czują potrzebę by tam stał, niech stoi. Jeśli wolą, by powstał tam jakiś inny kompleks, park, czy cokolwiek innego, niech sobie tak robią. Łączę Polska- Moskwa tego typu już potrzebne nie jest. Nawiasem mówiąc ten obiekt jest wspominkiem jednego z gorszych okresów naszych wzajemnych relacji, które nigdy jak dobrze kojarzę, przedanie dobre nie były. Warto by chyba o jakieś przyjemniejsze memento... To taki chaotyczny zbiór przemyśleń. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Wiesz ile powstaje park? 22.10.14, 00:04 > Jeśli wolą, by powstał tam jakiś inny kompleks, park, czy cokolwiek innego To proces o wiele dłuższy niż założenie wsi. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Wiesz ile powstaje park? 22.10.14, 00:07 Podejrzewam, że wiem to lepiej od Ciebie. Nasadzenia czasem realizujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Wiesz ile powstaje park? 22.10.14, 00:13 humbak napisał: > Podejrzewam, że wiem to lepiej od Ciebie. Nasadzenia czasem realizujemy. Park 1000 lecia to Twoje działo? Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Wiesz ile powstaje park? 22.10.14, 00:30 inocom napisał: > humbak napisał: > > > Podejrzewam, że wiem to lepiej od Ciebie. Nasadzenia czasem realizujemy. > > Park 1000 lecia to Twoje działo? Dzieło. A za ironię przepraszam, ale wygląda na to, iż sadzisz pod ciotką. Mały przyjdzie i Ci wyrwie sadzonkę i co zrobisz :) Poskarżysz się Cioci :) Na 2 latka? Toć on oczko w jej głowie :) Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Wiesz ile powstaje park? 22.10.14, 00:36 Nie bardzo wiem, co masz na myśli pisząc "pod". Jak dziecko coś będzie wyrywało, brak sadzonki będzie moim najmniejszym zmartwieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Wiesz ile powstaje park? 22.10.14, 00:38 humbak napisał: > Nie bardzo wiem, co masz na myśli pisząc "pod". Jak dziecko coś będzie wyrywało > , brak sadzonki będzie moim najmniejszym zmartwieniem. Wygląda na to, że sadzisz tam gdzie Ciocia Ci każe :) A o sadzonki się nie martw. Mały ma zakręt na grzybki, :) Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Wiesz ile powstaje park? 22.10.14, 00:44 Sadzi się generalnie tam, gdzie każe projekt. Projektant nie jest nade mną. To trochę jak władza ustawodawcza i wykonawcza. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Wiesz ile powstaje park? 22.10.14, 08:25 humbak napisał: > Sadzi się generalnie tam, gdzie każe projekt. Projektant nie jest nade mną. To > trochę jak władza ustawodawcza i wykonawcza. Kiedyś u mnie na imprezie będziesz miał pewnie okazję o tym pogadać :) Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Wiesz ile powstaje park? 22.10.14, 08:42 O czym? O prawie budowlanym? Wolałbym nie. Na imprezach nie lubię gadać o pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Wiesz ile powstaje park? 22.10.14, 08:48 humbak napisał: > O czym? O prawie budowlanym? Wolałbym nie. Na imprezach nie lubię gadać o pracy > . O zieleni :) Odpowiedz Link Zgłoś
don.kichote Re: Skoro niszczymy Pałac Kultury i Nauki 22.10.14, 00:33 humbak napisał: > Jest świadectwem historii. Co do tego nikt nie powinien mieć wątpliwości. > Dobrej, czy złej, to już inna sprawa. > Jak dla mnie, decyzja należy do samych Warszawiaków. > PKiN zajmuje atrakcyjną lokalizację. Jeśli czują potrzebę by tam stał, niech s > toi. Jeśli wolą, by powstał tam jakiś inny kompleks, park, czy cokolwiek innego > , niech sobie tak robią. A potem, obywatele zdecydują które książki są "słuszne" a które publicznie spalić na wielkim stosie. Który kompozytor jest "słuszny" a który nie... > Nawiasem mówiąc ten obiekt jest wspominkiem jednego z gorszych okresów naszych > wzajemnych relacji, I z teko powodu należy go rozebrać? Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Skoro niszczymy Pałac Kultury i Nauki 22.10.14, 00:41 > A potem, obywatele zdecydują które książki są "słuszne" a które publicznie spal > ić na wielkim stosie. > Który kompozytor jest "słuszny" a który nie... Zupełnie opacznie to zrozumiałeś. Nie chodzi o ideową analizę, czy jest to dobry czy zły symbol, ale czy jego wyburzenie jest przydatne, czy nie. W sensie, czy przyniesie jakieś korzyści, poza bzdetną satysfakcją jakichś ludzi. Eliminacja książek, czy utworów raczej nie przyniesie takich korzyści... choć z drugiej strony, zniszczenie części tandety puszczanej w naszych stacjach radiowych mogłaby się przysłużyć społeczeństwu:) > I z teko powodu należy go rozebrać? > Jeszcze raz powtarzam- moje stanowisko jest obojętne. Gdyby zaś ktoś się zastnawiał nad tym poważnie, byłby to jakiś tam niewielki argument za. Przynajmniej w moim odczuciu. Odpowiedz Link Zgłoś
jola.iza1 Re: Skoro niszczymy Pałac Kultury i Nauki 22.10.14, 00:35 humbak napisał: > Nie bardzo wiem, skąd pomysł że możesz odmówić. Warszawa nie jest może miastem > bardzo starym, ale ma już "parę" lat. Pomysł że tak świeży obiekt jest jej nieo > dłącznym symbolem wydaje mi się mocno naciągany. Już z pewnością nie decyduje o > tym jakiś koleś w internecie. Jest świadectwem historii. Co do tego nikt nie p > owinien mieć wątpliwości. Dobrej, czy złej, to już inna sprawa. Zasada "całą Po > lska buduje" sprowadzała się często do kanibalizacji kraju celem zwiększenia at > rakcyjności jakiejś jego części, więc kompletnie nie rozumiem, czemu miałoby to > być wartym upamiętnienia. Jak dla mnie, decyzja należy do samych Warszawiaków. > PKiN zajmuje atrakcyjną lokalizację. Jeśli czują potrzebę by tam stał, niech s > toi. Jeśli wolą, by powstał tam jakiś inny kompleks, park, czy cokolwiek innego > , niech sobie tak robią. Łączę Polska- Moskwa tego typu już potrzebne nie jest. > Nawiasem mówiąc ten obiekt jest wspominkiem jednego z gorszych okresów naszych > wzajemnych relacji, które nigdy jak dobrze kojarzę, przedanie dobre nie były. > Warto by chyba o jakieś przyjemniejsze memento... > To taki chaotyczny zbiór przemyśleń. Sama nie wiem skąd mi to przyszło do łba ? A, już wiem, takie hasła były : cała Polska buduje stolicę, a potem tysiąc szkół na tysiąclecie, ale to tylko takie hasła, a mnie głupiej cuś się pozajączkowało, że to moje ciotki/wujki to w Warszawie nie byli/budowali. Im wszystkim w głowie jeno komunizm był, nie to co Radek. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Skoro niszczymy Pałac Kultury i Nauki 22.10.14, 00:43 Jedna rzecz to praca ludzi, druga to rozbierane zabytki, na cegły dla Stolicy, dzieła sztuki wywożone, żeby było co pokazywać w warszawskich muzeach itd. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Skoro niszczymy Pałac Kultury i Nauki 22.10.14, 08:30 humbak napisał: > Jedna rzecz to praca ludzi, druga to rozbierane zabytki, na cegły dla Stolicy, > dzieła sztuki wywożone, żeby było co pokazywać w warszawskich muzeach itd. Było minęło. Niektóre zabytki dzięki temu uniknęły zagłady. Choćby te ze spalonej bazyliki mniejszej we Wrocławiu. Tu jednak chodzi o coś innego. Taką Halę Ludową postawili Niemcy, z tego powodu należy ją zburzyć. Takie jest mniej więcej myślenie Sikorskiego. W miejsce Niemców wstaw Rosjan. To wszystko. To talib nie różniący się niczym od tych co wysadzili posągi Buddy. Odpowiedz Link Zgłoś
don.kichote Re: Skoro niszczymy Pałac Kultury i Nauki 22.10.14, 08:41 inocom napisał: > To talib nie różniący się niczym od tych co wysadzili posągi Buddy. To też. Mnie się jednak bardziej kojarzy z paleniem książek... Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Skoro niszczymy Pałac Kultury i Nauki 22.10.14, 08:48 Analogia chybiona. Hala Ludowa powstała w jako normalny obiekt użyteczności publicznej w niemiecki na onczas mieście. PKiN to "dar narodu radzieckiego dla narodu polskiego". Jakkolwiek nie zgadzam się ze stanowiskiem Sikorskiego, nie uważam by wykazywał się fanatyzmem. Biorąc pod uwagę, co oznaczała przyjaźń z narodem radzieckim, zwłaszcza w okresie stalinowskim, nie dziwię się wcale temu postulatowie. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Skoro niszczymy Pałac Kultury i Nauki 22.10.14, 09:05 humbak napisał: > Analogia chybiona. Hala Ludowa powstała w jako normalny obiekt użyteczności pub > licznej w niemiecki na onczas mieście. PKiN to "dar narodu radzieckiego dla nar > odu polskiego". Jakkolwiek nie zgadzam się ze stanowiskiem Sikorskiego, nie uwa > żam by wykazywał się fanatyzmem. Biorąc pod uwagę, co oznaczała przyjaźń z naro > dem radzieckim, zwłaszcza w okresie stalinowskim, nie dziwię się wcale temu pos > tulatowie. Hala Ludowa powstała dla uczczenia 100 lecia rozgromienia Napoleona pod Liskiem A wiadomo, że Napoleon naszym przyjacielem był :) pl.wikipedia.org/wiki/Bitwa_pod_Lipskiem Z tego powodu wzniesiono żelbetowy obiekt, obecnie na liście UNESCO pl.wikipedia.org/wiki/Hala_Ludowa Jego charakter jest unikalny w mieście, dlatego jako obiekt historyczny trzeba go zburzyć, gdyż świadczy o smutnym okresie oderwania Wrocławia od Macierzy (jak będziesz w Kłodzku to przeczytaj sobie tablicę na ratuszu, jest w tym samym tonie, a z Kłodzka jest Zdrojewski). Podobnie jest z PKiN w Warszawie, też obiekt zabytkowy, mówiący o historii. :) Zburzyć. Jak się polityk bierze za historię, po przeszkoleniu przez Talibów (Sikorski był szkolony przez nich), to tylko same nieszczęścia z tego wychodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Skoro niszczymy Pałac Kultury i Nauki 22.10.14, 09:11 Nie widzę sensu dyskutować, jeśli nie widzisz różnicy. Troszkę mnie to jednak martwi. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Skoro niszczymy Pałac Kultury i Nauki 22.10.14, 09:21 humbak napisał: > Nie widzę sensu dyskutować, jeśli nie widzisz różnicy. Troszkę mnie to jednak m > artwi. Oba zabytki świadczą, że nie zawsze tu była wolna Polska. Nie ma z tego powodu sensu ich burzenia. Jest tyle innych rzeczy do zrobienia. Rosjanom PKiN przypomina, że stracili to co uważali za swoje ziemię, swoją strefę wpływów. I dlatego PKiN powinien pozostać, bo świadczy o niezłomności Polaków, co więcej mówi, że Polacy tworzą wartość dodaną, a nie niszczą wszystko co nie ich. Można być jak Hieronim Bonaparte i można być jak Bolesław Drobner. pl.wikipedia.org/wiki/Friedrich_Bogislav_von_Tauentzien Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Skoro niszczymy Pałac Kultury i Nauki 22.10.14, 09:30 Jak pisałem. Martwisz mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Skoro niszczymy Pałac Kultury i Nauki 22.10.14, 15:53 humbak napisał: > Jak pisałem. Martwisz mnie. I Bonaparte, i Drobner zdobyli Wrocław. Bonaparte umiał uszanować gen. Friedricha Bogislava von Tauentzien, a Drobner zasilił jego kośćmi którąś z górek, prawdopodobnie górkę Andersa przy Aqua Parku. Dla obu ten Prusak o drugim imieniu Bogusław był przedstawicielem wroga. Odpowiedz Link Zgłoś
adherent1 Re: Skoro niszczymy Pałac Kultury i Nauki 22.10.14, 08:39 humbak napisał: > Jedna rzecz to praca ludzi, druga to rozbierane zabytki, na cegły dla Stolicy, > dzieła sztuki wywożone, Chyba przesadzasz. Cegły dla stolicy wożono z ziem zachodnich, wtedy odzyskanych. W zburzonym Wrocławiu nie było wtedy ludzi przywiązanych do tych miejsc jak dzisiaj - stąd łatwiej było rozbierać ruiny Wrocławia. Z braku wszystkiego, szukano najłatwiejszych rozwiązań dla celów które ówczesna władza ale i społeczeństwo uznało za priorytetowe. Jednak to całe społeczeństwo kraju płaciło (często bo musiało) na FOŚ Dzieła sztuki wracają powoli na miejsce ich pierwotnego umieszczenia, tak dzieje się na całym świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Skoro niszczymy Pałac Kultury i Nauki 22.10.14, 08:53 Nie przesadzam. Czytuję to i owo na temat ochorny zabytków, i nie rzadko spotykam się informacjami na temat pozysku z nich materiałów. To czy pozyskiwano je z ziem "rdzennie polskich" czy "odzyskanych" nie ma natomiast znaczenia. Uważasz może że byłoby w porządku, gdyby wszystkie obiekty na terenach należących uprzednio do innych nacji, zostały rozebrane i zastąpione nowymi? Brak materiałów nie jest żadnym wytłumaczeniem. Odbudowy wymagały i Warszawa i Wrocław i Elbląg i wiele innych miast. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Skoro niszczymy Pałac Kultury i Nauki 22.10.14, 09:13 humbak napisał: > Nie przesadzam. Czytuję to i owo na temat ochorny zabytków, i nie rzadko spotyk > am się informacjami na temat pozysku z nich materiałów. To czy pozyskiwano je > z ziem "rdzennie polskich" czy "odzyskanych" nie ma natomiast znaczenia. Uważas > z może że byłoby w porządku, gdyby wszystkie obiekty na terenach należących upr > zednio do innych nacji, zostały rozebrane i zastąpione nowymi? > Brak materiałów nie jest żadnym wytłumaczeniem. Odbudowy wymagały i Warszawa i > Wrocław i Elbląg i wiele innych miast. Patrząc na chłodno z perspektywy lat. To co nie zostało wywiezione do Warszawy, zostało wywiezione do ZSRR czyli na obecne czasy Rosji. Ja już wolę, by zabytki wywożono z moich stron do Warszawy niż do Moskwy. Z Warszawy prędzej czy później wrócą. Z Moskwy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Skoro niszczymy Pałac Kultury i Nauki 22.10.14, 09:14 To nie jest prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Skoro niszczymy Pałac Kultury i Nauki 22.10.14, 09:25 humbak napisał: > To nie jest prawda. Tarcza wróciła :) wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35762,929347.html Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Skoro niszczymy Pałac Kultury i Nauki 22.10.14, 09:34 Jako naukowiec powinieneś wiedzieć że jeden, czy nawet kilka przykładów na niewiele się tu zda. Dla ułatwienia: www.nid.pl/pl/Informacje_ogolne/Zabytki_w_Polsce/rejestr-zabytkow/zestawienia-zabytkow-ruchomych/decyzje%20przyjęte%2030.06.2014-30.09.2014,%20stan%20na%2030.09.2014.xlsx Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Skoro niszczymy Pałac Kultury i Nauki 22.10.14, 16:01 humbak napisał: > Jako naukowiec powinieneś wiedzieć że jeden, czy nawet kilka przykładów na niew > iele się tu zda. Dla ułatwienia: > www.nid.pl/pl/Informacje_ogolne/Zabytki_w_Polsce/rejestr-zabytkow/zestawienia-zabytkow-ruchomych/decyzje%20przyjęte%2030.06.2014-30.09.2014,%20stan%20na%2030.09.2014.xlsx Chodzi Ci o kolekcje w podkarpackiem? Faktycznie liczba kolekcji się tam wyróżnia. Tylko o co Ci chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Skoro niszczymy Pałac Kultury i Nauki 23.10.14, 01:22 humbak napisał: > Myśl dalej. Martwię się o Ciebie :) Odpowiedz Link Zgłoś
zapijaczony_ryj Pałac Kultuiry nie moze być zburzony.tylko iglica 22.10.14, 08:43 ma być zastąpiona pomnikiem Najwypitniejszego z WyPitnych Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Pałac Kultuiry nie moze być zburzony.tylko ig 22.10.14, 19:28 Nadzieja go na oglicę? Odpowiedz Link Zgłoś
wykress Re: Pałac Kultuiry nie moze być zburzony.tylko ig 22.10.14, 19:44 volupte napisał: > Nadzieja go na oglicę? ... przestań fantazjować ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Pałac Kultuiry nie moze być zburzony.tylko ig 22.10.14, 19:47 No przeciez nie dosłownie . tylko pomnik ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
zapijaczony_ryj Re: Pałac Kultuiry nie moze być zburzony.tylko ig 23.10.14, 06:27 wykress napisał: > volupte napisał: > > > Nadzieja go na oglicę? > > > > ... przestań fantazjować ;-) Nie raczej nim go zastąpią, a raczej jego pomnikiem.Wtedy nikt łącznie samym NI nie będzie mógł już powiedzieć, że pomnik nie stoi w centralnym miejscu Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś