Dodaj do ulubionych

Lekarze z Porozumienia po prostu chcą żeby

02.01.15, 10:29
Pani Kopacz, skoro już jest premierem, zrealizowała ujawnione przez CBA obietnice.
I niech ich teraz Arłukowicz nie zwodzi że nie było czasu na przygotowanie odpowiednich ustaw.

"Do tego pierwszy macher, partnerka z mojej grupy, dzisiaj sama przewodnicząca komisji zdrowia – opowiadała (Sawicka), sugerując, że może wiele załatwić dzięki Ewie Kopacz, która szefowała wówczas sejmowej komisji zdrowia.

Wiele opowiadała o tym, że po wyborach prawdziwie dochodowy biznes będzie robiony na prywatyzacji służby zdrowia (...)"
Obserwuj wątek
    • gtxl-3 Re: Lekarze z Porozumienia po prostu chcą żeby 02.01.15, 10:41
      "Do tego pierwszy macher, partnerka z mojej grupy, dzisiaj sama przewodnicząca komisji zdrowia – opowiadała (Sawicka), sugerując, że może wiele załatwić dzięki Ewie Kopacz, która szefowała wówczas sejmowej komisji zdrowia.

Wiele opowiadała o tym, że po wyborach prawdziwie dochodowy biznes będzie robiony na prywatyzacji służby zdrowia (...)"

Informacje Sawickiej są bez znaczenia, gdyż, była opętana przez "diabła" o imieniu Tomek.
      On ja wodził na pokuszenie.

• wiosnaludzikow każdy ma inną specjalność 02.01.15, 10:51

> Wiele opowiadała o tym, że po wyborach prawdziwie dochodowy biznes będzie robio
        > ny na prywatyzacji służby zdrowia (...)"

Sawicka tu widziała biznes a Hofman na kilometrówkach.
        • tw_wielgus Re: każdy ma inną specjalność 02.01.15, 10:54
          Nowak zaś ( odkąd wypadł z biznesu - pendolino) odnalazł się w świadczeniu usług telekomunikacyjnych.

"Sławomir Nowak znów może mieć kłopoty - pisze "Super Express". Do prokuratury wpłynęło doniesienie dotyczące deklaracji byłego ministra, który w 2013 wydał na usługi telefoniczne niemal 40 tys. zł!"
          • volupte Re: każdy ma inną specjalność 02.01.15, 12:27
            3500 / mc to nie tak duzo jak na ministra. Czy te opłaty równiez rozliczane jak kilometrówki w/g oświadczenia?
            • tw_wielgus Re: każdy ma inną specjalność 02.01.15, 12:36
              Dzizus! Posła, nie ministra.
              • volupte Re: każdy ma inną specjalność 02.01.15, 12:38
                W 2013 był ministrem.
                • tw_wielgus Re: każdy ma inną specjalność 02.01.15, 13:26
                  " poseł Sławomir Nowak zadeklarował za rok 2013, w związku z wykonywaniem mandatu posła, kwotę 39 tys. 947 zł na usługi telefonicznie - poinformował prokurator Przemysław Nowak."

W ministerstwie miał /i używał/ służbowy telefon. Jako człowiek nieposzlakowanej uczciwości wychodząc z ministerstwa zostawiał go, wraz z zegarkiem, w górnej szufladzie.
                  • volupte Re: każdy ma inną specjalność 02.01.15, 13:30
                    Kwota mnie nie poraża. Nie ma tu informacji czy ta kasa była wypłacana na podstawie oświadczenia czy rachunku. Jesli rachunku, to gdzie problem?
      • tw_wielgus Re: Lekarze z Porozumienia po prostu chcą żeby 02.01.15, 10:53
        Ją - tak, ale jest przecież ta "pierwsza macherka", która zajęła fotelik D. Tuska jego sławetnej ucieczce do Brukseli.
        • gtxl-3 Re: Lekarze z Porozumienia po prostu chcą żeby 02.01.15, 11:08
          tw_wielgus napisał:

> Ją - tak, ale jest przecież ta "pierwsza macherka", która zajęła fotelik D. Tus
          > ka jego sławetnej ucieczce do Brukseli.

D.Tusk nigdzie nie uciekł. To nieradząca sobie UE, sięgnęła po usługi tak wybitnego fachowca.
          W całej UE nie można znaleźć drugiego takiego fachowca. Ale to jeszcze nie koniec, jeszcze dr Ewa ma do spełnienia podobną rolę.
          • tw_wielgus Re: Lekarze z Porozumienia po prostu chcą żeby 02.01.15, 11:14
            No to, w takim razi,e byłem szalenie źle poinformowany.
            Czyli obecnie zabawki znikają z półek w dziecinnych pokoikach na terenie całej Unii i gdyby nie sankcje Putina zabrakłoby nawet jabłek.
    • religijnych.uczuc.obraza Lekarze z Porozumienia po prostu chcą 02.01.15, 11:04
      powrotu do reformy Religi.
      • tw_wielgus Re: Lekarze z Porozumienia po prostu chcą 02.01.15, 11:10
        Kontynuuj proszę, bo po tak enigmatycznym początku jeszcze nie zakumkałem błyskotliwości Twej myśli przebiegłej. Zresztą pewnie nie ja jeden.
        • religijnych.uczuc.obraza Re: Lekarze z Porozumienia po prostu chcą 02.01.15, 11:41
          A co tu kontynuować? Każdemu marzy się powrót do czasów reformy dokonanej przez ludzi ideowych.
          • tw_wielgus Re: Lekarze z Porozumienia po prostu chcą 02.01.15, 11:53
            I tu się niespodziewanie z Tobą zgodzę. tylko co to ma wspólnego z tematyką wątku?
            Mamy przy sterze rząd, który jak ujawniły parę lat temu podsłuchy CBA, prowadzi Pierwsza Macherka od Służby Zdrowia. Miały być lody - jeżeli dobrze rozumiem hasła wyborcze PO - lody dla wszystkich, a nie tylko dla swoich. Stąd też zupełnie nie rozumiem zdenerwowania ministra Arłukowicza, który ma przecież do zaoferowania chorym plan "B". We współpracy z marszałkiem Sikorskim można by przesunąć ryczałty i zapewnić chorym dzieciom z 40 st. gorączką dojazd do czynnych, po 1 stycznia, Ośrodków Zdrowia Podstawowego. Sam marszałek Sikorski mógłby prywatną furą dowozić, to by sobie trochę brakujących kilometrów nakręcił.
            • religijnych.uczuc.obraza Re: Lekarze z Porozumienia po prostu chcą 02.01.15, 11:57
              Mogliby wpisywać że będą dowozić samochodami a tak naprawdę transport byłby lotniczy. Tak to robią ideowcy.
              • tw_wielgus Re: Lekarze z Porozumienia po prostu chcą 02.01.15, 12:13
                Oni walczą o dobro pacjenta. O to, żeby chociaż było ich stać na takie same rachunki telefoniczne, na jakich płacenie stać byłego ministra transportu.
                • volupte Re: Lekarze z Porozumienia po prostu chcą 02.01.15, 12:14
                  To znaczy jakie?
                  • tw_wielgus Re: Lekarze z Porozumienia po prostu chcą 02.01.15, 12:24
                    40 tys. only. Toteż jak widzisz nie są to bizantyjskie wymagania.
                    • volupte Re: Lekarze z Porozumienia po prostu chcą 02.01.15, 12:25
                      Rocznie? Czy miesięcznie?
                    • religijnych.uczuc.obraza Re: Lekarze z Porozumienia po prostu chcą 02.01.15, 12:30
                      Przygniatająca uczciwa większość naszego społeczeństwa nigdy na oczy nie widziała takich pieniędzy. Zwłaszcza ci którzy prowadzą działalność gospodarczą a łożą na dietę Nowaka.
                      • tw_wielgus Re: Lekarze z Porozumienia po prostu chcą 02.01.15, 12:40
                        Przygniatająca większość naszych rodaków pracuje za 2 tysiące złotych netto.
                        Liczne są przypadki tych, którzy zarabiają w okolicach pensji minimalnej.
                        Zatem wybacz, ale przy założeniu, że instytucja rządowe (i zapewne sejm również)mają wynegocjowany szczególnie niski abonament kwota, którą rzekomo przegadał poseł Nowak jest wysoka.
                        • religijnych.uczuc.obraza Re: Lekarze z Porozumienia po prostu chcą 02.01.15, 12:41
                          Gadał dużo z Alstomem i uzgadniał warunki łapówy za pendolino dzięki podpisaniu umowy z którą nie miał nic wspólnego.
                          • volupte Re: Lekarze z Porozumienia po prostu chcą 02.01.15, 12:43
                            Zapewne:-)
                          • tw_wielgus Re: Lekarze z Porozumienia po prostu chcą 02.01.15, 12:44
                            Czy bambus wyraził zgodę? Celem uzyskania pewności na Twoim miejscu poprosiłbym o pisemną.
                            • religijnych.uczuc.obraza Re: Lekarze z Porozumienia po prostu chcą 02.01.15, 12:45
                              No a zegarekk?
                              • tw_wielgus Re: Lekarze z Porozumienia po prostu chcą 02.01.15, 13:27
                                W zegarek się nie da tak jak w bambus.
                • religijnych.uczuc.obraza Re: Lekarze z Porozumienia po prostu chcą 02.01.15, 12:14
                  No a zegarekkk?
      • kzet69 Re: Lekarze z Porozumienia po prostu chcą 02.01.15, 12:15
        I tu bym się z tobą spierał, moim zdaniem w ciągu 25 lat wolnej Polski było zaledwie 3 ministrów zdrowia, którzy mieli jakis pomysł na funkcjonowanie ochrony zdrowia, Cegielska, Balicki i... Religa.
    • glos.sumienia.forum Re: Lekarze z Porozumienia po prostu chcą żeby 02.01.15, 11:13
      Całym sercem jesteśmy z lekarzami w obronie ich słusznych i niezbywalnych praw do należnego im majątku oraz przychodów służby zdrowia. Ponieważ biznes musi mieć wielu udziałowców, muszą się oni sprawiedliwie dzielić funkcjami, jakie biznes będzie realizować. W omawianym przypadku 100% kosztów przypadnie stronie rządowej.
      • tw_wielgus Re: Lekarze z Porozumienia po prostu chcą żeby 02.01.15, 11:22
        Oczywiście, że tak. Gdyby nie przeprowadzona, jeszcze w czasach PIS, akcja "pokaż lekarzu co masz w garażu" nie doszłoby do tak gorszącego opinię publiczną obnażenia mizerii służby zdrowia. Pokładający nadzieję w "Pierwszej Macherce III RP" lekarze przystąpili do akcji mającej na celu zapewnienie środków na zakup nowego auta. Aby już w przyszłości nie musieć się wstydzić, gdy jakiś następny rząd poprosi ich o otworzenie wrót garaży.
        • porcellus1 Re: Lekarze z Porozumienia po prostu chcą żeby 02.01.15, 12:02
          Nie czepiaj się Wielgus, żona TikTaka Nowaka jedzie od kilku lat na wielkiej stracie w swoim gabinecie dentystycznym więc może lekarze rodzinni też powinni?
          • volupte Re: Lekarze z Porozumienia po prostu chcą żeby 02.01.15, 12:06
            Juz nie ma strat.
            • tw_wielgus Re: Lekarze z Porozumienia po prostu chcą żeby 02.01.15, 12:09
              No patrz Pan jedna publikacja we Wprost uzdrowiła finanse jej firmy!
              Cud! Cud! Alleluja!
              • volupte Re: Lekarze z Porozumienia po prostu chcą żeby 02.01.15, 12:13
                Taka siła mediów :-)
                • tw_wielgus Re: Lekarze z Porozumienia po prostu chcą żeby 02.01.15, 12:17
                  Pół skarbówki wyleciało na bruk, w tym ojcowie alkoholicy i matki samotnie wychowujące dzieci.
          • tw_wielgus Re: Lekarze z Porozumienia po prostu chcą żeby 02.01.15, 12:15
            Bo ona to jest taka doktorka Judyma. Taka Mata Hati.
            Po kuluarach sejmowych krąży plotka, że to właśnie ona opiekowała się dentystyczne prezesem największej partii opozycyjnej.
            • volupte Re: Lekarze z Porozumienia po prostu chcą żeby 02.01.15, 12:29
              I dlatego prezes ma taka paszczę pełną pieńków?
              • tw_wielgus Re: Lekarze z Porozumienia po prostu chcą żeby 02.01.15, 12:34
                Mnie nie pytaj. Ja nie mam, i nie chcę mieć, z tym nic wspólnego.
                • volupte Re: Lekarze z Porozumienia po prostu chcą żeby 02.01.15, 12:37
                  Ale masz skoro temat wywołałeś:-)
    • kzet69 Re: Lekarze z Porozumienia po prostu chcą żeby 02.01.15, 12:13
      O czym ty trujesz??? Przecież 90% POZ jest od lat sprywatyzowana...
      • religijnych.uczuc.obraza Re: Lekarze z Porozumienia po prostu chcą żeby 02.01.15, 12:19
        Konkretnie to pewnie od 7 lat.
      • tw_wielgus Re: Lekarze z Porozumienia po prostu chcą żeby 02.01.15, 12:32
        No!
        Czyli sprywatyzowaliśmy, a teraz mamy taki drobny problemik bo Ci, którzy przejęli majątek ZOZów nie chcą pracować za takie stawki jakie im chcemy narzucić.
        Używając języka elit PO: ja p...lę! Nie chcę przyjąć ochłapów, które im rzucamy w ramach akcji likwidacji kolejek przy pomocy masowej likwidacji chorych.
        W grupie tych z PZ jest bodajże były peowski wiceminister zdrowia. Z racji funkcji, którą sprawował wie, że się wspomniana macherka nie chce z nim podzielić lodami?
      • az43 Re: Lekarze z Porozumienia po prostu chcą żeby 02.01.15, 13:45
        Mamona,po prostu mamona się za tym kryje.Zwróć uwagę jakie oburzenie wywołała zapowiedź kontroli.Najbardziej boją się kontroli i kas fiskalnych.
        • dystans4 Re: Lekarze z Porozumienia po prostu chcą żeby 02.01.15, 14:18
          W Podkarpackiem lekarze doprowadzili do wyrzucenia z pracy dyrektora, który miał czelność kontrolować ich obecność w pracy (karty zegarowe).
          • az43 Re: Lekarze z Porozumienia po prostu chcą żeby 02.01.15, 16:39
            Bezczelność dyrektora jak widać przekroczyła granice przyzwoitości i lekarze w imię wolności nieróbstwa i swojego dobrego imienia musieli się bronić.
      • dystans4 Re: Lekarze z Porozumienia po prostu chcą żeby 02.01.15, 14:05
        O wielu różnych rzeczach. Klinikach chirurgii wszelakiej, kardiologii, radiologii, ortopediach, ginekologiach, oddziałach pediatrycznych i wielu wielu innych. W końcu na oddziale chorób wewnętrznych i na OIT łóżko ma cztery nogi (jak w słynnym szpitalu bródnowskim, że przypomnę tylko dawne czasy). Albo w b. fajnym szpitalu koło W-wy, pięknie położonym w lesie (na dyżurze można na grzyby), postanowiono część budynku doprowadzić do standardu biznes (pacjenci z wyższej półki), a resztę zamknąć. Żeby nie robiła strat i żadnych innych kłopotów.
        Nie masz o tym pojęcia, biedactwo?
    • mariner4 Chcą szmalu 02.01.15, 12:38
      Hipokryzja zastąpiła Hipokratesa.
      M.
      • tw_wielgus Re: Chcą szmalu 02.01.15, 12:42
        Ależ oczywiście że chcą szmalu! Przecież frontmanka z PO im to obiecała.
        Hipokryzja to określenie, które jako żywo pasuje do obecnie rządzących.
        To WY narobiliście tego burdelu i teraz nie próbujcie zwalać na lekarzy!
        • porcellus1 Re: Chcą szmalu 02.01.15, 14:45
          Praca lekarzy rodzinnych powinna być deficytowa a do pacjentów powinni dopłacać z wlasnej kasy bo mają jej dużo szczególnie że dorabiaja ogromne kwoty w prywatnych klinikach jako specjaliści. .... co nie marynarzyg?
          • az43 Re: Chcą szmalu 02.01.15, 16:41
            Deficytem nazywasz zarobki poniżej 10.000,- zł?
            • porcellus1 Re: Chcą szmalu 02.01.15, 16:49
              Poniżej 10 tysi mozna zarabiać 9999 jak i 1 zł. Sprecyzuj swoje mądrości.
              • az43 Re: Chcą szmalu 02.01.15, 19:46
                Tu nie ma co precyzować.Wystarczy,że pokażą swoje PIT-y.
                • porcellus1 Re: Chcą szmalu 02.01.15, 21:43
                  Ale dlaczego ktoś mający swój prywatny gabinet ma pokazywać PITy? Od prawników, mechaników samochodowych też się domagasz? Może jak za komuny doliczysz im domiary i nakaz pracy zarządzisz..... zawsze czułem że zwolennicy PO to mentalni komuniści i to z czasów Bieruta.
                  • az43 Re: Chcą szmalu 02.01.15, 21:54
                    Nie jestem zwolennikiem PO i w czasie ostatnich wyborów nie głosowałem na nich.
                    Zakładam,że jesteś w stanie odróżnić pozycję i znaczenie lekarza od prawnika czy też mechanika.
                    Lekarz to bardzo specyficzna postać publicznego,społecznego zaufania i znaczenia co powoduje,że społeczne oczekiwania są duże.Być może bezzasadnie ale jeżeli bezzasadnie to akurat to powinno prawdziwych lekarzy a nie konowałów niepokoić.
                    • porcellus1 Re: Chcą szmalu 02.01.15, 22:16
                      Po inteligencji i wpisach sądzę że głosowałeś na TRupa, co nie zmienia faktu że chęć dobrania się do cudzych PITów stawia cię w pobliżu bolszewików z zaciągu stalinowskiego.
                      • az43 Re: Chcą szmalu 03.01.15, 09:36
                        Twoje definicje napawają mnie dumą ale definiują ciebie.
        • mariner4 JA żadnego burderlu nie narobiłem 02.01.15, 17:00
          A te chciwe konowały z PZ robią z nas (ciebie też) żywe tarcze.
          Mam w rodzinie i znajomych paru lekarzy i oni też tak to widzą.
          M.
      • spokojny.zenek w przeciwieństwie do wszelkich innych usługdawców 02.01.15, 13:38
        A tacy marynarze - jak wiadomo - pracują wyłącznie dla idei i "romantyzmu morza". Jeśli któryś jest podejrzewany o zaokrętowanie się dla pieniędzy - zaraz go pozostali wyrzucają za burtę. Niestety, w innych zawodach nie ma takich zdrowych mechanizmów kontrolnych.
        • porcellus1 Re: w przeciwieństwie do wszelkich innych usługda 02.01.15, 14:47
          Ty geniuszu prawa czasami napiszesz coś zabawnego i mądrego.
        • az43 Re: w przeciwieństwie do wszelkich innych usługda 02.01.15, 16:42
          Marynarze nie składali przysięgi o bardzo specyficznej treści i strajki marynarzy nie powodują zagrożenia zdrowia lub życia.
      • az43 Re: Chcą szmalu 02.01.15, 13:43
        To chyba najbardziej pazerna i niestety w dodatku bezkarna grupa zawodowa.Mam nadzieję,że tym razem ich łajdactwo spotka się z powszechnym potepieniem społecznym.Za wyjatkiem oczywiście pożytecznych idiotów którzy do pazerności dorobią polityczne alibi.
        • dystans4 Re: Chcą szmalu 02.01.15, 14:07
          Z potępieniem to może się spotka. Na razie z niczym więcej.
    • az43 Re: Lekarze z Porozumienia po prostu chcą żeby 02.01.15, 13:40
      Ja uważam,że lekarze z PZ to kanalie narażające zdrowie i życie tysięcy osób.A pisanie pierdół w ich obronie to wyraz skrajnego łajdactwa.
      • mariner4 Zastępca "Capo di tutti Capi" z PZ 02.01.15, 17:09
        podziękował tym 20% kumpli co nie podpisali kontraktu "za odpowiedzialniośś"
        Wynika z trego, że 80 % lekarzy to nieodpowiedzialni debile. A mnie się wydaje, że jkest dokładnie odwrotnie.
        M.
        • az43 Re: Zastępca "Capo di tutti Capi" z PZ 02.01.15, 19:48
          Mam nadzieję,prokuratorzy wyjaśnią tym 20% znaczenie słowa odpowiedzialność.
      • wujaszek_joe Re: Lekarze z Porozumienia po prostu chcą żeby 02.01.15, 17:31
        czyli lekarz nie powinien mieć np. prawa do urlopu?
        i powinien godzic się na dalsze zmniejszanie dochodów?
        • dystans4 Re: Lekarze z Porozumienia po prostu chcą żeby 02.01.15, 19:04
          Jedna z osób piszących w tym wątku powiedziała mi dziś, że w swoim pensjonacie systematycznie gości znanego lekarza z dużym nazwiskiem. Ten lekarz powiedział, że nigdy nie zarobił tyle, co w ciągu ostatnich dwu lat i żałuje , że niedługo idzie na emeryturę.
          Tyle w kwestii zmniejszania dochodów.
          • porcellus1 Re: Lekarze z Porozumienia po prostu chcą żeby 02.01.15, 19:26
            Grunt to wypowiadać opinie o zarobkach środowiska lekarskiego wzorując się na jednym znanym lekarzem z dużym nazwiskiem. Ciekawe ile średnio zarabiają lekarze pierwszego kontaktu?
            • az43 Re: Lekarze z Porozumienia po prostu chcą żeby 02.01.15, 19:52
              Niech pokażą PIT-y.Sądząc z tego co moje oczy widzą(wizyta u okulisty ca 240-320 zł) z głodu nie padają aczkolwiek faktem jest,że mój p.dr rodzinny już 3 rok jeździ tym samym samochodem.
              • porcellus1 Re: Lekarze z Porozumienia po prostu chcą żeby 02.01.15, 20:03
                Ale to nie specjaliści nie podpisali umów z NFZ tylko lekarze rodzinni...kumasz różnicę czy inteligencja ci nie pozwala
                • az43 Re: Lekarze z Porozumienia po prostu chcą żeby 02.01.15, 21:57
                  Pozwala,dlatego ubolewam nad losem mojego p.doktora-3 lata w niemodnym modelu.Ostatnio użalał się,że w Tajlandii był tylko 10 dni bo tak drogo.
                  • porcellus1 Re: Lekarze z Porozumienia po prostu chcą żeby 02.01.15, 22:18
                    a widzisz wystarczyło się uczyć to świat stałby przed tobą otworem i nowinki motoryzacyjne mógłbyś nabywać częściej niż raz na trzy lata, a tak co Ci zostało? Pisanie głupot na FK i zbieranie puszek do wózeczka
                    • az43 Re: Lekarze z Porozumienia po prostu chcą żeby 03.01.15, 09:38
                      Zbierając puszki jestem uzyteczny społecznie czego o strajkującej hołocie powiedzieć się nie da.Pisanie głupot przekłada się na coraz większe poparcie dla Arłukowicza więc swój cel spełnia.
                • dystans4 Re: Lekarze z Porozumienia po prostu chcą żeby 03.01.15, 00:12
                  Lekarka bezpośrednio po studiach za pracę w same weekendy w pogotowiu - 6000 zł.
        • az43 Re: Lekarze z Porozumienia po prostu chcą żeby 02.01.15, 19:50
          Oczywiście,że powinien mieć.A kto mu broni?Wszyscy mają urlopy.Pokaż mi tylko instytucję,firmę,która z powodu urlopu zamyka działalność.
          Znasz takie słowo jak zastępstwo?
          • wujaszek_joe Re: Lekarze z Porozumienia po prostu chcą żeby 02.01.15, 21:59
            skąd wiejski doktor ma niby znaleźć zastępstwo?
            lekarze wyjechali, minister oszczędza na specjalizacjach, jest tanio i fajnie.
            • az43 Re: Lekarze z Porozumienia po prostu chcą żeby 03.01.15, 09:40
              To już sprawa lekarza wiejskiego.Jak zamyka gabinet nie martwi się co z pacjentami.Dlaczego ja mam się martwić o niego?
              A co z lekarzami miejskimi?
    • wariant_b Jacy lekarze z Porozumienia ? 02.01.15, 20:54
      i jaka prywatyzacja?

Podstawowa opieka zdrowotna dawno już została sprywatyzowana,
      a Porozumienie Zielonogórskie jest organizacją prywatnych przedsiębiorców
      działających w ochronie zdrowia.
      • wujaszek_joe Re: Jacy lekarze z Porozumienia ? 02.01.15, 22:00
        tu dzisiaj roi się od ekspertów telewizyjnych.
      • az43 Re: Jacy lekarze z Porozumienia ? 03.01.15, 09:41
        Ja bym tych prywatnych przedsiębiorców raczej nazwał szakalami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka