Gość: remus IP: *.bielsko.dialog.net.pl 10.09.04, 23:24 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ooooooo z antypolonizmem trzeba walczyc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.04, 23:45 i niech redaktorzy michnik i urban,oraz bronisław geremek,dawid warszawski i jan gross będą pewni że im ta polonofobia na sucho nie ujdzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PekamZeSmiechu Niemcy bronili Zydow przed Polakami w czasie wojny IP: *.wi.rr.com 11.09.04, 00:47 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oz Re: Niemcy bronili Zydow przed Polakami w czasie IP: *.avenel01.nj.comcast.net 11.09.04, 06:51 przede wszystkim chętnie przeczytałbym książkę strzembosza "Antysowiecka partyzantka i konspiracja nad Biebrzą X 1939 - VI 1941". wiadomo przecież, że przed wejściem niemców działy się tam potworne rzeczy. w jedwabnem cierpieli polacy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BILIGLOWA POMNIK LENINA W LEDWABNEM OSMIESZA IZRAELITOW IP: *.sympatico.ca 12.09.04, 00:07 Powoli podejrzenia kieruja sie w strone izraelskich farm prawniczych z NYC. Kasiazeczka fircyka Grossa fo kiepska farsa napisana na zamowienie i mozna ja przyrownac z knotem "9/11" tlusciocha, brudasa Moore. Wyciagniecie figury Lenina (kto ja wykonal) dobilo szalbierstwo do konca. Osmieszenie jest najgrozniejsza bronia. Na tle tragedii pojawil sie watek komiczny, ktory izraelskim farma prawniczym zawalilo cala afere finansowa. Odpowiedz Link Zgłoś
nick000 Re: POMNIK LENINA W LEDWABNEM OSMIESZA IZRAELITOW 12.09.04, 10:59 Kolejny fan spiskowej teorii dziejów z Żydami w roli głównej. Zapomniłeś o masonach i cyklistach. W Polsce antysemityzm powinien zostać uznany za chorobę psychiczną podlegającą przymusowi leczenia. W przeciwnym wypadku nigdy nie będziemy postrzegni jako normalny kraj i wiarygodny partner. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Win Re: POMNIK LENINA W LEDWABNEM OSMIESZA IZRAELITOW IP: *.proxy.aol.com 13.09.04, 08:10 Nik, radze ci zagladnac do historii to moze sie doczytasz skad sie wziol "polski antysemityzm". Zydzi dali Polakom duzo powodow aby ich nie lubiec jako grupy, ktora czesto wystepowala przeciw interesom Polski i Polakow. Wystarczy wspomniec zachowanie Zydow, ( 95%), wobec Polakow podczas sowieckiej okupacji w 1939 roku, lub obsadzenie przez Zydow waznych stanowisk w administracji komunistycznych rzadow po zakonczeniu drugiej wojny swiatowej. Po "okraglym stole" tez sie duzo nie zmienilo. Zydzi, przu pomocy obcego kapitalu i politycznych wplywow probuja dyktowac Polakm jak Polacy powinni postepowac, czego sie wstydzic i kogo kochac. Na miedzynarodowej arenie antypolska propaganda, finansowana przez grupy zydowskie, wyrzadzila i w dalszym ciagu wyrzadza Polsce i Polakom duza krzywde. Czy Polacy sa antysemitami? Absolutnie nie. Natomiast prawda jest ze Polacy nie lubia tych Zydow ktorzy stale i wciaz probuja ich wykorzystac do osiagniecia wlasnych celow. A teraz z innej beczki. Idac po lini twojego rozumowania przyjmijmy ze Polacy sa antysemitami. Pokaz mi jeden narod ktory nie ma pretensji do Zydow a ja ci pokaze bialego kruka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Win Re: Niemcy bronili Zydow przed Polakami w czasie IP: *.proxy.aol.com 11.09.04, 08:02 Ja nie pekam ze smiechu. Mnie szlak trafia kiedy jakis idiota publicznie twierdzi ze w okresie drugiej wojny swiatowej zdarzaly sie wypadki kiedy Niemcy bronili Zydow przed Polakami. Klamstwo polityczne powtarzane przez dluzszy okres czasu staje sie "prawda historyczna". Szczegolnie kiedy takie klamstwa sa rozpowszechniane przez takie instytucje jak IPN lub GW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fritz Czytalem wypowiedzi prof. Strzembosza. Doskonale IP: *.adsl.solnet.ch 11.09.04, 11:51 przygotowane pod wzgledem historycznym. IPN wypowiedz jest niestety manipulacja ze wzgledow politycznych. Wypowiedz w GW rowniez. Strzembosz pokazal zeznania swiadkow, jak Niemcy brali chlopow do pilnowania i pedzenia Zydow. Cala logistyka w tym sensie byla sterowana przez Niemcow. Tak samo, jak w Polsce obchody 1.Majowe: caly narod szedl i krzyczal radosni: "Niech zyje partia". Strzembosz zwrocil rowniez na to uwage, ze na tych terenach Zydzi bardzo mocno wspolpracowali z Rosjanami, selektionujac Polakow do transportu w glab Rosji, gdzie duzo z nich nie przezylo, o ile wogole. Rosjanie dokonywali rowniez mordow na Polakach, ale nie pamietam juz, czy w tych artykulach, ktore czytalem (przede wszystkim w Rzepie) pisal cos na temat udzialow Zydow. Prof. Strzembosz szuka prawdy historycznej. T. Gross jest hiena cmentarna probujaca zbic majatek na cierpieniach Zydow. Hiena dlatego, ze w swojej ksiazce w wielu punktach sklamal swiadomie, co wynikalo jasno z faktow pokazanych przez Strzembosza i ktore musialy byc znane Grossowi. Np. co do ilosci zamordowanych i do udzialu "niemieckiej logistyki". Zdaje sie, ze pan Gross nalezy do milosnikow Niemcow. Jestem ciekawy ile razy jeszcze Niemcy musza sprawic Zydom krwawa laznie ( dotychczas 3 razy ) aby tacy Grossowie zrozumieli, ze Niemcy naprawde Zydow nie kochaja, ze teraz odradzajacy sie antysemityzm w Niemczech, o czym pisza czesto kola zydowskie w Niemczech, nie jest przypadkiem. Mam nadzieje, ze Grossowie i im podobni nie beda znowu spierdalac do Polski jako ostatniej desce ratunku. Mam nadzieje, ze Polska zorganizuje sprawny tranzyt do Austrii, Rosji, a moze nawet do USA. Moze amerykanscy Zydzi nie okaza sie takimi paskudnymi tchorzami jak w czasie II WS, kiedy wiedzac, ze miliony Zydow jest zagazowywanych o obazach, udawali ze nic nie wiedza. Co paskudna, tchorzliwa bands, ci Zydzi z USA. Ah, teraz sa odwazni. I to bardzo. Ale nie wtedy, kiedy trzeba bylo dac troche pieniedzy na pomoc dla innych...Zydow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pot Re: Niemcy bronili Zydow przed Polakami w czasie IP: *.e-wroc.com 14.09.04, 20:10 Niemcy tak samo bronili żydów jak JT Gross broni Polaków wydając paszkwilancką broszurę pt Sąsiedzi i jeżdżąc po całym świeci powielając te kłamstwa. Ten arcykłamliwy łotr całkiem niedawno na zorganizowanym spotkaniu w Nowym Jorku przedstawiił się jako Polak z krwi i kości, gorący patriota. Powinien być wdzięczny Polsce i Polakom za ocalenie swego tatusia i pomoc finansowa udzieloną tatusiowi prze Armię Krajową. Tak jest żydowska "wdzięcznośc" jaką konsekwentnie okazuje Jan Tomasz Gross. Większośc zwierząt nie zaatakuje człowieka , który je żywi. Zrobi to jedynie świnia , która może nawet zeżreć swego żywiciela.Parchatą świnią jest Gross, który sypał swoich kolegów w tym wiekszość żydowskiego pochodzenia ,w zeznaniach przed SB (Moczarowską). Odpowiedz Link Zgłoś
nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: z antypolonizmem trzeba walczyc 11.09.04, 13:45 zgadzam sie z tym zdaniem całkowicie..a tu podsuwam argumenty w walce obronie dobrego imienia Polski i Polaków www.naszawitryna.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chala lprak straszy? gdzie yu antypolonizm? IP: *.rdu.bellsouth.net 11.09.04, 23:26 antysemicki ND codziennie pluje na Zydow i Amerykanow. Kogo oczy sa wazniejze , swinio faszystowska? Nie zapomnij ze NATO jest w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
yossarian18 Re: Tomasz Strzembosz jedwabnianinem 10.09.04, 23:49 Brawo Jedwabne i prof. Strzembosz! Z jedenej strony to nawet dobrze, że GW i światowe żydostwo zorganizowało taką nagonkę na Jedwabne-w ostatnich wyborach do europarlamentu prawica i narodowcy odnieśli przygniatające zwycięstwo nad partiami "postępu" i lewicą w całym łomżyńskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mayor Mayor Re: Tomasz Strzembosz jedwabnianinem IP: *.dip.t-dialin.net 11.09.04, 00:07 Zmien se logo - obecne nie pasuje do wyglaszanych przez ciebie pogladow ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonus Re: Tomasz Strzembosz jedwabnianinem IP: *.proxy.aol.com 11.09.04, 06:12 Panie Profesorze! Kto wreszcie zajmie sie wyjasnieniem antypolskiej i zbrodniczej dzialalnosci Zydow w 1939 roku na ziemiach wschodnich kolaborujacych z Sowietami oraz dzialalnoscia Policji Zydowskiej wspolpracujacej z hitlerowcami? Dlaczego tych spraw sie nie wyjasnia???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CHALA yosatian 18 IP: *.rdu.bellsouth.net 11.09.04, 23:30 ty antysemicka swinio: nawet nickA MASZ OD zYDOW, POLACZKU ZALOSNY. nIE ZAPOMNIJ KTO DECYDUJE O TWOIM ZALOSNYM LOSIE. PODPOWIEM CI: TO NIE JESTES ty, SMIECIU ZALOSNY. zA BIEDNY I ZA SLABY W USZACH I ARMI JESTES. DLATEGO SZCEKASZ, ALE NAS NIE URYZIESZ, PETACZKU POLACZKOWATY! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Win Re: yosatian 18 IP: *.proxy.aol.com 13.09.04, 06:28 CHALA, czy ty naprawde jestes reprezentantem wybranego narodu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: botanik Michnik jedwabnikiem morwnikowym ? IP: *.mobil.telenor.no 11.09.04, 00:07 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JednakMożnaZnaleźć Re: Szukacie porządnego Żyda? Proszę poniżej: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.04, 18:45 Poniżej opis naocznego świadka wydarzeń w Jedwabnem - Żyda Domitrza, wówczas miał 12 lat. Obserwował z ukrycia jak niemieccy żołnierze podpalili stodołę wypełnioną Żydami. Nie widział tam Polaków! Zarzucił kłamstwo Grossowi prosto w twarz. Było to w New York. Gross osłupiał ze zdumienia i zaraz zakończył spotkanie, bo jak powiedział, żle się poczuł. - - - Boleslaw (Apolinary) Domitrz - the eyewitness who got close enough to get a good look at German soldiers burning down a barn full of Jewish men, women and children during World War II, in the town of Jedwabne, Poland on July 10, 1941... ...Gross appeared stunned when Domitrz stood up in the packed auditorium during the question and answer period and started speaking in Polish and telling him he was wrong for blaming the Catholics of Jedwabne for what the Germans did. It had to be a shock to Gross and everyone else in the audience to see someone like Domitrz. ...Domitrz described how he and two boyhood friends were in a field near the town and saw smoke rising from the burning barn. Out of curiosity, they ran toward the fire until they were in a perfect position to observe the entire scene. One thing was sure. There were no Poles around. The only persons the boys saw around the burning barn were Germans in uniform, holding machine guns and with their dogs. Nobody else. ..."Neighbors" a slanted account about the same barn-burning atrocity Domitrz personally witnessed when he was just 12 years old. Gross sensationalized that incident by trying to claim the Catholic half of Jedwabne’s population were the ones who incinerated the Jewish half of the town and not the Germans who invaded ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonus Re: Szukacie porządnego Żyda? Proszę poniżej: IP: *.proxy.aol.com 11.09.04, 21:00 Pare miesiecy temu w Chicago Gross zorganizowal prelekcje i dyskusje nt. Jedwabnego. Przybyli tam rowniez czlonkowie organizacji polonijnych. Kiedy zaczela sie dyskusja polonusy spokojnie acz stanowczo i punkt po punkcie udowadniali Grossowi ze on klamie i falszuje wszystko. Kiedy Gross nie byl w stanie odeprzec zarzutow i dowodow zaczal krzyczec histerycznie i nakazal zawezwac policje. Policja przybyla natychmiast w znacznej sile, bo moze terroryzm itp. i stwierdzila ze nic nie upowaznia ja do interwencji i odjechala. Wobec takiego stanu rzeczy Gross zamknal prelekcje i obrazony odjechal. To byli czlonkowie Kongresu Polonii Amerykanskiej od prezesa Moskala. Poniewaz prezes Moskal ciagle walczy przeciw znieslawianiu Polakow przez organizacje zydowskie, zydostwo amerykanskie okrzyknelo Go czolowym polskim antysemita. Wymusili na Bushu aby prezes Kongresu Polonii Amerykanskiej Edward Moskal nie mial wstepu do Bialego Domu i zaden z oficjeli rzadu nie mogl z Nim rozmawiac. Kiedy Kwasniewski przyjechal do Ameryki nie odwiedzil prezesa w Jego siedzibie w Chicago tylko pojechal do jakiejs organizacji polonijnej starych polonusow w poblizu Chicago ktorzy nie rozumieli tej perfidnej gry. Oceniono to jako danie w twarz prezesowi i wyraz bardzo silnego i sluzalczego poparcia zydostwa i jego antypolskich dzialan! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paru_by_sięZnalazł Re: Szukacie porządnego Żyda? Proszę poniżej: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.04, 21:20 Szkoda tylko, że tych porządnych Żydów tak niewielu wśród Żydów w Polsce. Mendia też ich nie kochają, są nie znani ogółowi społeczństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Prezes Moska to zwykly kryminalista IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.04, 10:49 Mylisz sie, prezes Moskal to zwykly kryminalista. Maczal palce w wielu przekretach gospodarczych w Polsce, jego wspolpraca z komunistycznymi sluzbami jest tajemnica poliszynela a jego udzial jako zleceniodawcy w kilku zabojstwach (m.in.gen. Papaly) nie ulega watpliwosci. Przed kiblem ratuja go tylko starzy kumple z bzepieki - pisane "Go" z duzej litery swiadczy o twojej bezgranicznej glupocie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Win Re: Prezes Moska to zwykly kryminalista IP: *.proxy.aol.com 13.09.04, 06:46 Obserwatorze, ty nie jestes obserwatorem. Ty jestes zwyrodniala istota ludzkiego plemienia. Takie ochyde klamstwa popelnic moze tylko zwyrodnialy, wyrafinowany propagandzista. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Godzien_szacunku! Re: Prezes Moskal to szlachetny Polak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.04, 22:51 Jesli ktoś pluje na szlachetną postać Polaka, to albo jest Żydem z gatunku podłych żydów, albo komunistycznym agentem na służbie żydokomuny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marky PODAJ ZRODLO, BARDZO PROSZE IP: *.dialup.sprint-canada.net 12.09.04, 04:55 Kiedy mialo miejsce wystapienie pana Domitrza? Czy on jeszcze zyje? Skad wziales ten angielski tekst? Dzieki za te informacje, bracie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uścisk_dłoni Re: PODAJĘ ŻRÓDLO PRZYJACIELU : IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.04, 09:55 Nazwisko Domitrz jest dobrym hasłem dla wyszukiwarki. Przed chwilą sprawdzałem podając GOOGLE do szukania: " Domitrz shock to Gross" - - - www.polishfalcon.org/remembered/witness - - - Organizacja The Polish Falcon of America powstała w 1887 roku w USA. Mają ładną, dobrze zorganizowaną stronę internetową. Serdecznie pozdrawiam rodaka z Kanady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tse-tse Moim zdaniem chodzi o to by NIE zostac honorowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.04, 00:32 mieszkancem Jedwabna. To miasteczko, niestety, bedzie sie kojarzylo z hanba. Niestety, byly inne podobne miasteczka, o ktorych niewielu pamieta - o Jedwabnem wiedza wszyscy. Odpowiedz Link Zgłoś
wesoly3 Re: Moim zdaniem chodzi o to by NIE zostac honoro 11.09.04, 01:14 strzembosz to porzadny czlowiek i rzetelny historyk a nie jak pozal sie boze Gross Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wesolemu.. Aczy ktos moze mi podac nazwisko JEDNEGO.... IP: *.vc.shawcable.net 11.09.04, 02:15 nazwisko JEDNEGO, porzadnego zyda ? Bede wdzieczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Aczy ktos moze mi podac nazwisko JEDNEGO.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.04, 08:25 Jezus Chrystus. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Aczy ktos moze mi podac nazwisko JEDNEGO.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.04, 09:17 takze: Janusz Korczak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Felka Owszem, zasluzyl! Jakie miasto, taki i "honor". IP: *.in-addr.btopenworld.com 11.09.04, 01:50 Ja bym jednak na miejscu profesora Strzembosza zanadto sie nie chwalila tak zaszczytnym wyroznieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Win Re: Owszem, zasluzyl! Jakie miasto, taki i "honor IP: *.proxy.aol.com 11.09.04, 08:43 Felciu, a czy Ty wiesz co to jest prawda? Dlaczego wierzysz Grossowi a nie Strzeboszowi? 99% Polakow wierzy T. Strzeboszowi. Dlaczego upierasz sie przy bredniach politycznych niewypalow? Felciu czy ty slyszalas o politycznej nagonce na Polske i Polakow? Czy ty mialas okazje, na arenie miedzynarodowej, zetknac sie z anty-polska propaganda? Zainteresuj sie tymi zagadnieniami...Kto wie, moze zmienisz nastawienie do "faktow" popelnionych przez IPN, Grossa i "Jedwabniakow". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marky BYDLECY KOMENTARZ REMUSA? IP: *.dialup.sprint-canada.net 11.09.04, 02:25 Tak przy okazji, Remusku, czy to nie jest, by uzyc twojej terminologii, zbydlecenie ze dotychczas cicho na temat tego co zrobili Zydzi Polakom w okresie stalinizmu? Bo przeciez wiadomo ze byli oni prominentni w bezpiece stalinowskiej. Tysiace Polakow stracilo wtedy zycie, ale jakos cicho na ten temat, jakos nikt nie prowadzi sledztwa w tej sprawie, nikt nikogo nie przeprasza, nikt nie wydaje wysokonakladowej ksiazki w Ameryce i gdzie indziej. Wiec?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marky PRZEPRASZAM REMUSA! ODBILO MI! :( IP: *.in-addr.btopenworld.com 11.09.04, 02:34 Przeczytalem swoj posdt i zrobilo mi sie glupio. Zaczynam rozumiec, dlaczego mnie tak w tej Kanadzie nie lubia/ Bo niestety jestem malym zakutym Polaczkiem, ktory nieustannie przynosi hanbe swemu Narodowi oblakanymi a antysemickimi uwagami. Nie moge sie niestety powstrzymac, bo tak mnie wychowano w domu. Moja mama zatrula kiedys psa sasiadom bo myslala, ze pies ma za duzy nos, no to musi byc Zydem. Zato miala mase nieprzyjemnosci. Ja tez od dluzszego czasu musze brac tabletki na uspokojenie. Przepraszam pana Remusa najpokorniej, bo on mial oczywiscie racje: bydlaki uhonorowali bydlaka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fritz Re: PRZEPRASZAM REMUSA! ODBILO MI! :( IP: *.adsl.solnet.ch 11.09.04, 11:56 Zdolnosc do samokrytyki jest cena cecha. Ale nie placz, twoja poprzednia post na pewno nie dotarla do remusa. Nie zrozumial. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek, 12 lat Re: PRZEPRASZAM REMUSA! ODBILO MI! :( IP: *.cvz.es 11.09.04, 12:01 Gołym okiem widać, że 'samokrytykę' pisała inna osoba... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pat Re: PRZEPRASZAM REMUSA! ODBILO MI! :( IP: *.e-wroc.com 12.09.04, 12:13 Jesli masz na myśli broszurę JT Grosss "Sąsiedzi" finalistę nagrody Nike Michnika i Bochniarz to zgadzam sie z Tobą, że bydlaki uhonorowali bydlaka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autochton Re: SB to w wiekszosci byli i sa Polacy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.04, 11:00 Czesc Marky, wiekszosc gorliwych urzednikow SB to byli Polacy, ci ktorzy na ranem odwiedzali mego Ojca i wywlekali naszych sasiadow z lozka to byli Polacy, a ci ktorzy pisali donosy takze byli Polakami. Awantury w roku 1968 sprowokowane zostaly takze przez Polakow ktorzy - jak to zawsze w historii bywa - chcieli sie dorobic i zajac stanowiska zajmowane po czesci przez Zydow. Przypomnij sobie slowo "szmalcownik" i kogo ono oznaczalo. A jesli juz powstalo okreslenie tej kategorii ludzi to znaczy, ze nie bylo to zjawisko marginalne. A na koniec porozmawiaj z kims kto pamieta czasy przedwojenne i nagonke w Polsce na Zydow - PRZED zdradzieckim napadem Rosjan na Polske 17.wrzesnia 1939. Polacy w duzej czesci byli juz dawniej antysemitami a to ze Zydzi po wkroczeniu Rosjan bardziej niz Polacy wspolpracowali z Rosjanami, coz a jakie oni mieli w tej waszej Polsce szanse awansu i normalnego zycia? A kiedy rozliczysz tych Polakow a bylo ich bardzo duzo ktorzy wpierw wspopracowali z Niemcami a potem z Rosjanami? A na koniec o polskich obozach koncentracyjnych PRZED 1939 rokiem cos slyszales lub czytales? Owocnych refleksji zycze :-) Odpowiedz Link Zgłoś
cruq Ciekawe na kim się dorobili żydzi, którzy 12.09.04, 21:30 mieszkali w Polsce? Pewnie na Arabach? Konfiskaty majątków, przejmowanie zakłądów i rzemiosła po Polakach wymordowanych przez Rosjan w XIX wieku? Kradzione nie tuczy. A historia zatoczyła koło. Żydowskim rasistom pozostały tylko szczekaczki. Autochton to jedna z nich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tako Re: SB to w wiekszosci byli i sa Polacy IP: *.proxy.aol.com 13.09.04, 09:07 Autochtonie, cos ci sie w glowie poprzewracalo. Przed 1939 rokiem Polska byla przytolkiem dla 3.5 miliona Zydow, czyli 10% ogolnej ludnosci. W okresie miedzywojennym w Polsce Zydzi byli najzamozniejsza i gospodarczo najwiecej wplywowa grupa. Zydowskie zycie kulturalne bylo w pelnym rozkwicie. Ja pamietam przedwojwnne nieporozumienia miedzy Polakami i Zydami. Tak to byly stosunkowo bardzo niewinne nieporozumienia miedzy sasiadami i wladze panstwowe zawsze dbaly o to aby jedni drugim nie wyrzadzili zbyt bolesnych krzywd. Twierdzenie ze Zydzi wspolpracowali z Rosjanami dlatego ze Polacy wyrzadzili im duzo krzywdy i za w Polsce Zydzi nie mieli mozliwosci do normalnego zycia jest taka sama bzdura jak okreslenie niemieckich obozow koncentracyjnych jako polskie. To jest poprostu celowe i wredne przkrecanie faktow historycznych dla osiagniecia wlasnych celow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo [...] IP: *.ipt.aol.com 11.09.04, 02:55 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewrs trzeba się przeciwstawiać antypolskim atakom IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 11.09.04, 08:38 To dobrze, że nagrodzono człowieka za odwagę moralaną. Miał odwagę przeciwstawić się wściekłym, podłym atakom ze strony Grossa i niektórych środowisk żydowkich na Polskę i Polaków. Nagonka i pełen nienawiści do Polski i Poolaków lał się z wówczas z GW, która podsycała te brednie Grossa. Odpowiedz Link Zgłoś
trymand Re: trzeba się przeciwstawiać antypolskim atakom 11.09.04, 09:05 jak widać filosemitom, komsmopolitom i innemu antypolskiemu ściekowi takie ataki na Polskę nie przeszkadzają. Gość portalu: ewrs napisał(a): > To dobrze, że nagrodzono człowieka za odwagę moralaną. Miał odwagę > przeciwstawić się wściekłym, podłym atakom ze strony Grossa i niektórych > środowisk żydowkich na Polskę i Polaków. Nagonka i pełen nienawiści do Polski i > > Poolaków lał się z wówczas z GW, która podsycała te brednie Grossa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewrs Re: trzeba się przeciwstawiać antypolskim atakom IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 11.09.04, 10:08 dla nich ataki na na naród polski są ok. a wytukanie tak jak tu siasnia nienawiści przez GW czy środowiska zydowskie, takich nienawidzących Polaków Panów jak Gross - to "antysemityzm:" haha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STUDENT Re: Tomasz Strzembosz -----WZÓR PROFESORA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.04, 08:43 DZIĘKI PANIE PROFESORZE PROSZE PANA BOGA O DARY ROZUMU TEŻ DLA INNYCH PROFESORÓW ŻEBY NAUKOWCY NIE BYli JUŻ NIGDY JUDASZOWYMI NAUKOWCAMI TZN> ZA SREBRNIKI PANIE PROFESORZE PAN JEST WZOREM DLA PRZYSZŁYCH NAUKOWCÓW Odpowiedz Link Zgłoś
trymand GW znów zaatakowała 11.09.04, 08:54 Cytuję poziom jakim atakuję Polskę i Polaków tacy jak ten: "Gość portalu: remus napisał(a): > bydlaki bydlakowi". To ozwierciedla poziom jaki reprezentują niektóre wrogie polskie środowiska zydowskie. Które chętnie powielają i powołują sie na ten antypolski paszkwigrossa "Sąsiedzi". W takim duchu napisała GW artykuł o Strzemboszu, człowieku który miał moralną odwagę aby przeciwstawić się złu i kłamstwom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OSKAR Re: GW znów zaatakowała IP: *.cablep.bezeqint.net 11.09.04, 12:32 STREBOSZ PRZECIWSTAWIA SIE ZLU? MOZE NASTEPNA PRACA PROFESORA BEDZIE " TO ZYDZI SIE SAMI SPALILI W JEDWABNEM..." Odpowiedz Link Zgłoś
wesoly3 Re: GW znów zaatakowała 12.09.04, 06:04 w jedwabnem to moze nie sami ale w oswiecimiu to i owszem jeden palil drugiego Odpowiedz Link Zgłoś
neutrum1 Re: Tomasz Strzembosz jedwabnianinem 11.09.04, 09:58 kolejny żydowski "przyjaciel Polski i Polaków"? Może "jedwabianinem" miał by zostać Gross lub Michnik , którego gazetka wściekle atakowała Polaków? Gość portalu: remus napisał(a): > bydlaki bydlakowi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gionzo Re: Tomasz Strzembosz jedwabnianinem IP: *.ols.vectranet.pl 11.09.04, 09:58 Widać jak GW traktuje Polaków - z cynizmem i arogancją Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JR Re: Tomasz Strzembosz jedwabnianinem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.04, 10:18 A czytaliście wielbicele tego kłamczuszka w profesorskiej todze Strzebosza ksiązke Bikont "My, z Jedwabnego"? Nie? To poczytajcie. Chociaz to moze być za gruba i za mądra ksiązka na wasze intelekty. Ale jak już przebrniecie, to zobaczycie jaką obłudną szują jest wasz "honorowy jedwabianin" i że faktycznie, brawo Remus, bydlaki bydlakowi zbudowali ten most. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewrs Re: Tomasz Strzembosz jedwabnianinem IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 11.09.04, 10:33 tak tak "te polskie bydlaki, Polakowi bydlakowi". prawdzowi ludzie to tylko Michnik i Gross. Obiektywni, uczciwi...szkoda mi Ciebier ty mały móżdżku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LES Re: Tomasz Strzembosz jedwabnianinem IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.09.04, 12:11 Dziwna to nagroda. Dziwne to miasteczko. Dziwni w nim ludzie. Dziwna część postów. Dziwny jest ten świat małego, skundlonego patriotyzmu. Odpowiedz Link Zgłoś
kicior99 Re: Tomasz Strzembosz jedwabnianinem 11.09.04, 12:24 Gość portalu: LES napisał(a): > Dziwna to nagroda. Dziwne to miasteczko. Dziwni w nim ludzie. Dziwna część > postów. Dziwny jest ten świat małego, skundlonego patriotyzmu. wlasnei przed taka smierdzaca atmosferka spieprzylem z tego skundlonego, kochanego kraju... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tako Re: Tomasz Strzembosz jedwabnianinem IP: *.proxy.aol.com 14.09.04, 18:22 Kiciorze, gdyby Polska mogla pozbyc sie takich KUNDLI ja ty, to kraj by odzyl! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrek [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.04, 17:32 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panta_rei [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.04, 21:35 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tako Re: Tomasz Strzembosz jedwabnianinem IP: *.proxy.aol.com 14.09.04, 18:11 JR, czy to nie jest ciekawe ze 99.9% Polakow podziela opinie prof. Strzebosza a tylko znikomy procent polakozercow probuje obczerniac prof. Strzmbosa i Polakow przy kazdej nadarzajacej sie okazji? Tylko ignorant lub wrog Polski i Polakow wezmie powaznie, albo bedzie probowal wykrzystac ksiazke J. Grossa w celu anty-polskiej propagandy. Dziwi mnie fakt ze czsto ci ktorzy zawdzieczaja swoje zycie Polakom zuplnie o tym zapomnieli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wlodek Brawo mieszkancy J.- Gratulacje P. Profesorze- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.04, 12:06 dziekuje Panu za rzetelna obrone parwdy historycznej przed zydowska manipulacja i hucpa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sum BRAWO REMUS! IP: *.in-addr.btopenworld.com 11.09.04, 12:11 Masz racje: bydlaki obdarzyli "honorem" bydlaka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marky BRAWO BYDLAK? :) IP: *.dialup.sprint-canada.net 11.09.04, 16:32 re: > Masz racje: bydlaki obdarzyli "honorem" bydlaka! - A moze raczej bydlak wyzywa od bydlakow porzadnych ludzi, a inny bydla chwali tego bydlaka ze ma on racje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marky BRAWO BYDLAK! NIECH MAMY WIECEJ BYDLAKOW IP: *.in-addr.btopenworld.com 11.09.04, 19:47 Odpowiedz Link Zgłoś
nowy.oszolom.z.radia.maryja prof.Tomasz Strzembosz honorowym Jedwabnianinem 11.09.04, 12:31 wszystkiego najlepszego panie profesorze przede wszystkim zdrowia. dzięki takim ludziom jak pan wierzę że prawda zwycięży i ze ma ona jeszcze jakąś wartosć..chyle czoła przed pańską odwagą z jaką przeciwstaił się michnikowej nagonce na Polaków która chce zrobić nas morderców i współwinnym holocaustu...ale walka o prawdę wciąż trwa bo michnikowcy za wszelka cenę chcą wbić zwłąszca młodym pokoleniom Polaków winę za niepopełnione przez ich przodków zbrodnie... Odpowiedz Link Zgłoś
yossarian18 Re: prof.Tomasz Strzembosz honorowym Jedwabnianin 11.09.04, 12:41 A michnikowcy napisali na prof. Strzembosza paszkwila: kasstor26.webpark.pl/kustosz%20polski%20niewinnej.html Odpowiedz Link Zgłoś
nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: prof.Tomasz Strzembosz honorowym Jedwabnianin 11.09.04, 13:46 jak LPR dojdzie do władzy to rozliczymy michnikowców z GW ze wszystkich ich antypolskich kampanii medialnych Odpowiedz Link Zgłoś
yossarian18 Re: prof.Tomasz Strzembosz honorowym Jedwabnianin 11.09.04, 14:24 Trzeba będzie też odkłamać podręczniki do historii i WOSu, bo to co tam teraz piszą to przearżający bełkot i ordynarne kłamstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikt Domosławski = publicystyka z tezą IP: *.pl / *.utp.pl 12.09.04, 09:09 "I naród polski zostanie obroniony. I Polska niewinna jak zawsze zwycięży." - kończy swój wywód Domosławski. Jest w tych słowach głęboki żal i rozczarowanie. Bo nie udało się rozwiązać problemu ze Strzemboszem. Czyli zrobić z niego oszołoma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam44 Malo porzadnych POLAKOW i ZYDOW, IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.09.04, 14:36 bo obu narodom ksenofobia i rasizm myla sie z patriotyzmem. Zapewne ojcowie Izraela (nacjonalisci nazywajacy sie syjonistami) workami wywozili do Palestyny nasze rodzime uprzedzenia rasowe, i stad sie to tam wzielo. Polacy chetnie pouczaja Zydow jak maja postepowac i na odwrot, a u siebie wad nie widza. Diaspora obu narodow w USA to juz zupelna zgroza (u nich neokoni, u nas nomen-omen Moskal). Znani mi krytycy wlasnych narodow raczej tylko sa wyjatkami potwierdzajacymi regule. Tak w Polsce jak i w Izraelu lewica jest pozbawiona uprzedzen, ale u nas skompromitowana stalinizmem a u nich pozbawiona doplywu $, wiec mniej ich slychac. Odpowiedz Link Zgłoś
nowy.oszolom.z.r.maryja ale sa porządni Zydzi i poprządni Polacy 11.09.04, 18:45 tych drugich mimo wszystko jest o odrobię więcej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lawa Re: Bezczelność Grossa i pozostałej ferajny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.04, 20:01 Za okupacji nie było miejsca dla spontanicznych wystąpień Polaków. Z okupantem walczył ruch oporu a społeczeństwo przyjęło kształt możliwie opływowy. Był to jedyny sposób na przetrwanie. Demonstracja, strajk, czy jakiekolwiek objaw sprzeciwu karany był surowo - najczęściej śmiercią. Dla nas Polaków to oczywiste, zaś na świecie o tym nie mają pojęcia. Beszczelność Grossa i pozostałej ferajny polega na tym, że to nam usiłują wmówić, że było inaczej. Amerykanom miękko kit wchodzi, bo na ogół o historii mają zielone pojęcie, my zaś znamy fakty i próżno się trudzicie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tak_było! Re: Bezczelność Grossa i pozostałej ferajny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.04, 21:49 Kilka fragmentów: "Armię sowiecką witano z entuzjazmem nie tylko na terenach zajętych uprzednio przez Wehrmacht; także na Kresach, tam, gdzie on nigdy nie dotarł. Więcej, w dużej części właśnie z Żydów składały się owe "gwardie" i "milicje" powstające jak grzyby po deszczu natychmiast po sowieckiej agresji. I nie tylko. Żydzi podejmowali akty rewolty przeciwko państwu polskiemu, zajmując miejscowości, tworząc tam komitety rewolucyjne, aresztując i rozstrzeliwując przedstawicieli polskiej władzy państwowej, atakując mniejsze lub nawet całkiem duże (jak w Grodnie) oddziały WP. Druga kwestia to współpraca z organami represji, przede wszystkim NKWD. Najpierw podejmowały ją "milicje", "czerwone gwardie" i komitety rewolucyjne, później owe gwardie robotnicze i milicje obywatelskie. W miastach składały się one głównie z polskich Żydów. Później, gdy sytuację opanowała RKM, Żydzi - jak mówią sowieckie dokumenty - stanowili w nich sporą nadreprezentację. Polscy Żydzi w cywilnych ubraniach, z czerwonymi opaskami na ramionach i uzbrojeni w karabiny biorą też licznie udział w aresztowaniach i wywózkach. Jedna z relacji złożona w armii gen. Andersa i zarchiwizowane w Instytucie Hoovera, a obecnie dostępne także w Archiwum Wschodnim w Warszawie: Rel. nr 8356, sporządzona przez stelmacha Józefa Rybickiego z miasta Jedwabne: "Armję czerwoną przyjmowali żydzi którzy pobudowali bramy. Zmienili władzę starą a zaprowadzili nową z spośród ludności miejscowej (żydzi i komuniści). Aresztowano policję, nauczycielstwo (...)". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marky Re: Bezczelność Grossa i pozostałej ferajny IP: *.dialup.sprint-canada.net 12.09.04, 04:31 re: > Amerykanom miękko kit wchodzi, bo na ogół o historii mają zielone pojęcie - Sluszna uwaga. W dodatku, Amerykanie maja od dawna, gleboko zakorzeniony - zgadnij dzieki komu? :) - image Polakow (oraz, w mniejszym stopniu, innych "wschodnich Europejczykow") jako rodzaju gorszych istot ludzkich. Wlasnie dlatego latwiej im uwierzyc w rewelacje na temat horrorow popelnionych przez takich podludzi, niz horrorow popelnionych przez, ahem, lepszych ludzi, np. Niemcow. Wie - lub wiedzial kiedys, zdaje sie przed szefowaniem w Gazecie Wyborczej - o tym pan Michnik, ktory w czasie jakiejs dyskusji powiedzial byl cos bardzo podobnego. Tak w ogole, to wydaje sie, ze rasistowski amerykanski stereotyp Polakow jako glupcow i brudasow jest tak mocny,tak czujnie strzezony przez, ahem, wiadomo- kogo, tak nieustannie wzmacniany, ze nie ma najmniejszej nadziei na przelamanie go przez jeszcze bardzo dlugi czas, albo kiedykolwiek. Od czego w zadnym wypadku nie umrzemy. Rownie swietnie poradzimy sobie bez Amerykanow, bez ich akceptacji, jak oni bez nas. Moze juz czas, zebysmy zamiast kawalow o Ruskich zaczeli opowiadac kawaly o...? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwykly Re: Bezczelność Grossa i pozostałej ferajny IP: *.dialup.online.no 12.09.04, 11:18 ...masz racje, mowimy teraz kawaly o....? Pamietam taki jeden stary, jeszcze za "nieboszczki komuny",.... W Gdyni przy Batorym, zegna sie amerykanin z polska prostytutka (zastrzegam w tym miejscu, ze nie ma to podtekstu skierowanego do wiekszosci redaktorow z gazety wyborczej), macha do niej reka, wolajac: bay, bay, dolares falsyfikates!!!. Bay, bay, odkrzyknela rezolutnie,...syfilis oryginales!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawie syonista Re: Bezczelność Grossa i pozostałej ferajny IP: *.e-wroc.com 12.09.04, 12:05 Ludzie z ciemnogrodu, czemu czepiacie się ksiązki T.Gorssa nazywając ją broszurą geszefciarską wpisującą się w serię "Holocaust Industry" przecież to jest biały kruczek, finalista nagrody "Nike" Adasia Michnika i Heni Bochniarz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Ja też jestem zwolennikiem ujawnienia prawdy IP: *.client.comcast.net 11.09.04, 19:47 Dlatego domagam się śledztwa, z ekshumacją, a nie wykrętami jak w jakimś bantustanie. Odpowiedz Link Zgłoś
nick000 Bywałem na wykładach prof Strzembosza... 11.09.04, 20:22 i nie dziwi mnie to, że radni Jedwabieńscy honorują go w ten sposób. Jeśli jest on obiektywnym historykiem to ja jestem chińskim królem. Wszyscy, którzy usprawiedliwiają w jakikolwiek sposób obrzydliwą postawę części mieszkaców tej miejscowości mogą liczyć na podobne splendory. Nie zmien to jednak faktów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja_też_bywałem Re: Bywałem na wykładach prof Strzembosza... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.04, 21:28 Ty nie jesteś chińskim królem, tylko Żydem-krętaczem. I kretacze są twoje "fakty". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marky WIEC JESTES CHINSKIM KROLEM, NICKOOO? IP: *.dialup.sprint-canada.net 12.09.04, 04:45 re: > Wszyscy, którzy usprawiedliwiają w jakikolwiek sposób obrzydliwą postawę >części mieszkaców tej miejscowości mogą liczyć na podobne splendory. - Wiec sugerujesz ze prof. Strzembosz usprawiedliwia "w jakikolwiek sposob obrzydliwa postawe czesci mieszkancow" Jedwabnego? Jesli tak, to jak on to niby robi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawie syonista Re: Bywałem na wykładach prof Strzembosza... IP: *.e-wroc.com 12.09.04, 09:13 Ludzie z ciemnogrodu, czemu czepiacie się ksiązki T.Gorssa nazywając ją broszurą geszefciarską wpisującą się w serię "Holocaust Industry" przecież to jest biały kruczek, finalista nagrody "Nike" Adasia Michnika i Heni Bochniarz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dar Re: Bywałem na wykładach prof Strzembosza... IP: *.e-wroc.com 12.09.04, 11:13 Zgadzam się z tą opinią. Uważam że Adam Michnik i Henryka Bochniarz powinni pójśc dalej i zgłosić to dzieło symbol "prawdy" o holokaucie do nagrody Nobla . żeby ocalić je od zapomnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: de Prevot [...] IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 11.09.04, 23:14 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oberschlesier reparacji od polski zydzi powinni rzadac! IP: *.dip.t-dialin.net 11.09.04, 23:19 jak juz sie w odszkodowania chcecie bawic to odszkodujcie najpierw zydkow. Odpowiedz Link Zgłoś
nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: reparacji od polski zydzi powinni rzadac! 11.09.04, 23:31 a za co? co im żeśmy zawinili? to co sie działo w Jedwabnem to była sprawka Niemców! Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom.ma.duzy.leb Re: reparacji od polski zydzi powinni rzadac! 11.09.04, 23:38 No właśnie, to gadanie o rzekomych zbrodniach Polaków to wyraźna wroga wredna lewacko-masońsko-antykatolicko-antyludzko-nieludzko-bolszewicko-trockistowsko- antypolska akcja przeciwko Narodowi Polskiemu. Narodowi, przypomnę, Niepokalanemu, tak jak Niepokalana jest Dziewica Rodzicielka, Królowa Narodu Onego. Ot co. A najnowsze badania naukowe przeprowadzone przez naukowców z Instytutu Wszechpolskiego Naukowo-Patriotycznego dowiodły, że każdy łotr, złodziej, morderca, hohsztapler, kłamca i inny taki to nie jest w żadnym wypadku żaden Polak tylko innoplemieniec. Szwajcar albo Innuita, albo wiadomo kto. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autochton Re: 1968 - Niemcy wypedzaja Zydow z Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.04, 11:13 A 1968 roku to Niemcy zorganizowali w Polsce nagonke na Zydow? A w 1970 to pewnie Niemcy razem z Zydami strzelali do Polakow na Wybrzezu podobnie zreszta jak w 1981 roku. Ludzie, puknijcie sie w glowe i rozliczcie tych waszych polskich wspolplemiencow na poczatek a potem oczerniajcie innych. Odpowiedz Link Zgłoś
nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: 1968 - Niemcy wypedzaja Zydow z Polski 12.09.04, 14:16 w tymże roku niemieckie elwactwo zaatakowało fundamenty cywilizacji chrześcijańskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harcerz Tomasz Strzembosz - znamiona upadku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.04, 05:42 Tyle tu krzyku i wyzwisk, że ktoś kto siebie szanuje, nie powinien w tym brać udziału, ale nick pod którym występuję, zmusza mnie do tego. Prof. Strzembosz był od zawsze zwiazany z harcerstwem, i do dzisiaj jest chyba jakimś patronem ZHR, bo pamiętam, że jeszcze niedawno widziałem go w TV w mundurze. To co teraz robi, jest niestety powodem do wstydu, dla wszystkich, którzy czują się związani z tą tradycją. Prof. Strzembosz poświęcił wiele, wiele lat, by uchronić od zapomnienia świadectwa patriotyzmu młodych Polaków swojego polokenia i trochę starszych od siebie. Pamiętam jeszcze emocje, z jakimi czytałem jego ksiązkę, chyba ze 30 lat temu, o oddziałach szturmowych walczącej Warszawy i inne publikacje, w których pisał prawdę o polskim Państwie Podziemnym i jego żołnierzach. Niewiele było wtedy takich prac i na każdą następną czekało się z utęsknieniem. No cóż, muszę powiedzieć, że już wówczas nie robiły na mnie wrażenia przenikliwych, to była zawsze raczej dokumentacja niż analiza intelektualna, ale stanowiły rejestrację faktów, o których oficjalni historycy zawzięcie milczeli (czasów gdy zawzięcie kłamali na szczęście dla mnie nie przeżyłem). Było to także przypomnienie wspaniałych postaci bohaterów Szarych Szeregów i Armii Krajowej, oraz tradycji, która i wówczas była fundamentem patriotyzmu i dzisiaj jest ogromną wartoscią. Prace Strzembosza początkowo nie były bezkrytyczne: pamiętam takie studium o akcji, w której zginął "Zośka", w Sieczychach, które pokazywało zarówno nader wątpliwy sens tej akcji, jak i prawdziwe (zupełnie inne niż w legendzie) widzenie jej przez miejscową ludność. Takie wątki w pisarstwie Strzembosza jednak szybko zanikły i przyjął on postawę, świetnie opisaną kiedyś przez Artura Domosławskiego w GW, "kustosza Polski Podziemnej". Jego prace były przeważnie jednostronne, często stronnicze we wnioskach, ale nieodmiennie cenne i - przynajmniej dla mnie - wiarygodne. To, co pisał, to była prawda, choć każdy zorientowany w temacie czytelnik musiał sobie zadawać sprawę, że nie cała prawda. To, co sie stało ze Strzemboszem w związku z dyskusją o zbrodni w Jedwabnem, po prostu mnie przeraziło i kazało radykalnie zmienić opinię o nim. Oto człowiek, który przez całe, długie życie bronił prawdy, występuje wielokrotnie usiłując zaprzeczyć oczywistemu faktowi, że prawie cała ludność żydowska Jedwabnego została zamordowana przez tamtejszych Polaków. Strzembosz słusznie oczywiście - podobnie jak i inni krytycy - wytykał rózne pomyłki popełnione przez prof. Grossa oraz przesadę i powierzchowność jego argumentacji (uważam, że Gross pisał w stanie szoku po odkryciu tej okropnej zbrodni i do dzisiaj zdaje się z tego szoku nie wyszedł). Nie robił jednak tego by stworzyć jakis wyważony obraz tej zbrodni, ale by jej zaprzeczyć, przynajmniej gdy chodzi o polski udział i odpowiedzialność. Na wszystkie możliwe sposoby usiłował przypisać ją Niemcom (ktorych inspiracja i odpowiedzialność jest niewątpliwa), a gdy stopniowo, punkt po punkcie badania innych historyków i zwłaszcza gruntowne publikacje IPN-u całkowicie zaprzeczyły jego twierdzeniom, nigdy ich nie odwołał i nie przyznał się do błędu. Szczególnie okropne (powiem wprost: moralnie obrzydliwe) było faktyczne przerzucenie przez Strzembosza odpowiedzialności za zbrodnię na same ofiary. Podjął on próbę pokazania, że zbrodnia w Jedwabnem popełniona na Żydach była efektem "przemilczanej kolaboracji" Żydów z Sowietami. Po pierwsze - po badaniach IPN nie ma co do tego żadnych wątpliwości, a prof. Strzembosz jako badacz tego tematu musiał juz wówczas o tym wiedzieć - akurat w całym rejonie Jedwabnego nie było takiej kolaboracji, a konfidenci, którzy zdradzili polską konspirację (za pracę o ktorej prof. Strzembosz został właśnie uhonorowany) byli Polakami. Po drugie, cała teza o jakichś szczególnych związkach Żydów z sowieckim reżimem w latach 1939-41, choć częsta w ogólnikowych wspomnieniach z tej epoki (dlaczego, to inna historia), jest nieprawdziwa, co wykazało gruntowne opracowanie prof. Krzysztofa Jasiewicza z tegoż IH PAN, w ktorym pracuje (lub pracował) Strzembosz. I znowu, ten ostatni nigdy nie wycofał się ze swoich stwierdzeń. Tyle że podtrzymywanie tego, co kiedyś było błędną tezą, gdy inni ja już obalili, staje się służeniem kłamstwu. Blokująca postawa Strzembosza (i podobna paru innych, dotąd respektowanych historyków, jak Tomasz Szarota) przyczyniła sie do tego, że trudna, ale oczyszczająca wiedza o zbrodni w Jedwabnem nie przekształciła istotnie świadomosci historycznej w Polsce (i w Jedwabnem), a lekcja moralna płynąca z tej strasznej przeszłosci została w dużum stopniu zignorowana. O tym jest wstrząsajaca książka Anny Bikont opublikowana w tym roku. Nie dość, że w Jedwabnem nasi zwyrodniali i zdemoralizowani rodacy zamordowali setki Żydów 63 lata temu, to ich potomkowie i współmieszkańcy nadal ich dzisiaj (w przenośni) mordują. Myślałem o prof. Strzemboszu kilkanaście dni temu, gdy bliski mu ideowo i mentalnie człowiek, prezydent Łodzi Jerzy Kropiwnicki, powiedział mądrze a propos getta łódzkiego, że świadek tamtej tragedii "staje wobec wyzwania: może kłamać lub milczeć razem ze zbrodniarzem albo krzyczeć razem z ofiarą. Dla mojego miasta nie ma innego wyboru moralnego, niz krzyczeć razem z ofiarą." W sprawie Jedwbnego prof. Strzembosz zdecydował się nawet nie milczeć, ale krzyczeć razem ze zbrodniarzem. Cóż za żałosny upadek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ProstujKrętaczaŻyd [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.04, 10:14 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NAZI LPR Re: KŁAMIESZ ŻYDZIE ! - znamiona upadku IP: *.rdu.bellsouth.net 13.09.04, 01:38 oto polaczka odpowiedz! co za smieci sa w tym rasistowskim chlewie LPRu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lawa Re: Harcerz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.04, 12:38 Dzięki takim nieukom jak ty, harcerz to dzisiaj wykpiwany synonim naiwności. Harcerz powinien być bezinteresowny i pełen poświęcenia, ale nie głupi. A ty po prostu jesteś głupi, piszesz o czymś o czym nie masz zielonego pojęcia. W kontekście Jedwabnego, getto w Łodzi to przede wszystkim Chaim Rumkowski i jego "fenomen". No, ale ty tak składasz fakty, jakbyś gówno ze szkłem sklejał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marky Z KIM KRZYCZY HARCERZ? IP: *.dialup.sprint-canada.net 12.09.04, 15:15 re: ) Tyle tu krzyku i wyzwisk, - Czy rowniez ma harcerz na mysli wyzwiska pod adresem prof. Strzembosza? Np. kto uzyl nastepujacych wyrazen (a propos prof. Strzembosza): to co teraz robi jest niestety powodem do wstydu, moralnie obrzydliwe, sluzenie klamstwu,krzyczeć razem ze zbrodniarzem, żałosny upadek? re: )Pamiętam jeszcze emocje, z jakimi czytałem jego ksiązkę, chyba ze 30 la )temu, o oddziałach szturmowych walczącej Warszawy i inne publikacje, w których ) pisał prawdę o polskim Państwie Podziemnym i jego żołnierzach... No cóż, muszę ) powiedzieć, że już wówczas nie robiły na mnie wrażenia przenikliwych, to była ) zawsze raczej dokumentacja niż analiza intelektualna - Wiec zdaniem harcerza prof. Strzembosz nie jest przenikliwym historykiem, mimo iz m.in."poświęcił wiele, wiele lat, by uchronić od zapomnienia świadectwa patriotyzmu młodych Polaków swojego polokenia i trochę starszych od siebie," oraz mimo iz jego prace "stanowiły rejestrację faktów, o których oficjalni historycy zawzięcie milczeli"? Wiec "analiza intelektualna" (sic) jest, zdaniem harcerza, wazniejsza od dokumentacji, czyli twardych faktow?... re: )prawie cała ludność żydowska Jedwabnego ) została zamordowana przez tamtejszych Polaków. - Co znaczy "prawie cala ludnosc zydowska"? Podobno mieszkalo tam ok. 1600 Zydow. Wg ustalen zas IPN-u "nie mniej niz 340" Zydow zostalo zamordowanych w lipcu 1941 r. Dlaczego wiec milujacy prawde harcerz twierdzi ze "prawie cała ludność żydowska Jedwabnego została zamordowana przez tamtejszych Polaków"? Jesli zas 1600 Zydow stanowilo - jak czytam - polowe miasteczka, znaczy ze druga jego polowe stanowilo ok. 1600 Polakow. Wg IPN-u, "wykonawcami zbrodni... byli polscy mieszkańcy Jedwabnego i okolic, mężczyźni, w liczbie co najmniej 40." Dlaczego wiec wymienia harcerz jako sprawcow zbrodni "tamtejszych Polaków"? Znaczy: wszystkich Polakow z Jedwabnego, ok. 1600 osob? Czy nie wypadaloby w takim drastycznym przypadku byc precyzyjnym (zwlaszcza jesli sie tak bardzo miluje prawde jak harcerz) i uzywac wyrazen w rodzaju: "niektorych Polakow" czy "okolo 40 Polakow," czy nawet, jak chce IPN, "nie mniej niz 40 Polakow" pochodzacych "z Jedwabnego i okolic"? re: )stopniowo, punkt po punkcie badania innych historyków i zwłaszcza gruntowne publikacje )IPN-u całkowicie zaprzeczyły jego twierdzeniom - A propos tych gruntownych publikacji IPN-u, co sadzi harcerz nt. nastepujacego stwierdzenia tej instytucji (ze zwroceniem szczegolnej uwagi na ostatnie zdanie z ponizszego cytatu): "Co do udziału polskiej ludności w dokonaniu zbrodni należy przyjąć, iż była to rola decydująca o zrealizowaniu zbrodniczego planu. Wykonawcami zbrodni, jako sprawcy sensu stricto, byli polscy mieszkańcy Jedwabnego i okolic, mężczyźni, w liczbie co najmniej 40. Aktywnie uczestniczyli oni w dokonaniu zbrodni, uzbrojeni w kije, orczyki i inne narzędzia. W toku śledztwa nie zgromadzono wystarczających dowodów, które pozwoliłyby na zidentyfikowanie i postawienie zarzutów żyjącym sprawcom" ? re: )cała teza o jakichś szczególnych związkach Żydów z ) sowieckim reżimem w latach 1939-41, choć częsta w ogólnikowych wspomnieniach z ) tej epoki (dlaczego, to inna historia), jest nieprawdziwa - Naprawde? A oto co powiedziala mieszkanka Jedwabnego, pani Jadwiga Kordas, jeden z najważniejszych świadków IPN-u: "Mieliśmy żydowskich sąsiadów, żydowskich nauczycieli. I co z tego, jak Rosjanie weszli do Jedwabnego, to już po dwudziestu dniach aresztowano tatusia, który był przedwojennym policjantem. Aresztowali go trzej znajomi Żydzi: Janowicz, Chyliński, trzeciego nazwiska nie pamiętam. Towarzyszył im jeden enkawudzista. Tata zginął, pewno w Ostaszkowie. To co, mam Żydów żałować?" (cytat z artykulu Krzysztofa G. Rozyckiego "Jedwabne nie wierzy lzom (zydowskim)"). Co rozumie harcerz przez wyrazenie: "cała teza o jakichś szczególnych związkach Żydów z sowieckim reżimem w latach 1939-41, choć częsta w ogólnikowych wspomnieniach z tej epoki (dlaczego, to inna historia)"? Czy to, ze liczni naoczni swiadkowie-Polacy, ktorzy podawali fakty na temat kolaboracji Zydow z Sowietami, klamali bo byli "antysemitami"?... Natomiast gdyby zamilczeli o tej kolaboracji, ktora naocznie widzieli, i gdyby zamiast tego oskarzali Polakow, wlaczajac samych siebie, wowczas byliby dla harcerza wiarygodnymi swiadkami, wzorem prawdomownosci, czy tak? Przy okazji, o ile wiem, nie bylo sledztwa IPN-u w sprawie kolaboracji miejscowych Zydow z Sowietami, prawda? re: ) Blokująca postawa Strzembosza (i podobna paru innych, dotąd respektowanych ) historyków, jak Tomasz Szarota) przyczyniła sie do tego, że trudna, ale ) oczyszczająca wiedza o zbrodni w Jedwabnem nie przekształciła istotnie ) świadomosci historycznej w Polsce (i w Jedwabnem), a lekcja moralna płynąca z ) tej strasznej przeszłosci została w dużum stopniu zignorowana. - Czy to naprawde "blokujaca postawa" (co znaczy wyrazenie "blokujaca postawa"?) wymienionych historykow, czy cos zupelnie innego - mianowicie jaskrawe niescislosci faktualne, na ktore wskazuja ci historycy, przyczynily sie do tego, ze mimo zakonczenia sledztwa przez IPN, mimo grozb kary wiezienia za kwestionowanie ustalen IPN-u, bardzo wielu Polakow nie uwierzylo w te ustalenia? Jak w ogole jest mozliwe "blokowanie" prawdy, niezbitych faktow? Czy gdyby ci mieszani z blotem przez harcerza historycy naprawde pletli bzdury, ktokolwiek by im uwierzyl? re: )O tym jest ) wstrząsajaca książka Anny Bikont opublikowana w tym roku. - Czytalem recenzje pana Olszewskiego na temat tej ksiazki, a ksiazke przeczytam jak bedzie w bibliotece, bo jej nie kupie. Niestety, wbrew zamiarom autora recenzji, wynika z niej ze ksiazka jest wyjatkowo kiepska, i wcale nie wstrzasajaca. Przy okazji, czy harcerz to nie pan Olszewski? Bo pisze harcerz wrecz identycznie jak pan Olszewski - ten sam kiczowaty patos, to sama jakrawa demagogia, ciasnosc myslenia, hipokryzja. Oraz to nachalne reklamowanie dziela pani Bikont.... Mam nadzieje ze nie urazilem tworczego ego harcerza moja szczeroscia? :) re: )Nie dość, że w ) Jedwabnem nasi zwyrodniali i zdemoralizowani rodacy zamordowali setki Żydów 63 ) lata temu, to ich potomkowie i współmieszkańcy nadal ich dzisiaj (w przenośni) ) mordują. - Wlasnie, czy aby napewno dla takich jak harcerz to rzekome dziesiejsze mordowanie Zydow przez "potomkow i wspolmieszkancow" "naszych [sic] zwyrodnialych i zdemoralizowanych rodakow" w Jedwabnem, jest przenosnia, czy rzeczywistoscia? - Bo sadzac z nienawisci i pogardy z jaka o nich sie wyrazaja - o niewinnych osobach, z ktorych zadna nie zabila np. ani jednego Zyda - wydaje sie, ze rzeczywistoscia. re: ) W sprawie Jedwabnego prof. Strzembosz zdecydował się nawet nie milczeć, ale ) krzyczeć razem ze zbrodniarzem. - Czy to rzekome "krzyczenie" prof. Strzembosza "razem ze zbrodniarzem," to jest dla harcerza przenosnia czy rzeczywistosc? Czymkolwiek ono jest, jakie fakty ma harcerz na mysli? ... A z kim krzyczy harcerz?... Na zakonczenie przyklad jakrawego podwojnego standardu ktorego uzywa harcerz w stosunku do Polakow i Zydow. Profesor Strzembosz to jest dla harcerza ktos, kogo opinie na temat Jedwabnego sa "powodem do wstydu," "moralnie obrzydliwe," "sluzeniem klamstwu," "krzyczeniem razem ze zbrodniarzem," " żałosnym upadkiem." Oburza sie harcerz na prof. Strzembosza za to, ze "nie wycofal sie ze swoich stwierdzen." Natomiast profesor Jan Tomasz Gross, ktorego - mocno polonofobiczna - ksiazka "Sasiedzi" zostala ostro zdyskredytowana przez wielu historykow (niektorzy twierdza ze zawiera ona co najmniej 100 zwyczajnych klamstw), to dla harcerza "prof. Gross," ktory jedynie popelnil "rózne pomyłki," oraz dopuscil sie "przesady" i "powierzchowności argumentacji," do czego mial prawo, gdyz "pisał [ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marky Z KIM KRZYCZY HARCERZ? - DOKONCZENIE IP: *.dialup.sprint-canada.net 12.09.04, 15:18 Cd. Natomiast profesor Jan Tomasz Gross, ktorego - mocno polonofobiczna - ksiazka "Sasiedzi" zostala ostro zdyskredytowana przez wielu historykow (niektorzy twierdza ze zawiera ona co najmniej 100 zwyczajnych klamstw), to dla harcerza "prof. Gross," ktory jedynie popelnil "rózne pomyłki," oraz dopuscil sie "przesady" i "powierzchowności argumentacji," do czego mial prawo, gdyz "pisał ["Sasiadow"] w stanie szoku po odkryciu tej okropnej zbrodni i do dzisiaj zdaje się z tego szoku nie wyszedł." Pan Gross nie odwolal swoich "roznych pomylek." Wprost przeciwnie, wydal apologie swej ksiazki pt. "Wokol 'Sasiadow.' Polemiki i wyjasnienia."(Pogranicze. Sejny [sic], 2003). Jego ksiazka, wydana w masowym nakladzie, jest ciagle w sprzedazy m.in. w Ameryce Polnocnej, a wersja wydarzen w Jedwabnem w niej przedstawiona jest tam "obowiazujaca prawda" na temat Jedwabnego. Ktos mi wspomnial ze ksiazka jest w Ameryce jedna z obowiazkowych lektur szkolnych. Ale harcerz najmniejszym slowkiem nie pietnuje Grossa za to ze "nie wycofal sie" ze swoich falszywych twierdzen. re: >Cóż za żałosny upadek. - Rzeczywiscie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lawa Re: Z KIM KRZYCZY HARCERZ? - DOKONCZENIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.04, 16:48 To chederowe towarzycho nie dyskutuje na argumenty, te mają w najwyższej pogardzie. I.B. Singer opisuje jak wyglądała nauka w chederze, chucpę i wrzask cenili tam wyżej niż argumenty. Dlatego nie ma sensu poważnie z nimi dyskutować, oni tylko robią tumult. Najlepiej wejść w konwencję i ponabijać się z nich a są zabawni jak się wnerwią. Polecam tyleż pouczającą co rozrywkową - forum.jewish.org.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tako Re: Z KIM KRZYCZY HARCERZ? - DOKONCZENIE IP: *.proxy.aol.com 14.09.04, 19:07 Lawo, a jednak nalezy brac pod uwage fakt ze "oni" sa jezyczkiem u wagi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harcerz Re: Z KIM KRZYCZY HARCERZ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.04, 19:45 Drogi Marky. Przejąłem sie bardzo Twoim wysiłkiem, by mi odpowiedzieć. Zrozumienia wielkiego, o co chodzi w całej sprawie, w Twoim tekście nie dostrzegłem, ale z ilosci włożonej pracy wynika, że uważasz problem za ważny. Chcialbym to uszanować i Ci odpowiedzieć, choć z reguły nie robię tego, gdy widzę ze ktoś nie reaguje na logiczne argumenty. Przedmiotem dyskusji nie jest dla mnie, kto w Jedwabnem był ofiarą (to jest poza wszelkimi wątpliwościami; jeśli ktoś je ma, to znaczy że nie warto z nim w ogóle rozmawiać), ani nawet nie to, kto był zbrodniarzem. I w tej drugiej sprawie również nie ma wątpliwości, tzn. że z niemieckiej inspiracji, pod niemiecką władzą, wykorzystując niemieckie przyzwolenie i służąc w ten sposoób Hitlerowi, Polacy z Jedwabnego dopuścili się okropnej zbrodni, hańbiąc siebie, swoje miasteczko, ale niestety także nas wszystkich, ktorzy jesteśmy Polakami. W istocie czyniąc to zdradzili swój i nasz kraj i nie nie zmieniałby tego jakikolwiek wynik badania przyczyn, dlaczego tak się stało (choc oczywiscie wiedza o tym jest nam wszystkim potrzebna i dobrze że było i jest to badane). Takiej odrażającej zbrodni nie popełnily miliony Polaków, ale prawdopodobnie kilkuset mieszkańców Jedwabnego i otaczajacych wiosek (śledztwo IPN, jak slusznie piszesz, ustalilo, ze sprawców było "co najmniej 40", tzn. że z imienia i nazwiska tylu udało się zidentyfikować - to stwierdzili prokuratorzy - ale z opisów wielu świadków wiadomo, że był to tłum z pewnoscią wielokrotnie liczniejszy. Mój stosunek do prof. Strzembosza wynika stąd, że wbrew wynikajacej z wielu źródeł oczywistości, że Żydzi padli ofiarą dużej grupy Polaków, konsekwentnie starał się naciagać wszelkie mozliwe fakty, by to podstawowe stwierdzenie podważyć. I to jest własnie powód dla którego - dostrzegając jego poprzedni dorobek i zasługi naukowe - nie mogę go już traktować jak uczciwego historyka. Prof. Gross popełnił w swojej książce wiele poważnych błędów (pomyłek, dał się unosić emocjom, mylił się - nazwij to sobie jak chcesz), ale w tym kluczowym stwierdzeniu, kto został zamordowany i kto mordował, ujawnil nam straszną, ale prawdę i dlatego - masz rację - traktuję go łagodniej, bo nie służy kłamstwu. Ja byłem zdania, że bezkrytycznie przyjął liczbe 1600 ofiar z urzędowych, polskich powojennych źródeł i czytając nawet tylko jego książkę doszedłem do wniosku, że ofiar nie mogło być więcej niż 1000. IPN podczas niedokończonej ekshumacji uznał za udowodnioną liczbę co najmniej 340, ale gdyby badali to do końca (Gross się tego też domagał) może ten szacunek na podstawie objętosci ludzkich szczątków byłby wyższy. Anna Bikont w swojej książce podała, dom po domu, imienne wykazy około 800 osób, które zostały zamordowane, ale dla niektorych posesji nie udało się tego odtworzyć. Ale nawet gdyby spalonych żywcem byłoby tylko 340, to by cokolwiek zmieniało? Pytasz mnie, co sądzę o takim stwierdzeniu IPN: "W toku śledztwa nie zgromadzono > wystarczających dowodów, które pozwoliłyby na zidentyfikowanie i postawienie > zarzutów żyjącym sprawcom"? Czy wydaje Ci sie, że to podważa oskarżenia wobec ówczesnych mieszkańców Jedwabnego? Sens tego stwierdzenia jest taki, że zmowa milczenia mieszkańców Jedwabnego, która czyni z wszystkich w niej uczestniczących współsprawców zbrodni, oraz niechęć władz komunistycznych do nadawania rozgłosu sprawie, doprowadziły do tego, że po byle jakich procesach z 1949 r. przez następne pół wieku zapadło wokół tej zbrodni kompletne milczenie i wielu morderców uszło sprawiedliwości. Dzisiaj żyjących sprawców już nie ma (poza tymi którzy byli skazani w 1949 r., nie wiadomo czy sprawiedliwie, bo proces był mało wiarygodny, a ci nie moga być ponownie sądzeni. Takie jest prawo). Bóg z nimi, odpowiadają na pewno za swoje zbrodnie przed innym Sądem. Ale prawda, prawda, także została ukryta, i dopiero Gross, przepraszam prof. Gross, i parę innych osób ją ujawnili. To przywróciło dobre imię Polsce (podobnie jak śledztwo IPN-u i potępienie morderców) i lepiej przysłużyło się naszemu krajowi i nam, niż kłamliwe ukrywanie tych faktów. Muszę przyznać Ci rację, że prof. Gross rzeczywiście też nie potrafił się przyznać do swoich błędów (dlatego napisałem, że jeszcze nie wyszedł z szoku). Ubolewam nad tym, ale nie uważam, by trzeba to było osądzać aż tak surowo, jak postępowanie tych, którzy służą kłamstwu. Między innymi dlatego, że w tych kwestiach, w których sie mylił (ilość ofiar, pochopne uwierzenie niektorym wątpliwym świadkom itd), wszystko to zostało juz skorygowane w badaniach IPN i Gross temu nie zaprzecza. A prof. Strzembosz, jak najbardziej, wszędzie gdzie może powtarza swoje nieprawdziwe tezy. Co do okresu 39-41 to nie mam siły Ci wszystkiego wykładać "od pieca". Przeczytaj książke Jasiewicza a wtedy porozmawiamy. Żadne pojedyncze relacje, że jakis Żyd współpracował z NKWD nie maja tu znaczenia (choć wierzę, że wielokrotnie tak było). To prawda, że niektórzy współpracowali, ale akurat w Jedwabnym częściej współpracowali Polacy. W całej okupacji sowieckiej udział Żydów we władzach był mniejszy niż procentowy udział w ludności, za to ich udział wśród uwięzionych i wywiezionych na Sybir byl kilkakrotnie większy niż udział w ludności. Recenzję Olszewskiego z książki Bikont przeczytałem dopiero teraz, bo jakoś wczorajszej "Gazety" nie czytałem. Generalnie sie z nią zgadzam, choć wolałbym trochę mniej uogólnień, a więcej konkretnych przytoczeń z tej książki. Najbardziej poruszające są w niej wizerunki konkretnych ludzi, burmistzra Godlewskiego, gdy powoli dochodzi do prawdy, Dziedziców, wielu innych, a z drugiej strony proboszcza Orłowskiego, morderców Laudańskich, dzieci i wnuków wielu sprawców zbrodni. To że ci ostatni chcą wierzyć w klamstwa, to poniekąd zrozumiałe i jakoś nawet wybaczalne, ale profesor doktor historii z Polskiej Akademii Nauk i Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego tak zachowywać sie nie ma prawa. I tyle o prof. Strzemboszu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marky HARCERZ KRZYCZY TERAZ GLOSNIEJ ? IP: *.dialup.sprint-canada.net 12.09.04, 22:52 re: )Przejąłem sie bardzo Twoim wysiłkiem, by mi odpowie [etc.] - Czy harcerz wdziewa te pupe protekcjonalnosci wobec mnie zeby pokryc niekorzystne wrazenie na temat swojej, ahem, inteligencji, wywolane moim poprzednim postingiem? Takie udawane, lekcewazace poklepywanie po ramieniu to tez falszerstwo retoryczne (re message ktora ono sle), harcerzu. :) re: ) choć z reguły nie robię tego, gdy widzę ze ktoś nie reaguje na ) logiczne argumenty. - Wiec wg harcerza Marky nie reaguje na logiczne argumenty? Czy moge wiedziec ktore to konkretnie argumenty? re: ) Polacy z Jedwabnego dopuścili się okropnej zbrodni, hańbiąc siebie, swoje ) miasteczko, ale niestety także nas wszystkich, ktorzy jesteśmy Polakami. - Dlaczego harcerz uparcie uzywa generycznych, falszujacych fakty (w tym ustalenia IPN-u) wyrazen w rodzaju "Polacy z Jedwabnego"? Dlaczego nie uzywa precyzyjnych okreslen w rodzaju "niektorzy Polacy z Jedwabnego i okolic"? re: )hańbiąc siebie, swoje miasteczko, ale niestety także nas wszystkich, ktorzy )jesteśmy Polakami. - Na jakiej zasadzie ci rzekomo wszyscy Polacy z Jedwabnego zhanbili wszystkich Polakow? Czy na takiej, na jakiej np. zydowscy ubecy-okrutnicy zhanbili wszystkich Zydow swoimi zbrodniami? re: ) W istocie czyniąc to zdradzili swój i nasz kraj i nie nie zmieniałby tego ) jakikolwiek wynik badania przyczyn - Wlasnie, jakie byly te przyczyny antyzydowskich wystapien na Podlasiu po ucieczce Sowietow? Czy podobne do tych w np. krajach baltyckich? re: ) Takiej odrażającej zbrodni nie popełnily miliony Polaków, - Hmmm... wiec dlaczego pare zdan wczesniej wini harcerz wszystkich Polakow? :) re: ) ale prawdopodobnie ) kilkuset mieszkańców Jedwabnego i otaczajacych wiosek - "Prawdopodobnie"? Wiec nie ma na to twardych dowodow? Jesli nie ma, czemu harcerz w ogole wspomina tych "prawdopodobnych kilkuset"? re: )(śledztwo IPN, jak ) slusznie piszesz, ustalilo, ze sprawców było "co najmniej 40", - "Co najmniej 40" wcale nie oznacza "kilkuset," ale np. "41," harcerzu. Ale harcerz i jemu podobni wiedza lepiej niz IPN, prawda? re: ) tzn. że z imienia i nazwiska tylu udało się zidentyfikować - to stwierdzili )prokuratorzy - To znaczy konkretnie ilu zidentyfikowano z imienia i nazwiska? Bo wyrazenie "co najmniej 40" nie jest w ogole precyzyjne. Oswiadczenie IPN mowi: "W toku śledztwa nie zgromadzono wystarczających dowodów, które pozwoliłyby na zidentyfikowanie i postawienie zarzutów żyjącym sprawcom." - Czyli ze wszyscy sprawcy ("co najmniej 40," czyli konkretnie ilu?) juz umarli? A skoro nie ma dowodow przeciwko zadnej zyjacej osobie, znaczy ze te osoby sa niewinne, tj. nie sa "wykonawcami zbrodni." Czy, zdaniem harcerza, sa winne? re: ) - ale z opisów wielu świadków wiadomo, że był to tłum z pewnoscią )wielokrotnie liczniejszy. - Natomiast z opisow innych swiadkow wynika ze Polacy w ogole nie brali udzialu w masakrze Zydow. Dlaczego "opisy" tych pierwszych swiadkow sa bardziej wiarygodne dla harcerza niz opisy tych drugich? Tym bardziej ze IPN zidentyfikowal i - jak rozumiem- znalazl dowody przeciwko ok. 40 sprawcom? Czy nie falszuje harcerz ustalen IPN-u sugerujac ze sprawcow bylo kilkuset? Czy to uparte twierdzenie harcerza, pani Bikont, i im podobnych, ze sprawcow bylo kilkuset, nie jest czyms, co dziennikarz Kaczynski z "Rzepy" nazywa "klamstwem jedwabinskim"?... re: )Mój stosunek do prof. Strzembosza wynika stąd, że wbrew wynikajacej z wielu ) źródeł oczywistości, że Żydzi padli ofiarą dużej grupy Polaków - Jakie sa te harcerzowe liczne zrodla? Czyzby liczne egzemplarze ksiazki "Sasiedzi" pana Grossa? Czy ok. 40 osob to jest ta "duza grupa"? re: ) konsekwentnie ) starał się naciagać wszelkie mozliwe fakty, by to podstawowe stwierdzenie ) podważyć. - Czy jest rzecza rozumna potepiac kogos kto usiluje ustalic cos ponad wszelka watpliwosc przez podwazanie przyjetych ustalen? Czy nie jest to prawdziwie naukowa postawa, za ktora nalezy sie msajwyzsza pochwala? Czy mielibysmy dzis np. prawo grawitacji, teorie wzglednosci, a nawet poprawna liczbe ofiar Oswiecimia (nie 4 miliony, tylko, o ile dobrze pamietam, milion dwiescie tysiecy) bez takiego podwazania dogmatycznych stwierdzen? re: )I to jest własnie powód dla którego - dostrzegając jego poprzedni ) dorobek i zasługi naukowe - nie mogę go już traktować jak uczciwego historyka. - Obawiam sie, ze sposob traktowania profesora Strzembosza przez harcerza nie jest najmniejszym dowodem na to, ze Profesor Strzembosz jest zlym historykiem, tylko dowodem na to, ze harcerz kiepsko rozumie metode naukowa i daje sie kontrolowac swemu przywiazaniu do wlasnych uprzedzen. Zatem, w istocie, niska opinia harcerza o Profesorze Strzemboszu wydaje sie byc pochwala Profesora. re: ) Prof. Gross popełnił w swojej książce wiele poważnych błędów (pomyłek, dał się ) unosić emocjom, mylił się - nazwij to sobie jak chcesz) - A mimo to harcerz nie nazywa pana Grossa nieuczciwym historykiem, ani nie obrzuca go epitetami podobnymi do tych, ktorymi obrzuca Profesora Strzembosza.... re: ) ale w tym kluczowym ) stwierdzeniu, kto został zamordowany i kto mordował, ujawnil nam straszną, ale ) prawdę - Pan Gross zdaje sie twierdzi (i.e. NADAL twierdzi) w swojej ksiazce "Sasiedzi" ze wszyscy mieszkancy Jedwabnego zamordowali wszystkich 1600 zydowskich "sasiadow," i ze Niemcy nie mieli nic wspolnego z tym mordem,nieprawdaz? Czy to jest zdaniem harcerza ta "straszna prawda" ktora pan Gross "ujawnil"? Czy ta "prawda" nie podwaza ustalen sledztwa IPN-u? re: ) i dlatego - masz rację - traktuję go łagodniej, bo nie służy kłamstwu. - Ksiazka pana Grossa "Sasiedzi" (jej angielska wersja) zawierajaca jego niezgodne z faktami, niezgodne z ustaleniami IPN-u twierdzenia, jest sprzedawana w Ameryce (oraz, jak rozumiem, gdzie indziej na swiecie) w masowym nakladzie. Od Amerykanow slyszalem ze jest rozpowszechniana w amerykanskich szkolach. Pan Gross nie odwolal swoich niezgodnych z faktami i ustaleniami IPN- u twierdzen, tylko podtrzymal je hucpiarsko w ksiazce "Wokol 'Sasiadow,'" wydanej legalnie w Polsce. (Ciekawe ile kasy zarobil pan Gross na "Sasiadach"?) Czy to wszystko nazwalby harcerz sluzeniem prawdzie? Interesujacej definicji prawdy wydaje sie uzywac harcerz - jak z Orwella.:) re: )IPN podczas niedokończonej ekshumacji ) uznał za udowodnioną liczbę co najmniej 340, ale gdyby badali to do końca )Gross się tego też domagał) może ten szacunek na podstawie objętosci ludzkich ) szczątków byłby wyższy. - Czy zatem twierdzi harcerz ze ustalenia sledztwa IPN-u sa bledne? Tak, czy nie? A moze ten "szacunek" bylby nizszy? Dlaczego wlasciwie przerwano te ekshumacje? re: )Anna Bikont w swojej książce podała, dom po domu, ) imienne wykazy około 800 osób, które zostały zamordowane, ale dla niektorych ) posesji nie udało się tego odtworzyć. - Jakie dowody mialaby pani Bikont na temat tego ze 800 osob zostalo zamordowanych, skoro dlugie sledztwo IPN-u nie znalazlo takich dowodow? re: )Ale nawet gdyby spalonych żywcem byłoby ) tylko 340, to by cokolwiek zmieniało? - Wiec dla harcerza nie jest wazne czy ofiar bylo np. 340 czy 1600? Oto postawa, ktora Orwell nazywa "statystycznym podejsciem do ludzi." To freudowskie potkniecie harcerza wydaje sie byc dowodem na to, ze tak naprawde nie obchodza go zupelnie ofiary z Jedwabnego, nad ktorych losem leje krokodyle lzy; ze lejac te krokodyle lzy wyraza cos zupelnie innego niz wspolczucie, wstyd, skruche; ze zalatwia jakas zupelnie inna sprawe. Co naprawde harcerz wyraza? Jaka naprawde sprawe zalatwia?... re: )Dzisiaj żyjących sprawców już nie ma ) (poza tymi którzy byli skazani w 1949 r., nie wiadomo czy sprawiedliwie, bo ) proces był mało wiarygodny - Wlasnie, "nie wiadomo czy sprawiedli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marky HARCERZ KRZYCZY TERAZ GLOSNIEJ ?- DOKONCZENIE IP: *.dialup.sprint-canada.net 12.09.04, 22:58 cd. re: >Dzisiaj żyjących sprawców już nie ma > (poza tymi którzy byli skazani w 1949 r., nie wiadomo czy sprawiedliwie, bo > proces był mało wiarygodny - Wlasnie, "nie wiadomo czy sprawiedliwie." re: >a ci nie moga być ponownie sądzeni. - Dlaczegozby nie, skoro ich "proces byl malo wiarygodny," oraz gdyby istnialy niezbite dowody ze osadzono ich zbyt lagodnie? W koncu sledztwo w sprawie Jedwabnego toczylo sie kilka razy, prawda? re: > Przeczytaj książke Jasiewicza a wtedy porozmawiamy. - Znow daje harcerz dowod ze ma sklonnosc do niepopartych faktami przekonan. Otoz ja tekst pana Jasiewicza znam. O ktorych jego aspektach chcialby harcerz ze mna rozmawiac? Opinii pana Jasiewicza nie cenie zbyt wysoko, rowniez dlatego ze pan Jasiewicz wydaje sie byc uprzedzona, politycznie poprawna postacia. Pozwole tez sobie traktowac o wiele powazniej opinie Profesora Strzembosza i innych historykow, ktorzy odwaznie,przenikliwie, a konsekwetnie kwestionuja ustalone dogmaty. re: >Żadne pojedyncze relacje, że > jakis Żyd współpracował z NKWD nie maja tu znaczenia (choć wierzę, że > wielokrotnie tak było). - Hmmm... informacja o tragicznej dla wielu Polakow wspolpracy Zydow z Sowietami nie pochodzi z pojedynczej relacji, tylko z setek, jesli nie tysiecy relacji. re: >W całej okupacji sowieckiej udział > Żydów we władzach był mniejszy niż procentowy udział w ludności, za to ich > udział wśród uwięzionych i wywiezionych na Sybir byl kilkakrotnie większy niż > udział w ludności. - Powyzsze to falszerstwo retoryczne, ktore ja nazywam "manipulacja statystyka." re: > Recenzję Olszewskiego z książki Bikont przeczytałem dopiero teraz, - Wiec harcerz to nie pan Olszewski? Ciekawostka, bo pisze harcerz wrecz identycznie: te same wypielegnowane, gladkie as do mdlosci zdanka, jakby prosto od prymusa z drugiego roku polonistyki, maskujace pokretna, politycznie poprawna percepcje rzeczy - splot groteskowych sprzecznosci, uprzedzen, orwellowskich definicji. Czyzby brat blizniak?... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harcerz Re: HARCERZ KRZYCZY TERAZ GLOSNIEJ ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.04, 23:34 No, niestety, Marky, niestety. Prawie zdales egzamin z kompletnej tepoty i odpornosci na jakiekolwiek argumenty, ale w paru drobiazgach Ci sie nie udalo. Kazde moje zdanie starannie poprzekrecales, ale pare przegapiles. To niedopuszczalne! Napisalem: re: > ) W istocie [mordercy z Jedwabnego] czyniąc to zdradzili swój i nasz kraj > i nie zmieniałby tego jakikolwiek wynik badania przyczyn Odpowiadasz: > - Wlasnie, jakie byly te przyczyny antyzydowskich wystapien na Podlasiu po > ucieczce Sowietow? Czy podobne do tych w np. krajach baltyckich? > Niedopuszczalny brak polemiki z tezą, że mordercy z Jedwabnego zdradzili Polskę! Czyżbys sie z tym zgadzał? No, naprawdę nie spodziewałem się! Poza tym, jakie "antyzydowskie wystapienia"? Jak mozesz uzywac takiej blednej terminologii? Wszystkio Ci sie pokielbasilo, biedaku. Przeciez to byly odruchy patriotycznego gniewu, skierowane przeciw sowieckim kolaborantom. Zadnego palenia zywcem dzieci z niemowletami lacznie, tylko wymierzanie sprawiedliwosci zdrajcom. Popraw sie! Napisales tez: Opinii pana Jasiewicza nie cenie zbyt wysoko, rowniez dlatego ze pan Jasiewicz wydaje sie byc uprzedzona, politycznie poprawna postacia. "Wydaje się"? "Zbyt wysoko"? Skad u Ciebie taka slabosc charakteru? Wal smialo, ze Ci sie te opinie nie podobaja i tylko to jest wazne. Ale podpowiem Ci: opinii tam malo, tylko masa faktów, wykazy tysiecy nazwisk, informacje o tych, ktorzy rzeczywiscie sluzyli Sowietom. Trzeba poczytac, pomyslec, a takie z gory gotowe "opinie", jak te ktore glosisz, mozesz smialo zatrzymac dla siebie. No, i jak mozna bylo tak zlekcewazyc wspolpracownika samego Profesora Strzembosza! To hańba! Prawy Polak (we wszystkich trzech znaczeniach) tak nie postepuje! Przeciez Profesor Krzysztof Jasiewicz to zasluzony badacz ziemianstwa i sowieckich zbrodni. Zajrzyj do jego ksiazek: Okupacja sowiecka, 1939-1941, w ´swietle tajnych dokumentów : obywatele polscy na kresach pólnocno-wschodnich II Rzeczypospolitej pod okupacja sowiecka w latach 1939-1941 : wybór ´zródel / pod redakcja Tomasza Strzembosza ; wybór, opracowanie, wstep Krzysztof Jasiewicz, Tomasz Strzembosz, Marek Wierzbicki. 1996 Lista strat ziemianstwa polskiego 1939-1956 / Krzysztof Jasiewicz. Warszawa : Pomost : Alfa , 1995. Ziemiaństwo polskie na Kresach Północno-Wschodnich Rzeczypospolitej Polskiej pod okupacją sowiecką 1939-1941. Studium z dziejów zagłady dawnego narodu politycznego, Instytut Studiów Politycznych PAN, 1998; Krzysztof Jasiewicz - Pierwsi po diable: Elity sowieckie w okupowanej Polsce 1939-1941 RYTM - Oficyna Wydawnicza 2001 Mlody jest ten Jasiewicz, z 1949 roku, choc juz profesor, nie nauczyl sie jeszcze naciagac faktów na starosc, tak jak Profesor Strzembosz, wiec jak mu z badan wychodzi, ze "zydowska kolaboracja" byla mitem, to publikuje to i zadne narzekania Marky'ch go nie obchodza. Wiesz co? Najlepiej wez jego ksiazki i dopisz do kazdego zdania swoj komentarz o przeciwstawnym sensie (oczywiscie poza tymi zdaniami, ktore w ogole pominiesz, bo niewygodne). To bedzie bardzo pozyteczna misja, zwlaszcza ze na przyklad ta ostatnia ksiazka (ksiega) ma 1261 stron, wiec internet troche od Ciebie odpocznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marky A TERAZ WRZESZCZY DRUH? :) IP: *.dialup.sprint-canada.net 14.09.04, 07:43 re: > No, niestety, Marky, niestety. Prawie zdales egzamin z kompletnej tepoty - Oho, zaczynaja sie obelgi. Znak ze czuje sie harcerz kompletnie zapedzony w kozi rog. - Twierdzi harcerz ze zdalem egzamin z tepoty i odpornosci na wszelkie argumenty, czy omal zdalem - i nie podaje co konkretnie ma na mysli, nie podaje zadnych dowodow ze mowi prawde. re: > Kazde moje zdanie starannie poprzekrecales, - Jakies dowody na to? Znow nie podaje harcerz ani jednego. A wiec klamie, twierdzac ze kazde jego zdanie, z jakims tam wyjatkiem, poprzekrecalem. Z czego wnosze ze byl "harcerzem" w PRL-u. Czyzby u Kuronia?... :) re: > [Marky:]- Wlasnie, jakie byly te przyczyny antyzydowskich wystapien na Podlasiu po > ucieczce Sowietow? Czy podobne do tych w np. krajach baltyckich? > [Harcerz:] Niedopuszczalny brak polemiki z tezą, że mordercy z Jedwabnego zdradzili Polskę> ! - "Niedopuszczalny brak polemiki"? :)))))))))))) Wiec harcerz bardzo liczyl na to, ze nie zgodze sie z jego twierdzeniem ze "mordercy z Jedwabnego zdradzili Polske?" A kiedy nie dalem sie sprowokowac, wybuchnal, ze to niedopuszczalne ze nie polemizuje? Powiedz mi, harcerzu, czy oprocz walterowskiego harcerstwa nie sluzyles w bezpiece? A moze nadal sluzysz? re: > Czyżbys sie z tym zgadzał? No, naprawdę nie spodziewałem się! - Zgadzal sie z czym? Z twoim twierdzeniem ze "mordercy z Jedwabnego zdradzili Polske," czy z tym co rzeczywiscie myslisz na ten temat, czyli z czyms calkiem przeciwnym, hipokryto?:) re: > Poza tym, jakie "antyzydowskie wystapienia"? Jak mozesz uzywac takiej blednej > terminologii? Wszystkio Ci sie pokielbasilo, biedaku. Przeciez to byly odruchy > patriotycznego gniewu, skierowane przeciw sowieckim kolaborantom. Zadnego > palenia zywcem dzieci z niemowletami lacznie, tylko wymierzanie >sprawiedliwosci zdrajcom. Popraw sie! - Wiec harcerz twierdzi ze w Jedwabnem nie bylo zadnych "antyzydowskich wystapien," tylko "odruchy patriotycznego gniewu skierowane przeciw sowieckim kolaborantom;" nie bylo tam "zadnego palenia zywcem dzieci z niemowletami wlacznie, tylko wymierzanie sprawiedliwosci zdrajcom" ? Hmmm...co na to wszystko IPN? Czy nie dopuscil sie wlasnie harcerz "klamstwa jedwabinskiego"? re: > Napisales tez: > Opinii pana Jasiewicza nie cenie zbyt wysoko, rowniez dlatego ze pan Jasiewicz > wydaje sie byc uprzedzona, politycznie poprawna postacia. - Napisalem i podtrzymuje. Sugestia harcerza ze pan Jasiewicz jest swietnym historykiem bo wspolpracowal z panem Strzemboszem nie przekonuje mnie.:) re: >Wal smialo,ze Ci sie te opinie nie podobaja i tylko to jest wazne. - A czy ja walnalem niesmialo ze mi sie opinie pana Jasiewicza nie podobaja? Natomiast nie stwierdze, smialo czy niesmialo, ze mi sie te opinie nie podobaja i tylko to jest wazne, bo bym klamal. Jak harcerz.:) re: >opinii tam malo, tylko masa faktów, wykazy tysiecy naz - Blablabla. - Jest masa DOBRANYCH faktow,wykazy, etc. A to juz pokazuje, jaka jest pod tym wszystkim opinia pana J. Czy wie harcerz jaka jest roznica miedzy werbalna i niewerbalna message?... Mam nadzieje ze moje pytanie nie sprawilo harcerzowi nieznosnego bolu? :) pytaniem, re: >Trzeba poczytac, pomyslec, a takie z gory gotowe > "opinie", jak te ktore glosisz, mozesz smialo zatrzymac dla siebie. - To znaczy jakie "z gory gotowe 'opinie' " ja niby glosze? - Znow pomowienie, znow zadnych dowodow. Kompulsywny klamczuszek?... re: > No, i jak mozna bylo tak zlekcewazyc wspolpracownika samego Profesora > Strzembosza! To hańba! Prawy Polak (we wszystkich trzech znaczeniach) tak nie > postepuje! Przeciez Profesor Krzysztof Jasiewicz to zasluzony badacz > ziemianstwa i sowieckich zbrodni. - Hmmm... mimo wszystko milo ze tak wysoko cenisz Profesora Strzembosza. Z poprzednich twoich postingow wynika ze go nienawidzisz. Slaby z ciebie prowokator, harcerz. Zdradziles sie ze swoimi prawdziwymi sympatiami. re: > Mlody jest ten Jasiewicz, z 1949 roku, - 56 rokow to u harcerza "mlody"? ... Ach, prawda, zapomnialem, ze harcerz uzywa swojego wlasnego jezyka, w ktorym znaczenia slow sa, ahem, nieco inne od powszechnie przyjetych. :) re: > choc juz profesor, nie nauczyl sie > jeszcze naciagac faktów na starosc, - Ma harcerz nadzieje ze jeszcze sie nauczy? Harcerz, a czy mozna naciagac fakty na mlodosc? re: > tak jak Profesor Strzembosz, - A teraz to harcerz chyba znow negatywnie o Profesorze Strzemboszu? Wiec wg harcerza Profesor Strzembosz naciaga fakty? Jakies fakty na poparcie tego oskarzenia (retoryczne pytanie)? re: >wiec jak mu z > badan wychodzi, ze "zydowska kolaboracja" byla mitem, to publikuje to i zadne > narzekania Marky'ch go nie obchodza. - Jaki historyk takie badania. Czy mozna tez na odwrot,jak harcerz mysli? Kiedy ten tu Marky narzekal ze Jasiewicz stwierdzil ze "zydowska kolaboracja" byla "mitem"? Jakies dowody ze narzekal? re: > Wiesz co? Najlepiej wez jego ksiazki - Hmmm...wychodzi z harcerza ze on tez nie ceni zbyt wysoko dziel pana Jasiewicza. Ja natomiast ci poradze, harcerzyku, bys tych ksiazek uzyl (czuj duch!!!)... Zaoszczedzisz na inne ksiazki. Np. pana Grossa i pani Bikont. Tych tez z czasem uzyj jak wyzej, w celu kupienia innych podobnych arcydziel. I tak w kolko.:) ... A teraz powaznie: zarzuty harcerza przeciwko mnie to jest jego projekcja na mnie jego wlasnych zachowan. Faktycznie (zgodnie z faktami), to on ani razu nie polemizowal z moimi twierdzeniami, przekrecal moje wypowiedzi. Oraz prowokowal. Oraz obrzucal oszczerstwami i obelgami. Oraz dowoodl niezbicie ze jest za glupi zeby ze mna dyskutowac. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tako Re: Z KIM KRZYCZY HARCERZ? IP: *.proxy.aol.com 14.09.04, 19:27 Harcerzu, jestes wyrafinowanym, anty-polskim propagandzista...i chyba nie Polakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marky DRUH OD SACHERA-MASOCHA? :) IP: *.dialup.sprint-canada.net 14.09.04, 19:59 re: > Harcerzu, jestes wyrafinowanym, anty-polskim propagandzista...i chyba nie > Polakiem. - Masz racje ze harcerz jest antypolskim (polonofobicznym) propagandzista, ale zastanawiam sie czy jest on wyrafinowanym propagandzista? Mysle, iz jestem raczej sklonny uwazac propagande harcerza za nieskomplikowana. Oczywiscie, ta nieskomplikowanosc jest spowodowana tym, ze sam harcerz nie wydaje sie byc ani specjalnie inteligentny, ani madry. A to ze pisze wygladzonymi, wypieszczonymi zdankami, wydaje sie byc tylko barwa ochronna, sluzaca ukryciu wspomnianych niedostatkow umyslowych. Jesli nie jest Polakiem, tylko polskojezycznym, to wszystko jest od razu jasne, i interesuje mnie harcerz tyle co pchla na Jowiszu. Ale jesli jest Polakiem, to jak go okreslic, jak? Moze - "sofista-masochista"?... Pozdrawiam. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tako Re: DRUH OD SACHERA-MASOCHA? :) IP: *.proxy.aol.com 14.09.04, 20:37 Marky, nie kazdy z nas,(niewylaczajac mnie), ma czas i odpowiedne dane do szczegolowego analizowania wszystkich informacji jakie do nas docieraja i dlatego nazwalem "harcerza" wyrafinowanym propagandzista bo on(oni) zdaje sobie z tego sprawe i probuje karmic nasza, (ogolu), chec poznania prawdy klamstwami ktore maja sluzyc jego(ich) sprawie. Niestety, w duzym stopniu sie im to udaje. Jak temu zaradzic? Uwazam ze, miedzy innymi, tacy ja Ty powinni pisac, pisac i jeszcze raz pisac i glosic prawde przy kazdej nadarzajacej sie okazji. Czuwaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marky Re: DRUH OD SACHERA-MASOCHA? :) IP: *.dialup.sprint-canada.net 14.09.04, 23:58 Hej, Tako. Wzialem sobie do serca twoje madre slowa. Pozdrawiam. Niech zyje Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stąd Re: DRUH OD SACHERA-MASOCHA? :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.04, 19:51 Niech mi będzie wolno przyłączyć się do Tako. Tak trzymać. Tam, z dala też można służyć Ojczyźnie. Dajesz tego dowód. Gość portalu: Marky napisał(a): > Niech zyje Polska. Właśnie. Ona bardzo potrzebuje takich jak Ty. Pozdrawiam serdecznie. P.S. Ten harcerz bardzo mi przypomina pewnego forumowego "salonowca". Mentalnie bardzo sobie bliscy. Styl wartki, duża wydajność słowotoku. No i ta wrażliwość własnego ego. A może to jakaś multiplikacja? Chyba jednak nie. Tamten prawdopodobnie jest bardzo bliski rozpłynięcia się w sosie własnym.;-) Czuj Duch Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harcerz Re: DRUH, POLAK, wasz przeciwnik tępaki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.04, 00:00 Marky, okazuje się, że wszelkie subtelności się Twojej głowy nie trzymają; nie tylko rozsądku i odrobiny dobrej woli, ale także żadnego poczucia ironii. Więc naprawdę pomyślałeś, że zarzucam Ci „niedopuszczalny brak polemiki z tezą, że mordercy z Jedwabnego zdradzili Polskę”. Przecież kazdy, kto przeczytał jakąs Twoja wypowiedź wie doskonale, że myśl tak oczywista jak to iz mordercy z Jedwabnego zdradzili Polskę, nigdy by Ci nie przyszła do głowy. Po co się tak gorączkowo tłumaczysz? Logiki w Twoich wywodach też za grosz. Np.: >- A czy ja walnalem niesmialo ze mi sie opinie pana Jasiewicza nie podobaja? >Natomiast nie stwierdze, smialo czy niesmialo, ze mi sie te opinie nie podobaja > i tylko to jest wazne, bo bym klamal. Czyli w końcu opinie prof. Jasiewicza, współautora i współpracownika samego prof. Strzembosza Ci się podobaja? Ale w innym miejscu piszesz o nim dość niekonsekwentnie: >- Blablabla. - Jest masa DOBRANYCH faktow,wykazy, etc. A to juz pokazuje, jaka > jest pod tym wszystkim opinia pana J. Jakie tam dobrane fakty? Wykazy nazwisk funkcjonariuszy sowieckiego reżimu, powiat (rejon) za powiatem, miejscowość za miejscowością, po kolei skąd się każdy wziął, kim był. Trzeba na głowę upaść, by pisać przy tym o DOBRANYCH faktach. Dobrane to są Twoje myśli, ale chyba wedle takiej samobójczej zasady, że jak przychodzi Ci do głowy coś sensownego, to natychmiast to pomijasz. Ewidentne jest, że książki Jasiewicza o sowieckich elitach nie widziałeś nawet na oczy, wiec po co się zgrywasz? Wszystko jak w starym powiedzeniu: „Kiedy masz tylko młotek, wszystko wygląda jak gwóźdź”. Ponieważ w twoim przypadku młotkiem jest Twój sformatowany mózg, który nie dopuszcza żadnej myśli, a nawet pytania o myśl inną niż ta mieszanka ksenofobiczno-nienawistnych stereotypów, którymi się posługujesz, więc gwoździ wokół Ciebie bez liku. No i matołki, takie jak Tako, który bredzi, że „99.9% Polakow podziela opinie prof. Strzebosza” (pisownia oryginału – uwaga moja: harcerz). Gdyby tak było, to nie musielibyście wegetować wirtualnie w sieci, ale mądrzylibyście się w Sejmie. Słodkich snów mitomani! Jedno tylko mnie w tym wszystkim zaskoczyło. Chociaż po tytułach Waszych tekstów „Z kim krzyczy harcerz?” itp. można się zorientować, ze przeczytaliście przytoczoną przeze mnie opinię Jerzego Kropiwnickiego, ktory > powiedział mądrze a propos > getta łódzkiego, że świadek tamtej tragedii "staje wobec wyzwania: może > kłamać lub milczeć razem ze zbrodniarzem albo krzyczeć razem z ofiarą. Dla > mojego miasta nie ma innego wyboru moralnego, niż krzyczeć razem z ofiarą." > W sprawie Jedwbnego prof. Strzembosz zdecydował się nawet nie milczeć, ale > krzyczeć razem ze zbrodniarzem. Cóż za żałosny upadek. Wraz ze swoimi kolegami pominęliście to całkowicie. Żadnego komentarza. Nie podoba się? Nie podzielacie opinii autora, prezesa Zjednoczenia Chrześcijańsko-Narodowego, jednej z najbardziej wpływowych postaci prawicy w Polsce? A może nie rozumiesz, co to znaczy „wybór moralny” i w ogóle co to jest moralność? Zajrzyj do słownika, popleczniku zbrodniarzy. A jeszcze lepiej do Biblii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marky DRUH PARANOJSKI? IP: *.dialup.sprint-canada.net 15.09.04, 07:38 A teraz wyprowadzony z politycznie poprawnej rownowagi, wyrwany z raju gluptasa, zapedzony w kozi rog, zdemaskowny "harcerz" pokazuje symptomy zespolu urojeniowego. Przyjrzyjmy sie im uwaznie. re: ) Marky, okazuje się, że wszelkie subtelności się Twojej głowy nie trzymają; - Oh, a to dlaczego? Co druh ma konkretnie na mysli? Jakie dowody? - Czyzby zarzucal mi brak subtelnosci rozumowania? Ja zaden samochwala, wiec to nie bedzie pycha kiedy stwierdze ze z mysleniem u mnie nie najgorzej. Ale po co to stwierdzam? Przeciez ten ktory zarzuca mi brak subtelnosci myslenia juz tym samym zarzutem daje dowod ze projektuje na mnie wlasna przypadlosc. re: ) nie ) tylko rozsądku i odrobiny dobrej woli, ale także żadnego poczucia ironii - Jakies dowody na powyzsze? re: )Więc ) naprawdę pomyślałeś, że zarzucam Ci „niedopuszczalny brak polemiki z tezą, że ) mordercy z Jedwabnego zdradzili Polskę”. - Co znaczy: "naprawde pomyslales"? - Jest faktem ze zarzuciles mi to. Dowod ze zarzuciles znajduje sie, czarno na bialym, w twoim poprzednim postingu. re: ) Przecież kazdy, kto przeczytał jakąs ) Twoja wypowiedź wie doskonale, że myśl tak oczywista jak to iz mordercy z ) Jedwabnego zdradzili Polskę, nigdy by Ci nie przyszła do głowy. - Jakies dowody na to, ze kazdy kto przeczytal jakakolwiek moja wypowiedz wie doskonale, ze mysl tak oczywista, jak to iz mordercy z Jedwabnego zdradzili Polskę, nigdy by Mi nie przyszła do głowy? re: )Po co się tak ) gorączkowo tłumaczysz? - Z czego to ja sie niby goraczkowo tlumacze? Podaj dowody na to, ze ja sie goraczkowo tlumacze. Roisz, harcerzu, i to coraz bardziej goraczkowo. re: ) Logiki w Twoich wywodach też za grosz. Np.: ) ) )- A czy ja walnalem niesmialo ze mi sie opinie pana Jasiewicza nie podobaj ) a? ) )Natomiast nie stwierdze, smialo czy niesmialo, ze mi sie te opinie nie pod ) obaja ) ) i tylko to jest wazne, bo bym klamal. - Oj, durnys ty harcerzu; nie umiesz czytac tekstu ze zrozumieniem, nie potrafisz rozebrac go logicznie. Nie pojales mojego zdania ani w zab. Ale ja ci go nie wytlumacze, o nie. Zatem oskarzajac mnie o brak logiki, oczywiscie, znow projektujesz na mnie siebie, matolku. A ja, a propos mego zdania ktore krytykujesz, stwierdze jeszcze jeden oczywisty fakt odnosnie twojej mizernej osoby: ze nie masz najmniejszego poczucia humoru. re: ) Czyli w końcu opinie prof. Jasiewicza, współautora i współpracownika samego ) prof. Strzembosza Ci się podobaja? - A jak myslisz? Czy z mojego poprzedniego postingu wynika ze mi sie one podobaja, czy ze sie nie podobaja? Jesli tak, to czemu? A jesli nie, to tez czemu? re: ) Ale w innym miejscu piszesz o nim dość niekonsekwentnie: - W jakim sensie" niekonsekwentnie"? Orwellowskim? re: ) Jakie tam dobrane fakty? Wyka - Wlasnie te ktore wspominasz. re: )Trzeba na głowę upaść, by pisać przy tym o DOBRANYCH ) faktach. - Dlaczego? Czyzby zdaniem harcerza byly one, te fakty, tak straszliwie niedobrane? re: )Dobrane to są Twoje myśli, ale chyba wedle takiej samobójczej zasady, ) że jak przychodzi Ci do głowy coś sensownego, to natychmiast to pomijasz. - Na jakiej podstawie powyzsze twierdzisz? re: ) Ewidentne jest, że książki Jasiewicza o sowieckich elitach nie widziałeś nawet ) na oczy, wiec po co się zgrywasz? - Skad ma harcerz te niezbita pewnosc na temat tego co ja widzialem? Czyzby wierzyl ze naleze do jego rzadu dusz? re: ) Wszystko jak w starym powiedzeniu: „Kiedy masz tylko młotek, wszystko wy ) gląda jak gwóźdź”. Ponieważ w twoim przypadku młotkiem jest Twój sformatowany ) mózg - Wiec twierdzi harcerz ze moj mozg to mlotek? re: ) który nie dopuszcza żadnej myśli,a nawet pytania o myśl inną - Wiec moj mozg to mlotek ktory nie dopuszcza zadnej mysli, a nawet pytania o mysl inna? Parafrazujac Slonimskiego,zapytam harcerza: a czy moj mlotek to mozg? re: ) niż ta mieszanka ) ksenofobiczno-nienawistnych stereotypów, którymi się posługujesz, - Jakie sa niby te ksenofobiczno-nienawistne stereotypy ktorymi ja sie rzekomo posluguje? Podaj przyklady, dowody. Co w ogole rozumiesz przez "ksenofobiczno-nienawistne stereotypy"? Kombinerki? re: )więc gwoździ wokół Ciebie bez liku - Co rozumiesz przez "gwozdzie"? re: )No i matołki [sic] - Wiec wg harcerza wokol mnie bez liku gwozdzi i matolkow? re: )takie jak Tako, - Coz za styl. Echolaliczny? re: )który bredzi, że „99 ) .9% ) Polakow podziela opinie prof. Strzebosza” (pisownia oryginału – uwaga moja: ) harcerz). - Tako rzecze harcerzustra? A jaki procent by wybredzil harcerz? re: )Gdyby tak było, to nie musielibyście wegetować wirtualnie w sieci, ale ) mądrzylibyście się w Sejmie. Słodkich snów mitomani! - Dlaczego uwaza harcerz ze gdyby 99.9 % Polakow podzielalo opinie prof. Strzebosza, jacys mitomani nie musieliby "wegetowac wirtualnie" w sieci (czy ci mitomani sa rybami?), ale madrzyliby sie w Sejmie? Co ma jedno, tzn. mozliwosc podzielania opinii przez Polakow, wspolnego z drugim, tzn. madrzeniem sie mitomanow-ryb w Sejmie? ... A ponizsze dlugasne kuriozum przytaczam w calosci. Przerazonych czytelnikow spiesze uspokoic ze pod spodem wykladam jasno a zrozumiale zawarta w nim mysz, oops, mysl paranoiczno-krytyczna naszego druzka szczerego w krotkich spodenkach. re: ) Jedno tylko mnie w tym wszystkim zaskoczyło. Chociaż po tytułach Waszych tekstó ) w ) „Z kim krzyczy harcerz?” itp. można się zorientować, ze przeczytali ) ście ) przytoczoną przeze mnie opinię Jerzego Kropiwnickiego, ktory ) ) powiedział mądrze a propos ) ) getta łódzkiego, że świadek tamtej tragedii "staje wobec wyzwania: może ) ) kłamać lub milczeć razem ze zbrodniarzem albo krzyczeć razem z ofiarą. Dla ) ) mojego miasta nie ma innego wyboru moralnego, niż krzyczeć razem z ofiarą." ) ) W sprawie Jedwbnego prof. Strzembosz zdecydował się nawet nie milczeć, ale ) ) krzyczeć razem ze zbrodniarzem. Cóż za żałosny upadek. - Wiec twierdzi harcerz ze pan Kropiwnicki oswiadczyl a propos getta lodzkiego ze "w sprawie Jedwabnego prof,. Strzembosz zdecydowal sie nawet nie milczec, ale krzyczec razem ze zbrodniarzem. Coz za zalosny upadek"? Hmmm... jakos nie moge w to uwierzyc, by pan Kropiwnicki cos takiego powiedzial o Profesorze Strzemboszu. Mysle, ze wysle insynuacje harcerza do kancelarii pana Kropiwnickiego, z zapytaniem czy jest zgodna z prawda. re: ) Wraz ze swoimi kolegami - Ktorymi kolagami? re: ) pominęliście to całkowicie. Żadnego komentarza. - Hmmm... jesli istotnie pan Kropiwnicki wyglosil powyzsza opinie na temat Profesora Strzembosza, pominalem jej skomentowanie przy okazji jednego z poprzednich postingow harcerza ( w ktorym harcerz przytacza te opinie), gdyz bylem przekonany ze jest to opinia samego harcerza. Sam harcerz dal ku temu powod: umiescil zdania na temat prof. Strzembosza poza cudzyslowem w ktory ujal wypowiedz pana Kropiwnickiego. re: )Nie ) podoba się? )Nie podzielacie opinii autora, prezesa Zjednoczenia ) Chrześcijańsko-Narodowego, jednej z najbardziej wpływowych postaci prawicy w ) Polsce? - Jesli istotnie pan Kropiwnicki wyglosil taka opinie o Profesorze Strzemboszu, nie podzielam jej, i nie podoba mi sie ona. Ale podejrzewam ze harcerz klamie ze pan Kropiwnicki wyglosil te opinie. Niech poda harcerz zrodlo skad wzial te rzekoma opinie pana Kropiwnickiego na temat Profesora Strzembosza. re: )A może nie rozumiesz, co to znaczy „wybór moralny” i w ogóle co to jest ) moralność? - Dlaczego mnie harcerz o to pyta? A propos czego? Czy a propos tego ze nie skomentowalem rzekomej wypowiedzi pana Kropiwnickiego o Profesorze Strzemboszu? Czy fakt ze nie komentuje milionow innych opinii znaczy ze nie rozumiem co to Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marky Re: DRUH PARANOJSKI? DOKONCZENIE IP: *.dialup.sprint-canada.net 15.09.04, 07:41 cd. re: >A może nie rozumiesz, co to znaczy „wybór moralny” i w ogóle co to jest > moralność? - Dlaczego mnie harcerz o to pyta? A propos czego? Czy a propos tego ze nie skomentowalem rzekomej wypowiedzi pana Kropiwnickiego o Profesorze Strzemboszu? Czy fakt ze nie komentuje milionow innych opinii znaczy ze nie rozumiem co to znaczy wybor moralny i w ogole co to jest moralnosc? Jesli tak, to jest wysokie prawdopodobienstwo ze harcerz tez nie wie. Ale poniewaz juz powyzej skomentowalem te rzekoma opinie pana Kropiwnickiego o Profesorze Strzemboszu, czy uwaza harcerz ze rozumiem co to znaczy wybor moralny i w ogole co to jest moralnosc? Jesli tak uwaza, to dlaczego? re: > Zajrzyj do słownika, - Politycznie poprawnej polszczyzny? re: > popleczniku zbrodniarzy - Na jakiej podstawie twierdzi harcerz ze jestem poplecznikiem zbrodniarzy? Ja natomiast twierdze ze harcerz jest zarazem poplecznikiem oszczercow i oszczerca. Oraz klamca jedwabinskim. re: > A jeszcze lepiej do > Biblii. - Co rozumie harcerz przez "Biblie"? Czy "Sasiadow" Grossa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tako Re: DRUH, POLAK, wasz przeciwnik tępaki IP: *.proxy.aol.com 15.09.04, 09:21 "Harcowniku", napisalem 99.9% Polakow podziela opinie prof.Strzembosza majec na mysli prawdziwych Polakow a nie takich jak ty. Niestety, dzisiaj Polska rzadzi "mniejszosc nienarodowa" z moralnoscia podobna do twojej - obluda, zaklamanie i zlodziejstwo. Chyba na to co napisalem nie potrzbuje dostarczac dowodow. To przeciez jest publiczna tajemnica. Niestety, czesto mala dobrze zorganizowana grupa "kryminalnych intelektualistow" potrafi narzucic calym spoleczenstwom swoje kryminalne ja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marky DO TAKO IP: *.dialup.sprint-canada.net 16.09.04, 00:33 re: > Niestety, czesto mala dobrze zorganizowana grupa "kryminalnych >intelektualistow" potrafi narzucic calym spoleczenstwom swoje kryminalne ja. - Strzal w sama dziesiatke - znakomite slowa. Jak to dobrze ze sa tez tacy ludzie jak ty, Tako. Natykajac sie na kogos takiego, czlowiek sie czuje jakby sie napil swiezej wody na pustyni. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tako Re: DO TAKO IP: *.proxy.aol.com 16.09.04, 02:03 Marky, "Jaszcze Polska nie zginela, poki my zyjemy"..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harcerz Re: DRUH, POLAK, wasz przeciwnik tępaki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 07:47 Tako: >Niestety, czesto mala dobrze zorganizowana grupa "kryminalnych >intelektualistow" potrafi narzucic calym spoleczenstwom swoje kryminalne ja. Marky: > - Strzal w sama dziesiatke - znakomite slowa. Dialog dwóch mitomanów. Gdzież to zetknęliście się (często!) z takim bolesnym doświadczeniem? W waszej Kanadzie czy USA? Czy aby nie korespondujecie ze sobą z dwóch zakładów zamkniętych? Czy lekarze was źle traktują? Bo gdy mowa o intelektualistach, to nie macie chyba na myśli pielęgniarzy? Co do aktów kryminalnych, to warto wspomnieć zabieg zastosowany przez Marky, polegający na sfałszowaniu cytowanego tekstu: wycięciu odstępu i sklejeniu dwóch wypowiedzi: cytatu z Kropiwnickiego i mojego komentarza, po to by udawać idiotę i nie odpowiadać na konkretne, zadane pytanie. Tako z kolei: „napisalem 99.9% Polakow podziela opinie prof.Strzembosza majec na mysli prawdziwych Polakow a nie takich jak ty”. W ten sposób to nawet wy we dwójkę może stanowić 99.9% „prawdziwych” Polaków. Niepokoi tylko skąd się wzięło to odmienne 0.01%? Czyżby któremuś z was jakiś pojedynczy organ odmówił posłuszeństwa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tako Re: DRUH, POLAK, wasz przeciwnik tępaki IP: *.proxy.aol.com 16.09.04, 08:26 Harcowniku, mowiac o "kryminalnych intelektualistach", mialem na mysli rowniez "semi-intelektualnych kryminalistow takich jak ty". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marky HARCERZ - LGARZ NIE TYLKO "JEDWABINSKI" IP: *.dialup.sprint-canada.net 17.09.04, 01:38 Trwa nienawistne, brutalne obrzucanie wyzwiskami przez harcerza ("dwoch mitomanow," "z dwoch zakladow zamknietych," "udawac idiote," "czyżby któremuś z was jakiś pojedynczy organ odmówił posłuszeństwa"). Oraz oszczerstwami. - Zarzuca mi harcerz falszowanie jego tekstu jak nastepuje: > Co do aktów kryminalnych, to warto wspomnieć zabieg zastosowany przez Marky, > polegający na sfałszowaniu cytowanego tekstu: wycięciu odstępu i sklejeniu > dwóch wypowiedzi: cytatu z Kropiwnickiego i mojego komentarza, po to by udawać > idiotę i nie odpowiadać na konkretne, zadane pytanie. - Jest klamstwem ze sfalszowalem jakikolwiek "cytowany tekst." W rzeczywistosci, pozbylem sie odstepu pomiedzy tekstem w cudzyslowie a nastepujacym po nim zdaniem bez cudzyslowu, ale wylacznie w celu wiekszej przejrzystosci, gdyz harcerz sugerowal - jak sie teraz okazuje, klamliwie - ze zdanie bez cudzyslowu jest autorstwa pana Kropiwnickiego. Ponizej cytuje rzeczony fragment wprost z postingu harcerza pt. "Re: DRUH, POLAK, wasz przeciwnik tępaki,15.09.2004 00:00. Oto ten cytat: [poczatek cytatu] Jedno tylko mnie w tym wszystkim zaskoczyło. Chociaż po tytułach Waszych tekstów „Z kim krzyczy harcerz?” itp. można się zorientować, ze przeczytaliście przytoczoną przeze mnie opinię Jerzego Kropiwnickiego, ktory >powiedział mądrze a propos >getta łódzkiego, że świadek tamtej tragedii "staje wobec wyzwania: może > kłamać lub milczeć razem ze zbrodniarzem albo krzyczeć razem z ofiarą. Dla > mojego miasta nie ma innego wyboru moralnego, niż krzyczeć razem z ofiarą." > W sprawie Jedwbnego prof. Strzembosz zdecydował się nawet nie milczeć, ale > krzyczeć razem ze zbrodniarzem. Cóż za żałosny upadek. Wraz ze swoimi kolegami pominęliście to całkowicie. Żadnego komentarza. Nie podoba się? [koniec cytatu] Z powyzszego fragmentu wynika, ze harcerz przypisuje panu Kropiwnickiemu autorstwo wypowiedzi: > W sprawie Jedwbnego prof. Strzembosz zdecydował się nawet nie milczeć, ale > krzyczeć razem ze zbrodniarzem. Cóż za żałosny upadek. Wiec to harcerz, nie ja, jest kryminalnym falszerzem; to on udaje teraz niewiniatko i usiluje przypisac mi wlasne falszerstwo (znow charakterystyczna dla niego projekcja, czyli przypisywanie innym swoich wlasnych zachowan, szczegolnie tych negatywnych). Co do mnie, szanuje i podziwiam pana Kropiwnickiego, m.in. za jego dzialalnosc w Solidarnosci. Wyraznie tez podkreslilem, i to kilkakrotnie, moj sceptycyzm co do twierdzenia harcerza ze pan Kropiwnicki moglby wypowiedziec sie rownie brutalnie i klamliwie na temat Profesora Strzembosza. W dodatku w falszywie przypisywanym przez harcerza p. Kropiwnickiemu cytacie na temat Profesora Strzembosza, harcerz blednie pisze nazwe "Jedwabne." Czy nie jest to kolejne kryminalne falszerstwo ze strony harcerza? A w jednym z poprzednich postingow harcerz puszyl sie wypatrzeniem u Tako bledu w pisowni nazwiska Profesora Strzembosza. Tytul mojego obecnego postingu sugeruje ze harcerz jest rowniez tzw. lgarzem jedwabinskim. Ponizej podaje na to wymowny dowod - jego wlasna wypowiedz. Jesli zas harcerz znow bedzie usilowal wykrecic sie ze to nie jego wypowiedz, ze np. to ja ja napisalem, lub Tako, lub ktokolwiek inny tylko nie harcerz, podaje tytul i date postingu harcerza gdzie mozna te wypowiedz znalezc: Re: HARCERZ KRZYCZY TERAZ GLOSNIEJ ? - Gość: harcerz 13.09.2004 23:34 A oto "klamstwo jedwabinskie" harcerza; oto co sadzi on na temat tej tragedii: [poczatek cytatu:] Poza tym, jakie "antyzydowskie wystapienia"? Jak mozesz uzywac takiej blednej terminologii? Wszystkio Ci sie pokielbasilo, biedaku. Przeciez to byly odruchy patriotycznego gniewu, skierowane przeciw sowieckim kolaborantom. Zadnego palenia zywcem dzieci z niemowletami lacznie, tylko wymierzanie sprawiedliwosci zdrajcom. Popraw sie![koniec cytatu] Co na to IPN?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marky HARCERZ SFALSZOWAL WYPOWIEDZ PANA KROPIWNICKIEGO IP: *.dialup.sprint-canada.net 17.09.04, 02:27 Cytowana przez harcerza wypowiedz pana Kropiwnickiego odnosi sie do getta lodzkiego. Natomiast harcerz polaczyl te wypowiedz tematycznie ze swoim wlasnym brutalnym atakiem na Profesora Strzembosza, wytwarzajac w ten sposob falszywa impresje ze pan Kropiwnicki ma cos wspolnego z tym atakiem, tzn. ze podziela on skrajnie negatywna opinie harcerza na temat Profesora Strzembosza. W teorii propagandy takie falszerstwo retoryczne, gdzie cechy danej osoby lub rzeczy przypisuje sie innej osobie lub rzeczy poprzez umieszczanie ich obok siebie, nazywa sie asocjacja (ang. association). Tak jak harcerz manipuluje tekstem pana Kropiwnickiego da sie manipulowac absolutnie kazdym tekstem, uzywajac go do obrony absolutnie kazdego twierdzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tako Re: Tomasz Strzembosz - znamiona upadku IP: *.proxy.aol.com 14.09.04, 07:23 Harcerzu, uprawiasz wyrafinowana, ohydna, antypolska propagande. Przypuszczam ze pewnego dnia udlawisz sie wlasnym klamstwem. Na szczescie mocno wierze ze ty sie podszywasz pod miano harcerza, bo na takich jak ty harcerstwo by sie bardzo szybko poznalo i przepedzili by ciebie abys niezanieczyszczal powietrza wsrod szeregow zacnej polskiej harcerskiej mlodziezy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzys52 ______ Historyk ale... narodowy ________ IP: *.proxy.aol.com 12.09.04, 06:19 Pochodzil z tamtych okolic, wojne tam spedzil, zbadal cala historie regionu ale Jedwabne jakos mu sie o uszy nie obilo. Mial zawsze, tak sie skladalo, inne tematy prac naukawych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chala potomkowie mordercow wybraly klamce. IP: *.rdu.bellsouth.net 12.09.04, 06:37 jak to i polaczkow. ale kto o to dba? zadupie, nedza i zaleznosc na codzien, wiec szukaja ucieczki w klamstwa.oddac ukradzione domy tych ofiae, dzieci moedercow Zydow z Jedwabnego! Odpowiedz Link Zgłoś
janosik6 strzebosowym dyplomem -bym se tylek wytarl 12.09.04, 08:50 i tu jest pytanie -zdarl bym sobie tylek ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwykly Re: strzebosowym dyplomem -bym se tylek wytarl IP: *.dialup.online.no 12.09.04, 11:25 ...a czy janosiku "dyplomem magisterskim" Aleksandra Kwasniewskiego tez bys sobie tylek wytarl? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RABAJOWA DZIS PRAWDZIWEGO ZYDA JUZ NIE MA.SA IZRAELCZYCY IP: *.sympatico.ca 12.09.04, 23:30 Po przyjezdzie di Izraela ponad 300.000 czarnych jurnych Izraelczykow- Abisynczykow rozpoczela sie rewolucja DNA w tym pieknym kraju. Izraelczycy byli w armii a jurni czarni Abisynczycy wzieli sie do roboty, bo mlode Izraeli sa przepiekne. Na wynik tego nie trzeba bylo dlugo czekac. Ostatnio jak bylo sie w Izraelu to na ulicy widac wylacznie czarnych Izrealitow a oliwkowego ani na lekarstwo. Izrael to fenomenalna przyroda i krajobrazy. To prawdziwe miejsce biblijne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: USTA MARIANA CHONOROWY DOKTORAT KAPUSNIAKOWEJ TO PIESN ZSRR IP: *.sympatico.ca 12.09.04, 23:38 Przyroda lubi rownowage. Wiele rzeczy mozna naprawic. Slowo nic nie kosztuje. Pozostaje pytanie gdzie sie podzial pomnik Lenina z Jedwabnego. Moze jest ktos taki co wie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harcerz Re: do Janosika6: wstydź się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.04, 02:32 Poziom twoich odzywek jest politowania godny. W dziedzinie kultury osiągasz takie samo dno, do jakiego intelektualnie "nurkują" ci, których atakujesz. Oni wycieraja sobie gęby nazwiskiem prof. Strzembosza, człowieka wielkich zasług, którego na starość nacjonalizm sprowadził na manowce. Bardzo nad jego postawą boleję, ale sprawa jest zbyt poważna, aby o tym milczeć. Nie wierzę jednak, by nawet teraz prof. Strzembosz mógł podzielac poglądy tych ziejących nienawiścią oszołomów. Ja czuję sie zmuszonym kwestionować jego obecne kwalifikacje intelektualne i status naukowy, ale nie odmawiam mu dawnych zasług i szacunku, jako człowiekowi. To co ty robisz jest wstrętne. Cóż z tego, ze drażnisz swoich "przeciwników", jesli poniżasz samego siebie, a pośrednio i racje, których niby bronisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marky Skad wie chala ze "potomkowie mordercow wybraly"? IP: *.dialup.sprint-canada.net 14.09.04, 18:05 re: >potomkowie mordercow wybraly klamce. - Skad wie chala ze ci ktorzy nadali Profesorowi Strzemboszowi tytul honorowego obywatela Jedwabnego to "potomkowie mordercow"? Jakies dowody na to pomowienie? Jakies dowody na pomowienie ze Profesor Strzembosz jest "klamca"? re: > jak to i polaczkow. - A to juz rasistowskie okreslenie. Jak ci sie podoba nazywanie Zydow "zydkami"? re: > ale kto o to dba? zadupie, nedza i zaleznosc na codzien, - Gardzisz biednymi i uciskanymi, co chalo? Czy tylko Polakami tak gardzisz, czy innymi tez, np. Palestynczykami? A jesli tak Polakami gardzisz, dlaczego przychodzisz sie na polskie forum i usilujesz pisac po polsku? re: > wiec szukaja ucieczki w klamstwa. - To znaczy konkretnie kto i w jakie niby klamstwa ucieka? re: >oddac ukradzione domy tych ofiae, dzieci > moedercow Zydow z Jedwabnego! - Wiec dzieci mordercow Zydow z Jedwabnego posiadaja ukradzione domy ofiar? Czy moge znac fakty w tej sprawie? A ty, chalo, czyja jestes potomkinia? Mam nadzieje ze nie zydowskich ubekow ktorzy mordowali Polakow w okresie stalinizmu?... Odpowiedz Link Zgłoś