Dodaj do ulubionych

Na ile może liczyć Petru?

01.06.15, 06:30
Może wypracować wynik dwu cyfrowy. Jeśli oczywiście nie polezie w gejowsko - lesbijskie odmęty. I nie wypisze na swoich sztandarach walki o homomałżeństwa i inne "cycuszki" obyczajowe nadające się tylko na uliczne performance.
Kampania prezydencka pokazała rzeczywisty układ aspiracji i potrzeb politycznych w polskim społeczeństwie.
Przy okazji błysnął Kukiz. Jego definicja nowej siły, która jest nową kreacją nieboszczki Unii Wolności i środowisk z nią związanych jest nadzwyczaj trafna. Trochę to przypomina komiks fantasy w którym główne postacie przepoczwarzają sie w zależności od sytuacji raz są łagodnym pudlem a raz ostrym wilczurem.
Oglądając wczoraj zdjęcia z Torwaru. Słuchając chwytliwych haseł między innymi o zaprzestanie finansowania partii z budżetu państwa. W tyle głowy miałam pytanie: kto sfinansował kongres w Torwarze? Ile ten kongres kosztował organizatorów? I kto będzie finansował kampanię wyborczą Nowoczesnych.pl?
Pieniądze przeznaczone na finansowanie różnych projektów społeczno - obywatelskich muszą być transparentne... i muszą pochodzić z czystych źródeł!
Obserwuj wątek
    • jane-panzram Re: Na ile może liczyć Petru? 01.06.15, 06:36
      W necie jest na nich jeden wielki hejt. Korwinowcy, pisowcy i kukizowcy wzięli ich na celownik po równo.

Ja typuje 5-7%
      Również z powodu Balcerowicza. On będzie odstraszać starszych wyborców.
      • zoil44elwer Re: Na ile może liczyć Petru? 01.06.15, 07:26
        jane-panzram napisała:

> W necie jest na nich jeden wielki hejt. Korwinowcy, pisowcy i kukizowcy wzięli
        > ich na celownik po równo.
        >
        > Ja typuje 5-7%
        > Również z powodu Balcerowicza. On będzie odstraszać starszych wyborców.
        > Tzw szoki Balcerowicza nie będą odstraszać młodych? LB znów zapowie 10 lat zaciskania pasa by za 25 lat(w 2040) dogonić poziom życia dzisiejszej Europy Zachodniej.W 1990 też obiecał za 25 lat(w 2015) europejski dobrobyt.
    • tinley Re: Na ile może liczyć Petru? 01.06.15, 06:37
      A co cie interesuje kto sponsoruje stowarzyszenia w tym kraju? Ukradli coś komus czy jak? Będzie partia - beda sprawozdania. W USA jakoś jest finansowanie z budżetu i świat się od tego nie zawalił
      • sawa.com Re: Na ile może liczyć Petru? 01.06.15, 07:05
        tinley napisał:

> A co cie interesuje kto sponsoruje stowarzyszenia w tym kraju? Ukradli coś komu
        > s czy jak? Będzie partia - beda sprawozdania. W USA jakoś jest finansowanie z b
        > udżetu i świat się od tego nie zawalił

Stowarzyszenia też muszą mieć transparentne finanse. Wyborcy czy sympatycy muszą wiedzieć z kim sie zadają. Jesli pieniądze np. wykłada bank, to widać ma w tym interes.

Każdy, kto wykłada pieniądze ma w tym jakiś interes. I jesli finansowane przez niego ugrupowanie, partia lub stowarzyszenie, korzysta z tych pieniędzy to wyborca chce wiedzieć czy mu po drodze z tymi gostkami czy nie jest tylko rybką łowioną do konsumpcji...
        • haen2010 Re: Na ile może liczyć Petru? 01.06.15, 09:14
          Zamknęłabyś się Sawo w temacie finansowania. Bo z moich podatków zdziera się zarówno na Twój ukochany PiS i na Twój kościół.

Myslisz, że ja to płacę dobrowolnie? Z odruchu serca?
    • jane-panzram Re: Na ile może liczyć Petru? 01.06.15, 06:40
      Na dobrą sprawę to nie da się zgadnąć przez wyborców którzy byli z platformą. Oni by CHCIELI mieć na kogo głosować, bo po platformie jest taka dziura: "chciałbym móc kogo innego wybrać, ale kogo?"

Ale przez te 4 miesiące to wszystko się zdarzyć może.
    • haen2010 Można postawić tezę 01.06.15, 07:15
      Że Kukiz i Petru wykończą postkomuchów - czyli SLD i PSL. Kto nazbiera wtedy więcej, Kukiz z PiS, czy Petru z PO - nie wiadomo.

Większe szanse jakby u fagasów Kościoła.
      • jane-panzram Re: Można postawić tezę 01.06.15, 07:25
        Ty to chyba jesteś troll Platformy, bo "gadasz salonem"
        To właśnie Lis, gw, salon grzeje tezę, że Kukiz to Pis.
        • haen2010 Re: Można postawić tezę 01.06.15, 07:36
          Ojej, trochę logiki. Kukiz jako były alkohol, nawrócony neofita, pasuje do Rydzyka jak ulał. Spadł PiSowcom jak manna z nieba.

Petru natomiast robi dobre wrażenie spokojem na tle tych kościelnych krzykaczy.

• jane-panzram Re: Można postawić tezę 01.06.15, 07:50
            Kukiz to były wyborca PO
            Może on pasuje do Rydzyka, do Brauna, a może też i do starożytnych ufoludkow.

To wszystko są tezy grzane przez sprzyjających platformie, bo to jej Kukiz pobiera wyborców.
            A ci wyborcy są za nim właśnie dlatego, bo stanowi alternatywę dla POPiS
            Dla OBU partii popisu.
            Ta teza, grzana przez salon, zwyczajnie nie wypali.
          • jane-panzram Re: Można postawić tezę 01.06.15, 07:52
            Jeśli chcesz wiedzieć, jakie zmiany w świadomości byłych lemingow powstają, to poczytaj co pisze Kazik Staszewski.
          • zoil44elwer Re: Można postawić tezę 01.06.15, 07:53
            Rumuński uczeń i doradca(?) Balcerowicza może zrobić Polakom większy szok niż zrobił sam guru polskiego neoliberalizmu.
    • stanczyk-5 Re: Na ile może liczyć Petru? 01.06.15, 08:03
      jezeli Petru pokala sie publicznie a szczerzr to Sad moze byc dla niego laskawszy ...
    • mariner4 Na niewiele 01.06.15, 08:14
      Może na krótko coś ukręci.
      Problem jest w tym, że w Polsce nie ma "pogody dla biznesu". Przedsiębiorca to wróg i krwiopijca. Prawie pół wieku prania mózgów w PRL zrobiło swoje. Urzędnik w skarbówce traktuje przedsiębiorcę jak wroga, a społeczeństwo w większości temu kibicuje. Sądy też. Zawiść to najbardziej katolickie uczucie w Polsce. Mentalność chłopa, który modli się o to, żeby sąsiadowi krowy wyzdychały, zamiast o krowy dla siebie.
      Dlatego nie dziwię się tym biznesmenom, co swoje firmy wyprowadzają z Polski. Też bym tak zrobił na ich miejscu.
      M.
      • haen2010 Chyba się mylisz 01.06.15, 08:26
        Blisko połowa mieszkańców Polski już nie pamięta komuny. I widzi dziadostwo, jakie zafundowali im protoplaści tamtego systemu, tym razem z Kościołem zamiast PZPR.

Obecnie idzie totalne rozchwianie nastrojów i oglądu spraw. Do wyborów powinno się wyklarować.

Ja stawiam tezę, że przyszły sejm to PiS z Kukizem i PO z NowoczesnąPL. Bez komuchów wiejskich i miejskich.
        • zoil44elwer Re: Chyba się mylisz 01.06.15, 08:40
          RP3,jeden z najbiedniejszych państw UE,z najbogatszym Kościołem nie będzie miała lewicy za to 5 partii prawicowych.
          • mariner4 Fakt 01.06.15, 08:56
            Mnie się marzy taka Polska w której będzie nowoczesna centro prawica i nowoczesna centrolewica. Nie istnieje nic bardziej optymalnego.
            Ale "trup" Miller takiej lewicy nie stworzy. Kaczor zresztą takiej prawicy tez nie.
            M.
        • penire Re: Chyba się mylisz 01.06.15, 08:41
          >Blisko połowa mieszkańców Polski już nie pamięta komuny.

Ale żyje bardzo dużo emerytów, którzy będą z nią walczyć w końcóweczce w ramach spóźnionego czyszczenia sobie prl-owskiego mózgu...:)))))
        • mariner4 Twoje przewidywania są znane na tym forum 01.06.15, 08:47
          Zmieniasz sympatie jak rękawiczki.
          Czyli tak na prawdę nie masz poglądów. To za trudne, no nie?
          M.
          • haen2010 Re: Twoje przewidywania są znane na tym forum 01.06.15, 08:57
            Oczywiście, pisowcy wiedzą, że nawet przed pierwszą turą widziałem klęskę Bronka. Bo skumulowało się dziadostwo platformy po siedmiu latach rządzenia. Mimo to na niego głosowałem razem z rodziną.

Wysil się trochę. I zobaczysz, że NowoczesnaPL to kopia Palikota, która nie ryzykuje wojny z potęgą mafii watykańskiej. Wiedzą, dlaczego go skasowano. Tym niemniej to partia bezwyznaniowa. Tym się różni od POPISu i komuchów ze wsi i miast.

Zobacz, jaki hejt już idzie od kościelnego qrestwa.
            • jane-panzram Re: Twoje przewidywania są znane na tym forum 01.06.15, 09:27
              Porównywanie Petru do Palikota uważam za obrazę dla tego pierwszego.
              Ja 4 lata temu myślałam o głosowaniu na Palikota, ale go nie wybrałam z tego wlasnie powodu: on nie mial ZADNEGO planu dla gospodarki! Zajmował się wszystkim, tylko nie tym. Zero, null na temat gospodarki, za to tylko tematy światopoglądowe czy jakaś marihuanen
        • erte2 Re: Chyba się mylisz 01.06.15, 09:29
          haen2010 napisał:

Blisko połowa mieszkańców Polski już nie pamięta komuny
          Mylisz się przyjacielu. Może nie pamięta z autopsji, ale ten mit "przyjaznego PRL-u" cały czas funkcjonuje. Hasła "wszyscy mieli pracę", "nikt nie głodował", "darmowa służba zdrowia" funkcjonują w najlepsze także wśród młodych, którym na dodatek wszystkie bzdury i bezsens PRL-u kojarzą się z fajną zabawą, bo znają je tylko z "Misia".
          A słowo "prywaciarz" również ma się dobrze.
          Ktoś kiedyś powiedział że z komuny będzie sie wychodzić tak długo jak długo sie w niej było. Znaczy to że jeszcze prawie drugie tyle przed nami.
      • inocom Polski model przedsiębiorcy i klasy średniej 01.06.15, 08:28
        mariner4 napisał:

> Może na krótko coś ukręci.
        > Problem jest w tym, że w Polsce nie ma "pogody dla biznesu". Przedsiębiorca to
        > wróg i krwiopijca. Prawie pół wieku prania mózgów w PRL zrobiło swoje. Urzędnik
        > w skarbówce traktuje przedsiębiorcę jak wroga, a społeczeństwo w większości te
        > mu kibicuje. Sądy też. Zawiść to najbardziej katolickie uczucie w Polsce. Menta
        > lność chłopa, który modli się o to, żeby sąsiadowi krowy wyzdychały, zamiast o
        > krowy dla siebie.
        > Dlatego nie dziwię się tym biznesmenom, co swoje firmy wyprowadzają z Polski. T
        > eż bym tak zrobił na ich miejscu.

Kiosk typu szczęka za 750 zł, używany. Towar z Wietnamu i Malezji, bo z Chin za drogo.

Słowem, klasa średnia i inteligencja.
        • mariner4 Nikt nie zaczyna od wielkiego biznesu. 01.06.15, 08:49
          A u nas jak tylko ktoś poza "szczęki" się wychyli to motłoch go rozdeptuje.
          A potem, zdycha z biedy.
          M.
      • penire Re: Na niewiele 01.06.15, 08:36
        To tylko takie fantazje. Posłuchaj ludzi z zachodniej eurpie to chyba doznasz szoku i uznasz ze tam bolszewicy żyją....Badania w Polsce pokazują, że Polacy są skłonni do uznania największych nierówności społecznych za uzasadnione. A jeśli uznaje za wroga nie ze względu na PRL tylko ze względu na to jak jest traktowany tu i teraz w trzeciej RP. Czy wypłaca należnosci za pracę, jak go w niej traktuje...

Polska zawiść została zaprzeczona jeśli chodzi o uczucia do swoich panów i skierowana na Polaków między sobą. Dlatego łatwo tu propagandą napuszczać jedne grupy na drugie. "Dziel i rządź" w żadnym kraju nie jest tak łatwe. Jesteś jej przykładem..
        • mariner4 Tam jest 01.06.15, 08:52
          "socjalizm zbudowany przez kapitalizm" (jak w tej piosence). U nas jest socjalizm zbudowany przez socjalizm.
          Popatrz na Grecję. Mam nadzieję, że te lenie poniosą zasłużoną karę. Ku przestrodze reszty Europy.
          M.
          • zoil44elwer Re: Tam jest 01.06.15, 08:58
            mariner4 napisał:

> "socjalizm zbudowany przez kapitalizm" (jak w tej piosence). U nas jest socjali
            > zm zbudowany przez socjalizm.
            > Popatrz na Grecję. Mam nadzieję, że te lenie poniosą zasłużoną karę. Ku przestr
            > odze reszty Europy.
            > M.
            Zanim gruby Grek schudnie to,chudego Polaka szlag trafi!
          • penire Re: Tam jest 01.06.15, 09:00
            W Polsce dla ludzi przed 50tką jest kapitalizm zbudowany przez kapitalizm
        • jane-panzram Re: Na niewiele 01.06.15, 09:03
          Człowiek wszędzie jest ten sam, Polak nie ma innego mózgu niż Niemiec czy Japończyk czy Nigeryjczyk. Mózg jest taki sam.
          Problem jest pewnie w wychowaniu.
          Jak wychowany jesteś do poprzestawania ma małym, to i potem mało wymagasz.
          A u nas przez sytuację gospodarczą ludzie od dekad są przyzwyczajeni do poprzestawania na małym, że "więcej i tak się nie da"

Przenieść Polaka do Anglii, to zacznie wymagać więcej.
          Przenieś go do Sudanu, to zacznie od życia wymagać mniej.
          To dyktuja warunki, sytuacja. Eksperyment stanfordzki Zimbardo to już udowodnił przeca.
    • rccc Re: Na ile może liczyć Petru? 01.06.15, 08:21
      Fundacja Batorego (dlaczego profanuje się tak dobrego dla Polski króla? ) już sprawdza czy da się wykryć fałszerstwa wyborcze, więc sporo zależy od tego badania :)
    • zoil44elwer Re: Na ile może liczyć Petru? 01.06.15, 08:43
      Na resztki po Pełowskim truchle.
      • penire Re: Na ile może liczyć Petru? 01.06.15, 08:47
        Na kilkanaście procent. Tyle jest elektoratu na mój gust podatnego na taki program. A ile zdobędzie to nikt nie wie..Kogo wystawi zależy, jak sytuacja się rozwinie jesienią...
        • jane-panzram Re: Na ile może liczyć Petru? 01.06.15, 09:10
          Duży wpływ na to będzie miało działanie samej Platformy. Jak będą dalej popełniać takie pomyłki jak przez pierwsze dni po II turze wyborów, jakieś ruchy niezrozumiałe w typie "przełożymy sobie ustawę o związkach partn. na listopad"
          ... kto wie czy nie wycofała się jeszcze z referendum
          ... albo czy nowe taśmy będą
          ... albo takie idiotyzm, jakie wczoraj Szejnfeld i Niesiołowski pisali (obaj dostali bana od PO na pokazywanie sie w tv)
          - i tak dalej i tym podobne - to od działań PO zależy, co dalej.
          • penire Re: Na ile może liczyć Petru? 01.06.15, 09:21
            Ja dodałbym sprawę najistotniejszą. Zależy kto postawił na Petru i będzie chciał go promować w mediach...Widzę, że GW codziennie ma kilka wpisów...
            • jane-panzram Re: Na ile może liczyć Petru? 01.06.15, 09:37
              No już z dwojga złego to trylion razy bardziej wolę Petru (nawet jakby to były same spady z Po)od platfusow, bo ten człowiek przynajmniej interesuje się zagadnieniem finansów państwa. A w platformie największym trzem w tej dziedzinie jest matol Rostowski.
              Jestem pewna na tysiąc tysiacow procent, że Pis będzie miało lepszego min.finansów od Platformy. Bo gorzej niż hrabia Vincent to nie będzie na pewno.
    • danillko Opinia Libickiego -Żadnych szans dla nowoczesna.pl 01.06.15, 08:59
      jflibicki.blog.onet.pl/2015/05/31/nowoczesna-pl-to-jak-z-jedzeniem-soli-nic-z-tego-nie-bedzie/
      Na wiecach zbiera tysiące zwolenników, a w wyborach – ledwie parę procent. Dlaczego? Bo – zwyczajnie – mobilizacja zwolenników jest tak duża. Po prostu na wiece przychodzi nie ułamek, ale niemal wszyscy głosujący….
    • fredoo Re: Na ile może liczyć Petru? 01.06.15, 09:24
      Na mnie i moją zonę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka