Dodaj do ulubionych

Co mówic - skąd jestem

29.05.06, 22:12
Jak odpowiadacie na pytanie skad jesteście. Urodziłem sie w warszawie, tam
pracuję, tam mam wszystkich znajomych, teraz mieszkam w Łomiankach, ale
przeciez nie odpowiem na pytanie skąd jesteś - z Łomianek bo to smieszne. Jak
sobie z tym radzicie, jesli macie podobną sytuację? A z kolei powiedzenie że
jestem z Warszawy, a potem wyznanie że mieszkam jednakowoż w Lomiankach też
jest mocno pretensjonalne. Mam sporo znajomych,ktorzy pobudowali się pod
warszawą, a są warszawiakami i mają podobny problem. Moze to nie spędza snu z
powiek, ale sa sytuacje, kiedy trzeba coś prosto odpowedzieć bez
przedstawiania calego życiorysu. Macie jakis patent?
Obserwuj wątek
    • iod Re: Co mówic - skąd jestem 29.05.06, 22:18
      ja mówię, że z nikąd...
      urodziłam się w Gorzowie, spędziłam 7 lat (studia i nie tylko) w Poznaniu, 6 lat
      w Warszawie, ponad 6 w Łomiankach. Nie wiem, gdzie będę jutro. Z nikąd. Albo z
      Wenus ;)
    • esscort Re: Co mówic - skąd jestem 29.05.06, 22:19
      Poszperaj w archiwum. Juz kiedys jakiś psychol zadawal podobne pytanie
      • iod Re: Co mówic - skąd jestem 29.05.06, 22:27
        esscort napisał:

> Poszperaj w archiwum. Juz kiedys jakiś psychol zadawal podobne pytanie

Esscort, wyluzuj, właśnie wino dekantowałam - teraz degustuję... zaraz tam
        psychol - każdy z nas jest odrobinę zakręcony, można i w temacie przynależności
        do miejsca...
        • esscort Re: Co mówic - skąd jestem 29.05.06, 22:46
          iod napisała: wyluzuj, ... zaraz tam psychol - każdy z nas jest odrobinę
          zakręcony, można i w temacie przynależności do miejsca...

To prawda. Ale przecież od leczenia kompleksów są specjaliści.
          • iod Re: Co mówic - skąd jestem 29.05.06, 22:52
            racja esscort, są, niekoniecznie forum, nawet w Łomiankach się pewnie
            specjaliści znajdą.
            Zawsze myślałam, że z kompleksów się wyrasta po prostu...może trochę czasu
            potrzeba jeszcze niektórym i tyle :)
            Czasami podkreślam BARDZO, że w Łomiankach a i tak nie pomaga - raz gapy z Euro
            AGD lodówkę mi wieźli pół dnia do domu, bo najpierw w W-wie ulicy szukali,
            daleko na południu, choć wyraźnie stało: "Łomianki". No coż... ;)
            • esscort Re: Co mówic - skąd jestem 29.05.06, 22:59
              Sprawdzilem. Poprzedni watek na tes sam temat wywolal ten sam kornel. Nie dość,
              ze ma kompleksy, to jeszcze ma sklerozę.
              • papirus22 Re: Co mówic - skąd jestem 29.05.06, 23:02
                tak, jak go ostatnio pytałem czy juz wyprowadził się z tych okropnych łomianek
                to się zdenerwował na mnie. Kornel naprawę nie ma obowiązku mieszkania w
                Łomiankch, nie ma obowiązku czytania forum czy tez pojedyńczych osób-tu jest
                dowolnośc, ale pewnie chciałes nas trochę podkręcić-zawsze możesz na mnie
                liczyć:)
                • robert_58 Re: Co mówic - skąd jestem 29.05.06, 23:04
                  Papi,
                  lubisz być podkręcany?

Łomianki z dużej ... Ł ... zwłaszcza w Twoich postach
                  • esscort Re: Co mówic - skąd jestem 29.05.06, 23:06
                    No, następny ortograf się szykuje do lotu. Robert, zacytować Ci błędy z twoich
                    postów?
                    • robert_58 Re: Co mówic - skąd jestem 29.05.06, 23:08
                      esscort napisał:

> No, następny ortograf się szykuje do lotu. Robert, zacytować Ci błędy z twoich
                      > postów?

Nie masz szans Ess - ja nie popełniam ;-)
                      Ale ja do Papiego nie popżez łortogrfike ...
                      • papirus22 Re: Co mówic - skąd jestem 29.05.06, 23:16
                        ale o co chodzi?
                        ja od jakiegos czasu proponowałem reformę pisowni języka polskiego, ale
                        zostałem zakrzyczany przez lobby polonistów i nierobiących błędów:)))
                        • iod Re: Co mówic - skąd jestem 29.05.06, 23:18
                          papirus22 napisał:

> ale o co chodzi?
                          > ja od jakiegos czasu proponowałem reformę pisowni języka polskiego, ale
                          > zostałem zakrzyczany przez lobby polonistów i nierobiących błędów:)))

pewnie - książki czytać, a nie tylko forum i forum :)))
                          • papirus22 Re: Co mówic - skąd jestem 29.05.06, 23:24
                            czytam czasami, ale ogólnie brakuje mi czasu-wiesz iod mam deficyt czasu. Poza
                            tym nie przywiązuje uwagi do błędów, bo to nie ma znaczenia dla mnie. Popieram
                            dalej reformę, bo inaczej ten język zaginie za kilkadziesiat lat, nad czym juz
                            dziś ubolewam i zauważam problem.
                            • iod Re: Co mówic - skąd jestem 29.05.06, 23:29
                              papirus22 napisał:

Popieram
                              > dalej reformę, bo inaczej ten język zaginie za kilkadziesiat lat, nad czym juz
                              > dziś ubolewam i zauważam problem.

Nic z tego.Nie damy językowi zaginąć!!! Co prawda kupiłam dziś dziecku do
                              wieczornego czytania "Tajemnicę szyfru Marabuta", na razie klęska, jakoś nie
                              chwycił jeszcze, ale nie dam się tak łatwo.
                            • drabbu Re: Co mówic - jeden z lobby 29.05.06, 23:32
                              papirus22 napisał: Popieram
                              dalej reformę, bo inaczej ten język zaginie za kilkadziesiat lat, nad czym juz
                              dziś ubolewam

Drogi Papirusie, coś ku pocieszeniu:
                              nie zginie - jeśli tylko nauczymy się ortografii :))
                              • iod Re: Co mówic - jeden z lobby 29.05.06, 23:34
                                oooo - popieram, z uśmiechem, oczywiście:)
                              • papirus22 Re: Co mówic - jeden z lobby 29.05.06, 23:35
                                :) dzieki za rady, ale jestem troche przekorny. Czytać trzeba jak najwięcej, a
                                dalej uważam, ze błędy nie są istotne, choć czasami to wstyd. dyskusja pewnie
                                nie na dzisiejszy wieczór, bo sa inne ciekawsze tematy:)
                                --
                                Nasze Forum Łomianki
                                OIOM-Leć Sokole
                                Sokołowski musi odejść!
                                • kmsanczia Re: Co mówic - jeden z lobby 29.05.06, 23:37
                                  Papi się kłóci najwyraźniej dla zasady, bo wcale tyle błędów nie robi, żeby
                                  trzeba było całą ortografię zmieniać. ;)
                                  • iod Re: Co mówic - jeden z lobby 29.05.06, 23:38
                                    oj, żeby zmieniać, to może nie, ale zaraz, że nie robi....
                                    • kmsanczia Re: Co mówic - jeden z lobby 29.05.06, 23:39
                                      Iod ja porównuję z innymi internetowcami. ;)
                                      • iod Re: Co mówic - jeden z lobby 29.05.06, 23:41
                                        nigdy w dół nie porównuj ;)))
                                        • robert_58 Re: Co mówic - jeden z lobby 29.05.06, 23:48
                                          ... bo możesz zacząć spadać ...
                                          a to już nie to samo .... prawie...
                                          • iod Re: Co mówic - jeden z lobby 29.05.06, 23:51
                                            najgorszy polski zespół i najgorszy tekst jaki kiedykowiek słyszałam. nie -
                                            jeden z najgorszych - przepraszam, poniosło...
                                            • robert_58 Re: Co mówic - jeden z lobby 29.05.06, 23:53
                                              eee tam Iod,
                                              ale kamanda fajna całkiem. Ot, jeden wypadek ...
                                              • iod Re: Co mówic - jeden z lobby 29.05.06, 23:53
                                                nie
                                                • robert_58 Re: Co mówic - jeden z lobby 29.05.06, 23:57
                                                  iod napisała:

> nie

no, już, dobrze, zgadzam się..
                                                  nie trzeba krzyczeć
                                              • kmsanczia Re: Co mówic - jeden z lobby 29.05.06, 23:54
                                                zgubiłam się :/
                                • drabbu Re: Co mówic - jeden z lobby 29.05.06, 23:40
                                  papirus22 napisał:
                                  jestem troche przekorny.

Papirusie, bardzo dziękujemy za tę informację, naprawdę :))

• papirus22 Re: Co mówic - jeden z lobby 29.05.06, 23:47
                                    ale i tak reforma jst potzrebna, oczywiście zakres można określić, ale język
                                    jest żywy a my chyba tkwimy gdzieś w starozytności:)
                                    • esscort Re: Co mówic - jeden z lobby 29.05.06, 23:49
                                      No to ja już wiem, na jakim forum Papirus sie uaktywni po jesiennym odlocie
                                      sokoła.
                                      • papirus22 Re: Co mówic - jeden z lobby 29.05.06, 23:50
                                        oj mam kilka tematów-byście byli zaskoczeni:)))
                                    • iod Re: Co mówic - jeden z lobby 29.05.06, 23:50
                                      Papi, a może chcesz jery???? To dopiero by było "starożytne" ;)))
                                      • papirus22 Re: Co mówic - jeden z lobby 29.05.06, 23:58
                                        jery?
                                        iod nie wiem czy mnie chcesz obrazic ?:))
                                        • drabbu Re: Co mówic - jeden z lobby 30.05.06, 00:10
                                          papirus22 napisał:
                                          nie wiem czy mnie chcesz obrazic ? jery?

Nie, na pewno nie. To nie jest nic a nic obraźliwego. To były takie trochę
                                          dziwne samogłoski w językach słowiańskich, ale już znikły.
                                          Iod na pewno lepiej je zna :))
                                          • iod Re: Co mówic - jeden z lobby 30.05.06, 00:11
                                            drabbu - nie przypominaj mi....zaliczone, zapomniane :)
                                            • drabbu Re: Co mówic - jeden z lobby 30.05.06, 00:22
                                              iod napisała: nie przypominaj mi....

Nie, nie chciałem - zwłaszcza o tej porze, chciałem tylko rozwiać obawy
                                              Papirusa. Czym jeszcze z gramatyki możemy Go postraszyć? Zacznijmy od rana,
                                              dobrze? Wtedy zobaczyłby, co znaczy prawdziwe lobby :))
                                              • papirus22 Re: Co mówic - jeden z lobby 30.05.06, 00:24
                                                to ja musze przez noc szukac zwolenników:)
                                                • drabbu Re: Co mówic - jeden z lobby 30.05.06, 00:30
                                                  papirus22 napisał:
                                                  musze przez noc szukac zwolenników

W gruncie rzeczy jesteśmy po Twojej stronie, tylko czasem bywamy przekorni :)
                                                  • iod Re: Co mówic - jeden z lobby 30.05.06, 00:31
                                                    drabbu napisał:

> papirus22 napisał:
                                                    > musze przez noc szukac zwolenników
                                                    >
                                                    > W gruncie rzeczy jesteśmy po Twojej stronie, tylko czasem bywamy przekorni :)

:))) pękam ze śmiechu....
                                                  • papirus22 Re: Co mówic - jeden z lobby 30.05.06, 00:32
                                                    dobra, dobra-lobbyści antyreformatorscy:)
                                                  • drabbu Re: Co mówic - jeden z lobby 30.05.06, 00:39
                                                    papirus22 napisał:
                                                    dobra, dobra

A widzisz, trudniej Ci z nami niż z burmistrzami :))

Dobranoc, Iod. Dobranoc, Papirusie. Z miłą nadzieją na dalszą owocną dyskusję
                                                    gramatyczną pozostaję...
                                              • iod Re: Co mówic - jeden z lobby 30.05.06, 00:28
                                                drabbu, myślę, że logiczny rozbiór zdania wystarczy ;)))
                                                • drabbu Re: Co mówic - jeden z lobby 30.05.06, 00:34
                                                  logiczny rozbiór zdania wystarczy?

Mam nadzieję. Gdyby nie, można przejść do rodzajników postpozycyjnych :))
                                                  • brycezion Re: Co mówic - jeden z lobby 30.05.06, 00:39
                                                    Pewnie,że forma jest ważna.Ale zawsze przedkładam nad nią treść.
                                                  • drabbu Re: Co mówic - jeden z lobby 30.05.06, 00:41
                                                    Treść? O tej porze?
                                                  • brycezion Re: Co mówic - jeden z lobby 30.05.06, 00:44
                                                    Skoro już się pisze...
                                            • papirus22 Re: Co mówic - jeden z lobby 30.05.06, 00:23
                                              no to juz chyba koniec, nie dośc że ortografia to jeszcze cos takiego, naprawdę
                                              trzeba to pilnie upraszczać, przynajmniej w jakiejś części, bo samo zaginie jak
                                              te "jery".
          • robert_58 Re: Co mówic - skąd jestem 29.05.06, 22:54
            Kornel,
            ja nie rozumiem Ciebie, w czym tkwi problem.

Jestem z Warszawy, mieszkam na Żoliborzu, Mokotowie, w Józefosławiu, w
            Łomiankach itd. Nie rozumiem lokalnego patriotyzmu w zakresie paru czy kilku
            kilometrów w linii prostej.
            Jakaś taka argumentacja z piaskownicy - ty to wsioch jesteś, bo z Łomianek czy
            Piaseczna itp.
            Pretensjonalnie raczej brzmi dla mnie dalsze drążenie pytającego na zasadzie, że
            Łomianki to nie Warszawa albo Mokotów to nie Warszawa (bo np. tylko Targówek to
            Warszawa) czy jakieś inne tego typu podobne.
    • drabbu Re: Co mówic - skąd jestem 29.05.06, 22:25
      kornel113 napisał: Urodziłem sie w warszawie, tam
      > pracuję, tam mam wszystkich znajomych, teraz mieszkam w Łomiankach, ale
      > przeciez nie odpowiem na pytanie skąd jesteś - z Łomianek bo to smieszne.

A co w tym takiego śmiesznego?!

powiedzenie że
      > jestem z Warszawy, a potem wyznanie że mieszkam jednakowoż w Lomiankach też
      > jest mocno pretensjonalne.

A co w tym pretensjonalnego?!
      • redakcja.lomianki.info Re: Co mówic - skąd jestem 29.05.06, 22:30
        Odpowiadam zdecydowanie... z Łomianek...
        mimo, że też się tu nie urodziłe, i tu nie pracuje..
        ale tu "mam swój kawałek podłogi" porośnięty trawą :)
    • pencroff Re: Co mówic - skąd jestem 29.05.06, 22:35
      kornel113 napisał: skąd jestem?

Plama, obciach i kompromitacja.
      • papirus22 Re: Co mówic - skąd jestem 29.05.06, 22:42
        ja od zawsze z Łomianek. Nie mam takich problemów i zawsze tłumaczę i
        podkreślam odrębnośc od Warszawy.
        • krzysiom1 Re: Co mówic - skąd jestem 29.05.06, 23:09
          Jestem z Warszawy ale na takie pytanie odpowiadam "z Łomianek"
          • robert_58 Re: Co mówic - skąd jestem 29.05.06, 23:11
            ... jestem z miasta ...
            • kmsanczia Re: Co mówic - skąd jestem 29.05.06, 23:12
              widać, słychac i czuć ;)
              • robert_58 Re: Co mówic - skąd jestem 29.05.06, 23:13
                nie wiem dlaczego...ale...wiedziałem, wiedziałem Sanczis, wiedziałem
                trajlalajlaljalajalo!
                • kmsanczia Re: Co mówic - skąd jestem 29.05.06, 23:14
                  Psecucie?
                  • robert_58 Re: Co mówic - skąd jestem 29.05.06, 23:18
                    we tsewiach i tsewikach
    • kmsanczia Re: Co mówic - skąd jestem 29.05.06, 23:06
      Pomimo, że Kornel ma widoczny i permanentny problem to uważam, że jest dość
      sympatyczny, postarajmy się go zaakceptować takim, jaki jest. :)
      • esscort Re: Co mówic - skąd jestem 30.05.06, 00:17
        Ja go od dawna akceptuję. A nawet, gdy ktoś mnie pyta, skąd jestem, to zawsze
        odpowiadam, że z tej miejscowości co Kornel113. To zawsze robi na rozmówcy
        wrażenie. Mówi: aaa.
        • papirus22 Re: Co mówic - skąd jestem 30.05.06, 00:25
          :)))
    • hiuppo Re: Co mówic - skąd jestem 30.05.06, 08:04
      Ja jestem warszawiakiem zamieszkałym w Łomiankach.
      • mortimerr Re: Co mówic - skąd jestem 30.05.06, 15:03
        a swoja droga, co w tym zlego aby przedstawiajac sie komus szybciutko
        przeleciec po zyciorysie? przeciez rozmowca bedzie mial szersze pojecie na nasz
        temat i nie bedzie dociekal innych, byc moze bardziej krepujacych, szczegolow.
        np. urodzilem sie na "Szmulkach", szkole podstawowa skonczylem na Brodnie,
        liceum na Zoliborzu a studia w Srodmiesciu. Obecnie jestem zameldowany w
        Lomiankach.
        ;)))
        • randolff Re: Co mówic - skąd jestem 30.05.06, 15:08
          To żeby mieć pełny obraz psychologiczny powinno się jeszcze dodać np: kibicuję
          Legii Warszawa, piję piwo Tyskie, numer buta 43, głosuję na PO, zwierząt: brak,
          ulubiona książka: czterej pancerni i pies
          • kmsanczia Re: Co mówic - skąd jestem 30.05.06, 15:13
            No no, nie posuwajcie się za daleko w zwierzeniach... ;)
          • esscort Re: Co mówic - skąd jestem 30.05.06, 15:15
            No a preferencje? Zarobki?
            • kmsanczia Re: Co mówic - skąd jestem 30.05.06, 15:18
              Zarobki podajemy w przedziałach:
              0-19.999
              20.000-1.000.000
              ale preferencje to nie wiem czy nie przesada, teraz mamy takie katolickie państwo...
              • mortimerr Re: Co mówic - skąd jestem 30.05.06, 15:24
                jakie przedzialy?? idzmy na calosc!!! ;)))
                • hiuppo Re: Co mówic - skąd jestem 30.05.06, 18:43
                  To preferencje też? ;)
    • j46 Re: Co mówic - skąd jestem 30.05.06, 21:54
      Może: mieszkam i pracuję w Warszawie, a mieszkam tam gdzie czystsze powietrze i
      bliżej do puszczy w Łomiankach.
      Zaznaczam, że dla mnie rdzennego warszawiaka, ten problem nie istnieje. Porostu
      mieszkam w sławnych Łomiankach koło Warszawy, i już. /choć prawdę mówiąc coraz
      gorzej sławnych/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka