Gość: darek Re: Prawdziwy bohater "Długu" prosi o ułaskawieni IP: *.tvp.pl 15.09.04, 12:48 ZDECYDOWANIE POPIERAM! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Prawdziwy bohater "Długu" prosi o ułaskawieni IP: *.w3cache.pl / *.pl 15.09.04, 12:51 Ja też popieram. Odpowiedz Link Zgłoś
a7 oficjalna strona 15.09.04, 12:53 wchodzcie na www.dlug.org.pl i wypelniajcie formularz! jest tam takze wiele informacji na ten temat! pomozmy temu kolesiowi! to nie jego wina, ze takie prawo jest! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l Re: oficjalna strona IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 15.09.04, 12:56 > pomozmy temu kolesiowi! to nie jego wina, ze takie prawo > jest! A co tu ma prawo do rzeczy? Padł ofiarą złego prawa? Nie, został sprawiedliwie skazany za ohydną zbrodnie. Teraz natomiast ubiega się o ułaskawienie i z całego serca mu życze powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sturcja Kara jest zemstą IP: *.wloclawek.cvx.ppp.tpnet.pl 15.09.04, 12:59 Też uważam, że prezydent powinien w tym wypadku skorzystać z prawa łaski. Natomiast w tekście znalazło się zdanie absurdalne: "Kara ma mieć charakter wychowawczy. Nie może być zemstą". Jasne, że kara powinna mieć charakter wychowawczy, ale w naszym systemie karnym, za równie ważny uważa się inny jej cel - odpłatę, mianowicie. Czyli mówiąc językiem potocznym - zemstę właśnie. Czy to jest słuszne - warto dyskutować, ale gdyby kara miała tylko i wyłacznie cel wychowawczy, to większość osadzonych mogłaby zacząć się sądzić z Rzeczpospolitą Polską. Bo to co się wyprawia w krajowych więzieniach trudno przecież za resocjalizację uznać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l Re: Kara jest zemstą IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 15.09.04, 13:03 Gość portalu: sturcja napisał(a): > Też uważam, że prezydent powinien w tym wypadku skorzystać z prawa łaski. > Natomiast w tekście znalazło się zdanie absurdalne: "Kara ma mieć charakter > wychowawczy. Nie może być zemstą". Jasne, że kara powinna mieć charakter > wychowawczy, ale w naszym systemie karnym, za równie ważny uważa się inny jej > cel - odpłatę, mianowicie. Czyli mówiąc językiem potocznym - zemstę właśnie. Nie masz racji strtawiając ten znak równości. Między odpłatą a zemstą jest baaaaardzo duża szczelina. > Czy to jest słuszne - warto dyskutować, ale gdyby kara miała tylko i wyłacznie > cel wychowawczy, to większość osadzonych mogłaby zacząć się sądzić z > Rzeczpospolitą Polską. Bo to co się wyprawia w krajowych więzieniach trudno > przecież za resocjalizację uznać. Jak może być inaczej, jeśli tak fatalnie stoi wykonywanie kar wolnościowych? W Polsce idzie się siedzieć za byle co, jak potem nie ma być tak koszmarnego przeludnienia w ZK? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: !@!@!@ Re: Prawdziwy bohater "Długu" prosi o ułaskawieni IP: *.sympatico.ca 15.09.04, 13:17 O cale dziesiec lat za dlugo siedza.Wyrwali chwasta i juz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zacho Re: Prawdziwy bohater "Długu" prosi o ułaskawieni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.04, 13:52 A ja się pytam skąd te 25 LAT?!!! Gdyby ich tak zamordowali o tak sobie żeby okraść dostaliby z 8 lat i po 4 na wolności. Ale niestety popełnili zbrodnię największą z możliwych, wyręczyli wymiar sprawiedliwości, a tego polskie chore prawo i chorzy prawnicy (i psychopatą nos z tego forum) nie darują. Uwolnić natychmiast, a sędziego wsadzić na pozostałe 18 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
otoco Re: Prawdziwy bohater "Długu" prosi o ułaskawieni 15.09.04, 15:10 ciekawe :) na stronie dług przeczytałem i skopiowałem "....2. Ludzie roznie reaguja na stres, jedni popadaja w alkoholizm, inni ucinaja komus glowe. Ta druga opcja, w przypadku zetkniecia sie z takim zestresowanym osobnikiem, moze u niektorych osob wywolywac pewien dyskomfort, co chyba nalezy uznac za zroumiale. 3. Sad uznal ze nie byla to obrona konieczna, a zapewniam Was, ze to jak bylo naprawde sad wie lepiej od nas wszystkich (wylaczywszy samych zainteresowanych, ale od nich trudno wymagac obiektywizmu). Jestem w stanie zgodzic sie z tym ze ktos w bojce w obliczu zagrozenia, moze kogos pchnac nozem, czy walnac kijem w glowe. Nieco trudniej przychodzi mi wyobrazic sobie ze jakas osoba w obronie koniecznej wywozi ludzi do lasu, ucina im lby i wrzuca zwloki do rzeki, czy jakos podobnie. Ale to byc moze kwestia tego ze mam zbyt slabe wyobrazenie na temat tego jak sie zachowuje sprawca, a jak ofiara. 4. Byc moze Slawek to bardzo fajny gosc, wiersze pisze, nie grypsuje, ladnie sie usmiecha i w ogole. Byc moze nie jest on taki zly. Ile w tym prawdy a ile public relations to wie tylko sam zainteresowany. Te wszystkie osoby ktore znaja Slawka osobiscie sa czesto pod duzym wrazeniem, jednak nalezy pamietac ze prezydent pewnie nie zechce jego poznac, a bedzie sie kierowal bardziej racjonalnymi przeslankami niz naglowki gazet, czy osobiste sympatie. Mam przynajmniej taka nadzieje, niezaleznie od tego jaka zapadnie decyzja. 5. Szkoda mi kogos kto w wiezieniu musi spedzic mlodosc. Ale nie oszukujmy sie, czyn ktorego sie ci panowie dopuscili, a ktory niezawisly sad ocenil w taki a nie inny sposob byl naprawde okrutny. Moze ktos z Was widzial film jak to wygladalo z Nicholasem Bergiem w Iraku? 6. Przypominam, ze ci panowie z filmu to zupelnie inne osoby, film nie byl dokumentalny, tylko fabularny, a obraz w nim przedstwiony nie musi miec nic wspolnego z faktami, jest to jedynie wizja rezysera. Zdaje sie ze nie wszyscy na tym forum do konca zdaja sobie z tego sprawe, wypowiadajac sie o scenach z filmu tak jakby wypowiadali sie o faktach...." popieram ale autora powywższych słów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Prawdziwy bohater "Długu" prosi o ułaskawieni IP: *.law.uj.edu.pl 15.09.04, 15:42 Gość portalu: Zacho napisał(a): > A ja się pytam skąd te 25 LAT?!!! > Gdyby ich tak zamordowali o tak sobie żeby okraść dostaliby z 8 lat i po 4 na > wolności. A skąd! Wtedy na 99% byłyby dożywocia. > Ale niestety popełnili zbrodnię największą z możliwych, wyręczyli > wymiar sprawiedliwości, a tego polskie chore prawo i chorzy prawnicy (i > psychopatą nos z tego forum) nie darują. Uwolnić natychmiast, a sędziego > wsadzić na pozostałe 18 lat. A może lepiej ciebie przygłupie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edwin Re: Prawdziwy bohater "Długu" prosi o ułaskawieni IP: *.ade.dialup.connect.net.au 15.09.04, 15:31 Ulaskawic Wielu zrobiloby to samo Odpowiedz Link Zgłoś
pan_pndzelek >>>UŁASKAWIĆ!!!!!!!!!!! 16.09.04, 09:28 Kwaśniewski zrób coś raz porządnie! Ułaskaw!!! www.dlug.org.pl/ . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stanczyk Re: Prawdziwy bohater "Długu" prosi o ułaskawieni IP: *.rawicz.sdi.tpnet.pl 24.09.04, 15:18 witam, chcialbym zglosic pewien pomysl,ktory zwrocilby uwage wiekszej liczby osob na te sprawe, projekcje filmu "dług" w miastach i miasteczkach ,a nastepnie zbierac podpisy obywateli , mysle ze chetnych do obejrzenia filmu bedzie wielu ,a po projekcji mało kto pozostanie obojętny(mowie o dobrowolnym podpisywaniu apelu o zwolnienie), w koncu presja publiczna (liczba podpisow)bedzie silnym argumentem w sprawie, pozdrawiam : ernwopr@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś