Dodaj do ulubionych

Prawdziwy bohater "Długu" prosi o ułaskawienie

• Gość: darek Re: Prawdziwy bohater "Długu" prosi o ułaskawieni IP: *.tvp.pl 15.09.04, 12:48
      ZDECYDOWANIE POPIERAM!
    • Gość: ania Re: Prawdziwy bohater "Długu" prosi o ułaskawieni IP: *.w3cache.pl / *.pl 15.09.04, 12:51
      Ja też popieram.
    • a7 oficjalna strona 15.09.04, 12:53
      wchodzcie na www.dlug.org.pl i wypelniajcie formularz! jest tam takze wiele informacji na ten temat! pomozmy temu kolesiowi! to nie jego wina, ze takie prawo jest!
      • Gość: l Re: oficjalna strona IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 15.09.04, 12:56
        > pomozmy temu kolesiowi! to nie jego wina, ze takie prawo
        > jest!

A co tu ma prawo do rzeczy? Padł ofiarą złego prawa? Nie, został sprawiedliwie
        skazany za ohydną zbrodnie. Teraz natomiast ubiega się o ułaskawienie i z
        całego serca mu życze powodzenia.

• Gość: sturcja Kara jest zemstą IP: *.wloclawek.cvx.ppp.tpnet.pl 15.09.04, 12:59
      Też uważam, że prezydent powinien w tym wypadku skorzystać z prawa łaski.
      Natomiast w tekście znalazło się zdanie absurdalne: "Kara ma mieć charakter
      wychowawczy. Nie może być zemstą". Jasne, że kara powinna mieć charakter
      wychowawczy, ale w naszym systemie karnym, za równie ważny uważa się inny jej
      cel - odpłatę, mianowicie. Czyli mówiąc językiem potocznym - zemstę właśnie.
      Czy to jest słuszne - warto dyskutować, ale gdyby kara miała tylko i wyłacznie
      cel wychowawczy, to większość osadzonych mogłaby zacząć się sądzić z
      Rzeczpospolitą Polską. Bo to co się wyprawia w krajowych więzieniach trudno
      przecież za resocjalizację uznać.
      • Gość: l Re: Kara jest zemstą IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 15.09.04, 13:03
        Gość portalu: sturcja napisał(a):

> Też uważam, że prezydent powinien w tym wypadku skorzystać z prawa łaski.
        > Natomiast w tekście znalazło się zdanie absurdalne: "Kara ma mieć charakter
        > wychowawczy. Nie może być zemstą". Jasne, że kara powinna mieć charakter
        > wychowawczy, ale w naszym systemie karnym, za równie ważny uważa się inny jej
        > cel - odpłatę, mianowicie. Czyli mówiąc językiem potocznym - zemstę właśnie.

Nie masz racji strtawiając ten znak równości. Między odpłatą a zemstą jest
        baaaaardzo duża szczelina.

> Czy to jest słuszne - warto dyskutować, ale gdyby kara miała tylko i
        wyłacznie
        > cel wychowawczy, to większość osadzonych mogłaby zacząć się sądzić z
        > Rzeczpospolitą Polską. Bo to co się wyprawia w krajowych więzieniach trudno
        > przecież za resocjalizację uznać.

Jak może być inaczej, jeśli tak fatalnie stoi wykonywanie kar wolnościowych? W
        Polsce idzie się siedzieć za byle co, jak potem nie ma być tak koszmarnego
        przeludnienia w ZK?
    • Gość: Adrian popieram, uwolnić chłopaków IP: 195.85.249.* 15.09.04, 13:11
    • Gość: !@!@!@ Re: Prawdziwy bohater "Długu" prosi o ułaskawieni IP: *.sympatico.ca 15.09.04, 13:17
      O cale dziesiec lat za dlugo siedza.Wyrwali chwasta i juz.
    • Gość: Zacho Re: Prawdziwy bohater "Długu" prosi o ułaskawieni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.04, 13:52
      A ja się pytam skąd te 25 LAT?!!!
      Gdyby ich tak zamordowali o tak sobie żeby okraść dostaliby z 8 lat i po 4 na
      wolności. Ale niestety popełnili zbrodnię największą z możliwych, wyręczyli
      wymiar sprawiedliwości, a tego polskie chore prawo i chorzy prawnicy (i
      psychopatą nos z tego forum) nie darują. Uwolnić natychmiast, a sędziego
      wsadzić na pozostałe 18 lat.
      • otoco Re: Prawdziwy bohater "Długu" prosi o ułaskawieni 15.09.04, 15:10
        ciekawe :) na stronie dług przeczytałem i skopiowałem

"....2. Ludzie roznie reaguja na stres, jedni popadaja w alkoholizm, inni
        ucinaja komus glowe. Ta druga opcja, w przypadku zetkniecia sie z takim
        zestresowanym osobnikiem, moze u niektorych osob wywolywac pewien dyskomfort,
        co chyba nalezy uznac za zroumiale.

3. Sad uznal ze nie byla to obrona konieczna, a zapewniam Was, ze to jak bylo
        naprawde sad wie lepiej od nas wszystkich (wylaczywszy samych zainteresowanych,
        ale od nich trudno wymagac obiektywizmu). Jestem w stanie zgodzic sie z tym ze
        ktos w bojce w obliczu zagrozenia, moze kogos pchnac nozem, czy walnac kijem w
        glowe. Nieco trudniej przychodzi mi wyobrazic sobie ze jakas osoba w obronie
        koniecznej wywozi ludzi do lasu, ucina im lby i wrzuca zwloki do rzeki, czy
        jakos podobnie. Ale to byc moze kwestia tego ze mam zbyt slabe wyobrazenie na
        temat tego jak sie zachowuje sprawca, a jak ofiara.

4. Byc moze Slawek to bardzo fajny gosc, wiersze pisze, nie grypsuje, ladnie
        sie usmiecha i w ogole. Byc moze nie jest on taki zly. Ile w tym prawdy a ile
        public relations to wie tylko sam zainteresowany. Te wszystkie osoby ktore
        znaja Slawka osobiscie sa czesto pod duzym wrazeniem, jednak nalezy pamietac ze
        prezydent pewnie nie zechce jego poznac, a bedzie sie kierowal bardziej
        racjonalnymi przeslankami niz naglowki gazet, czy osobiste sympatie. Mam
        przynajmniej taka nadzieje, niezaleznie od tego jaka zapadnie decyzja.

5. Szkoda mi kogos kto w wiezieniu musi spedzic mlodosc. Ale nie oszukujmy sie,
        czyn ktorego sie ci panowie dopuscili, a ktory niezawisly sad ocenil w taki a
        nie inny sposob byl naprawde okrutny. Moze ktos z Was widzial film jak to
        wygladalo z Nicholasem Bergiem w Iraku?

6. Przypominam, ze ci panowie z filmu to zupelnie inne osoby, film nie byl
        dokumentalny, tylko fabularny, a obraz w nim przedstwiony nie musi miec nic
        wspolnego z faktami, jest to jedynie wizja rezysera. Zdaje sie ze nie wszyscy
        na tym forum do konca zdaja sobie z tego sprawe, wypowiadajac sie o scenach z
        filmu tak jakby wypowiadali sie o faktach...."

popieram ale autora powywższych słów
      • Gość: a Re: Prawdziwy bohater "Długu" prosi o ułaskawieni IP: *.law.uj.edu.pl 15.09.04, 15:42
        Gość portalu: Zacho napisał(a):

> A ja się pytam skąd te 25 LAT?!!!
        > Gdyby ich tak zamordowali o tak sobie żeby okraść dostaliby z 8 lat i po 4 na
        > wolności.

A skąd! Wtedy na 99% byłyby dożywocia.

> Ale niestety popełnili zbrodnię największą z możliwych, wyręczyli
        > wymiar sprawiedliwości, a tego polskie chore prawo i chorzy prawnicy (i
        > psychopatą nos z tego forum) nie darują. Uwolnić natychmiast, a sędziego
        > wsadzić na pozostałe 18 lat.

A może lepiej ciebie przygłupie?
    • Gość: Edwin Re: Prawdziwy bohater "Długu" prosi o ułaskawieni IP: *.ade.dialup.connect.net.au 15.09.04, 15:31
      Ulaskawic
      Wielu zrobiloby to samo
    • pan_pndzelek >>>UŁASKAWIĆ!!!!!!!!!!! 16.09.04, 09:28
      Kwaśniewski zrób coś raz porządnie! Ułaskaw!!!

www.dlug.org.pl/
      .
    • Gość: stanczyk Re: Prawdziwy bohater "Długu" prosi o ułaskawieni IP: *.rawicz.sdi.tpnet.pl 24.09.04, 15:18
      witam,
      chcialbym zglosic pewien pomysl,ktory zwrocilby uwage wiekszej liczby osob na
      te sprawe,
      projekcje filmu "dług" w miastach i miasteczkach ,a nastepnie zbierac podpisy
      obywateli ,
      mysle ze chetnych do obejrzenia filmu bedzie wielu ,a po projekcji mało kto
      pozostanie obojętny(mowie o dobrowolnym podpisywaniu apelu o zwolnienie),
      w koncu presja publiczna (liczba podpisow)bedzie silnym argumentem w sprawie,
      pozdrawiam : ernwopr@wp.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka