Dodaj do ulubionych

PONOWNA PROŚBA O FACHOWĄ OPINIĘ !!!

IP: *.crowley.pl 23.04.05, 11:11
Witam serdecznie!
Byłabym ogromnie wdzięczna za odpowiedź, co oznacza mój wynik. Szukałam na
kilku stronach tematycznych, ale albo podają tam inne jednostki, albo
posługują się inną terminologią i jako laik nie mogę się w tym połapać.
Podaję tylko te parametry, gdzie laboratorium nie wpisało na wydruku norm.
- granulocyty pałeczkowate 2,0%
- granulocyty segmentowane 58,0%
- granulocyty kwasochłonne 3,0%
- limfocyty 35,0%
- monocyty 2,0%
Niepokoję się, gdyż biorę leki, których skutkiem ubocznym może być
m.in.upośledzenie czynności szpiku, a wizytę u lekarza mam dopiero 11 maja.

Jeszcze jedno, co oznacza RDW-SD wynoszące 40,3 fl, bo też nie podano normy.

Z góry wielkie dzięki za fachowe informacje i pozdrawiam serdecznie!
M.

PS. Przepraszam za zaśmiecanie forum, ale sprawa jest dla mnie bardzo ważna i
strasznie się tym denerwuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: madzik Re: PONOWNA PROŚBA O FACHOWĄ OPINIĘ !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.05, 12:08

granulocyty o jądrze pałeczkowatym - 2-8%
      granulocyty kwasochłonne - 1-5%
      granulocyty segmentowane - 50-70%
      limfocyty - 20-40%
      monocyty - 2-10%

Nie chcę nikogo wprowadzać w błąd, ale miałam kłopoty z krwią, to mi
      powiedziano, że jeżeli ROZMAZ KRWI (liczby)sumuję to musi wynieść on 100 -
      wtedy jest wszystko ok.. Dlaczego tak jest to nie wiem, ale zawsze liczę wyniki
      nawet od kogoś i faktycznie wartości są różne, ale suma wynosi 100, ty po
      sumowaniu też masz taki wynik, więc jest chyba wszystko w porządku. Ale proszę
      cię bardzo moją opinią nie sugeruj się na 100% bo to jest zbyt poważna sprawa,
      poprostu chciałam cię tylko jakoś pocieszyć, ot takie babskie gadanie. Wyniki
      wzięłam z książki "Czy jesteś zdrowy" - pozdrowienia
      • Gość: Małgorzata Re: PONOWNA PROŚBA O FACHOWĄ OPINIĘ !!! IP: *.crowley.pl 23.04.05, 15:47
        Wielkie dzięki za "babskie gadanie". Mam już jakieś pojęcie, bo wystraszył mnie
        brak norm na wydruku.
        Bardzo serdecznie pozdrawiam!
        M.
        • Gość: gosc Re: PONOWNA PROŚBA O FACHOWĄ OPINIĘ !!! IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 23.04.05, 15:49
          wyniki masz w normie - nie denerwuj sie!
      • wedrowiec2 Re: PONOWNA PROŚBA O FACHOWĄ OPINIĘ !!! 23.04.05, 17:35
        Gość portalu: madzik napisał(a):
        >
        > Nie chcę nikogo wprowadzać w błąd, ale miałam kłopoty z krwią, to mi
        > powiedziano, że jeżeli ROZMAZ KRWI (liczby)sumuję to musi wynieść on 100 -
        > wtedy jest wszystko ok.. Dlaczego tak jest to nie wiem, ale zawsze liczę
        wyniki

Bardzo wprowadziłas w błąd. Istosta tego badania (rozmazu krwi) polega na
        procentowym oznaczeniu poszczególnych form krwinek białych. Otrzymane wyniki,
        niezależnie od tego, czy są prawidłowe czy nie, zawsze sumują się do 100.

Małgorzato, Twój rozmaz jest prawidłowy. Szkoda, że nie podałaś całkowitej
        liczby białych krwinek (na wynik oznaczone jako WBC). ta wartość też świadczy,
        czy leki, które bierzesz mają wpływ na tworzenie krwi.
        • Gość: Małgorzata Re: PONOWNA PROŚBA O FACHOWĄ OPINIĘ !!! IP: *.crowley.pl 23.04.05, 22:33
          Witam Wędrowcze2 !
          Dziekuję za odpowiedź. Moja ogólna liczba leukocytów wynosi 13,7 (podana norma
          to 4 - 10), ale w dniu badania pechowo wyskoczyła mi opryszczka na wardze i tym
          sobie tłumaczę to odchylenie. Nie wiem czy słusznie? Erytrocyty mam w normie
          (4,5).
          Serdecznie pozdrawiam!
          M.
          • wedrowiec2 Re: PONOWNA PROŚBA O FACHOWĄ OPINIĘ !!! 23.04.05, 23:10
            Trudno jest udzielać informacji za posrednictwem internetu, ale na ogół
            uposledzenie funkcji szpiku polega na obniżeniu liczby krwinek. Nie wiem jakie
            bierzesz lekarstwa, jakie były wartości wyjściowe krwinek i na jaką cierpisz
            chorobę. Pewną interperatcję wyników może zrobić tylko lekarz prowadzący.
            Powodzenia:)
            • Gość: Małgorzata Re: PONOWNA PROŚBA O FACHOWĄ OPINIĘ !!! IP: *.crowley.pl 24.04.05, 13:23
              Dzięki stokrotne za informacje. Wiem, że nic nie zastąpi wizyty u lekarza, ale
              chciałam wiedzieć, czy nie ma jakiś poważnych nieprawidłowości widocznych na
              pierwszy rzut oka (fachowego). Twoje odpowiedzi pozwolą mi spokojniej czekać na
              ocenę mojej pani doktor.
              Pozdrawiam,
              M.
    • Gość: nana Re: PONOWNA PROŚBA O FACHOWĄ OPINIĘ !!! IP: *.it-net.pl 23.04.05, 15:56
      Witaj. Nieprawidłowe wyniki badań są z reguły zaznaczone w bardzo widoczny sposób. Porównałam je z moimi ostatnimi. Są zbliżone. Niektóre z Twoich mieszczą się w zaznaczonych u mnie normach. Pozdrawiam
    • Gość: Małgorzata Re: PONOWNA PROŚBA O FACHOWĄ OPINIĘ !!! IP: *.crowley.pl 23.04.05, 16:49
      Raz jeszcze wielkie dzięki Wam Wszystkim!!!
      Pozdrawiam cieplutko,
      M.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka