Dodaj do ulubionych

Polski Kościół przegrał bitwę

27.07.15, 10:02
Mimo oporu polskich biskupów prezydent Komorowski podpisał ustawę o in vitro. Była to jedna z większych prób sił ostatnich lat między rządem i Kościołem w Polsce - ocenia niemiecka Katolicja Agencja Informacyjna (KNA).

wiadomosci.onet.pl/swiat/kna-polski-kosciol-przegral-bitwe-ale-to-nie-koniec/7357nr
Do tego trzeba odwagi i Komorowski ja wykazal
Obserwuj wątek
    • 13kisiel Re: Polski Kościół przegrał bitwę 27.07.15, 10:17
      Zmieni się i będzie OK :-)))
    • bogucjusz Ta bitwa mało znaczy. 27.07.15, 10:40
      Kościół nadal panoszy się w Polsce bardziej, niż partia za PRLu. Biskupie nacialstwo opływa w dostatki i przywileje. Purpuraci są praktycznie bezkarni, wożą tłuste zady limuzynami, zamieszkują w rezydencjach, co chwila przejmują za bezcen nieruchomości i grunty, podatków nie płacą, sprawozdań finansowych nie sporządzają. Biskupia wierchuszka bryluje w mediach i jawnie nawołuje do bojkotowania prawa, a politycy chowają głowę w piasek. Za chwilę prezydentem zostanie totalny dewot, a nieco później wybory parlamentarne wygra formacja z moherem zamiast mózgu w czaszce.
    • szwampuch58 Re: Polski Kościół przegrał bitwę 27.07.15, 11:07
      jedyny pozytyw wygranej Budynia
    • volupte Re: Polski Kościół przegrał bitwę 27.07.15, 11:11
      Przegrał? To jak sie to skończyło?Ktoś wie ?www.wiadomosci24.pl/artykul/glupi_policjant_z_ustrzyk_dolnych_157997-4--1-d.html
      • az43 Re: Polski Kościół przegrał bitwę 27.07.15, 11:17
        Buta,chamstwo i pazerność polskich biskupów powoduja,że kościół nie tylko bitwę(dlaczego wynik głosowania ma być bitwą) ale przede wszystkim przegrywa poparcie społeczeństwa.I jest to bardzo dobra sytuacja.
        W sprawie sierżanta można powiedzieć tylko jedno:Michalik to pospolity cham w władza,która uległa temu chamowi to wyjątkowe buce parafialne.
        • 13kisiel ataki lewactwa na kościół to .. 27.07.15, 11:25
          nie nowość...Kościół to fundament RP,każdy kto chce zniszczenia Polski atakuje na początek wiarę która jednoczy Polaków
          • kolter Re: ataki lewactwa na kościół to .. 27.07.15, 11:59
            13kisiel napisał:

> nie nowość...Kościół to fundament RP,każdy kto chce zniszczenia Polski atakuje
            > na początek wiarę która jednoczy Polaków

nikt nie niszczy lepiej tej sekty niż np prymitywny pleban z ambony
            • 13kisiel Re: ataki lewactwa na kościół to .. 27.07.15, 12:04
              od 966 roku KK był jest i będzie strażnikiem RP na pohybel sowietom i lewackiej UE :-)))
              • kolter Re: ataki lewactwa na kościół to .. 27.07.15, 12:09
                13kisiel napisał:

> od 966 roku KK był jest i będzie strażnikiem RP na pohybel sowietom i lewackiej UE :-)))

nie pochlebiaj sobie przesuń tę datę z jakies 300 lat a i nie zapomnij ze Niemców których nie lubisz są chrześcijańskie z 1,5 tys lat
          • kosel_maruvi Re: ataki lewactwa na kościół to .. 27.07.15, 12:47
            13kisiel napisał:

> nie nowość...Kościół to fundament RP,każdy kto chce zniszczenia Polski atakuje
            > na początek wiarę która jednoczy Polaków

Podpisanie ustawy o in vitro to atak na kosciol ?

To tylko jak mawia niejaki Duda- "dobra zmiana"
          • az43 Re: ataki lewactwa na kościół to .. 27.07.15, 14:20
            Owszem,jest część społeczeństwa zjednoczono wokół parafialnej ciemnoty ale czy to są Polacy?Raczej katolicy.
    • pies_na_czarnych Re: Polski Kościół przegrał bitwę 27.07.15, 11:54
      Niby taki odważny, ale jeden punkt zaskarżył do Trybunału. Punkt, który z medycznego punktu widzenia nie budzi wątpliwości. Jednak ukłon w kierunku kieckowych.
      • kolter Re: Polski Kościół przegrał bitwę 27.07.15, 12:03
        pies_na_czarnych napisała:

> Niby taki odważny, ale jeden punkt zaskarżył do Trybunału. Punkt, który z medycznego punktu widzenia nie budzi wątpliwości. Jednak ukłon w kierunku kieckowych

Bronek raczej skonsultował to z kimś od konstytucji i został poinformowany ze to może być podstawą do zaskarżenia
        • pies_na_czarnych Re: Polski Kościół przegrał bitwę 27.07.15, 12:57
          a ten ktoś doradził mu "wetuj może sukienkowi dadzą ci żyć"?
          • kolter Re: Polski Kościół przegrał bitwę 27.07.15, 13:02

> a ten ktoś doradził mu "wetuj może sukienkowi dadzą ci żyć"?

e tam , nawet mszy za Bronia odmówili odprawić
            • pies_na_czarnych Re: Polski Kościół przegrał bitwę 27.07.15, 13:04
              :)
              Przeliczył się. On jest w swoich działaniach podobny do Wałęsy. Jest za, a nawet i przeciw.
    • sclavus ... trzy "bitwy" raczej... 27.07.15, 15:40
      Ustawa antyprzemocowa, ustawa o in vitro i ustawa o płci...
      Po tej trzeciej "bitwie", z Hosera wylazł ordynarny gnojek!!
      • pies_na_czarnych Re: ... trzy "bitwy" raczej... 27.07.15, 15:53
        To są tylko bitwy. Wojny nikt nie wypowiedział i jeszcze bardzo długo nikt nie wypowie.
        KK odbije sobie z nawiązką. Pierwszy ministrant IV RP już łapki zaciera.
        • sclavus Re: ... trzy "bitwy" raczej... 27.07.15, 16:00
          ... ale tylko w przypadku, gdy wybory parlamentarne wygra PiS...
          A wojna kościoła z państwem będzie przegrana kościoła, jak mu się wypowie konkordat!!!
          Tuż przed zaborami, wygrał kościół - ordynarnie sprzedał Rzeczypospolitą mimo iż światli Polacy zaczęli się wzorować na ideach Rewolucji Francuskiej; czasy się zmieniły na tyle, że prowadząc tą wojnę, kościół musi ją przegrać...
          Ja w to wierzę...
          ... mimo Hoserów i kisieli ;)
          • pies_na_czarnych Re: ... trzy "bitwy" raczej... 27.07.15, 16:05
            Kto to zrobi? Może za 20lat jak wymrą solidaruchy.
            • sclavus Re: ... trzy "bitwy" raczej... 27.07.15, 16:12
              Może wcześniej - te "solidaruchy" już są prawie na emeryturach :)
              • pies_na_czarnych Re: ... trzy "bitwy" raczej... 27.07.15, 16:18
                Myślisz, że emerytura pozbawi ich wpływów?
                • sclavus Re: ... trzy "bitwy" raczej... 27.07.15, 18:03
                  Myślę, że tak!
                  ... oni zrobili swoje - oni mogą odejść!
                  Dlatego, że zrobili równie dużo niedobrych rzeczy, co dobrych a najgorszą właśnie było dopuszczenie kościoła to koryta... i to na dość poczesne miejsce... a to jest trudniejsze do wyrugowania niż korupcja!
                  • pies_na_czarnych Re: ... trzy "bitwy" raczej... 27.07.15, 21:30
                    Jedynie Endlösung tej kwestii może pomóc Polsce.
                    Jeżeli cokolwiek zrobili dobrego to układem z KK zamazali jakiekolwiek zasługi.

Btw - zamiast polowania na czarownice (lustracja) Polacy powinni sprawdzić gdzie się podziały miliony dolarów, które CIA przekazała na Solidarność!
            • marta595 Re: ... trzy "bitwy" raczej... 27.07.15, 20:35

> Kto to zrobi? Może za 20lat jak wymrą solidaruchy.

Pomału budzą się samorządowcy.Po prezydencie Majchrowskim, prezydent Jaśkowiak z Poznania próbuje na nowo układać relacje z Kościołem, ujawniając raport na temat finansowych roszczeń Kościoła wobec miasta.

A prof. Jan Hartman na swym blogu wyraził należny mu podziw i szacunek w imieniu tych wszystkich, którzy mają dość pazerności i bezczelności księży bankierów:

Krogulczy palec, upierścieniony biskupimi ringami, wciąż wisi nad polskimi miastami i wioskami. Wciąż unosi się nad Polską chciwców skrzeczenie: to nam dawać! I to jeszcze! I to! Końca nie widać. To już jedenaste stulecie tak. To już 26. rok czasów demokracji… „Kościół ubogi” nigdy nie ma dość.

Prezydent Poznania Jacek Jaśkowiak podniósł czoło, a my czekamy, czy powstanie z klęczek, jedynej pozycji, jaką znają polscy politycy wszystkich stronnictw. Przekazał opinii publicznej szokujący raport o kościelnych włościach i roszczeniach w Poznaniu, jednocześnie proponując w liście do biskupa Stanisława Gądeckiego ugodę, w której pozostałe roszczenia zostaną załatwione w drodze rekompensat w ziemi, dzięki czemu będzie można uratować publiczne budynki.

Brawo, Panie Prezydencie! Cała wolna Polska patrzy, jak w pierwszej polskiej stolicy Polacy walczą o swą godność i uwolnienie od rzymskiego hegemona, z którego łaski Polska powstała i na którego łasce od tysiąca lat z przerwami trwa (nie byłoby Polski bez kościoła – to prawda!). Zapłaci Pani wysoką cenę, ale właśnie ci, którzy płacą za swoją odwagę, zmieniają świat na lepsze i piszą historię.

Na grzeczny list prezydenta Poznania tamtejszy biskup nie odpowiedział. Tak nisko jeszcze nie upadł. Na list odpowiedzieć raczył zaś w zastępstwie biskupa jego sekretarz. Cóż pisze sekretarz? Ano pisze, że ekscelencja uważa w swej łaskawości, iż „wszelkie rozwiązania prawne muszą być oparte na prawdzie historycznej oraz zasadach słuszności i sprawiedliwości dziejowej”.

Niniejszy mój tekst inspirowany jest właśnie tym zwrotem: „sprawiedliwość dziejowa”. Nie wiem, czy więcej tu bezczelności, czy ignorancji, jednakże twierdzenie, że mocą owej dziejowej sprawiedliwości coś się kościołowi należy, nie może zostać bez odpowiedzi.

Prezydent Jaśkowiak ma poprzednika w prezydencie Majchrowskim, który miał odwagę podważyć zabory dokonane w naszym mieście przez „komisję majątkową”. Swoją drogą warto wiedzieć, że w centrum Krakowa kościół dzierży na murami i spiżowymi bramami teren wielkości 25 boisk piłkarskich! Lud boży nie ma tam wstępu. Ogrody, sady, korty tenisowe, parkingi pełne pięknych aut – to się widzi ukradkiem, z drabiny.

Prezydent Krakowa prof. Jacek Majchrowski był pierwszym, który postawił się pazerności kościoła i patologii owej zrodzonej z wyziewów gnijącej komuny dla ratowania jej własnej d… „komisji majątkowej”. Sławna ta instytucja, przypomnę, działała na zasadzie łupieżczej. Kościół mówił: „to mi dawać!”, a władze dawały bez szemrania. Ziemię, szkoły, szpitale. Bez prawa głosu zainteresowanych, bez prawa do odwołania.
              • pies_na_czarnych Re: ... trzy "bitwy" raczej... 27.07.15, 21:31
                Marta dzięki za link.
                :)
                • marta595 Re: ... trzy "bitwy" raczej... 28.07.15, 19:47

> Marta dzięki za link.

Tu jest najciekawsze tzn. upubliczniony list prezydenta J.Jaśkowiaka i wspomniany raport list prezydenta J.Jaśkowiaka i wspomniany raport .

A Rydzykowate media oczywiście ogłaszają atak na Kościół, jakżeby mogło być inaczej.:D

Księża bankierzy są święcie oburzeni.:>
        • kolter Re: ... trzy "bitwy" raczej... 27.07.15, 19:26

> To są tylko bitwy. Wojny nikt nie wypowiedział i jeszcze bardzo długo nikt nie
          > wypowie.

już wypowiedzieli , odmawiając Bronkowi mszy

> KK odbije sobie z nawiązką. Pierwszy ministrant IV RP już łapki zaciera.

ja tam się cieszę, przez 4 lata znowu młodzi zobaczą co to za orda zwąchana z klerem dorwała sie do żłobu, o ile orda 4 lata utrzyma stołki ......
          • pies_na_czarnych Re: ... trzy "bitwy" raczej... 27.07.15, 21:34
            Przez cztery lata mogą narobić tyle szkody, że następne pokolenie tego nie odgruzuje.
            • kolter Re: ... trzy "bitwy" raczej... 27.07.15, 21:37

> Przez cztery lata mogą narobić tyle szkody, że następne pokolenie tego nie odgruzuje.

jaro nie zna się na gospodarce ,tu wiele nie nagnoi
              nie udało sie im nic popsuć poprzednio i teraz tez tak będzie
    • haen2010 Nie przegrał 27.07.15, 17:46
      Idzie po władzę najgorsze qrestwo Rzeczypospolitej.

Zboczeńcy, pospolici łajdacy i przede wszystkim złodziejstwo jakiego Polska dawno nie doświadczyła.

Wypada to przeżyć. I wyciągnąć wnioski na miarę wiosny 1980 roku.
    • mara571 nie odwaga tylko tchorzostwo 27.07.15, 19:11
      bal sie, ze mu nie dadza forsy na instytut.
      PO jedna sie wypiela na niego i pieniedzy nie da.
      Ustawa zostanie szybko zmieniona przez nowy Sejm, bo jej zapisy przede wszystkim zezwalaja (nie zabraniajac) na badania genetyczne czyli eugenike.
      • kolter Re: nie odwaga tylko tchorzostwo 27.07.15, 19:31
        mara571 napisała:

> bal sie, ze mu nie dadza forsy na instytut.
        > PO jedna sie wypiela na niego i pieniedzy nie da.
        > Ustawa zostanie szybko zmieniona przez nowy Sejm, bo jej zapisy przede wszystkim zezwalaja (nie zabraniajac) na badania genetyczne czyli eugenike.

nie bądź tak tego pewna ;SLD zawsze przed wyborami obiecywało zmiany w takich tematach , nigdy nie spełniło niczego, bo mieli tych wieśniaków z PSL za koalicjantów
        teraz nie wiadomy czy PIS nie będzie musiał być w koalicji z Kukizem a ten za mocno prowatykański nie jest ...

" Paweł Kukiz zadeklarował, że chce wycofać ze szkół religię. Nie ma też nic przeciwko związkom partnerskim, a jak wiemy z wcześniejszym wypowiedzi, chce dodatkowo legalizować prostytucję.
        Paweł Kukiz w rozmowie z Konradem Piaseckim z RMF FM zadeklarował, że jest zdecydowanym przeciwnikiem uczenia w szkołach religii. Na krótkie pytanie: religia w szkołach, tak czy nie?, odparł:
        "Absolutnie nie, od zawsze byłem przeciwnikiem. Od samego początku, od moment jej wprowadzenia byłem przeciwnikiem. Uważałem, że szkodzi tak Kościołowi, jak i dzieciom".
    • man_sapiens Re: Polski Kościół przegrał bitwę 27.07.15, 20:47
      A ja myślałem że chodzi o uchodźców. Przecież odmowa udzielenia schronienia uciekającym przed wojną woła o pomstę do katolickiego nieba. To przecież nie cytat z Koranu tylko z Biblii:
      41 Wtedy odezwie się i do tych po lewej stronie: "Idźcie precz ode Mnie, przeklęci, w ogień wieczny, przygotowany diabłu i jego aniołom!
      42 Bo byłem głodny, a nie daliście Mi jeść;
      byłem spragniony, a nie daliście Mi pić;
      43 byłem przybyszem, a nie przyjęliście Mnie;
      byłem nagi, a nie przyodzialiście Mnie;
      byłem chory i w więzieniu, a nie odwiedziliście Mnie."
    • pies_na_czarnych Arcy coś tam, coś tam kąsa na oślep. 27.07.15, 21:44
      Kościół i wspólnota polityczna mogą pełnić swoją służbę dla dobra wszystkich tym skuteczniej, im lepiej prowadzić będą ze sobą zdrową współpracę. Tego współdziałania dla dobra obywateli Polski niejednokrotnie brakowało i dalej brakuje, szczególnie w obronie praw i godności człowieka od poczęcia do naturalnej śmierci" - pisze arcybiskup.

Cały tekst: wyborcza.pl/1,75478,18433752,abp-gadecki-odpowiada-prezydentowi-tam-gdzie-idzie-o-zycie.html#ixzz3h7fWXbhs
    • rccc Gowin juz o tym wspomnial 27.07.15, 21:48
      a w USA juz z tym walcza;
      wiadomosci.wp.pl/kat,1329,title,Skandal-w-USA-Organizacja-zajmujaca-sie-planowaniem-rodziny-moze-stracic-rzadowe-fundusze,wid,17733516,wiadomosc.html?
      teraz ktos chce kasy nabic za handel embrionami?
      • kolter Re: Gowin juz o tym wspomnial 27.07.15, 23:10
        rccc napisał:

> a w USA juz z tym walcza;
        > wiadomosci.wp.pl/kat,1329,title,Skandal-w-USA-Organizacja-zajmujaca-sie-planowaniem-rodziny-moze-stracic-rzadowe-fundusze,wid,17733516,wiadomosc.html?
        > teraz ktos chce kasy nabic za handel embrionami?

no a o tym ci ten biskup w cywilu Gowin nie mówił ??

ZAKONNICA HANDLOWAŁA DZIEĆMI

Środa, 23 lipca 2014 (10:34)
        Co najmniej 60 tys. Hiszpanów zostało w dzieciństwie porwanych i sprzedanych zaraz po narodzinach. Ich matki były przekonane, że dzieci zmarły.

Czytaj więcej na www.styl.pl/magazyn/wywiady/news-zakonnica-handlowala-dziecmi,nId,1472377#.wykop.plutm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome
    • szwampuch58 Re: Polski Kościół przegrał bitwę 28.07.15, 18:15
      Zemsta" Sithów" z Torunia :
      wyborcza.pl/1,75478,18441784,katolicka-nienawisc-w-twoim-domu-jak-obraza-prezydenta-radio.html#BoxGWImg
    • p.grochowski Re: Polski Kościół przegrał bitwę 28.07.15, 19:05
      Polski kościół wygra, jeśli przyzna się do swojego programu nauczania, przed II Soborem. Mam tu na myśli nabożeństwa po łacinie i kadzidła. Należy umożliwić wpływ na wiernych, Bractwu św. Piusa X. Chrześcijaństwo to nie pusta wartość, ojciec Tadeusz Rydzyk i ksiądz Piotr Andrukiewicz nie minęli się z powołaniem. Piotrek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka