derff 19.08.15, 10:57 wyborcza.biz/biznes/1,100896,18585195,sukces-polskich-portow-sa-szybkie-i-pelne-towarow.html?biznes=local#BoxBizLink Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
adalberto3 Import konsumpcyjny z Dalekiego Wschodu ! 19.08.15, 11:20 Przynajmniej dobrze, że bez pośredników z Hamburga czy Rotterdamu. Odpowiedz Link Zgłoś
l_zaraza_l Re: Import konsumpcyjny z Dalekiego Wschodu ! 19.08.15, 12:49 adalberto3 napisał: > Przynajmniej dobrze, że bez pośredników z Hamburga czy Rotterdamu. Pociąg cargo z polską żywnością wyruszy z Łodzi do Chin Ten pociąg przez dwa lata jeździł do Chin pusty (wracał pełny). Jak widać bardzo powoli ale jednak sytuacja się zmienia. Odpowiedz Link Zgłoś
adalberto3 Re: Import konsumpcyjny z Dalekiego Wschodu ! 20.08.15, 05:13 Polska żywność powinna być przeznaczona przede wszystkim na wewnętrzny rynek. W dodatku droga między producentem a konsumentem powinna być, jak najkrótsza. Wtedy i dochód rolnika, i cena towaru będą najwłaściwsze. Eksport to coś dla spekulantów. Mam nadzieję, że Polacy nauczą się sprzedawać gotowe produkty - takie wprost na sklepowe półki. W niemieckim Aldim czy Lidlu jeszcze nie trafiłem na polskie jabłko czy inny produkt, którego opakowanie wskazywałoby, że został wyprodukowany w Polsce. Obie sieci kontrolują 50% rynku produktów żywnościowych. Polski eksport do Niemiec wzrasta. Pozostaje tylko pytanie - kto na tym zarabia ? Polski plantator czarnej porzeczki raczej nie. Odpowiedz Link Zgłoś
man_sapiens Re: Import konsumpcyjny z Dalekiego Wschodu ! 20.08.15, 09:41 > Polska żywność powinna być przeznaczona przede wszystkim na wewnętrzny rynek. I jest. Musimy eksportować żywność, bo ja nie jestem w stanie już więcej jeść, podobnie jak reszta Polaków. W Niemczech nie etykietuje się żywności "wyprodukowano w Polsce" bo to zniechęcało by nabywców. Tam kupuje się chętnie żywność z Niemiec, a także z Francji, Hiszpanii. > kto na tym zarabia ? Polski plantator czarnej porzeczki raczej nie. No to niech borok sprzedaje te swoje porzeczki gdzie indziej. Ile ty zjadłeś dzisiaj porzeczek? Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Ja wiem, znasz się na 20.08.15, 07:59 roztrząsaniu obornika na polu. Jak to chłopstwo. Na portach i żegludze się nie bardzo widzę znasz. M. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: a Detroit USA 20.08.15, 09:48 wtop.ek napisał(a): > ergo USA to ruina Jak KGHM wybudował instalację do eksportu kwasu siarkowego w Szczecinie, a nie w Trójmieście, to chcieli przenieść kopalnie do Warszawy :) Tak przy okazji. Pamiętam jak jakieś 8 lat temu (może się coś zmieniło) jechałem z Bieszczad do Słupska. Tak sobie zawadziłem o Mazowsze poza Warszawą. Ostatni raz chałupę krytą strzechą, to widziałem w 1986 r na Kielecczyźnie i nie chodzi o jakiś skansen. Mazowsze to Warszawa, a potem dziura, jak się Warszawy wyjedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Piękna ta ruina 19.08.15, 11:40 O czym tu piać? Gdynia, Gdańsk nigdy nie bedą atrakcyjnymi portami. Położenie geograficzne i połączenia ze stałym lądem o tym przeważają. Lepiej byłoby inwestować w Szczecin - Świnoujscie, tutaj jest o kilkanaście godzin bliżej co jest bardzo ważne dla statkow przewożących kontenery i inne towary. Połączenia drogowe z Europą są lepsze i przy stosunkowo niewielkich kosztach można zmodernizować połączenia wodne Odrą. Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Piękna ta ruina 19.08.15, 12:19 Dyskusyjne. To 500km. bliżej do Hamburga niz z Gdyni oraz Rostock za miedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Piękna ta ruina 19.08.15, 12:37 Przywieźć kontener do portu to nie wszystko. Do polskich portów mogą dotrzeć najwyżej średniej wielkości statki. Dostarczenie do końcowego odbiorcy trudne i czasochłonne. Wiele firm rozwożących kontenery droga lądowa z pn i na pn Europy omija Polskę. Wolą wybrać dłuższą, ale szybszą drogę przez Niemcy. Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Piękna ta ruina 19.08.15, 12:43 Z Gdyni autostrada prawie gotowa. Koszty portowe niższe niż Hamburg. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Piękna ta ruina 19.08.15, 12:52 Popatrz na mapę i zwróć uwagę na położenie geograficzne takich portów jak Antwerpia, Rotterdam i Hamburg. Przypatrz się rownież jakie połączenia wodne mają z resztą naszego kontynentu. Wisłą nie przewieziesz nic. Z tamtych portów bardzo duży procent ładunków rozwozi się drogą wodną. Taniej, szybko i przyjaźnie dla środowiska, o odciążeniu autostrad nie wspomnę. Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Piękna ta ruina 19.08.15, 12:57 Rozwożą ale to inne kierunki rozwożenia . Nie zgodzę się ze stwierdzeniem że Szczecin jest do tych przeładunków bardziej atrakcyjny. Ale chyba nie o tym ten wątek, tylko o ruinach:-) Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Piękna ta ruina 19.08.15, 13:02 volupte napisał: > Z Gdyni autostrada prawie gotowa. Koszty portowe niższe niż Hamburg. Koszty portowe to jest kropla w morzu kosztów jakie ponosi armator. Różnica w czasie miedzy Hamburgiem dla małych kontenerowców, które mogą płynąc przez kanał Kiloński to jest dwie doby. Taki stateczek pali jakieś 100 ton na dobę plus koszty eksploatacyjne i oczywiście myto za kanał i załaoga tutaj nie ma już czego ciąć. Jeżeli odbiorca bedzie miał zbyt duże koszty z dostarczeniem kontenera na miejsce to zamówi drogę morską u innego armatora i po zabawie. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Piękna ta ruina 19.08.15, 12:45 Dodam tylko. Jeżeli w najbliższym czasie nie zostaną zniesione sankcje nałożone na Rosję to porty Gdynia i Gdańsk umrą śmiercią naturalną. Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Piękna ta ruina 19.08.15, 13:03 Wieszczysz upadek gdy tymczasem z kazdym rokiem wzrost przeładunków , chyba ze masz na mysli rządy PiSu i jakiś nowy podatek na rzecz górnictwa.:-) Odpowiedz Link Zgłoś
fredoo Re: Piękna ta ruina 19.08.15, 15:05 Z faktami sie nie dyskutuje. Przeładunki w Polskich portach rosną bardzo szybko . To fakt Odpowiedz Link Zgłoś
fredoo Re: Piękna ta ruina 20.08.15, 10:16 Jesteśmy ponadto trzecim producentem dronów na świecie po USA i Izraelu Odpowiedz Link Zgłoś