Dodaj do ulubionych

Piękna ta ruina

19.08.15, 10:57
wyborcza.biz/biznes/1,100896,18585195,sukces-polskich-portow-sa-szybkie-i-pelne-towarow.html?biznes=local#BoxBizLink
Obserwuj wątek
    • adalberto3 Import konsumpcyjny z Dalekiego Wschodu ! 19.08.15, 11:20
      Przynajmniej dobrze, że bez pośredników z Hamburga czy Rotterdamu.
      • l_zaraza_l Re: Import konsumpcyjny z Dalekiego Wschodu ! 19.08.15, 12:49
        adalberto3 napisał:

> Przynajmniej dobrze, że bez pośredników z Hamburga czy Rotterdamu.

Pociąg cargo z polską żywnością wyruszy z Łodzi do Chin

Ten pociąg przez dwa lata jeździł do Chin pusty (wracał pełny). Jak widać bardzo powoli ale jednak sytuacja się zmienia.
        • adalberto3 Re: Import konsumpcyjny z Dalekiego Wschodu ! 20.08.15, 05:13
          Polska żywność powinna być przeznaczona przede wszystkim na wewnętrzny rynek. W dodatku droga między producentem a konsumentem powinna być, jak najkrótsza. Wtedy i dochód rolnika,
          i cena towaru będą najwłaściwsze. Eksport to coś dla spekulantów.
          Mam nadzieję, że Polacy nauczą się sprzedawać gotowe produkty - takie wprost na sklepowe półki. W niemieckim Aldim czy Lidlu jeszcze nie trafiłem na polskie jabłko czy inny produkt, którego opakowanie wskazywałoby, że został wyprodukowany w Polsce. Obie sieci kontrolują
          50% rynku produktów żywnościowych. Polski eksport do Niemiec wzrasta. Pozostaje tylko pytanie - kto na tym zarabia ? Polski plantator czarnej porzeczki raczej nie.
          • man_sapiens Re: Import konsumpcyjny z Dalekiego Wschodu ! 20.08.15, 09:41
            > Polska żywność powinna być przeznaczona przede wszystkim na wewnętrzny rynek.

I jest. Musimy eksportować żywność, bo ja nie jestem w stanie już więcej jeść, podobnie jak reszta Polaków.
            W Niemczech nie etykietuje się żywności "wyprodukowano w Polsce" bo to zniechęcało by nabywców. Tam kupuje się chętnie żywność z Niemiec, a także z Francji, Hiszpanii.

> kto na tym zarabia ? Polski plantator czarnej porzeczki raczej nie.

No to niech borok sprzedaje te swoje porzeczki gdzie indziej. Ile ty zjadłeś dzisiaj porzeczek?
      • mariner4 Ja wiem, znasz się na 20.08.15, 07:59
        roztrząsaniu obornika na polu. Jak to chłopstwo.
        Na portach i żegludze się nie bardzo widzę znasz.
        M.
    • volupte Re: Piękna ta ruina 19.08.15, 11:22
      To juz po odbudowie przez Denta.
    • inocom Wałbrzych, to też Polska. 19.08.15, 11:23
      • wtop.ek a Detroit USA 19.08.15, 11:54
        ergo USA to ruina
        • inocom Re: a Detroit USA 20.08.15, 09:48
          wtop.ek napisał(a):

> ergo USA to ruina

Jak KGHM wybudował instalację do eksportu kwasu siarkowego w Szczecinie, a nie w Trójmieście, to chcieli przenieść kopalnie do Warszawy :)

Tak przy okazji. Pamiętam jak jakieś 8 lat temu (może się coś zmieniło) jechałem z Bieszczad do Słupska. Tak sobie zawadziłem o Mazowsze poza Warszawą.

Ostatni raz chałupę krytą strzechą, to widziałem w 1986 r na Kielecczyźnie i nie chodzi o jakiś skansen. Mazowsze to Warszawa, a potem dziura, jak się Warszawy wyjedzie.
    • pies_na_czarnych Re: Piękna ta ruina 19.08.15, 11:40
      O czym tu piać?
      Gdynia, Gdańsk nigdy nie bedą atrakcyjnymi portami. Położenie geograficzne i połączenia ze stałym lądem o tym przeważają. Lepiej byłoby inwestować w Szczecin - Świnoujscie, tutaj jest o kilkanaście godzin bliżej co jest bardzo ważne dla statkow przewożących kontenery i inne towary. Połączenia drogowe z Europą są lepsze i przy stosunkowo niewielkich kosztach można zmodernizować połączenia wodne Odrą.
      • volupte Re: Piękna ta ruina 19.08.15, 12:19
        Dyskusyjne. To 500km. bliżej do Hamburga niz z Gdyni oraz Rostock za miedzą.
        • pies_na_czarnych Re: Piękna ta ruina 19.08.15, 12:37
          Przywieźć kontener do portu to nie wszystko.
          Do polskich portów mogą dotrzeć najwyżej średniej wielkości statki.
          Dostarczenie do końcowego odbiorcy trudne i czasochłonne.

Wiele firm rozwożących kontenery droga lądowa z pn i na pn Europy omija Polskę. Wolą wybrać dłuższą, ale szybszą drogę przez Niemcy.
          • volupte Re: Piękna ta ruina 19.08.15, 12:43
            Z Gdyni autostrada prawie gotowa. Koszty portowe niższe niż Hamburg.
            • pies_na_czarnych Re: Piękna ta ruina 19.08.15, 12:52
              Popatrz na mapę i zwróć uwagę na położenie geograficzne takich portów jak Antwerpia, Rotterdam i Hamburg. Przypatrz się rownież jakie połączenia wodne mają z resztą naszego kontynentu.
              Wisłą nie przewieziesz nic. Z tamtych portów bardzo duży procent ładunków rozwozi się drogą wodną. Taniej, szybko i przyjaźnie dla środowiska, o odciążeniu autostrad nie wspomnę.
              • volupte Re: Piękna ta ruina 19.08.15, 12:57
                Rozwożą ale to inne kierunki rozwożenia . Nie zgodzę się ze stwierdzeniem że Szczecin jest do tych przeładunków bardziej atrakcyjny. Ale chyba nie o tym ten wątek, tylko o ruinach:-)
            • pies_na_czarnych Re: Piękna ta ruina 19.08.15, 13:02
              volupte napisał:

> Z Gdyni autostrada prawie gotowa. Koszty portowe niższe niż Hamburg.

Koszty portowe to jest kropla w morzu kosztów jakie ponosi armator. Różnica w czasie miedzy Hamburgiem dla małych kontenerowców, które mogą płynąc przez kanał Kiloński to jest dwie doby. Taki stateczek pali jakieś 100 ton na dobę plus koszty eksploatacyjne i oczywiście myto za kanał i załaoga tutaj nie ma już czego ciąć.
              Jeżeli odbiorca bedzie miał zbyt duże koszty z dostarczeniem kontenera na miejsce to zamówi drogę morską u innego armatora i po zabawie.
          • pies_na_czarnych Re: Piękna ta ruina 19.08.15, 12:45
            Dodam tylko.
            Jeżeli w najbliższym czasie nie zostaną zniesione sankcje nałożone na Rosję to porty Gdynia i Gdańsk umrą śmiercią naturalną.
            • volupte Re: Piękna ta ruina 19.08.15, 13:03
              Wieszczysz upadek gdy tymczasem z kazdym rokiem wzrost przeładunków , chyba ze masz na mysli rządy PiSu i jakiś nowy podatek na rzecz górnictwa.:-)
              • fredoo Re: Piękna ta ruina 19.08.15, 15:05
                Z faktami sie nie dyskutuje. Przeładunki w Polskich portach rosną bardzo szybko . To fakt
    • fredoo Re: Piękna ta ruina 20.08.15, 10:16
      Jesteśmy ponadto trzecim producentem dronów na świecie po USA i Izraelu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka