Dodaj do ulubionych

Jak w latach 1933 - 38 likwidowano austriacki TK

16.12.15, 11:27
fragment, ale polecam całość:
"Przejście do rządów autorytarnych w początku lat trzydziestych oznaczało upadek, a potem likwidację Trybunału Konstytucyjnego. W świetle tzw. kryzysu organizacyjnego w Radzie Narodowej rząd uznał parlament za niezdolny do działania i na podstawie wojennej ustawy o pełnomocnictwach z 1917 r. zaczął wydawać Rozporządzenia z mocą ustawy. Konstytucyjność tak wydanych rozporządzeń została zakwestionowana przez wiedeński rząd krajowy — liczono się z możliwością uznania tej skargi przez Trybunał Konstytucyjny.

W tej sytuacji rząd skłonił trzech sędziów Trybunału - mianowanych na wniosek izb parlamentu — do rezygnacji, a równocześnie wydał rozporządzenie z mocą ustawy (23 V 1933 r.) dopuszczające sędziów mianowanych na wniosek izb parlamentu do udziału w posiedzeniach Trybunału tylko, jeśli wszystkie stanowiska w Trybunale Konstytucyjnym są obsadzone. W rezultacie dalszych czterech sędziów zostało wykluczonych z prac Trybunału Konstytucyjnego, co spowodowało brak quorum i sparaliżowało jego działalność."

Państwo, prawo, obywatel: zbiór studiów dla uczczenia 60-lecia urodzin i 40-lecia pracy naukowej profesora Adama Łopatki / Polska Akademia Nauk. Instytut Państwa i Prawa., Wrocław: Zakład Narodowy im. Ossolińskich, 1989.

www.obserwatorkonstytucyjny.pl/trybunal/jak-w-latach-1933-38-likwidowano-austriacki-trybunal-konstytucyjny/1/
Obserwuj wątek
    • piq śliczna i jakże aktualna dla obecnej "prawicy",... 16.12.15, 11:32
      ...czyli mówiąc wprost - bolszewii i ruskiej agentury - sygnaturka. Pyszna!
      • wagonetka Re: śliczna i jakże aktualna dla obecnej "prawicy 16.12.15, 11:32
        dzięki, tez uważam, że adekwatna
    • erka-4 czyżby w Niemczech władzę przejęli ... 16.12.15, 11:42
      ...już faszyści ?
    • axyzaaa Myślę, ze gwóźdź byłby wskazany... 16.12.15, 12:32
      Nic to. Będziemy podbijać.
    • axyzaaa Re: Jak w latach 1933 - 38 likwidowano austriacki 16.12.15, 13:17
      pbs.twimg.com/media/CWTeBlWWsAYs8bs.jpg
      • wagonetka Engelbert Dollfuß 16.12.15, 13:23
        Z uwagi na niewysoki wzrost (155 cm) zdobył sobie żartobliwy przydomek „Millimetternich”

pl.wikipedia.org/wiki/Engelbert_Dollfu%C3%9F
      • aniechto.only Re: Jak w latach 1933 - 38 likwidowano austriacki 16.12.15, 21:21
        O cholera, jacy oni do siebie podobni :)
    • axyzaaa Podobno bardzo ciekawy tekst 16.12.15, 16:28
      trochę obok, ale nie do końca.Przeczytam w wolnej chwili:-)

www.dwutygodnik.com/artykul/6293-polski-niebyt.html
      • erka-4 wystarczy akcyza i biznes się kręci... 16.12.15, 21:08
        axyzaaa napisał(a):

> trochę obok, ale nie do końca.Przeczytam w wolnej chwili:-)
        >
        > www.dwutygodnik.com/artykul/6293-polski-niebyt.html

...a potrzeba istnienia państwa a narodu tym bardziej dla tej akcyzy jest jak najbardziej wskazana.
        Dla Narodu akcyzy to kara boska.
        Zatem najlepiej by było,żeby było jak było na początku,czyli to nie jest Polaków problem jedynie.

Ja wiem,że są takie narody, a raczej taki jeden,który bardzo pragnie,aby nasz przestał istnieć,tylko się bardzo dziwię tym naszym rodakom,który w tym mu pomagają i durnoty piszą.
    • axyzaaa Jerzy Szmit - pamiętamy 16.12.15, 16:41
      pbs.twimg.com/media/CV2Kg7kWwAA-Zzu.jpg
      • az43 Re: Jerzy Szmit - pamiętamy 16.12.15, 17:27
        To prawdziwy filar(moralny) PiS.
    • douglasmclloyd Wyrok Trybunału dalej nieogłoszony 16.12.15, 16:46
      Dzisiaj słyszałem, że po nowelizacji, wszystkie sprawy w toku mają być rozpatrywane od początku i w ten sposób PiC postawi na swoim.
    • axyzaaa Re: Jak w latach 1933 - 38 likwidowano austriacki 17.12.15, 05:56
      pbs.twimg.com/media/CWYhgD6UsAAKssq.jpg:large
    • axyzaaa Re: Jak w latach 1933 - 38 likwidowano austriacki 17.12.15, 09:54
      Karczewski na pytanie o nową siedzibę TK: Myślałem o Radomiu, bo jestem z Radomia
    • axyzaaa Re: Jak w latach 1933 - 38 likwidowano austriacki 17.12.15, 13:08
      www.instytutobywatelski.pl/24471/komentarze/polityka-komentarze/jak-w-latach-1933-38-likwidowano-austriacki-trybunal-konstytucyjny
      Niby to samo, ale ktoś może woleć instytut obywatelski od monitora konstytucyjnego:-)
    • pispisia Re: Jak w latach 1933 - 38 likwidowano austriacki 17.12.15, 14:54
      historia lubi sie powtarzać , za Hitlera też uważano , że cóż taki wrzeszczący pokurcz może , i obecnie też się śmiejemy z bezzębnego starca, który może nam podpalić kraj

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka