arek281 Re: suchość 05.10.06, 01:59 WITAM, Czy ktoś z was odczuwa czasem suchość oczu i w jamie ustnej? Ja tak mam właśnie czasem. Słyszałem że w chorobach autoimmunologicznych pojawiają się takie zespoły suchości więc także i w hashimoto. Pozdrawiam Was. Odpowiedz Link
hashi-tess Re: suchość 05.10.06, 08:31 Niestety, borykam się z tym już dość długo. Lekarze zalecają tylko preparaty, które tę suchość dorażnie niwelują. Odpowiedz Link
aada1 Re: suchość 05.10.06, 08:53 Suchosc mija po wprowadzeniu preparatu T3 - całkowicie Wiem, bo sama borykałam sie z tym problemem. Pozdrawiam Ada Odpowiedz Link
hashi-tess Re: suchość 05.10.06, 09:55 aada1 napisała: > Suchosc mija po wprowadzeniu preparatu T3 - całkowicie > Wiem, bo sama borykałam sie z tym problemem. > Pozdrawiam Ada Ada, proszę zaklikaj do mnie na gg 9965775. Próbuję na szybko znależć Twój nr i nie mogę. Dzięki Tess Odpowiedz Link
ja_joanna Re: suchość 05.10.06, 10:15 Co to jest preparat T3? Też mam problem z suchością. W dodatku w sobotę prowadzę całodniowe warsztaty i wiele godzin będę mówić. Wiem, że u mnie w takiej sytuacji bardzo szybko pojawia się ból gardła. I zastanawiam się, co zrobić, żeby tego uniknąć. (szczególnie, że drugi taki sam warsztat prowadzę w poniedziałek). J. Odpowiedz Link
aada1 Re: suchość 05.10.06, 13:36 Preparat T3 to jest drugi hormon syntetyczny tarczycy czyli trójjodotyronina. Ada Odpowiedz Link
ja_joanna Re: suchość 05.10.06, 16:27 Aha, dzięki za informację. Ja biorę tylko tyroksynę. Odpowiedz Link
boni_boni Re: suchość 18.10.06, 17:16 hej pomocy! mam niedoczynnosc, hashi i straszna suchosc oczu! poszukuje tego lekarza ktory zgodzil sie na wpeowadzenie f3. moja endokrynolog nie chce mi pomoc a ja juz mam dosc chorobsk! bardzo prosze o kontakt!!! Odpowiedz Link
katerina24 Re: suchość 18.10.06, 22:43 boni_boni napisał: > hej pomocy! mam niedoczynnosc, hashi i straszna suchosc oczu! poszukuje tego > lekarza ktory zgodzil sie na wpeowadzenie f3. moja endokrynolog nie chce mi > pomoc a ja juz mam dosc chorobsk! bardzo prosze o kontakt!!! NAjpierw idx do okulisty potem idż na badania przeciwciała przeciwjądrowych Ana i Ena [możesz iśc prywatnie]wszystkie namiary na placówki były podawane na forum np Diagnostyka laboratoria,namiary innych na forum toczeń www.toczen.pl i w innych wątkach na tym forum "pobuszuj" Odpowiedz Link
rosteda Re: suchość 07.10.06, 22:10 Witaj Arek281 Przy Hashi najczescie klopoty z wysychaniem sluzowek pojawiaja sie przy nieodpowiedniej dawce hormonow. Kiedy robiles kontrolne TSH, fT3 i fT4? Jesli taka suchosc juz sie pojawi zo nalezy pic czesto w malych ilosciach. A do oczu stosowac sztuczne lzy (dostaniesz w aptece bez recepty). Przy slonecznej albo wietrznej pogodzie trzeba oczy chronic okularami. Pozdrawiam Rosteda Odpowiedz Link
arek281 Re: suchość 08.10.06, 01:51 Nie łączę poziomu TSH (a ostatnio tylko TSH robię) z moją suchością. Już kilka razy miałem te objawy, a TSH mam zawsze wychodzi w normie. Ft3 i Ft4 wykonuje rzadko bo endo nie daje mi skierowania na te hormony ostatnio. Z waszych listów wnioskuje że te moje suche śluzówki oczu, jamy ustnej są wynikiem tylko i wyłącznie choroby hashimoto a nie innych problemów zdrowotnych. Chyba coś w tym jest skoro mamy to i chorujemy na tę samą chorobę. Ostatnio przez kilka dni miałem tak suche usta że nie mogłem wytrzymać pieczenia. Czy to też przez HASHI? Nie wiem może powinienem brać tą trójodotyroninę to bym się lepiej poczuł i większość objawów by zniknęła? Biore sam euthyrox 100. Arek. Odpowiedz Link
arek281 Re: suchość 08.10.06, 02:12 A już nie wspomnę o ciągłym chrząkaniu i uczuciu zalegającej wydzieliny w gardle, ale raz jest bardziej nasilone a raz mniej, różnie. Wiem że to ma wiele osób z HASHI. Pytałem ENDO czemu tak się dzieje to ona mówi że wiele osób podaje jej takie objawy ale nie wiadomo czemu tak się dzieje. Odpowiedz Link
arek281 Re: suchość 08.10.06, 02:14 A dlaczego w ogóle tak się dzieje że przy HASHIMOTO pojawiają się te zespoły suchości. Co to ma wspólnego z tą chorobą? Odpowiedz Link
katerina24 Re: suchość 08.10.06, 02:21 Zrób sobie przeciwciała przeciwjądrowe Ana i Ena oraz usg ślinianek ,żeby wyeliminować zespół Sjogrena o samym zespole można poczytać na forum Toczeń www.toczen.pl Odpowiedz Link
katerina24 Re: suchość 08.10.06, 02:22 dobrze by było też zrobić latex i odczyn waalery rose który wychodzi w róznych chorobach auto nie tylko przy rzs. Odpowiedz Link
arek281 Re: suchość 08.10.06, 02:24 pomyśle nad tym katerina, tylko nie wiem co to jest i co mi to da. Na razie chciałbym żeby Rosteda lub inne osoby odpowiedziały na moje wątpliwości. Odpowiedz Link
katerina24 Re: suchość 08.10.06, 02:40 Hashimoto jak wiesz powiązane jest z róznymi chorobami autoimmunologicznymi które mogą współwystepować z hashi [mogą to być zespoły pierowtne czyli samoistne lub wtórne wywołane przez jedną z chorób czyli np hashi może wywoływać/wpływać na inne tak banalnie rzecz ujmując] Suchość śluzówek może być spowodowana niedoborem h.tarczycy albo atakiem przeciwciał [innych niz tarczycowe ]na śluzówki i inne rzeczy odp za nawilżanie skóry,jamy ustnej,narzadów płciowych etc HASHIMOTO może występować wspólnie z zespołem Sjogrena reuamtoidalnym zapaleniem stawów cukrzyca I stopnia bielactwem sklerodermią zapaleniem immunologicznym wątroby etc Dlatego robi sie przeciwciała przeciwjądrowe ANA i ENA które mogą rozwiązać problem tzn poprzez wskazanie konkretnych podjednostek[ENA i podtypy odp za poszczególne choroby np konkretne przeciwciło to odpowiednik danej choroby ] Więcej jak wspomniałam na forum TOCZEŃ w dziale porady ,doświadczenia ,podkategoria PRZECIWCIAŁA. Dlatego dobrze byłoby to spr Odpowiedz Link
arek281 Re: suchość 09.10.06, 02:23 A atak przeciwciał tarczycy nie powoduje suchości? Odpowiedz Link
efcia15 Re: suchość 09.10.06, 10:29 Ja z tym problemem byłam u laryngologa. Dostałam płyn do płukania gardła /robiony na receptę/ oraz do ssania Tymianek z Podbiałem. Odpowiedz Link
arek281 Re: suchość 11.10.06, 02:07 efcia15! mi też laryngolog dał płukanke do gardła i utwierdzał mnie w przekonaniu jak bardzo ważną rolę odgrywa tarczyca m.in. w związku z suchością. Niestety ten płyn do gardła pomógł tylko niewiele. Jakie masz dolegliwości? Odpowiedz Link
efcia15 Re: suchość 11.10.06, 10:30 Ja dopiero zaczynam kurację tym płynem, słada się on głównie z witamin E,A dokładnie nie potrafię odczytać składu. Jeśli chodzi o dolegliwości to: pieczenie,lekkie zaczerwienienie, trudności w połykaniu, a najgorsze to mam uczucie jagby coś sklejało moje gardło i cały czas muszę go nawilżać. Laryngolog powiedział,że nie ma skutecznego lekarstwa,można sobie jedynie pomagać przez ssanie tabletek tymianek z podbiałem, albo spryskiwać gardło płynem Glosal w aerozolu. Odpowiedz Link
katerina24 Re: suchość 18.10.06, 22:46 Arku wszystko masz a propo suchości podane tu na forum i w starych wątkach i na forum toczeń.pzdr Odpowiedz Link