Dodaj do ulubionych

Jak nazwać ustrój polityczny Polski Kaczyńskiego?

22.05.16, 17:09
Podobno taka jest wola NARODU że to niby on, Kaczyński, ma być tu suwerennym jedynowładcą, który jednoosobowo włada Polską i Polakami. Ale przecież - tak naprawdę - nikt go w glosowaniu powszechnym nie wybrał do pełnienia funkcji ober szefa państwa, czyli 3w1: głowy sejmu, rządu i państwa.
Formalnie jest jednym z 460 posłów. I nie sprawuje żadnej funkcji w administracji państwowej.
Dostał w Warszawie ok. 202 424 glosy (o ok. 30 tysięcy mniej niż Ewa Kopacz).
Prezydent Duda dostał w I turze 5 179 092, w II turze 8 630 627 głosów.
Czemu akurat Jarosław Kaczyński, z tymi swoimi 200 tysiącami, jest ważniejszy od prezydenta? Bo co? Bo jest szefem PiS? Ale cały PiS dostał w wyborach 5 711 687 głosów. Czyli prawie 3,5 miliona mniej niż Andrzej Duda osobiście w II turze.
Beata Szydło, jako premier, reprezentuje Sejm RP. Czyli 15 mln 200 tys. 671 wyborców A przynajmniej PiS-owską większość sejmową, czyli 5 711 687 wyborców.
To czemu zachowuje się tak, jakby reprezentowała tylko Kaczyńskiego i i stojące za nim 200 tysięcy wyborców?
Jak się nazywa taki ustrój? Czy takie coś, co ma bardzo wątpliwa legitymizacje wyborczą można nazwać demokracją? Ale też - czy poprawne jest nazywanie takiej mieszaniny wiernopoddaństwa, lizusostwa i uzurpacji jakąś formą dyktatury?
A to lekceważenie demokratycznych struktur państwa i prawa (z Konstytucją w pierwszym rzędzie) oraz demokratycznych instytucji i procedur?
Co to jest? Czy dla takiej legitymacji i formy władzy jest jakaś nazwa? Autorytaryzm? Totalitaryzm? Autokracja? Despotia? Tyrania?
Czy trzeba wymyślić coś jakąś nowa nazwę ustroju, oddającą istotę i specyfikę tego konkretnego przypadku?
Ma ktoś jakiś pomysł?
Obserwuj wątek
    • uu1 Rządy z tylnego siedzenia. ntx 22.05.16, 17:32

--------------------------------
    • j-k Jak nazwać ustrój polityczny II.RP ? 22.05.16, 17:38
      po 1926, po zamachu majowym Marszalka Pilsudskiego ?

Formalnie byl on nadal demokratyczny - bo Sejmu Pilsudski nie rozwiazal.

Faktycznie byl to system AUTORYTARNY - tak okreslaja go historycy i politolodzy.

- Cos pomoglem ?
      • buldog2 Re: Jak nazwać ustrój polityczny II.RP ? 22.05.16, 18:11
        Jak nazwać wrzucanie pytań nie na temat, zbaczających z tematu, rozumiecie?
        My rozumiemy.
        Jasne?

--
        Sztandar PiS dumnie powiewa - © xyz_xyz1.
        • j-k Pytanie jest jak najbardziej na temat 22.05.16, 18:15
          ale poniewaz moja grzeczna sugestia nie wystarczyla - to wrzuce cala definicje:
          pl.wikipedia.org/wiki/Autorytaryzm_(ustr%C3%B3j)
          • matigrypl Re: Pytanie jest jak najbardziej na temat 22.05.16, 18:19
            Sierpień 1980

W czasach, kiedy staniały łzy,
            Bo nas byle kto na siłę rozczulał,
            Nowym blaskiem zalśniło spod rdzy
            Wyświechtane ongiś słowo "postulat".
            I już nie brzmi dla młodych jak szyfr
            Stary wiersz o współczesnej nam treści:
            "Są w ojczyźnie rachunki krzywd,
            Obca dłoń ich też nie przekreśli".

Pamiętajmy więc te noce nie przespane
            I te bramy fabryczne wśród kwiatów,
            Gdy przestała naraz być sloganem
            Dyktatura Proletariatu,
            I gdy słuchał w napięciu kto żyw
            Niespokojnych, niepewnych wieści,
            Bo w ojczyźnie są rachunki krzywd,
            Ale obca dłoń ich nie przekreśli.

Będą z tego legendy i sagi,
            Będą wiedzieć przyszłe pokolenia,
            Że raz kiedyś narodowe flagi
            Wywieszono bez rozporządzenia,
            Że się zdarzył piękny, mądry zryw,
            Że Polacy rzekli, gdy się zeszli:
            - Są w ojczyźnie rachunki krzywd,
            Lecz nie obca dłoń je przekreśli.

Wierzę w każdy przyszły rok i dzień, i miesiąc
            Pracowitszy, obfitszy, łaskawszy,
            Wierzę bowiem w sierpień '80,
            Co - strzeżony - pozostanie w nas na zawsze

Jak stalowy dokerski nit,
            Jak ten wiersz, co powiada, że jeśli
            Są w ojczyźnie rachunki krzywd,
            To ich obca dłoń nie przekreśli.
            • j-k w sierpniu 1980... 22.05.16, 18:23
              to ja stalem na barykadzie, ale wy na niej dzis nie staniecie, bo nie macie zadnych nosnych IDEI, ktore by pociagnely za soba tlumy gotowe do walki.

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
              w 1981 dzialacz "S" w Warszawie.
              • adam.eu Re: w sierpniu 1980... 22.05.16, 20:11
                j-k napisał:

> to ja stalem na barykadzie, ale wy na niej dzis nie staniecie, bo nie macie zad
                > nych nosnych IDEI, ktore by pociagnely za soba tlumy gotowe do walki.
                >
                > Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
                > w 1981 dzialacz "S" w Warszawie.

Pisałem Ci już, że w Solidarności było dużo gorszych od Ciebie, żeby wprost nie powiedzieć, że nawet męty społeczne, ale w żadnym wypadku to nie może przekreślić całego ruchu.
                Tak więc sama działalność w Solidarności to jeszcze nie wszystko.
                • j-k Re: w sierpniu 1980... 23.05.16, 20:10
                  a ja ci pisalem, hloopcze, ze xuj mnie to obchodzi.
                  odpowiedzialem tylko panience - na jej uwagi o sierpniu 80.

- nie bedzie teraz takiego.

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
                  w 1981 dzialacz "S" w Warszawie.
            • erka-4 Pytanie jest jak najbardziej na temat... 22.05.16, 19:40
              ...ale bez sensu.

- nic dodać ,nic ująć,to jest sedno polskiej sprawy:

Są w ojczyźnie rachunki krzywd,
              Lecz nie obca dłoń je przekreśli.

- i jedynie doornie tego nie rozumieją.
              To musimy zrobić sami.
              Należało przeżyć ćwierć wieku,żeby to zrozumieć,martwi mnie jedynie ten opór przed samooczyszczeniem,ale musimy zrozumieć:

Nie ma wyjścia innego !

• cronny Re: Jak nazwać ustrój polityczny II.RP ? 22.05.16, 19:04
        Niewątpliwie w ustroju Polski Kaczyńskiego znaleźć można wiele cech państwa autorytarnego. Z pewnością w retoryce reżimu - one dominują. Władza stająca na czele opozycji wobec liberalizmu, demontująca trójpodział i zaburzająca równowagę władz, lekceważąca prawa i procedury rządów demokratycznych, robiąca karykaturę z parlamentaryzmu...
        Ale pozostaje wiele kwestii otwartych i znaków zapytania.
        Władza jest koncentrowana w rękach przywódcy. Ale nie wiemy jaką rolę w sprawowaniu tej władzy odgrywa jego najbliższe otoczenie. Czy jest to dwór, który doradza i intryguje, czy oligarchia - która realnie współdecyduje.
        Niejasne są też struktury PiS-owskiej władzy. W autorytarnym systemie monopartyjnym PZPR struktury partyjne - na wzór sowiecki - otwarcie dublowały struktury państwa. Władza I Sekretarza wymagała budowania consensusu w partii i podlegała jakiejś kontroli struktur partyjnych. Były Zjazdy, był Komitet Centralny, Biuro Polityczne, Sekretarze zawiadujący resortami. Były Komitety Wojewódzkie, lokalne egzekutywy... które nie były tożsame z terenową administracją państwową.
        Zarządzanie państwem przez PiS jest bardziej niejasne.
        Przywołujesz doświadczenia fasadowej demokracji i siermiężnego autorytaryzmu II RP.
        Ale są to analogie historycznie dość odległe. Podobieństwa zaskakują, ale mogą też być mylące.
        Przez 90 lat poznaliśmy (m.in. na własnej skórze) różne, znacznie bardziej niż II RP zaawansowane autorytaryzmy i totalitaryzmy oraz nauczyliśmy się rozpoznawać ich cechy szczególne.
        Jako społeczeństwo, w swej masie (oświata, mass media - prasa, radio, telewizja, internet) - też jesteśmy inni niż w 30% analfabetyczna ludność II RP.
        Inne jest także, bardziej otwarte, jest otoczenie geopolityczne.
        PiS próbuje to zmienić i zbudować wokół Polski kurtynę. Jeszcze nie żelazną, ale zauważalną.
        To co obserwujemy to bardziej proces dystansowania się od wartości Świata Zachodniego i przechodzenia od demokracji liberalnej do dyktatury autorytarnej.
        Formowanie się nowego ustroju jest in statu nascendi i być może to sprawia, że cechy autorytaryzmu są trudniej rozpoznawalne. a rugowanie demokracji - jak odkrawanie salami plasterek po plasterku - bardziej (to modne dziś słowo) - "hybrydowe".
        • iza.bella.iza Chwilowo III PR zepchnięto do narożnika:( 23.05.16, 02:18
          To tylko bardziej bezczelna powtórka z rozrywki:( Austria miała swojego Haidera, Włochy Berlusconiego, Grecja ma ... Siridę (czy jakoś tam)... Demokracja ma to do siebie, że czasem ciemny lud zdobywa większość, bo daje się nabierać na lansowane w kampaniach wyborczych tzw. "nowe twarze" (u nas ostatnio Duda i Szydło) i nie zagląda za kurtynę. Szkoda tylko tych paru lat regresji...
          • maksimum Re: Chwilowo III PR zepchnięto do narożnika:( 23.05.16, 05:40
            iza.bella.iza napisała:

> Szkoda tylko tych paru lat regresji...
            ----------
            Regresja w okradaniu Polski przez PO/PSL jest permanentna,bo ludzie pojda za to do wiezienia,by dobrze ja pamietac.
          • marynazmlyna Re: Chwilowo III PR zepchnięto do narożnika:( 23.05.16, 05:43

iza.bella.iza napisała:

> Szkoda tylko tych paru lat regresji...
            ----------
            Regresja w okradaniu Polski przez PO/PSL jest permanentna,bo ludzie pojda za to do wiezienia,by dobrze ja pamietac.
    • sun_jatsen Re: Jak nazwać ustrój polityczny Polski Kaczyński 22.05.16, 18:41
      Jasne.
      Odkryję Amerykę.
      Kaczyński powinien objąć funkcję premiera jako lider zwycięskiej partii.
      To,że nie objął, to największy błąd Kaczyńskiego. Przelicytował zdecydowanie.
      Szydło, to jednak równie marna premierzyca jak i Kopacz.
      • cronny Re: Jak nazwać ustrój polityczny Polski Kaczyński 22.05.16, 19:16
        Myślę, że Kaczyński chce zwiększyć swą władzę, a nie zmniejszyć. Premierem już był i zna ograniczenia. Konstytucja, ustawy, sądy i trybunały, samorządy, Europa, Ameryka, gospodarka w rękach prywatnych, niezdyscyplinowane media, naciski lobby wewnętrznych i zewnętrznych.

Jemu bardziej by odpowiadalo polaczenie funkcji I Sekretarza, Premiera, Prezydenta i najwyższego Sędziego Sadu Ostatecznego.
        • danka1 Re: Jak nazwać ustrój polityczny Polski Kaczyński 22.05.16, 19:25
          Schmitt i Ehrlich mówią wszystko.Hitlerowiec i komuch ze stalinowskiej szkoły.
    • snajper55 Nazizm 22.05.16, 19:18
      Czyli narodowy socjalizm.

S.
      • sun_jatsen Re: Nazizm 22.05.16, 19:29
        snajper55 napisał:

> Czyli narodowy socjalizm.
        >
        > S.

To już przesada.
        Narodowy socjalizm był w III Rzeszy, a Polska nie przypomina mi III Rzeszy w żadnym przypadku.
        Kaczor steruje z tylnego siedzenia, co jest niepokojące, bo mieliśmy już takiego premiera sterowanego z tylnego siedzenia a był nim Jerzy Buzek.
        Wiadomo jak skończyła partia, którą sterował Krzaklewski.
        Powtarzam, pierwszy błąd Kaczora, to nie objęcie funkcji premiera, gdyż Beata jest niestety słaba w tej roli.
        Drugi błąd to eskalacja sporu o TK. Daje to niezbędne paliwo opozycji.
        Wczoraj założyłem wątek,że PiS powinien w tej sprawie odpuścić, pójść do Canossy. Nikt jednak się w tym wątku nie wypowiedział.
        Przyznam,że w tym sporze najwięcej racji ma muzyk Kukiz, ale nikt z głównych aktorów nie chce pójść na kompromis.
        Źle się sie dzieje w państwie Duńskim....to znaczy Polskim.
        • sun_jatsen Re: Nazizm 22.05.16, 19:33
          Korekta, powinno być " nieobjęcie funkcji premiera"........
    • erka-4 skoro masz taką pilną POtrzebę... 22.05.16, 19:26
      ...to możesz nazwać jak chcesz,ja mam dla ciebie taką propozycję obecnej nazwy:

Krótka nazwa: PRW - Polska z Ruiny Wychodząca.

W takiej sytuacji Konstytucja jest mało przydatna,bo jak sam widzisz ona najlepiej broni i chroni złodziei i różną inną swołocz.
      Wiem co mówię,bo przeżyłem cały czas tej polskiej transformacji w pełni sił umysłowych,dziś komuś się może wydawać,że ma do czynienia z idiotą jeśli mnie słucha i ja mu się nie dziwię,bo taka jest prawda,każdy by zidiociał kto Wałęsy i Balcerowicza słuchał i to co dziś mamy z tymi gadkami porównał.
      Jak można być normalnym jeśli się na reformy Balcerowicza patrzy,który dziś nam swój licznik długów pokazuje.
      No to kto narobił tyle długów ???
      Krasnoludki ???
      Fakt,to prawda prawdziwa,krasnoludki w czerwonych czapeczkach

A zatem proponowana nazwa na razie wystarczy,za czas jakiś zmienimy Konstytucję,którą komuchom damy PO łebie.

Może się uda.

p.s.
      Wałęsa zapewniał,że będzie Japonia w Polsce,a Balcerowicz zamienił dług polski na dziesięciokrotnie większy.
      No to jest chociaż w tym postęp i to bardzo znaczny.

No ale,przynajmniej mamy autostrady,tylko po co mi one skoro rowerem jeździć się tam nie da.
      • snajper55 Re: skoro masz taką pilną POtrzebę... 22.05.16, 19:32
        erka-4 napisał:

> ...to możesz nazwać jak chcesz,ja mam dla ciebie taką propozycję obecnej nazwy:
        >
        > Krótka nazwa: PRW - Polska z Ruiny Wychodząca.

PRW - Polska w Ruinę Wchodząca

> W takiej sytuacji Konstytucja jest mało przydatna,bo jak sam widzisz ona najlep
        > iej broni i chroni złodziei i różną inną swołocz.

Konstytucja chroni ustrój demokratyczny, który nie pasuje obecnie rządzącym Polską nazistom.

S.
        • sun_jatsen Re: skoro masz taką pilną POtrzebę... 22.05.16, 19:35
          snajper55 napisał:

> erka-4 napisał:
          >
          > > ...to możesz nazwać jak chcesz,ja mam dla ciebie taką propozycję obecnej
          > nazwy:
          > >
          > > Krótka nazwa: PRW - Polska z Ruiny Wychodząca.
          >
          > PRW - Polska w Ruinę Wchodząca
          >
          > > W takiej sytuacji Konstytucja jest mało przydatna,bo jak sam widzisz ona
          > najlep
          > > iej broni i chroni złodziei i różną inną swołocz.
          >
          > Konstytucja chroni ustrój demokratyczny, który nie pasuje obecnie rządzącym Pol
          > ską nazistom.
          >
          > S.

Polską nie rządzą naziści. PiS to partia katolicka, podobnie jak i PO.
          • erka-4 Re: skoro masz taką pilną POtrzebę... 22.05.16, 20:11
            sun_jatsen napisał:

Polską nie rządzą naziści. PiS to partia katolicka, podobnie jak i PO.

- uważasz,że to źle,przecież wiara katolicka to wiara chrześcijańska,zgodna z Preambułą polskiej Konstytucji oraz chrześcijańskimi zasadami europejskiej cywilizacji.

Źle się dzieje tam,gdzie od tych zasad odchodzą.
            Bez zasad każde zwierze żyć może,no ale Człowiek to Człowiek,no nie ?
            Musi się kierować zasadami.
            • adam.eu Re: skoro masz taką pilną POtrzebę... 22.05.16, 20:20
              erka-4 napisał:

> [i]sun_jatsen napisał:

> Źle się dzieje tam,gdzie od tych zasad odchodzą.
              > Bez zasad każde zwierze żyć może,no ale Człowiek to Człowiek,no nie ?
              > Musi się kierować zasadami.

Odchodzą, odchodzą od zasad obecnego papieża.
              Jakoś nikomu się nie przeciwstawiasz.
            • snajper55 Re: skoro masz taką pilną POtrzebę... 23.05.16, 03:50
              erka-4 napisał:

> Źle się dzieje tam,gdzie od tych zasad odchodzą.
              > Bez zasad każde zwierze żyć może,no ale Człowiek to Człowiek,no nie ?
              > Musi się kierować zasadami.

Jakimi to zasadami kierują się tacy ludzie jak Kaczyński, Duda czy Szydło? Jakimi to zasadami kierują się inni? Nie zabija się ze strachu przed karą a nie z powodu jakichś zasad. Co się dzieje gdy kara nie grozi pokazało Jedwabne, Rwanda, Wołyń i inne miejsca.

S.
              • sun_jatsen Re: skoro masz taką pilną POtrzebę... 23.05.16, 07:27
                Jakimi to zasadami kierują się tacy ludzie jak Kaczyński, Duda czy Szydło? Jakimi to zasadami kierują się inni? Nie zabija się ze strachu przed karą a nie z powodu jakichś zasad. Co się dzieje gdy kara nie grozi pokazało Jedwabne, Rwanda, Wołyń i inne miejsca.

Puk,puk,puk......
                Porównanie Jedwabnego do Rwandy i Wołynia to jak porównanie mrówki do słonia.
                • snajper55 Re: skoro masz taką pilną POtrzebę... 24.05.16, 13:20
                  sun_jatsen napisał:

> Jakimi to zasadami kierują się tacy ludzie jak Kaczyński, Duda czy Szydło? Jak
                  > imi to zasadami kierują się inni? Nie zabija się ze strachu przed karą a nie z
                  > powodu jakichś zasad. Co się dzieje gdy kara nie grozi pokazało Jedwabne, Rwand
                  > a, Wołyń i inne miejsca.
                  >
                  > Puk,puk,puk......
                  > Porównanie Jedwabnego do Rwandy i Wołynia to jak porównanie mrówki do słonia.

No to porównam Jedwabne w Polsce do Gikondo w Rwandzie i do Parośli I na Wołyniu. Teraz OK? Brak groźby kary rodzi zbrodnie. Zasady nie mają nic do rzeczy. Mordowali katolicy, muzułmanie, buddyści, ateiści.

S.
          • snajper55 Re: skoro masz taką pilną POtrzebę... 23.05.16, 03:46
            sun_jatsen napisał:

> Polską nie rządzą naziści. PiS to partia katolicka, podobnie jak i PO.

Tak katolicka jak NSDAP. Gott mit uns.

S.
        • erka-4 Re: skoro masz taką pilną POtrzebę... 22.05.16, 20:02
          snajper55 napisał:

Konstytucja chroni ustrój demokratyczny, który nie pasuje obecnie rządzącym Polską nazistom.

- widzę,że masz poczucie humoru więc spytam:
          Wiesz co to jest demokracja ?

Bo dla mnie to taki wielki garnek,do którego wszystko można wrzucić.
          Zaznaczam,że nie jestem zwolennikiem nazizmu,bo jestem Polakiem,ale Nazista też może twierdzić,że jest demokratą,dla siebie i dla swoich towarzyszy,a podludzie nic dla niego nie znaczą.

Pan prezes twierdzi,że jest demokratą a łamie polską Konstytucję,no to jak,rozumiesz coś z tego ?
          Oczywiście mam na myśli prezesa Rzeplińskiego,bo ten którego ty masz na myśli siedzi sobie grzecznie w pierwszej ławce w polskim Sejmie i niewiele go słychać.
          A ja jedynie słyszę,że wszystkiemu winien prezes Kaczyński.
          Dlaczego ?

Czy połowa Sejmu to idioci ?
          No to się cieszę,jestem do nich podobny.
          • snajper55 Re: skoro masz taką pilną POtrzebę... 24.05.16, 13:30
            erka-4 napisał:

> snajper55 napisał:
            >
            > Konstytucja chroni ustrój demokratyczny, który nie pasuje obecnie rządzącym Pol
            > ską nazistom.

>
            > - widzę,że masz poczucie humoru więc spytam:
            > Wiesz co to jest demokracja ?
            >
            > Bo dla mnie to taki wielki garnek,do którego wszystko można wrzucić.
            > Zaznaczam,że nie jestem zwolennikiem nazizmu,bo jestem Polakiem,ale Nazista też
            > może twierdzić,że jest demokratą,dla siebie i dla swoich towarzyszy,a podludzi
            > e nic dla niego nie znaczą.

Tak jak rasista może twierdzić, że jest katolikiem i kocha swych bliźnich. A te czarnuchy to przecież małpy a nie jego bliźni.

> Pan prezes twierdzi,że jest demokratą a łamie polską Konstytucję,no to jak,rozu
            > miesz coś z tego ?
            > Oczywiście mam na myśli prezesa Rzeplińskiego,bo ten którego ty masz na myśli s
            > iedzi sobie grzecznie w pierwszej ławce w polskim Sejmie i niewiele go słychać.
            > A ja jedynie słyszę,że wszystkiemu winien prezes Kaczyński.
            > Dlaczego ?

Czyż nie dlatego, że to Kaczyński ciągnie za wszystkie sznurki w PiS?

> Czy połowa Sejmu to idioci ?
            > No to się cieszę,jestem do nich podobny.

Nie, nie idioci, choć i idiotów jest tam pewna liczba. Część to ludzie oszukani przez propagandystów pislamskich (tak jak ludzie wierzący w Zamach), ludzie wierzący w Dobrą Zmianę, złą UE, złodziei z PO. Część to karierowicze gotowi na każdą podłość dla kasy, władzy czy zapisania się w historii. Część to zniesmaczeni łamaniem prawa przez PiS ludzie, chcący naprawiać PiS od środka. Do których jesteś podobny?

PS. Podobnie było w PZPR. Przypuszczam, że podobnie było w NSDAP.

S.
      • ukos Targowica z natury nienawidzi konstytucji 22.05.16, 23:09
        erka-4 napisał:

> Konstytucja jest mało przydatna
        > zmienimy Konstytucję

Nic nowego, to już było.
        • erka-4 Re: Targowica z natury nienawidzi konstytucji 23.05.16, 06:30
          ukos napisał:
          Nic nowego, to już było.

- no właśnie było i należy to zmienić bo cuchnie komunizmem.
          W Konstytucji wyraźnie musi być napisane,że ideologia komunistyczna i faszystowska uznane są za zbrodnicze i a nie jedynie za zakazane.
          Kto to widział,żeby zbrodniarza grzebać w ziemi z państwowymi honorami w demokratycznym państwie ???
          Z kapłanem owszem,bo nawet największy zbrodniarz ma prawo do boskiej łaskawości jeśli Boga o łaskę poprosi.
          • x2468 Re: Targowica z natury nienawidzi konstytucji 23.05.16, 08:05
            Komunizmem to pachnie zmiana Konstytucji. Hitler i Lenin rowniez zaczynali od zmiany konstytucji.
            Nie w ziemi lecz na Wawelu a kapłona to każdy jeśli chce może odpowiedniego zamówi. Dzisiaj w miastach nawet 1/3 pogrzebów obywa się bez pijawki.
            Kaczyzm to nic innego jak od dawna znany narodowy-socjalizm. Jeden wuc, jeden naród, jedna wucowska partia.
    • bogucjusz Katolszewizm. n/t 22.05.16, 20:04
    • adam.eu Re: Jak nazwać ustrój polityczny Polski Kaczyński 22.05.16, 20:15
      Nie wiem, jak go nazwać.
      Ale jest to dwuwładza, ustawodawcza i wykonawcza pod kontrolą Prezesa.
      Warto by jeszcze przeanalizować wpływy tego z Torunia.
    • m.c.hrabia Re: Jak nazwać ustrój polityczny Polski Kaczyński 22.05.16, 20:20
      nic nowego , do wyboru do koloru,
      putinizm,castryzm,stalinizm ,hitleryzm , ....co komu pasuje.
    • iza.bella.iza Kaczokracja:) 22.05.16, 22:35
      Czyli reżim na krótkich nóżkach, który wkrótce dostanie zadyszki. Liczę na rolników, którzy głosowali na PiS, a którym tenże PiS odebrał prawo obrotu ich własnością czyli ziemią. Tylko patrzeć gnojowicy w Al. Ujazdowskich i taczek dla Szydło.
      • maksimum Re: Kaczokracja:) 23.05.16, 05:36
        iza.bella.iza napisała:

> Czyli reżim na krótkich nóżkach, który wkrótce dostanie zadyszki.

Wkrotce tzn kiedy?
        Za 3,5 roku?

> Liczę na rolników, którzy głosowali na PiS, a którym tenże PiS odebrał prawo obrotu ich włas
        > nością czyli ziemią. Tylko patrzeć gnojowicy w Al. Ujazdowskich i taczek dla Szydło.
        ---------
        PiS odebral prawo obrotu ziemia spekulantom,ktorzy nie sa rolnikami,bo rolnicy moga jaw dalszym ciagu kupowac i sprzedawac.
    • magdolot Re: Jak nazwać ustrój polityczny Polski Kaczyński 23.05.16, 01:19
      Ale też - czy poprawne jest nazywanie takiej mieszaniny wiernopoddaństwa, lizusostwa i uzurpacji jakąś formą dyktatury?
      ------------------------------------------------

Tak. Bardzo poprawne. Proponuję: doopowłaziura.
    • czekam.na.lewice nazwę podałem kilka lat temu.... 23.05.16, 07:41
      ....Wiosna Ludzików :)
    • czekajacy.na podałem już parę lat wstecz..... 23.05.16, 08:05
      ...Wiosna Ludzików.
    • czekam.na.lewice po prostu : Wiosna Ludzików n/t :) 23.05.16, 08:05
    • qwardian Re: Jak nazwać ustrój polityczny Polski Kaczyński 23.05.16, 08:06

Ekonomicznie jak cały świat globalny, który pragnie g

shop-thumb-4

shop-thumb-4.

prev

next

.

D4

COMPATIBLE WITH

IMR / Li-ion / LiFePO4:
      26650, 22650, 18650, 18490, 18350, 17670,
      17500, 16340(RCR123), 14500, 10440

Ni-MH / Ni-Cd:
      AA, AAA, AAAA, C

INPUT

AC 100-240V 50 / 60Hz
      0.35A(MAX) 10W
      DC 12V 1A

OUTPUT

4.2V ± 1% / 3.7V ± 1% / 1.48V ± 1%
      0.375A*4 / 0.75A*2

Ustrój ekonomiczny globalny, bowiem wszyscy pragną podróżować faszystowskimi samochodami z Japonii, Niemiec i Włoch. Kulturowo żydowski, ale nie ten stepowy reprezentowany przez Michnika, tylko żydowsko-biblijno-religijny bliski katolicyzmowi...
      • x2468 Re: Jak nazwać ustrój polityczny Polski Kaczyński 23.05.16, 08:35
        "Ustrój ekonomiczny globalny, bowiem wszyscy pragną podróżować faszystowskimi samochodami z Japonii, Niemiec i Włoch. Kulturowo żydowski, ale nie ten stepowy reprezentowany przez Michnika, tylko żydowsko-biblijno-religijny bliski katolicyzmowi..."

Idiota
        • qwardian Re: Jak nazwać ustrój polityczny Polski Kaczyński 23.05.16, 08:49

Ponieważ redagując mój wpis jednocześnie testowałem moją nową ładowarkę Nitecore Digi D4, której instrukcję drukowałem, ukazała się ona w części powyżej. Polecam ją gorąco bo żadna inna poza La Crosse tej roli nie spełnia. To wszystko na marginesie tego wątku...
    • zapijaczony_ryj Kaczystowskim z tylnego siedzenia 23.05.16, 08:38
      Taki wolski KAczyzm!
    • benek231 PiS to niewatpliwie partia faszystowska :O) 23.05.16, 15:30
      Jest to partia narodowo-socjalistyczna z szeregiem cech faszystowskich (nacjonalizm, elityzm, antydemokratyzm, irracjonalizm...) i z wlasna unkalna osobowoscia. To partia wspomagana przez kler katolicki, ktorego celem takze jest wyeliminowanie liberalizmu z demokracji. Klerowi liberalizm przeszkadza z uwagi na narzucona rownosc kk z innymi podmiotami, podczas gdy faszystom liberalizm zabranialby robic co zechca, tylko dlatego, ze (chwilowo) maja wiekszosc. Gdyby kaczysci-faszysci dodali sobie nazistowska idelogie wowczas byliby nazistami, a tak z dodatkiem ideologii katolickiej - sa klero-faszystami. Innymi slowy klerowi i faszystom bardzo po drodze w Polsce. Sam ustroj panstwa jest w trakcie transformacji i jest o krok od demokratury. Pytanie tylko czy demokratura zadowoli faszystow(?)

Na marginesie, demokracja obciosana z liberalizmu szybko przeistacza sie w roznego rodzaju autorytarne rezymy. Po prostu rzadzaca wiekszosc nie ma nad soba kontroli i pozwala sobie na coraz to wiecej.
    • xystos Re: Jak nazwać ustrój polityczny Polski Kaczyński 23.05.16, 15:36
      Polska krajem Narodowo-Chrzescijanskim

to nie kraj dla zydow i innych mentow
      • adam.eu Re: Jak nazwać ustrój polityczny Polski Kaczyński 23.05.16, 19:40
        xystos napisał:

> Polska krajem Narodowo-Chrzescijanskim
        >
        > to nie kraj dla zydow i innych mentow

Twoim zdaniem Polska krajem Narodowo-Chrześcijańskim o zabarwieniu nazistowsko-faszystowskim?

I co ja Twoim zdaniem mogę robić w Polsce?
      • ukos Pisownia "prawdziwego Polaka" 23.05.16, 20:05
        xystos napisał:

> mentow
    • ukos Szwagryzm 23.05.16, 20:02
      Horda szwagrów obsiada właśnie wszystko, co się da.
    • piq jaczejkokracja,... 23.05.16, 23:42
      ...potomek starachowickiego enkawudowskiego materaca na zlecenie sowieckie stworzył bolszewicką jaczejkę, która właśnie rządzi Polską.
    • rirei Re: Jak nazwać ustrój polityczny Polski Kaczyński 24.05.16, 13:10
      kaczyzm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka