Gość: Arek Z prasy elbląskiej - cytat: IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 29.09.04, 11:17 Nie róbcie z Łopackiej takiej biednego, pokrzywdzonego niewiniątka! Widać, że nie macie pojęcia co naprawdę działo się w Biedronce przy Grunwaldzkiej (tam pracowała). Właściwie to właściciel Biedronki powinien teraz ją podać do sądu za te wszystkie przekręty, machlojki, za traktowanie podwładnych itp. Dużo możnaby wymieniać. To nie ona zasługuje na te pieniądze, tylko pracownicy, którzy odwalali za nią całą robotę i często bronili jej tyłka. A ona w zamian traktowała ich jak szmaty. W ogóle to robiła w tym sklepie co sobie chciała. Czemu nadgodziny pracowników wpisywane były ołówkiem, a po przejściu przez ręce pani kierownik w ogóle znikały??? W żadnym wypadku nie bronię w tej chwili Jeronimo Martines (właściciela sieci Biedronek), bo bez wątpienia są winni wszystkim zarzutom. Chodzi o to, że Łopacka, pracując w Biedronce, dostała już swoje (i to z dużą nadwyżką). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anti-martins Re: Biedronko, płać IP: *.poczta.wroclaw.pl / 195.205.145.* 29.09.04, 11:41 I bardzo dobrze ci, Martins. Nauczcie się szanować ludzi i ich pracę. Nie dość, że te kolosy nie płacą podatków, to jeszcze wprowadzają ludzi w XIX wiek. Martins, se nao sabes apreciar a gente na Polonia, vate daqui, nao vais fazer aqui tuas colonias. Morte ao capitalismo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mac Re: Biedronko, płać IP: *.menta.net 29.09.04, 18:22 Gość portalu: anti-martins napisał(a): > I bardzo dobrze ci, Martins. Nauczcie się szanować ludzi i ich pracę. Nie dość, że te kolosy nie płacą podatków, to jeszcze wprowadzają ludzi w XIX wiek. Pierwsza logiczna uwaga: podczas gdy na Zachodzie jest kapitalizm XXI wieku, w Polsce jest on z wieku XIX. Tylko patrzec, jak zlikwiduja 1 Maja i trzeba bedzie przeprowadzic Rewolucje 1905 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
joly.roger Re: Biedronko, płać 29.09.04, 20:09 Gość portalu: mac napisał(a): > Pierwsza logiczna uwaga: podczas gdy na Zachodzie jest kapitalizm XXI wieku, w > Polsce jest on z wieku XIX. Tylko patrzec, jak zlikwiduja 1 Maja i trzeba > bedzie przeprowadzic Rewolucje 1905 roku. A potem co? Rewolucje Pazdziernikowa? Ty juz lepiej nie kombinuj ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Breslauer BIEDRONKO ,BIEDRONKO ... IP: 62.119.24.* 29.09.04, 12:17 ... a co z LIDLEM kochani ludzie ? Czy oni tez zlodzieje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malina Re: Biedronko, płać IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 29.09.04, 12:25 A ja bym wolała płacić więcej za żywność i dostawać więcej za nadgodziny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AJ Re: Biedronko, płać IP: *.litnet.bmj.net.pl / *.bmj.net.pl 29.09.04, 12:28 Jak tak bardzo chciała to mogła zrezygnować z pracy w Biedronce. Ciekawe jednak jest czego wymagała od swoich pracowników i kogo oni będą pozywać do sądu. Ja pozwałbymn Panią kierowniczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
joly.roger Re: Biedronko, płać 29.09.04, 20:12 Gość portalu: AJ napisał(a): > Jak tak bardzo chciała to mogła zrezygnować z pracy w Biedronce. Ciekawe jednak > > jest czego wymagała od swoich pracowników i kogo oni będą pozywać do sądu. Ja > pozwałbymn Panią kierowniczkę. No i nic bys mnie wygral, bo to nie z kierowniczka podpisywales umowe, tylko z pracodawca - czyli firma JDM. To ona odpowiada za lamanie prawa pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Biedronko, płać IP: *.icpnet.pl 29.09.04, 20:48 No i nic bys mnie wygral, bo to nie z kierowniczka podpisywales umowe, tylko z > pracodawca - czyli firma JDM. To ona odpowiada za lamanie prawa pracy. Za przestrzeganie czasu pracy odpowiedzialny jest bezpośredni przełożony Odpowiedz Link Zgłoś
andrrzej obóz pracy biedronka i inne sieci dyskontowe 29.09.04, 12:49 dobrze się stało że zapadł wyrok skazujący biedronke to co oni robią z pracownikami jest horrorem, wściekłym prymitywnym kapitalizmem żywcem z XIX wieku,kierownikami takich sklepów są w wiekszości osoby o zapendach sadystycznych, poniżając i wykożystyjąc pracowników bez skrupułów, doskonale wiedząc że 99% pracowników będzie pokornie wykonywać ich polecenia z obawy przed utratom pracy, przy oficjalnym 20% bezrobociu mogą sobie sieci dyskontowe pozwolić na takie nieludzkie traktowanie i wykożystanie pracowników, tak się dzieje w "państwie prawa" iprzy istnieniu kodeksu pracy. może ten wyrok coś zmieni miejmy nadzieje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realo Re: Biedronko, płać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.04, 12:50 Ludziska, "Biedronka" ? Toż podobna sytuacja jest w 80 lub 90 procentach firm.A gdzie są związki zawodowe które rozslawily III RP w swiecie? Np taki szef Solidarności Stoczni Gdańskiej niejaki Gałęzewski dla roboli czasu nie ma ,zaklada komitet obrony prałata Jankowskiego.Jak ktos chce wiedzieć jak sie pracuje w stoczni i jak wogole tam wygląda niechaj zapyta pierwszego z brzegu stoczniowca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normalny początek IP: *.katowice.pik-net.pl 29.09.04, 13:07 no dobra, biedronke mamy już za sobą... a co z pozostałymi sklepami?myślicie, że takie rzaczy dzieja się tylko w biedronce??real,tesco,albert i kupa innych, te same praktyki... Odpowiedz Link Zgłoś
indris "Za wami pójdą inni" 29.09.04, 13:20 To był tytuł jednego z pierwszych filmów Wajdy (na zupełnie inny temat zresztą), ale to może pasować do tej sytuacji. Pewne przykłady mogą być zaraźliwe. I oby ten się stał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BELIAL Re: Biedronko, płać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.04, 13:17 A może ktoś weżmie się za dupę właścicielom firm ochroniarskich.W tych "firmach" w calym kraju pracuje około 220 tysiecy niewolników.Czy dlatego ,ze w większości wlaścicielami są byli esbecy lub gliniarze nikt nie chce lub nie może ruszyć tematu?Ciekawostka, w firmach ochroniarskich pracuja tysiące byłych mundurowych majacych gruptry inwalidzkie od psychiatrów.Kto im wydał licencje,pozwolanie na broń i zatrudnił do pracy z bonia palną ?Chyba ,że maja lewe renty i nie są psycholami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktosia Re: Biedronko, płać IP: *.optimedia.com.pl 29.09.04, 13:53 chciałabym coś napisać od siebie zanim przeczytam jakiekolwiek opinie. Moim zdaniem takie traktoweanie sami sobie wypracowaliśmy, ja rozumiem że pracy dziś nie ma i że jest ciężko, ale nigdy nie bedzie lepiej jeśli bedziemy przystawać na taki stan rzeczy. nie sądzicie, ze gdyby nie było chętnych do pracy za niecałe 3 zł/godz to by musieli tę kwotę podnieść, zeby przekonać ludzi do pracy. Pozdrawiam i życzę ludziom którzy są niewolnikami w naszym kraju, aby jakos się z tego podnieśli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mkopek Re: Biedronko, płać IP: *.ericsson.net 29.09.04, 18:43 Obawiam sie, ze nie masz racji. To jest konkurencja na rynku pracy. Zapewniam Cie, ze jesli te osoby nie chcialyby pracowac za to wynagrodzenie, to znajdzie sie moze i po dwoch na ich miejsce, ktorzy z checia wezma ta prace, bo lepiej jest pracowac za 3zl/godz niz wcale. I sa tacy ktorzy zazdroszcza takze i tym pracownikom biedronki, ze oni maja prace. Jedyny sposob na zwiekszenie pracy, to zwiekszenie konkurencji wsrod pracodwacow. Tzn. musimy sami tworzyc miejsca pracy. Dopoki Polacy nie beda przedsiebiorczy, a rzad nie przestanie Polakom w tym przeszkadzac dotad nie bedzie lepiej na rynku pracy. Przeciez gdyby Ci pracownicy zalozyli sklep, w ktorym by pracowali po 10-12 godz za 3zl/godz to byliby konkurencyjni dla 'Biedronki'. Zakladajc kilka sklepow w sieci mogliby uzyskac zblizone ceny u dostawcow. W koncu pewnie byliby na tyle konkurencyjni, ze mogliby zarabiac wiecej. Ale u nas, jesli ktos sie bierze za biznes to chce w rok zarobic na dom z basenem, samochod i sekretarke, wiec musi oszukiwac, krasc i wykorzystywac innych. Patrzac na to od innej strony, mozna tez powiedziec, ze Ci pracujacy w 'Biedronce' sa sami sobie winni, bo nie potrafili sie postarac o lepsza prace. Moze odpuscili sobie w szkole, moze nie chcialo im sie isc na studia i zakuwac po nocach, lub poszli na takie gdzie zaliczas sie za to, ze placi sie za czesne. Jesli juz jest sie na tych studiach, to zeby byc konkurencyjnym na rynku pracy trzeba ten okres mocno przepracowac. Pewnie powiecie, ze nie wszyscy moga sobie pozwolic na studia bo sa np z biednej rodziny i musza isc do pracy po podstawowce/ zawodowce. Pewnie, ze macie racje. Ale sa przeciez i tacy, ktorzy jednoczesnie studiuja (naprawde sie uczac) i zarabiaja na wlasna rodzine. Pewnie, ze znaczenie maja tu takze wrodzone zdolnosci, ale kapitalizm ma to do siebie, ze premiuje tych zdolniejszych. Zazwyczaj lepsza prace maja ci lepsi, zdolniejsi, bystrzejsi i lepiej potrafiacy zdobyc dobra posade. Taki wlasnie jest kapitalizm. Na argument, ze nie moze byc samych magistrow, bo kto by pracowal w 'Biedronce' odpowiem, ze wiecej dobrych magistrow oznacza takze wyzsza pensje dla pracownikow 'Biedronki', bo mniej chetnych do pracy w supermarkecie. Z Nadmiarem wykwalifikowanych pracownikow na pewno nie bedzie problemu, pewnie bez wiekszej trudnosci znajda sobie prace w Unii Europejskiej, jesli beda lepsi od np. Anglikow czy Hiszpanow. Tak wiec widzisz nie wystarczy powiedziec nie bierzmy pracy za 3zl/godz bo nie wszyscy moga sobie na to pozwolic. I dopoki takich bedzie wielu, za tyle beda musieli pracowac. Wiem bo sam tez pracowalem w fabryce z minimalna krajowa, ale nie trzymalem sie jej kurczowo tylko szukalem lepszej pracy i znalazlem. Moj stary pracodawca jak sie dowiedzial, ze odchodze (nawet nie mialem umowy na stale tylko przdluzal co 3 miesiace na czas okreslony), to nie wyplacil mi ostatniej pensji. Teraz leje na niego, bo wiecej miesiecznie place podatku, niz on mi byl winien. Jedynym sposobem na niewyzyskiwanie nas przez innych, jest nasza wlasna zaradnosc i przedsiebiorczosc. Byc moze moglyby pomoc tez silne zwiazki zawodowe. Gdyby do zwiazku nalezalo 90% pracwonikow takiego supermarketu i wszyscy by zastrajkowali a do tego nie pozwolili by pracowac innym, to pracodawca musialby polepszyc place, nawet kosztem podniesienia cen. Zwiazek powinien walczyc tylko o place swoich czlonkow i wtedy wszyscy by chcieli nalezec do zwiazku i strajkowac z pozostalymi. Popatrzmy na strajki np. we Francji czy innych krajach UE. Ale zadania zwiazkowcow nie moga tez byc zbyt wygorowane, bo zaklady zaczna padac a nikomu nie bedzie sie oplacilo tworzyc miejsc pracy. Uff rozpisalem sie troche, ale w gospodarce tak jaki w zyciu nic nie jest proste. Moja wypowiedz tez opiera sie na uproszczeniach, by mogla sie zmiescic na forum. pozdrawiam wszystkich przedsiebiorczych Polakow mkopek Odpowiedz Link Zgłoś
kicior99 Re: Biedronko, płać 29.09.04, 13:53 Jebie dronka to wyjatkowo szkodliwa firma. Caly czas czekam na wyrok w sprawie o wykorzystywaniu kobiet w ciazy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolita Re: Biedronko, płać IP: *.mclink.it 29.09.04, 15:01 To moze w koncu spoleczenstwo zrozumie jakim cudem Biedronka oferuje takie niskie i atrakcyjne ceny. Oszczedza nie wyplacajac nadgodzin pracownikom. I nie tylko, mysle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rogal Urzad finansowy juz zaciera rece za te nadgodziny. IP: *.dip.t-dialin.net 29.09.04, 15:58 Urzad finansowy juz zaciera rece za te nadgodziny.A ta pani bedzie musiala na nowo obliczyc swoje dochody.Biedronka jak bedzie cwana to moze zaskarzyc ten wyrok! bo tutaj nie moze mowy o "odszkodowaniu" tylko o wyplaceniu godzin nadliczbowych .I nie wiadomo czy na ten temat cos pisalo w umowie u tej Pani? Bo jezeli nie -pisalo to nie miala prawa ich wykonywac!Pisze tak, chociaz mi zal tej Pani ale rownierz tych kiepskich Adwokatow od Portugalczykow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Benia Re: Biedronko, płać IP: *.icpnet.pl 29.09.04, 16:38 To kłamstwo, że zapadł precedensowy wyrok i że "ruszy lawina". Takie sprawy toczą się od kilku lat przeciwko Biedronce w sądach pracy całego kraju, jedni wygrywają, inni nie. Nie chodzi tu o żadne "odszkodowanie" tylko wynagrodzenie za pracę w godzinach nadliczbowych, do której najczęściej zmuszają dzielne kierowniczki Biedronek, takie jak pani, która wygrała niniejszy spór. Gdy wylatują z pracy, nagle przypomina się im, że też są pokrzywdzone. Holerne kapo (to ad vocem "obozów pracy") Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: txj Re: Biedronko, płać IP: *.zamosc.mm.pl 29.09.04, 19:14 Zmuszanie ludzi do pracy ponad normatywne godziny ( za darmo)jest DRAŃSTWEM. Ale kto ma respektować prawo jak władza to takie same złodzieje jak właściciele BIEDRONKI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kayka Re: Biedronko, płać i nie wykorzystywac pracowniko IP: *.arcor-ip.net 29.09.04, 19:43 Ta Pani z Elblaga jest naprawde godna podziwu za jej odwage! Wszyscy powinni wziasc z niej przyklad i niedac sie. W Polsce testuja te metody i na zachod przenosza. Przyklad "1 Euro job" Wspolczesne niewolnictwo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janspruce Re: Biedronko, płać IP: *.cvx.algx.net 30.09.04, 02:07 JUZEK ty maly cwaniaczku szykuj kase albo szybko zwijaj interes. Po tym wyroku twoi pracownicy ci nie odpuszcza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karina Re: Biedronko, płać IP: *.visp.energis.pl 30.09.04, 19:56 pracuję w Biedronce i nie mogę zgodzić się z tymi wszystkimi rewelacjami. Przede wszystkim pracujemy po 6, no może 7 godzin dziennie i po przepracowanych pięciu dniach należy się dzień wolnego. Na przykład w zeszłym tygodniu pracowałam tylko trzy dni i to za wcale nie małe pieniądze. Myślę że wszędzie trzeba pracować ciężko a w handlu tak jest od zawsze tylko do tej pory nikt tego nie zauważał. Jak komuś się nie chce pracować to niech siedzi w domciu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WOLVERINE Re: Biedronko, płać IP: *.rtk.net.pl 06.10.04, 12:00 Doskonale wiem o tym procederz bo sam jestem pracownikiem hiper marketu i niewstety dopóki nie spadnie bezrobocie w naszym kraju inwestorzy z innych krajów beda sobie mogli pozwolić na "zbijanie kokosów" naszymi rękami. Odpowiedz Link Zgłoś
mundekm Re: Biedronko, płać 09.01.05, 22:11 Pracowałam w Biedronce kilka lat temu. Portugalczycy wprowadzili system terroru i wyzysku. Chcą się wykpić udziałem w akcji Owsiaka, cel szczytny, ale oni kpią sobie z ludzi. Zbyt długo byli bezkarni. Ile trzeba dowodó i skarg?????????????????? Niewolnictwo niech wprowadzają w swoim kraju. Zadowalające byłoby jedynie doprowadzenie do sytuacji, w której JMB stałoby się wzorcową firmą wypełniającą wszystkie obowiązki pracodawcy - tam PIP powinien prowadzić stały nadzór. Należy uprzytomnić sobie, że w większości sieci marketów dzije się to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ABBA Re: Biedronko, płać IP: *.snr.pl / 80.50.161.* 26.01.05, 18:05 WSZYSTKO CO PISZĄ I MÓWIĄ O BIEDRONCE TO FAŁSZ.PRACUJĘ SZEŚĆ LAT I NIE PAMIĘTAM ŻEBYM SPAŁ NA KARTONACH.ZA WSZYSTKIE NADGODZINY MAM ZAPŁACONE.PRACOWNICY,KTÓRZY SKARŻĄ BIEDRONKĘ JUŻ NIE PRACUJĄ I CZUJĄ SIĘ POKRZYWDZONE.TO JEST ŚMIESZNE.SKORO BYŁO TAK ZLE DLACZEGO PRACOWALI,DLACZEGO DALI SIĘ WYKORZYSTYWAĆ- JAK TWIERDZĄ?PONIEWAŻ TERAZ SĄ BEZROBOTNI MYŚLĄ ŻE ŁATWO ZAROBIĄ KASĘ JAK WYMYŚLĄ PARĘ BZDUR NA SWOJĄ STARĄ FIRMĘ.DZIWIĄ MNIE TEŻ LUDZIE,KTÓRZY W TO WIERZĄ NIE WIEDZĄC JAK JEST NAPRAWDĘ. Odpowiedz Link Zgłoś