Dodaj do ulubionych

# 5 x NIE #

11.10.16, 18:24
cyt.
"Skoro już się policzyła spora grupa kobiet w #czarny poniedziałek#, to chyba nie powinno być problemu z nagłośnieniem i wzajemnym wspieraniem akcji:

- nie chodzę do kościoła
- nie posyłam dziecka na religię
- nie chrzczę
- nie biorę ślubu kościelnego
- nie wpuszczam do swojego domu księdza chodzącego po tzw "kolędzie"

podaj dalej , nagłośnij w internecie akcję #5 x NIE# "
Obserwuj wątek
    • czekam.na.lewice Re: # 5 x NIE # 11.10.16, 18:28
      Powiedz tylko dlaczego tak osobiste rzeczy publikujesz na tym forum. Może załóż blog.
    • adam.eu Re: # 5 x NIE # 11.10.16, 18:32
      Nie tak ostro.

Osobiście nie chodzę do kościoła, ale jeżeli ktoś ma taką potrzebę, to niech chodzi.
      Niech daje na tacę np. 10 groszy.
      Co do kolędy, niech przyjdzie jeżeli chce i niech wyjdzie bez koperty, nawet jeżeli nie chce.
      • pkt4a Re: # 5 x NIE # 11.10.16, 19:10
        wyjdzie bez koperty ale z informacjami , a to jest często cenniejsze
        ostrości tutaj nie widzę , raczej widzę łagodność tej inicjatywy #5 x NIE#
        • adam.eu Re: # 5 x NIE # 11.10.16, 20:03
          pkt4a napisał:

> wyjdzie bez koperty ale z informacjami , a to jest często cenniejsze
          > ostrości tutaj nie widzę , raczej widzę łagodność tej inicjatywy #5 x NIE#

Ostro w całym społeczeństwie nie ma szans przejścia. Niektórzy liczą na zbawienie,a inni obawiają się "a co ludzie powiedzą".
          Przede wszystkim gdyby się udało odciąć od finansowania, toby inaczej zaczęli śpiewać.
          Ale czy akcja nie przyniesie nieco odwrotny skutek?
          Np PISi atak na Owsiaka przyniósł kolejny rekord orkiestry świątecznej pomocy.
      • szwampuch58 Re: ostro to w Lichienu 11.10.16, 21:40

Katastrofa licheńska podobno z samej gory,wypasione fury katabasow fajczyly sie od "spiecia"
    • kylax1 Ja nie jestem katolikiem, tylko ateistą, więc 11.10.16, 20:31
      i tak z KK nie mam nic do czynienia.
      • adam.eu Re: Ja nie jestem katolikiem, tylko ateistą, więc 11.10.16, 20:36
        A konkordat?
        A Twoje podatki nie wspomagają KK?
        • kylax1 Niestety wspomagają. 11.10.16, 21:00
          Ale Polska to dziki kraj.
          • pkt4a Re: Niestety wspomagają. 11.10.16, 21:24
            nawet reflektory oświetlające kościoły i plebanie mają podpięte pod oświetlenie publiczne , ja i ty za to płacimy
            każdy z nas corocznie ze swoich podatków i datków daje na nich kilkaset złotych , w sumie jest to wg ekonomistów ponad 10 miliardów ,można sobie policzyć ile to wychodzi na każdego z nas
            • matigrypl Re: Niestety wspomagają. 11.10.16, 21:42
              można też przełamać wrodzone lenistwo i zamiast wieści z esemesa od jaczejki dowiedzieć sie co nieco o roli różnych religii w życiu społeczeństw i wtedy ocenić pozytywy i negatywy.
              • adam.eu Re: Niestety wspomagają. 12.10.16, 07:51
                Rozwiń to trochę.
                Co jest cennego z Twojego punku widzenia?
            • kylax1 Starczyłoby na zwiększenie budżetu obronnego o 1/4 11.10.16, 21:43
              Co w sytuacji nieprzewidywalnej Rosji jest ważne. Ale jak durny suweren woli dokładać się do agentury watykańskiej, to proszę bardzo. Będzie suweren przyjmował ruskie pociski w swój pusty łeb.
            • adam.eu Re: Niestety wspomagają. 12.10.16, 07:43
              pkt4a napisał:

> nawet reflektory oświetlające kościoły i plebanie mają podpięte pod oświetlenie
              > publiczne , ja i ty za to płacimy
              ......................

Nawet nie przypuszczałem, że tak może być. Kto, kiedy i na jakiej podstawie prawnej podłączył ich do oświetlenie publicznego?
    • pkt4a Re: # 5 x NIE # 12.10.16, 04:07
      może do modernizacji dla niektórych poz.1 , jeszcze chodzę ale nie daję już na tacę ?
      • matigrypl Re: # 5 x NIE # 12.10.16, 06:38
        Czy do waszych zakutych łbów nie wpadła myśl że pustkę po religii trzeba czymś wypełnić. Apele wojujących ateistów chcących uszczęśliwiać na siłe są kompletnie pozbawione sensu. Tu nie wystarczy taka czy inna ideologia tu potrzeba działań praktycznych i nie mam na myśli działań typu zomowskiego. To jest proces społeczny i społeczeństwo musi do tego dorosnąć. Politycy raczej doopska nie ruszą bo kościół bardzo mocno ich wspomaga. Dlatego trzeba naciskać polityków w dziele uczciwego prowadzenia państwa a nie szukać kozła ofiarnego. Gdyby państwo było uczciwe i dbało o obywateli to kościół stracił by rację bytu a obywatel stracił by ochotę na pocieszanie się że tam mu będzie lepiej.
        • pkt4a Re: # 5 x NIE # 12.10.16, 09:06
          trzeba naciskać na jednych i drugich i prowadzić uświadamiania społeczeństwa
        • adam.eu Re: # 5 x NIE # 12.10.16, 19:35
          Oprócz ateistów są jeszcze niewierzący, agnostycy.
          Poza tym nie wiem, kto bardziej wojuje, czy aby nie Kościół, a nie ateiści.
          Jeżeli chodzi o zmiany podejścia do religii, to przypuszczam, że zachodzą one znacznie wolniej niż zmiana preferencji wyborczych. Tak więc przez Ciebie prognozowana "pustka po religii" nie uderzy w społeczeństwo tym bardziej, że każdy ma swój rozum i będzie w sposób indywidualny podchodził do spraw wiary.
          Osobiście to bym postulował, aby bardziej oddzielić Kościół od polityki. Do tych nastu lat byłem wierzący i praktykujący. Jednak już wtedy drażniło mnie, jak ksiądz w kościele zwracał uwagę na politykę kosztem spraw duchowych.
        • x2468 Re: # 5 x NIE # 12.10.16, 23:41
          Z ZOMO to macie między innymi Dodę. Tego sypia z Kacperkiem. (Nie nazywa się to przypadkiem zoofilią?)
        • l_zaraza_l Re: # 5 x NIE # 13.10.16, 18:01
          matigrypl napisał(a):

> Czy do waszych zakutych łbów nie wpadła myśl że pustkę po religii trzeba czymś
          > wypełnić.

To jak z każdym nałogiem. Człowiek, który nigdy nie palił, nie czuje pustki wynikającej z braku papierosa.
    • pkt4a Re: # 5 x NIE # 12.10.16, 18:07
      ten stary kawaler chyba ocipiał :
      natemat.pl/192083,nie-skladamy-parasolek-kobiety-donosza-na-siebie-do-prokuratury-zapowiadany-jest-nastepny-czarny-protest
      • matigrypl Re: # 5 x NIE # 13.10.16, 19:33
        Jeśli ktoś nie zrozumiał to nie chodzi mi o indywidualne przypadki a o jakąś społeczność. Wiele jest w historii dość dokładnie opisanych przypadków gdy zmieniano religię lub wręcz zarządzano ateizm. I co? Po nawet niedługim jak na historię czasie powracano do niej! Aby się ziściło społeczeństwo musi dorosnąć i taki czas przyjdzie. Jeśli popatrzymy wstecz to widać jak na dłoni z ilu dogmatów nie popartych wiedzą i nauką ludzkość się wycofała. Jakiś uczony nawet orzekł że gdyby nie było boga to należało by go wymyślić. Na jednej z wysp na oceanie indyjskim w głebi wyspy odkryto plemię które nie miało zielonego pojęcia o bogach a nawet nie kwitł tam też szamanizm. Nikt tam nie wpadł na taki pomysł.Jeszcze jedno; kościoly na świecie nie zajmują się li tylko bogiem ale oddziaływują na wiele spraw społecznych. To im zapewnia jeszcze długi żywot.
        Ateiści a tym samym lewactwo dąży by zasada czyja władza tego religia miała się dobrze. Wojujący ateiści są tego przykładem. Tymczasem w dzisiejszych realiach gdyby dopięli swego to najzwyczajniej oznacza ich definitywny koniec.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka