Dodaj do ulubionych

Spowolnienie wzrostu zdrowym objawem

15.11.16, 18:37
Tak sobie dzisiaj słucham przeróżnych komentarzy ekonomicznych. Dziwne rzeczy wygadują analizując fakty.
Fakty są takie:
1. będziemy mieli spowolnienie wzrostu
2. w wielu sektorach zamiast planowanego i spodziewanego deficytu będą nadwyżki.
---
Komentatorzy bardzo ubolewają, że srodki nie będa wydane, że to źle, że zahamowanie inwestycji, że przez to spowolnienie. Ci sami komentatorzy chyba nie wiedzą, że jesteśmy krajem mocno zadłużonym a koszta obsługi zadłużenia to kwoty porównywalne z deficytem budżetowym. Owszem dynamika wzrostu spowolni, ale dynamika zadłużania również a środki zaoszczędzone zamiast sztucznie pompowac wzrost będzie można wydać na szybszą spłate zadłużenia oraz na finansowanie niezbędnych działań bieżących na które często brakuje środków.

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • czekam.na.lewice Re: Spowolnienie wzrostu zdrowym objawem 15.11.16, 18:50
      No to jesteśmy 2 Japonią :)
      Przytocz tych fachowców co to tak twierdzą.
      • qqazz Re: Spowolnienie wzrostu zdrowym objawem 15.11.16, 18:53
        W Polskim Radiu dzisiaj cały dzień debatowali, nazwisk niestety nie notowałem.

pozdrawiam
        • czekam.na.lewice Re: Spowolnienie wzrostu zdrowym objawem 15.11.16, 18:57
          qqazz napisał:

> W Polskim Radiu dzisiaj cały dzień debatowali, nazwisk niestety nie notowałem.
          Wystarczyło zapamiętać bo albo Ty nie zrozumiałeś czegoś , albo to byli nietrzeżwi ekonomiści :) lub Ci sami co debatują o gospodarce na TRWAM.
          • qqazz Re: Spowolnienie wzrostu zdrowym objawem 15.11.16, 19:05
            Zrozumiałem doskonale. Teraz niestety taka jest moda, zadłużać się po to żeby pompować wzrost produkcji, już to przerabialiśmy za Gierka z wiadomym skutkiem.

pozdrawiam
            • czekam.na.lewice Re: Spowolnienie wzrostu zdrowym objawem 16.11.16, 17:42
              qqazz napisał:

> Zrozumiałem doskonale. Teraz niestety taka jest moda, zadłużać się po to żeby p
              > ompować wzrost produkcji, już to przerabialiśmy za Gierka z wiadomym skutkiem.
              Mnie zaskoczyły te nadwyżki w sektorach.
    • indeed4 Korwin w depresji? 15.11.16, 18:55

"Prezydent Czech Miloš Zeman jako jedyny przywódca Europy poparł Trumpa. Teraz ma problem, bo jego faworyt chce budować w Czechach tarczę antyrakietową. A Zeman jest przeciw"

wyborcza.pl/7,75399,20975887,niespodziewane-konsekwencje-zwyciestwa-donalda-trumpa-w-czechach.html
      • qqazz Re: Korwin w depresji? 15.11.16, 19:06
        Problem ma Trump nie Zeman, to Zeman zdecyduje co sie zbuduje w Czechach.

pozdrawiam
        • indeed4 Rudi Giuliani: 15.11.16, 19:10

"– Znów wprowadzimy tarczę antyrakietową do Polski i Czech. Zwiększymy liczbę zatrudnionych w wojsku o 550 tys., w przeciwieństwie do planów Obamy - zmniejszenia ich do 420 tys. Rozmieścimy więcej jednostek NATO i poślemy je na granice. Będziemy negocjować z Putinem tak jak Reagan, z pozycji siły, nie zaś głupio, jak robił to Obama z Hillary. Oni poddali się w dniu, w którym zresetowali stosunki z Rosją – to słowa Rudiego Giulianiego, byłego burmistrza Nowego Jorku i najbliższego współpracownika Donalda Trumpa"

Uff, odetchnąłem. Ponoć doradca Trumpa, generał Michael Flynn (podejrzany typ w typie Korwina, stały bywalec Russia Today) jest szykowany na szefa Pentagonu - podejrzewałem, że Trump jest pod jego wpływem.

www.washingtonpost.com/news/checkpoint/wp/2016/08/15/trump-adviser-michael-t-flynn-on-his-dinner-with-putin-and-why-russia-today-is-just-like-cnn/

• indeed4 Obama czy Trump 15.11.16, 19:26

w sumie z naszego punktu widzenia żadna różnica - jeden Polskę sprzedał (reset), jeśli drugi zrobi to samo zaskoczenia nie będzie, co nie? :-)
    • ayran Re: Spowolnienie wzrostu zdrowym objawem 15.11.16, 18:59
      A co to właściwie miałoby oznaczać - "nadwyżki w wielu sektorach"? Na czym polega to, że jakiś sektor zamiast deficytu ma nadwyżkę?
      • qqazz Re: Spowolnienie wzrostu zdrowym objawem 15.11.16, 19:03
        Na tym, ze na koniec roku budzetowego ma wolne srodki a w jego trakcie nie powiększył zadłużenia.

pozdrawiam
        • ayran Re: Spowolnienie wzrostu zdrowym objawem 15.11.16, 19:14
          Czyli o jaki przykładowy "sektor" na przykład chodzi?
          • qqazz Re: Spowolnienie wzrostu zdrowym objawem 15.11.16, 20:27
            Mówiono o finansach publicznych, bez szczegółowego rozbijania na czynniki składowe.

pozdrawiam
            • ayran Re: Spowolnienie wzrostu zdrowym objawem 15.11.16, 20:32
              Czyli twoje "w wielu sektorach" miało oznaczać "w wielu sektorach sektora finansów publicznych"?
              • piq finanse publiczne to również samorządy,... 16.11.16, 16:05
                ...a one są generalnie na plusie. Budżet centralny notuje haniebne zadłużenie.
          • stasi1 Re: Spowolnienie wzrostu zdrowym objawem 15.11.16, 20:37
            MON ma znaczne nadwyżki. Nawet Antek po powiększeniu swojego funduszu reprezentacyjnego nie mógł je wydać
            • ayran Re: Spowolnienie wzrostu zdrowym objawem 15.11.16, 20:43
              MON ma ustawowy obowiązek wydawać 2% PKB na swoje potrzeby. Ponieważ do końca roku zostało raptem półtora miesiąca, a z głównymi projektami rząd jest w czarnej d., trzeba to jakoś nadgonić. Myślę że samymi kosztami reprezentacji się nie da, trzeba będzie poprzepłacać zakupy jakichś sprzętów. A czas goni.
              • qqazz Re: Spowolnienie wzrostu zdrowym objawem 15.11.16, 20:56
                To państwo ma obowiazek dawać MONu 2% PKB rocznie, a nie MON wydawać.

pozdrawiam
                • ayran Re: Spowolnienie wzrostu zdrowym objawem 15.11.16, 21:37
                  To dość interesująca koncepcja, a której zdaje się wynikać, że MON to coś poza państwem.
                  • qqazz Re: Spowolnienie wzrostu zdrowym objawem 15.11.16, 21:42
                    Tak sobie to tłumacz.

pozdrawiam
                    • ayran Re: Spowolnienie wzrostu zdrowym objawem 15.11.16, 22:09
                      Co właściwie tu jest do tłumaczenia? To jest dokładnie to, co napisałeś. Jeśli nie zdajesz sobie sprawy, że to kompromitujący cię bzdet, to już twoje zmartwienie i przy całej mojej życzliwości, nie będę w stanie pomóc ci tego zrozumieć.
                      • qqazz Re: Spowolnienie wzrostu zdrowym objawem 15.11.16, 22:13
                        Każdy ma swoja opinię w temacie, czyja trafniejsza pokaże czas.

pozdrawiam
              • stasi1 Re: Spowolnienie wzrostu zdrowym objawem 16.11.16, 15:19
                Akurat nie masz racji budżet MONu to właśnie jest te 2%. A czy wyda je czy nie? To już problem MONu. Raczej żaden minister finansów z tego powodu nie będzie interweniował. Jakby przekroczyli była by afera. Za rządów PO też zdarzały się lata kiedy pieniądze wracały do ,,państwa"
                • ayran Re: Spowolnienie wzrostu zdrowym objawem 16.11.16, 15:41
                  stasi1 napisał:

> Akurat nie masz racji budżet MONu to właśnie jest te 2%. A czy wyda je czy nie?
                  > To już problem MONu. Raczej żaden minister finansów z tego powodu nie będzie i
                  > nterweniował. Jakby przekroczyli była by afera. Za rządów PO też zdarzały się l
                  > ata kiedy pieniądze wracały do ,,państwa"

Zgadza się - zdarzały się takie lata. (wtedy było to 1,95%, a nie 2%). I byli chętni do stawiania ministrów obrony z PO (konkretnie Klicha) przez Trybunał Stanu za niewydanie na potrzeby MON tej ustawowej kwoty. A ci chętni byli z obecnej partii rządzącej.
        • x2468 Re: Spowolnienie wzrostu zdrowym objawem 15.11.16, 19:18
          Wolne środki a dług przekroczył bilion czyli pisi ekonomowie gromadzą środki aby powiekszyć koszty długu?
          www.finanse.mf.gov.pl/zadluzenie-skarbu-panstwa
    • x2468 Re: Spowolnienie wzrostu zdrowym objawem 15.11.16, 19:04
      Nadwyżki będą w np branży funeralnej.
    • buldog2 Stopniowo dochodzimy do pełni zdrowia 15.11.16, 19:05
      Jak jaczejka dobrze się postara, to w przyszłym roku będziemy mieli recesję.
      Brawo PiS.
    • kylax1 A co ja niedawno pisałem? 15.11.16, 19:40
      Że PiS jedzie na wzroście mającym miejsce dzięki (między innymi) wielkim inwestycjom infrastrukturalnym z lat 2010-2015. Teraz mam wrażenie, że inwestycje stanęły prawie w miejscu. Dróg się prawie nie buduje, kolei także. Remontów coraz mniej. Urzędnicy i firmy boją się inwestować, bo Ziobro i towarzystwo wszędzie węszą korupcję, do tego stopnia, że firmy i urzędy wolą nie inwestować.

I tak jak pisałem, wzrost gospodarczy będzie coraz mniejszy. I właśnie ma to miejsce.
      • x2468 Re: A co ja niedawno pisałem? 15.11.16, 19:55
        Do tego wstrzymanie inwestycji spowoduje likwidację firm specjalizujących się w budownictwie kolejowym i drogowym. To pociągnie za sobą odejście specjalistów tej branży i sprzedaż za granice specjalistycznego sprzętu. I kiedy pis przegra wybory a nowy rząd będzie chciał tą branżę reanimować podszczuty ciemny lud podniesie wrzask że budujemy najdroższe drogi na świecie.
        • qqazz Re: A co ja niedawno pisałem? 15.11.16, 20:33
          Dróg i kolei nie można budować w nieskończoność, jak sie buduje za duzo i za szybko to taki efekt o jakim piszesz musi wystąpić. Na szczęście Ukraina będzie teraz ruszała z budowami więc specjalistów i sprzętu nie trzeba będzie wyprowadzać a wystarczy ich użyczyć, tam takich nie mają.

pozdrawiam
          • kylax1 Ale Polska ma niewiele dróg wysokiej jakości. 15.11.16, 20:43
            Jedna (słownie JEDNA) autostrada przez cały kraj. Zero kolei wysokich prędkości itd. Polska ledwo wybudowała absolutne minimum infrastruktury, a Ty piszesz o jakimś "budowaniu w nieskończoność". Jeden Madryt ma więcej autostrad wokół metropolii, niż pół Polski. O kolei wysokich szybkości nie wspomnę.
            • qqazz Re: Ale Polska ma niewiele dróg wysokiej jakości. 15.11.16, 20:58
              Świetnie, tylko wszystko kosztuje, a nie zawsze jest aż tak strasznie potrzebne na już. Czasem lepiej zwolnić budowy i rozłożyc je w czasie.

pozdrawiam
          • x2468 Re: A co ja niedawno pisałem? 15.11.16, 21:38
            Do nieskończoności brakuje nam przynajmniej 10000 km autostrad. My mamy ok 2000 km, Niemcy 12000 i nadal budują
      • qqazz Re: A co ja niedawno pisałem? 15.11.16, 20:30
        Inwestycje dały wzrost ale też powiększyły zadłużenie i koszta jego obsługi, większosc z nich to inwestycje w beton niestety, czyli w momencie realizacji generuja wzrost ale po zakończeniu mogą posrednio nań wpływać ale nie muszą.

pozdrawiam
        • x2468 Re: A co ja niedawno pisałem? 15.11.16, 21:02
          Są długi dobre i złe. Długi zaciągnięte na dobra inwestycyjne tylko w przypadku nietrafionych inwestycji są długami złymi. Krawiec który kupuje na kredyt maszynę do szycia dzięki której zarobi więcej pieniędzy i ją spłaci, zaciągnął dobry dług. Pis który się zapożycza aby dać pieniądze Rydzykowi a które nigdy się nie zwrócą zaciąga zły dług. Inwestycje w beton były jak najbardziej własciwe, np autostrad A1 spowodowala nie tylko wzrost liczby turystów w Tatrach i na Wybrzeżu, przyczyniła sie do rozwoju portów w Gdańsku i Gdyni, rozwój lotniska Lecha Wałęsy, przynajmniej częściowe odwrócenie trendu weekendowych wyjazdów np nad Balaton itd. Przyspieszył nie tylko rozwój 3miasta i Krakowa lecz również miejscowości leżących bliżej lub dalej od A1.Ta trasa Rząd aby zrealizować tą inwestycję musiał się zadłużyć. Gdyby nie ten dobry dług nie byłoby A1, bazy kontenerowej w Gdańsku, mieszkańcy południowej Polski nadal jeździliby nad Balaton a wielu inwestorów nawet nie zajrzałoby do Polski bo jak produkować w kraju w którym nie ma dróg?
          Politycy PO i PSL to rozumieli, do pisich łbów ta oczywistość jak widać nie dociera.
          Ps.500+ nie przyczyniło się do wzrostu koniunktury. Gdyby te bajońskie sumy zainwestowano np w przedszkola to automatycznie matki poszłyby do pracy(rowniez w przedszkolach), wyrównałyby sie szanse na awans społeczny wielodzietnych rodzin i dzieci a inwestycji wymagają nie tylko przedszkola.
          • buldog2 Re: A co ja niedawno pisałem? 15.11.16, 21:32
            Popieram całkowicie.
            Do przedszkoli i żłobków można byłoby dołożyć wydawanie (dla każdego dziecka) pokarmów dla dzieci (jakich bobocośtam ), niekoniecznie z przemysłowych koncentratów. Czytałem że za komuny coś takiego było, tyle że wtedy to pewnie kaszka z mlekiem (dziś są większe możliwości).

Dodam, że w Moskwie, w czasie prosperity (nie wiem, jak teraz), wszystkie dzieci miały w szkołach bezpłatne posiłki przygotowywane na miejscu ze świeżych składników.

Czy można jeszcze tran? Zamiennik?

--
            Sztandar PiS dumnie powiewa - xyz_xyz1
            • buldog2 Re: A co ja niedawno pisałem? 15.11.16, 21:45
              W 2005/2006 PiS miał zadbać o to, by w Polsce nie było głodnych dzieci. Miał potrzebne środki, nie zrobił prawie nic (znaczy, Marcinkiewicz rzeczywiście starał się, tylko on, nie prezes!).
              Teraz zamiast zająć się dziećmi, szczególnie najuboższymi, zadbał o głosy wyborcze patalogii. Patalogii.

--
            • qqazz Re: A co ja niedawno pisałem? 15.11.16, 21:50
              Mleko było na przerwach, ale rodzice i tak cos tam za to płacili.

pozdrawiam
            • x2468 Re: A co ja niedawno pisałem? 15.11.16, 21:54
              Oczywiście że można. W Wolinie jest szkoła w której utrzymały się normalna kuchnia i stołówka.
              Karmią nie tylko dzieci również wszystkich chętnych z zewnątrz. Obiad dla gości kosztuje 13 zł, dla dzieci 4. Jest do wyboru 2 zupy i 2 drugie dania + kompot. Rodzice nie muszą się martwić że po szkole dziecko chodzi głodne a kosztuje to raptem 120 zł miesięcznie. Niestety po reformie stołówka ma ulec likwidacji. Likwidacji ulegnie również biblioteka i sala z komputerami. Matki lub ojcowie będą musieli zostać w domu aby nakarmić dzieci. Czyli 500+ minus pensja (np w Biedronce minimum 3000 zł miesięcznie). Dobra zmiana?
              • qqazz Re: A co ja niedawno pisałem? 15.11.16, 22:23
                To Ja znam szkołę w Warszawie, gdzie można sobie przyjść z zewnątrz na obiad, cena coś około 7.50, niewiele więcej niz się płaci za obiad dziecka z tej szkoły, tyle tylko ze nie ma wyboru, co dzień jeden zestaw. Oczywiście kuchnia jest na miejscu a danie świeże, cieplutkie i naprawdę bardzo dobre. I nic nie ulegnie likwidacji po żadnej reformie, rodzice sa zadowoleni i nie pozwola na zadne zmiany.
                Stołówka oczywiście nie jest dotowana publicznie, poza tym ze firma która ja prowadzi korzysta z infrastruktury.
                --
                To o czym piszesz to zakrawa na naruszenie ustawy o systemie oświaty, która wprost nakłada obowiązek zapewnienia posiłków dla uczniów (podejrzewam, ze dla zywienia uczniów zostanie wynajety zewnetrzny catering). Na moje oko w grę wchodzą jakieś prywatne interesy.

pozdrawiam
          • qqazz Re: A co ja niedawno pisałem? 15.11.16, 21:48
            Przedszkola to problem kilku dużych miast i ich bliskich okolic (głównie Warszawy), podobnie jest ze szkołami, wiec to sprawy czysto lokalne. Inna sprawa że ten cały 500+ to cięzki pomysł który moze sie jeszcze odbic mocna czkawką.
            A inwestycje nie mogą sie rozrastac w nieskończonosć, trzeba czasem przyhamować w jednym miejscu z uwagi na inne priorytety.

pozdrawiam

pozdrawiam
            • x2468 Re: A co ja niedawno pisałem? 15.11.16, 21:59
              Inne priorytety czyli 500+Rydzyk, Ziobro, Kurski, Szyszka, odszkodowania za konie...
              Tylko z czego płacić jeśli wstrzymanie inwestycji to jednoczesne ograniczenie wpływów z podatków?
              • qqazz Re: A co ja niedawno pisałem? 15.11.16, 22:23
                Zostana wolne srodki, spadnie koszt obsługi zadłużenia...

pozdrawiam
    • piq wiesz, co oznaczają stezauryzowane nadwyżki?... 15.11.16, 21:42
      ...zatrzymanie inwestycji; długi ma sektor publiczny, a nie przedsiębiorcy (oni jeśli mają, to inwestycyjne).

Dlaczego zatrzymanie inwestycji jest tragiczne w skutkach? Bo Polska jako kraj osiągnęła sufit rozwojowy, a żeby go przebić, potrzeba dużych inwestycji w R&D, w tym partnerstwa publiczno-prywatnego. Tego ostatniego nie będzie, bo państwo się zadłużyło na to debilne 500+, a ponadto skutecznie zniechęciło przedsiębiorców do inwestowania we własne firmy projektem ustawy "uszczelniającej system VAT", który mówi wprost, że jeśli aparat skarbowy cokolwiek podejrzewa, ma prawo zająć firmę i cały jej majątek. Bez wyroku sądu, tylko na skutek widzimisię urzędasa.

Dlatego teraz ten cudak Morawiecki nadyma balon pod hasłem "powrót do ustawy Wilczka", licząc, że biznes się na to nabierze. Nie da się jednak robić jednocześnie "ustawy a la Wilczek" i ustawy o uszczelnieniu podatkowym. W biznesie kwestie nastrojów inwestorów i przedsiębiorców są często bardziej kluczowe niż wskaźniki.

Ja w każdym razie z końcem roku wycofuję kasę z funduszy inwestycyjnych i chowam do skarpety lub kupuję złoto. Z dwóch powodów: PiSi chcą mnie podwójnie opodatkować oraz w przyszłym roku będzie pierwsza odsłona dużego kryzysu. Około marca nastąpi przesilenie ekonomiczne i polityczne.
      • qqazz Re: wiesz, co oznaczają stezauryzowane nadwyżki?. 15.11.16, 21:52
        Co będzie to zobaczymy.

pozdrawiam
      • buldog2 Re: wiesz, co oznaczają stezauryzowane nadwyżki?. 15.11.16, 21:54
        Nie tak szybko. Moim zdaniem negatywne przesilenie o charakterze gospodarczym będzie później. W 2018. Wcześniej starczy rezerw, będą mogli klajstrować pożyczkami i dostemplowywać kolejne zera na banknotach, firmy będą znikać, ale ludzie jakoś będą żyć.
        Jest jeszcze zapas dewiz NBP, jaczejka wymyśli, że wystarczy tyle, ile trzeba na rachunku bieżącym. W Pewexach można płacić bonami, pewnie jeszcze gdzieś tam w piwnicach na Mickiewicza i Nowogrodzkiej się walają.

--
      • buldog2 Re: wiesz, co oznaczają stezauryzowane nadwyżki?. 15.11.16, 22:07
        Polska powinna iść drogą Izraela, Korei Południowej (państwa skandynawskie nabawiły się doktrynerskiego socjalizmu). Korea, państwo wielkości Polski, w latach siedemdziesiątych była za nami, dziś buduje myśliwiec V generacji (nie wiem, skąd silnik).
        Ale odnoszę wrażenie, że całe to +500 i podobne, to tylko przy okazji służą przekupstwu elementu najbardziej podłego, animalnego. Co najwyżej, dwie pieczenie na jednym ogniu.

Jaczejka z premedytacją przesuwa pieniądze z działów, które mogą długofalowo służyć gospodarce i wzmacniać państwo. Agentura PiS jest jak rak. Jej zadaniem jest osłabić i zniszczyć Polskę, dlatego z największą zaciekłością zwalcza to, co buduje siłę i przyszłość kraju.

--
        Opozytura to bardzo ładne słowo, bo zawiera i działanie PiS w charakterze ekspozytury - Magdolot
        • qqazz Re: wiesz, co oznaczają stezauryzowane nadwyżki?. 15.11.16, 22:25
          Izrael i Korea są dofinansowywane z USA, my nie.

pozdrawiam
          • piq mają dotacje na zbrojenia obecnie,... 16.11.16, 16:02
            ...ale stosunkowo niewielkie. Izrael przede wszystkim poszedł w R&D i teraz zbiera tego żniwo. Podobnie Korea. Tam były duże inwestycje prywatno-publiczne, których u nas nie ma i nie będzie w najbliższym czasie z powodu braków w kasie państwa, traktowania przedsiębiorców jak złodziei, których można i należy doić do woli, oraz histerii antykorupcyjnej w stylu dzierżyńskim (Robespierre, Dzierżyński i Kamiński są do siebie bardzo podobni).
    • rzewuski1 Re: Spowolnienie wzrostu zdrowym objawem 15.11.16, 22:25
      Ciemny lud wszystko kupi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka