Gość: w. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.10.04, 08:46 Prof.T.Strzembosz jest uczciwym człowiekiem i historykiem. Szkoda,że tacy ludzie nie kierują naszym krajem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Zych Re: Strzembosz honorowym obywatelem Jedwabnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 09:18 Akcja "Jedwabne" zweryfikowała postawy ludzkie . Profesor zdał ten "egzamin" "na szóstkę" !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: az Re: każdy obszczymur w Jedwabnym IP: 212.182.110.* 03.10.04, 13:07 powoływał się na autorytet Strzembosza. Nawet tacy, którzy swą edukację skończyli na Łysku z pokładu Idy. Tak więc jego postawa była potrzebna. Przynajmniej niektórzy poznali nazwisko jedynego historyka w swym życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Win Re: Szubrawcy przyjęli szubrawca IP: *.proxy.aol.com 03.10.04, 20:28 Zen, ale ty jestes madry. Tys nie powinien chodzic po ziemi. Ciebie nalezalo by, juz teraz, zabalsamowaci i zakopac 100 metrow pod zimia aby twoja madrosc zostala zachowana na wieki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pan Czeslaw Re: Strzembosz honorowym obywatelem Jedwabnego IP: *.k316.webspeed.dk 03.10.04, 09:27 No wlasnie. Ale dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: isaac laquedem to ta dziura jest miastem ?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 12:34 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fritz Re: Strzembosz honorowym obywatelem Jedwabnego IP: *.adsl.solnet.ch 03.10.04, 16:36 Prof. Strzembosz w rzetelny sposob zebral wszystkie dostepne fakty dotyczace Jedwabnego i sytuacji na tych terenach zarowno w okresie okupacji rosyjskiej jak i na poczatku okupacji niemieckiej. Zebral fakty dotyczace sposobu postepowania okupacyjntow rosyjskich i niemieckich jak i rowniez postepowanie i sytuacje ludnosci zydowskiej i polskiej w tym okresie. Obraz ktory powstal rozni sie w wielu punktach wrecz zasadniczo od obrazu przedsatwionego w ksiazce Grossa o Jedwabnym. Prof. Strzembosz byl jedynym historykiem ktory mial rowniez dosyc odwagi cywilnej do pelnego przedsatwienia znanych mu faktow. Moze inni historycy polscy rowniez dysponowali ta sama wiedza, ale byli z cala pewnoscia zbyt tchorzliwi aby ja przedstawic opini publicznej. Wnioski z faktow oczywiscie kazdy moze wyciagnac dla siebie i nie musi sie koniecznie zgadzac z opinia profesora. Ale to bedzie raczej ciezkie zadanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goj Re: Strzembosz honorowym obywatelem Jedwabnego IP: *.wroclaw.mm.pl 03.10.04, 09:32 Bo wiedzial kto 17wrzesnia 1939 roku "skrewił" - tak jak 01.09.1939r. i wysyłał polskie rodziny na Sybir!!! Odpowiedz Link Zgłoś
grunwald11 Re: Strzembosz honorowym obywatelem Jedwabnego 03.10.04, 09:44 Udowodnil takze, ze mozna rozwiazac problem ogrzewania miasta, przez palenie stodol ze specyficzna zawartoscia. Historyk? Na pewno dobry inzynier od ogrzewania, Leonardo Da Vinci obok niego to chlopiec z zawodowki. Grunwald Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: facet Re: Strzembosz honorowym obywatelem Jedwabnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 12:06 grunwald11, wstyd! Profesor Strzembosz jest porzadnym czlowiekiem i uczciwym historykiem. Domagal sie wywazonego, udokumentowanego obrazu sytuacji. Kiedys za takie slowa jak twoje dostawalo sie w pysk. z nalezytym facet Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hirsz Re: Strzembosz honorowym obywatelem Jedwabnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 13:13 Czy wyważony obraz sytuacji polega na twierdzeniu, że Żydzi spalili się w tej stodole sami, żeby oczernić Polaków? Zamiast ukarać szumowiny, które dokonały zbrodni, mieszkańcy Jedwabnego wolą solidaryzować się z nimi, udawać że nic się nie stało, i honorować tych historyków, którzy pozwalają im zachować dobre samopoczucie. Moi dziadkowie z pewnego miasteczka pod Białymstokiem strasznie krzyczeli, kiedy wyszła na jaw sprawa Jedwabnego: "to Niemcy zrobili! Żydy kłamią!" Później dowiedziałem się, że w ich miasteczku w 1943 "spaliła się" synagoga i pobito wielu Żydów.. Oczywiście to też "zrobili Niemcy", a jeśli ktoś miał inne zdanie, to dostawał w pysk. Na marginesie, bicie kogoś, kto ośmiela się mieć inne zdanie od naszego uważam za żałosny przejaw indolencji umysłowej i braku zdolności do formułowania logicznych argumentów w dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Strzembosz honorowym obywatelem Jedwabnego IP: *.pl / 217.197.72.* 03.10.04, 13:46 Powszechnie stawia się tezy, że Polacy mają czyste konta za okres II wojny, a całe zło to Niemcy, Żydzi, Rosjanie i Ukraińcy. Przeczy to zwykłym statystykom kryminalnym, w którym Polacy w niczym nie odbiegają od innych narodów. Nie jest zatem możliwe, żeby Polacy nie popełniali zbrodni. Mój ojciec wywodzi się ze śląskiej rodziny, która została wypędzona i ograbiona przez polskich szabrowników, reprezentujących polskie władze. Skala tego zjawiska była tak ogromna, że nie ma nawet porównania z falą grabieży i gwałtów dokonywanych na Śląsku Opolskim przez Armię Czerwoną. (Tu nie chodzi o wypędzonych Niemców, tylko o śląskich autochtonów, rzekomo uznawanych za "swoich" i nie podpadających pod akcję wysiedlenia). O tym się wogóle nie mówi. Moja mama pochodzi z patriotycznej rodziny z Kieleckiego, słynącego z powojennego już pogromu żydowskich niedobitków, który różni pseudohistorycy chcą widzieć jako mord dokonany przez żydowskie UB na swoich współplemieńcach. Bzdura totalna! Antytsemityzm w Kieleckiem był niewyobrażalny. Całe tabuny ludzi wzbogaciły się tam na żydowskiej krzywdzie. Po prostu nie uwierzę, że nie pomagali Niemcom w procesie zagłady. Historia narodu to nie jest sama chwała. Muszą być ciemne karty. To jest prawo obiektywne, oparte na zwykłej statystyce. Kto zadaje temu kłam, powinien również twierdzić, że komputer nie może działać, bo cała fizyka półprzewodników opiera się na statystyce. Jak coś jest szare statystycznie, to jest na pewno szare w rzeczywistości. Ja nie widzę powodów, żeby usprawiedliwiać bandytów, tylko dlatego, że popełnili oni swoje czyny w czasie wojny lub bezpośrednio po niej, lub dlatego, że wyrzdzili krzywdy przedstawicielom innych narodowości. Miejsce bandytów jest w więzieniu. O apologetach bandytyzmu powinno się zwyczajnie zapomnieć. Hirsz! Zakładam się o każdy pieniądz, że teraz nas tu obywdu oplują całe tabuny "prawdziwych Polaków". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wartburg zawsze chodziło o domy IP: *.pool.mediaWays.net 03.10.04, 14:46 Gość portalu: Andrzej napisał(a): > Powszechnie stawia się tezy, że Polacy mają czyste konta za okres II wojny, a > całe zło to Niemcy, Żydzi, Rosjanie i Ukraińcy. > Przeczy to zwykłym statystykom kryminalnym, w którym Polacy w niczym nie > odbiegają od innych narodów. Nie jest zatem możliwe, żeby Polacy nie popełniali > > zbrodni. Mój ojciec wywodzi się ze śląskiej rodziny, która została wypędzona i > > ograbiona przez polskich szabrowników, reprezentujących polskie władze. Skala > tego zjawiska była tak ogromna, że nie ma nawet porównania z falą grabieży i > gwałtów dokonywanych na Śląsku Opolskim przez Armię Czerwoną. (Tu nie chodzi o > wypędzonych Niemców, tylko o śląskich autochtonów, rzekomo uznawanych > za "swoich" i nie podpadających pod akcję wysiedlenia). O tym się wogóle nie > mówi. Moja mama pochodzi z patriotycznej rodziny z Kieleckiego, słynącego z > powojennego już pogromu żydowskich niedobitków, który różni pseudohistorycy > chcą widzieć jako mord dokonany przez żydowskie UB na swoich współplemieńcach. > Bzdura totalna! Antytsemityzm w Kieleckiem był niewyobrażalny. Całe tabuny > ludzi wzbogaciły się tam na żydowskiej krzywdzie. Po prostu nie uwierzę, że nie > > pomagali Niemcom w procesie zagłady. > Historia narodu to nie jest sama chwała. Muszą być ciemne karty. > To jest prawo obiektywne, oparte na zwykłej statystyce. Kto zadaje temu kłam, > powinien również twierdzić, że komputer nie może działać, bo cała fizyka > półprzewodników opiera się na statystyce. Jak coś jest szare statystycznie, to > jest na pewno szare w rzeczywistości. > Ja nie widzę powodów, żeby usprawiedliwiać bandytów, tylko dlatego, że > popełnili oni swoje czyny w czasie wojny lub bezpośrednio po niej, lub dlatego, > > że wyrzdzili krzywdy przedstawicielom innych narodowości. Miejsce bandytów jest > > w więzieniu. O apologetach bandytyzmu powinno się zwyczajnie zapomnieć. > Hirsz! Zakładam się o każdy pieniądz, że teraz nas tu obywdu oplują całe > tabuny "prawdziwych Polaków". Gratuluję rzeczowej i celnej wypowiedzi. Rozumiesz to, co taki "historyk" Strzembosz odrzuca ex definitione. Jeśli chodzi o grabieże na Opolszczyźnie i Górnym Śląsku po 1945, to w pamięci utkwiło mi zdanie prof. Franciszka Marka, rodowitego Ślązaka, który powiedział, "o tym, kogo wypędzano do Niemiec, nie decydowała narodowość, tylko dom, w jakim mieszkał. Zawsze chodziło o domy. Jeśli były zamożne, dostatnio urządzone, rodziny wypędzano na bruk, mimo że w domu mówiło sie po polsku. Niemców zostawiano często w spokoju, jeśli ich domy były ubogie i nie budziły pożądania". W ten sam sposób tłumaczyć należy to, co wydarzyło się w Kielcach w 46. Żydow zaczęto tam mordować, bo nikt się nie liczył, że przeżyją obozy zagłady. A kiedy zaczęły napływać ich niedobitki, stali się zagrożeniem. Mogli przecież domagać się zwrotu domów i mieszkań, które były juz zajęte... Po rzezi jedwabnieńskiej też zostały domy do wzięcia. Zawsze chodziło o domy. I o przestępców, którzy nigdy nie cofną się przed sprzyjającą okazją, szczególnie w sytuacjach, w których nikt ich nie powstrzyma. Strzembosz przyjmując tytuł honorowego obywatela Jedwabnego stał się godnym pogardy kolaborantem tych zbrodniarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: zawsze chodziło o domy IP: *.pl / 217.173.202.* 03.10.04, 15:49 To jest bardzo prawdopodobna teza. Ojca wraz z rodzeństwem i babcią wypędzili z domu w Gogolinie polscy szabrownicy, który przejmowali władzę po ustąpieniu Armii Czerwonej. Babcia zdołała zabrać jeden tobołek i wózek dziecięcy. Wyrzucano głośno lamentowała i próbowała coś jeszcze wytargować, co powodowało drwiny ze strony złodziei. W końcu ci "przedstawicielie władzy" wśród rechotów pijanego towarzystwa wyrzucili przez okno jeszcze blaszaną wanienkę do kąpania niemowlaka, o którą babcia prosiła. Większość mienia ruchomego została po prostu odebrana. Ci szabrownicy długie lata byli prominentami w małym Gogolinie i do dziś tam żyją, jeśli nie oni , to ich potomkowie. Nie spotkała ich dotąd żadna kara. Pseudohistorycy w rodzaju Tomasza Strzembosza w swoim nacjonalistycznym zaślepieniu nie dostrzegają, że swoją postawą po prostu bronią pospolitych przestępców, których w innych warunkach sami chętnie wysłaliby za kraty. Brak historycznej rzetelności jest podstawowym problemem na drodze ostatecznego pojednania polsko-żydowskiego, polsko-niemieckiego, polsko-ukraińskiego. Nie rozumiem zresztą czego tu się obawiać. We wzajemnych relacjach wymienionych narodów per saldo i tak Polacy zawsze będą górą. Natomiast brak rzetelności historycznej i zamazywanie ocen toczy tylko wodę na młyn takich Erik Steinbach, rabinów Weissów, czy spadkobierców Stepana Bandery. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kozioł Re: zawsze chodziło o domy IP: *.tuszynski.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.04, 22:24 Oczywiście że było tak i tak. Mojego dziadka kapitana WP z kampani 1939r, gdy uciekł z niewoli sowieckiej wydała niemcom Żydówka, która mieszkała z nim od przedwojny w jednej kamienicy w Lublinie. Mieszkam teraz w małym miasteczku na Podlasiu i co raz słyszę o pospolitych bandytach, którzy w czasie wojny rabowali Polaków i teroryzowali całe wioski. Najczęściej wiadomo z imienia i nazwiska kto to jest. Ci ludzie przez nikogo nie niepokojeni dożyli później starości, a często się słyszało, że swoje majątki zawdzięczali właśnie tym rabunkom. Słyszłem również o okradaniu masowych grobów w Oświęcimiu i Majdanku. Skazńcy tuż przed śmiercią często połykali kosztowności. Można się było nieźle obłowić. Jednak jestem pewien ,że to tylko malutki margines naszego społeczeństwa był zdolny do takich rzecy. Większość polaków zachowywała się przyzwoicie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Win Re: zawsze chodziło o domy IP: *.proxy.aol.com 04.10.04, 06:52 Andrzeju, czy slyszales o tym jak Niemcy wysiedlali Polakow? Czy slyszales o tym jak Niemcy robili lapanki i prosto z ulicy wywozili Polakow do obozow concentracyjnych? Czy slyszales o tym jak Niemcy wylapywali Polakow na ulicach miast i wsi i bez sadu na miejscu rozstrzeliwali? Czy zdajesz sobie sprawe z faktu ze z winy niemieckiej z powodu drugiej wojny swiatowej, zginelo,(duzy procent tych ludzi zostal poprostu zamordowany w nieludzkich warunkach), trzy miliony Polakow plus trzy miljony Polskich obywateli Mojzeszowego wyznania? Jestem pewny ze o ile zapoznasz sie z tymi faktami to dojdziesz do wniosku ze Polacy w w 1945 roku zachowali sie wzgledem Niemcow bardzo poprawnie. Nie pochwalam zemsty ale ja rozumie. W powiedzeniu: "Zemsta jest rozkosza Bogow" jest duzo prawdy, a niestety, Niemcy dali Polakom dozo powodow aby im sie odwdzieczyc w ten sam sposob, chociaz troszeczke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B.Stzeboz Re: zawsze chodziło o domy IP: *.sympatico.ca 03.10.04, 19:16 czy nie wyglada to raczej na to ze ktos wiedzial jak wprowadzic chaos i nienawisc kazdego do kazdego-to tez byla wtedy demokracja tak jak teraz,zawsze cwaniacy sa gora,a ci co tego nie rozumieja to lamentuja-dodac tylko nalezy ze ci cwaniacy wykorzystuja swietnie swoje stanowiska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonus Re: Strzembosz honorowym obywatelem Jedwabnego IP: *.proxy.aol.com 03.10.04, 16:17 To stara zydowska zasada aby ustawicznie powtarzac klamstwo to one wejdzie w pamiec ludzka jako "prawda" a pomowiony broniac sie bedzie jeszcze robil rozglos wokol tego. Jest to rowniez dobra metoda by odwrocic uwage pomowionego od win pomawiajacego bo cala uwaga pomawianego jest skupiona na odpieraniu klamstwa. Z tej zydowskiej zasady korzystali ochoczo propagandzisci niemieccy. Pare dni temu "Washington Post" po raz kolejny uzyl zwrotu "polskie obozy koncentracyjne" i po raz kolejny ambasada polska w Waszyngtonie zlozyla protest i nic z tego nie wynika. Tak jest ciagle. "Washington Post" jest tak amerykanska gazeta jak "Gazeta Wyborcza" polska. Czy ta polska "Gazeta Wyborcza" napisala o tym bo wszystkie gazety polonijne w USA pisaly? Po co za wlasne pieniadze utrzymujecie tzw. INSTYTUT PAMIECI NARODOWEJ, ktory tylko pociaga do odpowiedzialnosci jakies trzecio, czwartorzedne plotki z Urzedu Bezpieczenstwa Polakow a zupelnie pomija glownych sprawcow, Zydow z "wierchuszki" UB. To jest utrwalanie obrazu, ze to Polacy sa winni przesladowaniem Polakow w okresie stalinizmu. Dlaczego ten INSTYTUT PAMIECI NARODOWEJ nie pociaga do odpowiedzialnosci czlonkow POLICJI ZYDOWSKIEJ najokrutniejszej policji wspolpracujacej z GESTAPO w wysylaniu swoich braci i siostr do komor gazowych? Dlaczego ten INSTYTUT PAMIECI NARODOWEJ nie wyjasnia kolaboracji Zydow z NKWD na Ziemiach Wschodnich po wkroczeniu Sowietow i denuncjowaniu Polakow do wysylki na Sybir? DLACZEGO ???!!! A no dlatego, ze na czele tego instytutu "PAMIECI" postawiliscie Zydow a ta tzw. "prawica polska" w swojej nienawisci i zaslepieniu robi wiecej szkod niz dobrej roboty! Dobrym przykladem jest tu... Ks. Jankowski. Odpowiedz Link Zgłoś
alba500 Re: Strzembosz honorowym obywatelem Jedwabnego 03.10.04, 17:05 Hirsz i Andrzej. Macie racje. Moja Matka mowila mi ze w czasie okupacji Warszawa byla pelna polskich "szmalcownikow". Osoby te trudnily sie wyszukiwaniem Zydow i oddawaniem ich w rece niemcow i wymuszaniem od ukrywajacych sie Zydow pieniedzy. Tysiace Zydow zginelo z powodu Polakow. Byly liczne przypadki rozstrzeliwania zlapanych Zydow przez AK i inne polskie formacje partyzanckie. Oczywiscie ze mieszkancy Jedwabnego zamordowali swoich sasiadow Zydow. Doszukiwanie sie niescislosci w ksiazce Grossa to tylko proba odwrocenia uwagi od tego mordu. Gross na pewno popelnil jakies bledy w opisie tych wydarzen, ale Strzebosz to nacjonalistyczny klamca. On dobrze wie jaka jest prawda o tym mordzie ale woli swoim autorytetem historyka chronic oprawcow tylko dlatego se sa oni Polakami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o albie Re: Strzembosz honorowym obywatelem Jedwabnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 18:05 I takie właśnie kłamstwa i uogólnienia jak alba - rozpowszechniają po całym świecie , ci którzy przeżyli tylko i wyłącznie dzięki bohaterstwu ukrywających ich Polaków . Wolińska - stalinowski kat sądowy stwierdziła , że nie może pojechać do Polski bo tam "antysemityzm" !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieprawdziwa Polka Re: Strzembosz honorowym obywatelem Jedwabnego IP: 193.82.240.* 04.10.04, 11:46 Ja podaje Wam reke! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: Strzembosz honorowym obywatelem Jedwabnego IP: *.sympatico.ca 03.10.04, 16:01 chcialabym wiedziec w jaki sposob w miasteczku okupowanym przez Niemcoe obywatele polscy posiadali bron i mogli chodzic po ulicach, wylapywac ludnosc narodowosci zydowskiej i nwet innych gdyby chcieli , zaganiac ich do jakiegos wybranego miejsca i rozstrzeliwac. Zawsze mnie uczono ze w czasie okupacji Polacy nie mogli nawet posiadac radia a co dopiero broni! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Staszek Re: Strzembosz honorowym obywatelem Jedwabnego IP: *.bb.netvision.net.il 03.10.04, 16:57 Moniko, Zydow w Jedwabnm ich polscy sasiedzi zatlukli palkami nabitymi gwozdziami, zakluli nozami, rozpilowali pila, potopili w rzece i t.p (tych "szczesliwcow" bylo kilkunastu/kilkudziesieciu). Reszte (kilkuset meszczyzn, kobiet i dzieci) po prostu zmkneli w stodole i spalili zywcem. Traz juz wisz dlaczego Niemcy, obecni na miejscu, nie dali im karabinow. Oni i bez karabinow dali sobie rade. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Staaszek Re: Strzembosz honorowym obywatelem Jedwabnego IP: *.bb.netvision.net.il 03.10.04, 17:01 Oczywiscie chodzilo mi o "mezczyzn" a nie jak napisalem. Przepraszam za to jak i za kilka 'zjedzonych' liter. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: glosa Re: Strzembosz honorowym obywatelem Jedwabnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 18:13 Staszku, jak ty nisko cenisz Żydów ? ja rozumiem , że masz ich za naród mały, podły i tchórzliwy , ale żeby coś około 40 Polaków nawet uzbrojonych w siekiery pały itp wymordowało ponad 1000 Żydów to nawet ja wierzący w siłę polskich antysemitów nie uwierzę. Zatem przejdż do bardziej wiarygodnego zeznawania, bo Żydźi ocalali z Jedwabnego zeznali , iż to Niemcy spalili Żydów w stodole ! Zatem nie tylko masz ten naród za mały, podły, tchórzliwy ale nawet kłamliwy. Zatem malutki móźdku użyj mózgu a nie tego co nazywasz swym mózgiem ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konstancja Re: Strzembosz honorowym obywatelem Jedwabnego IP: 212.244.128.* 03.10.04, 19:04 Gdzie w Jedwabnem jest rzeka?????????????PRZESTŃ pleśc bzdury i siać głupote i nienawiść-jak nie wierzysz to spójrz na mapę prowokatorze semicki!!!!!!!!moja rodzina mieszka 12KM od jedwabnegO , MÓJ DZIADEK DZIĘKI SZUJOM ŻYDOWSKIM MUSIAŁ UKRYWAĆ SIĘ CAŁA WOJNĘ A BRAK SŁOW NA TWOJE NIENAWISTNE WYPOCINY Odpowiedz Link Zgłoś
alba500 Re: Strzembosz honorowym obywatelem Jedwabnego 03.10.04, 17:14 Gość portalu: Monika napisał(a): > chcialabym wiedziec w jaki sposob w miasteczku okupowanym przez Niemcoe > obywatele polscy posiadali bron i mogli chodzic po ulicach, wylapywac ludnosc > narodowosci zydowskiej i nwet innych gdyby chcieli , zaganiac ich do jakiegos > wybranego miejsca i rozstrzeliwac. Zawsze mnie uczono ze w czasie okupacji > Polacy nie mogli nawet posiadac radia a co dopiero broni! Polacy nie mieli w Jedwabnym broni palnej. Nikt tego nie mowi. Polacy uzywali nozy, kijow, widel itp. Mordowali dziewczyny takie jak Ty. Powinnas sie z tymi niewinnymi kobietami solidaryzowac a nie tworzyc pseudo argumenty broniacych tych dzikich chlopow z Jedwabnego mordujacych cywili. Zydzi - cywile nie byli w Jedwabnym rozstrzelani. Wiekszosc byla spalona w stodole a reszta byla mordowana na ulicach miasta przy pomocy kijow, nozy i kamieniami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do alby Re: Strzembosz honorowym obywatelem Jedwabnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 18:11 Czy nie możesz wysilić się na cos oryginalnego - tylko powtarzasz wciąż do znudzenia wymysły grossa ?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oz Re: Strzembosz honorowym obywatelem Jedwabnego IP: *.avenel01.nj.comcast.net 04.10.04, 08:44 w takim razie nie czytałeś wniosków w książce strzembosza, ponieważ opisuje on tło wydarzeń na wschodzie na długo sprzed wydarzeń w jedwabnem. poszkodowanymi tam byli polacy. inne narody pastwiły się na polakach, mniejszości narodowe nas zdradziły, a propaganda niesłusznie oczerniała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jurek Re: Strzembosz honorowym obywatelem Jedwabnego IP: *.jelonki.net.pl 03.10.04, 09:51 1) Jak na taki duży kraj to strasznie mało godnych takiego zaszczytu. Z pewnością mieszkańcom brakuje zdrowego rozsądku i umiaru po wpadce swoich przodków i skutków tak modnego przed wojną antysemityzmu, szerzonego przez księzy i lokalny ciemnogród. 2) Co ma data 17 września do tych wypadków w Jedwabnem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Re: Strzembosz honorowym obywatelem Jedwabnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 10:43 A/D 1 i 2 . Kiedy nasi przodkowie uratowali kilkadziesiąt tys. Zydów mimo grożącej za to kary śmierci - twoi przodkowie nie ratowali Polaków mimo tego , że nie groziła za to kś . A i owszem bardzo aktywnie brali udział w ekstermincji narodu polskiego , która rozpoczęła się po 17 09 39 !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Polaka Re: Strzembosz honorowym obywatelem Jedwabnego IP: *.dip.t-dialin.net 03.10.04, 11:55 Nie pompuj sie tak ta polskoscia. Gombrowicz by sie usmial. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daro Re: Strzembosz honorowym obywatelem Jedwabnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 12:38 "Nie pompuj się" - Gombrowicz by się uśmiał a wybraniec wnerwił . Pompować się polskością na forum gazwyb !!?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jurek Re: Strzembosz honorowym obywatelem Jedwabnego IP: 217.153.176.* 03.10.04, 16:12 Skąd Ty to wiesz o moich przodkach jeśli mnie nie znasz? Ale wstyd mi za Ciebie, że nazywasz siebie Polakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koneczny Re: Strzembosz honorowym obywatelem Jedwabnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 11:01 Aprioryzm . Najpierw zakłada sie jakąś tezę apriori - potem dopasowuje się do niej np . wyniki "sledztwa" . Kiedy okazało sie , że w zbiorowej mogile jest mnóstwo łusek z niemieckich karabinów - ekshumację wstrzymano !! Podobno z powodów religijnych . Z tych samych powodów nie wolno wstrzymać ekshumacji nawet w Izraelu ... . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Feliksa Re: Strzembosz honorowym obywatelem Jedwabnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 11:03 Podobnie z tezą o polskiej "współodpowiedzialności" za holokaust ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blekot Re: Strzembosz honorowym obywatelem Jedwabnego IP: *.home.cgocable.net 03.10.04, 16:54 Nie chce negowac udzialu Polakow w tej zbrodni. Ostatnie lata dobitnie pokazuja, jakimi Polacy potrafia byc, nawet dla wspolrodakow. W Jedwabnym natomiast nalezalo umiecic tylko tablice upamietniajaca smierc Zydow, bez zadnych komentarzy, albo przeprowadzic ekshumacje i badania do konca, tak zeby nie pozostawic watpliwosci. Jednostronnosc tego "sledztwa" byla porazajaca. Odpowiedz Link Zgłoś
fandango10 Re: Strzembosz honorowym obywatelem Jedwabnego 03.10.04, 11:06 Gość portalu: jurek napisał(a): > 2) Co ma data 17 września do tych wypadków w > Jedwabnem Doprawdy, rece opadaja. Przeciez zachowanie Zydow (nie wszystkich!) na ziemiach zajetych przez Sowietow dalo w 1941 r. asumpt roznym elementom zbrodniczym w gronie Polakow do krwawego "rozliczenia sie" z Zydami. Jak bylo w Jedwabnem, wyjasnil IPN, ktory jednak ze wzgledow ideologicznych pominal motywacje roku 1939. Prof. Strzembosz dzielnie bronil interesow polskich, ale - moim zdaniem - obywatelastwa honorowego nie powinien przyjmowac. Jedwabianie - wbrew niespornym ustaleniom - ciagle utrzymuja, ze ich przodkowie bez wyjatku byli niewinni. Profesor tak przeciez nie uwaza. Przyjmujac obywatelstwo honorowe niejako staje po ich stronie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Backfist ! Re: Strzembosz honorowym obywatelem Jedwabnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 11:16 ""NIESPORNYM " ustaleniom" - BEZCZELNOŚĆ ! Atak na Jedwabne był czynem niegodnym . Dla potwierdzenia założonej tezy polskojęzyczni nie cofnęli sie przed niczym - nawet przed wstrzymaniem ekshumacji !! Odpowiedz Link Zgłoś
fandango10 Re: Strzembosz honorowym obywatelem Jedwabnego 03.10.04, 11:24 Gość portalu: Backfist ! napisał(a): > ""NIESPORNYM " ustaleniom" - BEZCZELNOŚĆ ! Atak na Jedwabne był czynem > niegodnym . Dla potwierdzenia założonej tezy polskojęzyczni nie cofnęli sie > przed niczym - nawet przed wstrzymaniem ekshumacji !! Sto czy 1600 ofiar? Ludobojstwo bylo i temu trudno zaprzeczyc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Backfist Re: Strzembosz honorowym obywatelem Jedwabnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 11:58 100 czy 1600 - to jest jedno przekłamanie . Ale bardziej bandyckie oszczerstwo dotyczy sprawstwa . Kiedy Odnaleziono wiele łusek niemieckich -załozona teza o polskim "sprawstwie" upadła by - wstrzymano ekshumację !! Odpowiedz Link Zgłoś
alba500 Re: Strzembosz honorowym obywatelem Jedwabnego 03.10.04, 17:24 Znaleziono pare lusek (a nie wiele). Te niemieckie luski byly z czasow pierwszej wojny swiatowej i okazalo sie ze nie mialy zwiazku z tym mordem. Zydzi nie mieli ran postrzalowych. Ten mord zrobili w calosci Polacy a nie Niemcy. Nie ma powodu udawac ze biale jest czarne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zych Re: Strzembosz honorowym obywatelem Jedwabnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 17:58 Kilkaset łusek - to ma być "pare" . Podobnie jak z ofiarami - 100 czy 1600 - wszystko jedno , z wykonawacami - Polacy czy Niemcy - grunt to aby był powód do nagonki na Polskę . A nagonka nie jest z czystej , bezinteresownej złośliwości - to tylko wstęp do akcji "kamienica" A skąd wiesz , że ofiary nie miały ran postrzałowych - przecież ekshumację wstrzymano ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fritz Re: Strzembosz honorowym obywatelem Jedwabnego IP: *.adsl.solnet.ch 03.10.04, 16:43 Prokuratura rosyjska stwierdzial wlasnie, ze wymordy katynskie nie byly ludobojstwem. Ludobojstwo czy nie: tutaj raczej nie chodzi o liczbe, tyko o intencje. Ze strony niemieckiej bylo to z cala pewnoscia ludobojstwo, ze strony polskiej morderstwo, poniewaz w Polsce nikt nie planowal (przepraszam za to okreslenia, ale nie wiem jak to inaczej powiedziec )wymordowania Zydow wlasnie za to ze sa Zydami. Natomiast Niemcy mordowali Zydow wlasnie za to ze byli Zydami i nastepnymi na liscie byli Polacy za to, ze byli wlasnie Polakami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NIKA Re: Strzembosz honorowym obywatelem Jedwabnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 18:20 Tak, tak. Wśród szczątków wykopanych z tej przelętej stodoły były ZAWIĄZKI NIEMOWLĘYCH ZĘBÓW. Niech będą przeklęci mordercy dzieci i ci, którzy z dowolnych politycznych motywów ich wybielają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ŻYDOKOMUNY !!! NIE ZNAMY PRZYZWOITYCH POLAKÓW, BO MEDIA SĄ W REKU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 13:27 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cezary Trąbski Re: Strzembosz honorowym obywatelem Jedwabnego IP: *.adsl.tele2.no 03.10.04, 09:48 Sąsiedzi Historia powtarza, ja klęczę u ołtarza Naród losem głodzony, wysoce świadczony Mieszkał w gościnie, daleko w krainie Tam krzewili lud sztuki, chowali kultu wnuki W dniach wojennej zdrady w dniu serca zagłady Gdy życie tracono i potomstwo gwałcono Błagali o ojczyznę, pokoju ojcowiznę Prośby bólem słuchane, zostały wysłuchane Wrócić im pozwolono, ich glebę ocalono Starego mieszkańca powitał los wygnańca Kantor śnił o ludzie, surę o tym cudzie Dom miał mieszkańca i pustyni posłańca Wyburzyli im grody dla wiecznej pogody Mór cierpienia, długów wybaczenia A ból agresji piszczy wzajemna trwoga niszczy Miast palmowych liści tam głos nienawiści Silniejsza zasada zabij dziś sąsiada Potomkowie zbrodni nie są dobra godni Jedna myśl pozostała i jeszcze ocalała Czucie bezsilności, gdy braknie litości Stary lud w wygnaniu płacze w swym zaraniu Pasja zgnębienia rusza sumienia Płyną granitu grady nikt im nie da rady Masa stali najazdów dławi wolnych skazańców Co dzień proszą gada, bluźnią sąsiada Skąd winna narodów krew wendetty wylewa zew Nadejdzie zjednane godnie miłowane Pełne szczerej wolności, łez i płaczu radości Święci jedna zasada, a kochaj sąsiada! Cezary Trąbski 2002 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BUBU Re: Strzembosz honorowym obywatelem Jedwabnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 10:07 Starzy NSZ-owcy wraz z antysemitami dobrali się w korcu maku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el Re: Strzembosz honorowym obywatelem Jedwabnego IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 03.10.04, 10:11 czy jest uczciwym człowiekiem to tylko on wie,ale historyk z niego jest tak samo ideologiczny jak historycy stalinowscy czy hitlerowscy,gada co mordercy i ich rodziny chcą słyszeć i stąd ten tytuł.Wstydz się Panie Strzembosz i dlaczego nie piszesz o partyzantce antyniemieckiej czyżby jej nie było w tych okolicach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wkurzony Re: Strzembosz honorowym obywatelem Jedwabnego IP: *.gdynia.mm.pl 03.10.04, 10:20 Po pierwsze: nie obrazaj madrego czlowieka. A po drugie matolku: "X 1939-VI 1941" nad Biebrza funkcjowali Sowieci, wiec jaka miala byc partyzantka???!!! Ale rozumiem, ze twoja edukacja zakonczyla sie na 6 klasach szk. podst. przy OHP. Najpierw przeczytaj ze zrozumieniem, a potem zabieraj glos! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antybydle Re: Strzembosz honorowym obywatelem Jedwabnego IP: *.lublin.mm.pl 03.10.04, 10:50 co nie zmienia faktu że Strzembosz to stary nawiedzony katonacjonał chodzący na pasku czarnej sotni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Veto !! Re: Strzembosz honorowym obywatelem Jedwabnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 10:53 Nie tylko "katonacjole" nie godzą się na perfidne akcje opluwania Polaków !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LZ Od pewnego czasu obserwuję "antybydle" IP: *.interkom.pl / *.interkom.net.pl 03.10.04, 11:30 A raczej wypowiedzi tego osobnika na forum w różnych wątkach tematycznych. Nie sposób zreszą go nie zauważyć, bo ma obsesję pisania i chyba mnóstwo wolnego czasu. Doceniam wolność słowa i swobodę wypowiedzi, ale uważam, że należałoby ją w jakiś sposób powściągać wobec osób niezrównoważonych psychicznie. Ten biedny, chory człowiek jest pełen potwornych frustracji i kompleksów, a do tego nie potrafi swoich "poglądów" wyrażać w sposób przystający do konwencji przyzwoitej dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
jasiu22 Re: Od pewnego czasu obserwuję "antybydle" 03.10.04, 12:40 Dlatego proponuję ignorować jego wypociny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Re: Od pewnego czasu obserwuję "antybydle" IP: *.lublin.mm.pl 03.10.04, 14:00 Hej to ja, antybydle. Jak widzisz nicka można zmienić i dalej mowić co sie chce. Nie raczyliście zauważyć, bracia w Chrystusie, wulgarnych postów "katoli" tak ich nazywam. Czytajac je przyjąłem nick tak przez was ulubiony. Potrafię rzeczowo rozmawiać z tymi z którymi warto tak rozmawiać. Ale jeśli ktoś obraża mnie i tych którzy maja podobne poglady, a wy tacy porzadni i dobrze wychowani nie reagujecie na ich chamstwo, w duchu ciesząc się i udając że nie ma problemu bo to w słusznej sprawie, to postanowiłem sobie, tak dla jaj poprowokować was nieco, powkurzać. I udało się. A wasze "uczone" i "kulturalne" strofowanie mnie świadczy wyłącznie o waszym zakłamaniu.Jaaasiu??? jak chcesz założyć mi "ignora", chę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do jurka bydlaka Re: Od pewnego czasu obserwuję "antybydle" IP: *.crowley.pl 03.10.04, 21:49 Hę pisze sie przez samo H cymbale z Lublina! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antybydle Re: Od pewnego czasu obserwuję "antybydle" IP: *.lublin.mm.pl 03.10.04, 22:16 I tylko tyle bublu genetyczny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Win Re: Od pewnego czasu obserwuję "antybydle" IP: *.proxy.aol.com 04.10.04, 07:43 Przypuszczalem ze antybydle to wlasciwie prawdziwe bydle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Re: Do LZ IP: *.lublin.mm.pl 03.10.04, 14:02 Poczytaj sobie post do Jasia 22. I zastanów sie czy zanim mmnie nazwiesz psychicznym nie warto zastosowac tego miana w stosunku do tych którymm odpowiadam, których komentuję, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do antybydle Re: Strzembosz honorowym obywatelem Jedwabnego IP: *.crowley.pl 03.10.04, 21:47 A juz tutaj wylazłeś ! Plułeś w postach na Popiełuszkę a jak temat zniknął przeniosłeś sie na Jedwabne! Przxypomnieć ci prymitywie jak cie na tamtym forum potraktowano i ile fałszów udowodniono?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antybydle Re: Strzembosz honorowym obywatelem Jedwabnego IP: *.lublin.mm.pl 03.10.04, 22:15 jestem tu ćwoku od samego ranka-tak gdzieś od 10,50.I niczego mi nie przypominaj troglodyto bo pamięć mam doskonałą. A jak tam u ciebie szare komóreczki - gorzałą przeżarte? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zano partyzantce p Re: Strzembosz honorowym obywatelem Jedwabnego IP: *.zeo / *.zeo.pl 03.10.04, 10:47 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o perfidnych Re: Strzembosz honorowym obywatelem Jedwabnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 10:50 Od "historyków" stalinowskich i gebelsowskich raze wziętych gorsi są ci , którzy zostali uratowani przez Polaków potem mordowali w ubowskich katowniach a teraz plują na bohaterów !! Najbardziej brzydzi mnie ich metodologia - np udaja Polaków aby tym skuteczniej opluwać !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zan Re: Strzembosz honorowym obywatelem Jedwabnego IP: *.zeo / *.zeo.pl 03.10.04, 10:52 o partyzantce przeciw Niemcom pisało i mówiło wielu.Również filmów byłopod dostatkiem.Znalazł się wreszcie ktoś,kto napisał o partyzantce przeciw Sowietom.BRAWO PROFESORZE. Odpowiedz Link Zgłoś
fandango10 Re: Strzembosz honorowym obywatelem Jedwabnego 03.10.04, 11:14 Gość portalu: el napisał(a): > czy jest uczciwym człowiekiem to tylko on wie,ale historyk z niego jest tak > samo ideologiczny jak historycy stalinowscy czy hitlerowscy,gada co mordercy i > ich rodziny chcą słyszeć i stąd ten tytuł.Wstydz się Panie Strzembosz i > dlaczego nie piszesz o partyzantce antyniemieckiej czyżby jej nie było w tych > okolicach Czlowieku, nic nie rozumiesz? Przeciez w latach 1939-1941 Jedwabne bylo w granicach CCCP, ludzie byli wywozenie, a wielu Zydow cieszylo sie pomagalo wladzom sowieckim. W ksiazce "Smok wawelski nad Tamiza" pisze Norman Davies: "Wygladalo to tak, jakby Zydzi tanczyli na trupie Polski". Kiedy wiec ziemie te zajeli Niemcy, zbrodnicze elementy w gronie Polakow zaczely mordowac Zydow bez wyboru, jako "zemste" za zachowanie ich wspolbraci w roku 1939 i pozniej. Zbrodnia pozostaje zbrodnia i tyle. Natomiast drazni skrzetne pomijanie motywow zbrodni. Prof Strzembosz mial odwage te motywy ukazac. Moim zdaniem jednak nie bylo jego zamiarem wybielanie jedwabienskich mordercow. Dlatego nie powinien chyba przyjmowac tego obywatelstwa, bo przez Jedwabian i wielu innych moze to byc poczytane jako wybielenie mordercow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Norbi Re: Strzembosz honorowym obywatelem Jedwabnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 11:22 Ach jak "sprytnie" !! Trochę za , trochę przeciw . A Talmud i tak wyłazi ! Odpowiedz Link Zgłoś
fandango10 Re: Strzembosz honorowym obywatelem Jedwabnego 03.10.04, 11:29 Gość portalu: Norbi napisał(a): > Ach jak "sprytnie" !! Trochę za , trochę przeciw . A Talmud i tak wyłazi ! W 1968 r. roku, gdy w wiezieniu siedzialem za ulotki w obronie bitych studentow, ubole spod znaku Moczara koniecznie chcieli sie dowiedziec, czy mam zydowskich przodkow. Byli bardzo zdumieni, ze pochodzenie moich rodzicow jest czysto chlopskie i (czego juz nie wiedzieli) moj ojciec byl zakamienialym antysemita. Teraz posadzenie o zydowskich (rzekomo) przodkow zadajesz ty, moj ty wnuku Moczara Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Backfist Re: Strzembosz honorowym obywatelem Jedwabnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 12:18 Myślisz , ze będziesz bardziej wiarygodny dzieki bajeczce o ojcu - antysemicie . Tyle razy opluwacze Polski kryli sie za czyimiś plecami , że nikt nie da się na to nabrać ! Odpowiedz Link Zgłoś
fandango10 Re: Strzembosz honorowym obywatelem Jedwabnego 03.10.04, 12:22 Gość portalu: Backfist napisał(a): > Myślisz , ze będziesz bardziej wiarygodny dzieki bajeczce o ojcu - antysemicie > . > Tyle razy opluwacze Polski kryli sie za czyimiś plecami , że nikt nie da się > na to nabrać ! Jestes nieprzemakalny na argumenty, wiec musze zakonczyc slowami: Psy szczekaja, karawana jedzie dalej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hau hau Re: Strzembosz honorowym obywatelem Jedwabnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 12:42 Szczęśliwej drogi na Bliski Wschód albo jeszcze lepiej na Madagaskar !! Odpowiedz Link Zgłoś
fandango10 Re: Strzembosz honorowym obywatelem Jedwabnego 03.10.04, 12:54 Gość portalu: hau hau napisał(a): > Szczęśliwej drogi na Bliski Wschód albo jeszcze lepiej na Madagaskar !! Stawiasz sie tym w jednym rzedzie z najgorszymi metami. Choc nie jestem Zydem, wolalbym byc miec wspolne pochodzenie z niejednym z nich, takim jak Antoni Slonimski, czy prof. Henryk Wereszycki. Niestety, laczy mnie wspolne pochodzenie z taka gnida jak ty. Pocieszam sie jednak, ze w narodzie polskim wiecej jest myslacych tak jaj ja, niz podobnych tobie wypierdkow Moczara Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Backfist Re: Strzembosz honorowym obywatelem Jedwabnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 13:05 Anoni Słonimski "...Gniew budzi fałszywy i nikczemny stosunek Zydów do spraw narodowościowych , naród krzyczący o nienawiści - sam potrafi najbardziej nienawidzieć... " Inwektywy ci nie pomoga prosty człowieku - tylko obnażają twoją "fałszywość i nikczemność " Odpowiedz Link Zgłoś
fandango10 Re: Strzembosz honorowym obywatelem Jedwabnego 03.10.04, 13:10 Brak ci argumentow, wiec uzywasz argumentow "ad personam" (jesli nie wiesz, to ci przetlumacze: tak po zydowsku nazywa sie wycieczke osobista, us, us). Wobec tego nie ma ztoba dyskusji. Konacze rozmowe z toba we wszystkich watkach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Backfist Re: Strzembosz honorowym obywatelem Jedwabnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 13:37 Ojej jaki z ciebie dobry starszy Kain . Chcesz mnie również edukować . Jestes tak zatroskany o dobro młodszych braci , że chyba się rozpłaczę . Dziekuje ci w imieniu "niewybranych" za przykład jaki nam dajez na tym forum. Twoje "argumenty" ad rem typu "wypierdek Moczara" ukazuja nam całą "głębie" retoryki , mysli i etyki talmudycznej . Odpowiedz Link Zgłoś
fandango10 Re: Strzembosz honorowym obywatelem Jedwabnego 03.10.04, 14:32 Gość portalu: Backfist napisał(a): > Ojej jaki z ciebie dobry starszy Kain . Chcesz mnie również edukować . Jestes > tak zatroskany o dobro młodszych braci , że chyba się rozpłaczę . > Dziekuje ci w imieniu "niewybranych" za przykład jaki nam dajez na tym forum. > Twoje "argumenty" ad rem typu "wypierdek Moczara" ukazuja nam całą "głębie" > retoryki , mysli i etyki talmudycznej . Sp...laj faszysto. Gdy widze, ze mam takich rodakow jak ty, wolalbym juz byc Zydem. Ale wiem, ze w Polsce jest wiecej dobrych, sprawiedliwych Polakow, niz takich gnid, jak ty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Backfist Re: Strzembosz honorowym obywatelem Jedwabnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 15:47 No i oczywiście jak zwykle - kiedy przegrywają na argumenty to wrzeszczą "fasziiizm, antiiseemmmiiiiittiiiizm" etc . - żenujące ... . A co do ozdobników typu sp.... - to nie sprowokujesz mnie - nie zejdę do waszego poziomu !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Staszek Re: Strzembosz honorowym obywatelem Jedwabnego IP: *.bb.netvision.net.il 03.10.04, 17:36 Jakie mozliwe do zrozuminia czy usprawiedliwienia motywy moga sie kryc za bestialskim mordem dzieci, kobiet (ciezarnych tez) i starcow? Nawet jak byli wsrod jedwabnienskich Zydow wspolpracujacy z wladza sowiecka to to usprawidliwia czy pozwala zrozumiec zamordowanie okolo 1000 ludzi? A tak na marginesie - badania historyczne, oparte na dokumentach NKVD, wykazaly, ze glowna role w denuncjacji partyzanckich oddzialow dzialajacych w okolicach Jedwabnego odegrali agenci zwerbowani przez NKVD sposrod czlonkow tych oddzialow. Bylo ich kilkunastu, zaden z nich nie byl Zydem, sami Polacy. uuezaga sie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Staszek Re: Strzembosz honorowym obywatelem Jedwabnego IP: *.bb.netvision.net.il 03.10.04, 17:49 To powyzsze to do fandango10. Oburzasz sie na Backfist, ale to twoje "za i jednoczesnie przeciw" jest rzeczywiscie troche karkolomne. Procz tego bezwglednie popieram cie w twojej polemice z Backfistem. Pozdrowienia wspolkombatancie z 1968. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V2 Re: Strzembosz honorowym obywatelem Jedwabnego IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 03.10.04, 10:27 Brawo Panie Profesorze!!! Gratuluję jako jedynemu prawdziwemu obrońcy prawdy historycznej!!! Z tym Jedwabnem to tak jak z kradzieżą na Placu Czerwonym. Okazało się że nie zegarki tylko rower i nie na Placu Czerwonym w Moskwie tylko w Leningradzie. Najpierw jakiś nikomu nie znany pseudohistoryk chciał zaistnieć i wymyślił 1.600 osób rzekomo zamordowanych przez polaków. Później okazało sie że nie 1.600 tylko niespełna 100 osób i owszem rękami Polaków, którzy za sobą mieli karabiny maszynowe Niemców. Gratulacje Panie Strzembosz za postawienie się całej tej wydmuchanej koalicji prożydowskiej!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tse-tse Szanowny Panie Profesorze Strzembosz, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 10:59 Wiem od moich znajomych, starych harcerzy, ze jest Pan dobrym, prawym czlowiekiem. Dlatego, prosze przyjac moje wyrazy WSPOLCZUCIA z powodu przyznania Panu tytulu Honorowego Obywatela Jedwabnego. Odpowiedz Link Zgłoś
fandango10 Re: Szanowny Panie Profesorze Strzembosz, 03.10.04, 11:17 Gość portalu: tse-tse napisał(a): > Wiem od moich znajomych, starych harcerzy, > ze jest Pan dobrym, prawym czlowiekiem. > > Dlatego, prosze przyjac moje wyrazy WSPOLCZUCIA > z powodu przyznania Panu tytulu Honorowego > Obywatela Jedwabnego. Rowniez tak uwazam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olek Re: Szanowny Panie Profesorze Strzembosz, IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 03.10.04, 11:59 Straszysz go Zydami? Spoko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eLeS Re: Strzembosz honorowym obywatelem Jedwabnego IP: *.itpp.pl 03.10.04, 10:59 Chciałbym się zpytać jaki związek z mordem w Jedwabnem ma partyzantka antysowiecka? Czy jeśli się walczyło przeciw bolszewikom to można mordować Żydów i dokonywać na nich pogromów? Dla mnie jest to po prostu prac historyczna na zamówienie, wykonana na bolszewickiej zasadzie odpowiadania na krytykę: "A u was biją Murzynów", co w ich mniemaniu uzasadniało zło dokonywane przez nich. Prof. Strzembosz wpisuje się doskonale w ten typ reagowania na krytykę. Z bolszewickim pozdrowieniem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do ls bolszewika Re: Strzembosz honorowym obywatelem Jedwabnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 11:07 Prawda w oczy kole ! A co do "usprawiedliwiania" bandytyzmu - to i owszem , ci którzy mordowali w ubowskich katowniach po dzis dzien lansują tezę o tym iż literki AK maja to samo straszliwe znaczenie co SS - AUTENTYK !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eLeS Re: Strzembosz honorowym obywatelem Jedwabnego IP: *.itpp.pl 03.10.04, 13:24 Zastanawiałem się, czy odpowiadać na ten list, gdyż jest bez związku z moją wypowiedzią. Jeżeli nie zuważyłeś ironii w zakończeniu tekstu to trudno, nie moja wina. Po pierwsze, nie rozumiem zdania > Prawda w oczy kole ! Jak prawda, co ty człowieku bredzisz. Ja piszę o tym,że bolszewizm to jest opcja polityczna, ale również sposób myślenia. A myślenie bolszewickie zaczyna się od jakiejś wizji urządzenia świata, która ma niby uszczęśliwić ludzkość, a następnie dostosowniu człowieka do tej wizji, bez względu na to czy mu się to podoba czy nie. W tym sensie bolszewikami są komuniści, jak i LPR-owcy. Obie uważają, że człowiek się nie liczy liczy się idea. Jeśli człowiek nie pasuje do tej idei, tym gorzej dla człowieka. Taki sposób widzenia świata sprawia, że widzi się go układzie my-oni. Wszystko co złego zrobią nasi jest słuszne, da się jakoś uzasadnić, wyjaśnić, usprawiedliwić. Wszystko co zrobią oni jest wredne, złe okrutne, bezmyślne. Nasi to osobniki czyste, bez skazy, odważni, wspaniali. Wrogowie to szuje bez honoru, wredni itp. I w ten typ myślenia wpisuje się Pan Profesor, ba jak inaczej uzasadnić to nagłe zainteresowanie partyzantką antysowiecką i to akurat w tamtej okolicy. W końcu jesteśmy 15 lat po obaleniu komuny, można było o tych sprawach pisać bez żadnych problemów od wielu lat, więc pytam dlaczego akurat teraz, a nie 10 lat temu. Jak inaczej wytłumaczyć ta, jak nie próbą wybielenia sprawców zbrodni, lub przynajmniej jej zracjonalizwania. No tak może i popełnili zbrodnię, ale mieli ku temu powody. Otóż, nie da się uzasadnić żadnej zbrodni, niezależnie przez kogo dokonana, przez "naszych", czy przez "onych". Zbrodnia jest zbrodnią i kropka, a pisanie pracy historycznej, pod z góry założoną tezę jest jest dla mnie niegodne prawdziwego historyka, który powinien dzieje opisywać i analizować procesy w niej zachodzące, abyśmy mogli w przyszłości unikać popełanianych przez naszych protoplastów błędów. Historyk, który ma emocjonalny stosunek zdarzeń, które opisuje nie powinien się nimi zajmować, bo zawsze nawet podświadomie będzie miał tendencje do przesiewania materiałów pod kątem uzasadnienia swojej opinii o tych zdarzeniach i jego wiarygodność staje się wątpliwa. Kończąc chciałem przypomnieć niektórym cytat z Norwida "Czy ten ptak gniazdo kala, co je kala, czy ten co mówić o tym nie pozwala..." Kończąc jeszcze Odpowiedz Link Zgłoś
fandango10 Re: Strzembosz honorowym obywatelem Jedwabnego 03.10.04, 11:21 Gość portalu: eLeS napisał(a): > Chciałbym się zpytać jaki związek z mordem w Jedwabnem ma partyzantka antysowie > cka? Czy jeśli się walczyło przeciw bolszewikom to można mordować Żydów i dokon > ywać na nich pogromów? > Dla mnie jest to po prostu prac historyczna na zamówienie, wykonana na bolszewi > ckiej zasadzie odpowiadania na krytykę: "A u was biją Murzynów", co w ich mniem > aniu uzasadniało zło dokonywane przez nich. > Prof. Strzembosz wpisuje się doskonale w ten typ reagowania na krytykę. > Z bolszewickim pozdrowieniem Jako historyk jeszcze raz musz tlumaczyc jak dziecku: w 1939 r., kiedy Podlasie zajely Sowiety, wielu Zydow cieszylo sie z tego, niejeden z nich tez wydawal polakow w rece bolszewickie. Po zajeciu tych ziem przez Niemcow w 1941 r. elementy zbrodnicze wsrod Polakow wykorzystalo to zachowanie Zydow do zbrodniczej "odplaty" na Zydach w ramach odpowiedzialnosci zbiorowej. Byl motyw? Byl! Czy to usprawiedliwia zbrodniarzy jedwabienskich? Po stokroc nie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
shanti Re: Strzembosz honorowym obywatelem Jedwabnego 03.10.04, 11:09 www.czytanki.hox.pl/mat_nar.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Calipso Re: A moze Adolf i Jozef zostana honorowymi IP: *.dip.t-dialin.net 03.10.04, 11:19 obywatelami Jedwabnego ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olek Re: A moze Adolf i Jozef zostana honorowymi IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 03.10.04, 12:29 Calipso, Ty sie lepiej nie odzywaj, bo wstydze sie czytajac twoje "dowcipy". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mimikra Powiedzcie mi czy np. w Turcji - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 11:39 wałkuje się w mediach sprawę mordu na Ormianach w 1915 r. I czy tam dziennikarze w kółko macieju rozważają piętnują i demaskują turecką antyormiańskość? Czy turecki prezydent w narodowym stroju ormiańskim przepraszał na podobnej jak w Jedwabnem imprezie? A przecież tam zginęło ponad 1 milion Ormian. Niedawno pani red. Milewicz z "Wyborczej" znów ruszyła na łowy na Podlasie. Jak długo tak można? Prof. Strzemboszowi należy się uznanie, Chociażby za przeciwstawienie się temu medialnemu walcowi który w kółko po nas jeżdzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Nikt nigdy i nigdzie nie pokazuje Zyda kryminalist IP: *.cogeco.net 03.10.04, 11:59 Nikt nigdy i nigdzie nie pokazuje Zyda kryminalisty Pojawia sie coraz wiecej dziel literackich i filmowych na temat Zydów. Pisarze i rezyserzy innych narodowosci, w tym takze i Polscy, zapominajac o historii wlasnego narodu, w sposób sluzalczy podejmuja go zgodnie z narzuconymi schematami: tragiczni, piekni i szlachetni, oczywiscie, niczemu nie winni Zydzi i podli, chciwi polscy antysemici. Przy czym Niemcy, wlasciwi autorzy i wykonawcy zbrodni holocaustu, nikna gdzies w rozmywajacym sie tle, zastepuje SS- manami, „hitlerowcami", którzy jak u Spielberga w „Liscie Schindlera" mówia po polsku. Celowe, lajdackie niedopatrzenie. Zydzi stanowia 8% narodów semickich, które na ogól nie budza takich emocji jak Zydzi. Natomiast Zydzi za antysemitów uwazaja juz tych, którzy w PRAWDZIE krytykuja postepowanie Zydów, potepiaja ich wystepki a zwlaszcza gdy opowiadaja sie za tym, aby naród byl w swoim panstwie gospodarzem: Rosjanin w Rosji, Polak w Polsce, Niemiec w Niemczech. Cyceron byl uwazany za antysemite tylko dlatego, ze bronil w sadzie kogos, kogo Zydzi oskarzali. Na poczatku PRL wystarczylo rozpoznawac Zyda, aby byc antysemita, a to oznaczalo powazne przykrosci, nierzadko utrate wolnosci a czasem i zycia. M Dabrowska stwierdzila, ze „trzeba zycie oddac za Zyda, aby nie narazic sie na zarzut antysemityzmu". W USA mediach Zydzi zamieszkujacy Polske przed wojna pokazywani sa jako prawdziwi dobroczyncy panstwa, zasobni, szlachetni i madrzy. Pomija sie dzialalnosc Zydów-komunistów. Czyzby takich nie bylo? Podpisano: Janusz, 2004-03-23 ZOBACZ temat "Chrześcijanie i Żydzi - bolesna przeszłość i nadzieja" wpis nr: 3075 www.opoka.org.pl/zycie_kosciola/forum/glos/2001-01.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukasz Re: Nikt nigdy i nigdzie nie pokazuje Zyda krymin IP: *.cogeco.net 03.10.04, 12:08 Dziekuje z odnosnik gdzie znalazlem inny ciekawy wpis p. Pawel Wedrownik pawelwed@verias.uk - nr: 3113 - 2004-05-05 Czytalem ze dawniej za studiowanie Talmudu przez gojow byla kara. Nie radze jednak studiowania Talmudu. Talmud nakazuje karac kara smierci goja ktory poznaje tajemnice Judaizmu. Moze jednak tylko sprawdzic czy to prawda? Watykanski hierarcha, kard Kasper na Konferencji OBWE podkreslil wage odpowiedniego ksztalcenia kaplanów oraz "dokladnej pracy teologów", aby lepiej rozumiec judaizm i usuwac uprzedzenia. Tak wiec kard.Kasper nie obawia sie kary czy nie jest gojem? albo rzeczywiscie nie zrozumial jeszcze judaizmu?...Od kiedy puszczono w obieg najrozniejsze okrojone wersje Talmudu, jego studiowanie nie jest juz chyba karane smiercia. Swoja droga, sprawa stosunku katolikow do judaizmu mnie bardzo niepokoi - wisi w powietrzu jakies dziejowe klamstwo. Otoz jesli sie nie myle, chodzi przeciez o ta sama wiare, ktora wyznawali za czasow Chrystusa rozni faryzeusze i tzw uczeni w pismie. Pan Jezus znal doskonale ta religie i jej wyznawcow - "plemie zmijowe" mowil - dzis mowi sie o nich: "nasi starsi bracia w wierze"...(???) Czy mozna w Pismie Swietym odnalezc obecny, dzis narzucany stosunek to tej religii? Inaczej mowiac, czy Pan Jezus pozostawil nam poza miloscia blizniego jakies osobne wskazania w stosunku do judaistow? Czyz nasz Pan nie bylby dzis antysemita nazywajac ich plemieniem zmijowym? - ba, cos takiego jest teraz grzechem...Cos takiego delikatnie nazywa sie nadinterpretacja...??? Wytyka sie muzulmanom, ze w Koranie sa "rzeczy" nieprzyjazne katolikom, tymczasem stosunek Zydow do chrzescijan wyrazany w Talmudzie wychodzi daleko poza ramy nieprzyjazni a jednoczesnie nauka posoborowego Kosciola nakazuje nam bysmy czuli sie w stosunku do nich dziecmi tego samego Boga... Ktos najwyrazniej nas oklamuje. www.opoka.org.pl/zycie_kosciola/forum/glos/2001-01.html Odpowiedz Link Zgłoś
fandango10 Re: Nikt nigdy i nigdzie nie pokazuje Zyda krymin 03.10.04, 12:28 Gość portalu: Lukasz napisał(a): > Dziekuje z odnosnik gdzie znalazlem inny ciekawy wpis p. Pawel Wedrownik > pawelwed@verias.uk - nr: 3113 - 2004-05-05 > Czytalem ze dawniej za studiowanie Talmudu przez gojow byla kara. Nie radze > jednak studiowania Talmudu. Talmud nakazuje karac kara smierci goja ktory > poznaje tajemnice Judaizmu. Moze jednak tylko sprawdzic czy to prawda? > Watykanski hierarcha, kard Kasper na Konferencji OBWE podkreslil wage > odpowiedniego ksztalcenia kaplanów oraz "dokladnej pracy teologów", aby lepiej > rozumiec judaizm i usuwac uprzedzenia. Tak wiec kard.Kasper nie obawia sie kary > > czy nie jest gojem? albo rzeczywiscie nie zrozumial jeszcze judaizmu?...Od > kiedy puszczono w obieg najrozniejsze okrojone wersje Talmudu, jego studiowanie > > nie jest juz chyba karane smiercia. Swoja droga, sprawa stosunku katolikow do > judaizmu mnie bardzo niepokoi - wisi w powietrzu jakies dziejowe klamstwo. Otoz > > jesli sie nie myle, chodzi przeciez o ta sama wiare, ktora wyznawali za czasow > Chrystusa rozni faryzeusze i tzw uczeni w pismie. Pan Jezus znal doskonale ta > religie i jej wyznawcow - "plemie zmijowe" mowil - dzis mowi sie o nich: "nasi > starsi bracia w wierze"...(???) > Czy mozna w Pismie Swietym odnalezc obecny, dzis narzucany stosunek to tej > religii? Inaczej mowiac, czy Pan Jezus pozostawil nam poza miloscia blizniego > jakies osobne wskazania w stosunku do judaistow? Czyz nasz Pan nie bylby dzis > antysemita nazywajac ich plemieniem zmijowym? - ba, cos takiego jest teraz > grzechem...Cos takiego delikatnie nazywa sie nadinterpretacja...??? Wytyka sie > muzulmanom, ze w Koranie sa "rzeczy" nieprzyjazne katolikom, tymczasem stosunek > > Zydow do chrzescijan wyrazany w Talmudzie wychodzi daleko poza ramy > nieprzyjazni a jednoczesnie nauka posoborowego Kosciola nakazuje nam bysmy > czuli sie w stosunku do nich dziecmi tego samego Boga... Ktos najwyrazniej nas > oklamuje. > www.opoka.org.pl/zycie_kosciola/forum/glos/2001-01.html Pan Jezus mowil tez o zdzble w cudzym oku i o belce we wlasnym. Zapomniales? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do KALEGO !! Re: Nikt nigdy i nigdzie nie pokazuje Zyda krymin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 12:49 Belka nie jest w polskim oku - tylko w ku tych , którzy poszukuja drzazgi w polskim oku . A potem jest ta drezazaga czy niejest wykorzystują to do nagonki na Polskę !! Odpowiedz Link Zgłoś
fandango10 Re: Nikt nigdy i nigdzie nie pokazuje Zyda krymin 03.10.04, 12:55 Gość portalu: do KALEGO !! napisał(a): > Belka nie jest w polskim oku - tylko w ku tych , którzy poszukuja drzazgi w > polskim oku . A potem jest ta drezazaga czy niejest wykorzystują to do nagonki > na Polskę !! Tym co napisales, potwirdzasz tylko slowa Chrystusa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Backfist Re: Nikt nigdy i nigdzie nie pokazuje Zyda krymin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 13:42 No kiedy taki "autorytet" pełniący obowiązki zabierze głos to napewno wszyscy uczestnicy forum zamilkną , zrobią rachunek sumienia a następnie wyjmą drzazgi i belki ze swego oka i pozwola na to aby nagonki typu Jedwabne służyły do opluwania Polski na całym świecie !! Odpowiedz Link Zgłoś
fandango10 Re: Nikt nigdy i nigdzie nie pokazuje Zyda krymin 03.10.04, 15:30 Gość portalu: Backfist napisał(a): > No kiedy taki "autorytet" pełniący obowiązki zabierze głos to napewno wszyscy > uczestnicy forum zamilkną , zrobią rachunek sumienia a następnie wyjmą drzazgi > i belki ze swego oka i pozwola na to aby nagonki typu Jedwabne służyły > do opluwania Polski na całym świecie !! Nic nie powiedzialem, tylko przytoczylem slowa Zbawiciela. "Twarda jest ta mowa, ktoz jej sluchac moze" - odpowiedzieli faryzeusze, a wsrod nich pewnie niejaki Backfist Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Backfist Re: Nikt nigdy i nigdzie nie pokazuje Zyda krymin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 15:54 Odniosłem sie do twojego "osądu" , że "potwierdzam tylko ...." . Ależ bystrzacha z ciebie aj waj !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolek W TYM OSZUSTWIE ŻYDÓW JEST METODA ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 17:15 Jak wyjaśnimy do końca Jedwabne, pojawią się nowe tematy o podobnym wydźwięku. Temat "pogromu kieleckiego" podobnie wraca co jakiś czas, choć coraz trudniej go eksploatować skoro już dziś wiadomo kto go robił i dlaczego, że ukarano niewinnych itd. (wiedza ta raczej poza Polskę nie wyszła). Nie mogę się oprzeć wrażeniu, że za tym wszystkich stoją interesy niemieckie - w myśl starej zasady śledczej, że ten zrobił, kto skorzystał. Wtórowanie prasy niemieckiej w nagonce na Polskę wokół sprawy Jedwabnego wydaje się to potwierdzać. Chętnie dzielą się odpowiedzialnością za holocaust, a najchętniej by w ogóle ją zrzucili na Polaków. Ale nagonkę, robią głównie Żydzi. Oni wiedzą, kto im zgotował holocaust. Dlaczego więc obarczają odpowiedzialnością nas? Prof. Norman Finkelstein ostrzega, że "przemysł-Holocaustu" szykuje skok na Polskę. Chcą odszkodowań od Polski na sumę 50-60 mld dolarów. Odpowiedz Link Zgłoś
fandango10 Re: Powiedzcie mi czy np. w Turcji - 03.10.04, 12:04 Gość portalu: Mimikra napisał(a): > wałkuje się w mediach sprawę mordu na Ormianach w 1915 r. I czy tam > dziennikarze w kółko macieju rozważają piętnują i demaskują turecką > antyormiańskość? Czy turecki prezydent w narodowym stroju ormiańskim > przepraszał na podobnej jak w Jedwabnem imprezie? A przecież tam zginęło ponad > 1 milion Ormian. > Niedawno pani red. Milewicz z "Wyborczej" znów ruszyła na łowy na Podlasie. Jak > > długo tak można? Prof. Strzemboszowi należy się uznanie, Chociażby za > przeciwstawienie się temu medialnemu walcowi który w kółko po nas jeżdzi. Nalezy tu odroznic dwie sprawy: motywacje tych, ktorzy problem "wywoluja" i ustalenie prawdy. Nie wykluczam (a nawet wiele na to wskazuje), ze motywacja Grossa byla pozamerytoryczna. Ale czy to ma znaczyc, ze my powiemy na to tak: w imie naszego Narodu nie rozgrzebujmy tej sprawy! Byloby to nieuczciwe. Caly swiat wie, ze na Orminach dokonalo sie ludobojstwo, a Turcja nie chce tego slyszec. Niestety, caly swiat trabi, ze Polacy byli i sa antysemitami, ze byli wspolwinni zbrodni hitlerowskich na Zydach. Jest to ewidentne klamstwo, ale samym takim stwierdzeniem nie zalatwimy sprawy. To, ze nie wszyscy Polacy byli i sa antysemitami i ze nie wszyscy Polacy wspolwinni zbrodni hitlerowskich na Zydach nie moze prowadzic do wniosku, ze wszyscy Polacy byli i sa w tych sprawach niewinni. To trzeba uczciwie zbadac. Ale nie moge sie zgodzic z wnioskami, ze zamordowanie 100 czy 300 Zydow jedwabienskich to cos innego, niz zamordowanie 1600 Zydow, co twierdzil Gross. Ilosciowo tak, roznica jest wyrazna, ale od strony moralnej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Powiedzcie mi czy np. w Turcji - IP: *.crowley.pl 03.10.04, 12:08 fandango10 napisał: > Ale nie moge sie zgodzic z > wnioskami, ze zamordowanie 100 czy 300 Zydow jedwabienskich to cos innego, niz > zamordowanie 1600 Zydow, co twierdzil Gross. Ilosciowo tak, roznica jest > wyrazna, ale od strony moralnej? To po co były żydowskie kłamstwa o 1600 ofiarach? Nie wystarczyło napisać prawdy o tym, że 100 czy 150? Odpowiedz Link Zgłoś
fandango10 Re: Powiedzcie mi czy np. w Turcji - 03.10.04, 12:16 Gość portalu: m napisał(a): > fandango10 napisał: > > > Ale nie moge sie zgodzic z > > wnioskami, ze zamordowanie 100 czy 300 Zydow jedwabienskich to cos innego > , niz > > zamordowanie 1600 Zydow, co twierdzil Gross. Ilosciowo tak, roznica jest > > wyrazna, ale od strony moralnej? > > To po co były żydowskie kłamstwa o 1600 ofiarach? > Nie wystarczyło napisać prawdy o tym, że 100 czy 150? > > Oczywiscie, masz racje. Motywy napisania ksiazki Grossa sa niejasne i watpliwe, jawyrazniej nienaukowe, lecz podyktowane innymi celami. Ale skoro juz odkryto, ze ofiary byly i to w duzej ilosci, nalezy podejsc do sprawy uczciwie i nie twierdzic, ze Polacy w Jedwabnem byli bez skazy, ze to ich Niemcy zmusili, no bo niemieckie naboje. Niemcy przeciez mogli umiejetnie Polakow zainspirowac,naboje im dac, a motyw byl: zachowanie Zydow wobec Polakow w latach 1939-41. Czy to usprawiedliwia zbrodnie? Nie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Powiedzcie mi czy np. w Turcji - IP: *.crowley.pl 03.10.04, 12:34 fandango10 napisał: > (...)nalezy podejsc do sprawy uczciwie i nie > twierdzic, ze Polacy w Jedwabnem byli bez skazy, ze to ich Niemcy zmusili (...) W każdej spo`leczności znajdziesz parę procent mętów, które zrobią wszystko, co okupacyjne wojsko każe. We Francji np. było takich ludzi wielokrotnie więcej. Czy to może być podstawą do ataków na polski naród? Moim zdaniem nie. Zdaniem Grossa, Wyborczej i całej reszty tej bandy - tak. Tu jest różnica. A głównym winnym każdej zbrodni jest inspirator, mocodawca, organizator. W tym wypadku bez wątpienia byli to Niemcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Remek Re: Powiedzcie mi czy np. w Turcji - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 12:35 Niemcy mogli dać naboje /sic !/ . Może jednak mogli nie dać . Czy to ważne ? Najważniejsze aby wykorzystać ten "fakt" do nagonki na Polaków !! Odpowiedz Link Zgłoś
fandango10 Re: Powiedzcie mi czy np. w Turcji - 03.10.04, 12:48 Gość portalu: Remek napisał(a): > Niemcy mogli dać naboje /sic !/ . Może jednak mogli nie dać . Czy to ważne ? > Najważniejsze aby wykorzystać ten "fakt" do nagonki na Polaków !! Odpowiedz dla obu przedmowcow: intencje Grossa najprawdopodobniej nie byly czyste (choc rok wczesniej wydal ksiazke "W czterdziestym nas, matko, na Sybir zabrali", w ktorej bardzo pieknie opisal losy Polakow wywozonych przez Sowietow). Jednak odpowiedzia nie moze byc przezcenie wszystkiem "w zaparte". Trzeba ujawniac prawde, nawet gdyby nie stawiala Polakow w dobrym swietle. Nie ma przeciez czegos takiego, jak odpowiedzialnosc zbiorowa. Za zbrodnie w Jedwabnem odpowiadaja ci, ktorzy ja popelnili, a nie narod polski. Zaprzeczanie wszystkiemu w imie solidaryzmu narodwego napedza tylko wody na mlyn wrogom Polski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Backfist Re: Powiedzcie mi czy np. w Turcji - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 12:58 Teraz znowu próbuje od tej strony . Ach twoja troska o dobro Polski mnie wzrusza Odpowiedz Link Zgłoś
fandango10 Re: Powiedzcie mi czy np. w Turcji - 03.10.04, 13:00 Gość portalu: Backfist napisał(a): > Teraz znowu próbuje od tej strony . Ach twoja troska o dobro Polski mnie wzrusz > a Jeszce raz stwierdzam: jestes nieprzemakalny i dyskusja z toba nie ma sensu. Zegnam ozieble! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Backfist Re: Powiedzcie mi czy np. w Turcji - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 13:24 Żegnam cieplutko i życzę szczęśliwej drogi na Madagaskar - pa pa .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej WIELU ŻYDÓW KOLABOROWAŁO Z SOWIETAMI ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 16:56 W czasie wojny walczyliśmy z Niemcami i z ZSRR. Kolaborację z okupantami zwalczaliśmy czynnie. Wśród Polaków kolaborantów było niewielu, i byli za to karani przez polskie społeczeństwo i nasze Państwo Podziemne. Wielu Ukraińców kolaborowało z Niemcami. Wielu Żydów kolaborowało z Sowietami, za obu okupacji. Znaleźli się więc w konflikcie ze społecznością polską i polskim Państwem Podziemnym. Po wojnie władza z mandatu Sowietów i z licznym udziałem Żydów (co najmniej do r. 1968, kiedy to wielu z nich utraciło przywileje nomenklaturowe - traktują to jako następny polski pogrom) była w konflikcie ze społeczeństwem. Wiele jest spraw do dziś nie rozliczonych. Prawdy trzeba dociekać zawsze, do końca, na tyle na ile się da. Zarzuty trzeba stawiać imiennie, określonym osobom. Żyjących, a dotychczas nie ukaranych winowajców (np. Helena Wolińska, Szymon Morel, Stefan Michnik) trzeba karać, ścigać, pozbawiać przywilejów itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam44 Polak-Katolik i impotent zonie: znowu Ci Zydzi IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.10.04, 20:29 odebrali mi wszelkie sily. Nie wtym problem z antysemityzmem, ze na swiecie patrza na nas jak na nieokrzesanych idiotow (i slusznie, bo tam tez jest antysemityzm w podobnej proporcji, ale dozowany w rekawiczkach i czapce niewidce), ale ze wytrych 'spisku zydowskiego' uniemozliwia zdrowa i potrzebna dyskusje na prawicy kto ze swoich zawinil bezprzykladnemu jej rozbiciu i bezsensownym dzialaniom. Murzyni w poludniowej Afryce ani mysla wybrac do wladzy byly rezym apartheidu. W Polsce spoleczenstwo juz dwa razy wolalo komunistow od prawicy. Jakby niepatrzec, nie ma w naszym katolickim kraju ponad 50 procent Zydow wyborcow (naprawde nie ma ich pewnie 10 000 i do tego sa bardzo zasymilowani, odwrotnie do amerykanskich). Lepiej by bylo by prawica sie nad tym zastanowila. W USA wplywy zydowskie sa powszechnie znane, takiez sa banki, jednak to nie jankesi jada do Polski na saksy ale odwrotnie. Jak taki polak- katolik wyjedzie do USA to od razy cienkim juz glosem, pyszczy na arabow, dokladnie to co mu mamusia gadala o Zydach. Boi sie margnac na Zyda, a na kogos pluc musi, bo ma to we krwi. Odpowiedz Link Zgłoś
nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: Strzembosz honorowym obywatelem Jedwabnego 03.10.04, 12:12 Ogromnie się ciesze z wyróżnienia jakie spotkało pana profesora. Też mnie martwi ze tacy ludzie nie maja wplywy na to co sie Polsce dzieje a powinni mieć! Mam nadzieje ze pamn prof zgodzi sie startowac w najblizszyhc wyborach do senatu. ten zlowiek naprawę wart jest poparcia..LPR powinna dać mu miejsce na liście kandydatów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Antysowiecka partyzantka i konspiracja nad Biebrzą IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 03.10.04, 12:14 Nic dziwnego, że byli stalinowcy kłamią lub kłamali na temat Jedwabnego. LOGIKA PRAWDY katolickich medalików znalezionych w czasie ekshumacji zwłok i kul z pistoletów w które wyposażeni byli tylko oficerowie SS JEST NIEZŁOMNA. W czasie okupacji Niemcy spalili w Jedwabnem( zorganizowali i eskortowali wykonanie zbrodnie ) mieszkańców zarówno pochodzenia żydowskiego jak i polskiego. Świadczy to również o tym, że opór ludności polskiej był. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AAA Re: Strzembosz honorowym obywatelem Jedwabnego IP: *.klc.vectranet.pl 03.10.04, 12:17 Buahahah - uczciwym człowiekiem. Raczej prawicowym ideowcem. Co byś powiedział o Niemcu, który broni hitlerowców bo też jest Niemcem, więc broni dobrego imienia Niemców... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AAA Re: Strzembosz honorowym obywatelem Jedwabnego IP: *.klc.vectranet.pl 03.10.04, 12:18 JAKIE MIASTO TAKI HONOROWY OBYWATEL :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: Strzembosz honorowym obywatelem Jedwabnego IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 03.10.04, 12:56 Miasto zmagało się z terrorem okupacji sowieckiej, o czy zapewne napisał Strzembosz ( ksiażki nie czytałem ), a i w czasie okupaci hitlerowskiej musiało się nieźle dać we znaki Niemcom jesli je wybrali by zorganizować tam i dokonać zbrodni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wartburg Lem o Strzemboszu IP: *.pool.mediaWays.net 03.10.04, 12:57 Strzembosz jest klasycznym przykładem historyka, który wie wszystko z góry i pisze historię taką, jaka mu się widzi. Zamiast dociekać prawdy historycznej, ustawia ją pod kątem wyobrażeń i oczekiwań - kiedyś mówiło się zapotrzebowania społecznego. Mało kto wie, że Jedwabne od zakończenia wojny do póżnych lat 50. było największym siedliskiem przestępczości na Podlasiu, głównie pod względem ilości zabójstw w celach rabunkowych. Po wymordowaniu Żydow jego mieszkańcy mordowali samych siebie. Całe rodziny wyrzynały się nawzajem. Pewien wzór postępowania utrwalił się. Wszedł w krew... Strzemboszowi można pogratulować honorowego obywatelstwa właśnie tego miasteczka. A oto, co pisze o nim Lem. Pan profesor Tomasz Strzembosz ogłosił przed kilku dniami w „Rzeczpospolitej” artykuł z nagłówkiem „Ludność żydowska, w tym zwłaszcza młodzież, oraz miejska biedota, wzięła masowy udział w powitaniu wojska sowieckiego. Z bronią w ręku zaprowadzała nowe porządki”. Obficie w nim cytuje wypowiedzi świadczące o tym, jak okropnym dla Polaków był dzień wejścia armii sowieckiej poprzez ścianę wschodnią i jak wielu ludzi, na przykład przedstawicieli polskiej administracji na tych ziemiach, wskutek donosów żydowskich wywieziono na wschód. I jakkolwiek wstępnie oświadcza, że nic nie może usprawiedliwiać mordów na jakiejkolwiek grupie ludności cywilnej, to domyślną wymową jego artykułu jest przynajmniej częściowe, osłonowe wybielenie tych, którzy za przychylnym, choć biernym przyzwoleniem Niemców mordowali później ludność żydowską. Można by pomyśleć, że profesor Strzembosz odkrył coś, o czym nie mieliśmy pojęcia. Tak nie jest. Sięgnąłem niedawno znowu po wspomnienia znanego lwowskiego matematyka prof. Hugona Steinhausa, który dokładnie opisał ponure efekty wkroczenia Sowietów do Lwowa i Galicji, czyli tak zwaną pierwszą sowiecką okupację. Świadectwa Steinhausa nie mogę własną pamięcią należycie wesprzeć, ponieważ byłem wtedy we Lwowie szczeniakiem osiemnastoletnim, on zaś oglądał wszystko z lepszej perspektywy uniwersyteckiego profesora, bez złudzeń patrzącego na sowieckie okropności. Steinhaus pisze, z nazwiskami, o koszmarnych i zawstydzających podłością przypadkach. Żydów wcale nie oszczędza, wspomina na przykład takich, co dativus od „Stalin” pisali zamiast „Stalinowi” - „Stalinu”, bo po rosyjsku tak się pisze, a samozwańczego sowieckiego urzędasa, do którego przyszedł po jakiś papierek, nazywa „żydowskim mołojcem”. Przeczytać też jednak można u niego, jak to pod pomnikiem Mickiewicza we Lwowie, tuż po wejściu Sowietów, przedstawiciel narodowej młodzieży wyjaśniał, że mu się nagle odmieniły poglądy. Czy go to uchroniło przed wywózką - nie wiem. Trzeba okazywać pomiarkowane zmartwienie i pomiarkowane oburzenie, ale nie można wszystkiego przerzucać na żadną ze stron. Artykuł prof. Strzembosza jest niestety stronny, Steinhaus natomiast wyraźnie podkreślił segregacyjny klucz, jakim posługiwali się Sowieci. Wielka liczba Żydów została przez władze sowieckie również wywieziona: tak zwani bieżeńcy, a także kupcy i inne „elementy obce klasowo”. Paradoksalnie, źle widziani byli dawni komuniści, ponieważ władze sowieckie obawiały się, że skoro ktoś hołdował tak niepopularnym w Polsce poglądom, to i teraz nie będzie skłonny okazywać należytej giętkości i plastyczności plastelinowej w stosunku do tego, co nakazane. Bardzo wiele elementów i faktów z tamtych czasów nie daje się odtworzyć. Osobiście uważam, jak już zresztą pisałem, że nad skrajnie smutnymi przypadkami, jakie opisał na przykład Stryjkowski w „Wielkim strachu”, należy spuścić zasłonę nie tyle zapomnienia, ile po prostu miłosierdzia. Nie powinno się pchać z butami do rozważania, kto bardziej, a kto mniej kolaborował. Trzeba tutaj też dodać paradoks kolejny: wywiezieni przez Sowietów Żydzi, jeśli deportację stalinowską przetrwali, zawdzięczali jej życie, tych bowiem, którzy pozostali we Lwowie i okolicach po wkroczeniu Niemców, zamordowano. Wystarczyło przecież być Żydem, żeby zginąć z ręki Niemców. Wystarczyło też być Niemcem Sudeckim, żeby w 1945 roku doświadczyć upokorzeń albo i śmierci z rąk czeskich. W takich przypadkach prawo przestaje obowiązywać, nikt nie staje przed żadnym trybunałem, po prostu bije się, pali, gwałci, rabuje i morduje. Zjawisko to świadczy o tym, jak bardzo ludziom jest potrzebna osłona prawna i autorytet ponadindywidualny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZYTA 1 Re: Strzembosz honorowym obywatelem Jedwabnego IP: *.lublin.mm.pl 03.10.04, 12:49 Strzembosz moze byc uczciwym człowiekiem,ale że przodkowie niektorych obecnych mieszkancow Jedwabnego mordowali Zydow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SYDNEJCZYK Re: Strzembosz honorowym obywatelem Jedwabnego IP: *.tpgi.com.au 03.10.04, 12:50 KLANIAM SIE TOBIE PROFESORZE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbyszek Wstyd i hańba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 13:14 Zakłamany historyk w zakłamanym miasteczku Odpowiedz Link Zgłoś
fandango10 Re: Wstyd i hańba 03.10.04, 13:21 Gość portalu: Zbyszek napisał(a): > Zakłamany historyk w zakłamanym miasteczku Nie masz racji. Prof. Strzembosz jest uczciwym badacze. Natomiast przyjmowanie przez niego obywatelstwa honorowego od srodowiska, ktore chcialoby koniecznie wybielic mordercow, uwazam za nieporozumienie. Szkoda, ze sie nie zastanowil Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roltek Re: Wstyd i hańba - zalezy dla kogo IP: *.spray.net.pl 03.10.04, 13:37 Boli Was to ach boli, ze ktos taki potrafil nie ulec zaklamaniu. Za 30-40 lat historia i ludzie Was osadza - oby nawet szybciej, bo czasy gdy antysemityzm przestanie byc najciezszym wyobrazalnym grzechem juz bliskie. Juz Judaische Zeitung nie bedzie kreowal rzeczywistosci i robil wody z mozgu ludziom, a wydarzeniom zostana przwricone wlasciwe proporcje. Niech Michnik napisze list otwarty do Izraela i zazada przeprosin za to ze 90% sredniego i wysokiego szczebla UB to byli Zydzi ktorzy skazali dzisiatki tysiecy Polakow na smierc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wspomnienia NA KAŻDEJ FURMANCE SIEDZIAŁ ŻYD Z KARABINEM.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 16:50 Relacje zarchiwizowane w Instytucie Hoovera, a obecnie dostępne także w Archiwum Wschodnim w Warszawie: Roman Sadowski, oficer AK, mąż Haliny, siostry Kazimierza Odyńca, wywiezionej 20.06.1941 roku w głąb ZSRR, tak napisał do mnie 10.11.2000 r.: "W czasie okupacji sowieckiej Żydzi byli 'władcami' tych terenów. Całkowicie współpracowali z władzami sowieckimi. Według relacji kuzynów mojej żony, to Żydzi wspólnie z NKWD ustalali listy do internowania (wywiezienia)". "Pamiętam jak wywozili Polaków do transportu na Sybir, na każdej furmance siedział Żyd z karabinem. Matki, żony, dzieci klękały przed wozami, błagały o litość. Ostatni raz dwudziestego czerwca 41 roku". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hirsz .. i obudziłeś się zlany zimnym potem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 13:22 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Ofiary okupacji niemieckiej isowieckiej to nie sen IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 03.10.04, 14:12 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antek Z ARMIĄ SOWIECKĄ ŻYDZI WSPÓŁPRACOWALI NA KRESACH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 16:38 Armię sowiecką witano z entuzjazmem nie tylko na terenach zajętych uprzednio przez Wehrmacht; także na Kresach, tam, gdzie on nigdy nie dotarł. Więcej, w dużej części właśnie z Żydów składały się owe "gwardie" i "milicje" powstające jak grzyby po deszczu natychmiast po sowieckiej agresji. I nie tylko. Żydzi podejmowali akty rewolty przeciwko państwu polskiemu, zajmując miejscowości, tworząc tam komitety rewolucyjne, aresztując i rozstrzeliwując przedstawicieli polskiej władzy państwowej, atakując mniejsze lub nawet całkiem duże (jak w Grodnie) oddziały WP. Druga kwestia to współpraca z organami represji, przede wszystkim NKWD. Najpierw podejmowały ją "milicje", "czerwone gwardie" i komitety rewolucyjne, później owe gwardie robotnicze i milicje obywatelskie. W miastach składały się one głównie z polskich Żydów. Później, gdy sytuację opanowała RKM, Żydzi - jak mówią sowieckie dokumenty - stanowili w nich sporą nadreprezentację. Polscy Żydzi w cywilnych ubraniach, z czerwonymi opaskami na ramionach i uzbrojeni w karabiny biorą też licznie udział w aresztowaniach i wywózkach. To było najdrastyczniejsze, ale dla społeczeństwa polskiego rażący był także fakt wielkiej liczby Żydów we wszystkich urzędach i instytucjach sowieckich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek Mimimi Michnik! Podaruj prof-owi jedwabna koszule! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 03.10.04, 13:30 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek ŻYDZI NAS NIENAWIDZĄ BO SIĘ WSTYDZĄ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 13:34 Wstydzą się, że kilku podpitych małolatów z Jedwabnego wykończyło kilkudziesięciu żydów. W dodatku ci małolaci nie mieli broni palnej tylko sztachety. Dlatego starają się fałszować historię obarczając winą wszystkich Polaków albo wszystkich mieszkańców Jedwabnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tadek Re: ŻYDZI NAS NIENAWIDZĄ BO SIĘ WSTYDZĄ IP: *.cogeco.net 03.10.04, 15:19 Poprawka Do Zydow - Abraham Heschel o Polsce "To właśnie Tu naród żydowski stał się sobą. Nie żył jak gość w cudzym domu, gość który musi stale pamiętać o zwyczajach i nawykach gospodarza. Żydzi mieszkali tu swobodnie i bez maskowania się, poza domami tak samo jak wewnątrz nich..." Abraham Heschel www.geocities.com/Athens/Stage/9921/pl/ Warto zobaczyc ta strone Tadek www.geocities.com/Athens/Stage/9921/pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: długi_do_spłacenia Re:ŻYDZI NAS NIENAWIDZĄ BO SIĘ WSTYDZĄ i mają dług IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 17:09 Jeśli Żyd ma długi do spłacenia, a skąpstwo nie pozwala mu na płacenie, to zaczyna wymyślać różne fałszywe historie, które mają uzasadnić niepłacenie długu. Żyd wie, że dużo zawdzięcza Polakom, ale nie chce się odwdzięczać, więc zaczyna opluwać swoich dobroczyńców przed całym światem, oskarżać i odszkodowań żądać. Tak się kasuje zaciągnięte długi, najlepiej zabić wierzyciela. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re:ŻYDZI NAS NIENAWIDZĄ BO SIĘ WSTYDZĄ i mają dłu IP: *.sympatico.ca 04.10.04, 21:44 Zobacz: Piotr Kłodkowski GLOBALNY STRACH EUROPY www.znak.com.pl/znak/klodkowski.html forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=15747497&a=16086002 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nieprawdziwy Polak Re: Strzembosz honorowym obywatelem Jedwabnego IP: *.c3-0.bth-ubr2.lnh-bth.md.cable.rcn.com 03.10.04, 13:34 Trzeba bronić "towaru" zrabowanego sąsiadom. Starszy Pan Strzembosz może w tym pomoóc. Jedwabne tylko dla Polaków! Odpowiedz Link Zgłoś