Dodaj do ulubionych

Linia obrony Dudy przed Trybunałem Stanu?

01.06.17, 21:31
"to Jaroslaw mi kazal wszystko podpisywac, czulem sie ubezwlasnowolniony, poza tym prezes mial na mnie haki"
Obserwuj wątek
    • j-k Duda jeszcze nie ubezwlasnowolnil Trybunału Stanu? 01.06.17, 21:33
      No to wkrotce ubezwlasnowolni.

spij spokojnie.
      • buldog2 Re: Duda jeszcze nie ubezwlasnowolnil Trybunału S 02.06.17, 00:08
        E tam! Prędzej prezes cofnie ci premię.
        • j-k Duda jeszcze nie ubezwlasnowolnil Trybunału Stanu? 02.06.17, 00:20
          uwazasz , ze jednak to talatajstwo ubezwlasnowolni?
    • snajper55 Re: Linia obrony Dudy przed Trybunałem Stanu? 01.06.17, 23:29
      szlachcic napisał:

> "to Jaroslaw mi kazal wszystko podpisywac, czulem sie ubezwlasnowolniony, poza
      > tym prezes mial na mnie haki"

Lepiej niech się zawczasu uniewinni.

demotywatory.pl/4773600/Ulaskawia-sie-osoby-uznane-przez-sady-za-winne-w

S.
      • stasi1 Re: Linia obrony Dudy przed Trybunałem Stanu? 02.06.17, 08:57
        Prezydent nie może uniewinnić skazanego przez TS
        • pogromca_bzdury Re: Linia obrony Dudy przed Trybunałem Stanu? 02.06.17, 09:06
          Ułaskawić. Nie myl!
      • szlachcic Re: Linia obrony Dudy przed Trybunałem Stanu? 03.06.17, 20:30
        Ja Duda uniewinniam Dude za .....................
        popelnionym w okresie ...............................
        podpisano: Duda

Poki co tylko kilka egzemplarzy Duda potrzebuje, no ale kadencja w pelni
    • buldog2 Re: Linia obrony Dudy przed Trybunałem Stanu? 02.06.17, 00:09
      W Norymberdze nie przechodziło.
    • joasia.bar Re: Linia obrony Dudy przed Trybunałem Stanu? 02.06.17, 07:00
      TK uzna że Duda miał prawo ułaskawić Kamińskiego i sprawa będzie za kilka tygodni zamknięta.
      • religijnych.uczuc.obraza Re: Linia obrony Dudy przed Trybunałem Stanu? 02.06.17, 08:20
        TK przekroczy w ten sposób swoje kompetencje.
        • taziuta Re: Linia obrony Dudy przed Trybunałem Stanu? 02.06.17, 08:26
          religijnych.uczuc.obraza napisał:

> TK przekroczy w ten sposób swoje kompetencje.

Prezydent powie, że TK nie przekroczył. I kto mu podskoczy?
      • pogromca_bzdury Re: Linia obrony Dudy przed Trybunałem Stanu? 02.06.17, 08:44
        joasia.bar napisała:

> TK uzna że Duda miał prawo ułaskawić Kamińskiego

Może "uzna", może nie, ale nie będzie to miało zadnego praktycznego znaczenia, bo TK z pewnością nie ma kompetencji do takiego "uznawania" i w takim trybie.

• cronny Re: Linia obrony Dudy przed Trybunałem Stanu? 03.06.17, 20:53

A pani "ja jako prawnik" Kempa oświadczy, że ona ma kompetencje i opublikuje... owo "uznawanie" w takim składzie trybie... i to będzie mieć praktyczne konsekwencje.
          • pogromca_bzdury Re: Linia obrony Dudy przed Trybunałem Stanu? 04.06.17, 15:08
            Uchwała SN nie wymaga i nigdy nie wymagało osobnej publikacji. Jest skuteczna a chwilą wydania i to żadnej wątpliwości nie budzi :-)
            • cronny Re: Linia obrony Dudy przed Trybunałem Stanu? 05.06.17, 13:33
              odnosiłem się do cytowanych przez Ciebie słów:

>> ... TK uzna
      • yoma Re: Linia obrony Dudy przed Trybunałem Stanu? 03.06.17, 21:26
        A co jołasia, wyszła jakaś ustawa o prawie do ułaskawiania Kamińskiego?
    • zoil44elwer Re: Linia obrony Dudy przed Trybunałem Stanu? 02.06.17, 08:19
      M Kamiński został skazany? Został(na 3 lata więzienia)
      Prezydent A Duda miał prawo go ułaskawić? Miał prawo!Art 139 Konstytucji.
      • taziuta Re: Linia obrony Dudy przed Trybunałem Stanu? 02.06.17, 08:27
        zoil44elwer napisał:

> M Kamiński został skazany? Został(na 3 lata więzienia)
        > Prezydent A Duda miał prawo go ułaskawić? Miał prawo!Art 139 Konstytucji.

Wyrok był nieprawomocny, czyli jeszcze skazany nie był.
        • zoil44elwer Re: Linia obrony Dudy przed Trybunałem Stanu? 02.06.17, 08:43
          Sąd wydał wyrok? Konstytucja "mówi" że prezydent ma prawo łaski względem SKAZANEGO.Tylko i aż tyle.A propos po tylu latach wyrok na MK jeszcze się nie uprawomocnił?
          • taziuta Re: Linia obrony Dudy przed Trybunałem Stanu? 02.06.17, 09:07
            zoil44elwer napisał:

> Sąd wydał wyrok? Konstytucja "mówi" że prezydent ma prawo łaski względem
            > SKAZANEGO.Tylko i aż tyle. /.../

Widzisz, możliwe są różne interpretacje prawne, ale rozstrzygający jest wyrok Sądu Najwyższego.
            I to by było na tyle.
      • stasi1 Re: Linia obrony Dudy przed Trybunałem Stanu? 02.06.17, 08:59
        Gdyby był skazanym nie mógłby być posłem ani ministrem. Nawet jakby go prezydent co tydzień uniewinniał
      • pogromca_bzdury Re: Linia obrony Dudy przed Trybunałem Stanu? 02.06.17, 09:09
        Nie, nie został. Skazany to ten, kto został skazny PRAWOMOCNYM wyrokiem. Do tej chwili nazywa się on oskarżonym.
        • zoil44elwer Re: Linia obrony Dudy przed Trybunałem Stanu? 02.06.17, 16:17
          pogromca_bzdury napisał:

> Nie, nie został. Skazany to ten, kto został skazny PRAWOMOCNYM wyrokiem. Do tej
          > chwili nazywa się on oskarżonym.
          Już z wyrokiem ale jeszcze nie skazany?Sąd w każdym wyroku mówi;Skazuję oskarżonego....
          • pogromca_bzdury Re: Linia obrony Dudy przed Trybunałem Stanu? 02.06.17, 16:22
            zoil44elwer napisał:

> Już z wyrokiem ale jeszcze nie skazany?

No wyobraź sobie. Człowiek nawet na emeryturze może się jeszcze czegoś nauczyć...

• porannakawa01 Re: Linia obrony Dudy przed Trybunałem Stanu? 03.06.17, 18:54
        zoil44elwer napisał:

> M Kamiński został skazany? Został(na 3 lata więzienia)
        > Prezydent A Duda miał prawo go ułaskawić? Miał prawo!Art 139 Konstytucji.
        Do czasu prawomocnego skazania człowieka uznaje się za niewinnego.
        Domniemanie braku winy.
        Szczurek nie był jeszcze prawomocnie uznanego za winnego więc jak ułaskawiać osobę niewinną?
        To jak rozwodzić osoby, które jeszcze nie zawarły ślubu!
        • zoil44elwer Re: Linia obrony Dudy przed Trybunałem Stanu? 04.06.17, 13:10
          porannakawa01 napisała:

> zoil44elwer napisał:
          >
          > > M Kamiński został skazany? Został(na 3 lata więzienia)
          > > Prezydent A Duda miał prawo go ułaskawić? Miał prawo!Art 139 Konstytucji.
          > Do czasu prawomocnego skazania człowieka uznaje się za niewinnego.
          > Domniemanie braku winy.
          Domniemanie braku winy M Kamińskiego skończyło żywot w chwili gdy sędzia ogłosił wyrok skazujący go na 3 lata więzienia!
          • pogromca_bzdury Re: Linia obrony Dudy przed Trybunałem Stanu? 04.06.17, 15:10
            To, że domniemanie niewinności trwa do chwili skazania prawomocnym wyrokiem akurat nigdy nie budziło i nie budzi żadnej wątpliwości. Jest to WPROST zapisane zarówno w Konstytucji jak i w kodeksie postępowania karnego. To wiedza bez której nikt nie powinien ukończyć gimnazjum.
      • cronny Re: Linia obrony Dudy przed Trybunałem Stanu? 03.06.17, 21:23
        To tak jakby prezydent powiedział: po co komu ten sąd, przecież to oczywiste i powszechnie wiadomo, i bez sądu, że pan Kamiński nadużył władzy oraz przekroczył uprawnienia, ale prezes takich ludzi potrzebuje, więc nie poniesie za to kary, bo ja tego przestępcę ułaskawię.
        Ale owo przestępstwo - o ile pamiętam - polegało m. in. na podrabianiu dokumentów i fałszywym oskarżaniu niewinnych ludzi, którzy nie tylko zostali politycznie i moralnie skrzywdzeni, ale też z tego powodu ponieśli wymierne straty. Czy nie przeszkadza ci to, elwer, że uznając prawo prezydenta do przerwania procedury sądowej godzisz się nie tylko na ułaskawienie przestępcy, ale też pozbawienie prawa do sądu osób pokrzywdzonych przez nieuczciwego funkcjonariusza państwowego?
        Prezydent - jeśli taka będzie wola władzy - może ułaskawić sadystów z wrocławskiego komisariatu (jeśli władza zdecyduje, że dla sondażowych słupków poparcia będzie lepiej, jeśli prokuratura zdecyduje się ich oskarżyć, a sąd ich skarze). Ale czy może pozbawić rodzinę zamordowanego prawa do wytoczenia uczciwego procesu mordercom?
    • religijnych.uczuc.obraza Re: Linia obrony Dudy przed Trybunałem Stanu? 02.06.17, 08:19
      Prezyment Duda ułaskawi się przed skazaniem przez TS. Przecież art. 139 Konstytucji mówi że nie może ułaskawić tylko skazanych przez TS.
    • zapijaczony_ryj Re: Linia obrony Dudy przed Trybunałem Stanu? 02.06.17, 09:18
      Taka sama linia obrony będzie u Brochy i pozostałej PiSiej ferajny!
    • szlachcic Re: Linia obrony Dudy przed Trybunałem Stanu? 02.06.17, 17:20
      jakie uniewinnienie taki prezydent
      • zoro_wieczorowo_poro Re: Linia obrony Dudy przed Trybunałem Stanu? 03.06.17, 06:36
        czyli wg PiSich Adrian ma nawet prawo ułaskawić postawionych przed Trybunał Stanu, ale jeszcze nie skazanych? Bo w Konstytucji jak byk jest napisane , że nie może tylko skazanych przez TS
    • mariner4 Re: Linia obrony Dudy przed Trybunałem Stanu? 03.06.17, 18:34
      Jaki tam trybunał stanu? To zdrada stanu. Kiedyś za to wieszano.
      M.
      • porannakawa01 Re: Linia obrony Dudy przed Trybunałem Stanu? 03.06.17, 18:56
        mariner4 napisał:

> Jaki tam trybunał stanu? To zdrada stanu. Kiedyś za to wieszano.
        > M.
        >
        A oskarżenie poważne - za wprowadzenie anarchii w celu uzyskiwania własnych korzyści.
        Lud warszawski targowiczan...
        • lech1966 Re: Linia obrony Dudy przed Trybunałem Stanu? 03.06.17, 21:01
          porannakawa01 napisała:
          > A oskarżenie poważne - za wprowadzenie anarchii w celu uzyskiwania własnych kor
          > zyści.

W 158 na 348 przypadków prezydent zdecydował o zatarciu skazania, czyli usunięcia z rejestrów informacji o karalności danej osoby. Ma to duże znaczenie przy ubieganiu się o pracę lub w przypadku popełnienia innego przestępstwa.
          Niewiele wiadomo

Prawo łaski z definicji jest obszarem arbitralnej decyzji głowy państwa. W oficjalnych komunikatach publikowanych przez Kancelarię Prezydenta brakuje szczegółowych informacji, które umożliwiłyby zrozumienie decyzji Bronisława Komorowskiego. Każde ułaskawienie zawiera zdawkowe uzasadnienie, najczęściej odwołujące się do względów społecznych i humanitarnych, sytuacji rodzinnej skazanego czy dobrego sprawowania w trakcie odbywania kary. Jest to jednak często zbiorczy komunikat dla kilku czy kilkunastu osób, w którym nie można powiązać ze sobą poszczególnych informacji.

serwis.mamprawowiedziec.pl/analiza/2015/05/Jak-Komorowski-pomagal-skazanym.html
        • privus Za Targowicę... 03.06.17, 22:06
          forum.gazeta.pl/forum/w,64,156418124,156418124,Jozef_Szaniawski_o_Targowicy.html
          forum.gazeta.pl/forum/w,64,55999163,55999163,Grzechy_Ojcow_na_nas_i_na_nasze_dzieci_.html#p156182444
          "Fascynuje mnie zło przeciętnego katolika. Takie ukryte, tajemnicze, które nie wychodzi na wierzch, dopóki w lodówce nie znajdzie się trup noworodka. Albo w beczce z kapustą. W głębi duszy takiego katolika widzę hitlerowską swastę. Nie staroindyjski znak szczęścia."
          Źródło: Ugłaskali mnie, „Gazeta Wyborcza”, 20–21 września 2014.
          • lech1966 Re: Za Targowicę... 03.06.17, 22:09
            privus napisał:

> forum.gazeta.pl/forum/w,64,156418124,156418124,Jozef_Szaniawski_o_Targowicy.html
            > forum.gazeta.pl/forum/w,64,55999163,55999163,Grzechy_Ojcow_na_nas_i_na_nasze_dzieci_.html#p156182444
            > "Fascynuje mnie zło przeciętnego katolika. Takie ukryte, tajemnicze, które n
            > ie wychodzi na wierzch, dopóki w lodówce nie znajdzie się trup noworodka. Albo
            > w beczce z kapustą. W głębi duszy takiego katolika widzę hitlerowską swastę. Ni
            > e staroindyjski znak szczęścia."

> Źródło: Ugłaskali mnie, „Gazeta Wyborcza”, 20–21 września 2014.

Komuchy zawsze umiały się dogadać z klerem. Nawet orderami się nawzajem odznaczają..
    • privus Linia obrony czy orędownictwo "własnego zapartego" 03.06.17, 21:43
      jak przystało na zauroczoinego kaczym stwierdzeniem, że "białe jest czarne a czarne jest białym :)
      • m.marle W blisko 100-letniej historii Polski Niepodległej 03.06.17, 23:33
        nie było przypadku ułaskawienia osoby, która nie została skazana prawomocnym wyrokiem.
        PiS-owcy celowo mieszają tradycje polskiej praworządności ze 100-letnią tradycją sowieckiego bezprawia. To bolszewiccy przywódcy decydowali o ludzkim losie - detalicznie i hurtowo - z sądem, lub bez sądu - o winie lub niewinności, o śmierci i torturach uczciwych ludzi lub o życiu i orderach dla szubrawców i zbrodniarzy.
        • privus Re: W blisko 100-letniej historii Polski Niepodle 04.06.17, 23:03
          Nie było też prezydenta, który innemu skarżył by się na własny kraj. Któryś z piszących chyba ma rację, że jeśli się zawczasu nie samouniewinni, to na Trybunał Stanu zbiera się jemu coraz większy koszyczek "poziomek".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka