Gość: Bartek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 12:29 raz jeszcze sila mediow pomogla ludziom! brac sie za du.py zarzadzajacym partaczom! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ajka Re: pół roku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 12:35 pół roku lekceważenia przez dyrekcję szpitala.Gdzie sławni kontrolerzy z NFZ. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Re: pół roku 05.10.04, 12:41 > pół roku lekceważenia przez dyrekcję szpitala.Gdzie sławni kontrolerzy z NFZ. No byli, sprawdzili, spisali raport pokontrolny i tyle. Ja bym z takiego ubezpieczyciela zrezygnowal NATYCHMIAST, ale nie moge! I to jest wlasciwy skandal w tej calej sprawie. Tylko, kurw.... nikomu "na gorze" nie starcza odwagi cyfilnej aby to oficjalnie powiedziec. Bo przeciez konstytucja, bo prawo do darmowej opieki zdrowotnej... Jedne brednie gonia drugie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fred NFZ zerwał UMOWE ??? NIECH PŁACI KARY !!!!!!!!!!!! IP: *.outsourcing.atman.pl 05.10.04, 15:00 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fritz Dyrektor jest przestepca, poniewaz zuzywal IP: *.adsl.solnet.ch 05.10.04, 15:49 srodki na inne rzeczy niz podawal, tzn. sie zamiast kupic erytropoetyne na ktora dostal pienidze, splacal inne dlugi narazajac w najwyzszym stopniu zycie pacjentow. Pacjenci moga prawdopodobnie skierowac oskarzenie przeciwko szpiltalowi jak i dyrektorowi, a prokuratura moze bez problemu wsadzic go do ciupy za finanse i za narazanie zycia ludzkiego a nawet morderstwo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J Re: Dyrektor jest przestepca, poniewaz zuzywal IP: *.cs.ubc.ca 05.10.04, 20:45 Pewnie, ale moze stal przed wyborem albo EPO dla chorych na nerki albo pieniadze na operacje dzieci czy cos w tym stylu. Skad wiesz, ze nie wydawal tych pieniedzy na ratowanie zycia innych ludzi. Przeciez ich nie przepijal! Inna sprawa, ze z pewnoscia powinien stracic swoje stanowisko. J. Odpowiedz Link Zgłoś
miss.murple Re: Dyrektor jest przestepca, poniewaz zuzywal 05.10.04, 20:49 Pewnie, ale moze stal przed wyborem albo EPO dla chorych na nerki albo pieniadz > e > na operacje dzieci czy cos w tym stylu. Skad wiesz, ze nie wydawal tych > pieniedzy na ratowanie zycia innych ludzi. ... i tak mu z ekonomicznego rachunku wyszło, czyje życie warto ratować, a czyjego nie... A tak przy okazji - dzieci też bywają dializowane (choć akurat w tej stacji dializ zdaje się nie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bianca Co na to prokuratura?!? IP: *.dip.t-dialin.net 06.10.04, 07:53 Kiedy postawi zarzuty dyrektorowi? Odpowiedz Link Zgłoś
ponura_chmura sławni kontrolerzy??? 05.10.04, 16:49 kutnowski szpital od dawien dawna tak funkcjonuje na takim przykladzie: starszy, sprawny czlowiek ma zostac poddany latwej, prostej, rutynowej operacji niestety w wyniku bledu lekarskiego traci za duzo krwi i zapada w spiaczke w tym samym dniu w Krosniewicach ma miejsce powazny wypadek samochodowy (pomijam, ze na tej trasie taki wypadek to nie rzadkosc, ale bank krwi jest jaki jest) krwi brakuje musi byc dowieziona z Lodzi, stan starszego mezczyzny sie pogarsza zeby nie "kieszonkowe" dla personelu szpitala podczas oczekiwania na specjaliste (znajomy z Warszawy, bo nikt inny "nie dawal mu szans") mezczyzna by nie przezyl kutnowscy lekarze stojac nad jego lozkiem podczas tej rzekomej nieodwracalnej nieprzytomnosci mowili, ze on ma ponad 70 lat, wiec szkoda zachodu mezczyzna slyszal te rozmowe i pozniej opowiedzial ja swojej rodzinie oczywiscie udalo sie go odratowac, tyle, ze czlowiek, ktory przed operacja tryskal humorem i cudownie gral na skrzypcach, po dlugiej rehabilitacji ledwie chodzi to tyle na temat kutnowskiego szpitala Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: sławni kontrolerzy??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 23:16 Sławni kontrolerzy? JESTEM LEKARZEM I KILKA LAT TEMU SPOTKAŁEM SIĘ Z TAKIM "KONTROLEREM" Z KASY CHORYCH.ONI POTRAFIĄ TYLKO CZEPIAĆ SIĘ ZASADNOŚCI RECEPT NA LEKI REFUNDOWANE PRZEZ LEKARZY A TAKIE AFERY JAK W KUTNIE MAJĄ GŁĘBOKO W DUPIE.SZKODA GADAĆ,GDY SIĘ CZYTA TAKIE WIEŚCI JAK Z KUTNA,ODECHCIEWA SIĘ PRACY W TYM P....M ZAWODZIE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: sławni kontrolerzy??? też ich poznałam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.04, 17:53 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: pół roku IP: 213.199.253.* 06.10.04, 07:53 Jak jest im bardzo potrzebne to niech sie zgłoszo do kjtórejs grupy kolarskiej oni na pewno maja EPO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: pół roku IP: *.am.lodz.pl 06.10.04, 09:42 Ani dyrekcja, ani lekarze nie sa winni temu, ze NFZ zaniza stawke za punkt, co prowadzi do zanizenia stawki za procedure. W rezultacie za procedure, ktorej koszty rzecywiste wynosza 1000 PLN NFZ placi 350 PLN, czegos skutkiem jest zadluzanie sie szpitali i takie historie jak w Kutnie. Dlaczego nie napiszecie Panstwo, ze nowy plan finansowy NFZ na 2005 rok NIC NIE ZMIENIL w stawkach za procedury?! Oficjalnie zreszta szefowie NFZ przyzanaja, ze stawki te sa niedoszacowane! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarl Re: Skandal z dializami. NFZ zerwał kontrakt ze s IP: 212.160.192.* 05.10.04, 12:49 codziennie niemal we wszystkich szpitalach każdy lekarz staje wobec podobnych sytuacji - jak sprostać regułom sztuki i pomóc choremu podczas gdy nie ma do tego niezbednych środków - to jest prawdziwy dramat - coraz wiecej ludzi odchodzi z zawodu , wyjeżdża. Rozwieraja sie nozyce - z jednej strony ogromny postep w medycynie i z tym zwiazana świadomośc ludzi i oczekiwania - a rzeczywiste możliwości realizacji. Brakuje mi słów żeby określić całość - cz słow bierna eutanazja jest tu właściwe - nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bacz Następne ofiary zbrodniczego systemu IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.04, 13:09 Jest oczywiste że gdyby świadczenia i podawanie leku były pełnopłatne to pacjenci by pilnowali czy otrzymują wszystko za co płacą. Socjalistyczny system "bezpłatnych" świadczeń zdrowotnych, w którym to składkowicze i podatnicy, a nie zainteresowani ich otrzymaniem, płacą za świadczenia, jest gwarancją złodziejstwa, korupcji, marnotrawstwa, niskiej jakości usług oraz niedostatecznej ich ilości. Wszyscy politycy, którzy utrzymują ten zbrodniczy system, w którym wielu ludzi niepotrzebnie ponosi śmierć lub doznaje ogromnych cierpień powinni zostać oskarżeni o ludobójstwo (ta zbrodnia się nie przedawnia) i gnić długie lata w więzieniach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cezary Trąbski Re: Następne ofiary zbrodniczego systemu IP: *.adsl.tele2.no 05.10.04, 13:12 Czcionka Times New Roman, tekst na środek i powstanie figura szachowa tzw. Laufer albo goniec. A Dziś Laufer Ta domowa Kontrreformacja Kasy mało kasy brakuje Kasę chorych się zlikwiduje Z łodzi ten pomysł się wywodzi Kasa luzem po reformie chodzi Nijak uszczknąć jej nie da rady Długo działy się braci narady Reformę reformy zrobimy I wszystko podwędzimy Kasę przez firmy przepuścimy My zięcia, szwagra podłożymy Same słupy będą w koło stały Ale cuda cuda będą się działy Będzie tak jak dawnymi czasy Chochlą wymieszają brudasy I już nikt nie doliczy się kasy Trochę więcej damy dla szwagra Dla córki, co inne nazwisko nosi Damy jej więcej, ona ładnie prosi Temu naleją aż po szczytu brzegi Oni są to dobre stare wierne kolegi Drugiemu przydzielą o ciupeczkę Nie dał kolesiowi paczki w teczkę Naleją według własnego uznania Kolega ma antrakty do rozdania Tamtym mało damy, bo z opozycji Ten minister sprzętu nie sfinansuje Naród przecież wszystko sponsoruje Wośpu sprzęt darmo się sprywatyzuje Od rana stoją kolejki do rozdzielnika Dajcie i mnie trochę od października Już my zadbamy o rodaków zdrowie Że nim ktokolwiek się o tym dowie Reforma reformy tak nas wypości Aż tylko nagie będą święcić kości ZUS oszczędzi na rencie rachunku Chorzy skonają rankiem bez ratunku Cezary Trąbski 04.02.02 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarl Re: Następne ofiary zbrodniczego systemu IP: 212.160.192.* 05.10.04, 13:15 jak zwykle Cezary : gratulacje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psd Re: Następne ofiary zbrodniczego systemu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.04, 13:29 mistrzu! widac ze nie wiesz o czym piszesz. nie znam czlowieka ktorego stac by bylo na oplacanie sobie samemu dializ. to jest horrendalny koszt. okolo 7500 pln miesiecznie. pozdrowienia dla "niewiedzacych a mowiacych" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kondorek Re: Następne ofiary zbrodniczego systemu IP: *.cmkp.edu.pl 05.10.04, 14:03 Po pierwsze są tacy, których na to stać, po drugie, nikt nie mówi, że muszą płacić z własnej kieszeni: mogą się ubezpieczyć na uczciwych warunkach, a nie być skazanym na chory twór zwany NFZ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psd Re: Następne ofiary zbrodniczego systemu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.04, 16:11 witam! z mila checia konstruktywnie popolemizuje. primo: tez znam takich ktorych by bylo na to stac. problem w tym ze oni albo nie choruja na nerki i wskutek tego je traca (stac ich na leczenie), albo sa na tyle bogaci ze stac ich na natychmiastowy przeszczep. nie ludzmy sie. dializoterapia pozaustrojowa to jest rozwiazanie raczej dla biednych niz bogatych. secundo: patrz punkt pierwszy (biednych nie stac na ubezpieczenie dodatkowe) wierz mi. wiem co pisze. jedynych (bogatych) ludzi jakich goscimy na stacji to przyjezdni z zagranicy, dializujacy sie "goscinnie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kondorek Re: Następne ofiary zbrodniczego systemu IP: *.chomiczowka.waw.pl 05.10.04, 21:04 Ale ja wcale nie mówię o ubezpieczeniu dodatkowym, tylko normalnym ubezpieczeniu ZAMIAST NFZ. To NFZ tworzy takie patologie, jak hospitalizacje zdrowych, naciaganie kryteriów do przetoczenia krwi, itp. Jak pewnie wiesz, dializoterapia jest zabiegiem ratującym zycie i biednych i bogatych, nie słyszałem jeszcze o przypadku, żeby udało się przeszczepić nerkę w ogóle bez dializ, choćby biorca był nie wiem jak bogaty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psd Re: Następne ofiary zbrodniczego systemu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.04, 21:32 reasumuac. patologie tutaj tworza dwie rzeczy: dyrektor i nfz. prokurator powinien sie zajac obiema. a tak zupelnie off-topic to odnosze wrazenie ze lekarze w dzisiejszych czasach nie skladaja przysiegi hipokratesa tylko hipokryta. Odpowiedz Link Zgłoś
miss.murple Re: Następne ofiary zbrodniczego systemu 05.10.04, 21:32 Z czego to wnosisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psd Re: Następne ofiary zbrodniczego systemu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.04, 22:08 poprosze o cytat, bo nie wiem do ktorego watku mojej wypowiedzi twoje pytanie sie odnosi. Odpowiedz Link Zgłoś
miss.murple Re: Następne ofiary zbrodniczego systemu 05.10.04, 22:15 Gość portalu: psd napisał(a): > poprosze o cytat, bo nie wiem do ktorego watku mojej wypowiedzi twoje pytanie > sie odnosi. ...lekarze w dzisiejszych czasach nie skladaja przysiegi hipokratesa tylko hipokryta... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psd Re: Następne ofiary zbrodniczego systemu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.04, 22:19 to wlasnie bylo ot i nie odnosilo sie do zadnych konkretych informacji z artykolu. a co do ich hipokryzji to jest to moja osobista opinia. nie musisz sie z nia zgadzac. Odpowiedz Link Zgłoś
miss.murple Re: Następne ofiary zbrodniczego systemu 05.10.04, 22:28 > to wlasnie bylo ot i nie odnosilo sie do zadnych konkretych informacji z > artykolu. a co do ich hipokryzji to jest to moja osobista opinia. nie musisz si > e > z nia zgadzac. I nie zgadzam się. Mam doświadczenia związane własnie z dializami. Z medycyną w ogóle. I to nie z pozycji pacjenta, tylko kogos żywotnie zaiteresowanego powodzeniem terapii (nie, nie, nie jestem związana z medycyną zawodowo). Wierz mi - hipokryci, łapownicy etc. to margines. Tyle że - jak kazdy margines - wyrazisty na tle tych uczciwych, zaangażownych, kompetentmych szarych myszek w białych fartuchach, źle opłacanych, sfrustrowanych tym, że można by, ale nie ma za co... Pośród wróbli kanarek jest królem, nieprawdaż? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psd Re: Następne ofiary zbrodniczego systemu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.04, 22:41 ja rowniez jestem zwiazany z dializami. w przeciwienstwie do Ciebie- zawodowo. zgadzam sie z toba ze lapownicy i hipokryci to margines, ale w tym zawodzie, jak i w kilku innych, powinien on byc szczegolnie pietnowany. a co do szarych myszek zarabiajacych niewiele to przed kazda z nich jest swietlana przyszlosc. trzeba sie tylko uczyc cale zycie... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
miss.murple Re: Następne ofiary zbrodniczego systemu 05.10.04, 22:48 A wiesz, mnie nawet nie o zarobki chodziło, tylko o to, że mozna by lepiej, że oni o tym wiedzą, tylko "się nie da", bo .... jak w przykładzie, o którym dyskutujemy, kasa, kasa, kasa (szpitalna, NFZ-owska czy jakas tam inna). A łapownictwo i hipokryzja powinny być piętnowane w kazdym zawodzie. I jeszcze jedno - poza tymi, którzy biorą, są też ci, którzy dają. Dopóki przeciętny pacjnt nie zrozumie, że za kasę daną w kopercie mógłby (często) najzwyczajniej w świecie leczyć się prywatnie, skorumpowani lekarze będą się mieli świetnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psd Re: Następne ofiary zbrodniczego systemu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.04, 22:52 z tych co biora bo daja i tych co biora bo wyciagaja reke, bardziej nienawidze tych drugich. wg mnie jest roznica i to ogromna. nie mowiac juz o sytuacjach gdzie wyciaga reke oswiadczajac ze bez tego nic nie da sie zrobic. Odpowiedz Link Zgłoś
miss.murple Re: Następne ofiary zbrodniczego systemu 05.10.04, 22:54 A i, co biorą (cokolwiek, niekoniecznie kasę), bo im wciskają? PS Co do różnicy się zgadzam. I co... nie, nie nienawiści, ale obrzydzenia, tez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psd Re: Następne ofiary zbrodniczego systemu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.04, 22:58 psd czyli Pracownik_Stacji_Dializ. i ta optymistyczna wymiana opinii, jak rzadko zreszta na forach, konczymy dyskusje, bo godzina konca siedzenia w pracy wybila. Odpowiedz Link Zgłoś
miss.murple Re: Następne ofiary zbrodniczego systemu 05.10.04, 23:00 Pozdrawiam. I oby jak najmniej pacjentów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psd Re: Następne ofiary zbrodniczego systemu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.04, 23:03 niestety. tutaj musze cie zmartwic. przyszlosc nie wyglada zbyt rozowo. to samo jest u okulistow. w koncu i oczy i nerki sa na perwszej linii ognia w cukrzycy. a ta ma byc za pare lat choroba cywilizacyjna (jesli juz nie jest). dobranoc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Następne ofiary zbrodniczego systemu IP: *.uni.wroc.pl 06.10.04, 10:21 > z tych co biora bo daja i tych co biora bo wyciagaja reke, bardziej nienawidze > tych drugich. wg mnie jest roznica i to ogromna. nie mowiac juz o sytuacjach > gdzie wyciaga reke oswiadczajac ze bez tego nic nie da sie zrobic. Tylko ten pierwszy przypadek to łapownictwo. Ten drugi to praktycznie wymuszenie haraczu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kondorek Re: Następne ofiary zbrodniczego systemu IP: *.chomiczowka.waw.pl 05.10.04, 22:09 a propos off-topic: lekarze są ulubioną grupą zawodową do bicia i przez polityków i przez publikę. Politycy zmuszają ich do ponoszenia kosztów swojej nieudolności, a pacjenci winią za taki a nie inny system, którego zresztą lekarze są ofiarami, a nie pomysłodawcami. Wszyscy zawsze przywołują przysiege Hipokratesa, jakby to było uniwersalne rozwiązanie wszystkich bolączek służby zdrowia. A powiedz mi, na przykładzie tej stacji dializ, kto według Ciebie przysiędze tej się sprzeniewierzył? Lekarze? Dyrektor? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psd Re: Następne ofiary zbrodniczego systemu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.04, 22:16 na przykladzie tej konkretnie stacji bedzie trudno (dlatego bylo ot). chociaz dyrektor szpitala nie zachowal sie najlepiej wydajac pieniadze z epo na inne cele. niewazne jakie, to nie ma znaczenia. grunt ze bylo to niezgodne z prawem. ps. kolejny raz widze jak oddzial dializ (plus nefrologia i transplantologia) jest lokomotywa finansowa calego szpitala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kondorek Re: Następne ofiary zbrodniczego systemu IP: *.chomiczowka.waw.pl 06.10.04, 08:13 Akurat możesz nie mieć racji, bo dyrektor mógł postąpić niezgodnie z prawem, ale właśnie mógł zaryzykować konflikt z prawem w imię przysięgi hipokratesa. Przecież nie ukradł tych pieniędzy, tylko wydał na leczenie, prawdopodobnie innych chorych, być może nawet wydał te pieniądze lepiej, niż jakby kupił epo. Więc wydaje mi się, że w tym przypadku przywoływanie przysięgi Hipokratesa jest nieporozumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rutek Re: Następne ofiary zbrodniczego systemu IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 06.10.04, 09:18 przypominam ze z ksiega hipokratesa to bylo off-topic. a prawo zlamal bo wydal pieniadze na inne cele niz bylo to w kontrakcie z nfz. i nie ma tu nic do rzeczy ze byly potrzebne na innych oddzialach. mial za nie kupic epo- nie kupil. i jescze klamal ze kupil (tak wykazuja sprawozdania z nfz). to my temu panu juz podziekujemy. po raz kolejny sie przekonuje ze dyrektorem szpitala powinien byc finasista (czy moze modne slowo: manager), a nie lekarz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: Następne ofiary zbrodniczego systemu IP: *.uni.wroc.pl 06.10.04, 10:31 > nfz). to my temu panu juz podziekujemy. po raz kolejny sie przekonuje ze > dyrektorem szpitala powinien byc finasista (czy moze modne slowo: manager), a > nie lekarz. I taki finansista wydoi dla siebie pensje kilkakrotnie większą niż lekarze, tylko z tego powodu, że jest finansistą, managarem, czy czy tam jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bacz Re: Następne ofiary zbrodniczego systemu IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.04, 11:59 Gość portalu: psd napisał(a): > mistrzu! > widac ze nie wiesz o czym piszesz. nie znam czlowieka ktorego stac by bylo na > oplacanie sobie samemu dializ. to jest horrendalny koszt. okolo 7500 pln > miesiecznie. > pozdrowienia dla "niewiedzacych a mowiacych" mistrzu! widac ze nie wiesz o czym piszesz. Roczna hemodializa kosztuje 50 tys. zł, nowocześniejsza i mniej absorbująca pacjenta dializa otrzewnowa, kosztuje rocznie 35 tys. zł. Za kilka tysięcy dolarów można sobie kupić aparat dializujący do domu. To po pierwsze. Dializa w domu Tygodnik "Wprost", Nr 874 (29 sierpnia 1999) www.wprost.pl/ar/?O=5397&C=57 Po drugie biorąc pod uwagę obecną sytuację gdy obywatele są przez państwo kompletnie oduczeni odpowiedzialności za stan swojego zdrowia należy po likwidacji NFZ, wprowadzić obowiązkowe ubezpieczenie od "drogich chorób", z udziałem własnym 20 tys. zł w przypadku leczenia krótkotrwałego lub 800 zł miesięcznie w przypadku leczenia długotrwałego. Szacuję że koszt tego ubezpieczenia ze względu na rzadkość "drogich chorób" i z powodu konkurencji między jednostkami leczącymi będzie mniejszy niż 100 zł rocznie. pozdrowienia dla "niewiedzacych a mowiacych" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Skandal z dializami. NFZ zerwał kontrakt ze s IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.04, 13:19 a ludzie nadal tam leżą i nie są prawidłowo dializowani, czy nie lepiej było by poczytać" w wyniku ujawnienia diedociągnięć wszycyc pacjenci ptrzymali natychmiast lek, a w sprawie wyłudzienia pieniędzy z NFZ wszczęte zostanie postępowanie prokuratorskie"... a tak, ..... ludzie dalej leżą bez leku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D-r-39 Re: Skandal z dializami. NFZ zerwał kontrakt IP: *.net.autocom.pl 05.10.04, 16:04 I słusznie, że zerwał.Jak pacjenci odejda do krainy wieczności to bedzie święty spokój a i miejscowy proboszcz ( czyt.Stachu Pisarek ) na tym interesie zarobi. przestac narzekać bo Rząd nie ma pieniędzy na takie duperele jak dializy i ja- kieś jeszcze leki do tego potrzebne. Przecież są w naszym Kraju większe potrzeby np. budowa Świątyni opatrzności w Wilanowie na która to eminencji glempowi bra- kuje już 20 milionów.Budowla dopiero co wyszła z podziemia a do przyjazdu białe- go papy został niecały rok( Jak dożyje do tego czasu ) i co wtedy będzie święcił - fundamenty ???. Tam jest priorytet dla naszego Rządu a nie jakieś dializy dla umarlaków. Na tym oddziale w szpitalu Kutnowskim w 2001 r. leżał mój Tato wiem coś niecoś na temat służby zdrowia i jej doposarzenia. Lekarze i pielęgniarki chodźby wyszli z siebie i staneli obok nic nie wskurają. ( Nie pomogą szczere chęci z gówna bata nie ukręcisz ). Dlatego też mój Rodzic też musiał przenięść się do krainy szczęśliwości . Przykro o tym pisać, ale taka jest rzeczywistość. Za złej komuny było powiedzenie,,czy sie stoi czy sie leży...itd., a teraz módl się i pracuj , oraz potrzeby kościoła zabezpieczaj - to z katechizmu. Tak więc nie podniecać się brakiem pieniędzy z NFZ, tylko zająć się przyczynami dlaczego ich nie ma oraz gdzie i do kogo wypływają. Jeden uważający się za bardzo mądrego poseł naszego sejmu powiedział ,, Nie ważne jaka będzie Polska - biedna czy bogata, ważne żeby była katolicka ". Tak więc drogi pacjencie najlepiej lecz się sam, bo Rząd polski pieniędzy na służbe zdrowia nie ma i nie będzie miał, no bo skąd je brać skoro na sam Konkordat trzeba wydać co roku 5 miliardów dolarów amerykańskich, do tego dochodza remonty światyń które to są zabytkami kultury polskiej,a budowle sakralne te bardziej znane jak sanktuarium siostry Faustyny w Łagiewnikach pod Krakowem, bazylika w Licheniu, czy światynia opatrzności w Wilanowie. Tak więc droga(i) Pani(e) Aga chyba już wszyscy wiemy dlaczego jest tak jak jest.Czekamy na powtórkę z historii,a ona zaczynała sie od słów,,Krew naszą długo leją Katy, wciąż płyną ludu gorzkie łzy. Nadejdzie jednak dzień zapłaty - sędziami wówczas będziem MY ". Obym był złym prorokiem. Czarną zarazę trzeba załatwić ich własną bronią - taką jaką ONI stosowali w czasach świętej inkwizycji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazik Re: Skandal z dializami. NFZ zerwał kontrakt IP: *.tecnun.es 05.10.04, 16:43 Nie bardzo wiadomo co ma nagle Kosciol do dializowanych. A moze dawanie na tace jest obowiazkowe? Jak dajesz na tace to wymagaj, a jak nie to co Ci do tego co robi sie z pieniedzmi tych co daja. To ich sprawa i jak im sie cos nie podoba to niech sie burza. Zdaje sie, ze Kosciol niedlugo bedzie winny, ze dzieci maja zle stopnie w szkole. A co do kultury, to prosze wyciac wszystkie dziela muzyki, malarstwa, architektury oraz innych sztuk, ktore odwoluja sie do religii. Skormny dobytek nam sie ostanie. No ale moze rozne dziela Bacha, Mozarta, Gaudiego i innych chalturnikow nie nadaja sie dla przyszlych pokolen i spokojnie mozemy sie ich pozbyc. Lepiej zamiast ciagle zwalac wine na Kosciol (co jest rowniez mentalnym spadkiem po komunie) i krytykowac, zaproponowac jakies sensowne rozwiazanie. Np. dlaczego nie utworzyc po prostu prywatnych ubezpieczalni (kas chorych). I nie jako ubezpieczenie dodatkowe tylko _podstawowe_. Mam wybor i ubezpieczam sie gdzie chce. Np. w Hiszpanii nauczyciele moga wybrac, czy chca byc ubezpieczeni w publicznej czy prywatnej kasie chorych. Takich firm jest masa i wcale sie nie placi duzo. Np. ubezpieczenie w klinice Uniwersytetu Nawarra (najlepsza onkologia w calym kraju, nawet rodzina krolewska sie leczy) kosztuje 200 euro na rok lub 240 w wersji lepszej (obejmuje dowoz pacjenta i hotel dla rodziny) i pokrywa wszystkie koszty hospitalizacji. Powtarzam: slownie: dwiescie euro na rok. Jak ja zarbiam 1000 zl miesiecznie to place mniej wiecej tyle na NFZ. A obawiam sie, ze nie zrobia mi tomografii, rezonansu i innych badan w jeden dzien i bez kolejki, tak jak tam. Zastanawia mnie czemu sie nie uwolni rynku ubezpieczen medycznych. Nie byloby zadnego problemu z kontrola wydatkow ani z honorariami dla lekarzy. Marny lekarz, nie przedluzamy umowy. Kiepski szpital, przenosimy ubezpieczonych do innego. Zle mnie lecza, zmieniam ubezpieczyciela. Na moje oko to o wiele lepszy system niz rzucanie sie do gardla Kosciolowi. Monopol panstwowy jest chory, niezaleznie jak sie nazywa, czy jest centralny, wojewodzki czy powiatowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mimikra Co Ty chcesz od Kościoła- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 18:27 i od Świątyni Bożej Opatrzności. Przecież za jedno średnie złodziejstwo Twoich czerwonych kumpli można by kilka takich postawić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca Re: Skandal z dializami. NFZ zerwał kontrakt ze s IP: *.telia.com 06.10.04, 22:36 Co ty dziewczyno bredzisz. Prawidlowa dializa to jest zupelnie inna rzecz zas leczenie anemi u chorych z mocznica to jest wlasnie to Co do tego ma prokurator? Nikt zadnego bledu w sztuce nie popelnil ani nie zamordowal pacjenta. Jak ktos ukradl pieniadze to sprawa dla policji a jak nie to do politykow. A kto ich wybral jak nie narod. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANNIKA Re: Skandal z dializami. NFZ zerwał kontrakt ze s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 15:25 DAWAĆ NA TEN ODDZIAŁ ŁAPIŃSKIEGO I MILLERA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: Skandal z dializami. NFZ zerwał kontrakt ze s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 15:33 d o k l a d n i e t a k. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Nie ma na leki, ale na wojnę z Irakiem tak....n/tx IP: *.tinet / *.tinet.pl 05.10.04, 15:36 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ś.J. Re: Skandal z dializami. NFZ zerwał kontrakt ze s IP: 212.182.117.* 05.10.04, 16:02 O tej sprawie pisano już klika miesięcy temu. Dlaczego dopiero teraz Dyrektor Dr n med. NFZ - ŁÓDŹ zareagował zrywając umowę. Jak dla mnie jest współwinny przestępstwu pt: płacenie za procedury nie wykonywane oraz tolerowanie utraty zdrowia przez dializowanych pacjentów i powinien mieć postawione zarzuty przed prokuratorem!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CezaryT Re: Skandal z dializami. NFZ zerwał kontrakt ze s IP: *.adsl.tele2.no 05.10.04, 16:30 Z tą łodzią to jest tak. Skąd jesteś Miler? Z-Łodzi jestem. No i od razu wszystko wiadomo, że z-łodzi-ej CezaryT Odpowiedz Link Zgłoś
embart Re: Skandal z dializami. NFZ zerwał kontrakt ze s 05.10.04, 18:12 tłumaczenia dyrektora brzmią jak żart o skinheadach którzy uratowali życie staruszki, bo przestali ją kopać... Gratuluję poczucia humoru! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mimikra Pieniądze społeczne zostały zagrabione - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 18:15 - szczególnie po 89 r. przez czerwoną nomenklaturę. I mamy 2 Polski -1- pałacy, interesów, bankietów i dzieci w prywatnych szkołach, oraz 2- braków, biedy, zależności i bezrobocia. My teraz jesteśmy gorszymi niewolnikami niż za komuny, a ta tzw. demokracja to tylko takie samo hasło jak swego czasu przewodnia rola klasy robotniczej. Może się w końcu i u nas pojawi ktoś taki jak Putin w Rosji i zrobi porządek z naszymi Chodorkowskimi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bolo Re: Skandal z dializami. NFZ zerwał kontrakt ze s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 18:24 To napewno nie jedyna Stacja Dializ w tym kraj , która jest okradana przez dyrektorow szpitali z erytropoetyny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fatz norma IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.10.04, 19:38 Minister jest naiwny. Sprawa niepodawania erytropoetyny pacjentom dializowanym dotyczy sporej części szpitali- np w częstochowie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee-exel... PRZEDZWONIL ...NACZELNY DO...DYREKTORA IP: *.avenel01.nj.comcast.net 05.10.04, 19:38 ...a moze..bylo odwrotnie..krzystajac z okazji.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mismak A moze spojrzec z drugiej strony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 19:44 Moze komus zalezalo na takiej sytuacji aby ktos prywatny na tym zarobil!! To tylko takie glosne myslenie. Moze sie myle ale dzis juz niczego nie mozna byc pewnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi Re: A moze spojrzec z drugiej strony IP: *.21.pl / 213.199.204.* 05.10.04, 20:11 Chyba sie nie mylisz. Są przecierz prywatne stacje dializ ( ta w Pabianicach zdaje się tez jest prywatna). Za dializy są niezłe pieniadze i mozna na nich zarobić a nie trzeba utrzymywac niedochodowych oddziałów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tig Re: Skandal z dializami. NFZ zerwał kontrakt ze s IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.10.04, 19:51 CAŁY TEN NFZ JEST DO DU.PY PRZEZ NIEGO SZPITALE MAJĄ PROBLEMY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misio Re: Skandal z dializami. NFZ zerwał kontrakt ze s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 20:03 Teraz nachapią się cwaniaczki z EUROMEDICA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jowisz Re: Skandal z dializami. NFZ zerwał kontrakt ze s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 20:05 EPO to typowy środek dopingujący, jest wykazywany w sprawozdaniach jako lek podawany pacjentom, czy był sprowadzany ...???? Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
miss.murple Re: Skandal z dializami. NFZ zerwał kontrakt ze s 05.10.04, 20:19 "Erytropoetyna (skrót EPO) to glikoproteinowy hormon produkowany przede wszystkim w korze nerek. Jest także wytwarzany w wątrobie (głównie w życiu płodowym), mózgu i macicy. Erytropoetyna wywiera swoje działanie poprzez połączenie ze specyficznym receptorem erytropoetynowym (EpoR). Zwiększenie produkcji erytropoetyny następuje w wyniku spadku utlenowania krwi płynącej w tętnicach nerkowych. Erytropoetyna wpływa na komórki macierzyste szpiku kostnego, zwiększając produkcję prekursorów komórek szeregu czerwonokrwinkowego, a zatem zwiększając wytwarzanie erytrocytów. Rola jaką odgrywa erytropoetyna w mózgu i macicy nie została wyjaśniona. Erytropoetyna jest stosowana jako lek u pacjentów chorujących na niewydolność nerek (głównie u pacjentów dializowanych), w chorobach hematologicznych, a także jako lek pomocniczy w onkologii. Erytropoetyna używana jest również przez sportowców jako środek dopingowy. EPO podnosi utlenowanie krwi, przez co mięśnie są zdolne do zwiększonego wysiłku. Historia pamięta przypadki gdy sportowcom odbierano złote medale po testach na doping, po wykryciu zwiększonego poziomu EPO we krwi. (za Wikipedią) EPO nie jest _typowym środkiem dopingującym_, podobnie jak np. hormony ciążowe, wykorzystywane ongiś m.in. w enerdowskiej "kuźni talentów". Czasem warto poczytać, zanim się coś napisze. Pozdrawiam. Miss M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kowisz Re: Skandal z dializami. NFZ zerwał kontrakt ze s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 20:33 Jest uważany jako środek dopingujący. Proszę zapoznać się z pracami komisji antydopingowej. Czy kwestionujesz wiedzę Polskiego Towarzystwa Medycyny Sportowej? Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
miss.murple Re: Skandal z dializami. NFZ zerwał kontrakt ze s 05.10.04, 20:39 JEST WYKORZYSTYWANY jako środek dopingujący, nie jest nim TYPOWYM środkiem dopingującym. Różnica subtelna, a jednak znacząca. Enerdowskie pływaczki (i nie tylko) usuwały wczesną ciążę, by wykorzystać działanie hormonów ciążowych. Czy ciąża (lub wytwarzane przez organizm ciężarnej hormony) jest typowym środkiem dopingującym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jowisz Re: Skandal z dializami. NFZ zerwał kontrakt ze s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 20:51 Jeżeli jest dodatkowo podawany, to jest środkiem dopingującym. Duża grupa środków farmakologicznych jest tylko wykorzystywanych jako środek dopingujący, lecz w badaniach komisji antydopingowych figuruje jako środekk zabroniony. Pytam jeszcze raz czy kwestionujesz wiedzę "PTMS"?. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
miss.murple Re: Skandal z dializami. NFZ zerwał kontrakt ze s 05.10.04, 20:59 > Jeżeli jest dodatkowo podawany, to jest środkiem dopingującym. Duża grupa > środków farmakologicznych jest tylko wykorzystywanych jako środek dopingujący, > lecz w badaniach komisji antydopingowych figuruje jako środekk zabroniony. Pyta > m > jeszcze raz czy kwestionujesz wiedzę "PTMS"?. Nie kwestionuję. Kwestionuję natomiast zasadność przywoływania EPO w kontekście zabronionego wspomagania wobec dramatu ludzi, których organizmy nie wytwarzają go w sposób naturalny. Oni też dostają erytropoetynę "dodatkowo", podobnie jak dodatkowo są podłączni do sztucznej nerki, dodatkowo dostają środki obniżające krzepliwość krwi etc. Lub - w przypadku braku EPO - dodatkowo dostają "cudzą" krew, co (transfuzje) też bywa wykorzystywane w sporcie jako doping. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jowisz Re: Skandal z dializami. NFZ zerwał kontrakt ze s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 21:15 miss.murple napisała: > > > Jeżeli jest dodatkowo podawany, to jest środkiem dopingującym. Duża grupa > > środków farmakologicznych jest tylko wykorzystywanych jako środek dopingu > jący, > > lecz w badaniach komisji antydopingowych figuruje jako środekk zabroniony > . > Pyta > > m > > jeszcze raz czy kwestionujesz wiedzę "PTMS"?. > Nie kwestionuję. Kwestionuję natomiast zasadność przywoływania EPO w kontekście > > zabronionego wspomagania wobec dramatu ludzi, których organizmy nie wytwarzają > go w sposób naturalny. Oni też dostają erytropoetynę "dodatkowo", podobnie jak > dodatkowo są podłączni do sztucznej nerki, dodatkowo dostają środki obniżające > krzepliwość krwi etc. Lub - w przypadku braku EPO - dodatkowo dostają "cudzą" > krew, co (transfuzje) też bywa wykorzystywane w sporcie jako doping. Dlaczego EPO nie otrzymali pacjenci? chociaż figuruje w sprawozdaniach że otrzymali?? Czyli byli oszukiwani chorzy, najbardziej potrzebujący pomocy. Czasem warto się zastanowić zanim się coś napisze. Odpowiedz Link Zgłoś
miss.murple Re: Skandal z dializami. NFZ zerwał kontrakt ze s 05.10.04, 21:24 Dlaczego EPO nie otrzymali pacjenci? chociaż figuruje w sprawozdaniach że > otrzymali?? Czyli byli oszukiwani chorzy, najbardziej potrzebujący pomocy. > Czasem warto się zastanowić zanim się coś napisze. Pytanie brzmi: czy EPO było w sprawozdaniach czy fizycznie w szpitalu? Czy szpital brał kasę na EPO i wydawał ją na inne rzeczy czy pokątnie handlował niedozwolonym środkiem dopingującym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jowisz Re: Skandal z dializami. NFZ zerwał kontrakt ze s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 21:33 Właśnie mam takie wątpliwości. I w tym kontekście poruszyłem sprawę dopingu. Widzę, że doszliśmy do podobnych wniosków. Dziękuję. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
miss.murple Re: Skandal z dializami. NFZ zerwał kontrakt ze s 05.10.04, 21:40 Pytanie było takie retoryczne bardziej... Moje wnioski są inne - EPO w szpitalu nie było, bo komornik zajął konta i mozna było _jedynie_ wypłacać pensje. A postrzeganie EPO jako środka dla "mięśniaków" spowodowało, że w oczach lokalnych urzędników było czymś absolutnie zbędnym i między innymi dlatego nikt (poza ordynatorem) nie reagował na tę sytuację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jowisz Re: Skandal z dializami. NFZ zerwał kontrakt ze s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 21:52 Tylko dlaczego w sprawozdaniach figuruje, że pacjenci otrzymywali EPO ? Odpowiedz Link Zgłoś
miss.murple Re: Skandal z dializami. NFZ zerwał kontrakt ze s 05.10.04, 21:55 "NFZ dał szpitalowi pieniądze na lek, ale dyrektor nie kupował go, tłumacząc się zadłużeniem szpitala". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jowisz Re: Skandal z dializami. NFZ zerwał kontrakt ze s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 22:03 Rozumię intencje dyrekcji. Pytam jeszcze raz dlaczego w sprawozdaniach figuruje, że pacjenci otrzymywali EPO, leku którego nie było ? Odpowiedz Link Zgłoś
miss.murple Re: Skandal z dializami. NFZ zerwał kontrakt ze s 05.10.04, 22:08 Hm, może zacytuj te sprawozdania? Bo ja przeczytałam ttylko, że "już poprzedni dyrektor przestał kupować EPO. Nie docierało do niego, że to lek ratujący życie i nawet w obecnej sytuacji służby zdrowia nikt w Polsce nie odważył się dializować bez niego pacjentów. Nawet NFZ nie brał nigdy pod uwagę takiej sytuacji!". Odpowiedz Link Zgłoś
feliks-50 A to wszystko przez komornika !! 05.10.04, 20:11 Skoro mamy takie durne prawo, ze komornik moze przejac cala kase szpitala to do kogo pretensje ?! A komornicy zyja jak pany ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kr A w Rosji ludzie nie chca wolnej prasy???!!! IP: *.arc.ab.ca 05.10.04, 20:15 Odpowiedz Link Zgłoś
wjbi Re: Skandal z dializami. NFZ zerwał kontrakt ze s 05.10.04, 20:25 No to tak: 1. Jeśli szpital otrzymywał pieniądze z NFZ za dializy z erytropoetyna i tego nie wykonywał - odpowiada dyrektor szpitala. Jeśli nie miał pieniędzy - musiał zaprzestać działalności w tej dziedzinie i powiadomić Fundusz, który musi w tym momencie znaleźć inne miejsce wykonywania zabiegu 2. Odpowiedzialność merytoryczną za funkcjonowanie oddziału ponosi jego ordynator. Jeśli nie był w stanie działać zgodnie z przyjętym standardem: 2.1.albo standard jest "życzeniowy, "niekonieczny,nieniezbędny" i wtedy działa niezgodnie ze standardem, ale zgodnie z przyjęta powszechnie wiedzą medyczna 2.2. albo standard jest standard - i wtedy ordynator NIE MOŻE DZIAŁAĆ niezgodnie ze standardem, powiadamia dyrektora szpitala i konsultanta wojewódzkiego i... pacjenci zgodnie z pkt.1 trafiają gdzie indziej 3. Nadzór nad działalnością merytoryczną oddziału ponosi konsultant wojewódzki- regionalny. Jeśli oddział nie utrzymuje standardów - powiadamia dyrekcję szpitala i NFZ/ministra/wojewodę PYTANIA CO I KTO W SPRAWIE ZROBIŁ - nie teraz opowiada, że mu się nie podoba ale zrobił: czyli czy ordynator powiadamiał konsultanta i co tenże zrobił, co dyrektor zrobił w sprawie. W tym karykaturalnym "systemie" każdy ma swoje role i z wykonania tych ról autorów dramatu należy rozliczyć. Wypowiedzi starosty że erytropoetyna jest droga z litości pomijam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leatui Re: Skandal z dializami. NFZ zerwał kontrakt ze s IP: *.OLAC.Berkeley.EDU 05.10.04, 20:40 Brawo Panie Ministrze! Tak trzymac, a moze te biurokratyczne biurwy zaczna patrzec troche dalej niz koniec wlasnego biurka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antek Re: Skandal z dializami. NFZ zerwał kontrakt ze s IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 05.10.04, 20:59 Głupota rodzi głupotę. Wyspecjalizowany oddział się zamyka, by ukarać dyrektora szpitala i pacjentów będzie się woziło 200 km. Zamknąć trzeba też dyrektora NFZ za tak karygodną decyzję. Kto będzie za to płacił. Nie było pieniędzy na lek, a teraz znajdą się dodatkowe na transport i zakup dodatkowego sprzętu w Pabianicach? Nagle NFZ zobaczył co się stało, a gdzie był jak ordynator oddziału żebrał, prosił, pisał? Wywalić na zbity pysk takich zarządców funduszu. Jacy to nagle zrobili się dobrzy. Kpiny urządzają z nas wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Podpisuje sie!!! IP: *.novi-net.info 05.10.04, 22:37 Też tego nie rozumiem i nie rozumiem tej ogólnej radości,że jakiś GENIUSZ zamknął ten oddział zamiast go ratować!!!To chyba ten oddział trzeba szybko dofinansować a nie Pabianice! Gdzie tu dobro pacjentów?! No i widać,że NFZ jest wbrew pozorom bardzo bogaty! Potwierdza mi to przyklad z mojego podwórka. Tata ma arytmie serca i był czas,że często jeździł do szpitala na umiarowienie kroplówką, po której najczęściej zaraz wracał do domu. Jedynym sposobem,żeby szpitalowi za to zapłacono bylo albo przyjechanie ze skierowaniem od lekarza rodzinnego (niemożliwie - bo to serce, więc ważny czas a tu czasem noc) albo przyjeżdżanie karetką pogotowia. Nie pomogły tłumaczenia,że my mniej stresowo i szybciej dowieziemy tatę swoim samochodem; że przecież karetka kosztuje a przede wszystkim może być bardziej potrzebna w jakims krytycznym przypadku. Lekarze w szpitalu zgadzali się, ale mimo wszystko prosili o wzywanie karetki "BO TAKIE PRZEPISY" i bez ich wypełnienia nikt im pieniędzy nie zapłaci.Absurd! Ale skoro NFZ chce dopłacać to ok. Mam tylko nadzieję,że w tym czasie,gdy tata niepotrzebnie zajmował karetkę nikt na nią nie czekał z zawałem. Odpowiedz Link Zgłoś
szpikulec1 MINISTER ZDROWIA WIEDZIAL 05.10.04, 21:02 "Choć ordynator oddziału od dawna alarmował starostwo, wojewodę i ministerstwo, urzędnicy zareagowali dopiero we wtorek." Minister zdrowia Marek Balicki zareagowal dopiero po donosach prasy i odwołał Ewę Kacprzak ze stanowiska dyrektora departamentu polityki zdrowotnej. Kolej na premiera Belke azeby odwolac Ministra Zdrowia, jak i prokuratura ma tutaj duzo do powiedzenia ! pzdr vin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: MINISTER ZDROWIA WIEDZIAL IP: *.toya.net.pl 06.10.04, 00:43 Jest jeszcze gorzej niż się wydaje. Sprawa ma podwójne dno. Chodzi oczywiście o pieniądze. Dializy są dość dobrze opłacane. O tym może świadczyć fakt,że większość takich oddziałów działa jako zakłady niepubliczne. W województwie łódzkim, związany jest z tymi oddziałami konsultant wojewódzki do spraw nefrologii, prof.Ch.Związany biznesowo. Ordynator i lekarze oddziału dializoterapii z Kutna, chcieli prywatyzacji oddziału. Dyrekcja się nie zgadzała. Wówczas ci lekarze, dziś wylewający krokodyle łzy nad losem pacjentów, poszli na zwolnienia lekarskie. Wszyscy. Dyrekcja szpitala zatrudniła wówczas wspomnianego wyżej prof. Ch. Ten, jako wybitny znawca tematu, powinien dostrzec fakt niepodawania EPO. I zameldować o tym komu trzeba.Teraz wojewoda twierdzi, że dyrektor szpitala (nielekarz), uspokajał go, tymczasem konsultant wojewódzki (powołany przez wojewodę) problemu nie zgłaszał.Teraz pacjenci z Kutna będą jeździli do Pabianic (ośrodka powiązanego biznesowo z prof.Ch) omijając po drodze kilka ośrodków dializoterapii. Co dalej ze szpitalem? Od pewnego czasu było wiadomo, że jest przeznaczony do spektakularnej upadłości. Ciekawe kto będzie zbawcą? W Kutnie najlepiej czują się "czerwoni". A może jakaś spółeczka prof. Ł, byłego ministra. Nie jest to wykluczone, bo wyjątkowe zainteresowanie rejonem Kutna wykazywał poseł P. A teraz dwa słowa o spółce autorskiej Patora-Stelmasiak. Ciekawe na czyje zlecenie działają? Zwykle scenariusz jest taki... P-S piszą (po łebkach i byle co), TVN dobija. Materiałów dostarcza radny wojewódzki, Jarosław B. Jednym słowem...GW i TVN na usługach służb...ale to wiadomo od dawna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jar Re: Skandal z dializami. NFZ zerwał kontrakt ze s IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 05.10.04, 21:07 Toż to "Skórka" jest aniołem wobec Narodowego Funduszu Zgonów. Może ktoś wie ile Państwo Polskie kosztował ten cyrk z kontrreformą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ats Re: Skandal z dializami. NFZ zerwał kontrakt ze s IP: *.3.14.vie.surfer.at 05.10.04, 21:52 i prosze powiedziec mi w imie czego tego lepszego zycia tej szynki i tych wczasow to zera i i nikczemnicy jak mozna zabijac tak ludzi gorzej niz ss banda skurwysynow i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Skandal z dializami. NFZ zerwał kontrakt ze s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 23:26 GDY CZYTAM TAKIE WIADOMOŚCI JAK TA Z KUTNA,ODECHCIEWA SIĘ ŻYĆ W TYM KRAJU I PRACOWAĆ W TYM ZAWODZIE(JESTEM LEKARZEM).LUDZIE TO JUŻ NIE AFERA JAKICH BYŁO TAK WIELE,TO JEST ZBRODNIA !!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ziutka Poczekajcie aż ich przeniosą a potem się cieszcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 23:44 Odpowiedz Link Zgłoś