Dodaj do ulubionych

Skandal z dializami. NFZ zerwał kontrakt ze szp...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 12:29
raz jeszcze sila mediow pomogla ludziom! brac sie za du.py zarzadzajacym
partaczom!
Obserwuj wątek
    • Gość: ajka Re: pół roku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 12:35
      pół roku lekceważenia przez dyrekcję szpitala.Gdzie sławni kontrolerzy z NFZ.
      • r306 Re: pół roku 05.10.04, 12:41
        > pół roku lekceważenia przez dyrekcję szpitala.Gdzie sławni kontrolerzy z NFZ.
        No byli, sprawdzili, spisali raport pokontrolny i tyle.
        Ja bym z takiego ubezpieczyciela zrezygnowal NATYCHMIAST, ale nie moge! I to
        jest wlasciwy skandal w tej calej sprawie. Tylko, kurw.... nikomu "na gorze"
        nie starcza odwagi cyfilnej aby to oficjalnie powiedziec. Bo przeciez
        konstytucja, bo prawo do darmowej opieki zdrowotnej... Jedne brednie gonia
        drugie...
        • Gość: fred NFZ zerwał UMOWE ??? NIECH PŁACI KARY !!!!!!!!!!!! IP: *.outsourcing.atman.pl 05.10.04, 15:00
          • Gość: fritz Dyrektor jest przestepca, poniewaz zuzywal IP: *.adsl.solnet.ch 05.10.04, 15:49
            srodki na inne rzeczy niz podawal, tzn. sie zamiast kupic erytropoetyne na
            ktora dostal pienidze, splacal inne dlugi narazajac w najwyzszym stopniu zycie
            pacjentow. Pacjenci moga prawdopodobnie skierowac oskarzenie przeciwko
            szpiltalowi jak i dyrektorowi, a prokuratura moze bez problemu wsadzic go do
            ciupy za finanse i za narazanie zycia ludzkiego a nawet morderstwo!
            • Gość: J Re: Dyrektor jest przestepca, poniewaz zuzywal IP: *.cs.ubc.ca 05.10.04, 20:45
              Pewnie, ale moze stal przed wyborem albo EPO dla chorych na nerki albo pieniadze
              na operacje dzieci czy cos w tym stylu. Skad wiesz, ze nie wydawal tych
              pieniedzy na ratowanie zycia innych ludzi. Przeciez ich nie przepijal!

Inna sprawa, ze z pewnoscia powinien stracic swoje stanowisko.

J.
              • miss.murple Re: Dyrektor jest przestepca, poniewaz zuzywal 05.10.04, 20:49
                Pewnie, ale moze stal przed wyborem albo EPO dla chorych na nerki albo pieniadz
                > e
                > na operacje dzieci czy cos w tym stylu. Skad wiesz, ze nie wydawal tych
                > pieniedzy na ratowanie zycia innych ludzi.
                ... i tak mu z ekonomicznego rachunku wyszło, czyje życie warto ratować, a
                czyjego nie... A tak przy okazji - dzieci też bywają dializowane (choć akurat w
                tej stacji dializ zdaje się nie).
                • Gość: Bianca Co na to prokuratura?!? IP: *.dip.t-dialin.net 06.10.04, 07:53
                  Kiedy postawi zarzuty dyrektorowi?
      • ponura_chmura sławni kontrolerzy??? 05.10.04, 16:49

kutnowski szpital od dawien dawna tak funkcjonuje

na takim przykladzie:

starszy, sprawny czlowiek ma zostac poddany latwej, prostej, rutynowej operacji
        niestety w wyniku bledu lekarskiego traci za duzo krwi i zapada w spiaczke
        w tym samym dniu w Krosniewicach ma miejsce powazny wypadek samochodowy
        (pomijam, ze na tej trasie taki wypadek to nie rzadkosc, ale bank krwi jest
        jaki jest)
        krwi brakuje musi byc dowieziona z Lodzi, stan starszego mezczyzny sie pogarsza
        zeby nie "kieszonkowe" dla personelu szpitala podczas oczekiwania na specjaliste
        (znajomy z Warszawy, bo nikt inny "nie dawal mu szans") mezczyzna by nie przezyl
        kutnowscy lekarze stojac nad jego lozkiem podczas tej rzekomej nieodwracalnej
        nieprzytomnosci mowili, ze on ma ponad 70 lat, wiec szkoda zachodu
        mezczyzna slyszal te rozmowe i pozniej opowiedzial ja swojej rodzinie
        oczywiscie udalo sie go odratowac,
        tyle, ze czlowiek, ktory przed operacja tryskal humorem i cudownie gral na
        skrzypcach, po dlugiej rehabilitacji ledwie chodzi

to tyle na temat kutnowskiego szpitala
        • Gość: jacek Re: sławni kontrolerzy??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 23:16
          Sławni kontrolerzy? JESTEM LEKARZEM I KILKA LAT TEMU SPOTKAŁEM SIĘ Z
          TAKIM "KONTROLEREM" Z KASY CHORYCH.ONI POTRAFIĄ TYLKO CZEPIAĆ SIĘ ZASADNOŚCI
          RECEPT NA LEKI REFUNDOWANE PRZEZ LEKARZY A TAKIE AFERY JAK W KUTNIE MAJĄ
          GŁĘBOKO W DUPIE.SZKODA GADAĆ,GDY SIĘ CZYTA TAKIE WIEŚCI JAK Z KUTNA,ODECHCIEWA
          SIĘ PRACY W TYM P....M ZAWODZIE.
          • Gość: ala Re: sławni kontrolerzy??? też ich poznałam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.04, 17:53
      • Gość: mm Re: pół roku IP: 213.199.253.* 06.10.04, 07:53
        Jak jest im bardzo potrzebne to niech sie zgłoszo do kjtórejs grupy kolarskiej
        oni na pewno maja EPO
      • Gość: gosc Re: pół roku IP: *.am.lodz.pl 06.10.04, 09:42
        Ani dyrekcja, ani lekarze nie sa winni temu, ze NFZ zaniza stawke za punkt, co
        prowadzi do zanizenia stawki za procedure. W rezultacie za procedure, ktorej
        koszty rzecywiste wynosza 1000 PLN NFZ placi 350 PLN, czegos skutkiem jest
        zadluzanie sie szpitali i takie historie jak w Kutnie. Dlaczego nie napiszecie
        Panstwo, ze nowy plan finansowy NFZ na 2005 rok NIC NIE ZMIENIL w stawkach za
        procedury?! Oficjalnie zreszta szefowie NFZ przyzanaja, ze stawki te sa
        niedoszacowane!
    • Gość: jarl Re: Skandal z dializami. NFZ zerwał kontrakt ze s IP: 212.160.192.* 05.10.04, 12:49
      codziennie niemal we wszystkich szpitalach każdy lekarz staje wobec podobnych
      sytuacji - jak sprostać regułom sztuki i pomóc choremu podczas gdy nie ma do
      tego niezbednych środków - to jest prawdziwy dramat - coraz wiecej ludzi
      odchodzi z zawodu , wyjeżdża. Rozwieraja sie nozyce - z jednej strony ogromny
      postep w medycynie i z tym zwiazana świadomośc ludzi i oczekiwania - a
      rzeczywiste możliwości realizacji. Brakuje mi słów żeby określić całość - cz
      słow bierna eutanazja jest tu właściwe - nie wiem
    • Gość: Bacz Następne ofiary zbrodniczego systemu IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.04, 13:09
      Jest oczywiste że gdyby świadczenia i podawanie leku były pełnopłatne to
      pacjenci by pilnowali czy otrzymują wszystko za co płacą.
      Socjalistyczny system "bezpłatnych" świadczeń zdrowotnych, w którym to
      składkowicze i podatnicy, a nie zainteresowani ich otrzymaniem, płacą za
      świadczenia, jest gwarancją złodziejstwa, korupcji, marnotrawstwa,
      niskiej jakości usług oraz niedostatecznej ich ilości. Wszyscy politycy,
      którzy utrzymują ten zbrodniczy system, w którym wielu ludzi niepotrzebnie
      ponosi śmierć lub doznaje ogromnych cierpień powinni zostać oskarżeni
      o ludobójstwo (ta zbrodnia się nie przedawnia) i gnić długie lata
      w więzieniach.
      • Gość: Cezary Trąbski Re: Następne ofiary zbrodniczego systemu IP: *.adsl.tele2.no 05.10.04, 13:12
        Czcionka Times New Roman, tekst na środek i powstanie figura szachowa tzw.
        Laufer albo goniec.

A
        Dziś
        Laufer
        Ta domowa
        Kontrreformacja
        Kasy mało kasy brakuje
        Kasę chorych się zlikwiduje
        Z łodzi ten pomysł się wywodzi
        Kasa luzem po reformie chodzi
        Nijak uszczknąć jej nie da rady
        Długo działy się braci narady
        Reformę reformy zrobimy
        I wszystko podwędzimy
        Kasę przez firmy przepuścimy
        My zięcia, szwagra podłożymy
        Same słupy będą w koło stały
        Ale cuda cuda będą się działy
        Będzie tak jak dawnymi czasy
        Chochlą wymieszają brudasy
        I już nikt nie doliczy się kasy
        Trochę więcej damy dla szwagra
        Dla córki, co inne nazwisko nosi
        Damy jej więcej, ona ładnie prosi
        Temu naleją aż po szczytu brzegi
        Oni są to dobre stare wierne kolegi
        Drugiemu przydzielą o ciupeczkę
        Nie dał kolesiowi paczki w teczkę
        Naleją według własnego uznania
        Kolega ma antrakty do rozdania
        Tamtym mało damy, bo z opozycji
        Ten minister sprzętu nie sfinansuje
        Naród przecież wszystko sponsoruje
        Wośpu sprzęt darmo się sprywatyzuje
        Od rana stoją kolejki do rozdzielnika
        Dajcie i mnie trochę od października
        Już my zadbamy o rodaków zdrowie
        Że nim ktokolwiek się o tym dowie
        Reforma reformy tak nas wypości
        Aż tylko nagie będą święcić kości
        ZUS oszczędzi na rencie rachunku
        Chorzy skonają rankiem bez ratunku

Cezary Trąbski
        04.02.02

• Gość: jarl Re: Następne ofiary zbrodniczego systemu IP: 212.160.192.* 05.10.04, 13:15
          jak zwykle Cezary : gratulacje
        • Gość: kr No nie! Cezary nie moze byc agentem! IP: *.arc.ab.ca 05.10.04, 20:21
      • Gość: psd Re: Następne ofiary zbrodniczego systemu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.04, 13:29
        mistrzu!
        widac ze nie wiesz o czym piszesz. nie znam czlowieka ktorego stac by bylo na
        oplacanie sobie samemu dializ. to jest horrendalny koszt. okolo 7500 pln
        miesiecznie.
        pozdrowienia dla "niewiedzacych a mowiacych"
        • Gość: kondorek Re: Następne ofiary zbrodniczego systemu IP: *.cmkp.edu.pl 05.10.04, 14:03
          Po pierwsze są tacy, których na to stać, po drugie, nikt nie mówi, że muszą
          płacić z własnej kieszeni: mogą się ubezpieczyć na uczciwych warunkach, a nie
          być skazanym na chory twór zwany NFZ.
          • Gość: psd Re: Następne ofiary zbrodniczego systemu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.04, 16:11
            witam!
            z mila checia konstruktywnie popolemizuje.
            primo: tez znam takich ktorych by bylo na to stac. problem w tym ze oni albo nie
            choruja na nerki i wskutek tego je traca (stac ich na leczenie), albo sa na tyle
            bogaci ze stac ich na natychmiastowy przeszczep. nie ludzmy sie. dializoterapia
            pozaustrojowa to jest rozwiazanie raczej dla biednych niz bogatych.
            secundo: patrz punkt pierwszy (biednych nie stac na ubezpieczenie dodatkowe)
            wierz mi. wiem co pisze. jedynych (bogatych) ludzi jakich goscimy na stacji to
            przyjezdni z zagranicy, dializujacy sie "goscinnie".
            • Gość: kondorek Re: Następne ofiary zbrodniczego systemu IP: *.chomiczowka.waw.pl 05.10.04, 21:04
              Ale ja wcale nie mówię o ubezpieczeniu dodatkowym, tylko normalnym
              ubezpieczeniu ZAMIAST NFZ. To NFZ tworzy takie patologie, jak hospitalizacje
              zdrowych, naciaganie kryteriów do przetoczenia krwi, itp.
              Jak pewnie wiesz, dializoterapia jest zabiegiem ratującym zycie i biednych i
              bogatych, nie słyszałem jeszcze o przypadku, żeby udało się przeszczepić nerkę
              w ogóle bez dializ, choćby biorca był nie wiem jak bogaty.
              • Gość: psd Re: Następne ofiary zbrodniczego systemu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.04, 21:32
                reasumuac. patologie tutaj tworza dwie rzeczy: dyrektor i nfz. prokurator
                powinien sie zajac obiema. a tak zupelnie off-topic to odnosze wrazenie ze
                lekarze w dzisiejszych czasach nie skladaja przysiegi hipokratesa tylko hipokryta.
                • miss.murple Re: Następne ofiary zbrodniczego systemu 05.10.04, 21:32
                  Z czego to wnosisz?
                  • Gość: psd Re: Następne ofiary zbrodniczego systemu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.04, 22:08
                    poprosze o cytat, bo nie wiem do ktorego watku mojej wypowiedzi twoje pytanie
                    sie odnosi.
                    • miss.murple Re: Następne ofiary zbrodniczego systemu 05.10.04, 22:15
                      Gość portalu: psd napisał(a):

> poprosze o cytat, bo nie wiem do ktorego watku mojej wypowiedzi twoje pytanie
                      > sie odnosi.
                      ...lekarze w dzisiejszych czasach nie skladaja przysiegi hipokratesa tylko
                      hipokryta...
                      • Gość: psd Re: Następne ofiary zbrodniczego systemu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.04, 22:19
                        to wlasnie bylo ot i nie odnosilo sie do zadnych konkretych informacji z
                        artykolu. a co do ich hipokryzji to jest to moja osobista opinia. nie musisz sie
                        z nia zgadzac.
                        • miss.murple Re: Następne ofiary zbrodniczego systemu 05.10.04, 22:28
                          > to wlasnie bylo ot i nie odnosilo sie do zadnych konkretych informacji z
                          > artykolu. a co do ich hipokryzji to jest to moja osobista opinia. nie musisz
                          si
                          > e
                          > z nia zgadzac.
                          I nie zgadzam się. Mam doświadczenia związane własnie z dializami. Z medycyną w
                          ogóle. I to nie z pozycji pacjenta, tylko kogos żywotnie zaiteresowanego
                          powodzeniem terapii (nie, nie, nie jestem związana z medycyną zawodowo). Wierz
                          mi - hipokryci, łapownicy etc. to margines. Tyle że - jak kazdy margines -
                          wyrazisty na tle tych uczciwych, zaangażownych, kompetentmych szarych myszek w
                          białych fartuchach, źle opłacanych, sfrustrowanych tym, że można by, ale nie ma
                          za co... Pośród wróbli kanarek jest królem, nieprawdaż?
                          • Gość: psd Re: Następne ofiary zbrodniczego systemu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.04, 22:41
                            ja rowniez jestem zwiazany z dializami. w przeciwienstwie do Ciebie- zawodowo.
                            zgadzam sie z toba ze lapownicy i hipokryci to margines, ale w tym zawodzie, jak
                            i w kilku innych, powinien on byc szczegolnie pietnowany. a co do szarych myszek
                            zarabiajacych niewiele to przed kazda z nich jest swietlana przyszlosc. trzeba
                            sie tylko uczyc cale zycie...
                            pozdrawiam
                            • miss.murple Re: Następne ofiary zbrodniczego systemu 05.10.04, 22:48
                              A wiesz, mnie nawet nie o zarobki chodziło, tylko o to, że mozna by lepiej, że
                              oni o tym wiedzą, tylko "się nie da", bo .... jak w przykładzie, o którym
                              dyskutujemy, kasa, kasa, kasa (szpitalna, NFZ-owska czy jakas tam inna). A
                              łapownictwo i hipokryzja powinny być piętnowane w kazdym zawodzie.
                              I jeszcze jedno - poza tymi, którzy biorą, są też ci, którzy dają. Dopóki
                              przeciętny pacjnt nie zrozumie, że za kasę daną w kopercie mógłby (często)
                              najzwyczajniej w świecie leczyć się prywatnie, skorumpowani lekarze będą się
                              mieli świetnie.
                              • Gość: psd Re: Następne ofiary zbrodniczego systemu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.04, 22:52
                                z tych co biora bo daja i tych co biora bo wyciagaja reke, bardziej nienawidze
                                tych drugich. wg mnie jest roznica i to ogromna. nie mowiac juz o sytuacjach
                                gdzie wyciaga reke oswiadczajac ze bez tego nic nie da sie zrobic.
                                • miss.murple Re: Następne ofiary zbrodniczego systemu 05.10.04, 22:54
                                  A i, co biorą (cokolwiek, niekoniecznie kasę), bo im wciskają?
                                  PS Co do różnicy się zgadzam. I co... nie, nie nienawiści, ale obrzydzenia, tez.
                                  • Gość: psd Re: Następne ofiary zbrodniczego systemu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.04, 22:58
                                    psd czyli Pracownik_Stacji_Dializ.
                                    i ta optymistyczna wymiana opinii, jak rzadko zreszta na forach, konczymy
                                    dyskusje, bo godzina konca siedzenia w pracy wybila.
                                    • miss.murple Re: Następne ofiary zbrodniczego systemu 05.10.04, 23:00
                                      Pozdrawiam. I oby jak najmniej pacjentów!
                                      • Gość: psd Re: Następne ofiary zbrodniczego systemu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.04, 23:03
                                        niestety. tutaj musze cie zmartwic. przyszlosc nie wyglada zbyt rozowo. to samo
                                        jest u okulistow. w koncu i oczy i nerki sa na perwszej linii ognia w cukrzycy.
                                        a ta ma byc za pare lat choroba cywilizacyjna (jesli juz nie jest).
                                        dobranoc
                                • Gość: Tomek Re: Następne ofiary zbrodniczego systemu IP: *.uni.wroc.pl 06.10.04, 10:21
                                  > z tych co biora bo daja i tych co biora bo wyciagaja reke, bardziej nienawidze
                                  > tych drugich. wg mnie jest roznica i to ogromna. nie mowiac juz o sytuacjach
                                  > gdzie wyciaga reke oswiadczajac ze bez tego nic nie da sie zrobic.

Tylko ten pierwszy przypadek to łapownictwo. Ten drugi to praktycznie wymuszenie
                                  haraczu.
                • Gość: kondorek Re: Następne ofiary zbrodniczego systemu IP: *.chomiczowka.waw.pl 05.10.04, 22:09
                  a propos off-topic: lekarze są ulubioną grupą zawodową do bicia i przez
                  polityków i przez publikę. Politycy zmuszają ich do ponoszenia kosztów swojej
                  nieudolności, a pacjenci winią za taki a nie inny system, którego zresztą
                  lekarze są ofiarami, a nie pomysłodawcami. Wszyscy zawsze przywołują przysiege
                  Hipokratesa, jakby to było uniwersalne rozwiązanie wszystkich bolączek służby
                  zdrowia. A powiedz mi, na przykładzie tej stacji dializ, kto według Ciebie
                  przysiędze tej się sprzeniewierzył? Lekarze? Dyrektor?
                  • Gość: psd Re: Następne ofiary zbrodniczego systemu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.04, 22:16
                    na przykladzie tej konkretnie stacji bedzie trudno (dlatego bylo ot). chociaz
                    dyrektor szpitala nie zachowal sie najlepiej wydajac pieniadze z epo na inne
                    cele. niewazne jakie, to nie ma znaczenia. grunt ze bylo to niezgodne z prawem.
                    ps. kolejny raz widze jak oddzial dializ (plus nefrologia i transplantologia)
                    jest lokomotywa finansowa calego szpitala.
                    • Gość: kondorek Re: Następne ofiary zbrodniczego systemu IP: *.chomiczowka.waw.pl 06.10.04, 08:13
                      Akurat możesz nie mieć racji, bo dyrektor mógł postąpić niezgodnie z prawem,
                      ale właśnie mógł zaryzykować konflikt z prawem w imię przysięgi hipokratesa.
                      Przecież nie ukradł tych pieniędzy, tylko wydał na leczenie, prawdopodobnie
                      innych chorych, być może nawet wydał te pieniądze lepiej, niż jakby kupił epo.
                      Więc wydaje mi się, że w tym przypadku przywoływanie przysięgi Hipokratesa jest
                      nieporozumieniem.
                      • Gość: rutek Re: Następne ofiary zbrodniczego systemu IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 06.10.04, 09:18
                        przypominam ze z ksiega hipokratesa to bylo off-topic.
                        a prawo zlamal bo wydal pieniadze na inne cele niz bylo to w kontrakcie z nfz. i
                        nie ma tu nic do rzeczy ze byly potrzebne na innych oddzialach. mial za nie
                        kupic epo- nie kupil. i jescze klamal ze kupil (tak wykazuja sprawozdania z
                        nfz). to my temu panu juz podziekujemy. po raz kolejny sie przekonuje ze
                        dyrektorem szpitala powinien byc finasista (czy moze modne slowo: manager), a
                        nie lekarz.
                        • Gość: Bernard Re: Następne ofiary zbrodniczego systemu IP: *.uni.wroc.pl 06.10.04, 10:31
                          > nfz). to my temu panu juz podziekujemy. po raz kolejny sie przekonuje ze
                          > dyrektorem szpitala powinien byc finasista (czy moze modne slowo: manager), a
                          > nie lekarz.

I taki finansista wydoi dla siebie pensje kilkakrotnie większą niż lekarze,
                          tylko z tego powodu, że jest finansistą, managarem, czy czy tam jeszcze.
        • Gość: Bacz Re: Następne ofiary zbrodniczego systemu IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.04, 11:59
          Gość portalu: psd napisał(a):

> mistrzu!
          > widac ze nie wiesz o czym piszesz. nie znam czlowieka ktorego stac by bylo na
          > oplacanie sobie samemu dializ. to jest horrendalny koszt. okolo 7500 pln
          > miesiecznie.
          > pozdrowienia dla "niewiedzacych a mowiacych"

mistrzu!
          widac ze nie wiesz o czym piszesz.

Roczna hemodializa kosztuje 50 tys. zł, nowocześniejsza i mniej
          absorbująca pacjenta dializa otrzewnowa, kosztuje rocznie 35 tys. zł.
          Za kilka tysięcy dolarów można sobie kupić aparat dializujący
          do domu. To po pierwsze.

Dializa w domu
          Tygodnik "Wprost", Nr 874 (29 sierpnia 1999)
          www.wprost.pl/ar/?O=5397&C=57
          Po drugie biorąc pod uwagę obecną sytuację gdy obywatele
          są przez państwo kompletnie oduczeni odpowiedzialności
          za stan swojego zdrowia należy po likwidacji NFZ,
          wprowadzić obowiązkowe ubezpieczenie od "drogich chorób",
          z udziałem własnym 20 tys. zł w przypadku leczenia
          krótkotrwałego lub 800 zł miesięcznie w przypadku
          leczenia długotrwałego. Szacuję że koszt tego ubezpieczenia
          ze względu na rzadkość "drogich chorób" i z powodu konkurencji
          między jednostkami leczącymi będzie mniejszy niż 100 zł rocznie.

pozdrowienia dla "niewiedzacych a mowiacych"
    • Gość: Aga Re: Skandal z dializami. NFZ zerwał kontrakt ze s IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.04, 13:19
      a ludzie nadal tam leżą i nie są prawidłowo dializowani, czy nie lepiej było by
      poczytać" w wyniku ujawnienia diedociągnięć wszycyc pacjenci ptrzymali
      natychmiast lek, a w sprawie wyłudzienia pieniędzy z NFZ wszczęte zostanie
      postępowanie prokuratorskie"... a tak, ..... ludzie dalej leżą bez leku
      • Gość: D-r-39 Re: Skandal z dializami. NFZ zerwał kontrakt IP: *.net.autocom.pl 05.10.04, 16:04
        I słusznie, że zerwał.Jak pacjenci odejda do krainy wieczności to bedzie święty
        spokój a i miejscowy proboszcz ( czyt.Stachu Pisarek ) na tym interesie zarobi.
        przestac narzekać bo Rząd nie ma pieniędzy na takie duperele jak dializy i ja-
        kieś jeszcze leki do tego potrzebne. Przecież są w naszym Kraju większe potrzeby
        np. budowa Świątyni opatrzności w Wilanowie na która to eminencji glempowi bra-
        kuje już 20 milionów.Budowla dopiero co wyszła z podziemia a do przyjazdu białe-
        go papy został niecały rok( Jak dożyje do tego czasu ) i co wtedy będzie święcił
        - fundamenty ???. Tam jest priorytet dla naszego Rządu a nie jakieś dializy dla
        umarlaków. Na tym oddziale w szpitalu Kutnowskim w 2001 r. leżał mój Tato wiem
        coś niecoś na temat służby zdrowia i jej doposarzenia. Lekarze i pielęgniarki
        chodźby wyszli z siebie i staneli obok nic nie wskurają. ( Nie pomogą szczere
        chęci z gówna bata nie ukręcisz ). Dlatego też mój Rodzic też musiał przenięść
        się do krainy szczęśliwości . Przykro o tym pisać, ale taka jest rzeczywistość.
        Za złej komuny było powiedzenie,,czy sie stoi czy sie leży...itd., a teraz módl
        się i pracuj , oraz potrzeby kościoła zabezpieczaj - to z katechizmu. Tak więc
        nie podniecać się brakiem pieniędzy z NFZ, tylko zająć się przyczynami dlaczego
        ich nie ma oraz gdzie i do kogo wypływają. Jeden uważający się za bardzo mądrego
        poseł naszego sejmu powiedział ,, Nie ważne jaka będzie Polska - biedna czy
        bogata, ważne żeby była katolicka ". Tak więc drogi pacjencie najlepiej lecz
        się sam, bo Rząd polski pieniędzy na służbe zdrowia nie ma i nie będzie miał, no
        bo skąd je brać skoro na sam Konkordat trzeba wydać co roku 5 miliardów dolarów
        amerykańskich, do tego dochodza remonty światyń które to są zabytkami kultury
        polskiej,a budowle sakralne te bardziej znane jak sanktuarium siostry Faustyny
        w Łagiewnikach pod Krakowem, bazylika w Licheniu, czy światynia opatrzności w
        Wilanowie. Tak więc droga(i) Pani(e) Aga chyba już wszyscy wiemy dlaczego jest
        tak jak jest.Czekamy na powtórkę z historii,a ona zaczynała sie od słów,,Krew
        naszą długo leją Katy, wciąż płyną ludu gorzkie łzy. Nadejdzie jednak dzień
        zapłaty - sędziami wówczas będziem MY ". Obym był złym prorokiem. Czarną zarazę
        trzeba załatwić ich własną bronią - taką jaką ONI stosowali w czasach świętej
        inkwizycji.
        • Gość: Kazik Re: Skandal z dializami. NFZ zerwał kontrakt IP: *.tecnun.es 05.10.04, 16:43
          Nie bardzo wiadomo co ma nagle Kosciol do dializowanych. A moze dawanie na tace
          jest obowiazkowe? Jak dajesz na tace to wymagaj, a jak nie to co Ci do tego co
          robi sie z pieniedzmi tych co daja. To ich sprawa i jak im sie cos nie podoba
          to niech sie burza. Zdaje sie, ze Kosciol niedlugo bedzie winny, ze dzieci maja
          zle stopnie w szkole. A co do kultury, to prosze wyciac wszystkie dziela
          muzyki, malarstwa, architektury oraz innych sztuk, ktore odwoluja sie do
          religii. Skormny dobytek nam sie ostanie. No ale moze rozne dziela Bacha,
          Mozarta, Gaudiego i innych chalturnikow nie nadaja sie dla przyszlych pokolen i
          spokojnie mozemy sie ich pozbyc.

Lepiej zamiast ciagle zwalac wine na Kosciol (co jest rowniez mentalnym
          spadkiem po komunie) i krytykowac, zaproponowac jakies sensowne rozwiazanie.

Np. dlaczego nie utworzyc po prostu prywatnych ubezpieczalni (kas chorych). I
          nie jako ubezpieczenie dodatkowe tylko _podstawowe_. Mam wybor i ubezpieczam
          sie gdzie chce. Np. w Hiszpanii nauczyciele moga wybrac, czy chca byc
          ubezpieczeni w publicznej czy prywatnej kasie chorych. Takich firm jest masa i
          wcale sie nie placi duzo. Np. ubezpieczenie w klinice Uniwersytetu Nawarra
          (najlepsza onkologia w calym kraju, nawet rodzina krolewska sie leczy) kosztuje
          200 euro na rok lub 240 w wersji lepszej (obejmuje dowoz pacjenta i hotel dla
          rodziny) i pokrywa wszystkie koszty hospitalizacji. Powtarzam: slownie:
          dwiescie euro na rok. Jak ja zarbiam 1000 zl miesiecznie to place mniej wiecej
          tyle na NFZ. A obawiam sie, ze nie zrobia mi tomografii, rezonansu i innych
          badan w jeden dzien i bez kolejki, tak jak tam.

Zastanawia mnie czemu sie nie uwolni rynku ubezpieczen medycznych. Nie byloby
          zadnego problemu z kontrola wydatkow ani z honorariami dla lekarzy. Marny
          lekarz, nie przedluzamy umowy. Kiepski szpital, przenosimy ubezpieczonych do
          innego. Zle mnie lecza, zmieniam ubezpieczyciela.

Na moje oko to o wiele lepszy system niz rzucanie sie do gardla Kosciolowi.

Monopol panstwowy jest chory, niezaleznie jak sie nazywa, czy jest centralny,
          wojewodzki czy powiatowy.
        • Gość: Mimikra Co Ty chcesz od Kościoła- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 18:27
          i od Świątyni Bożej Opatrzności. Przecież za jedno średnie złodziejstwo Twoich
          czerwonych kumpli można by kilka takich postawić.
      • Gość: znawca Re: Skandal z dializami. NFZ zerwał kontrakt ze s IP: *.telia.com 06.10.04, 22:36
        Co ty dziewczyno bredzisz.
        Prawidlowa dializa to jest zupelnie inna rzecz zas leczenie anemi u chorych z
        mocznica to jest wlasnie to
        Co do tego ma prokurator? Nikt zadnego bledu w sztuce nie popelnil ani nie
        zamordowal pacjenta. Jak ktos ukradl pieniadze to sprawa dla policji a jak nie
        to do politykow. A kto ich wybral jak nie narod.
    • Gość: ANNIKA Re: Skandal z dializami. NFZ zerwał kontrakt ze s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 15:25
      DAWAĆ NA TEN ODDZIAŁ ŁAPIŃSKIEGO I MILLERA
      • Gość: Bartek Re: Skandal z dializami. NFZ zerwał kontrakt ze s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 15:33
        d o k l a d n i e t a k.
    • Gość: XXL Nie ma na leki, ale na wojnę z Irakiem tak....n/tx IP: *.tinet / *.tinet.pl 05.10.04, 15:36
    • Gość: Ś.J. Re: Skandal z dializami. NFZ zerwał kontrakt ze s IP: 212.182.117.* 05.10.04, 16:02
      O tej sprawie pisano już klika miesięcy temu. Dlaczego dopiero teraz Dyrektor
      Dr n med. NFZ - ŁÓDŹ zareagował zrywając umowę. Jak dla mnie jest współwinny
      przestępstwu pt: płacenie za procedury nie wykonywane oraz tolerowanie utraty
      zdrowia przez dializowanych pacjentów i powinien mieć postawione zarzuty przed
      prokuratorem!!!!!!!
      • Gość: CezaryT Re: Skandal z dializami. NFZ zerwał kontrakt ze s IP: *.adsl.tele2.no 05.10.04, 16:30
        Z tą łodzią to jest tak.
        Skąd jesteś Miler?
        Z-Łodzi jestem.
        No i od razu wszystko wiadomo, że z-łodzi-ej
        CezaryT
        • embart Re: Skandal z dializami. NFZ zerwał kontrakt ze s 05.10.04, 18:12
          tłumaczenia dyrektora brzmią jak żart o skinheadach którzy uratowali życie
          staruszki, bo przestali ją kopać...
          Gratuluję poczucia humoru!
    • Gość: Mimikra Pieniądze społeczne zostały zagrabione - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 18:15
      - szczególnie po 89 r. przez czerwoną nomenklaturę. I mamy 2 Polski -1-
      pałacy, interesów, bankietów i dzieci w prywatnych szkołach, oraz 2- braków,
      biedy, zależności i bezrobocia. My teraz jesteśmy gorszymi niewolnikami niż za
      komuny, a ta tzw. demokracja to tylko takie samo hasło jak swego czasu
      przewodnia rola klasy robotniczej. Może się w końcu i u nas pojawi ktoś taki
      jak Putin w Rosji i zrobi porządek z naszymi Chodorkowskimi.
    • Gość: Bolo Re: Skandal z dializami. NFZ zerwał kontrakt ze s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 18:24
      To napewno nie jedyna Stacja Dializ w tym kraj , która jest okradana przez
      dyrektorow szpitali z erytropoetyny.
    • Gość: fatz norma IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.10.04, 19:38
      Minister jest naiwny. Sprawa niepodawania erytropoetyny pacjentom dializowanym
      dotyczy sporej części szpitali- np w częstochowie
    • Gość: mee-exel... PRZEDZWONIL ...NACZELNY DO...DYREKTORA IP: *.avenel01.nj.comcast.net 05.10.04, 19:38
      ...a moze..bylo odwrotnie..krzystajac z okazji..
    • Gość: mismak A moze spojrzec z drugiej strony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 19:44
      Moze komus zalezalo na takiej sytuacji aby ktos prywatny na tym zarobil!!

To tylko takie glosne myslenie. Moze sie myle ale dzis juz niczego nie mozna
      byc pewnym.
      • Gość: mimi Re: A moze spojrzec z drugiej strony IP: *.21.pl / 213.199.204.* 05.10.04, 20:11
        Chyba sie nie mylisz. Są przecierz prywatne stacje dializ ( ta w Pabianicach
        zdaje się tez jest prywatna). Za dializy są niezłe pieniadze i mozna na nich
        zarobić a nie trzeba utrzymywac niedochodowych oddziałów.
    • Gość: tig Re: Skandal z dializami. NFZ zerwał kontrakt ze s IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.10.04, 19:51
      CAŁY TEN NFZ JEST DO DU.PY PRZEZ NIEGO SZPITALE MAJĄ PROBLEMY
    • Gość: Misio Re: Skandal z dializami. NFZ zerwał kontrakt ze s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 20:03
      Teraz nachapią się cwaniaczki z EUROMEDICA
    • Gość: Jowisz Re: Skandal z dializami. NFZ zerwał kontrakt ze s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 20:05
      EPO to typowy środek dopingujący, jest wykazywany w sprawozdaniach jako lek
      podawany pacjentom, czy był sprowadzany ...????

Pzdr
      • miss.murple Re: Skandal z dializami. NFZ zerwał kontrakt ze s 05.10.04, 20:19
        "Erytropoetyna (skrót EPO) to glikoproteinowy hormon produkowany przede
        wszystkim w korze nerek. Jest także wytwarzany w wątrobie (głównie w życiu
        płodowym), mózgu i macicy.

Erytropoetyna wywiera swoje działanie poprzez połączenie ze specyficznym
        receptorem erytropoetynowym (EpoR).

Zwiększenie produkcji erytropoetyny następuje w wyniku spadku utlenowania krwi
        płynącej w tętnicach nerkowych. Erytropoetyna wpływa na komórki macierzyste
        szpiku kostnego, zwiększając produkcję prekursorów komórek szeregu
        czerwonokrwinkowego, a zatem zwiększając wytwarzanie erytrocytów.

Rola jaką odgrywa erytropoetyna w mózgu i macicy nie została wyjaśniona.

Erytropoetyna jest stosowana jako lek u pacjentów chorujących na niewydolność
        nerek (głównie u pacjentów dializowanych), w chorobach hematologicznych, a
        także jako lek pomocniczy w onkologii.

Erytropoetyna używana jest również przez sportowców jako środek dopingowy. EPO
        podnosi utlenowanie krwi, przez co mięśnie są zdolne do zwiększonego wysiłku.
        Historia pamięta przypadki gdy sportowcom odbierano złote medale po testach na
        doping, po wykryciu zwiększonego poziomu EPO we krwi.
        (za Wikipedią)
        EPO nie jest _typowym środkiem dopingującym_, podobnie jak np. hormony ciążowe,
        wykorzystywane ongiś m.in. w enerdowskiej "kuźni talentów". Czasem warto
        poczytać, zanim się coś napisze.
        Pozdrawiam. Miss M.
        • Gość: Kowisz Re: Skandal z dializami. NFZ zerwał kontrakt ze s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 20:33
          Jest uważany jako środek dopingujący. Proszę zapoznać się z pracami komisji
          antydopingowej. Czy kwestionujesz wiedzę Polskiego Towarzystwa Medycyny Sportowej?

Pzdr
          • miss.murple Re: Skandal z dializami. NFZ zerwał kontrakt ze s 05.10.04, 20:39
            JEST WYKORZYSTYWANY jako środek dopingujący, nie jest nim TYPOWYM środkiem
            dopingującym. Różnica subtelna, a jednak znacząca.
            Enerdowskie pływaczki (i nie tylko) usuwały wczesną ciążę, by wykorzystać
            działanie hormonów ciążowych. Czy ciąża (lub wytwarzane przez organizm
            ciężarnej hormony) jest typowym środkiem dopingującym?
            • Gość: Jowisz Re: Skandal z dializami. NFZ zerwał kontrakt ze s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 20:51
              Jeżeli jest dodatkowo podawany, to jest środkiem dopingującym. Duża grupa
              środków farmakologicznych jest tylko wykorzystywanych jako środek dopingujący,
              lecz w badaniach komisji antydopingowych figuruje jako środekk zabroniony. Pytam
              jeszcze raz czy kwestionujesz wiedzę "PTMS"?.

Pzdr
              • miss.murple Re: Skandal z dializami. NFZ zerwał kontrakt ze s 05.10.04, 20:59

> Jeżeli jest dodatkowo podawany, to jest środkiem dopingującym. Duża grupa
                > środków farmakologicznych jest tylko wykorzystywanych jako środek dopingujący,
                > lecz w badaniach komisji antydopingowych figuruje jako środekk zabroniony.
                Pyta
                > m
                > jeszcze raz czy kwestionujesz wiedzę "PTMS"?.
                Nie kwestionuję. Kwestionuję natomiast zasadność przywoływania EPO w kontekście
                zabronionego wspomagania wobec dramatu ludzi, których organizmy nie wytwarzają
                go w sposób naturalny. Oni też dostają erytropoetynę "dodatkowo", podobnie jak
                dodatkowo są podłączni do sztucznej nerki, dodatkowo dostają środki obniżające
                krzepliwość krwi etc. Lub - w przypadku braku EPO - dodatkowo dostają "cudzą"
                krew, co (transfuzje) też bywa wykorzystywane w sporcie jako doping.
                • Gość: Jowisz Re: Skandal z dializami. NFZ zerwał kontrakt ze s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 21:15
                  miss.murple napisała:

>
                  > > Jeżeli jest dodatkowo podawany, to jest środkiem dopingującym. Duża grupa
                  > > środków farmakologicznych jest tylko wykorzystywanych jako środek dopingu
                  > jący,
                  > > lecz w badaniach komisji antydopingowych figuruje jako środekk zabroniony
                  > .
                  > Pyta
                  > > m
                  > > jeszcze raz czy kwestionujesz wiedzę "PTMS"?.
                  > Nie kwestionuję. Kwestionuję natomiast zasadność przywoływania EPO w kontekście
                  >
                  > zabronionego wspomagania wobec dramatu ludzi, których organizmy nie wytwarzają
                  > go w sposób naturalny. Oni też dostają erytropoetynę "dodatkowo", podobnie jak
                  > dodatkowo są podłączni do sztucznej nerki, dodatkowo dostają środki obniżające
                  > krzepliwość krwi etc. Lub - w przypadku braku EPO - dodatkowo dostają "cudzą"
                  > krew, co (transfuzje) też bywa wykorzystywane w sporcie jako doping.

Dlaczego EPO nie otrzymali pacjenci? chociaż figuruje w sprawozdaniach że
                  otrzymali?? Czyli byli oszukiwani chorzy, najbardziej potrzebujący pomocy.
                  Czasem warto się zastanowić zanim się coś napisze.
                  • miss.murple Re: Skandal z dializami. NFZ zerwał kontrakt ze s 05.10.04, 21:24
                    Dlaczego EPO nie otrzymali pacjenci? chociaż figuruje w sprawozdaniach że
                    > otrzymali?? Czyli byli oszukiwani chorzy, najbardziej potrzebujący pomocy.
                    > Czasem warto się zastanowić zanim się coś napisze.
                    Pytanie brzmi: czy EPO było w sprawozdaniach czy fizycznie w szpitalu? Czy
                    szpital brał kasę na EPO i wydawał ją na inne rzeczy czy pokątnie handlował
                    niedozwolonym środkiem dopingującym?
                    • Gość: Jowisz Re: Skandal z dializami. NFZ zerwał kontrakt ze s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 21:33
                      Właśnie mam takie wątpliwości. I w tym kontekście poruszyłem sprawę dopingu.
                      Widzę, że doszliśmy do podobnych wniosków.
                      Dziękuję.

Pzdr
                      • miss.murple Re: Skandal z dializami. NFZ zerwał kontrakt ze s 05.10.04, 21:40
                        Pytanie było takie retoryczne bardziej... Moje wnioski są inne - EPO w szpitalu
                        nie było, bo komornik zajął konta i mozna było _jedynie_ wypłacać pensje.
                        A postrzeganie EPO jako środka dla "mięśniaków" spowodowało, że w oczach
                        lokalnych urzędników było czymś absolutnie zbędnym i między innymi dlatego nikt
                        (poza ordynatorem) nie reagował na tę sytuację.
                        • Gość: Jowisz Re: Skandal z dializami. NFZ zerwał kontrakt ze s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 21:52
                          Tylko dlaczego w sprawozdaniach figuruje, że pacjenci otrzymywali EPO ?
                          • miss.murple Re: Skandal z dializami. NFZ zerwał kontrakt ze s 05.10.04, 21:55
                            "NFZ dał szpitalowi pieniądze na lek, ale dyrektor nie kupował go, tłumacząc
                            się zadłużeniem szpitala".

• Gość: Jowisz Re: Skandal z dializami. NFZ zerwał kontrakt ze s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 22:03
                              Rozumię intencje dyrekcji. Pytam jeszcze raz dlaczego w sprawozdaniach figuruje,
                              że pacjenci otrzymywali EPO, leku którego nie było ?
                              • miss.murple Re: Skandal z dializami. NFZ zerwał kontrakt ze s 05.10.04, 22:08
                                Hm, może zacytuj te sprawozdania? Bo ja przeczytałam ttylko, że "już poprzedni
                                dyrektor przestał kupować EPO. Nie docierało do niego, że to lek ratujący życie
                                i nawet w obecnej sytuacji służby zdrowia nikt w Polsce nie odważył się
                                dializować bez niego pacjentów. Nawet NFZ nie brał nigdy pod uwagę takiej
                                sytuacji!".
    • feliks-50 A to wszystko przez komornika !! 05.10.04, 20:11
      Skoro mamy takie durne prawo, ze komornik moze przejac cala kase szpitala to do
      kogo pretensje ?! A komornicy zyja jak pany !
    • Gość: kr A w Rosji ludzie nie chca wolnej prasy???!!! IP: *.arc.ab.ca 05.10.04, 20:15
    • wjbi Re: Skandal z dializami. NFZ zerwał kontrakt ze s 05.10.04, 20:25
      No to tak:
      1. Jeśli szpital otrzymywał pieniądze z NFZ za dializy z erytropoetyna i tego
      nie wykonywał - odpowiada dyrektor szpitala. Jeśli nie miał pieniędzy - musiał
      zaprzestać działalności w tej dziedzinie i powiadomić Fundusz, który musi w tym
      momencie znaleźć inne miejsce wykonywania zabiegu
      2. Odpowiedzialność merytoryczną za funkcjonowanie oddziału ponosi jego
      ordynator. Jeśli nie był w stanie działać zgodnie z przyjętym standardem:
      2.1.albo standard jest "życzeniowy, "niekonieczny,nieniezbędny" i wtedy działa
      niezgodnie ze standardem, ale zgodnie z przyjęta powszechnie wiedzą medyczna
      2.2. albo standard jest standard - i wtedy ordynator NIE MOŻE DZIAŁAĆ
      niezgodnie ze standardem, powiadamia dyrektora szpitala i konsultanta
      wojewódzkiego i... pacjenci zgodnie z pkt.1 trafiają gdzie indziej
      3. Nadzór nad działalnością merytoryczną oddziału ponosi konsultant wojewódzki-
      regionalny. Jeśli oddział nie utrzymuje standardów - powiadamia dyrekcję
      szpitala i NFZ/ministra/wojewodę
      PYTANIA
      CO I KTO W SPRAWIE ZROBIŁ - nie teraz opowiada, że mu się nie podoba ale
      zrobił: czyli czy ordynator powiadamiał konsultanta i co tenże zrobił, co
      dyrektor zrobił w sprawie.
      W tym karykaturalnym "systemie" każdy ma swoje role i z wykonania tych ról
      autorów dramatu należy rozliczyć.
      Wypowiedzi starosty że erytropoetyna jest droga z litości pomijam.
    • Gość: leatui Re: Skandal z dializami. NFZ zerwał kontrakt ze s IP: *.OLAC.Berkeley.EDU 05.10.04, 20:40
      Brawo Panie Ministrze! Tak trzymac, a moze te biurokratyczne biurwy zaczna
      patrzec troche dalej niz koniec wlasnego biurka.
    • Gość: Antek Re: Skandal z dializami. NFZ zerwał kontrakt ze s IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 05.10.04, 20:59
      Głupota rodzi głupotę. Wyspecjalizowany oddział się zamyka, by ukarać dyrektora
      szpitala i pacjentów będzie się woziło 200 km. Zamknąć trzeba też dyrektora NFZ
      za tak karygodną decyzję. Kto będzie za to płacił. Nie było pieniędzy na lek, a
      teraz znajdą się dodatkowe na transport i zakup dodatkowego sprzętu w
      Pabianicach? Nagle NFZ zobaczył co się stało, a gdzie był jak ordynator
      oddziału żebrał, prosił, pisał? Wywalić na zbity pysk takich zarządców
      funduszu. Jacy to nagle zrobili się dobrzy. Kpiny urządzają z nas wszystkich.
      • Gość: aga Podpisuje sie!!! IP: *.novi-net.info 05.10.04, 22:37
        Też tego nie rozumiem i nie rozumiem tej ogólnej radości,że jakiś GENIUSZ
        zamknął ten oddział zamiast go ratować!!!To chyba ten oddział trzeba szybko
        dofinansować a nie Pabianice! Gdzie tu dobro pacjentów?! No i widać,że NFZ jest
        wbrew pozorom bardzo bogaty!
        Potwierdza mi to przyklad z mojego podwórka. Tata ma arytmie serca i był czas,że
        często jeździł do szpitala na umiarowienie kroplówką, po której najczęściej
        zaraz wracał do domu. Jedynym sposobem,żeby szpitalowi za to zapłacono bylo albo
        przyjechanie ze skierowaniem od lekarza rodzinnego (niemożliwie - bo to serce,
        więc ważny czas a tu czasem noc) albo przyjeżdżanie karetką pogotowia. Nie
        pomogły tłumaczenia,że my mniej stresowo i szybciej dowieziemy tatę swoim
        samochodem; że przecież karetka kosztuje a przede wszystkim może być bardziej
        potrzebna w jakims krytycznym przypadku. Lekarze w szpitalu zgadzali się, ale
        mimo wszystko prosili o wzywanie karetki "BO TAKIE PRZEPISY" i bez ich
        wypełnienia nikt im pieniędzy nie zapłaci.Absurd! Ale skoro NFZ chce dopłacać to
        ok. Mam tylko nadzieję,że w tym czasie,gdy tata niepotrzebnie zajmował karetkę
        nikt na nią nie czekał z zawałem.
    • szpikulec1 MINISTER ZDROWIA WIEDZIAL 05.10.04, 21:02
      "Choć ordynator oddziału od dawna alarmował starostwo, wojewodę i ministerstwo,
      urzędnicy zareagowali dopiero we wtorek."

Minister zdrowia Marek Balicki zareagowal dopiero po donosach prasy i odwołał
      Ewę Kacprzak ze stanowiska dyrektora departamentu polityki zdrowotnej.
      Kolej na premiera Belke azeby odwolac Ministra Zdrowia, jak i prokuratura ma
      tutaj duzo do powiedzenia !

pzdr
      vin

• Gość: obserwator Re: MINISTER ZDROWIA WIEDZIAL IP: *.toya.net.pl 06.10.04, 00:43
        Jest jeszcze gorzej niż się wydaje. Sprawa ma podwójne dno. Chodzi oczywiście o
        pieniądze. Dializy są dość dobrze opłacane. O tym może świadczyć fakt,że
        większość takich oddziałów działa jako zakłady niepubliczne. W województwie
        łódzkim, związany jest z tymi oddziałami konsultant wojewódzki do spraw
        nefrologii, prof.Ch.Związany biznesowo. Ordynator i lekarze oddziału
        dializoterapii z Kutna, chcieli prywatyzacji oddziału. Dyrekcja się nie
        zgadzała. Wówczas ci lekarze, dziś wylewający krokodyle łzy nad losem
        pacjentów, poszli na zwolnienia lekarskie. Wszyscy. Dyrekcja szpitala
        zatrudniła wówczas wspomnianego wyżej prof. Ch. Ten, jako wybitny znawca
        tematu, powinien dostrzec fakt niepodawania EPO. I zameldować o tym komu
        trzeba.Teraz wojewoda twierdzi, że dyrektor szpitala (nielekarz), uspokajał go,
        tymczasem konsultant wojewódzki (powołany przez wojewodę) problemu nie
        zgłaszał.Teraz pacjenci z Kutna będą jeździli do Pabianic (ośrodka powiązanego
        biznesowo z prof.Ch) omijając po drodze kilka ośrodków dializoterapii. Co dalej
        ze szpitalem? Od pewnego czasu było wiadomo, że jest przeznaczony do
        spektakularnej upadłości. Ciekawe kto będzie zbawcą? W Kutnie najlepiej czują
        się "czerwoni". A może jakaś spółeczka prof. Ł, byłego ministra. Nie jest to
        wykluczone, bo wyjątkowe zainteresowanie rejonem Kutna wykazywał poseł P.
        A teraz dwa słowa o spółce autorskiej Patora-Stelmasiak. Ciekawe na czyje
        zlecenie działają? Zwykle scenariusz jest taki... P-S piszą (po łebkach i byle
        co), TVN dobija. Materiałów dostarcza radny wojewódzki, Jarosław B. Jednym
        słowem...GW i TVN na usługach służb...ale to wiadomo od dawna.
    • Gość: jar Re: Skandal z dializami. NFZ zerwał kontrakt ze s IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 05.10.04, 21:07
      Toż to "Skórka" jest aniołem wobec Narodowego Funduszu Zgonów. Może ktoś wie
      ile Państwo Polskie kosztował ten cyrk z kontrreformą
    • Gość: ats Re: Skandal z dializami. NFZ zerwał kontrakt ze s IP: *.3.14.vie.surfer.at 05.10.04, 21:52
      i prosze powiedziec mi w imie czego tego lepszego zycia tej szynki i tych
      wczasow to zera i i nikczemnicy jak mozna zabijac tak ludzi gorzej niz
      ss banda skurwysynow i tyle
      • Gość: jacek Re: Skandal z dializami. NFZ zerwał kontrakt ze s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 23:26
        GDY CZYTAM TAKIE WIADOMOŚCI JAK TA Z KUTNA,ODECHCIEWA SIĘ ŻYĆ W TYM KRAJU I
        PRACOWAĆ W TYM ZAWODZIE(JESTEM LEKARZEM).LUDZIE TO JUŻ NIE AFERA JAKICH BYŁO
        TAK WIELE,TO JEST ZBRODNIA !!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: Ziutka Poczekajcie aż ich przeniosą a potem się cieszcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 23:44
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka