snajper55 01.09.17, 16:07 powiedziała dziś premier Szydło na Westerplatte na uroczystościach z okazji rocznicy wybuchu I WŚ. Czy ona wtedy broniła Polski, że dziś jest z siebie dumna? Z jakiego powodu mamy być z siebie dumni??? S. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wsk175 Re: "Możemy być z siebie dumni" 01.09.17, 16:09 Kto ro wie, z czego zdziczała trzoda pisia jest dumna...... Odpowiedz Link Zgłoś
rccc Re: "Możemy być z siebie dumni" 01.09.17, 16:11 a z jakiej okazji mielismy sie wstydzic za Jedwabne snajper? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: "Możemy być z siebie dumni" 01.09.17, 16:23 rccc napisał: > a z jakiej okazji mielismy sie wstydzic za Jedwabne snajper? Jesteś dumny z siebie z powodu II WŚ? S. Odpowiedz Link Zgłoś
rccc Re: "Możemy być z siebie dumni" 01.09.17, 16:25 jestem dumny, ze jestem Polakiem Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: "Możemy być z siebie dumni" 01.09.17, 16:29 rccc napisał: > jestem dumny, ze jestem Polakiem Aby być z czegoś dumnym, trzeba mieć w tym czymś jakąś zasługę (np. jestem dumny z mojego rekordy świata). Jaki był twój udział w tym, że jesteś Polakiem? A ja pytam o II WŚ. Jesteś z siebie dumny z powodu roli Polski w II WŚ? S. Odpowiedz Link Zgłoś
rccc Re: "Możemy być z siebie dumni" 01.09.17, 16:32 jestem dumny juz chocby z samego powodu ze jestem Polakiem Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: "Możemy być z siebie dumni" 01.09.17, 16:59 rccc napisał: > jestem dumny juz chocby z samego powodu ze jestem Polakiem Nie można być dumnym z tego powodu, że jest się Polakiem, brunetem czy zezowatym. Nie można być dumnym z tego, że ma się na imię Janek czy Beata. Bo na te rzeczy nie miało się wpływu, S. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: "Możemy być z siebie dumni" 02.09.17, 23:10 rccc napisał: > jestem dumny juz chocby z samego powodu ze jestem Polakiem Wybierając pozytywy to można być dumnym. Zapytam jeszcze, czy jesteś dumny z tego co piszesz na forum? Ale czy jesteś dumny, że Polacy coraz to bardziej są ze sobą skłóceni? Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: "Możemy być z siebie dumni" 03.09.17, 07:38 " jestem dumny juz chocby z samego powodu ze jestem Polakiem" A z tego, że jesteś wysoki, też jesteś dumny? Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: "Możemy być z siebie dumni" 05.09.17, 01:24 sverir napisał: > " jestem dumny juz chocby z samego powodu ze jestem Polakiem" > > A z tego, że jesteś wysoki, też jesteś dumny? Mieszasz genetykę z memetyką. Nie myl genotypu z socjotypem w memetyce (odpowiednikami fenotypu w genetyce). Wpływ na wzrost masz ograniczony. Wpływ na to kim jesteś w znacznie większym stopniu zależy od Ciebie. Na chłopski tłumacząc. To, że murzyn jest czarny od niego zależy w bardzo małym stopniu (sprawdzić czy nie Jackson), ale to kim jest w społeczeństwie i kulturze już zależy od niego w bardzo dużym stopniu. Może być prezydentem SZA, może być gwałcicielem z Włoch. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: "Możemy być z siebie dumni" 05.09.17, 11:00 Polak = rola społeczna? Gratuluje, otworzyłeś mi oczy na nowe spojrzenie na kwestię narodowości. Pardon, roli społecznej. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: "Możemy być z siebie dumni" 05.09.17, 16:24 sverir napisał: > Polak = rola społeczna? Gratuluje, otworzyłeś mi oczy na nowe spojrzenie na kwe > stię narodowości. Pardon, roli społecznej. Przynależność do grupy nie musi mieć jakiejś roli. Noszenie w poprzek czapki z daszkiem, czy gaci z krokiem poniżej kolan nie wiąże się z funkcjonalnością. A jednak spaja grupę i nie wynika z genetyki. Rodzice czy dziadkowie nie nosili spodni z krokiem przy łydkach. Poruszyłeś sprawę wzrostu. Przez różnice w budowie ciała wyrżnęli się Hutu z Tutsi. Jedni nieszczęśnicy nie mogli urosnąć, a inni zmaleć. Nie od nich to zależało. Choć pewnie byli bardzo dumni. Tutsi są np. wysocy. 2.20 m to tam nie wyczyn. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: "Możemy być z siebie dumni" 07.09.17, 08:24 "Poruszyłeś sprawę wzrostu. Przez różnice w budowie ciała wyrżnęli się Hutu z Tutsi" I przez spojrzenie. Nie zapominaj o krzywych spojrzeniach. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom A to nam zabili Ferdynanda 07.09.17, 00:04 - W gazetach piszą, proszę pana, że pan arcyksiążę był podziurawiony jak sito. Wystrzelił do niego wszystkie naboje. - To idzie bardzo szybko, pani Müllerowo, strasznie szybko. Ja bym sobie na coś takiego kupił browning. Wygląda to jak cacko, ale tym cackiem można przez dwie minuty powystrzelać dwudziestu arcyksiążąt, chudych albo tłustych. Chociaż, między nami mówiąc, pani Müllerowo, do tłustego arcyksięcia trafić daleko łatwiej niż do chudego. Pamięta pani, jak to wtedy w Portugalii ustrzelili sobie tego swego króla? Też był taki tłusty. Gdyby arcyksiążę nie był gruby, to by Niemcy nie musieli nam teraz płacić reparacji. Mało tego Jedwabnego by nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: A to nam zabili Ferdynanda 07.09.17, 08:25 " Gdyby arcyksiążę nie był gruby, to by Niemcy nie musieli nam teraz płacić reparacji" Gdyby Beck nie był idiotą, też by nie musieli. Ale za to mielibyśmy Lwów i Ukraińców zamiast Wrocławia i Polaków. A ponieważ być Polakiem to duma, a Ukraińcem to nie, rachunek jest oczywisty. Odpowiedz Link Zgłoś
rccc Re: "Możemy być z siebie dumni" 01.09.17, 16:34 postawa Polski i Polakow w czasie II WS byla bardzo dobra Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: "Możemy być z siebie dumni" 01.09.17, 17:02 rccc napisał: > postawa Polski i Polakow w czasie II WS byla bardzo dobra I dlatego mamy być z siebie dumni??? A jaka nasza w tym zasługa? S. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Re: "Możemy być z siebie dumni" 01.09.17, 17:32 A ty brałeś udział w II wojnie, że tak pierś wypinasz? Odpowiedz Link Zgłoś
lackzadek Re: "Możemy być z siebie dumni" 04.09.17, 11:14 rccc napisał: > postawa Polski i Polakow w czasie II WS byla bardzo dobra Tak, szczególnie Zaleszczyki... Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: "Możemy być z siebie dumni" 01.09.17, 20:54 Sowiecki napisał: "jestem dumny, ze jestem Polakiem" Dobry żart, tynfa wart. Odpowiedz Link Zgłoś
rccc Re: "Możemy być z siebie dumni" 01.09.17, 21:03 zart to byl z twoim poczeciem Odpowiedz Link Zgłoś
man_sapiens Re: "Możemy być z siebie dumni" 05.09.17, 09:32 > jestem dumny, ze jestem Polakiem Współczuję, że do dumy z siebie nie masz innych powodów, takich, które byłyby twoją zasługą. To mniej więcej tak, jak powiedzenie "jestem dumny, ze jestem brunetem o wzroście 181cm" albo "jestem dumny, że urodziłem się w styczniu". Bycie Polakiem, to żadna zasługa. Przyjęło się tak mniej więcej w XIX wieku, że każdego człowieka przypisuje się do jakiegoś narodu i od dziecka karmi poczuciem strachu i wrogości do innych narodów a dumy ze swojego. To takie kibolstwo, tyle że odnosi się do większego obiektu niż klub piłkarski ligi wojewódzkiej z miejscowości, w której osobnik się urodził. Wynalazek z XIXw. był potrzebny, żeby łatwiej tworzyć sprawne armie do prowadzenia wojen. Potem odkryli go politycy jako świetne i łatwe w użyciu narzędzie do utrzymania władzy. Jaskrawy przykład z Europy to Miloszewicz - gdy stało się jasne, że przegra wybory zaczął grać na serbskim poczuciu narodowości i wywołał wojnę. Z fatalnym skutkiem dla Serbów, ale był dłużej u władzy, a gdyby nie interwencja USA i UE, to rządziłby pewnie dalej. Dawniej był Hitler, który na narodowej dumie "genetycznych Niemców" zbudował III Rzeszę. Odpowiedz Link Zgłoś
wsk175 Re: "Możemy być z siebie dumni" 01.09.17, 16:26 A to wątek o Jedwabnem jest? Czy o wystękującej bzdury beci? Ale skoro chcesz.... Wcoorwieni na Żydów ( nie bez przyczyny zresztą) szalenie katoliccy Polacy wymordowali Żydów i rozszabrowali ich dobytek. Jedni byli za , drudzy przeciw, trzecim to zwisało. Jesteś z nich dumny? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: "Możemy być z siebie dumni" 01.09.17, 16:30 wsk175 napisał: > A to wątek o Jedwabnem jest? > Czy o wystękującej bzdury beci? > Ale skoro chcesz.... A ty musisz robić to, co on chce? Ja bym proponował zostać przy temacie dumy z II WŚ. S. Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: "Możemy być z siebie dumni" 07.09.17, 08:55 snajper55 napisał: .... Ja bym proponował zostać przy temacie dumy z II WŚ. Rocznice na Westerplatte są przypomnieniem tragedii i bezsiły Polski a dla świata ostrzeżeniem, że wszelkie punkty zapalne (jak teraz wywoływane przez ISiS czy przez Kima w Korei Płn) muszą być likwidowane w zarodku, siłami międzynarodowymi. I na takiej uroczystości pieprzenie o dumie Polaków... jest zupełnie nie na miejscu. Co ma "duma PiS" z dnia dzisiejszego z tragedią najazdu na Polskę a następnie jej likwidacji > Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Re: "Możemy być z siebie dumni" 05.09.17, 08:29 I nie tylko za Jedwabne. M. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: "Możemy być z siebie dumni" 01.09.17, 16:17 Nie oddała guzików. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: "Możemy być z siebie dumni" 01.09.17, 16:23 pies_na_czarnych napisała: > Nie oddała guzików. Ważne, że broszki nie oddała. S. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: "Możemy być z siebie dumni" 02.09.17, 23:02 Gumki od reform damskich też nie odda. Odpowiedz Link Zgłoś
rabbi.rozencwajg Re: "Możemy być z siebie dumni" 02.09.17, 23:06 snajper55 napisał: > pies_na_czarnych napisała: > > > Nie oddała guzików. > > Ważne, że broszki nie oddała. --------------------------------------------- Ale mocz oddała na pewno... > > S. Odpowiedz Link Zgłoś
adalberto3 "Nie oddała guzików." 05.09.17, 01:01 A Niemcy nawet na guziki się połasili. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: "Możemy być z siebie dumni" 01.09.17, 16:33 Szydłowa jest dumna z ówczesnego rządu. Pisi w razie draki zrobią tak samo. Jedynie wybiorą inny kierunek. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: "Możemy być z siebie dumni" 01.09.17, 17:01 pies_na_czarnych napisała: > Szydłowa jest dumna z ówczesnego rządu. Pisi w razie draki zrobią tak samo. Jed > ynie wybiorą inny kierunek. Ale ona powiedziała, że możemy być dumni z siebie, a nie z jakiegoś ówczesnego rządu. A ja tej dumy nie czuję. :( S. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: "Możemy być z siebie dumni" 01.09.17, 16:40 W ogóle czczenie rocznicy WYBUCHU przegranej wojny to jest jakiś obłęd. Zakończenia, to tak. Ale pisi kochają wybuchy. Odpowiedz Link Zgłoś
adalberto3 "czczenie rocznicy wybuchu przegranej wojny" 01.09.17, 17:28 Sprawcom tego nieszczęścia, Niemcom trzeba to przypominać. Oni coraz częściej są przekonani, że jesteśmy współwinni bo nie zaakceptowaliśmy ich żądań. Wcześniej Hitler dostał wszystko, co chciał. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: "czczenie rocznicy wybuchu przegranej wojny" 01.09.17, 17:32 Jesteś z siebie dumny z powodu roli Polski w II WŚ? S. Odpowiedz Link Zgłoś
adalberto3 Re: "czczenie rocznicy wybuchu przegranej wojny" 02.09.17, 22:42 Z roli Polski w II WS jestem dumny. Słabe państwo odegrało w sumie właściwą rolę w konflikcie. Niemcy nam tego nigdy nie zapomną, że stanęliśmy na ich drodze. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: "czczenie rocznicy wybuchu przegranej woj 03.09.17, 07:42 "Niemcy nam tego nigdy nie zapomną, że stanęliśmy na ich drodze" Słabo stanęliśmy. Oczywiście można doceniać poświęcenie i odwagę, ale w sensie militarnym wojna obronna była klęską. Celebracja 1 września, jako święta (nie jako wspomnienia rozpoczęcia tragicznego okresu) wpisuje się jednak w narrację świętowania klęsk. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: "czczenie rocznicy wybuchu przegranej woj 04.09.17, 11:21 adalberto3 napisał: > Z roli Polski w II WS jestem dumny. Ale Szydło jest dumna z siebie, a nie z tamtej Polski, jej rządu, wojska czy obywateli. S. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: "Możemy być z siebie dumni" 01.09.17, 16:41 Z jakiego powodu mamy być z siebie dumni??? branie w dupę jest powodem do dumy. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: "Możemy być z siebie dumni" 01.09.17, 17:03 m.c.hrabia napisał: > Z jakiego powodu mamy być z siebie dumni??? > > > branie w dupę jest powodem do dumy. Ale to nie Szydło wzięła w dupę. Więc dlaczego jest z siebie dumna??? S. Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: "Możemy być z siebie dumni" 01.09.17, 16:41 Kurski wmowi pisowskiej ciemnocie o 19.30 ze II wojne swiatowa wygral PIS, bo to ze Jarek obalil komune to juz wiedza od dawna Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: "Możemy być z siebie dumni" 01.09.17, 17:03 szlachcic napisał: > Kurski wmowi pisowskiej ciemnocie o 19.30 ze II wojne swiatowa wygral PIS, bo t > o ze Jarek obalil komune to juz wiedza od dawna No, chyba że tak... S. Odpowiedz Link Zgłoś
albwu Re: "Możemy być z siebie dumni" 01.09.17, 22:58 PiS nie przyjmuje do wiadomości, ze Wojsko Polskie dotarło do Berlina i powiesiło flagę na Kolumnie Zwycięstwa. PiS uważa, że tego faktu powinniśmy się wstydzić i nie bierze udziału w celebrach Zdobycia Berlina (a robią to wszystkie 4 zwycięskie mocarstwa, chociaż 3 z nich nie zdobywały Berlina) Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: "Możemy być z siebie dumni" 02.09.17, 22:58 Narodowi-socjaliści som solidarni. Może pisi naziole są dumni z tego że jak na dzisiaj to "prowadzom" w wojnie biologicznej z Dunami? nczas.com/wiadomosci/uwaga-na-zakazone-lososie-smiertelne-zatrucie-w-danii-po-zjedzeniu-partii-polskich-ryb-krajowe-sieci-tez-zaczynaja-wycofywac-je-z-polek/ Tutaj widać dlaczego Macierewicz sprowadził czołgi pod Warszawę. i2.wp.com/blogpublika.com/wp-content/uploads/2016/05/szmelc-Putina.jpg?fit=622%2C274 Odpowiedz Link Zgłoś
adalberto3 "powiesiło flagę na Kolumnie Zwycięstwa." 05.09.17, 01:13 Nie wiedzieli jakie symboliczne znaczenie ma ta kolumna w historii Prus i Niemiec. Gdyby wiedzieli , wysadziliby ją w powietrze, wspominają kombatanci. Potem Francja chciała ją zniszczyć, ale pozostali alianci nie pozwolili. Odpowiedz Link Zgłoś
derff Re: "Możemy być z siebie dumni" 04.09.17, 11:49 Polityka przedwojennego rzadu była idiotyczna.Zamiast zawrzeć układ pokojowy z Hitlerem i dać mu korytarz do Prus to nam zachciało się walczyć. Z układu z Hitlerem mielibyśmy sukces polityczny i autostradę przy której pracowaliby Polacy. Podobne głypoty robi teraz PIS Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: "Możemy być z siebie dumni" 04.09.17, 12:56 Kluczowa sile naszej armii stanowic bedzie Muzeum Antosia: wyborcza.pl/7,75398,22319715,budzet-mon-na-2018-r-duzo-pieniedzy-na-wywiad-i-muzea-kluczowe.html?disableRedirects=true#BoxGWImg Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Becia to nie upiór :) 05.09.17, 00:45 snajper55 napisał: > powiedziała dziś premier Szydło na Westerplatte na uroczystościach z okazji roc > znicy wybuchu I WŚ. Czy ona wtedy broniła Polski, że dziś jest z siebie dumna? I wojna światowa (wś piszemy małą listerą) skończyła się 99 lat temu. Becia miałaby teraz grubo powyżej setki :) > Z jakiego powodu mamy być z siebie dumni??? Depresja zabija. Nie gorzej niż Niemcy. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: "Możemy być z siebie dumni" 05.09.17, 08:23 Państwo to wspólnota, z której współobywatele mają prawo być dumni. Nie można zastosować do analogii Jedwabnego, bo państwo polskie podczas wydarzeń o charakterze kryminalnym 1941 roku, nie istniało, więc nie mogło funkcjonować... Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: "Możemy być z siebie dumni" 05.09.17, 08:47 qwardian napisał: > Państwo to wspólnota, z której współobywatele mają prawo być dumni. Ale ona twierdzi, że to z siebie możemy być dumni a nie z jakiegoś tam państwa. > Nie można z > astosować do analogii Jedwabnego, bo państwo polskie podczas wydarzeń o charakt > erze kryminalnym 1941 roku, nie istniało, więc nie mogło funkcjonować... A Polacy? Polacy wtedy istnieli? I czy jesteś z tych Polaków dumny? S. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: "Możemy być z siebie dumni" 05.09.17, 09:50 Państwo to wspólnota obywateli, można być dumnym ze współobywateli.. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: "Możemy być z siebie dumni" 05.09.17, 10:04 snajper55 napisał: > A Polacy? Polacy wtedy istnieli? I czy jesteś z tych Polaków dumny? Jedyny skazany na karę śmierci Karol Bardoń akurat okazał się volksdeutschem z Śląska Cieszyńskiego i trudno dzisiaj stwierdzić, czy czuł się Polakiem, Niemcem, albo Ślązakiem, ale plan zagłady Żydów nie wyszedł z polskich władz, albo administracji, nawet jeżeli w egzekucji brała udział ludność lokalna.. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: "Możemy być z siebie dumni" 05.09.17, 13:02 qwardian napisał: > ale plan zagłady Żydów nie wyszedł z polskich władz, albo ad > ministracji, nawet jeżeli w egzekucji brała udział ludność lokalna.. No właśnie, nie na rozkaz mordowali. Oni tak z porywu swoich katolickich serc tych Żydów mordowali. S. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: "Możemy być z siebie dumni" 05.09.17, 19:53 A może z wyrachowania i czystej kalkulacji, żeby Żyd nie wysyłał ich więcej wgłęb Rosji i Michnik nie musiał przepraszać za własnego brata... Odpowiedz Link Zgłoś
religijnych.uczuc.obraza Re: "Możemy być z siebie dumni" 05.09.17, 08:47 Tak samo nie możemy być dumni z Powstania Warszawskiego bo w tamtym czasie państwo polskie nie istniało więc nie mogło funkcjonować. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: "Możemy być z siebie dumni" 05.09.17, 09:48 Intencją organizatorów Powstania Warszawskiego było odtworzyć państwo, więc z pewnością byli częścią wspólnoty, ale nie obywatelami państwa. Nie każdy zresztą podzielał ich entuzjazm do walki z Niemcami, do dzisiaj jest wielu przeciwników wydarzeń 1944 roku włącznie z moją skromną osobą.. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: "Możemy być z siebie dumni" 05.09.17, 11:02 "bo państwo polskie podczas wydarzeń o charakterze kryminalnym 1941 roku, nie istniało(...)" Bzdury piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: "Możemy być z siebie dumni" 05.09.17, 17:58 Państwo polskie nie istniało w 1941 roku bez względu czy to komukolwiek się podoba, albo nie.. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: "Możemy być z siebie dumni" 05.09.17, 19:17 qwardian napisał: > Państwo polskie nie istniało w 1941 roku bez względu czy to komukolwiek się pod > oba, albo nie.. Nie znasz historii Polski. Państwo polskie niewątpliwie w 1941 roku istniało. Miało prezydenta (Władysława Raczkiewicza), premiera (Władysława Sikorskiego), ministrów, rząd był uznawany przez inne państwa, miało swoje wojsko. S. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: "Możemy być z siebie dumni" 05.09.17, 19:25 snajper55 napisał: > > Nie znasz historii Polski. Państwo polskie niewątpliwie w 1941 roku istniało. M > iało prezydenta (Władysława Raczkiewicza), premiera (Władysława Sikorskiego), m > inistrów, rząd był uznawany przez inne państwa, miało swoje wojsko. > > S. tylko hektary gdzieś im znikły :) Odpowiedz Link Zgłoś
inocom A policję i sądy też miało? 05.09.17, 23:09 snajper55 napisał: > qwardian napisał: > > > Państwo polskie nie istniało w 1941 roku bez względu czy to komukolwiek s > ię pod > > oba, albo nie.. > > Nie znasz historii Polski. Państwo polskie niewątpliwie w 1941 roku istniało. M > iało prezydenta (Władysława Raczkiewicza), premiera (Władysława Sikorskiego), m > inistrów, rząd był uznawany przez inne państwa, miało swoje wojsko. Pewnie z 3 komendy w Jedwabnem i pięć sądów powszechnych w Generalnej Guberni. Państwo bez policji i sądów nie istnieje. Z ułomności władzy wykonawczej i sądowniczej. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: A policję i sądy też miało? 06.09.17, 08:26 "Państwo bez policji i sądów nie istnieje. Z ułomności władzy wykonawczej i sądowniczej" Policja nie jest warunkiem sine qua non, ale faktycznie, sądownictwo jest jednym z aspektów suwerenności państwa. I takie sądy funkcjonowały od 1940. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: A policję i sądy też miało? 06.09.17, 21:53 sverir napisał: > "Państwo bez policji i sądów nie istnieje. Z ułomności władzy wykonawczej i sąd > owniczej" > > Policja nie jest warunkiem sine qua non, ale faktycznie, sądownictwo jest jedny > m z aspektów suwerenności państwa. > I takie sądy funkcjonowały od 1940. A jak z prawem do obrony w nich było? Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: A policję i sądy też miało? 07.09.17, 08:26 " A jak z prawem do obrony w nich było?" Znakomicie, ale podejrzani i pozwani niestety nie odbierali wezwań. Nie może być tak, że nieobecność podejrzanego hamuje przeprowadzenie procesu, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: A policję i sądy też miało? 07.09.17, 08:39 sverir napisał: > " A jak z prawem do obrony w nich było?" > > Znakomicie, ale podejrzani i pozwani niestety nie odbierali wezwań. Nie może by > ć tak, że nieobecność podejrzanego hamuje przeprowadzenie procesu, prawda? Trzeba było ich doprowadzić siłą za pomocą policji. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: A policję i sądy też miało? 07.09.17, 08:45 " Trzeba było ich doprowadzić siłą za pomocą policji" Dopiero byłoby niedemokratyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: A policję i sądy też miało? 07.09.17, 08:48 sverir napisał: > " Trzeba było ich doprowadzić siłą za pomocą policji" > > Dopiero byłoby niedemokratyczne. Organ władzy wykonawczej. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: "Możemy być z siebie dumni" 05.09.17, 21:02 "Państwo polskie nie istniało w 1941 roku bez względu czy to komukolwiek się podoba, albo nie.." Sowieci tak twierdzili, fakt, ale też bzdury gadali. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom To trójpodział władzy nie jest potrzeby państwu? 05.09.17, 23:10 sverir napisał: > "Państwo polskie nie istniało w 1941 roku bez względu czy to komukolwiek się po > doba, albo nie.." > > Sowieci tak twierdzili, fakt, ale też bzdury gadali. To trójpodział władzy jest potrzeby państwu, czy też może się bez niego obejść? Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: To trójpodział władzy nie jest potrzeby państ 06.09.17, 08:24 "To trójpodział władzy jest potrzeby państwu, czy też może się bez niego obejść?" Sowieci też zadawali takie pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: "Możemy być z siebie dumni" 07.09.17, 08:44 snajper55 napisał: powiedziała dziś premier Szydło na Westerplatte na uroczystościach z okazji rocznicy wybuchu I WŚ. Czy ona wtedy broniła Polski, że dziś jest z siebie dumna? Z jakiego powodu mamy być z siebie dumni??? Rządzący są już zakręceni. Mieszają politykę historyczną z bieżącą. Każdą okazję wykorzystują do chwalenia się ogromnymi osiągnięciami. Trzeba mieć źle w głowie by ludziom - przy każdej okazji - wciskać ciemnotę .... w tym twierdzić, ze zaledwie po 2 latach rządzenia Polska weszła na drogę przyspieszonego rozwoju (i to wtedy kiedy inwestycje nie rosną a zadłużenie kraju rośnie, na rynku pracy pojawiają się poważne perturbacje). Odpowiedz Link Zgłoś