Dodaj do ulubionych

A potem się dziwimy

18.09.17, 11:38
Dwie wiadomości z ostatnich dni:
1. Zwyrodnialec który porwał i zgwałcił ośmioletnią dziewczynkę został złapany. Grozi mu kara od 5. lat więzienia.
2. Wspólnik dziewczyny która okradała sklepy jubilerskie (w sumie na ok. osiem tysięcy złotych) może spodziewać się wyroku do 5. lat więzienia.
Oczywiście że "od" i "do" stanowią różnicę. Ale (przynajmniej teoretycznie) obaj mogą otrzymać taki sam wyrok, a poza tym większość usłyszy "pięć lat" nie zastanawiając się zbytnio nad gramatycznym niuansami i wk.urwiona pójdzie głosować na PiS.
A przecież był czas na urealnienie i nowelizację kodeksu, na niezbędną reformę sądownictwa i dziś nie mielibyśmy u władzy osobników głośno krzyczących o reformach, ale głównie polegających na podporządkowaniu sobie sądów. I znów większość bezmyślnie pójdzie na nich zagłosować nie wgłębiając się w szczegóły.
Obserwuj wątek
    • religijnych.uczuc.obraza Re: A potem się dziwimy 18.09.17, 11:58
      Ależ byłą reforma sądownictwa w lipcu 2015 r. PiS ją wycofało po wygranych wyborach bo PiS wolało by było tak jak było.
    • erka-4 Re: A potem się dziwimy 18.09.17, 12:26
      A co ma PiS do niezależnych sędziów,zatem nie pier.....
      • adam.eu Re: A potem się dziwimy 18.09.17, 13:18
        Nie broń wszystkiego, co robi PIS, opamiętaj się, już kiedyś była jedynie słuszna partia. Pomyśl co nieco.
        Słuszna partia, która opanowała państwowe media, uczyniła je PISowskimi i teraz sięga po resztę łącznie z rzekomo niezależnymi organizacjami.
        Widzisz różnicę w przekazie, od 5 lat i do 5 lat?
        Uczciwiej byłoby podać widełki, ale tu nie uczciwość chodzi.
        A tak swoją drogą, to jakoś niejaki Jaki nie wypowiada się w tej sprawie? Nie chce atakować Polaków?
        A czy Polacy nie gwałcą za granicą? Ale co patriotyzm narodowy to patriotyzm.
        • 99venus Re: A potem się dziwimy 18.09.17, 14:27
          Po co wdawać się w dyskusje z idiotką?
          To dziw,że baba nie będąca w stanie zrozumieć co ma PiS do niezależności sędziów posiada umiejętność pisania.
        • erka-4 Re: A potem się dziwimy 18.09.17, 14:34
          adam.eu napisał:

> Nie broń wszystkiego, co robi PIS, opamiętaj się, już kiedyś była jedynie słusz
          > na partia. Pomyśl co nieco.

- ani mi to na myśl nie przyszło,tylko chciałem zwrócić uwagę,że niezależność sądu od sędziego zależy.

> Słuszna partia, która opanowała państwowe media, uczyniła je PISowskimi i teraz
          > sięga po resztę łącznie z rzekomo niezależnymi organizacjami.

- w jaki sposób opanowała,że mówi prawdę ?
          Rachoń mi się podoba,a pomylić się może każdy.
          Proponuję ci jutro go słuchać po 20-tej.

> Widzisz różnicę w przekazie, od 5 lat i do 5 lat?
          > Uczciwiej byłoby podać widełki, ale tu nie uczciwość chodzi.

- widzę różnicę i to mi wystarczy,a od widełek jest sędzia.
          Przecież pragną posiadać trochę niezależności.

> A tak swoją drogą, to jakoś niejaki Jaki nie wypowiada się w tej sprawie? Nie c
          > hce atakować Polaków?

- a czy on jest zobowiązany o wszystkim mówić,życia by mu nie starczyło.

> A czy Polacy nie gwałcą za granicą? Ale co patriotyzm narodowy to patriotyzm.

- a no gwałcą i co z tego wynika ?
          Że niby jest to powód,że mamy wpuszczać do swojego Kraju obcokrajowców,których sobie nie życzymy ?
          Mój Kraj,mój dom i ja decyduję jakiego gwałciciela do niego wpuszczę !
          A po zatem, to nie o gwałty chodzi a całokształt tych obcokrajowców.
          • x2468 Re: A potem się dziwimy 18.09.17, 18:38
            Mi również podoba się Rachoń, szczególnie wtedy kiedy naciąga kondoma na siebie. Wtedy jest 100% Rachoniem.
            • m.c.hrabia Re: A potem się dziwimy 18.09.17, 19:10
              x2468 napisał:

> Mi również podoba się Rachoń, szczególnie wtedy kiedy naciąga kondoma na siebie
              > . Wtedy jest 100% Rachoniem.
              >
              ciekawe i kondomów naciąga ,gdy bzyka tą "przeoraną" przez pół ipeenu.
          • adam.eu Re: A potem się dziwimy 18.09.17, 21:30
            Powoli zastanów się, czy PIS mówi prawdę,
            czy nie kłóci narodu, czy nie sieje nienawiść wobec każdego co ma inne zdanie, czy nie zawłaszcza wszystkiego jak w PRL. Zaczepia sąsiadów, Litwę, Ukrainę, Niemców popiera nasz polski nacjonalizm.
          • adam111115 Re: A potem się dziwimy 18.09.17, 21:38
            Rachoń mi się podoba,a pomylić się może każdy.
            Proponuję ci jutro go słuchać po 20-tej.

Karetka, zapytaj lepiej rachonia ile wziął kasy od maspexu za reklamę tigera. Dziwnym trafem sekwencja jest następująca: maspex robi rzekomo szokującą reklamę, robi się szum medialny, rachoń na antenie pokazuje puszkę i wylewa tigera, od tego momentu jest mega kampania tigera w różnych smakach i konfiguracjach.

Więc 2 puenty: albo rachoń to kompletny głąb który dał się wciągnąć w marketing tigera albo........ he he he he eh eh
        • erte2 Re: A potem się dziwimy 18.09.17, 14:47
          adam.eu napisał:

Nie broń wszystkiego, co robi PIS, opamiętaj się, już kiedyś była jedynie słuszna partia. Pomyśl co nieco.

Chyba coś Ci się pomyliło, może zbyt szybko przeczytałeś i zareagowałeś odruchowo.
          A więc po kolei:
          1. Wskaż mi miejsce w którym bronię wszystkiego co robi PiS; jeśli znajdziesz takie stawiam Ci Wędrowniczka. 12. letniego.
          2. Nie przekonuj przekonanego. Doskonale widzę co robi miłościwie nam panująca jedynie słuszna partia w mediach, Trybunale Konstytucyjnym, sądach, lasach (nie tylko w Puszczy Białowieskiej), szkołach, a nawet w muzeach i stadninach koni. Więc nie ten adres
          3. Różnicę w przekazie widzę, zresztą ją wyraźnie zaznaczyłem, ale chcę Ci powiedzieć że przez trzy kadencje byłem ławnikiem (uprzedzam ew. atak - już po roku 1990., nie z z rekomendacji PZPR) i wiem jaki jest poziom wiedzy oraz wyobrażenia o sądach przeciętnego obywatela stojącego po drugiej stronie. Więc wiem co mówię.
          4. Nie bardzo wiem co mają do tego Polacy kradnący, gwałcący a nawet mordujący za granicą.
          5. Jaki to Jaki. Nie wymagam od matoła jakiejkolwiek rzeczowej i merytorycznej wypowiedzi bo toto się po prostu na tym nie zna.

Ale, niezależnie od tego kto rządzi, wymiar sprawiedliwości wymaga reform. Organizacyjnych, merytorycznych l być może w pewnych przypadkach personalnych. Zmian wymagają Kodeksy, zmian wymaga algorytm postępowań sądowych, zmian wymaga nawet sposób prowadzenia rozpraw. Bo naprawdę Kowalski czy Nowak mają prawo się wku...ć jeśli najprostsza sprawa w Sądzie Pracy trwa nawet kilka lat, a przepisy w tej materii są na tyle niejasne i skomplikowane że nawet sędziowie z wieloletnim doświadczeniem mają z tym kłopot ( z autopsji, patrz wyżej).
          Oczywiście nie mówię o pseudoreformach forsowanych przez kaczyńskiego. Ale PO miała osiem lat na przeprowadzenie prawdziwych reform i nie trzeba było czekać na ostatnią chwilę bo włąśnie dlatego wyszło tak jak wyszło.
          • m.c.hrabia Re: A potem się dziwimy 18.09.17, 15:00
            Ale PO miała osiem lat na przeprowadzenie prawdziwych reform i nie trzeba było czekać na ostatnią chwilę bo włąśnie dlatego wyszło tak jak wyszło.

"prawdziwych reformach" co to znaczy ?
            • m.c.hrabia Re: ps 18.09.17, 15:02
              kto się dziwi ?
            • erte2 Re: A potem się dziwimy 18.09.17, 17:29
              m.c.hrabia napisał:
              "prawdziwych reformach" co to znaczy ?
              Ano takich które usprawniałyby pracę sądów. Takich w których sędzia był od sądzenia a nie od papierkowej roboty (która tez jest potrzebna, ale proporcje trzeba by odwrócić). Takich rzeczywiście konsultowanych ze środowiskiem sędziowskim, prawniczym akademickim a także z tzw. zwykłym obywatelem nie wg klucza partyjnego a np. losowo.
              • x2468 Re: A potem się dziwimy 18.09.17, 18:49
                Grupa zawodowa która wśród Polaków cieszy się najmniejszym zaufaniem czyli posłowie maja usprawnić pracę grupy która cieszy się największym zaufaniem. To powinno być pokazywane w kabaretonie.
              • m.c.hrabia Re: A potem się dziwimy 18.09.17, 18:52
                erte2 napisał:

> m.c.hrabia napisał:
                > "prawdziwych reformach" co to znaczy ?
                > Ano takich które usprawniałyby pracę sądów. Takich w których sędzia był od sąd
                > zenia a nie od papierkowej roboty (która tez jest potrzebna, ale proporcje trze
                > ba by odwrócić). Takich rzeczywiście konsultowanych ze środowiskiem sędziowskim
                > , prawniczym akademickim a także z tzw. zwykłym obywatelem nie wg klucza partyj
                > nego a np. losowo.

widzę ,że przesiąkasz populizmem , a w temacie a także z tzw. zwykłym obywatelem nie wg klucza partyj nego a np. losowo. wręcz pisizmem.
                • erte2 Re: A potem się dziwimy 18.09.17, 21:39
                  m.c.hrabia
                  Drogi kolego - nie ma instytucji, prawa, kodeksu czy idei która raz utworzona byłaby idealna raz na zawsze. "Wszystko płynie" jak mawiał pan Tarei. Tak więc i instytucja zwana wymiarem sprawiedliwości po ćwierćwieczu zapewne wymaga zmian, korekt czy nowelizacji.
                  Prosty przykład: na początku lat '90. zniesiono w Polsce karę śmierci zamieniając ją na najwyższy wyrok więzienia, czyli 25 lat (nie przewidziano kary dożywocia). Ale 25 lat szybko minęło i okazało się że morderca kilku chłopców może wyjść na wolność. Trzeba więc było na gwałt i na łapu-capu coś wykombinować, uchwalić jakąś "ustawę o bestiach" którą na dobrą sprawę powinien uwalić każdy sąd (i w zasadzie powinien to zrobić bo jest ona absolutnie niezgodna z zasadą niedziałania prawa wstecz).
                  A więc nie chodzi o to żeby wszystko zostało tak jak było. Ale jeśli miałoby to się zmieniać pod dyktando ziobry i kaczyńskiego to rzeczywiście lepiej żeby zostało.

Tempora mutantur et nos mutamur in illis .

• adam.eu Re: A potem się dziwimy 18.09.17, 21:23
            erte2 napisał:

> adam.eu napisał:
            >
            > Nie broń wszystkiego, co robi PIS, opamiętaj się, już kiedyś była jedynie sł
            > uszna partia. Pomyśl co nieco.

>
            > Chyba coś Ci się pomyliło, może zbyt szybko przeczytałeś i zareagowałeś odrucho
            > wo.
            .......................................................

Czytam..... i zgłupiałem, co mi ten erka-4 odpisuje.
            Wreszcie zauważyłem, że to Ty. Tobie takiego postu świadomie bym nie wysłał.
            Sorry, to jakieś pomyłki.
            • erte2 Re: A potem się dziwimy 18.09.17, 23:00
              adam.eu
              Ja też, przyznam Ci się, byłem nieco zdziwiony. Ale, mam nadzieję, wyjaśniło się :-).
              • adam.eu Re: A potem się dziwimy 19.09.17, 06:26
                :-)
              • sverir Re: A potem się dziwimy 19.09.17, 08:30
                A jak ustawisz drzewko, to widać wyraźnie, że adam.eu od początku odpisywał erce, nie Tobie. Chyba że ktoś usunął Twoją wypowiedź, ale to raczej mało prawdopodobne.
                • stasi1 Re: A potem się dziwimy 19.09.17, 10:23
                  Ale jak wszystko jest rozwinięte to rzeczywiście można sie pomylić co jest do czego podczepione

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka