lumpior 03.05.18, 15:20 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,23351970,kto-byl-najlepszym-prezydentem-w-historii-iii-rp-zwyciezca.html#Z_MT2 // Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
don.kichote Spoko, spoko! 03.05.18, 16:06 Mariusz "ułaskawiony" już nad tym "pracuje"... Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Aleksander deklasuje. 03.05.18, 16:48 Lech Kaczyński zasłużenie przed Wałęsą - obciąża go korupcja i nepotyzm, afera z Gromami i oskarżenia Amerykanów, przemysł uwłaszczeniowy, nie miał praktycznie żadnych sukcesów, a na reelekcję również szans żadnych, ale nikt po jego prezydenturze nie myślał zmieniać Konstytucji. Niezasłużenie Komorowski za Wałęsą. Ale że urzędujący prezydent w połowie kadencji zdobył 11%, oznacza to, że w przyszłości może liczyć może na nieco więcej, niż Jaruzelski. Też niezasłużenie, w czasie prezydentury Jaruzelski postępował, jak sądzę, bez zarzutu. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Śliniak brawo 03.05.18, 21:40 buldog2 napisał: > Lech Kaczyński zasłużenie przed Wałęsą - obciąża go korupcja i nepotyzm, afera > z Gromami i oskarżenia Amerykanów, przemysł uwłaszczeniowy, nie miał praktyczni > e żadnych sukcesów, a na reelekcję również szans żadnych, ale nikt po jego prez > ydenturze nie myślał zmieniać Konstytucji. Niezasłużenie Komorowski za Wałęsą. > Ale że urzędujący prezydent w połowie kadencji zdobył 11%, oznacza to, że w prz > yszłości może liczyć może na nieco więcej, niż Jaruzelski. Też niezasłużenie, w > czasie prezydentury Jaruzelski postępował, jak sądzę, bez zarzutu. > Jak ty mnie zaimponowałeś .Sorry że wcześniej Cię niezauważyłem . Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada TW Alek ale beka 03.05.18, 17:07 Jest jeszcze Bolek i komplet prezydentów .Kapusie ,zdrajcy , alkoholicy rządzili tą biedną Polską. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: TW Alek ale beka 03.05.18, 17:28 Wolę ustabilizowanego alkoholika niż nieuka udającego doktora, który na każdym kroku łamie prawo i konstytucję. Odpowiedz Link Zgłoś
adam111115 Re: TW Alek ale beka 03.05.18, 17:32 I nic nie robi tylko klęczy albo łapie opłatki zwane hostiami Odpowiedz Link Zgłoś
behemot17-13 Re: TW Alek ale beka 03.05.18, 17:55 Alkoholicy napisałeś. Tak, to prawda, taki np. Lech Kaczyński byłby idealnym prezydentem gdyby nie te małpki i te flaszki znalezione w Pałacu. Odpowiedz Link Zgłoś
behemot17-13 Re: TW Alek ale beka 03.05.18, 18:01 Niektórzy tu na forum doszukują się spuścizny po Lechu Kaczyńskim, bez powodzenia, a wystarczyło zestawić pełne i puste flaszki i małpki też. Odpowiedz Link Zgłoś
erte2 Re: Aleksander deklasuje. 03.05.18, 18:39 Moim zdaniem w tym rankingu pierwsze miejsce powinien mieć jednak Lech Wałęsa. Bo prezydenta nie należy oceniać po znajomości języków, elokwencji czy elastyczności (a w tej ostatniej rzeczywiście Kwaśniewskiemu nikt nie dorówna - jego bezbolesne przejście od partyjnego aparatczyka do "szczerego demokraty" jest zaiste spektakularne i godne podziwu /co prawda niektórzy nazywają to mimikrą, oportunizmem albo posiadaniem nader giętkiego kręgosłupa/). Natomiast Lech Wałęsa, przy wszystkich jego wadach i brakach, przy całej jego megalomanii był jednak tym prezydentem któremu zawdzięczamy wolność, a także tym który dzięki swojej rozpoznawalności w świecie i szacunkowi jakim go świat obdarzał w tenże świat nas jako kraj wprowadził. Bo, pomijając nawet jego udział w wyprowadzeniu sowieckich wojsk, to jednak on wprowadził nas do NATO i Unii Europejskiej (tak, wiem, formalnie dokonało się to pod rządami Kwaśniewskiego i Millera, ale oni byli już tylko "podpisywaczami", natomiast główną i zasadniczą robotę wykonał właśnie Wałęsa). Dzisiejszy sondaż pokazuje niestety jedno - mianowicie to że Polacy, wychowani na idolach typu Barbie i Ken, na kulturze disco polo, Sławomirach i siostrach Godlewskich są jednak dość płytko myślący i mało refleksyjni. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Aleksander deklasuje. 03.05.18, 19:26 erte2 Nie oceniamy Wałęsy po językach.A dlaczego jak wszystkich tak oceniasz?I piszesz z małej litery.Słabo oceniasz młodzież w tym kraju.A mamy piękną ,zdolną ,patriotyczną i katolicką .Tylko ty nosa nie wychylasz po za komputer i telewizor. Nie działasz w żadnych organizacjach społecznych to nie wiesz ,jaką mamy młodzież.siema. Odpowiedz Link Zgłoś
erte2 Re: Aleksander deklasuje. 03.05.18, 19:39 taniarada Nie wiem misiu jak tam młodzież, ale gdybym miał oceniać Polaków mając za przykład ciebie, to wypadłby to fatalnie. Bo, pomijając wszystko inne, twoja znajomość zasad języka polskiego jest, delikatnie mówiąc, mało imponująca. I misiaczku, nie piszę "z małej litery" tylko "małą literą". Ile razy mam ci to powtarzać? Odpowiedz Link Zgłoś
met_ol Re: Aleksander deklasuje. 03.05.18, 19:42 "................nie piszę "z małej litery" tylko "małą literą"......." Czepiasz się. Nie znasz wolskiej gramatyki po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
clitoris69 Re: Aleksander deklasuje. 03.05.18, 20:26 Mowiac o patriotach masz na mysli faszystow pisowskich? Czy moze pisowskich katolikow ktorzy rejestruja firmy w rajach podatkowych? Mlodziez katolicka? Widziales jak obecnie wyglada lekcja religii w szkolach? Patriotami sa Amerykanie a my do nich jestesmy zerem Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Aleksander deklasuje. 03.05.18, 20:32 clitoris69 napisał: > Mowiac o patriotach masz na mysli faszystow pisowskich? Czy moze pisowskich kat > olikow ktorzy rejestruja firmy w rajach podatkowych? > Mlodziez katolicka? Widziales jak obecnie wyglada lekcja religii w szkolach? > Patriotami sa Amerykanie a my do nich jestesmy zerem Polacy zerem ? Niskie masz bracie pojęcie o młodzieży polskiej.Lepiej wychodzisz w walce z PIS i katolikami.Jak się pomyliłem to mnie popraw. Odpowiedz Link Zgłoś
clitoris69 Re: Aleksander deklasuje. 04.05.18, 15:47 nie masz pojecia co to jest patriotyzm to tak na szybko ci powiem to wiedza o historii, to zycie zgodne z prawem (lamanie konstytucji tym nie jest i glosowanie na takich takze) to placenie tu podatkow, to nie wyrzucanie smieci do lasow, to szanowanie sasiada, jego przekonan politycznych czy religijnych czy orientacji sexualnej. To dzielenie sie z tymi co potrzebuja pieniedzy opieki czy glosu w pewnych sprawach. itp itd Wszystko co jest inne od poyzszego oslabia ten kraj, a tobie sie wydaje ze bycie patriata to pojscie na zadyme w dzien swieta narodowego i krzyczenie jakis hasel (czesto faszystowskich) Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Aleksander deklasuje. 03.05.18, 19:52 Moim skromnym zdaniem Walesa nigdy nie powinien stanac do wyborow. Bedac prezydentem narobil wiecej zlego niz dobrego. Glownie przez niego Kosciol dostal ogromna wladze. O dobrach materialnych jakie dzieki Walesie dostali czarni w swoje lapska wole nie wspominac. Wprowadzenie Polski do NATO i EU wcale nie uwazam za jego zasluge. Staloby sie to obojetnie kto byl wowczas u wladzy. Odpowiedz Link Zgłoś
erte2 Re: Aleksander deklasuje. 03.05.18, 23:25 pies_na_czarnych napisała: Moim skromnym zdaniem Walesa nigdy nie powinien stanac do wyborow. Bedac prezydentem narobil wiecej zlego niz dobrego. Po wojnie nikt więcej dobrego dla Polski nie zrobił jak Lech Wałęsa. I to zarówno w latach '80., jaki za swojej prezydentury. Co nie oznacza że nie uniknął błędów, że wszystko zrobił perfekcyjnie i najlepiej jak można. Bo nie ma ludzi bez wad, nieomylnych i idealnych. Ale stwierdzenie że zrobił więcej złego niż dobrego jest po prostu nieprawdą, jakimś takim wyrazem zakompleksienia (Jak to? To ja skończyłem /-am/ studia, zrobiłem /-am/ doktorat i nawet czytałem /-am/ Prousta, a tu taki po zawodówce...) i takiego "ja bym to zrobił lepiej". No to trzeba było zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Aleksander deklasuje. 03.05.18, 20:22 Prezydenta nie należy oceniać po znajomości języków, elokwencji czy elastyczności. Pełna zgoda. Ale do oceny choćby "mierny" Wałęsie daleko. Dlaczego nie mówić o jego udziale w wyprowadzeniu wojsk sowieckich? Doskonale pamiętam wizytę w Moskwie, po której korespondent TVP krzyczącym głosem obwieszczał, że Moskwa nie będzie decydować o tym, czy jej wojska będą w Polsce, czy ich nie będzie. Po powrocie Wałęsy trwało kilkudniowe wzmożenie, po czym niespodziewanie dla świętujących przyszedł kac: Borys Jelcyn wyszedł z kolejnego (tym razem wspólnie z Wałęsą) ciągu i po kilku dniach Kreml oznajmił, że żadna decyzja o wycofaniu wojsk sowieckich nie zapadła. Trzeba było nieskończenie silniejszej presji zza Oceanu, żeby rosyjska administracja uznała potrzebę wyprowadzenia się z Polski. W tej grze, można powiedzieć, jedną nogą czy też stroną, były Stany, drugą Rosja. A on, by użyć jego własnych słów, był pomiędzy nimi... Jako ciekawostkę dodam, że wspomniany korespondent TVP nosił nazwisko Moskwa, co dodawało relacji jakiegoś nonsensownego smaczku. Podobnie wyglądał wkład Wałęsy do wprowadzenia nas do UE i NATO, czyli poza b. wątpliwym wizerunkowym ("zdrowie nasze w gardła wasze" to najdrobniejsza błahostka) żaden. Swoją reputację w Polsce i na świecie Wałęsa popsuł aż tak, że kiedy pod koniec urzędowania miał spotkać się z prezydentem Niemiec Richardem von Weizsäckerem, wybuchł spór o to, czy spotkanie powinno się odbyć, ze względu na kompromitację wykonaniu Lecha Wałęsy. Jego własny wkład o interes Polski można ocenić po staraniach, których rzeczywiście on sam był autorem, jak i wykonawcą. Myślę o załatwieniu zniesienia dla Polaków wiz do USA, o czym zresztą mówił jak o czymś już załatwionym. Dla przypomnienia dodajmy, że państwa bałtyckie o to samo starały ok. dwóch lat, tzn. już we wczesnych latach dziewięćdziesiątych wizy dla nich zostały zniesione i nie trzeba było do tego zgody Kongresu, wystarczyła decyzja administracji i taka sama decyzja administracji wystarczyłaby w przypadku Polski (mogę opowiedzieć szczegóły). Moim zdaniem, w ówczesnych warunkach załatwienie tej sprawy leżało w granicach możliwości Wałęsy. Spieprzył temat. W kioskach Ruchu z powodzeniem sprzedawano broszury z cytatami - wypowiedzianymi przezeń idiotyzmami, jak ten o nodze lewej i prawej, i o nim samym pomiędzy. Taki to był mąż stanu. Gó...arz. Brak wykształcenia i elementarnej kultury osobistej oraz realnych sukcesów, styl zachowania itd. w pewnym stopniu mógły obniżać jego ocenę (prezydent to jakiś przewodnik, emblemat państwa, wzór etc.), dla wystawienia wspomnianej wyżej oceny to mało. Przypomnimy inne sprawy, żeby nie rozwlekać wpisu, krótko w punktach. 1. Falandyzacja prawa Przypomnę, że pomimo szalejącego złodziejstwa w trakcie ówczesnego uwłaszczania się rządzących, panowała przez nikogo niekwestionowana zgodność odnośnie przestrzegania praworządności, tzn. nikt nawet nie myślał o wypaczaniu prawa, by choćby tylko pozornie przestrzegać jego litery, natomiast do końca zaprzeczyć jego duchowi, intencjom Ustawodawcy. Dopóki nie zrobił tego niesławnej pamięci prof. Lech Falandysz (splunąć) i falandyzacja prawa w wykonaniu urzędu prezydenta RP nie stała się czymś zwyczajnym. Falandyzacja prawa sprawiła, że to co było nie do pomyślenia, stało się normą (w sensie etyki opisowej, wtedy), a dziś - kanonem etyki normatywnej PIS. (za chwilę dokończenie) -- PIS prezes: "Ludzie powinni się bać! Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Aleksander deklasuje. 03.05.18, 20:39 Gorbaczow i kolejni prezydenci USA rozpoczeli zmiany w Europie wschodniej. Polska nie miala w tych sprawach znaczacego glosu. Wszystko zaczelo sie tutaj www.moja-malta.pl/o-maltanskich-wyspach/bush-i-gorbaczow-na-malcie Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Aleksander deklasuje. 03.05.18, 21:31 To samo w przypadku osławionych negocjacji nt. zjednoczenia Niemiec. Polska z wielką czwórką (2+4+1). Nie pamiętam i nie chce mi się sprawdzać, jakie było wtedy stanowisko tego bufona, ale raczej nie mam wątpliwości. Podstawianie nogi przez żabę, kiedy konie kują. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Aleksander deklasuje. 04.05.18, 00:00 Nalezy powiedziec, ze na spotkaniu Bush-Gorbaczow na Malcie nastapil poczatek konca ZSRR. Bush oszukal Gorbaczowa umawiajac sie z nim, ze jezeli Rosjanie wycofaja sie z panstw nadbaltyckich to on uratuje prezydenture Gorbaczowa. Bush mial wywrzec wplyw na szejkow aby przestali pompowac rope. Gorbaczow dotrzymal slowa, a cena ropy poleciala drastycznie w dol. Szejkowie zaczeli pompowac jeszcze wiecej. Pozniej przyszedl wiecznie pijany Jelcyn i z wejsciem Polski do NATO nie bylo zadnych problemow. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Aleksander deklasuje. 04.05.18, 00:15 Przełamanie potęgi politycznej. Jeśli chodzi o sam koniec ZSRR, jako państwa komunistycznego, jako wydarzenie przełomowe uważałbym zamknięte zebranie kierownictwa KPZR, na którym doszło do zatwierdzenia (we własnym gronie) prywatyzacji, form przejścia na gospodarkę rynkową itd. To było chyba rok wcześniej, w 1988. Krótko po tym u nas zrobiono Okrągły Stół. A to zebranie w ZSRR to też wynik starań grupy, jakie rozpoczęły się dwie dekady wcześniej. Właśnie tłumaczę b. ciekawe i praktycznie nieznane w Polsce materiały na temat, jak skończę, to może je pokażę. A jeśli temat Cię interesuje, mogę wysłać to co już jest. Każdemu kto zechce, mogę wysłać. Poproszę tylko o mail na adres buldog2@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Aleksander deklasuje. 04.05.18, 00:35 To co ja opisałem (wiadomość z pierwszej reki) doprowadziło do upadku Gorbaczowa. Dalej poszło juz gładko. Amerykanie doprowadzili do upadku Gorbiego oszukując go perfidnie. Wielu uwaza, ze do dzisiaj mała wiarygodność Amerykanow w oczach Rosjan jest spotęgowana przez tamto wydarzenie. BTW to o czym ty piszesz mialo miejsce przed Malta. Zgadza sie, ze gospodarka rosyjska zaczela bardzo zwalniac. I spowodowanie wzrostu cen ropy mialo byc ratunkiem dla gospodarki radzieckiej, a tym samym umocnienie pozycji Gorbaczowa. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Aleksander deklasuje. 04.05.18, 00:53 To dwie różne sprawy. Jeśli chodzi o zachowanie Amerykanów, robili Gorbaczowa w konia nie raz. Czy to (Malta) mogło doprowadzić do upadku Gorbaczowa? W to, że do upadku, to jednak wątpię, ale na pewno do osłabienia jego pozycji. Upadek państwa był w sporej mierze niezależny od upadku Gorbaczowa, zdeterminowany przede wszystkim gospodarką i destabilizacją spowodowaną przez malejącą sprawność państwa w wywiązywaniu się z obowiązków i kontroli stabilności w szeregu aspektów. Plus związanie rąk rzeczywistymi deklaracjami o poszanowaniu dla wolności itd., co widać było np. w przypadku konfliktu o Górny Karabach. Spóźnienie o dobę (mówią nawet, że o kilka godzin) reakcja doprowadziło do destabilizacji nie do okiełznania. Akurat o niektórych z tych spraw są te materiały. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Aleksander deklasuje. 04.05.18, 13:51 > Jeśli chodzi o zachowanie Amerykanów, robili Gorbaczowa w konia nie raz. Nie zgodze sie. Podczas rozmow na Islandii Gorbi byl twardym przeciwnikiem i przyparawil Reagan'owi nie jedna bezsenna noc. > W to, że do upadku, to jednak wątpię, ale na pewno do osłabienia jego pozycji. Jego pozycja byla w tym momencie juz bardzo slaba. > Upadek państwa był w sporej mierze niezależny od upadku Gorbaczowa Gdyby podniesli drastycznie ceny ropy sytuacja odwrocilaby sie. Zwroc jeszcze uwage na to, ze spotkanie na Malcie odbylo sie w duzej tajemnicy przed calym swiatem. Samo to i miejsce spotkania - radziecki okret wojenny daja duzo do myslenia. O tym spotkaniu dopiero po dlugim czasie dowiedzial sie swiat. Jezeli chodzi o ceny ropy dzisiaj to juz od dluzszego czasu widac, ze sa utrzymywane na bardzo niskim poziomie tylko dlatego aby dowalic Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Aleksander deklasuje. 04.05.18, 19:20 Choćby te dwa artykuły: www.proza.ru/2017/12/26/1558 www.posprikaz.ru/2018/01/kak-ssha-obmanuli-gorbachyova-i-rossiyu/ To tak, dla porządku. Dzięki temu jesteśmy w NATO i UE (bez NATO do Unii byśmy nie weszli). Jeszcze wcześniej były zapewnienia o gwarancjach dla uwłaszczającej się elity ZSRR i włączenie jej do elity zachodniej. Na ten temat, co zrozumiałe, nie ma dokumentów, wyłącznie relacje świadków. I faktycznie, na początku Rosjanie osiedlali się, chyba przede wszystkim na Zachodnim Wybrzeżu i lokowali na Zachodzie majątki. Jest np. relacja o tym, że samych brylantów (diamentów?) w jednej transzy wywieźli za 4 miliardy ówczesnych dolarów. To było wtedy, gdy w Moskwie było niewiele miejsc, w których leżało więcej, niż 10 milionów dolarów. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Aleksander deklasuje. 03.05.18, 21:14 2. Pogrzebanie autorytetu Solidarności Prócz ostentacyjnego pokazywania, że będąc na najwyższym urzędzie w Polsce można podeptać prawo, Wałęsa pogrzebał nieporównywalny z czymkolwiek później ethos i autorytet "Solidarności". Jej obecna odrażająca kondycja moralna i możliwość zmiany znaczeń słów, dokonane dekadę później przez PIS, w dużej mierze to jego zasługa. Demoralizacja, kontynuowana przez jego byłych współpracowników (Falandysz tego tryumfu nie dożył). 3. Oficjalne niepłacenie podatków Ostentacyjne oficjalne niepłacenie podatków to jego kolejna "zasługa" i jaskrawy przykład dla innych. Przy czym Wałęsie nie brakowało niczego i żadne historyjki na ten temat (nie płaciłem, bo nie miałem na ZUS itp.) z góry skazane na odrzucenie ze wstrętem. 4. Niewytłumaczalne ułaskawienia Ułaskawienia Słowika i podobne sprawki. Nie mamy dowodów sądowych na korupcję, ale brak jakichkolwiek innych racjonalnych tłumaczeń jego postępowania mówi samo za siebie. Uwiarygadnia późniejsze enuncjacje żadnego tam (chyba że kryminalnego) autorytetu (Masy czy jak mu), podobnie jak wcześniejsze "wygrane w totolotka". Jako przywódcę moralnie kasuje, mocniej niż "podatki". 5. Obiad w Drawsku i podejścia do zamachu stanu Nie wiem, który z tych zarzutów najważniejszy, ale ten punkt wyróżniłbym boldem. Obiad w Drawsku, wszyscy pamiętamy, że jego skutkiem było złamanie Konstytucji. Przypomnimy, że uczestniczyła w nim generalicja i Episkopat) i in. przygotowaniami do zamachu stanu. Cytuję: Podczas posiłku generałowie - dowódcy okręgów wojskowych i rodzajów Sił Zbrojnych, zachęcani przez Prezydenta i szefa Sztabu Generalnego Wojska Polskiego Tadeusza Wileckiego, wypowiedzieli posłuszeństwo Piotrowi Kołodziejczykowi, ówczesnemu ministrowi obrony narodowej. Po generalskim "sądzie kapturowym" prezydent Wałęsa odwołał ministra ze stanowiska. Sprawa ujrzała światło dzienne dzięki "przeciekowi" z Wojskowych Służb Informacyjnych i zakończyła się wielkim skandalem. Zdarzenie miało miejsce przed wstąpieniem Polski do NATO, gdy przeciwnicy naszego członkostwa w sojuszu północnoatlantyckim podawali w wątpliwość cywilną kontrolę nad armią. Dlatego sprawą zajęła się Sejmowa Komisja Obrony Narodowej, którą kierował wówczas Jerzy Szmajdziński. Posłowie nie zdecydowali się na powołanie specjalnej komisji o uprawnieniach śledczych, dlatego sprawa nigdy nie została do końca wyjaśniona. www.gs24.pl/archiwum/art/5357632,rocznica-obiadu-drawskiego-15-lat-temu-generalowie-wypowiedzieli-posluszenstwo-ministrowi,id,t.html Podkreślę, w obiedzie wzięła udział najwyższa kadra dowódcza WP oraz biskup polowy WP Sławoj Głódź. Generał (sic!) Sławoj Leszek Głódź. Hańba. Nie dość na tym. Pod koniec kadencji trwały przygotowania do klasycznego zamachu stanu. Stan podwyższonej gotowości Jednostek Nadwiślańskich oraz szpitali warszawskich, nie wiem, czy wszystkich, trwał do chwili wyjazdu Wałęsy z Warszawy do Gdańska. Ludzie w MSW mówili wtedy "jak zawsze, skrewił". 6. Zmiana Konstytucji po odejściu Wałęsy Wałęsa otrzymał tak złą ocenę swojej prezydentury, doświadczenia z nim były tak fatalne, że aż zmieniono Konstytucję. Żeby nikt po nim nie mógł przyjść i wszystko powtórzyć. Bez komentarza poza krótką uwagą. W wykonaniu jego współpracowników (mogę wyliczyć kilku) dziś oglądamy powtórkę z "rozrywki", z oficjalnym nieliczeniem się z prawem i łamaniem Konstytucji. Uczniowie przerośli mistrza, ale to już inny temat. I nie jego zasługa. Odpowiedz Link Zgłoś
erte2 Re: Aleksander deklasuje. 03.05.18, 23:34 buldog2 Gratuluję, byłbyś znakomitym komentatorem "Dziennika Telewizyjnego" z lat '80., a jakbyś się jeszcze nieco postarał to i kurski (jacek) znalazł by ci posadę. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Aleksander deklasuje. 03.05.18, 23:39 Na Dziennik Telewizyjny i Bulteriera splunąć. Coś nieprawdziwego napisałem? Pokaż jedno miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Aleksander deklasuje. 03.05.18, 21:20 erte2 napisał: > Moim zdaniem w tym rankingu pierwsze miejsce powinien mieć jednak Lech Wałęsa. Nie sądzę - prezydentury nie ocenia się na podstawie wcześniejszych dokonań. Ani tych faktycznych, ani tych przypisywanych - bo wyrwanie się z bloku sowieckiego nie było dziełem Wałęsy, który co najwyżej zgodził się firmować swoim nazwiskiem stronę opozycyjną na zasadzie "nie chcem, ale muszem". Prezydenturę ocenia się na podstawie jej dokonań, a ta była bardzo byle jaka, chaotyczna i bezsensowna, że nie powiem wprost megalomańska i kabotyńska. Odpowiedz Link Zgłoś
erte2 Re: Aleksander deklasuje. 03.05.18, 23:45 wariant_b Wybacz, ale zgonie z twoim rozumowaniem nie było w historii postaci znaczących czy wielkich. Bo Kazimierz Wielki nie murował osobiście, Sobieski nie w pojedynkę nie szarżował na Turków, a Piłsudski na kasztance nie pobił bolszewików. I odwrotnie - były również postaci podłe, nikczemne i zbrodnicze; ale Hitler nikogo osobiście nie zamordował, Stalin nie strzelał w tył głowy a Bierut nie zrywał paznokci. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Aleksander deklasuje. 03.05.18, 23:53 Wybacz, ale to pomówienie. Ani on nigdzie czegoś podobnego nie napisał, ani z tego co napisał, nic takiego nie wynika. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Aleksander deklasuje. 03.05.18, 20:01 Prawda jest taka, że Kwaśniewski nie miał w tym konkursie żadnych liczących się konkurentów. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Aleksander deklasuje. 03.05.18, 20:18 Nie o to chodzi w tym sondażu. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Aleksander deklasuje. 03.05.18, 20:35 pies_na_czarnych napisała: > Nie o to chodzi w tym sondażu. > Znowu to samo .Uciekasz od drażliwych tematów.Lepsza nawalanka na PIS.Gość napisał coś z sensem ,a Ty to negujesz .Jak zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
clitoris69 Re: Aleksander deklasuje. 03.05.18, 20:35 W skali od 0 do 10 Jaruzelski 3 za oddanie wladzy przez komunistow bez krwi Walesa 6, za wykorzystanie szansy, Nato, UE, wyprowadzenie wojsk radzieckich, redukcje dlugow Kwasniewski, 5, za bycie politykiem jako jedyny ze wszystkich, umiejetnosc zachowania sie Komorowski - 4, przecietny prezydent ale w spokojnych ustabilizowanych czasach nie jest to jakas tragedia Duda 0 - czlowiek bez honoru (biegniecie za Kaczynskim aby sie przywitac), lamie konstytucje, jest w mafii pislamsko-koscielnej dzialajacej na szkode Polski, nie wykonuje obowiazkow ktore mial wykonywac i przysiegal to przed Bogiem w ktorego rzekomo wierzy Odpowiedz Link Zgłoś
behemot17-13 Re: Aleksander deklasuje. 03.05.18, 20:48 Lech Kaczyński - trzy. Oj, nie dowartościowałeś, 95. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Aleksander deklasuje. 03.05.18, 20:57 Lech Kaczyński - trzy. małpki Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Aleksander deklasuje. 03.05.18, 20:39 clitoris69 napisał: > W skali od 0 do 10 > Jaruzelski 3 za oddanie wladzy przez komunistow bez krwi > Walesa 6, za wykorzystanie szansy, Nato, UE, wyprowadzenie wojsk radzieckich, r > edukcje dlugow > Kwasniewski, 5, za bycie politykiem jako jedyny ze wszystkich, umiejetnosc zach > owania sie > Komorowski - 4, przecietny prezydent ale w spokojnych ustabilizowanych czasach > nie jest to jakas tragedia > Duda 0 - czlowiek bez honoru (biegniecie za Kaczynskim aby sie przywitac), lami > e konstytucje, jest w mafii pislamsko-koscielnej dzialajacej na szkode Polski, > nie wykonuje obowiazkow ktore mial wykonywac i przysiegal to przed Bogiem w kto > rego rzekomo wierzy Tak myślałem .Jaruzelski 3.Za co to truchło dostało ? Odpowiedz Link Zgłoś
clitoris69 Re: Aleksander deklasuje. 03.05.18, 21:08 napisalem za co dostal Jaruzelski 3 Jaruzelski zostal prezydentem bo Zachod bal sie najgorszego w Polsce. Dali mu zostac prezydentem sztucznie i on o tym wiedzial. Ocena 3 oczywiscie jest ocena nie dla Jaruzelskiego a dla jego prezydentury i tego co mogl zrobic i czego nie zrobil jako prezydent, a mogl narobic w bardzo trudnym czasie syfu wielkiego. To byl komuch i zdrajca. Ale zrozum to ze oceniam tylko jego prezydenture ale cieszy mnie to ze nie pytasz dlaczego Duda zero, no ale wyjasnione masz dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
behemot17-13 Re: Aleksander deklasuje. 03.05.18, 21:10 Takie tam z z życiorysu Lecha, negocjacje w Lizbonie, jestem prezydentem i mam moc, dla pewności zadzwonię do brata, na ch...jakieś ugody bez ciebie, pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Aleksander grzecznie realizowal zalecenia Lecha W. 03.05.18, 21:19 czyli podpisac akces do NATO i UE i tylko dzieki temu przertrwal DWIE kadencje J.K. Zwolennik Lewicy. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Aleksander grzecznie realizowal zalecenia Lec 03.05.18, 21:42 Drobna pomyłka, sprostowanie tylko ot tak, dla porządku. Nie Lecha W., a Lecha K., a najbardziej twojego Pana, prezesa. PISz jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Aleksander grzecznie realizowal zalecenia Lecha W. 03.05.18, 21:45 powtarzam zatem: Realizowal zalecania Lecha W. Dr. J.K. zwolennik Lewicy a w 1981 dzialacz "S" Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Aleksander grzecznie realizowal zalecenia Lec 03.05.18, 22:11 Lecha i Jarosława K., waszego Pana, prezesa. Powtarzam zatem: nie Borygo, a płyn na komary. I oczywiście, PISz jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Aleksander grzecznie realizowal zalecenia Lecha W. 03.05.18, 22:33 powtarzam zatem - by znudzilo ci sie belkotac. hloopcze. Prezydent Kwasniewski realizowal zalecenie swegoo poprzednika - Prezydenta Lecha Walesy. Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K. dzialacz "S" w 1981. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Tak. To prawda. 03.05.18, 22:40 A na polecenie waszego Pana, prezesa, ściskał nogę i całował Wałęsie buty. Czuł mores przed Wałęsą, prawie taki jak przed waszym Panem, prezesem. Pamiętaj, płyn na komary. PISz jeszcze. -- PIS wiecznie żywy Odpowiedz Link Zgłoś
j-k tak, to prawda. 03.05.18, 23:11 buldog2 napisac chciał: (tylko nie umial) > A na polecenie jego Pana, Generala Wojciecha Jaruzelskiego ściskał nogę i całował Wałęsie buty. i tak to bylo... Tu(j), jak zawsze, Dr, J.K. dzialacz "S" w 1981. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Aleksander grzecznie realizowal zalecenia Lec 03.05.18, 22:50 "Realizowal zalecania Lecha W." Realizował wolę ludu wyrażoną choćby w referendum akcesyjnym do UE. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Aleksander grzecznie realizowal zalecenia Lec 03.05.18, 23:00 Wola ludu artykułowana jest ustami prezesa. Lud pije najdroższe trunki ustami prezesa. Lud upatruje własne bezpieczeństwo w ogromnej obstawie prezesa. -- PIS prezes: "Ludzie powinni się bać! Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Aleksander grzecznie realizowal zalecenia Lec 04.05.18, 00:05 :) Odpowiedz Link Zgłoś
met_ol Re: Aleksander grzecznie realizowal zalecenia Lec 03.05.18, 21:45 No tak, Układ Warszawski już był rozwiązany. A Tobie marzy się podłączenie do starego układu - w tym RWPG. Odpowiedz Link Zgłoś
cossa.nostra Wg Kwacha choroba filipińska istnieje 04.05.18, 19:25 I tej wersji będzie się trzymał. Do śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś