Dodaj do ulubionych

****** ŻYCZENIA ******

12.10.04, 00:10
W związku ze zbliżającym sie Dniem Edukacji Narodowej / Dniem Nauczyciela,

składam serdeczne życzenia wszystkim nauczycielom odwiedzającym to Forum.
Obserwuj wątek
    • humbak Brawo Warka! 12.10.04, 00:15
      ~Trochę za wcześnie jeszcze, ale popieram ideę i siem przyłonczam:-)
      • warka_strong Re: Brawo Warka!: Dziekuję [n/t] 12.10.04, 00:17

• Gość: prf.A.Wsteczny Re: ****** ŻYCZENIA ****** IP: *.d2.club-internet.fr 12.10.04, 00:26
      Bardzo to przyjemne , ze ktos jeszcze pamieta, nawet o tych belfrach dinozaurach.
      Serdecznie dziekuje i przylaczam sie tym razem do przodu do zyczen dla mych
      Szanownych Kolezanek i Kolegow.

Ale jednak, aby tradycyjnie cos uwstecznic zapraszam do odwiedzenia zywego watku
      martwego jezyka:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=15303085&v=2&s=0
      Z szacunkiem,
      prf. Arnold Wsteczny
      • warka_strong Re: ****** ŻYCZENIA ****** 12.10.04, 00:43
        Przyznam, że zawsze z dużym sentymentem wspominam moich nauczycieli. Nie wiem,
        moze to kwestia szczęścia, ale ci, którzy mnie uczyli, byli naprawdę wspaniali.
    • Gość: Hieronim Re: ****** ŻYCZENIA ****** IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.04, 00:46
      dziekuje-dobrze by byla, aby lewacy przestali przy tejze edukacji manipulowac -
      najlepiej rozwiazac caly ten ...za przeproszeniem szanownych dam: menis i jego
      lokalne oddzialy mnozace urzedasow jak króliki....
      • Gość: Mundzio Re: ****** ŻYCZENIA ****** IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.10.04, 00:53
        Też nie na temat ale krótko. Prawiczek jesteś zmanipulowany?
      • Gość: prf.A.Wsteczny Re: ****** ŻYCZENIA ****** IP: *.d2.club-internet.fr 12.10.04, 01:10
        Gość portalu: Hieronim napisał(a):

> najlepiej rozwiazac caly ten

byly juz takie plany w USA.
        szczesciem sie nie dopelnily.
        nawet tam, gdzie kapitalizm rosnie i rozwija sie sila najwiekszej swiatowej prawicy
        (bo Demokraci to zadni lewacy) nikomu jednak w tej sprawie nie odbija palma
        (choc tam palmy rosna i to na 'wolnosci').
        • Gość: Hieronim Re: ****** ŻYCZENIA ****** IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.04, 10:02
          swgo czasu zw.zaw. prac.komunalnych (w tym i nauczycieli) trzesly New York City
          (pewnei i w innych miastach bywalo podbnie)- mam nadzieje,ze to sie zminielo-
          stad ta frustracja...
          w kazdym systemie (tfu) oswiatowym najgorszym rakiem jest rozdety aparat
          urzedniczy plodzacy niezliczone stosy papierow ...obojetnie czy w USA, czy w
          Polsce
          menis i qrvatoria = do kosza!
    • Gość: prf.A.Wsteczny Re: ****** ŻYCZENIA ****** IP: *.d2.club-internet.fr 12.10.04, 01:43
      czym predzej zacieram slad po moim odbiciu od tematu watku.

warka_strong napisał:

> Przyznam, że zawsze z dużym sentymentem wspominam moich nauczycieli. Nie wiem,
      > moze to kwestia szczęścia, ale ci, którzy mnie uczyli, byli naprawdę wspaniali.

rowniez i ja. Mialem moja grupe nauczycieli polskich, i nauczycieli amerykanskich.
      Z wiekszym jednak sentymentem wspominam moich nauczycieli z Polski. Nie
      koniecznie dlatego, ze kazdy z nich byl wspanialym pedagogiem. Nawet Ci, ktorzy
      mieli swoje wady i dziwne przyzwyczajenia pozostali w mej pamieci po prostu
      ludzcy. I wlasnie to od tej specyficznej grupy uczylem sie juz po za szkola
      paradoksalnie najwiecej. To znaczy: jak nie nalezy postepowac, aby nie
      zniechecac do wiedzy i ciaglego poszukiwania prawdy innych, i to na co dzien a
      nie tylko od swieta.
      • warka_strong Re: ****** ŻYCZENIA ****** 12.10.04, 09:06
        Czyżby było to jakąś regułą, że ciepło wspomina się tych, którzy byli albo
        wymagający albo w jakiś sposób "inni"?
        • Gość: prf.A.Wsteczny Re: ****** ŻYCZENIA ****** IP: *.d2.club-internet.fr 12.10.04, 10:57
          Tak...
          przede wszystkim wspomina sie w szczegolny sposob tych nauczycieli, ktorzy
          wymagali, i byli w swych wymaganiach konsekwentni.

Zdarzalo mnie sie to dosc czesto gdy stawalem przed zadaniem wydawaloby sie
          szalenie trudnym do rozwiazania---w naturalny sposob wymagalem od siebie wiecej
          i bylem w tych wymaganiach konsekwentny. Gdy problem rozwiazalem w mych
          refleksjach przegladalem poczet moich nauczycieli polskich, krolujacych
          wymaganiem i kosekwencja, a oni sami soba byli ta nauka jak zwierciadlo-wzorem.
          • warka_strong Re: ****** ŻYCZENIA ****** 12.10.04, 14:29
            Szkoda tylko, że dziś coraz mniej jest [a może tylko mi się tak wydaje]
            nauczycieli, którzy podchodziliby do swojego zawodu z prawdziwą pasją.
    • warka_strong Re: ****** ŻYCZENIA ****** 12.10.04, 20:09
      Może to nieładne, ale podbiję ten wątek.
      • Gość: Emeryt Re: Masz rację IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.10.04, 20:20
        czas zacząć odliczanie. A dla rozluźnienia atmosfery wspomnę,o ile się nie
        mylę, że 13-go października przzyjaciele z ZSRR wystrzelili Łajkę w sputniku
    • Gość: Ed Re: ****** ŻYCZENIA ****** IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 12.10.04, 23:10
      Stosowne spostrzeżenie. Przyłączam się do życzeń. Nie reformujcie już dalej
      programów i tej dziatwy, a MENiS z ich pomysłami wykopcie na wschodnią
      stronę :))
    • Gość: Emeryt Re: ****** ŻYCZENIA ****** IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.10.04, 10:26
      Wszystkiego najlepszego Szanownym Pedagogom życżę.
      Obyście po długich latach trudów, wysilków i utraconego zdrowia nigdy
      powiedziec nie mogli:
      "....Ziarno złote,
      Na serc młodych siałem pole,
      Wziąłem w plon, za mą szczerotę,
      Same chwasty i kąkole."
      • Gość: dr A.Wsteczny Re: ****** ŻYCZENIA ****** IP: *.d2.club-internet.fr 14.10.04, 10:50
        Bardzo to ladne sa zyczenia drogi Emerycie.
    • Gość: prf.A.Wsteczny Re: ****** ŻYCZENIA ****** IP: *.d2.club-internet.fr 14.10.04, 10:47
      basia.basia napisała:

> Coś mi się przypomniało. Niedawno przeczytałam, że dr Majda
      > 2 lata temu wydał książkę (dostał na nią dotację z UJ), która
      > okazała się paszkwilem na Miłosza i Szymborską. Teraz środowisko
      > polonistyczne UJ bije się w piersi i wyznaje, że się fatalnie wtedy
      > zachowali - po prostu udawali, że sprawy i książki nie ma.
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=16381491&a=16527888
      "Errare humanum est"
      "Bladzic rzecza ludzka jest"

ale

"Errare mehercule malo cum Platone"
      "Na Herkulesa! Jesli mam juz bladzic, to wole z Platonem!"
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=15303085
      to tak a propos autorytetow.

P.S. dlaczego Dzien Nauczyciela w obecnej Polsce budzi kontrowersje?
      • Gość: Emeryt Re: ****** ŻYCZENIA ****** IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.10.04, 22:54
        Szanowny Panie Profesorze. Jeszcze raz wszystkiego najlepszego na Pana ręce dla
        wszystkich nauczycieli. Zdaje się, że tylko jeden Staszic potrafił ten zawód
        docenić.
        Natomiast na Pana pytanie wypada odpowiedziec krótko. Dziś liczy się mieć.
        Jeszcze raz serdecznie pozdrawiam i dobrej nocy życzę.
        • Gość: prf.A.Wsteczny Re: ****** ŻYCZENIA ****** IP: *.d2.club-internet.fr 14.10.04, 23:29
          Szanowny Panie Emerycie, tak naprawde to nie posiadam tytulu profesora.
          Owszem bywam tak tytulowany, na uczelniach artystycznych, a w jeszcze innego
          rodzaju mojej dzialalnosci pedagogicznej dzieci zwracaja sie do mnie po imieniu.
          Tytul profesorski nadalem sam sobie wzorem dr. habilitowanego Jana Majdy. Stad
          podpisywalem sie na tym Forum, albo jako prf. albo jako dr habilitowany.
          Prosze Pana, czy to w mojej praktyce pedagogicznej w USA, badz obecnie we
          Francji, spotkalem wielu absolutnie oddanych swojej pracy pedagogow. Utrzymuje
          rowniez korespondencyjny kontakt z pedagogami w Polsce i zapewniam Pana, ze
          rowniez za nich i Staszic by sie nie powstydzil (choc sie zwyklo mowic, ze nikt
          nie musi sie wstydzic za kogos bo ten 'ktos' rowniez potrafi--byc moze, ale
          wlasnie nie kazdy ma ochote wstydzic sie osobiscie za swe wlasne popelnione
          glupoty.)
          Pozdrawiam Pana Serdecznie i rowniez zycze przyjemnej nocy i fantastycznych snow!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka