Dodaj do ulubionych

UW broni Cimoszewicza i Balickiego

14.10.04, 20:58
Jak to dobrze, że UW nie zasiada w sejmie!!!! Instynkt polityczny ta partia
zatraciła całkowicie. Ocena polskiej racji stanu przez zarząd UW też wydaje
mis ię całkowicie anachroniczna. I pomyśleć, że jeszcze nie tak dawno było mi
żal, że to ugrupowanie znalzło się poza parlamentem.
Obserwuj wątek
    • Gość: * * * Wreszcie głos rozsądku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 21:01
      Mam nadzieję, że UW wróci do parlamentu po wyborach.
    • Gość: wlodek GW dawno juz popychala do koalicji SLD-UW a teraz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 21:05
      UW SDPL- w koncy rozwoym blisko do czerwieni...
    • warka_strong Re: UW broni Cimoszewicza i Balickiego 14.10.04, 21:10
      Witaj.

Myślę, że może nie jest to "utrata instynktu". Przypuszczam, że po dłuższej
      nieobecności na głównej scenie, Unia może mieć pewne problemy z samookreśleniem
      się. Tym bardziej, że w międzyczasie na scenie tej pojawili się nowi aktorzy,
      którzy zdają się być nazbyt konkurencyjni wobec nieco "przykurzonej" UW.
      • Gość: f Re: UW broni Cimoszewicza i Balickiego IP: *.tarnobrzeg.sdi.tpnet.pl 14.10.04, 21:14
        To ,że Cimoszewicz jest reprezentatem interesu niemieckiego w Polsce
        wiadomo a Balicki no cóż broni Klinik i kolesiostwa!
        • warka_strong Re: UW broni Cimoszewicza i Balickiego 14.10.04, 21:21
          Czy jeżeli powiem Ci, że mnie osobiście nie do końca podobała się reakcja
          polskiego Sejmu, to również nazwiesz mnia "reprezentantem interesu
          niemieckiego"?
        • Gość: papa Smerf Re: UW broni Cimoszewicza i Balickiego IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.10.04, 21:23
          > To ,że Cimoszewicz jest reprezentatem interesu niemieckiego w Polsce
          > wiadomo a Balicki no cóż broni Klinik i kolesiostwa!

Wyjątkowo błyskotliwa analiza. Ty zawsze tak, czy tylko dzisiaj?
      • leszek.sopot O Polsce trzeba myslec z rozwaga i odpowiedzialnie 14.10.04, 21:31
        warka_strong napisał:

> Witaj.
        >
        > Myślę, że może nie jest to "utrata instynktu". Przypuszczam, że po dłuższej
        > nieobecności na głównej scenie, Unia może mieć pewne problemy z
        samookreśleniem się. Tym bardziej, że w międzyczasie na scenie tej pojawili się
        nowi aktorzy, którzy zdają się być nazbyt konkurencyjni wobec
        nieco "przykurzonej" UW.

O jaki instynkt ma niby chodzic, chyba nie o ten by za wszelka cene dazyc do
        wzrostu notowan w sondazach, a w malym lub zadnym powazaniu miec interes
        Polski. Wszystkie partie bedace w Sejmie dbaja tylko o wlasny interes. Dobrze,
        ze UW - choc przeciez jej powinno zalezec na tym by sie jak najbardziej
        przypodobac wyborcom - nie idzie sladem tym wszystkim malowanym pod poblike
        politykom. Popularnosci to takiej nie przynosi jak haselka o rozkradaniu
        Polski, zdradzie narodowej itp., ale za to takie postepowanie znajdzie uznanie
        przynajmniej u tych, ktorzy wiedza, ze o Polsce trzeba myslec z rozwaga i
        odpowiedzialnie.
        • iza.bella.iza Re: O Polsce trzeba myslec z rozwaga i odpowiedzi 14.10.04, 23:15
          A możesz jakoś skomentować artykuł? Napisać, co myślisz o oświadczeniu zarządu
          UW? Podoba się Tobie, jako zwolennikowi tej partii, ta inicjatywa?
          • leszek.sopot Re: O Polsce trzeba myslec z rozwaga i odpowiedzi 14.10.04, 23:30
            iza.bella.iza napisała:

> A możesz jakoś skomentować artykuł? Napisać, co myślisz o oświadczeniu
            zarządu UW? Podoba się Tobie, jako zwolennikowi tej partii, ta inicjatywa?

W sprawie Balickiego nie rozumiem zasadnosci domagania sie jego odwolania.
            Uwazam, ze jednak cos pozytywnego zrobil, a wczesniej byl tym, ktory walczyl z
            Lapinskim i Neumanem. Nie robi wokol siebie wielkiego szumu medialnego, ale w
            tej calej zapasci sluzby zdrowia chyba po woli przywraca normalnosc.
            W sprawie Ciemoszewicza wiem, ze jego postepowanie w sprawie Niemiec mozna
            uznac za kontrowersyjne, ale ja uwazam, ze odpowiadanie uchwala sejmu na
            postepowanie ugrupowania znajdujacego sie poza parlamentem Niemieckim to duza
            przesada. Gdyby w ten sposob, co Eryka Steinchof, dzialal rzad Niemiec lub
            niemiecki kanclerz, to polska reakcja bylaby adekwatna, a tak ja uwazam ja za
            histeryczna. Moim zdaniem ta uchwala sejmu zostala podjeta tylko ze wzgledu na
            zblizajace sie wybory - uwazam, ze partie zagraly pod publiczke karta
            antyniemiecka dla zdobycia punktow w sondazach.
            Z powyzszych powodow uwazam, ze ta uchwala zarzadu UW nie jest zla, choc
            popularnosci w masach nie przyniesie.
            • homosovieticus Re: O Polsce trzeba myslec tak jak UW a więc Ja 14.10.04, 23:41
              Napisz kiedyś coś oryginalnego.Pomyśłałeś co to będzie jak UW i Gazety nie
              będzie.Skąd myśli czerpać będziesz owsiku Michnikowy.
              • leszek.sopot a co masz do powiedzenia w temacie? 14.10.04, 23:47
                swoje opinie o mnie mozesz sobie darowac, bo juz mnie znudzily:(
                • homosovieticus Re: a co masz do powiedzenia w temacie? UW? 15.10.04, 00:00
                  UW.To nie temat do rozmowy.To temat dla Drozdy!
                  leszek.sopot napisał:

> swoje opinie o mnie mozesz sobie darowac, bo juz mnie znudzily:(

To nie opinia o Tobie, to opinia o tym, co myslisz i piszesz.Sam sobie taką
                  wystawiasz.Moze z lenistwa a może z głupoty, a moze z jednego i drugiego, a
                  moze jeszcze z innego powodu.Nudny sie stałeś bo można przewidzieć z łatwoscia
                  jak zareagujesz i co napiszesz.
                  • leszek.sopot no i dalej pustoslowie 15.10.04, 00:24
                    Uchwala zarzadu UW jest o Cimoszewiczu i Balickim, nic w niej natomiast nie ma
                    o internaucie "leszek.sopot".
                    Tak wiec twoja gadanina jest zbedna i nieistotna.
                    • homosovieticus Re: idź już spać nudziarzu! dobranoc! :) 15.10.04, 00:55
                      leszek.sopot napisał:

> Uchwala zarzadu UW jest o Cimoszewiczu i Balickim, nic w niej natomiast nie
                      ma
                      > o internaucie "leszek.sopot".
                      > Tak wiec twoja gadanina jest zbedna i nieistotna.
                      Idź już spać, nudziarzu nadęty i serio, jak dzieła Lenina.!
                      • leszek.sopot ani bee, ani mee, ani kukuryku 15.10.04, 01:17
                        jak mawia twoj prezydent Lech Walesa, niech ci w koncu te noge poda wyznawco
                        Lenina i innych sovieticusow.
            • iza.bella.iza Re: O Polsce trzeba myslec z rozwaga i odpowiedzi 14.10.04, 23:58
              leszek.sopot napisał:

> W sprawie Ciemoszewicza wiem, ze jego postepowanie w sprawie Niemiec mozna
              > uznac za kontrowersyjne, ale ja uwazam, ze odpowiadanie uchwala sejmu na
              > postepowanie ugrupowania znajdujacego sie poza parlamentem Niemieckim to duza
              > przesada.

A ja uważam, że postępowanie UW - ugrupowania znajdujaącego się poza
              parlamentem polskim, to duża przesada. Takie ugrupowanie powinno uszanować
              jednogłośną decyzję ugrupowań sejmowych, ale ono woli stać po stronie ministra,
              któremu się wydaje, że jest ważniejszy niż cały sejm. Nie sądziłam, że UW ma
              tak lekceważący stosunek do posłów. Ale skoro tak, to niech się do sejmu nie
              pcha. Niech będzie nadal ponad tą durna masę - ponad społeczeństwo i ponad
              sejm. Niech się UW nie kala i skupia wokół siebie elitę. Najlepiej, niech UW
              zacznie jakąś gazetę na poziomie wydawać. Akurat liderów wystarczy do
              obsadzenia ważniejszych stanowisk redakcyjnych.
              • homosovieticus Re: O Polsce trzeba myslec z rozwaga i odpowiedzi 15.10.04, 00:02
                iza.bella.iza napisała:

> leszek.sopot napisał:
                >
                > > W sprawie Ciemoszewicza wiem, ze jego postepowanie w sprawie Niemiec mozn
                > a
                > > uznac za kontrowersyjne, ale ja uwazam, ze odpowiadanie uchwala sejmu na
                > > postepowanie ugrupowania znajdujacego sie poza parlamentem Niemieckim to
                > duza
                > > przesada.
                >
                > A ja uważam, że postępowanie UW - ugrupowania znajdujaącego się poza
                > parlamentem polskim, to duża przesada. Takie ugrupowanie powinno uszanować
                > jednogłośną decyzję ugrupowań sejmowych, ale ono woli stać po stronie
                ministra,
                >
                > któremu się wydaje, że jest ważniejszy niż cały sejm. Nie sądziłam, że UW ma
                > tak lekceważący stosunek do posłów. Ale skoro tak, to niech się do sejmu nie
                > pcha. Niech będzie nadal ponad tą durna masę - ponad społeczeństwo i ponad
                > sejm. Niech się UW nie kala i skupia wokół siebie elitę. Najlepiej, niech UW
                > zacznie jakąś gazetę na poziomie wydawać. Akurat liderów wystarczy do
                > obsadzenia ważniejszych stanowisk redakcyjnych.
                A skąd wezmą czytelników.Jeden Leszek i Naczelnym i czytelnikiem?
              • leszek.sopot Re: O Polsce trzeba myslec z rozwaga i odpowiedzi 15.10.04, 00:21
                iza.bella.iza napisała:

> leszek.sopot napisał:
                >
                > > W sprawie Ciemoszewicza wiem, ze jego postepowanie w sprawie Niemiec mozn
                > a uznac za kontrowersyjne, ale ja uwazam, ze odpowiadanie uchwala sejmu na
                > > postepowanie ugrupowania znajdujacego sie poza parlamentem Niemieckim to
                > duza przesada.
                >
                > A ja uważam, że postępowanie UW - ugrupowania znajdujaącego się poza
                > parlamentem polskim, to duża przesada. Takie ugrupowanie powinno uszanować
                > jednogłośną decyzję ugrupowań sejmowych,

Przepraszam, czy ty zartujesz, czy ci sie tak jakos wymsklo, czy piszesz
                powaznie? Ktos kto jest poza parlamentem to ma siedziec cicho - czy tak samo
                uwazalas, gdy u wladzy byl rzad Oleksego, Pawlaka i Cimoszewicza?

> ale ono woli stać po stronie ministra,
                > któremu się wydaje, że jest ważniejszy niż cały sejm.

Tu nie chodzi o to, kto sie jak ceni i za kogo uwaza, ale czy jego dzialania
                przynosza Polsce korzysci czy nie - nie dostrzegam w dzialaniu Cimoszewicza
                czegos, co przynioslo by Polsce strate, a w przypadku tej nieszczesnej uchwalu
                wprost przeciwnie - zrobil to, co nalezalo. Mam nadzieje, ze w wyniku jego
                dzialan dalej pomyslnie beda sie rozwijaly polsko-niemieckie stosunki.

> Nie sądziłam, że UW ma
                > tak lekceważący stosunek do posłów.

Mysle, ze ponad 90 proc. Polakow ma do obecnych poslow bardzo negatywny
                stosunek. Za tej kadencji, jak nigdy wczesniej, tak bardzo spadly notowania
                zaufania do politykow - m.in. dlatego, ze w tym parlamencie zabraklo "sily
                spokoju". Nawiasem mowiac, jak wyborcy zobacza, ze coraz wiecej laczy PO, PiS z
                LPR, to beda chetniej glosowac na UW, niz na partie ciagle wzywajace do awantur
                a nie do budowania.

> Ale skoro tak, to niech się do sejmu nie pcha.

ale bedzie:)

> Niech będzie nadal ponad tą durna masę - ponad społeczeństwo i ponad
                > sejm.

Na pewno ponad poziomy tak wysoko nie wyfrunie, jak to inni potrafia.

> Niech się UW nie kala i skupia wokół siebie elitę.

Obrazowo napisalas. Zrozumialem z tego, ze tobie nie zalezy aby UW bylo taka
                populistyczna partia jak PO. Tez mam nadzieje, ze taka partia ufarbowanych
                mydlkow, co to mysla tylko jak atrakcynie sie sprzedac, nie bedzie.

> Najlepiej, niech UW
                > zacznie jakąś gazetę na poziomie wydawać. Akurat liderów wystarczy do
                > obsadzenia ważniejszych stanowisk redakcyjnych.

Na razie szefem UW jest czlowiek bardziej zwiazany z biznesem transportowym niz
                medialnym, tak wiec mysle, ze marne nadzieje by cie ta partia ucieszyla jakas
                atrakcyjna gazeta, jak ty to napisalas, acha: "dla durnej masy".
                • iza.bella.iza Re: O Polsce trzeba myslec z rozwaga i odpowiedzi 15.10.04, 00:45
                  leszek.sopot napisał:

> Tu nie chodzi o to, kto sie jak ceni i za kogo uwaza, ale czy jego dzialania
                  > przynosza Polsce korzysci czy nie - nie dostrzegam w dzialaniu Cimoszewicza
                  > czegos, co przynioslo by Polsce strate,

A ja oceniam go bardzo źle i uważąm, że powinien odejść. Już choć z tego
                  powodu, że mu tajne dokumenty z resortu wynosił kto chciał.

> Mysle, ze ponad 90 proc. Polakow ma do obecnych poslow bardzo negatywny
                  > stosunek. Za tej kadencji, jak nigdy wczesniej, tak bardzo spadly notowania
                  > zaufania do politykow - m.in. dlatego, ze w tym parlamencie zabraklo "sily
                  > spokoju". Nawiasem mowiac, jak wyborcy zobacza, ze coraz wiecej laczy PO, PiS
                  z
                  >
                  > LPR, to beda chetniej glosowac na UW, niz na partie ciagle wzywajace do
                  awantur
                  >
                  > a nie do budowania.

A ja myślę, że jak wyborcy zobaczą, że UW popiera komuchów, to się na nich
                  wypną, tak jak ja się na nich wypięłam.Przypominam, że Cimoszewicz należy do
                  skompromitowanego SLD. Mnie ani z nim, ani z Millerem, Jakubowską, Martensem,
                  Janikiem itd. nie jest po drodze. Dałam im czerwoną kartkę już w 1989 roku, a
                  UW tego nie rozumie. Jest dużo takich osób jak ja, które jeszcze w ostatnich
                  wyborach głosowały na UW, a teraz już nie chcą. Sondaże to potwierdzają.

> Obrazowo napisalas. Zrozumialem z tego, ze tobie nie zalezy aby UW bylo taka
                  > populistyczna partia jak PO. Tez mam nadzieje, ze taka partia ufarbowanych
                  > mydlkow, co to mysla tylko jak atrakcynie sie sprzedac, nie bedzie.

PO wzbudza we mnie większe zaufanie niż obecna UW. Nikogo, niestety, lepszego
                  nie widzę. Jak zobaczę, to wtedy nie będę głosować na PO. Nie interesują mnie
                  już przeszłe zasługi - oceniam to, co widzę na bierząco.

> Na razie szefem UW jest czlowiek bardziej zwiazany z biznesem transportowym
                  niz medialnym,

Może zająć się dystrybucją i logistyką:)

> tak wiec mysle, ze marne nadzieje by cie ta partia ucieszyla jakas
                  > atrakcyjna gazeta, jak ty to napisalas, acha: "dla durnej masy".

No, nie przesadzaj. A Geremek? A Krzyżanowska?

> atrakcyjna gazeta, jak ty to napisalas, acha: "dla durnej masy".

Nie zrozumiałeś tego, co napisałam. Gazeta miałaby być dla tych elit skupionych
                  wokół UW, też elitarna. Durne masy mają już Fakt i Wyborczą:)
                  • leszek.sopot Re: O Polsce trzeba myslec z rozwaga i odpowiedzi 15.10.04, 01:15
                    iza.bella.iza napisała:

> leszek.sopot napisał:
                    >
                    > > Tu nie chodzi o to, kto sie jak ceni i za kogo uwaza, ale czy jego dziala
                    > nia przynosza Polsce korzysci czy nie - nie dostrzegam w dzialaniu Cimoszewic
                    > za czegos, co przynioslo by Polsce strate,
                    >
                    > A ja oceniam go bardzo źle i uważąm, że powinien odejść. Już choć z tego
                    > powodu, że mu tajne dokumenty z resortu wynosił kto chciał.

Za te dokumenty to sie nawet juz sam oddal do dyspozycji i chcial odejsc, ale
                    Belka go zatrzymal. Z pewnoscia Polska miala lepszych ministrow spraw
                    zagranicznych (Geremek), ale kto twoim zdaniem moglby go dzis zastapia? Jeszcze
                    raz powtorze, ze moim zdaniem reakcja polskiego Sejmu byla nieadekwatna do tego
                    co sie w Niemczech dzieje. To tak jakby Bundestag podejmowal jakas uchwale w
                    zwiazku z jakimis dzialaniami np. rodziny Radia Maryja.

> > Mysle, ze ponad 90 proc. Polakow ma do obecnych poslow bardzo negatywny
                    > > stosunek. Za tej kadencji, jak nigdy wczesniej, tak bardzo spadly notowan
                    > ia zaufania do politykow - m.in. dlatego, ze w tym parlamencie zabraklo "sily
                    > > spokoju". Nawiasem mowiac, jak wyborcy zobacza, ze coraz wiecej laczy PO,
                    > PiS z LPR, to beda chetniej glosowac na UW, niz na partie ciagle wzywajace
                    do awantur a nie do budowania.
                    >
                    > A ja myślę, że jak wyborcy zobaczą, że UW popiera komuchów, to się na nich
                    > wypną,

ta czesc wyborcow juz dawno sie na UW "wypiela".

> tak jak ja się na nich wypięłam.

mam nadzieje, ze z gracja:)

> Przypominam, że Cimoszewicz należy do
                    > skompromitowanego SLD.

wypisal sie i przystapil do borowek, ale jego czlonkowstwo jest bodajze na czas
                    pelnienia funkcji ministra zawieszone. Ale rozumiem o czym piszesz. Ja jednak
                    mysle, ze nalezy w przypadku votum nieufnosci oceniac dzialania ministra spraw
                    zagranicznych a nie jego bylej partii.

> Mnie ani z nim, ani z Millerem, Jakubowską, Martensem,
                    > Janikiem itd. nie jest po drodze.

Mi tez nie, ale to nie znaczy, ze nie popre tego, co wydaje mi sie, ze jest
                    dobre dla Polski.

> Dałam im czerwoną kartkę już w 1989 roku, a UW tego nie rozumie.

Rozumie doskonale i dlatego jest samodzielna partia.

> Jest dużo takich osób jak ja, które jeszcze w ostatnich
                    > wyborach głosowały na UW, a teraz już nie chcą. Sondaże to potwierdzają.

To prawda, ze duzo wiecej osob woli glosowac na przefarbowane lisy z PO, dla
                    ktorych najwyzsza wartoscia jest kariera, sondaze i posady. Na szczescie takich
                    osob w UW juz nie ma. Sa w PO, jednak zostawily one po sobie image, ktory
                    przylgnal do UW. Byc moze trzeba doczekac czasu az PO zdobedzie wladze, by
                    ludzie przekonali sie, jakimi naprawde wartosciami w swoim zyciu politycznym
                    kieruje sie Tusk i jego koledzy z bylego KLD.

> > Obrazowo napisalas. Zrozumialem z tego, ze tobie nie zalezy aby UW bylo t
                    > aka populistyczna partia jak PO. Tez mam nadzieje, ze taka partia
                    ufarbowanych mydlkow, co to mysla tylko jak atrakcynie sie sprzedac, nie bedzie.
                    >
                    > PO wzbudza we mnie większe zaufanie niż obecna UW. Nikogo, niestety, lepszego
                    > nie widzę. Jak zobaczę, to wtedy nie będę głosować na PO. Nie interesują mnie
                    > już przeszłe zasługi - oceniam to, co widzę na bierząco.

Nie jest to najgorszy wybor, moglas swoje upodobania gorzej ulokowac. Jak by
                    nie bylo to jednak UW i PO to bliskie sobie partie, z tym, ze UW jest bardziej
                    przywiazana do podstawowych wartosci etycznych czy np. do troski o panstwo.

> > Na razie szefem UW jest czlowiek bardziej zwiazany z biznesem transportowym
                    > niz medialnym,

> Może zająć się dystrybucją i logistyką:)

O! dobry pomysl:)

> > tak wiec mysle, ze marne nadzieje by cie ta partia ucieszyla jakas
                    > > atrakcyjna gazeta, jak ty to napisalas, acha: "dla durnej masy".
                    >
                    > No, nie przesadzaj. A Geremek? A Krzyżanowska?

Geremek? Nie wyobrazam go sobie robiacego gazete - czy to nie o nim mowiono, ze
                    jak chodzil po schodach w Sejmie to nie wiedziano czy schodzi czy wchodzi? A
                    Krzyzanowska nigdy nic wspolnego z mediami nie miala:( Gdyby miala to ja juz
                    bym namowil ja do zalozenia gazety:))

> > atrakcyjna gazeta, jak ty to napisalas, acha: "dla durnej masy".
                    >
                    > Nie zrozumiałeś tego, co napisałam. Gazeta miałaby być dla tych elit
                    skupionych wokół UW, też elitarna.

widze, ze rzyczylabys gazecie plajte:((((
                    a moglabys miec z niej radosc, ze jednak w Polsce mozna miec cos wlasnego,
                    robionego przez Polakow a nie obce koncerny, a w dodatku inteligentnego,
                    dowcipnego i redagowanego z sensem przez ludzi umiejacych czytac ze
                    zrozumieniem tekstu:-)))

> Durne masy mają już Fakt i Wyborczą:)

No wlasnie, czyli jest dziura na rynku!!!
                  • basia.basia Re: O Polsce trzeba myslec z rozwaga i odpowiedzi 15.10.04, 01:24
                    iza.bella.iza napisała:

> A ja myślę, że jak wyborcy zobaczą, że UW popiera komuchów, to się na nich
                    > wypną, tak jak ja się na nich wypięłam.Przypominam, że Cimoszewicz należy do
                    > skompromitowanego SLD. Mnie ani z nim, ani z Millerem, Jakubowską, Martensem,
                    > Janikiem itd. nie jest po drodze. Dałam im czerwoną kartkę już w 1989 roku, a
                    > UW tego nie rozumie. Jest dużo takich osób jak ja, które jeszcze w ostatnich
                    > wyborach głosowały na UW, a teraz już nie chcą. Sondaże to potwierdzają.
                    >

Przedziwna partia z tej Unii. Na początku to było takie jakby stowarzyszenie
                    w celu wsparcia Mazowieckiego. Po jego klęsce w wyborach prezydenckich
                    przekształcili się w UD. Tak to było? Nie mieli żadnego pomysłu dla Polski
                    poza tym, że należy wpspierać Mazowieckiego przeciwko Wałęsie a potem się
                    okazało, że wśród nich jest lewica, prawica i centrum. Długo udawali, że
                    wszystko jest O`K ale to się musiało rozlecieć i się rozleciało, przy wydatnej
                    pomocy ich tuby propagandowej.

Pamiętam jak sobie na początku myślałam, że to będzie partia która wyraża
                    interesy i dążenia ludzi takich jak my. Ale coś mi nie grało co po chwilę.
                    Miałam nadzieję, pewnie jak większość, że Mazowiecki będzie (jak został
                    premierem) budował całkiem nowe państwo, normalne państwo, prawdziwie
                    demokratyczne a zaczęły mnie dochodzić głosy, że w OKP jakieś kłótnie są,
                    niektórzy są niezadowoleni z "siły spokoju", wściekli że trzyma Kiszczaka
                    i resztę i nic się nie dzieje, żadnej zmiany nie widać. Całkiem jak za komuny
                    jest z wyjątkiem nowych, przyzwoitych twarzy. I ta arogancka Niezabitowska
                    z tymi fochami, że jak ktoś śmie krytykować najlepszy rząd pod słońcem!
                    Itd. itp.
                    No i dopiero co przeczytałam, że Mazowiecki jest z siebie dumny i jakby cofnąć
                    czas to by zrobił to samo! To ja bardzo dziękuję. Nigdy więcej!

Pozdrowionka:)

• Gość: mimikra Re: O Polsce trzeba myslec z rozwaga i odpowiedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 08:00
                      Obiecałam wszem i wobec, że będę omijać szerokim łukiem wszystkie Twoje posty.
                      Komórki nerwowe to towar cenny i deficytowy, więc po co go trwonić bez sensu.
                      Łamię na chwilę tę obietnicę, jak mniemam ku Twej wielkiej radości, mam
                      nadzieję, że po raz ostatni.

> Przedziwna partia z tej Unii. Na początku to było takie jakby stowarzyszenie
                      > w celu wsparcia Mazowieckiego. Po jego klęsce w wyborach prezydenckich
                      > przekształcili się w UD. Tak to było?

Jasne, że tak, bo np. ROAD nigdy nie istniał, to tylko taka zmyła.

Nie mieli żadnego pomysłu dla Polski
                      > poza tym, że należy wpspierać Mazowieckiego przeciwko Wałęsie

Masz 1000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000%
                      racji
                      Chciałam napisać więcej zer, ale mi się linijka skończyła:(
                      Jak zakładali KOR i włączali się w struktury "Solidarności" też nie mieli
                      żadego pomysłu na Polskę. Robili to po prostu z nudów. I jak wydawali w
                      podziemiu książki i artykuły o tym, jak wyobrażają sobie Polskę to też było to
                      tylko tak na niby, to taka wydumana figura literacka, wymyślona przez Alfreda
                      Jarry`ego. A jak zasiadali do Okrągłego Stołu to też nie mieli żadnych pomysłów
                      co robić, po prostu zawsze lubili sobie pogadać na koszt podatnika. Od zawsze
                      było wszystkim wiadomo, że pomysły na Polskę mają tylko Rokita i Kaczyńscy.
                      Rokita swój całościowy program budowy 44 Rzeczypospolitej napisał i opatentował
                      jak tylko nauczył się pisać, a że był dzieckiem genialnym, więc było to jak miał
                      zaledwie sześć miesięcy. Plan ten był bardzo tajny, żeby go komuniści nie
                      ukradli i nie spapugowali, dlatego mało kto o tym słyszał. ale uwierz mi, że to
                      prawda, na wszystko są kwity w IPN i Bronek Wildstein na pewno wkrótce to
                      opublikuje!

a potem się
                      > okazało, że wśród nich jest lewica, prawica i centrum

tak nagle się okazało, bo Kuroń przed '89 rokiem wogóle nie wiedział, że jest
                      człowiekiem lewicy, a Mazowiecki nigdy sobie wcześniej nie wyobrażał, że może
                      być chrześcijańskim demokratą.

Długo udawali, że
                      > wszystko jest O`K ale to się musiało rozlecieć i się rozleciało, przy wydatnej
                      > pomocy ich tuby propagandowej.

Oj udawali, udawali, bo to przecież bardzo wstydliwe gdy okazuje się, że w
                      partii mogą być różne frakcje (widzę, że dobrze sobie przyswoiłaś zasady
                      marksizmu-leninizmu), że może dojść do spotkania ludzi nieco innych poglądów,
                      różnego wieku, wyznania, wykształcenia, o różnych życiowych doświadczeniach i
                      nie muszą sobie oni od razu skakać do oczu. Dla Kaczyńskiego byłoby to
                      rzeczywiście zupełnie nie do pomyślenia.

> Pamiętam jak sobie na początku myślałam

A tu już mnie rozwaliłaś kompletnie:)))))))))))))))))))))))

> Miałam nadzieję, pewnie jak większość, że Mazowiecki będzie (jak został
                      > premierem) budował całkiem nowe państwo

A on świntuch jeden zaczął budować nowy Związek Radziecki

>zaczęły mnie dochodzić głosy

Ojej... Od dawna to trwa? Bo wiesz, ja też słyszę różne głosy, są bardzo
                      natarczywe i nie dają mi spokoju, szczególnie w nocy. Mogę Ci polecić dobrego
                      lekarza.

>Całkiem jak za komuny

Całkowicie. Bo jak gdzieś indziej słusznie zauważyłaś, Michnik i Kuroń po to
                      komunę obalali, żeby zrobić jej własną, autorską wersję.

>z wyjątkiem nowych, przyzwoitych twarzy.

Masz na myśli tego półboga z łysiną i małymi czarnymi oczkami (za stylowymi
                      okularkami), który niczym Wallenrod przez 5 lat tkwił w UD, a potem UW żeby ją
                      rozwalać od środka?

I ta arogancka Niezabitowska
                      > z tymi fochami, że jak ktoś śmie krytykować najlepszy rząd pod słońcem!

Rzeczywiście żałośna. Typowy dla UW totalny brak kultury. Nie to co PSL lub LPR,
                      nie wspominając o PiSie.

> Pozdrowionka:)

Również pozdrawiam i milknę na wieki:)
                      • Gość: Gość który wyszedł Bronić swoich racji trzeba z rozwaga i odpowiedzie IP: *.chello.pl 15.10.04, 19:40
                        Zwłaszcza jak się chce udowodnić, że adwersarz nie ma racji. Przecież dla osoby
                        tak inteligentnej i dobrze zorientowanej w historii politycznej Polski jak Ty,
                        Mimikro to powinno być łatwe zadanie. Czemu poddajesz się emocjom? Ja już UW
                        bronić nie zamierzam, ale gdybym chciała zrobiłabym to 100 razy lepiej od
                        Ciebie. Twoje reakcje na basine posty jako żywo przypominają mi histeryczne
                        reakcje posłów Jankowskiego i Maciarewicza, a w ogóle nie przypominają mi
                        wypowiedzi osób, których bronisz.
                      • kataryna.kataryna Re: O Polsce trzeba myslec z rozwaga i odpowiedzi 15.10.04, 20:20
                        Gość portalu: mimikra napisał(a):

> Obiecałam wszem i wobec, że będę omijać szerokim łukiem wszystkie Twoje posty.
                        > Komórki nerwowe to towar cenny i deficytowy, więc po co go trwonić bez sensu.
                        > Łamię na chwilę tę obietnicę, jak mniemam ku Twej wielkiej radości,

Ja też jestem przekonana, że Basia żyje tym czy się do niej odzywasz.

mam
                        > nadzieję, że po raz ostatni.

A co, nie masz nad tym kontroli?

> > Przedziwna partia z tej Unii. Na początku to było takie jakby stowarzysze
                        > nie
                        > > w celu wsparcia Mazowieckiego. Po jego klęsce w wyborach prezydenckich
                        > > przekształcili się w UD. Tak to było?
                        >
                        > Jasne, że tak, bo np. ROAD nigdy nie istniał, to tylko taka zmyła.

ROAD istniał niecały rok (lub pół roku - zależy od kiedy liczyć), trudno, żeby
                        się przy nim zatrzymywać (skrótów myślowych nigdy nie stosujesz?). Bo tego, że
                        istniał chyba Basia nie zakwestionowała, prawda?

> Nie mieli żadnego pomysłu dla Polski
                        > > poza tym, że należy wpspierać Mazowieckiego przeciwko Wałęsie
                        >
                        > Masz
                        1000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000%
                        > racji
                        > Chciałam napisać więcej zer, ale mi się linijka skończyła:(
                        > Jak zakładali KOR i włączali się w struktury "Solidarności" też nie mieli
                        > żadego pomysłu na Polskę. Robili to po prostu z nudów. I jak wydawali w
                        > podziemiu książki i artykuły o tym, jak wyobrażają sobie Polskę to też było to
                        > tylko tak na niby, to taka wydumana figura literacka, wymyślona przez Alfreda
                        > Jarry`ego. A jak zasiadali do Okrągłego Stołu to też nie mieli żadnych
                        pomysłów
                        > co robić, po prostu zawsze lubili sobie pogadać na koszt podatnika. Od zawsze
                        > było wszystkim wiadomo, że pomysły na Polskę mają tylko Rokita i Kaczyńscy.
                        > Rokita swój całościowy program budowy 44 Rzeczypospolitej napisał i
                        opatentował
                        > jak tylko nauczył się pisać, a że był dzieckiem genialnym, więc było to jak
                        mia
                        > ł
                        > zaledwie sześć miesięcy. Plan ten był bardzo tajny, żeby go komuniści nie
                        > ukradli i nie spapugowali, dlatego mało kto o tym słyszał. ale uwierz mi, że
                        to
                        > prawda, na wszystko są kwity w IPN i Bronek Wildstein na pewno wkrótce to
                        > opublikuje!

Poczekaj aż Basia to napisze bo trochę idiotycznie wygląda Twoja walka z
                        tezami, które sama postawiłaś. Poza tym nieznośnie histeryzujesz. Jako osoba
                        czująca ogromny sentyment do UW jestem trochę zmartwiona tym, że jej miłośników
                        stać tylko na takie potoki żółci. To już się nie da Unii normalnie bronić?

> a potem się
                        > > okazało, że wśród nich jest lewica, prawica i centrum
                        >
                        > tak nagle się okazało, bo Kuroń przed '89 rokiem wogóle nie wiedział, że jest
                        > człowiekiem lewicy, a Mazowiecki nigdy sobie wcześniej nie wyobrażał, że może
                        > być chrześcijańskim demokratą.

jak wyżej

> Długo udawali, że
                        > > wszystko jest O`K ale to się musiało rozlecieć i się rozleciało, przy wyd
                        > atnej
                        > > pomocy ich tuby propagandowej.
                        >
                        > Oj udawali, udawali, bo to przecież bardzo wstydliwe gdy okazuje się, że w
                        > partii mogą być różne frakcje

Jestem w połowie posta w Ty nie napisałaś jeszcze nic od siebie. Potrafisz coś
                        poza parafrazowaniem (bo pewnie Ci się zdaje, że to właśnie robisz) wypowiedzi
                        Basi?

(widzę, że dobrze sobie przyswoiłaś zasady
                        > marksizmu-leninizmu),

A o faszystach nic?

że może dojść do spotkania ludzi nieco innych poglądów,
                        > różnego wieku, wyznania, wykształcenia, o różnych życiowych doświadczeniach i
                        > nie muszą sobie oni od razu skakać do oczu. Dla Kaczyńskiego byłoby to
                        > rzeczywiście zupełnie nie do pomyślenia.

Nie to co dla Ciebie, czego dowodem choćby ten post :)

> > Pamiętam jak sobie na początku myślałam
                        >
                        > A tu już mnie rozwaliłaś kompletnie:)))))))))))))))))))))))

Jest gorzej niż myślałam jeśli się chwytasz takich dennych zagrywek.

> > Miałam nadzieję, pewnie jak większość, że Mazowiecki będzie (jak został
                        > > premierem) budował całkiem nowe państwo
                        >
                        > A on świntuch jeden zaczął budować nowy Związek Radziecki

Jak już musi być głupio i niegrzecznie, niech chociaż będzie logicznie.
                        Budowanie nowego Związku Radzieckiego byłoby przecież budowaniem nowego państwa
                        więc może powinnaś napisać raczej "a on świntuch jeden zaczął budować stare
                        państwo" (ewentualnie "burzyć nowe"). Byłoby jeszcze złośliwiej.

> >zaczęły mnie dochodzić głosy
                        >
                        > Ojej... Od dawna to trwa? Bo wiesz, ja też słyszę różne głosy, są bardzo
                        > natarczywe i nie dają mi spokoju, szczególnie w nocy. Mogę Ci polecić dobrego
                        > lekarza.

Kultury dyskusji to Ty się raczej nie w UW uczyłaś.

> >z wyjątkiem nowych, przyzwoitych twarzy.
                        >
                        > Masz na myśli tego półboga z łysiną i małymi czarnymi oczkami (za stylowymi
                        > okularkami),

Dopisz jeszcze, że się ślini i sepleni.

który niczym Wallenrod przez 5 lat tkwił w UD, a potem UW żeby ją
                        > rozwalać od środka?

Daj spokój, Rokita po prostu nie dorósł do demokreacji.

> > Pozdrowionka:)
                        >
                        > Również pozdrawiam i milknę na wieki:)

Kilka linijek za późno.
                        • basia.basia Jak powstała UW:) 15.10.04, 23:55
                          Odpowiadasz na :

kataryna.kataryna napisała:

)
                          ) Ja też jestem przekonana, że Basia żyje tym czy się do niej odzywasz.
                          :)))

) A co, nie masz nad tym kontroli?
                          Ciekawa jestem co zrobi jak przeczyta co niżej napiszę
                          a tytuł postu ma ją zachęcić:)

)
                          ) ) ) Przedziwna partia z tej Unii. Na początku to było takie jakby stowa
                          ) rzysze
                          ) ) nie
                          ) ) ) w celu wsparcia Mazowieckiego. Po jego klęsce w wyborach prezydenck
                          ) ich
                          ) ) ) przekształcili się w UD. Tak to było?
                          ) )
                          ) ) Jasne, że tak, bo np. ROAD nigdy nie istniał, to tylko taka zmyła.

Widzę szanowna unitko, że nie znasz historii swojej ulubionej partii to Ci
                          pamięć odświeżę - może dobrze będzie jak i inni sobie przypomną ( nie mam na
                          mysli Ciebie, Kasiu:))

7.05.1990 - Henryk Wujec zaprosił do Krakowa 42 polityków i ludzi kultury,
                          zwolenników Mazowieckiego. Pod przewodnictwem Jerzego Turowicza zastanawiano
                          się nad stworzeniem ruchu wspierającego rząd. Decyzje nie zapadły.

10.06.1990 - Znowu spotkano się w Krakowie, już w większym gronie (100 osób).
                          Gospodarzem znowu był Turowicz. Zdecydowano się utworzyć ruch o charakterze
                          koalicji obywatelskiej "Sojusz na rzecz Demokracji".

16.06.1990 - Część uczestników tego spotkania w Warszawie przekształciła się w
                          organizację wyraźnie partyjną - ROAD(Ruch Obywatelski - Akcja Demokratyczna).
                          Najważniejsi członkowie to Bujak, frasyniuk, Michnik, Lityński, Wujec,
                          Kuratowska. W deklaracji założycielskiej i pierwszych materiałach wyraźnie
                          przeciwko Wałęsie i "przyśpieszeniu", orientacja liberalno-socjaldemokratyczna.

27.06.1990 - Pozostali utworzyli Forum Prawicy Demokratycznej z Hallem,
                          Woźniakowskim i Ujazdowskim.

2.12.1990 - Mazowiecki podał się do dymisji i zaapelował do swoich zwolenników
                          do nierozwiązywania swoich komitetów wyborczych.
                          W styczniu 1991 odbył się pierwszy zjazd założycielski, w którym uczestniczyli
                          też ludzie z ROAD i FDP. Bujak wspierany przez Michnika i Celińskiego wzdragali
                          się przed wstąpieniem do nowej partii, bo nie podobała im się nadmierna
                          "prawicowość" Mazowieckiego i wątpliwe cechy przywódcze Mazowieckiego.
                          Za to Kuroń i Frasyniuk byli za i to ich argumenty przeważyły, po paru
                          miesiącach kłótni. W maju utworzono UD, która już od początku miała 3 frakcje:
                          społeczno-liberalną, prawicową i socjaldemokratyczną.

Prztypomnę jeszcze, że zanim Mazowiecki zdecydował się kandydować na prezydenta
                          ROAD zamierzał wystawić własnego kandydata. Wahano się pomiędzy Geremkiem,
                          Skubuiszewskim a Stelmachowskim. Natomiast Michnik wysunął kandydaturę
                          Frasyniuka.

)
                          ) ) Nie mieli żadnego pomysłu dla Polski
                          ) ) ) poza tym, że należy wpspierać Mazowieckiego przeciwko Wałęsie
                          ) )
                          ) ) Masz
                          ) 1000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000%
                          ) ) racji

Wiem:) Przeciwko "przyśpieszeniu"!

) ) Chciałam napisać więcej zer, ale mi się linijka skończyła:(
                          ) ) Jak zakładali KOR i włączali się w struktury "Solidarności" też nie mieli
                          ) ) żadego pomysłu na Polskę. Robili to po prostu z nudów. I jak wydawali w
                          ) ) podziemiu książki i artykuły o tym, jak wyobrażają sobie Polskę to też by
                          ) ło to
                          ) ) tylko tak na niby, to taka wydumana figura literacka, wymyślona przez Alf
                          ) reda
                          ) ) Jarry`ego. A jak zasiadali do Okrągłego Stołu to też nie mieli żadnych
                          ) pomysłów
                          ) ) co robić, po prostu zawsze lubili sobie pogadać na koszt podatnika.

Jakbyś się, zamiast zapluwać się ze złości, poczytała cokolwiek na ten temat
                          to byś wiedziała, że wielu z nich przyznaje, że jak przyszło co do czego to się
                          okazało, że nie było żadnych projektów na wypadek dojścia do władzy, bo nikt nie
                          przewidywał, że "władza leży na ulicy" - jak powiedział Kuroń. Wszystko co się
                          działo w czasie rządzenia "naszego premiera" to była improwizacja, łącznie
                          z planem Balcerowicza.
                          Zatrzymałaś się najwyraźniej w rozwoju i patrzysz dalej w Mazowieckiego jak w
                          tęczę a wielu jego zwolenników dzisiaj przyznaje, że popełnione zostały błędy
                          takie czy owakie.

Od za
                          ) wsze
                          ) ) było wszystkim wiadomo, że pomysły na Polskę mają tylko Rokita i Kaczyńsc
                          ) y.
                          ) ) Rokita swój całościowy program budowy 44 Rzeczypospolitej napisał i
                          ) opatentował
                          ) ) jak tylko nauczył się pisać, a że był dzieckiem genialnym, więc było to j
                          ) ak
                          ) mia
                          ) ) ł
                          ) ) zaledwie sześć miesięcy. Plan ten był bardzo tajny, żeby go komuniści nie
                          ) ) ukradli i nie spapugowali, dlatego mało kto o tym słyszał. ale uwierz mi,
                          ) że
                          ) to
                          ) ) prawda, na wszystko są kwity w IPN i Bronek Wildstein na pewno wkrótce to
                          ) ) opublikuje!

Takich bzdur to nawet komentowac nie będę! To są histerie, tak jak napisała
                          Kataryna.

) Poczekaj aż Basia to napisze bo trochę idiotycznie wygląda Twoja walka z
                          ) tezami, które sama postawiłaś. Poza tym nieznośnie histeryzujesz. Jako osoba
                          ) czująca ogromny sentyment do UW jestem trochę zmartwiona tym, że jej miłośników
                          )
                          ) stać tylko na takie potoki żółci. To już się nie da Unii normalnie bronić?

Nie sądzę, żeby taki spokojny i kulturalny człowiek jak Mazowiecki był
                          zachwycony zachowaniem swoeje fanki:( A fe!

)
                          ) (widzę, że dobrze sobie przyswoiłaś zasady
                          ) ) marksizmu-leninizmu),

A co to jest?
                          • leszek.sopot UW powstala 24 IV 1994 r. 16.10.04, 02:06
                            A co ma do rzeczy, to przytoczenie dat z historii zalozenia ROAD i Unii
                            Demokratycznej, czego to ma niby dowodzic? Czy tego, ze to byla niby jakas
                            zbierenina by wspierac Mazowieckiego, czy to zle, jakas hanba? Jesli hanba, to
                            tak samo jak nie lubisz Mazowieckiego powinnas nie lubic Rokite, gdyz byl on
                            jednym z zalozycieli UD. Mazowiecki jednak w odroznieniu od twojego ulubienca
                            nie zmienia partii gdy zmienia sie koniunktura, nie ma po prostu w sobie tego
                            falszu, nie gra na nastrojach. Cos mi sie widzi, ze zostalas uwiedziona przez
                            tych, ktorzy mowia popularne, latwe do zrozumienia haselka. Twoja sprawa.
                            W twoim kalendarzu brakuje kilku dat:
                            10.10.1989
                            28.10.1989
                            31.03.1990
                            12.05.1990
                            13.05.1990
                            01.06.1990
                            03.06.1990
                            24.06.1990
                            04.09.1990
                            Co te daty tobie mowia?
                            Moze tez sprostuje twoja informacje, albowiem spotkanie zalozycielskie ROAD
                            odbylo sie 28 lipca na Politechnice Warszawskiej.
                            Sprostuje takze i inna sprawe. Mazowiecki sam z siebie nie zdecydowal sie
                            kandydowac w wyborach prezydenckich. Dlugo go do tego namawiali ludzie z ROADU
                            oraz inne, niezalezne srodowiska, ktore wierzyly, ze Polsce jest m.in.
                            potrzebny spokoj a nie awanturnictwo.
                            Z twojego postu wynika, ze masz pretensje do solidarnosciowej opozycji, ze nie
                            byla przygotowana do rzadzenia, ze nie miala gotowych ustaw, ze Balcerowicz
                            improwizowal itd. Jestes tak naiwna, czy o droge pytasz? Te twoje pretensje az
                            trudno komentowac... mi nic nie wiadomo aby KPN, kongres liberalow, czy np.
                            jacys emigracyjni polonusi mieli przygotowane projekty uchwal i mieli staz w
                            rzadzeniu Polska i wiedzieli to czego nikt inny nie zrobil, czyli jak przejsc z
                            komunizmu do demokracji. Czy twoim zdaniem nie powinno sie wogole niczego
                            probowac i zostawic wladze w rekach komunistow?
                            Stale piszesz, ze czytasz opracowania, ze interesuje cibie najnowsza historia
                            Polski, a ciagle powtarzasz te same bledy.
                            • Gość: stąd Re: UW powstala 24 IV 1994 r. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 02:23
                              leszek.sopot napisał:

> Stale piszesz, ze czytasz opracowania, ze interesuje cibie najnowsza historia
                              > Polski, a ciagle powtarzasz te same bledy.

Czy mógłbyś sprecyzować te błędy?
                              • leszek.sopot Re: UW powstala 24 IV 1994 r. 16.10.04, 02:28
                                Dwa w swoim poscie powyzej sprostowalem. Ale mi chodzi przede wszystkim o to,
                                co zawarlem w zapewne retorycznych pytaniach przy koncu swego postu.
                        • basia.basia Re: O Polsce trzeba myslec z rozwaga i odpowiedzi 16.10.04, 00:13

> > Masz
                          > 1000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000%
                          > > racji

Wiem:) Przeciwko "przyśpieszeniu"!

> > Chciałam napisać więcej zer, ale mi się linijka skończyła:(
                          > > Jak zakładali KOR i włączali się w struktury "Solidarności" też nie mieli
                          > > żadego pomysłu na Polskę. Robili to po prostu z nudów. I jak wydawali w
                          > > podziemiu książki i artykuły o tym, jak wyobrażają sobie Polskę to też by
                          > ło to
                          > > tylko tak na niby, to taka wydumana figura literacka, wymyślona przez Alf
                          > reda
                          > > Jarry`ego. A jak zasiadali do Okrągłego Stołu to też nie mieli żadnych
                          > pomysłów
                          > > co robić, po prostu zawsze lubili sobie pogadać na koszt podatnika.

Jakbyś się, zamiast zapluwać się ze złości, poczytała cokolwiek na ten temat
                          to byś wiedziała, że wielu z nich przyznaje, że jak przyszło co do czego to się
                          okazało, że nie było żadnych projektów na wypadek dojścia do władzy, bo nikt nie
                          przewidywał, że "władza leży na ulicy" - jak powiedział Kuroń. Wszystko co się
                          działo w czasie rządzenia "naszego premiera" to była improwizacja, łącznie
                          z planem Balcerowicza.
                          Zatrzymałaś się najwyraźniej w rozwoju i patrzysz dalej w Mazowieckiego jak w
                          tęczę a wielu jego zwolenników dzisiaj przyznaje, że popełnione zostały błędy
                          takie czy owakie.

Od za
                          > wsze
                          > > było wszystkim wiadomo, że pomysły na Polskę mają tylko Rokita i Kaczyńsc
                          > y.
                          > > Rokita swój całościowy program budowy 44 Rzeczypospolitej napisał i
                          > opatentował
                          > > jak tylko nauczył się pisać, a że był dzieckiem genialnym, więc było to j
                          > ak
                          > mia
                          > > ł
                          > > zaledwie sześć miesięcy. Plan ten był bardzo tajny, żeby go komuniści nie
                          > > ukradli i nie spapugowali, dlatego mało kto o tym słyszał. ale uwierz mi,
                          > że
                          > to
                          > > prawda, na wszystko są kwity w IPN i Bronek Wildstein na pewno wkrótce to
                          > > opublikuje!

Takich bzdur to nawet komentowac nie będę! To są histerie, tak jak napisała
                          Kataryna.

> Poczekaj aż Basia to napisze bo trochę idiotycznie wygląda Twoja walka z
                          > tezami, które sama postawiłaś. Poza tym nieznośnie histeryzujesz. Jako osoba
                          > czująca ogromny sentyment do UW jestem trochę zmartwiona tym, że jej miłośników
                          >
                          > stać tylko na takie potoki żółci. To już się nie da Unii normalnie bronić?

Nie sądzę, żeby taki spokojny i kulturalny człowiek jak Mazowiecki był
                          zachwycony zachowaniem swoeje fanki:( A fe!

>
                          > (widzę, że dobrze sobie przyswoiłaś zasady
                          > > marksizmu-leninizmu),

A co to jest? Zrobisz mi wykład?

>
                          > A o faszystach nic?
                          >
                          >
                          > że może dojść do spotkania ludzi nieco innych poglądów,
                          > > różnego wieku, wyznania, wykształcenia, o różnych życiowych doświadczenia
                          > ch i
                          > > nie muszą sobie oni od razu skakać do oczu.

Fantastyczny przepis na partię polityczną! Eureka!

Dla Kaczyńskiego byłoby to
                          > > rzeczywiście zupełnie nie do pomyślenia.
                          >
                          > Nie to co dla Ciebie, czego dowodem choćby ten post :)

Racja! Że też mimikra nie zapisała się do PC. Według niej oni tam nic nie robili
                          tylko do tych oczu ... a to ona uwielbia:)

> > > Pamiętam jak sobie na początku myślałam
                          > >
                          > > A tu już mnie rozwaliłaś kompletnie:)))))))))))))))))))))))

Cóż za finezja! Czy Ty może jesteś innym wcieleniem Wiedźmina?
                          Ta sama słodycz, ten sam szyk:)

> Jest gorzej niż myślałam jeśli się chwytasz takich dennych zagrywek.

Myślenie to denna zagrywka? O jejku!

> > > Miałam nadzieję, pewnie jak większość, że Mazowiecki będzie (jak zo
                          > stał
                          > > > premierem) budował całkiem nowe państwo
                          > >

> > A on świntuch jeden zaczął budować nowy Związek Radziecki

Śpiesząc się powoli łatał dziury zamiast zedrzreć zgniłą nawierzchnię
                          i zrobić całkiem nową, granitową! Ot co!

>
                          > Jak już musi być głupio i niegrzecznie, niech chociaż będzie logicznie.
                          > Budowanie nowego Związku Radzieckiego byłoby przecież budowaniem nowego państwa
                          >
                          > więc może powinnaś napisać raczej "a on świntuch jeden zaczął budować stare
                          > państwo" (ewentualnie "burzyć nowe"). Byłoby jeszcze złośliwiej.

Już Ty jej Kasiu nie radź jak ma być bardziej złośliwa, ona ma to w małym palcu:)

> > >zaczęły mnie dochodzić głosy
                          > >
                          > > Ojej... Od dawna to trwa? Bo wiesz, ja też słyszę różne głosy, są bardzo
                          > > natarczywe i nie dają mi spokoju, szczególnie w nocy. Mogę Ci polecić dob
                          > rego
                          > > lekarza.

Ostatnio te głosy mi mówią, że Mimikra cierpi na "mimikrofurię".
                          To może być niebezpieczne! Żółć przeżre Ci całkiem szare komórki.

> Kultury dyskusji to Ty się raczej nie w UW uczyłaś.

Też tak myślę, chociaż ... wiesz, że Adam jak się wkurzy!
                          Same widziałyśmy co wyprawiał z KKZ i przed kś:)

> > >z wyjątkiem nowych, przyzwoitych twarzy.

> >
                          > > Masz na myśli tego półboga z łysiną i małymi czarnymi oczkami (za stylowy
                          > mi
                          > > okularkami),

Ależ nie! Myślałam o Mazowieckim (zawsze się wzruszam jak go słyszę, bo jak
                          zamknę oczy to słyszę głos mojego nieżyjącego Taty - identyczny), Wielopolskim,
                          Stemachowskim i innych.

> Dopisz jeszcze, że się ślini i sepleni.

Oj jakaś Ty niemądra!

> który niczym Wallenrod przez 5 lat tkwił w UD, a potem UW żeby ją
                          > > rozwalać od środka?

Wszystko przez diabła Rokitę? Rokita UW rozwalił? Bardzo ciekawe!
                          Mogłabyś mi opowiedzieć jak to Rokta tę Unię rozwalał?

> Daj spokój, Rokita po prostu nie dorósł do demokracji.

Pamiętam co napisał w swojej książce - o pierwszym momencie zwątpienia
                          w "nasz rząd":(

>
                          > Jest gorzej niż myślałam jeśli się chwytasz takich dennych zagrywek.

A może to środowisko naturalne mimikry chorej na mimikrofurię?

-------------------------------------------------------------------------

Miałam sobie darować odpowiedź ale jak Ty mnie wsparłaś (dziękuję:))
                          a ja ani mru mru to ona gotowa sobie pomyśleć, że przygłup ze mnie kompletny:)
                      • Gość: GT do mimikry IP: *.biaman.pl / 217.153.182.* 16.10.04, 01:11
                        Naprawdę nie przejmuj się. Basinowe głupstwa faktycznie mogą wyprowadzić z
                        równowagi, ale właśnie chodzi o to, żeby jej się nie dawać. Ona Twoją ironię
                        traktuje jako swój sukces, bo może potem napisać, że to Ty ją atakujesz.
                        Szkoda, że to nieróbstwo intelektualne tak się panoszy ze swoimi coraz to
                        bardziej fantastycznymi teoriami.

Jak ktoś kiedyś napisał: "Im mądrzej, tym głupiej"
                        • Gość: t1s Re: do mimikry IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.10.04, 01:18
                          Bratku, a Twój post to pewnie charówka intelektualna?
                        • Gość: mimikra Re: do mimikry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 07:03
                          Bynajmnej nie zamierzem się przejmować. Wiem, że to co napisałam było chamowate,
                          ale po kilku mniej chamowatych dyskusjach zdałam sobie sprawę, że inaczej się
                          nie da. Sama nie mogę się nadziwić jak bardzo dość kulturalni dyskutanci
                          (zaczynałam od zupełnie innego poziomu) potrafią schamieć przy takich
                          adwersarzach jak Iza lub Barbara. Miałam gdzie pobierać nauki:)
                          Z Basią wogóle nie warto dyskutować, bo do niej nic a nic nie dociera. Poza tym
                          jak tylko ktoś jej na odcisk nadepnie za chwilę przylatują jej bardziej
                          rozgarnięci obrońcy, którzy udając, że nie zauważyli wogóle jakąż to znowu
                          głupotę Barbara wypłodziła zaczynają okładać delikwenta po głowie za karę, że
                          targnął się na Majestat. Pewnie wydaje im się, że są jej bardzo pomocni, ale cóż...

Generalnie znudziło i zmęczyło mnie forum, na którym ton nadają takie postaci
                          jak Izolda, Barbara, Lupus, Homoś, nie mówiąc już o wszystkich yossarianach.
                          Dlatego właśnie robię sobie długi i bezterminowy urlop od FK żeby już nie
                          schamieć do reszty i zająć się bardziej poważnymi sprawami. Nie udzielałam się
                          tu długo i często, wiec nikomu nie będzie szkoda, no chyba że Basi:)

Życie jest gdzie indziej.

Żegnam państwa,
                          M.
                          • kataryna.kataryna Re: do mimikry 16.10.04, 16:57

> Bynajmnej nie zamierzem się przejmować. Wiem, że to co napisałam było
                            chamowate
                            > ,
                            > ale po kilku mniej chamowatych dyskusjach zdałam sobie sprawę, że inaczej się
                            > nie da. Sama nie mogę się nadziwić jak bardzo dość kulturalni dyskutanci
                            > (zaczynałam od zupełnie innego poziomu) potrafią schamieć przy takich
                            > adwersarzach jak Iza lub Barbara. Miałam gdzie pobierać nauki:)

To je vyborne :)
                            Wbrew swojej woli, po długiej i ciężkiej walce wewnętrznej kulturalna Mimikra
                            dała się schamić Basi i Izie (a mój udział?!). Bardziej idiotycznego
                            usprawiedliwienia dawno nie słyszałam. Mimikro, obrażasz sama siebie takimi
                            tłumaczeniami, każdemu zdarza się wyjść z siebie ale trzeba umieć brać
                            odpowiedzialność za swoje słowa. Chyba, że się nie kontrolujesz.

> Z Basią wogóle nie warto dyskutować, bo do niej nic a nic nie dociera.

Nie to co Ty, wzorzec otwartości.

Poza tym
                            > jak tylko ktoś jej na odcisk nadepnie za chwilę przylatują jej bardziej
                            > rozgarnięci obrońcy,

Ciebie też nie dadzą skrzywdzić, w tym wątku choćby Wiedźmin i Bratek, a gdzie
                            Izie i mnie do nich.

którzy udając, że nie zauważyli wogóle jakąż to znowu
                            > głupotę Barbara wypłodziła

A to już nie nasza wina, że w odpowiedzi na rzekomą głupotę basi wypłodziłaś
                            coś co ją przyćmiło. Jeśli głupota Basi była dla Ciebie oczywista, trzeba było
                            ją wypunktować a nie się wykładać.

zaczynają okładać delikwenta po głowie za karę, że
                            > targnął się na Majestat.

Twój majestat też ma obrońców - Bratek i Wiedźmin do usług. I nie dziw się, że
                            ktoś zareagował na to co zaprezentowałaś "odpowiadając" Basi. Nie każdy
                            cierpliwie czyta "argumenty" w rodzaju "to ty myślisz?" czy "słyszysz głosy".
                            Pewnie wolałabyś razem z Bratkiem i Wiedźminem używać sobie na Basi przy
                            bierności innych ale na to raczej nie licz.

Pewnie wydaje im się, że są jej bardzo pomocni, ale có
                            > ż...

Nie żartuj, Basia sobie z Twoich przytyków nic nie robi i pomagać jej nie
                            trzeba. Zajmij się może swoimi pomocnikami, niech się bardziej przykładają,
                            żebyś się nie musiała żalić na swój los.

> Generalnie znudziło i zmęczyło mnie forum, na którym ton nadają takie postaci
                            > jak Izolda, Barbara, Lupus, Homoś, nie mówiąc już o wszystkich yossarianach.

I biedna Mimikra nie może się przebić, a wszystko przez złą Basię, złą Izę i
                            całą złą Grupą Trzymającą Forum (bo i ten zarzut z pewnością zaraz padnie).

> Dlatego właśnie robię sobie długi i bezterminowy urlop od FK żeby już nie
                            > schamieć do reszty

Tak, ratuj co się da bo my tu takie chamy, że ani sie nie obejrzysz...

• goniacy.pielegniarz to już chyba reguła 16.10.04, 17:21

> Gość portalu: mimikra napisał(a):
                              >
                              > > Bynajmnej nie zamierzem się przejmować. Wiem, że to co napisałam było
                              > chamowate
                              > > ,
                              > > ale po kilku mniej chamowatych dyskusjach zdałam sobie sprawę, że inaczej
                              > się
                              > > nie da. Sama nie mogę się nadziwić jak bardzo dość kulturalni dyskutanci
                              > > (zaczynałam od zupełnie innego poziomu) potrafią schamieć przy takich
                              > > adwersarzach jak Iza lub Barbara. Miałam gdzie pobierać nauki:)
                              >
                              >
                              >
                              > To je vyborne :)
                              > Wbrew swojej woli, po długiej i ciężkiej walce wewnętrznej kulturalna Mimikra
                              > dała się schamić Basi i Izie (a mój udział?!). Bardziej idiotycznego
                              > usprawiedliwienia dawno nie słyszałam. Mimikro, obrażasz sama siebie takimi
                              > tłumaczeniami, każdemu zdarza się wyjść z siebie ale trzeba umieć brać
                              > odpowiedzialność za swoje słowa. Chyba, że się nie kontrolujesz.

Jakiś czas temu Omamiony identycznie się tłumaczył. Że niby jest porządny, ale
                              przystosował się do forum.
                      • Gość: omamiony wiedźmin Re: O Polsce trzeba myslec z rozwaga i odpowiedzi IP: *.crowley.pl 16.10.04, 02:47
                        Również pozdrawiam i milknę na wieki:)
                        ------------------------------
                        Na czas snu tylko,mam nadzieję .
                        Bardzo spokojnego i kolorowego życzę :)
                        I gratulacje za piękny tekst :)))

• Gość: jack Re: O Polsce trzeba myslec z rozwaga i odpowiedzi IP: *.proxy.aol.com 15.10.04, 08:16
          Lubisz przegrywac sopot, stawiajac ciagle na te same chabety.
          Zycze dalszego optymizmu.
          • leszek.sopot Re: O Polsce trzeba myslec z rozwaga i odpowiedzi 15.10.04, 10:53
            Gość portalu: jack napisał(a):

> Lubisz przegrywac sopot,

Nie lubie, ale nie lubie sie sprzedawac pod nowa nazwa ani stroic w nowe
            piorka. Pewne wartosci sa stale i nie przyjmuje do wiadomosci, ze sa juz
            niewazne, ze ma sie dzis liczyc jedynie to, co sie dobrze sprzedaje. Lubie
            uczciwych politykow, ktorych cechuje takze godnosc, prawdomownosc,
            odpowiedzialnosc i rozwaga. Nie ma innej partii, ktora spelnia te moje
            wymagania - choc nie ze wszystkiego co jej politycy robia jestem zadowolony,
            ale zadna inna partia nie jest tak bliska etosowi pierwszej Solidarnosci jak
            Unia Wolnosci. Skrecila na moj gust troche za bardzo w kierunku "milosnikow
            rynku", brakuje w niej teraz takiego czlowieka jakim byl Jacek Kuron...

> stawiajac ciagle na te same chabety.

A mi nie chodzi o to, czy to jakies "chabety" wlekace sie na dole sondazy, czy
            tez rwace na przedzie peletonu rumaki. Nie spostrzegam swiata jako ciaglego
            wyscigu szczurow po kolejne stanowiska, pieniadze i slawe. Lubie tych, w
            ktorych moge odnalezc te wartosci, ktorymi sie w zyciu kierowalem, a widze je w
            takich ludziach jak chocby Olga Krzyzanowska, Wlodek Frasyniuk, Heniu Wujec czy
            Bogdan Borusewicz.

> Zycze dalszego optymizmu.

Dziekuje:)
            • Gość: jack Re: O Polsce trzeba myslec z rozwaga i odpowiedzi IP: *.proxy.aol.com 15.10.04, 18:09
              "..ale zadna inna partia nie jest tak bliska etosowi pierwszej Solidarnosci jak
              Unia Wolnosci..."
              Za to wlasnie zaplacila swa popularnoscia, gdyz "etos S" okazal sie dalekim od
              pojecia etosu.
              "...Lubie tych, w ktorych moge odnalezc te wartosci, ktorymi sie w zyciu
              kierowalem, a widze je w takich ludziach jak chocby Olga Krzyzanowska, Wlodek
              Frasyniuk, Heniu Wujec czy Bogdan Borusewicz..."
              Ty ciagle piszesz o przeszlosci jakby ona przedstawiala dzisiejszy real.
              Etos umarl, stracil wiarygodnosc w spoleczenstwie i pogrzebal tez te osoby.
              Zycie zweryfikowalo wartosc etosu. Niszczenie etosu zaczeli sami etosowcy, gdy
              pokusila ich realna mozliwosc dojcia do wladzy.
              (Lechu-Super Star, odstepcy: Celinski, Balicki, Wujec itd.)

p.s
              Sopot to przeciez wyscigi, stad zartobliwe porownanie.
              I ja umoczylem troche zycia i kasy stawiajac na "chabety".
              • leszek.sopot Re: O Polsce trzeba myslec z rozwaga i odpowiedzi 15.10.04, 20:26
                Gość portalu: jack napisał(a):

> "..ale zadna inna partia nie jest tak bliska etosowi pierwszej Solidarnosci
                jak Unia Wolnosci..."
                > Za to wlasnie zaplacila swa popularnoscia, gdyz "etos S" okazal sie dalekim
                od pojecia etosu.

Masz cholerna racje:(
                I mialbym ochote wkleic tu dlugi tekst ks. Tischnera, ktory wyglosil na 15-
                lecie "Solidarnosci" - bardzo gorzki tekst, ktory dla mnie jest jakby
                testamentem tego etosu. Ja zdaje sobie sprawe, ze to minelo, ze tego juz nie
                ma, ale to jest chyba tak jak z jakas pierwsza miloscia, wielka i goraca
                miloscia, po ktorej przyszly dni smutne i posepne, gdy niejeden z przyjaciol
                odwrocil sie plecami i poszedl po trupach robic kariere, a dawna "panna S" nie
                byla juz sentymentalna, ale zeszmacona i wymieta jak szmata przez zonglerow
                slow, symboli i demagogi. Gdy tak jest jak dzis, tym bardziej teskni sie do
                tamtych dni, kiedy wszystko wydawalo sie mozliwe...
                Pewnie, ze etosu nie ma, ale w tych osobach, ktore wymienilem nie ma tego
                pazerwstwa na slawe i sukcesy, jest w nich jasno do odczytania, ze bardziej
                cenia "wspolnosc" niz "ksobnosc". Zreszta to nie chodzi tylko o osoby, ale o
                pewne idealy i sposob traktowania bierzacej polityki, jako czegos co nie jest
                gra, a jest sluzba spoleczna. Wiem, ze nie wszyscy tak w UW postepuja, wielu
                tez gania za swoja kariera (najgorzej bylo gdy UD polaczyla sie z KLD - wowczas
                tego egoizmu bylo obrzydliwie duzo, a ja wowczas praktycznie odwrocilem sie od
                tej partii - choc do dzis czuje szacunek np. dla Janusza Lewandowskiego, ktory
                jest jednym z najudciwszych politykow). Pod katem tej uczciwosci powinna tez mi
                byc bliska partia Kaczynskich, ale u nich z kolei przeszkadza mi ten brak
                tolerancji i chwytanie sie tanich ale jakze halasliwych hasel.

> "...Lubie tych, w ktorych moge odnalezc te wartosci, ktorymi sie w zyciu
                > kierowalem, a widze je w takich ludziach jak chocby Olga Krzyzanowska, Wlodek
                > Frasyniuk, Heniu Wujec czy Bogdan Borusewicz..."
                > Ty ciagle piszesz o przeszlosci jakby ona przedstawiala dzisiejszy real.

Ej, ej... W trakcie wyborow do Senatu Olga Krzyzanowska miala drugi wynik w
                woj. gdanskim, a Bogdan Borusewicz w wyborach na prezydenta miasta uzyskal az
                15 proc (UW miala wtedy jedynie ok. 3 proc.). Te osoby, ani idealy, ktorymi sie
                kieruja to nie przeszlosc!

> Etos umarl, stracil wiarygodnosc w spoleczenstwie i pogrzebal tez te osoby.
                > Zycie zweryfikowalo wartosc etosu. Niszczenie etosu zaczeli sami etosowcy,
                gdy pokusila ich realna mozliwosc dojcia do wladzy.
                > (Lechu-Super Star, odstepcy: Celinski, Balicki, Wujec itd.)

Jakim odstepca jest Wujec - nie rozumiem. Zycie zweryfikowalo etos, ale mit
                pozostal, moze ja lubie mity:)

> p.s
                > Sopot to przeciez wyscigi, stad zartobliwe porownanie.
                > I ja umoczylem troche zycia i kasy stawiajac na "chabety".

Hazardzista? Ja na szczesie nie, ale konie mi sie bardzo podobaja...
            • kataryna.kataryna Re: O Polsce trzeba myslec z rozwaga i odpowiedzi 15.10.04, 20:27
              leszek.sopot napisał:

> A mi nie chodzi o to, czy to jakies "chabety" wlekace sie na dole sondazy,
              czy
              > tez rwace na przedzie peletonu rumaki. Nie spostrzegam swiata jako ciaglego
              > wyscigu szczurow po kolejne stanowiska, pieniadze i slawe.

Mam tak samo :)

Lubie tych, w
              > ktorych moge odnalezc te wartosci, ktorymi sie w zyciu kierowalem, a widze je
              w
              >
              > takich ludziach jak chocby Olga Krzyzanowska, Wlodek Frasyniuk, Heniu Wujec
              czy
              >
              > Bogdan Borusewicz.

Moim ulubieńcem jest Wujec :)
              Na wiele, większość, osób z UW głosowałabym na ślepo, nie wiem natomiast co
              teraz reprezentuje sobą UW jako partia. Jaki ma pomysł na państwo. Długo jej
              nie było i nie wiem czy ją znam. Poza tym nie podoba mi sie pomysł zjednoczenia
              z SdPl. No i jeśli ten w marynarce w Warto rozmawiać jest choć troche
              reprezentatywny dla unijnej młodzieżówki to czarno widzę.

> > Zycze dalszego optymizmu.
              >
              > Dziekuje:)
              • leszek.sopot Re: O Polsce trzeba myslec z rozwaga i odpowiedzi 15.10.04, 20:39

> leszek.sopot napisał:
                >
                > > A mi nie chodzi o to, czy to jakies "chabety" wlekace sie na dole sondazy,
                > czy tez rwace na przedzie peletonu rumaki. Nie spostrzegam swiata jako ciagle
                > go wyscigu szczurow po kolejne stanowiska, pieniadze i slawe.
                >
                >
                > Mam tak samo :)

To my tacy sammi outseiderzy?

> Lubie tych, w
                > > ktorych moge odnalezc te wartosci, ktorymi sie w zyciu kierowalem, a widze
                je w> >
                > > takich ludziach jak chocby Olga Krzyzanowska, Wlodek Frasyniuk, Heniu Wujec
                > czy Bogdan Borusewicz.
                >
                >
                > Moim ulubieńcem jest Wujec :)
                > Na wiele, większość, osób z UW głosowałabym na ślepo, nie wiem natomiast co
                > teraz reprezentuje sobą UW jako partia. Jaki ma pomysł na państwo.

Mam nadzieje, ze zbiera porozrzucane swoje kosci przed nadchodzaca kampania
                wyborcza. Pomysl na panstwo jest ciagle ten sam - spoleczenstwo obywatelskie,
                panstwo prawa, tolerancja...

> Długo jej
                > nie było i nie wiem czy ją znam. Poza tym nie podoba mi sie pomysł
                zjednoczenia z SdPl.

Nie ma takiego pomyslu!

> No i jeśli ten w marynarce w Warto rozmawiać jest choć troche
                > reprezentatywny dla unijnej młodzieżówki to czarno widzę.

Byl to bardzo sympatyczny chlopak, zapewne lubilby Jarocin, a dzis moze jezdzi
                na przystanek Woodstock. A skad ty wiesz, ze on to z mlodziezowki UW?

> > > Zycze dalszego optymizmu.
                > >
                > > Dziekuje:)
                • Gość: franek Re: O Polsce trzeba myslec z rozwaga i odpowiedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 20:46
                  leszek.sopot napisał:

> To my tacy sammi outseiderzy?

Nie tylko Wy :)

> Mam nadzieje, ze zbiera porozrzucane swoje kosci przed nadchodzaca kampania
                  > wyborcza. Pomysl na panstwo jest ciagle ten sam - spoleczenstwo obywatelskie,
                  > panstwo prawa, tolerancja...

Oby zbierała, bo ostatniej kampanii, do Parlamentu Europejskiego, moim zdaniem
                  zupełnie nie wykorzystała.

> Byl to bardzo sympatyczny chlopak, zapewne lubilby Jarocin, a dzis moze
                  jezdzi
                  > na przystanek Woodstock. A skad ty wiesz, ze on to z mlodziezowki UW?

Sympatyczny może i był, ale zbyt dużo mądrego nie powiedział. Chyba sam
                  powiedział, że jest z Młodego Centrum.

• kataryna.kataryna Re: O Polsce trzeba myslec z rozwaga i odpowiedzi 15.10.04, 20:51
                    Gość portalu: franek napisał(a):

> leszek.sopot napisał:
                    >
                    > > To my tacy sammi outseiderzy?
                    >
                    > Nie tylko Wy :)

:)

Franek, opowiadaj o Michniku! Podobno na szczęście ma gruźlicę (znaczy na
                    szczęście, że nie raka). To koniec jego w Gazecie? Czy to prawda, że Gazetę
                    skazali na upadek i będą robić nową dla ynteligencji a Gazeta ma się ścigać z
                    Faktem? Bo tu straszne rzeczy opowiadali jak Ciebie nie było.
                    • kataryna.kataryna Re: O Polsce trzeba myslec z rozwaga i odpowiedzi 15.10.04, 21:31

> Franek, opowiadaj o Michniku! Podobno na szczęście ma gruźlicę (znaczy na
                      > szczęście, że nie raka).

Kurcze, właśnie sobie uświadomiłam, że to mogło dwuznacznie zabrzmieć,
                      zwłaszcza, że ostatnio nie żyję najlepiej z Michnikiem. Nic złego nie miałam na
                      myśli, nie było to złośliwe, naprawdę się ucieszyłam, że to gruźlica bo jakoś
                      wczoraj miałam najgorsze przeczucia.
                    • Gość: franek Re: O Polsce trzeba myslec z rozwaga i odpowiedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 23:02

> Franek, opowiadaj o Michniku! Podobno na szczęście ma gruźlicę (znaczy na
                      > szczęście, że nie raka). To koniec jego w Gazecie? Czy to prawda, że Gazetę
                      > skazali na upadek i będą robić nową dla ynteligencji a Gazeta ma się ścigać z
                      > Faktem? Bo tu straszne rzeczy opowiadali jak Ciebie nie było.

Ja cholera sam za dużo nie wiem, co się z Michnikiem dzieje. W niedzielę
                      powinienem wiedzieć więcej. A o tym ściganiu się z Faktem coś Ci już chyba
                      mówiłem ostatnio. Skojarz z tym te kłótnie, to sporo zrozumiesz :)
                      • Gość: franek Re: O Polsce trzeba myslec z rozwaga i odpowiedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 23:04

> Skojarz z tym te kłótnie, to sporo zrozumiesz :)

Znaczy to absolutnie nie jest powód do śmiechu, tak mi się jakoś napisało.
                  • leszek.sopot Re: O Polsce trzeba myslec z rozwaga i odpowiedzi 15.10.04, 20:59

> leszek.sopot napisał:
                    >
                    > > To my tacy sammi outseiderzy?
                    >
                    > Nie tylko Wy :)

No to juz sie zrobil jakby maly klub:))

> > Mam nadzieje, ze zbiera porozrzucane swoje kosci przed nadchodzaca kampan
                    > ia
                    > > wyborcza. Pomysl na panstwo jest ciagle ten sam - spoleczenstwo obywatels
                    > kie,
                    > > panstwo prawa, tolerancja...
                    >
                    > Oby zbierała, bo ostatniej kampanii, do Parlamentu Europejskiego, moim
                    zdaniem zupełnie nie wykorzystała.

Troche jednak wykorzystala, w kampanii parlamentarnej bedzie jednak duuuuzo
                    trudniej, byc moze trzeba liczyc na cud.

> > Byl to bardzo sympatyczny chlopak, zapewne lubilby Jarocin, a dzis moze
                    > jezdzi
                    > > na przystanek Woodstock. A skad ty wiesz, ze on to z mlodziezowki UW?
                    >
                    > Sympatyczny może i był, ale zbyt dużo mądrego nie powiedział. Chyba sam
                    > powiedział, że jest z Młodego Centrum.

Nie slyszalem by mowil, ze jest z MC, a ze nic madrego nie zdazyl
                    powiedziedziec to nic dziwnego. Zdarzyl powiedziec d zdania i juz mu wskoczyl w
                    slowo Pospieszalski, powiedzial nastepne, to mu przerwal jakis mlodzina z
                    naprzeciwka, probowal mowic dalej - ozwala sie jakas kobieta z naprzeciwka i
                    chba wtracil sie prof. Nowak. Gdyby mi tak ktos co chwile przerywal, to bym sie
                    wsciek walnal piescia i krzyknal zeby przymkneli geby - to bym wtedy wyszedl na
                    inteligenta:( Ten chlopak zostal poddany manipulacji i flekowaniu, a
                    zainspirowal to Pospieszalski.

• Gość: franek Re: O Polsce trzeba myslec z rozwaga i odpowiedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 23:23
                      leszek.sopot napisał:

> Troche jednak wykorzystala, w kampanii parlamentarnej bedzie jednak duuuuzo
                      > trudniej, byc moze trzeba liczyc na cud.
                      >

No właśnie chyba nie wykorzystała - wynik był dobry ze względu na niską
                      frekwencję i świetnych kandydatów. Mi chodzi o samą kampanię - to był naprawdę
                      idealny moment, żeby się przypomnieć - szczególnie, że żadna inna partia w tę
                      kampanię się specjalnie nie zaangażowała, było strasznie cicho. A Unia nic. Po
                      tym, jak nie dostali się do Sejmu, mieli trzy lata, żeby tę kampanię sensownie
                      przygotować. A zrobili niewiele, strasznie szkoda.
                • kataryna.kataryna Re: O Polsce trzeba myslec z rozwaga i odpowiedzi 15.10.04, 20:49
                  leszek.sopot napisał:

> kataryna.kataryna napisała:
                  >
                  > > leszek.sopot napisał:
                  > >
                  > > > A mi nie chodzi o to, czy to jakies "chabety" wlekace sie na dole s
                  > ondazy,
                  > > czy tez rwace na przedzie peletonu rumaki. Nie spostrzegam swiata jako ci
                  > agle
                  > > go wyscigu szczurow po kolejne stanowiska, pieniadze i slawe.
                  > >
                  > >
                  > > Mam tak samo :)
                  >
                  > To my tacy sammi outseiderzy?

Mi też tu kiedyś zarzucono, że stawiam na złego konia i odpowiedziałam mniej
                  więcej tak jak Ty. Chociaż mimo swojego ogromnego sentymentu do UW, nie jestem
                  pewna czy na nią zagłosuję bo jak pisałam - za słabo ją znam. A wraca nie taka
                  jak bym chciała, wywiad Frasyniuka dla Trybuny na przykład nie bardzo mi się
                  podobał.

> > Lubie tych, w
                  > > > ktorych moge odnalezc te wartosci, ktorymi sie w zyciu kierowalem,
                  > a widze
                  > je w> >
                  > > > takich ludziach jak chocby Olga Krzyzanowska, Wlodek Frasyniuk, Hen
                  > iu Wujec
                  > > czy Bogdan Borusewicz.
                  > >
                  > >
                  > > Moim ulubieńcem jest Wujec :)
                  > > Na wiele, większość, osób z UW głosowałabym na ślepo, nie wiem natomiast
                  > co
                  > > teraz reprezentuje sobą UW jako partia. Jaki ma pomysł na państwo.
                  >
                  > Mam nadzieje, ze zbiera porozrzucane swoje kosci przed nadchodzaca kampania
                  > wyborcza. Pomysl na panstwo jest ciagle ten sam - spoleczenstwo obywatelskie,

Poczekam na program, zobaczę. Ważne też jak będzie uprawiać politykę bo gadania
                  o niedorastaniu do demokracji i nienawiści nie zniosę. Nie podoba mi się styl
                  publicznej dyskusji jaki proponuje np. Michnik w sprawie teczek.

> > Długo jej
                  > > nie było i nie wiem czy ją znam. Poza tym nie podoba mi sie pomysł
                  > zjednoczenia z SdPl.
                  >
                  >
                  > Nie ma takiego pomyslu!

Właśnie podobno jest!

> > No i jeśli ten w marynarce w Warto rozmawiać jest choć troche
                  > > reprezentatywny dla unijnej młodzieżówki to czarno widzę.
                  >
                  > Byl to bardzo sympatyczny chlopak,

On właśnie w dwóch wypowiedział zaprezentował wszystko czego w dyskusjach nie
                  znoszę - spychanie oponenta do Rydzyka, wpieranie nienawiści, zarzucanie
                  antysemityzmu, nieuzasadnione poczucie lepszości.

zapewne lubilby Jarocin, a dzis moze jezdzi
                  > na przystanek Woodstock.

Do Jarocina to on by raczej nie jeździł. Na Woodstock może tak :)

> A skad ty wiesz, ze on to z mlodziezowki UW?

Przedstawił się (chyba).
                  • leszek.sopot Re: O Polsce trzeba myslec z rozwaga i odpowiedzi 15.10.04, 21:24

> Mi też tu kiedyś zarzucono, że stawiam na złego konia i odpowiedziałam mniej
                    > więcej tak jak Ty. Chociaż mimo swojego ogromnego sentymentu do UW, nie
                    jestem pewna czy na nią zagłosuję bo jak pisałam - za słabo ją znam.

Ale jaki ci wybor pozostaje? Jak zniknie UW to nie bedzie po prostu na kogo
                    glosowac, kazdy glos bedzie stracony:(

> A wraca nie taka jak bym chciała, wywiad Frasyniuka dla Trybuny na przykład
                    nie bardzo mi się podobał.

Nie znam tego wywiadu. Ja zwrocilbym ci uwage na to, ze przeciez nie chodzi o
                    nawiazanie kontaktu z SLD, ale o przedstawianie swoich pogladow.

> Poczekam na program, zobaczę. Ważne też jak będzie uprawiać politykę bo
                    gadania o niedorastaniu do demokracji i nienawiści nie zniosę.

Lapiesz za slowka, ale czyz Polacy kierujac sie przy wyborach latwymi haslami
                    wypowiadanymi przez demagogow nie udowodnili wiele razy, ze zbyt pochopnie
                    podejmuja decyzje?

Nie podoba mi się styl publicznej dyskusji jaki proponuje np. Michnik w sprawie
                    teczek.

Ma sie to nijak do UW, ale nie ulega dla mnie kwestii, ze o sposobie lustracji
                    prowadzonej przez IPN mozna i trzeba dyskutowac.

> Właśnie podobno jest!

Jeszcze raz powtarzam, ze nie ma. Ciagle sie mowi natomiast o koalicji z PiS i
                    PO - z tym, ze jest to trudne i sam Lech Kaczynski podobno chce naklonic Rokite
                    i Tuska by zmienili swoj stosunek do UW na bardziej przychylny. To ze strony
                    politykow PO spotyka UW najwiecej atakow i mnie denerwuje to, ze szefowie UW
                    tak to sobie puszczaja mimo uszu.

> On właśnie w dwóch wypowiedział zaprezentował wszystko czego w dyskusjach nie
                    > znoszę - spychanie oponenta do Rydzyka, wpieranie nienawiści, zarzucanie
                    > antysemityzmu, nieuzasadnione poczucie lepszości.

Ja tego tak nie odebralem. Zapamietalem, ze apelowal o to by w koncu
                    przeciwnicy Romanowskiego powiedzieli cos konstruktywnego po czym widownia i
                    Pospieszalski rzucili sie na niego:( i moze wtedy cos tam powiedzial, co ci sie
                    nie spodobalo, ale to bylo chyba adekwatne do sytuacji.
                • Gość: stąd Polsce i Narodowi trzeba służyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 00:45
                  leszek.sopot napisał:

> Pomysl na panstwo jest ciagle ten sam - spoleczenstwo obywatelskie,

Rzeczywiście doskonały pomysł. Przynajmniej szczerze napisałeś "ciągle ten sam".
                  To hasło nieustannie niesione jest na sztandarach od 15 lat.
                  Co ja mówię?! Od 60 lat!

I co dla nas, obywateli, z tego wynika? W jakim zakresie ów program został
                  zrealizowany? Proszę o konkrety?

Jak każde przedsięwzięcie, aby mogło przekształcić się w sukces musi być w
                  pierwszej kolejności wypełnione treścią. Co Ty i Twoja partia rozumiecie pod
                  pojęciami państwa prawa i społeczeństwa obywatelskiego? I najważniejsze: w jaki
                  sposób chcecie osiągnąć te szczytne cele? Czy macie np. gotowe projekty ustaw,
                  które są niezbędne do ich realizacji?

Czy UW podjęła jakieś konkretne działania, zgodnie z założeniami programowymi?
                  Na przykład w zakresie jawności w życiu publicznym. Przecież nic nie stoi na
                  przeszkodzie postępowanie takie, jakie powinno być immanentną cechą
                  społeczeństwa obywatelskiego. Wdrożenie takiego programu winno być punktem
                  honoru dla każdej partii politycznej. W celu wykazania woli i determinacji
                  głosiciel takiego programu winien go zastosować najpierw na swoim własnym
                  podwórku, czym w krótkim czasie zyskałby znaczące poparcie społeczne.

A co w tym kierunku uczyniła Unia Wolności?
                  Ja wiem, że to pytanie w tym samym stopniu odnosi się wszystkich podmiotów
                  politycznych, ale ja rozmawiam z Tobą, a Ty jesteś (co najmniej) sympatykiem UW.

Dla ułatwienia odpowiedzi odsyłam do ustawy o dostępie do informacji publicznej
                  (Dz.U. 112/2001, poz.1198). Art. 8 ustawy nakłada m.in. na partie polityczne
                  obowiązek utworzenia internetowych stron Biuletynu Informacji Publicznej.
                  Obowiązek ten formalnie wypełniają jedynie trzy partie:
                  www.bip.gov.pl/index.asp?fid=6936
                  Jescze jeden cytat z ustawy:
                  Art. 23. Kto, wbrew ciążącemu na nim obowiązkowi, nie udostępnia informacji
                  publicznej, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia
                  wolności do roku.

Ciekaw jestem, kto został ukarany.
                  • leszek.sopot Re: Polsce i Narodowi trzeba służyć 16.10.04, 02:35
                    Gość portalu: stąd napisał(a):

> leszek.sopot napisał:
                    >
                    > > Pomysl na panstwo jest ciagle ten sam - spoleczenstwo obywatelskie,
                    > > panstwo prawa, tolerancja...
                    >
                    > Rzeczywiście doskonały pomysł. Przynajmniej szczerze napisałeś "ciągle ten
                    sam".
                    > To hasło nieustannie niesione jest na sztandarach od 15 lat.
                    > Co ja mówię?! Od 60 lat!

Czyzbys wiec uwazal je za niemodne? Coz, widocznie jestem straoswiecki. Zreszta
                    mysle, ze te hasla sa o wiele starsze, ze sa wpisane w nasza narodowa hostorie
                    od czasow co najmniej Mieszka I.

> I co dla nas, obywateli, z tego wynika? W jakim zakresie ów program został
                    > zrealizowany? Proszę o konkrety?

Z czego, co ma wynikac? Zapewne chodzi tobie o jakosc naszej demokracji, praw
                    obywatelskich i tolerancji. Mysle, ze wiele zrobiono, ale panstwo i jego
                    struktury sa tak kulawe, ze jest naprawde jeszcze duzo do zrobienia.

> Jak każde przedsięwzięcie, aby mogło przekształcić się w sukces musi być w
                    > pierwszej kolejności wypełnione treścią. Co Ty i Twoja partia rozumiecie pod
                    > pojęciami państwa prawa i społeczeństwa obywatelskiego? I najważniejsze: w
                    jaki sposób chcecie osiągnąć te szczytne cele? Czy macie np. gotowe projekty
                    ustaw, które są niezbędne do ich realizacji?

NIE JESTEM LICZBA MNOGA I PROSZE DO MNIE W TEN SPOSOB NIE PISAC.
                    Jezeli MACIE jakies ptania do UW to prosze sobie znalezc jej adres i tam
                    przeslac liste pytan. Zycze WAM wszystkiego najlepszego.

> Czy UW podjęła jakieś konkretne działania, zgodnie z założeniami programowymi?
                    > Na przykład w zakresie jawności w życiu publicznym. Przecież nic nie stoi na
                    > przeszkodzie postępowanie takie, jakie powinno być immanentną cechą
                    > społeczeństwa obywatelskiego. Wdrożenie takiego programu winno być punktem
                    > honoru dla każdej partii politycznej. W celu wykazania woli i determinacji
                    > głosiciel takiego programu winien go zastosować najpierw na swoim własnym
                    > podwórku, czym w krótkim czasie zyskałby znaczące poparcie społeczne.
                    >
                    > A co w tym kierunku uczyniła Unia Wolności?
                    > Ja wiem, że to pytanie w tym samym stopniu odnosi się wszystkich podmiotów
                    > politycznych, ale ja rozmawiam z Tobą, a Ty jesteś (co najmniej) sympatykiem
                    UW
                    > .
                    >
                    > Dla ułatwienia odpowiedzi odsyłam do ustawy o dostępie do informacji
                    publicznej
                    >
                    > (Dz.U. 112/2001, poz.1198). Art. 8 ustawy nakłada m.in. na partie polityczne
                    > obowiązek utworzenia internetowych stron Biuletynu Informacji Publicznej.
                    > Obowiązek ten formalnie wypełniają jedynie trzy partie:
                    > www.bip.gov.pl/index.asp?fid=6936
                    > Jescze jeden cytat z ustawy:
                    > Art. 23. Kto, wbrew ciążącemu na nim obowiązkowi, nie udostępnia informacji
                    > publicznej, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia
                    > wolności do roku.
                    >
                    > Ciekaw jestem, kto został ukarany.
                    • basia.basia Re: Polsce i Narodowi trzeba służyć 16.10.04, 10:45
                      leszek.sopot napisał:

> Z czego, co ma wynikac? Zapewne chodzi tobie o jakosc naszej demokracji, praw
                      > obywatelskich i tolerancji. Mysle, ze wiele zrobiono, ale panstwo i jego
                      > struktury sa tak kulawe, ze jest naprawde jeszcze duzo do zrobienia.

>
                      > NIE JESTEM LICZBA MNOGA I PROSZE DO MNIE W TEN SPOSOB NIE PISAC.
                      > Jezeli MACIE jakies ptania do UW to prosze sobie znalezc jej adres i tam
                      > przeslac liste pytan. Zycze WAM wszystkiego najlepszego.
                      >

Zastosowałeś Leszek sztukę UNIków. Nieładnie.
                      To wszystko co piszesz to są hasła, pobożne życzenia
                      a nie konkrety.

• leszek.sopot Re: Polsce i Narodowi trzeba służyć 16.10.04, 11:11
                        basia.basia napisała:

> leszek.sopot napisał:
                        >
                        >
                        > > Z czego, co ma wynikac? Zapewne chodzi tobie o jakosc naszej demokracji,
                        > praw
                        > > obywatelskich i tolerancji. Mysle, ze wiele zrobiono, ale panstwo i jego
                        > > struktury sa tak kulawe, ze jest naprawde jeszcze duzo do zrobienia.
                        >
                        > >
                        > > NIE JESTEM LICZBA MNOGA I PROSZE DO MNIE W TEN SPOSOB NIE PISAC.
                        > > Jezeli MACIE jakies ptania do UW to prosze sobie znalezc jej adres i tam
                        > > przeslac liste pytan. Zycze WAM wszystkiego najlepszego.
                        > >
                        >
                        > Zastosowałeś Leszek sztukę UNIków. Nieładnie.
                        > To wszystko co piszesz to są hasła, pobożne życzenia
                        > a nie konkrety.

Jesli i WY macie pytania do Unii Wolnosci to MOZECIE pojsc na spotkanie z
                        Frasyniukiem lub kims innym i zapytac. MOZECIE tez poszukac informacji na
                        stronie tej partii. Ja nie pisze UW programu.
                        www.uw.org.pl/
                        • iza.bella.iza Re: Polsce i Narodowi trzeba służyć 16.10.04, 16:22
                          leszek.sopot napisał:

> Jesli i WY macie pytania do Unii Wolnosci to MOZECIE pojsc na spotkanie z
                          > Frasyniukiem lub kims innym i zapytac.

Wystarczy poczytać "trybunę". tam się Frasyniuk ostatnio bardzo często
                          wypowiada.

> MOZECIE tez poszukac informacji na
                          > stronie tej partii. Ja nie pisze UW programu.
                          > www.uw.org.pl/

A to co? Też się obraziłeś jak mimikra? Przecież jako niezłomny zwolennik UW
                          powinineś na pytania, które Ci zadała Basia odpowiedzieć bez trudu. Nikt cię
                          pisanie programu UW nie posądza. Jako jej zwolennika, zapytano Cię jedynie o
                          to, jak ten program jest i był realizowany. Zupełnie nierozumiem, czemu się
                          wściekasz o to, że zostałes z UW utożsamiony - przecież sam to z dumą do tej
                          pory podkreślałeś.
                          • leszek.sopot Re: Polsce i Narodowi trzeba służyć 16.10.04, 16:55
                            iza.bella.iza napisała:
                            > A to co? Też się obraziłeś jak mimikra? Przecież jako niezłomny zwolennik UW
                            > powinineś na pytania, które Ci zadała Basia odpowiedzieć bez trudu.

Jakie pytania mi basia zadala?

> Nikt cię
                            > pisanie programu UW nie posądza. Jako jej zwolennika, zapytano Cię jedynie o
                            > to, jak ten program jest i był realizowany.

Lepszej odpowiedzi niz ja moglbym udzielic, znalezc mozna na oficjalnych
                            stronach partii.

> Zupełnie nierozumiem, czemu się
                            > wściekasz o to, że zostałes z UW utożsamiony - przecież sam to z dumą do tej
                            > pory podkreślałeś.

Wsciekam sie, jak ktos w stylu z poprzedniej epoki uzywa w stosunku do mnie
                            liczby mnogiej: Towarzysze i towarzyszki...
                            Taka liczba moze byc stosowana wtedy, gdy ktos sie zwraca do jakiegos
                            oficjalnego reprezentanta partii, a ja ciebie zapewniam, ze zadnym takim
                            reprezentantem nie jestem i zawsze mowie tylko w swoim imieniu.
                            • iza.bella.iza Re: Polsce i Narodowi trzeba służyć 16.10.04, 22:10
                              leszek.sopot napisał:

> Jakie pytania mi basia zadala?

Sorry, to nie była Basia. To był Stąd:
                              " Co Ty i Twoja partia rozumiecie pod pojęciami państwa prawa i społeczeństwa
                              obywatelskiego?"
                              Pomyłka wzięła się stąd (!), że ja zareagowałam na post, który Ty cytowałeś, a
                              potem cytowała Basia:)

> Wsciekam sie, jak ktos w stylu z poprzedniej epoki uzywa w stosunku do mnie
                              > liczby mnogiej: Towarzysze i towarzyszki...
                              > Taka liczba moze byc stosowana wtedy, gdy ktos sie zwraca do jakiegos
                              > oficjalnego reprezentanta partii, a ja ciebie zapewniam, ze zadnym takim
                              > reprezentantem nie jestem i zawsze mowie tylko w swoim imieniu.

I zupełnie niepotrzebnie się wściekasz. Spójrz jeszcze raz na to pytanie i
                              zobacz, że liczba mnoga wzięła się z budowy gramatycznej tego zdania - skoro są
                              w nim dwa podmioty, musi być liczba mnoga.
                    • Gość: stąd Re: Polsce i Narodowi trzeba służyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.04, 10:09
                      leszek.sopot napisał:

> Gość portalu: stąd napisał(a):
                      >
                      > > leszek.sopot napisał:
                      > >
                      > > > Pomysl na panstwo jest ciagle ten sam - spoleczenstwo obywatelskie,
                      >
                      > > > panstwo prawa, tolerancja...
                      > >
                      > > Rzeczywiście doskonały pomysł. Przynajmniej szczerze napisałeś "ciągle ten
                      > > sam".
                      > > To hasło nieustannie niesione jest na sztandarach od 15 lat.
                      > > Co ja mówię?! Od 60 lat!
                      >
                      > Czyzbys wiec uwazal je za niemodne? Coz, widocznie jestem straoswiecki.

Zaiste, dziwne wnioski wyciągasz. Czy coś, co jest nieustannie "niesione na
                      sztandarach" przez dziesiątki lat można uznać za staroświeckie?
                      Przecież wyraźnie napisałem, że hasło państwa prawa i społeczeństwa
                      obywatelskiego to doskonały pomysł. Pod warunkiem wszakże, że na samym haśle
                      się nie poprzestaje.
                      Pisząc o wieloletnim głoszeniu tego hasła chciałem zwrócić uwagę, że prócz jego
                      głoszenia praktycznie nic, albo prawie nic nie uczyniono dla jego
                      zmaterializowania. I dotyczy to wszystkich. Tych z prawa i tych z lewa.

> Zreszta mysle, ze te hasla sa o wiele starsze, ze sa wpisane w nasza narodowa
                      > hostorie od czasow co najmniej Mieszka I.

Jaki był cel Twojej wycieczku w wieki średnie?

> > I co dla nas, obywateli, z tego wynika? W jakim zakresie ów program został
                      > > zrealizowany? Proszę o konkrety?
                      >
                      > Z czego, co ma wynikac? Zapewne chodzi tobie o jakosc naszej demokracji, praw
                      > obywatelskich i tolerancji. Mysle, ze wiele zrobiono, ale panstwo i jego
                      > struktury sa tak kulawe, ze jest naprawde jeszcze duzo do zrobienia.

Odpowiedź "wiele zrobiono" i "jest (...) dużo do zrobienia" zupełnie mnie nie
                      satysfakcjonuje.
                      Poza tym sam sobie zaprzeczasz. Stwierdzenie, że "państwo i jego struktury są
                      tak kulawe..." dowodzi mojej tezy, że nic lub prawie nic nie uczyniono w celu
                      realizacji "sztandarowego" hasła.

Przez 60 lat spełniało ono, i nadal spełnia, jedynie funkcję podobną do tej,
                      jaką pełnią feromony w stosunku do owadów - zaciągnięcie "naiwnych" do urn
                      wyborczych. Po czym sztandary są zwijane i chowane do szafy. Do następnych
                      wyborów.

> > Jak każde przedsięwzięcie, aby mogło przekształcić się w sukces musi być
                      > > w pierwszej kolejności wypełnione treścią. Co Ty i Twoja partia rozumiecie
                      > > pod pojęciami państwa prawa i społeczeństwa obywatelskiego? I
                      najważniejsze:
                      > > w jaki sposób chcecie osiągnąć te szczytne cele? Czy macie np. gotowe
                      > > projekty ustaw, które są niezbędne do ich realizacji?
                      >
                      >
                      > NIE JESTEM LICZBA MNOGA I PROSZE DO MNIE W TEN SPOSOB NIE PISAC.

Zastosowana przez Ciebie WIELKA LITERA zapewne oznacza, że jest to dla Ciebie
                      sprawa kluczowa. Innymi słowy ważniejsza jest forma od treści. Czyż nie tak?

Uznałem, chyba słusznie(?), że identyfikujesz się z programem i działalnością
                      UW. Jeśli jednak błędnie odczytałem Twoje poglądy polityczne, to przepraszam.

> Jezeli MACIE jakies ptania do UW to prosze sobie znalezc jej adres i tam
                      > przeslac liste pytan. Zycze WAM wszystkiego najlepszego.

Twoja wypowiedź dość jednoznacznie sugeruje czytelnikowi, że dystansujesz się
                      od tego, co głosi UW. Jeśli tak jest rzeczywiście, to odpowiedz na moje pytania
                      wyłącznie w swoim własnym imieniu.

Te "MACIE" i "WAM" traktuję jako ciąg dalszy Twojej "wyższości formy nad
                      treścią".

> > Czy UW podjęła jakieś konkretne działania, zgodnie z założeniami
                      programowymi?
                      > > Na przykład w zakresie jawności w życiu publicznym. Przecież nic nie stoi
                      > > na przeszkodzie postępowanie takie, jakie powinno być immanentną cechą
                      > > społeczeństwa obywatelskiego. Wdrożenie takiego programu winno być punktem
                      > > honoru dla każdej partii politycznej. W celu wykazania woli i determinacji
                      > > głosiciel takiego programu winien go zastosować najpierw na swoim własnym
                      > > podwórku, czym w krótkim czasie zyskałby znaczące poparcie społeczne.
                      > >
                      > > A co w tym kierunku uczyniła Unia Wolności?
                      > > Ja wiem, że to pytanie w tym samym stopniu odnosi się wszystkich podmiotów
                      > > politycznych, ale ja rozmawiam z Tobą, a Ty jesteś (co najmniej)
                      sympatykiem UW.
                      > >
                      > > Dla ułatwienia odpowiedzi odsyłam do ustawy o dostępie do informacji
                      > > publicznej
                      > >
                      > > (Dz.U. 112/2001, poz.1198). Art. 8 ustawy nakłada m.in. na partie polityc
                      > zne
                      > > obowiązek utworzenia internetowych stron Biuletynu Informacji Publicznej.
                      >
                      > > Obowiązek ten formalnie wypełniają jedynie trzy partie:
                      > > www.bip.gov.pl/index.asp?fid=6936
                      > > Jescze jeden cytat z ustawy:
                      > > Art. 23. Kto, wbrew ciążącemu na nim obowiązkowi, nie udostępnia informacji
                      > > publicznej, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia
                      > > wolności do roku.
                      > >
                      > > Ciekaw jestem, kto został ukarany.

Dalej zabrakło Ci już myśli twórczej?
                      Czyżbyś nie miał nic do powiedzenia ad meritum?
                      A może jest to taka forma potwierdzenia słuszności mojej tezy?

Sprawiedliwość często kojarzy nam się z wagą.
                      Może warto by było posłużyć się nią przy ocenie ostatniego 15-lecia?

Pozostając przy poruszanym temacie:
                      - włóżmy na jedną szalę dokonania w budowie państwa prawa i społeczeństwa
                      obywatelskiego,
                      - a na drugą wszystko to, co jest zaprzeczeniem tej idei, a także zaniechania
                      obiecywanych działań.

Jak myślisz, jak zachowa się waga?

P.S.
                      Pozytywnie muszę odnotować sam fakt Twojej odpowiedzi. Wielu na tym forum
                      udaje, że nie czyta tego, co się do nich pisze.

P.S.2
                      Miło mi, że dwie panie "wzięły mnie w obronę". Przedstawiona przez Was
                      argumentacja jest tożsama z moją. Dlatego nie powtarzam jej tutaj, ograniczając
                      się do niniejszego dopiska.

• leszek.sopot Re: Polsce i Narodowi trzeba służyć 17.10.04, 13:46
                        Czyli uwaza pan, ze nie ma nic obrazliwego w uzywaniu liczby mnogiej w stosunku
                        do swego rozmowcy wtedy, gdy sam pan uzywa tej liczby, ale gdy ja sie nia
                        posluzylem to jest to dla pana dowod na to, ze "Te "MACIE" i "WAM" traktuję
                        jako ciąg dalszy Twojej "wyższości formy nad treścią"."

Gratuluje dobrego samopoczucia.
                        • Gość: stąd Dobra wola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 13:43
                          leszek.sopot napisał:

> Czyli uwaza pan,

Wcześniej była 2. osoba, a teraz forma "per pan". Jak mam to rozumieć? Czy jako
                          przejaw doskonalenia formy?

> ze nie ma nic obrazliwego w uzywaniu liczby mnogiej w stosunku
                          > do swego rozmowcy wtedy, gdy sam pan uzywa tej liczby,

A jakiej formy miałem użyć? Miałem nadzieję, że sprawa jest zamknięta po
                          wyjaśnieniach Izy.Belli.Izy(?).

> ale gdy ja sie nia
                          > posluzylem to jest to dla pana dowod na to, ze "Te "MACIE" i "WAM" traktuję
                          > jako ciąg dalszy Twojej "wyższości formy nad treścią"."

A nie jest? Przecież moja prośba była czytelna: zwróciłem się o zdefiniowanie
                          pojęć, tak jak je Ty (nie wiem, czy wolno mi jeszcze używać tego zwrotu) i Unia
                          Wolności rozumie(cie). Miałem prawo tak sformułować pytanie, gdyż wiem, że
                          jesteś silnie związany (przynajmniej ideowo) z UW.
                          Jeśli Twoje rozumienie tych pojęć jest tożsame z tym, co głosi UW, to podałbyś
                          jedną definicję. Gdyby były (nie daj Boże) różne, to podałbyś dwie lub odesłał
                          w sprawie drugiej do żródła (UW).
                          Brak jakiejkolwiek odpowiedzi merytorycznej jestem skłonny odczytywać jako brak
                          wypracowanych definicji państwa prawa i społeczeństwa obywatelskiego. Nawet
                          taka sytuacja nie przesądza jednak o braku możliwości dialogu. Wymiana poglądów
                          jest okazją do uporządkowania myśli. Ty jednak najwyraźniej tego nie chcesz.
                          Nie wiem, jakimi kierujesz się względami w tej grze uników. Zwłaszcza, że w
                          moim poście nie ma niczego, co by miało charakter ataku personalnego lub
                          skierowanego na formację, która jest Ci bliska.

Co jeszcze mam uczynić, aby skłonić (zachęcić) Cię do merytorycznej dyskusji?

Gdybyś był Rosjaninem, wywołany przez problem Ciebie w ogóle by się nie pojawił.

> Gratuluje dobrego samopoczucia.

Dziękuję. Żałuję, że Twoje nie najlepsze.
    • Gość: Uwol UW to partia centrolewicowa! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 21:28
      I niech prawoskrętne oszołomy się od nas odczepią i głosują na faszystów z pis
      albo złodzei z po.
    • Gość: Janek Nikt nie uszanuje tego kto sam siebie nie szanuje IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 14.10.04, 21:33
      Ciągłe chowanie głowy w piasek w sprawie reparacji wojennych nie ma sensu :
      obniża znaczenie Rzadu i Sejmu w społeczeństwie polskim,
      obniża znaczenie Polski w oczach Niemiec,
      obniża znaczenie Polski w oczach Rosji,
      obniża znaczenie Polski na arenie miedzynarodowej.

Polska i tak ten temat będzie musiała postawić w rozmowie z Niemcami.
      Polska te rozmowy może przegrać i być upokorzona, ale musi je postawić tak jak
      głosi uchwała Sejmu. Dalsze czakanie i zwodzenie ( kogo ? ) do niczego nie
      prowadzi i problemu nie rozwiązuje. Jeśli rząd Belki nie uzyska votum to
      głównie z tego powodu.
    • strajker Re: UW broni Cimoszewicza i Balickiego 14.10.04, 21:34
      Jutro pewnie będą jeszcze bronić Kwaśniewskiego, Kulczyka i Ałganowa!
      Mam nadzieję, że te odpady już nie wrócą do sejmu
      • Gość: odpad Re: UW broni Cimoszewicza i Balickiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 23:23
        zrób sobie herbatkę z melisy bo cie ponosi
      • Gość: GT o instynkcie IP: *.biaman.pl / 217.153.182.* 14.10.04, 23:53
        Słusznie. Najpierw Lepper przegoni odpady typu Balicki, a pomoże mu w tym
        dzielnie PO i PiS, a potem, kto wie? po doświadczeniach wspólnej walki
        frontowej może razem utworzą koalicję rządową i o odpadach z UW będziemy mogli
        szczęśliwie zapomnieć.
        • Gość: mimikra Re: o instynkcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 08:04
          i o odpadach z UW będziemy mogli
          > szczęśliwie zapomnieć.

lub pomarzyć...
    • Gość: jac A CO TO JEST UW?? IP: 213.17.204.* 15.10.04, 00:59
      A CO TO JEST UW??

Kanapa??
      Od poczatku była niestrawna, a odgrzewane kotlety są całkiem szkodliwe.
      Odpusćmy sobie UW
      • Gość: SLD-UPek Re: A CO TO JEST UW?? IP: *.czajen.pl / *.czajen.pl 16.10.04, 16:36
        To jedna z naszych frakcji, których ostatnio nam się namnożyło.
    • gnawacki Re: UW broni Cimoszewicza i Balickiego 15.10.04, 09:44
      Brawo dla UW!!!!!!!!!! Takiej opozycji nam potrzeba a nie zaślepionego Rokity,
      Kaczora i Giertycha, którzy nie patrzą na nic poza tym, kto jest autorem danego
      projektu i jak nie "swój" to trzeba kopać!!! taka postawa napędza UW
      zwolenników, ja już w wyborach do PE głosowałem na prof. Geremka (pierwszy raz
      w życiu nie na lewą stronę). Oby tak dalej a uwolnimy Polskę od zaścianka
      skrajnej, głupiej prawicy i nie mówię tu jako o prawicy całej tylko jej głupiej
      części. Nie jestem radykałem lewicy tylko rozsądnym obywatelem... Chrońcie
      Polskę przed Giertychem, Kaczorami i Rokitą... więcej Geremka, Olechowskiego,
      Saryusza-Wolskiego, Mazowieckiego, Frasyniuka... dodamy do tego to co lewa
      strona ma najlepszego (a ma, naprawdę) i nasz parlament odzyska sens!!!
      Pozdrawiam wszystkich, zarówno z lewa jak i z prawa ;-)
    • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: UW broni Cimoszewicza i Balickiego 15.10.04, 15:47
      to mnie akurat nie dziwi bo UW wywodzi się z tego samego PZPRowskiego pnia
      politycznego...poprzednik UW to KOR a KOR to przefarbowani staliniści
    • zen16 Będę na Was głosował jak upewnię się że w Sejmie 15.10.04, 19:41
      nie będziecie na słuzbie Zyty i Rokity. Oczekuję na deklaracje.
      • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: Będę na Was głosował jak upewnię się że w Se 16.10.04, 00:14
        ja napewno nie...
      • maksimum O POLSCE TRZEBA Z ROZWAGA-O SWIETEJ TROJCY TEZ 16.10.04, 00:16

> Obiecałam wszem i wobec, że będę omijać szerokim łukiem wszystkie Twoje posty.
        > Komórki nerwowe to towar cenny i deficytowy, więc po co go trwonić bez sensu.
        > Łamię na chwilę tę obietnicę, jak mniemam ku Twej wielkiej radości, mam
        > nadzieję, że po raz ostatni.
        >
        > > Przedziwna partia z tej Unii. Na początku to było takie jakby stowarzysze
        > nie w celu wsparcia Mazowieckiego. Po jego klęsce w wyborach prezydenckich
        > > przekształcili się w UD. Tak to było?
        >
        > Jasne, że tak, bo np. ROAD nigdy nie istniał, to tylko taka zmyła.
        >
        > Nie mieli żadnego pomysłu dla Polski
        > > poza tym, że należy wpspierać Mazowieckiego przeciwko Wałęsie
        >
        > Masz
        1000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000%
        > racji
        > Chciałam napisać więcej zer, ale mi się linijka skończyła:(
        > Jak zakładali KOR i włączali się w struktury "Solidarności" też nie mieli
        > żadego pomysłu na Polskę. Robili to po prostu z nudów. I jak wydawali w
        > podziemiu książki i artykuły o tym, jak wyobrażają sobie Polskę to też było to
        > tylko tak na niby, to taka wydumana figura literacka, wymyślona przez Alfreda
        > Jarry`ego. A jak zasiadali do Okrągłego Stołu to też nie mieli żadnych
        >pomysłów co robić, po prostu zawsze lubili sobie pogadać na koszt podatnika.

Cos tak jak nasze ulubienice forumowe,ktore moznaby zreszta nazwac swieta
        Trojca.
        Pamietam jak Kasia lubowala sie w tym ugrupowaniu.Palce lizac!

> Od zawsze
        > było wszystkim wiadomo, że pomysły na Polskę mają tylko Rokita i Kaczyńscy.
        > Rokita swój całościowy program budowy 44 Rzeczypospolitej napisał i
        opatentował
        > jak tylko nauczył się pisać, a że był dzieckiem genialnym, więc było to jak
        miał zaledwie sześć miesięcy. Plan ten był bardzo tajny, żeby go komuniści nie
        > ukradli i nie spapugowali, dlatego mało kto o tym słyszał. ale uwierz mi, że
        to prawda, na wszystko są kwity w IPN i Bronek Wildstein na pewno wkrótce to
        > opublikuje!
        >
        > a potem się okazało, że wśród nich jest lewica, prawica i centrum
        >
        > tak nagle się okazało, bo Kuroń przed '89 rokiem wogóle nie wiedział, że jest
        > człowiekiem lewicy,

Duzo ludzi po jego smierci tez sobie z tego nie zdaje sprawy.

> a Mazowiecki nigdy sobie wcześniej nie wyobrażał, że może
        > być chrześcijańskim demokratą.
        >
        > Długo udawali, że
        > > wszystko jest O`K ale to się musiało rozlecieć i się rozleciało, przy wyd
        > atnej pomocy ich tuby propagandowej.
        >
        > Oj udawali, udawali, bo to przecież bardzo wstydliwe gdy okazuje się, że w
        > partii mogą być różne frakcje (widzę, że dobrze sobie przyswoiłaś zasady
        > marksizmu-leninizmu), że może dojść do spotkania ludzi nieco innych poglądów,
        > różnego wieku, wyznania, wykształcenia, o różnych życiowych doświadczeniach i
        > nie muszą sobie oni od razu skakać do oczu. Dla Kaczyńskiego byłoby to
        > rzeczywiście zupełnie nie do pomyślenia.
        >
        > > Pamiętam jak sobie na początku myślałam
        >
        > A tu już mnie rozwaliłaś kompletnie:)))))))))))))))))))))))
        >
        > > Miałam nadzieję, pewnie jak większość, że Mazowiecki będzie (jak został
        > > premierem) budował całkiem nowe państwo
        >
        > A on świntuch jeden zaczął budować nowy Związek Radziecki
        >
        > >zaczęły mnie dochodzić głosy
        >
        > Ojej... Od dawna to trwa? Bo wiesz, ja też słyszę różne głosy, są bardzo
        > natarczywe i nie dają mi spokoju, szczególnie w nocy. Mogę Ci polecić dobrego
        > lekarza.
        >
        > >Całkiem jak za komuny
        >
        > Całkowicie. Bo jak gdzieś indziej słusznie zauważyłaś, Michnik i Kuroń po to
        > komunę obalali, żeby zrobić jej własną, autorską wersję.

I trzeba uczciwie przyznac,ze niezle im to wyszlo.

> >z wyjątkiem nowych, przyzwoitych twarzy.
        >
        > Masz na myśli tego półboga z łysiną i małymi czarnymi oczkami (za stylowymi
        > okularkami), który niczym Wallenrod przez 5 lat tkwił w UD, a potem UW żeby
        ją rozwalać od środka?
        >
        > I ta arogancka Niezabitowska
        > > z tymi fochami, że jak ktoś śmie krytykować najlepszy rząd pod słońcem!
        >
        > Rzeczywiście żałośna. Typowy dla UW totalny brak kultury. Nie to co PSL lub
        LPR , nie wspominając o PiSie.
        >
        > > Pozdrowionka:)
        >
        > Również pozdrawiam i milknę na wieki:)

Ja rowniez pozdrawiam i dam o sobie znac.
        • Gość: młody centrysta UW stawia na młodzież IP: *.czajen.pl / *.czajen.pl 16.10.04, 10:07
          Zwłasszcza wieczorową porą

www.mc.org.pl/kraj.php?m=2_6&pm=1
          • Gość: SLD-UPek Czy Unia Wolności wejdzie w skład PZPR? IP: *.czajen.pl / 212.244.182.* 16.10.04, 16:01
            Z wypowiedzi jej przywódcy wynika, że będzie mocnym ogniwem naszej przyszłej
            partii.
            www.trybuna.com.pl/n_show.php?code=2004101632
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka