• suender Re: Kałuża 23.11.18, 16:53
      Przecież to kret wpuszczony od opozycji do stajni Dobrej Zmiany.
      Ma podgryzać od środka, bo ma jeszcze dobre uzębienie nie takie jak ma Gowin.

Dzięki za uwagę!
    • nazimno Re: Kałuża 24.11.18, 20:17
      buuuuuuuuuhaaaaaaaahaaaaaaa, poziom...

silesion.pl/protest-w-zorach-oddaj-mandat-przepros-zory-zdjecia-24-11-2018
      • jureek Re: Kałuża 26.11.18, 13:15
        nazimno napisał:

> buuuuuuuuuhaaaaaaaahaaaaaaa, poziom...
        >
        > silesion.pl/protest-w-zorach-oddaj-mandat-przepros-zory-zdjecia-24-11-2018

Od kiedy to się taki delikatniutki zrobiłeś? Nazwali ciula po imieniu i tyle. Chyba nie popierasz jego zachowania?
        • eiran Re: Kałuża 26.11.18, 16:46
          Nie wiem, jak to jest z tymi górnośląskimi regionalizmami - według niektórych słowników słowo "ciul" oznacza to samo, co czterloliterowe słowo na ch, według innych to niedojda czy tez niedorajda. Chyba nie jest aż tak wulgarne jak ch.., bo Ślązakom 9w tym kobietom, jak posłanka Rosa) dość łatwo i bez rumieńców przychodzi go użyć.
          • jureek Re: Kałuża 26.11.18, 20:31
            eiran napisał:

> Nie wiem, jak to jest z tymi górnośląskimi regionalizmami - według niektórych s
            > łowników słowo "ciul" oznacza to samo, co czterloliterowe słowo na ch, według i
            > nnych to niedojda czy tez niedorajda. Chyba nie jest aż tak wulgarne jak ch..,
            > bo Ślązakom 9w tym kobietom, jak posłanka Rosa) dość łatwo i bez rumieńców prz
            > ychodzi go użyć.

Nie jestem lingwistą, mogę to tylko skomentować z punktu widzenia native speakera. To się rozwinęło z czasem. Jeszcze 40 lat temu przeważało to mniej wulgarne znaczenie, teraz jest to odpowiednik polskiego słowa na ch. Dlatego nie zabrzmiało ono dobrze w ustach posłanki Rosy.
            • eiran Re: Kałuża 26.11.18, 21:09
              Aż 40 to chyba nie?

www.youtube.com/watch?v=JoCnllwd308
            • ta Re: Kałuża 27.11.18, 00:05
              jureek napisał:
              > Nie jestem lingwistą, mogę to tylko skomentować z punktu widzenia native speake
              > ra. To się rozwinęło z czasem. Jeszcze 40 lat temu przeważało to mniej wulgarne
              > znaczenie, teraz jest to odpowiednik polskiego słowa na ch. Dlatego nie zabrzm
              > iało ono dobrze w ustach posłanki Rosy.

Nie. Wsród rdzennych Ślązaków chowanych w tradycji i posługujących się gwarą to słowo nadal nie jest wulgaryzmem, a określeniem kogoś, kto nie umie się odpowiednio zachować, jest niekoleżeński i generalnie nie w porządku. Taki Kałuża. To słowo nie ma obrazić, ale wyrazić dezaprobatę do brzydkiego zachowania w stosunku do innych ludzi.

Dla pełnokrwistego Ślązaka nie ma innego, bardziej adekwatnego określenia dla pana Kałuży, jak "ciul" i pan Kałuża, władający gwarą zapewne doskonale rozumie, dlaczego tak został nazwany. Słowo to jest używane swobodnie także przez kobiety, bo nie jest wulgaryzmem. Na Śląsku wiadomo, że jak kto ciul, to ciul i trzeba mu tę prawdę powiedzieć i tyle :)
    • met_ol Re: Kałuża 24.11.18, 22:28
      Ten "Akwen wodny bez znaczenia strategicznego" stał się po prostu ciulem.
      • lech1966 Re: Kałuża 24.11.18, 22:34
        Zrobił jak rasowy POwiec, czego od niego chcesz??? 99%lemingow na jego miejscu zrobiłaby tak samo.
        • met_ol Re: Kałuża 05.12.18, 08:38
          Ciul - to najgorsze określenie na Śląsku. Kadencja marszałka przeminie - ale CIUL pozostanie. Jak takowy pójdzie np. do karczmy - a co nie daj Boże piwnej - to NIKT mu ręki nie poda.
    • prawdawaszaboli Język miłości Koalicji Obywatelskiej... 25.11.18, 11:42
      Posłanka Rosa z .N wykrzykiwała podczas wystąpienia: - Kałuża, ty ciulu!
      Więcej: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,24207922,protest-przeciwko-radnemu-kaluzy-w-zorach-sprzedal-wszystkich.html#a=167&c=154&s=BoxNewsLink

Odrywanie od koryta jest bolesne... :)
      • prawdawaszaboli Re: Język miłości Koalicji Obywatelskiej... 25.11.18, 12:27
        I stalinowska mentalność...

"Rosa zapowiedziała, że "wszystkich tych ciuli" w przyszłości rozliczy.
        Więcej: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,24207922,protest-przeciwko-radnemu-kaluzy-w-zorach-sprzedal-wszystkich.html#a=167&c=154&s=BoxNewsLink
        • x2468 Re: Język miłości Koalicji Obywatelskiej... 26.11.18, 11:42
          Złodziej, ukradł 25000 głosów.
        • x2468 Re: Język miłości Koalicji Obywatelskiej... 26.11.18, 15:57
          Stalinowska mentalność kupujących głosy.
        • lech1966 Re: Język miłości Koalicji Obywatelskiej... 30.11.18, 21:53
          prawdawaszaboli napisał:

> I stalinowska mentalność...
          >
          > "Rosa zapowiedziała, że "wszystkich tych ciuli" w przyszłości rozliczy.
          > Więcej: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,24207922,protest-przeciwko-radnemu-kaluzy-w-zorach-sprzedal-wszystkich.html#a=167&c=154&s=BoxNewsLink

Jak będzie mieć taką możliwość. Miejmy nadzieje że przyszłość nie będzie dla niej łaskawa.
        • lech1966 Re: Język miłości Koalicji Obywatelskiej... 01.12.18, 00:01
          prawdawaszaboli napisał:

> I stalinowska mentalność...
          >
          > "Rosa zapowiedziała, że "wszystkich tych ciuli" w przyszłości rozliczy.
          > Więcej: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,24207922,protest-przeciwko-radnemu-kaluzy-w-zorach-sprzedal-wszystkich.html#a=167&c=154&s=BoxNewsLink

Jej szanse maleją wprost proporcjonalnie do wzrostu poparcia dla CDU/CSU.

wiadomosci.wp.pl/konserwatywna-alternatywa-dla-niemiec-przed-socjaldemokratami-nowy-sondaz-6292016388454529a
          Po wyborach w UE będzie rządzić Le Pen i AFD a Tusk stanie się nikim wobec nowych elit. Mam jedynie nadzieje że Le Pen nie wyciągnie z szafy gilotyny. Rewolucje francuskie bywają burzliwe..
          • jureek Re: Język miłości Koalicji Obywatelskiej... 03.12.18, 16:31
            lech1966 napisał:

> Po wyborach w UE będzie rządzić Le Pen i AFD

Kibicujesz AfD? I tym drugim pupilkom Putina z Francji?
            • lech1966 Re: Język miłości Koalicji Obywatelskiej... 03.12.18, 21:19
              jureek napisał:

> lech1966 napisał:
              >
              > > Po wyborach w UE będzie rządzić Le Pen i AFD
              >
              > Kibicujesz AfD? I tym drugim pupilkom Putina z Francji?

Kibicuje zdrowemu rozsądkowi i równym prawom dla wszystkich. Nie widzisz że polityka brukselska doszła do ściany? Brexit jest tego pierwszym wynikiem, natomiast to że znalazło się we władzach PE miejsce dla Tuska człowieka który nie potrafił rządzić Polską świadczy o całkowitym ( słowo nie nadaje się na publiczne forum) elit unijnych.
              • jureek Re: Język miłości Koalicji Obywatelskiej... 04.12.18, 09:40
                lech1966 napisał:

> jureek napisał:
                >
                > > lech1966 napisał:
                > >
                > > > Po wyborach w UE będzie rządzić Le Pen i AFD
                > >
                > > Kibicujesz AfD? I tym drugim pupilkom Putina z Francji?
                >
                > Kibicuje zdrowemu rozsądkowi i równym prawom dla wszystkich. Nie widzisz że pol
                > ityka brukselska doszła do ściany? Brexit jest tego pierwszym wynikiem, natomia
                > st to że znalazło się we władzach PE miejsce dla Tuska człowieka który nie potr
                > afił rządzić Polską świadczy o całkowitym ( słowo nie nadaje się na publiczne f
                > orum) elit unijnych.

Nie pytałem o Tuska, tylko o AfD i FN. A Ty jak zwykle niczym rasowy polityk (to nie jest komplement) wymigujesz się od odpowiedzi.
                • lech1966 Re: Język miłości Koalicji Obywatelskiej... 04.12.18, 20:54
                  jureek napisał:

> lech1966 napisał:
                  >
                  > > jureek napisał:
                  > >
                  > > > lech1966 napisał:
                  > > >
                  > > > > Po wyborach w UE będzie rządzić Le Pen i AFD
                  > > >
                  > > > Kibicujesz AfD? I tym drugim pupilkom Putina z Francji?
                  > >
                  > > Kibicuje zdrowemu rozsądkowi i równym prawom dla wszystkich. Nie widzisz
                  > że pol
                  > > ityka brukselska doszła do ściany? Brexit jest tego pierwszym wynikiem,
                  n
                  > atomia
                  > > st to że znalazło się we władzach PE miejsce dla Tuska człowieka który ni
                  > e potr
                  > > afił rządzić Polską świadczy o całkowitym ( słowo nie nadaje się na publi
                  > czne f
                  > > orum) elit unijnych.
                  >

> Nie pytałem o Tuska, tylko o AfD i FN. A Ty jak zwykle niczym rasowy polityk (t
                  > o nie jest komplement) wymigujesz się od odpowiedzi.

Odpowiedziałem na temat ( pogrubiony tekst), a że nie napisałem tego co ty chciałeś przeczytać to już inna sprawa. Każdy ma prawo do swojego zdania w kwestiach oceny.
                  • jureek Re: Język miłości Koalicji Obywatelskiej... 05.12.18, 09:37
                    lech1966 napisał:

> Odpowiedziałem na temat ( pogrubiony tekst), a że nie napisałem tego co ty chci
                    > ałeś przeczytać to już inna sprawa. Każdy ma prawo do swojego zdania w kwestiac
                    > h oceny.

Nie pytałem o kibicowanie zdrowemu rozsądkowi, lecz o kibicowanie takim partiom ja AfD czy FN.
                    Chciałem się dowiedzieć, jaki jest Twój stosunek do tych partii, ale się tego nie dowiedziałem, więc na pytanie nie odpowiedziałeś.
                    • sverir Re: Język miłości Koalicji Obywatelskiej... 05.12.18, 18:40
                      Odpowiedział Ci w sposób dorozumiany. Lechu nie ma problemów z krytykowaniem tego, co mu się nie podoba, nawet jeśli nie jest to na temat prowadzonej dyskusji. Można śmiało założyć, że skoro nie skrytykował AfD czy FN, to one co najmniej nie przeszkadzają Lechowi.
                      • jureek Re: Język miłości Koalicji Obywatelskiej... 05.12.18, 19:52
                        sverir napisał:

> Odpowiedział Ci w sposób dorozumiany.

Aha, czyli uważa, że antypolska AfD jest partią zdrowego rozsądku. Tak się domyślałem, ale wolałbym dla pewności usłyszeć to wprost.
                        • lech1966 Re: Język miłości Koalicji Obywatelskiej... 05.12.18, 20:48
                          Najlepiej by było aby CDU i SCU się opamiętało, podobnie z Marconem. Ja myślę że Francuzi poczuli już że nie są jednostkami, czy małą grupką niezadowolonych z leminżych rządów francuskich elit. W Niemczech jest spokojniej ale nie wiadomo na jak długo. Generalnie uważam że w polityce jeśli się popełni błąd to powinno się przeprosić i naprawić szkody a nie iść w zaparte i udawać że ma się nadal rację. Tak robi Merkel i tak "robił" Macron. Marcona już obywatele zmusili do korekty polityki, i to nie będzie koniec żądań bo buta władzy ( tak jak i u nas PO z Tuskiem na czele) większości obywateli wychodzi bokiem. Mało kto będzie tolerował sytuację gdzie przybysze nie wiadomo skąd mają większe prawa od rodowitych obywateli- a tak to dziś wygląda na zachodzie UE
                        • lech1966 Re: Język miłości Koalicji Obywatelskiej... 05.12.18, 20:59
                          jureek napisał:

> Aha, czyli uważa, że antypolska AfD jest partią zdrowego rozsądku. Tak się domy
                          > ślałem, ale wolałbym dla pewności usłyszeć to wprost.

Odpowiem ci wprost. Widzę ułomności PiS ( nie jestem ślepy) widziałem ułomności i patologię PO. Z dwojga złego ( bo jedno i drugie jest złem) wolę w obecnym momencie konserwatywny PiS niż liberalne PO -KO. Nie uważam aby Polska była tylko dla Polaków, jestem otwarty na emigrantów. Ale w moim kraju wszystkich jednakowo muszą dotyczyć przepisy prawa. Zaś jeśli chodzi o socjal,, to po pierwsze zabezpieczeni socjalnie powinni być obywatele tego kraju a dopiero po nich emigranci. Teraz mówi się że jesteśmy państwem socjalnym, bo dajemy biednym i tak samo bogatym- za to winna jest polityka UE. Socjal musiał być tak skonstruowany bo przepisy UE nie pozwalały na inny podział tej kwoty.
            • inocom Re: Język miłości Koalicji Obywatelskiej... 04.12.18, 00:14
              jureek napisał:

> lech1966 napisał:
              >
              > > Po wyborach w UE będzie rządzić Le Pen i AFD
              >
              > Kibicujesz AfD? I tym drugim pupilkom Putina z Francji?

To Schröder był z AfD? A nie przypadkiem z Sozialdemokratische Partei Deutschlands?
              • jureek Re: Język miłości Koalicji Obywatelskiej... 04.12.18, 09:37
                inocom napisał:

> > Kibicujesz AfD? I tym drugim pupilkom Putina z Francji?
                >
                > To Schröder był z AfD? A nie przypadkiem z Sozialdemokratische Partei Deutschla
                > nds?

Schröder (którego swoją drogą uważam za jednego z najgorszych kanclerzy) był z Francji?
                Pisząc o pupilkach Putina we Francji miałem na myśli nacjonalistów z Frontu Narodowego.
    • pisowskiidiota Re: Kałuża 30.11.18, 21:20
      Czy rozlane szambo tez jest kałużą?
    • prawdawaszaboli Arłukowicz 05.12.18, 09:06
      - kupiony przez PO. Tusk stworzył dla niego wirtualne ministerstwo...
    • prawdawaszaboli Już nie kałuża , ale jezioro... 05.12.18, 20:06
      przelało się z .N do PO... :))

ciul ciula ciulem POgania ! :))
    • inocom A teraz przeprosić Kałużę. 14.12.18, 08:53
      www.radiowroclaw.pl/articles/view/83206/Jacek-Protasiewicz-dolaczyl-do-kola-Nowoczesnej
      Wyborcy małego Hitlerka czyją się zagubieni.
      • jureek Wzruszyła mnie Twoja troska... 14.12.18, 14:23
        ... o wyborców Protasiewicza. Ilu z nich przepytałeś, że tak dobrze wiesz, że czują się zagubieni? Masz tych wyborców w rodzinie i wśród znajomych? Czy odpytywałeś obcych ludzi?
        • eiran Re: Wzruszyła mnie Twoja troska... 14.12.18, 14:37
          "doktorek" to poważny człowiek, nie plótłby takich rzeczy nie posiadając poważnie ugruntowanych podstaw.
        • inocom Wybory są tajne :) 16.12.18, 21:23
          jureek napisał:

> ... o wyborców Protasiewicza. Ilu z nich przepytałeś, że tak dobrze wiesz, że c
          > zują się zagubieni? Masz tych wyborców w rodzinie i wśród znajomych? Czy odpyty
          > wałeś obcych ludzi?

Rozumiem, że rozmawiałeś z każdym z wyborców Kałuży :)
          • jureek Re: Wybory są tajne :) 17.12.18, 11:53
            inocom napisał:

> Rozumiem, że rozmawiałeś z każdym z wyborców Kałuży :)

Źle rozumiesz. Z każdym nie rozmawiałem, ale widziałem co najmniej kilkuset z nich, którzy głośno wyrażali, co myślą o jego postępku.
            Na Twoje pytanie odpowiedziałem, a teraz czekam na odpowiedź na moje pytania. Mam powtórzyć?
            • inocom Re: Wybory są tajne :) 17.12.18, 14:52
              jureek napisał:

> inocom napisał:
              >
              > > Rozumiem, że rozmawiałeś z każdym z wyborców Kałuży :)
              >
              > Źle rozumiesz. Z każdym nie rozmawiałem, ale widziałem co najmniej kilkuset z n
              > ich, którzy głośno wyrażali, co myślą o jego postępku.
              > Na Twoje pytanie odpowiedziałem, a teraz czekam na odpowiedź na moje pytania. M
              > am powtórzyć?

Uważasz, że wyborcą Protasiewicza można rozmawiać i go odpytać?
              To specyficzny gatunek homo ledwo sapiens.
              • jureek Re: Wybory są tajne :) 17.12.18, 15:28
                inocom napisał:

> Uważasz, że wyborcą Protasiewicza można rozmawiać i go odpytać?

Nie wiem, jak to jest z wyborcami Protasiewicza, bo chyba takich nie znam (a przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo), wiem natomiast, że doczekać się od Ciebie odpowiedzi wprost na jakieś pytanie graniczy z cudem.
              • sverir Re: Wybory są tajne :) 17.12.18, 16:01
                " Uważasz, że wyborcą Protasiewicza można rozmawiać i go odpytać?"

Znasz jakiegoś?
                • eiran Re: Wybory są tajne :) 17.12.18, 17:23
                  A jak się rozmawia wyborcą? Rozumiem, że można oddychać, a nawet od biedy (i nieco żargonowo) śpiewać przeponą, ale "rozmawiać wyborcą" to chyba dość hermetyczny środowiskowo greps.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka