Dodaj do ulubionych

Wielki wygrany konfliktu politycznego?

26.11.18, 10:34
Była to jedna z wielu telewizji ogólnopolskich, komercyjna, więc przeładowana reklamami.
Dziś ikona walki z pisim praniem mózgu.
Obciachowa TVP , niczym w stanie wojennym symbolizuje kłamliwą, ale przede wszystkim nieudolną i kierowaną do nizin społecznych propagandę.
Wtedy alternatywę stanowił Głos Ameryki, bo Wolną Europę zagłuszali bezlitośnie.

TVN wylansował sie na kultową (obrzydliwe określenie) tv liberałów i antypisu.
TVN24 szczególnie i analogia do dudniącego po blokowiskach Voice of America, jest niewyjęta.

Ciekawe, jak przekłada sie na dochody stacji?
Obserwuj wątek
    • erte2 Re: Wielki wygrany konfliktu politycznego? 26.11.18, 12:30
      "Życie nie znosi próżni" truizm taki, ale jakże prawdziwy.
      Za komuny źródłem w miarę rzetelnej informacji była "Wolna Europa", "Głos Ameryki" ew. BBC po polsku (co prawda istniało jeszcze "Radio Tirana", ale to był bardziej kabaret niż cokolwiek innego). Było to antidotum na powszechne kłamstwo i propagandę wylewające się ze wszystkich przekaziorów, z gazet, przemówień i innych sposobów indoktrynacji. A im głośniej pracowały zagłuszarki - tym skrupulatniej szukało się tych stacji na skali (znakomite pod tym względem była diorowska "Julia" - znakomity przenośny odbiornik stereofoniczny (!) z dwoma zakresami UKF i rozbudowaną skalą fal krótkich z możliwością bardzo precyzyjnego dostrajania. To tak na marginesie).
      Dziś tę rolę spełnia TVN (w coraz mniejszym stopniu Polsat który staje się coraz bardziej serwilistyczny) których jeszcze pisie nie ważą się zagłuszać.
      • aga-kosa Re: Wielki wygrany konfliktu politycznego? 26.11.18, 13:34
        Może mi ktoś przypomnieć co powiedział poseł Stanisław Piotrowicz o przekazywaniu wiadomości w TVP ? aga
      • erte2 Re: Wielki wygrany konfliktu politycznego? 27.11.18, 00:54
        Poprawka: "Julia" to nie była "Diora" tylko "Unitra".
        • buldog2 Re: Wielki wygrany konfliktu politycznego? 27.11.18, 01:36
          Tak, Julia była bardzo dobra. Wyraźnie gorsza, niż Grundig Satellit, ale różnica wcale nie była ogromna, deklasująca.
    • klodawa1952 Re: Wielki wygrany konfliktu politycznego? 26.11.18, 14:08
      borrka napisał:

> Była to jedna z wielu telewizji ogólnopolskich, komercyjna, więc przeładowana r
      > eklamami.
      > Dziś ikona walki z pisim praniem mózgu.

> Ciekawe, jak przekłada sie na dochody stacji?
      No więc reklamodawcy, tu się pewnie zdziwisz , TVN jako antypisowi mniej zleceją.
      • klodawa1952 borrka 26.11.18, 15:19

> > Ciekawe, jak przekłada sie na dochody stacji?
        No więc reklamodawcy, tu się pewnie zdziwisz , TVN jako antypisowi mniej zlecają.

Ciekawe czy odgadniesz dlaczego ?
        • borrka Target 500+ :):):) 26.11.18, 16:17

• klodawa1952 Re: Target 500+ :):):) 26.11.18, 17:19
            Nie dałeś rady.
    • klodawa1952 Wystarczy porównać przychody z reklam TVN 26.11.18, 18:00
      borrka napisał:
      > Ciekawe, jak przekłada sie na dochody stacji?
      Łatwo obliczyć o co jest bitwa. Wystarczy porównać przychody TVN za rządów PO/PSL z przychodami obecnie. Walka jest o olbrzymie pieniądze.
    • erte2 Re: Wielki wygrany konfliktu politycznego? 27.11.18, 01:07
      borrka napisał:
      TVN wylansował sie na kultową (obrzydliwe określenie) tv liberałów...

Przymiotnik "kultowy" sam w sobie nie jest obrzydliwy; problem jest w tym że jest potwornie nadużywany. Każde, za przeproszeniem, gó.wno - piosneczka, gacie, podpaska ze skrzydełkami czy pepegi są "kultowe".
      Podobnie jest z innymi słowami, np. taki ch.ujwiecotnik "mega" wpieprzany wszędzie , z sensem czy bez sensu. Albo "jestem w szoku" (bo widziałem np. srającego na puszcz kotka). Namnożyło się też od cholery różnych "gwiazd" których wylęgarniami są miliony seriali telewizyjnych (a co jeden to głupszy).
      • borrka Kojarzy mi sie jako kalka z niemieckiego 27.11.18, 01:25
        W którym też stanowił kalkę.
        "Kultig" było w Rajchu wszedzie na początku lat 90-tych.
        I reklamy proszków do prania (?) przywlekły zwrot do Polski.
        I został.
    • buldog2 Re: Wielki wygrany konfliktu politycznego? 27.11.18, 01:37
      Powiedziałbym, że na wyższym poziomie była BBC. Głos Ameryki to stacja bardzo prościutka.
      • borrka Było dobrze słychać na Zoliborzu 27.11.18, 09:56
        VoA nie był zagłuszany, a BBC to nawet nie wiem.
        Abstrahując od oceny merytorycznej, zostało mi takie skojarzenie:
        ciemno, zimno, godzina policyjna, a na osiedlu echo niesie Yankie Doodle:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka