Dodaj do ulubionych

"Agent pięciorzędny", czyli kolejna przygoda...

13.02.19, 14:07
... syna polonistki z językiem polskim.

Dla odmiany sięgnijmy dzisiaj do teczek PWN, a nie IPN, a konkretnie do supertajnych zasobów Poradni Językowej.

Dzień dobry,
Czy można powiedzieć pięciorzędny (analogicznie do pierwszorzędny, drugorzędny, trzeciorzędny, czwartorzędny)?
Pozdrawiam serdecznie,
MB

Jeżeli już, to piątorzędny, gdyż wymienione przez Panią formy są oparte na liczebnikach porządkowych, a nie na głównych. Słowo piątorzędny nie figuruje jednak w słownikach i nic dziwnego – nikt go przecież nie używa! Coś, co jest tak marne lub mało ważne, że gorsze nawet od rzeczy czwartorzędnych, można określić jako poślednie (co zgodnie z etymologią znaczy po prostu 'ostatnie').

Mirosław Bańko

sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/piatorzedny;1839.html
Obserwuj wątek
    • witek.bis Re: "Agent pięciorzędny", czyli kolejna przygoda. 13.02.19, 14:15
      A ja mam taki chytry pomysł, dzięki któremu można pozornie przesunąć Kujdą o dwa rzędy do przodu, a jednocześnie odsunąć do tak daleko do tyłu, że żadne ludzkie oko go nie dojrzy. Wystarczy nazwać go "agentem trzeciorzędowym".
      • snajper55 Re: "Agent pięciorzędny", czyli kolejna p 13.02.19, 14:59
        witek.bis napisał:

> A ja mam taki chytry pomysł, dzięki któremu można pozornie przesunąć Kujdą o dw
        > a rzędy do przodu, a jednocześnie odsunąć do tak daleko do tyłu, że żadne ludzk
        > ie oko go nie dojrzy. Wystarczy nazwać go "agentem trzeciorzędowym".

Czyli z trzeciorzędu? Stary ci on, oj stary...

S.
        • nazimno Re: "Agent pięciorzędny", czyli kolejna p 14.02.19, 08:18
          Konceptu ci juz brakue, snajper...
    • klodawa1952 ten gest premiera RP ci się POdobał 13.02.19, 14:41
      wiadomosci.wp.pl/dlaczego-tusk-pocalowal-merkel-w-reke-6036150100558977a
      • x2468 Re: ten gest premiera RP ci się POdobał 13.02.19, 15:03
        Cz wyjaśnili dlaczego oszust Kaczyński pocałował w rękę Radka Sikorskiego?
        • ukos Re: ten gest premiera RP ci się POdobał 13.02.19, 15:06
          x2468 napisał:

> Cz wyjaśnili dlaczego oszust Kaczyński pocałował w rękę Radka Sikorskiego?

Musiał coś kombinować.
        • klodawa1952 Re: ten gest premiera RP ci się POdobał 13.02.19, 16:33
          x2468 napisał:

> Cz wyjaśnili dlaczego oszust Kaczyński pocałował w rękę Radka Sikorskiego?
          Nie wiem ale było to arcyzabawne :)
      • eiran czy jest na sali lekarz? (n/t) 13.02.19, 15:09

• religijnych.uczuc.obraza Re: ten gest premiera RP ci się POdobał 13.02.19, 15:23
        Losowo dobrany link.
        • eiran Re: ten gest premiera RP ci się POdobał 13.02.19, 15:28
          Raczej nie. ludzikow znalazł link o Tusku, chciał o tym założyć wątek, nie udało mu się, więc wkleił do aktualnie czytanego wątku, żeby zdążyć przed pójściem na siku. A już go mocno cisnęło.
    • eiran wszyscy współczują prezesowi.... 13.02.19, 15:17
      ..... że tak go niemalże najbliższy przyjaciel wyprowadził w pole i tam zostawił, a ja najbardziej współczuję jego żonie, pani Małgorzacie. Jej też na pewno nie powiedział, a jeśli jednak powiedział, to trzeba ją chyba będzie odwołać z funkcji prezes Srebrnej. Z drugiej strony, może w ten sposób pełnomocnictwo dla Birgfellnera straci ważność i to z datą wsteczną?
    • cronny Re: "Agent pięciorzędny", czyli kolejna przygoda. 13.02.19, 22:05
      A, swoją drogą (pomijając ortografię) - jeśli Kujda to "Agent pięciorzędny", to kogo w PiSie p. Wilgotny Kapiszon uważa za agentów pierwszorzędnych, drugorzędnych, trzeciorzędnych i czwartorzędnych?

• iza.bella.iza Re: "Agent pięciorzędny", czyli kolejna przygoda. 14.02.19, 02:45
        Pierwszorzędny - Bolek
        Drugorzędny - Albina
        Trzeciorzędny - Kaczmarek
        Czwartorzędny - ja, ty, on....

a dalej kujda wie :-)
      • porannakawa10 Re: "Agent pięciorzędny", czyli kolejna przygoda. 14.02.19, 05:16
        cronny napisał:

> A, swoją drogą (pomijając ortografię) - jeśli Kujda to "Agent pięciorzędny", to
        > kogo w PiSie p. Wilgotny Kapiszon uważa za agentów pierwszorzędnych, drugorzęd
        > nych, trzeciorzędnych i czwartorzędnych?
        A skąd on wie, że to agent pięciorzędny gdy nic o tym agencie nie wiedział?
        Hłe, hłe?

• taniarada Próżne pisanie 14.02.19, 04:12
      Radosław Sikorski pyta ironiczno-złośliwie swoich fanów na Twitterze, „czy chcieliby robić interesy z kimś, kto jest #Uczciwy jak Kaczyński”, wynik jest jednoznaczny: 51 procent by chciało.Amen.
      • nazimno Re: Próżne pisanie 14.02.19, 08:21
        ..."a gdybym byl mlotkowym"...
        to bardzo podobne teksty
        • cronny Re: Próżne pisanie 14.02.19, 21:56
          Mnie się bardziej kojarzy piosenka o bezlitosnym Portugalczyku Osculati
          co to wykorzystał naiwne dziewczę ze szczętem:

"A kiedy wschód zaczął ciut złocić kwiaty
          Powiedział twardo że: nie zaplati"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka