Dodaj do ulubionych

Dwa światy

16.06.19, 14:27
Klaudia Jachira i Filip Konopczyński byli gośćmi "Świat się chwieje" w TOK FM.

Ich poglądy różniły się od samych podstaw poglądów moralnych i gospodarczych.
Klaudia Jachira powiedziała, że pieniądze i pomyślność należą się za pracę, a na to, by stała się ona powszechna bardziej i w sposób sprawiedliwy, trzeba by praca była mniej opodatkowana, a świadczenia społeczne otrzymywali ci, których postawa zasługuje na uznanie - pracowici, odpowiedzialni, nie nastawieni na życie kosztem innych.

Zdaniem Filipa Konopczyńskiego sprawiedliwość polega na czym innym. Na tym, żeby ludzie pracowali na innych, niezależnie od tego, czy tamci cokolwiek robią, czy nie. Inaczej sukces będzie udziałem stosunkowo nielicznej mniejszości, a reszta będzie za nimi.

Potrzebny program: Co ty zarobisz, to jest i moje. Ale pracuj więcej, żebym też odniósł sukces.
Obserwuj wątek
    • ktos_z_kosmosu Re: Dwa światy 16.06.19, 15:24
      TOK FM, czyli nieświadoma tego trampolina PiSu do władzy.
      Przestałem ich słuchać.
      Porządni dziennikarze powinni przeprosić piewcę komuny i skierować go do stacji, która aprobuje takie wizje Polski.
      Trzeba się uczyć od PiSu. Tu już nie ma miejsca na zabawy w poprawności polityczne, a i śmiem wątpić w szczerość tej ich niby poprawności.
      Słuchałem u nich wywiadu z ciekawym facetem na ciekawy temat. Gość wiele mądrego miał do powiedzenia, ale nie powiedział, bo młoda piszcząca i jąkająca się redaktor więcej gadała (głupoty) od niego z permanentnym przerywaniem mu w najciekawszych momentach. Wyglądało mi to na celowe utrudnianie rozmówcy wyrażenia swoich myśli i wiedzy.
      To nie był u nich odosobniony przypadek.
      Może się mylę, ale wygląda mi na to, że ta stacja od lat jest w permanentnej opozycji do wszystkich, wszystkiego, a nawet do zdrowego rozsądku i choćby podstaw przyzwoitości.
      Ot, tacy wolni strzelcy walący bezmyślnie do wszystkiego co się rusza.
      • borrka I tak nie prześcignie Mrs Pochanke 16.06.19, 15:36
        Ta przerwałaby by Einsteinowi wypowiedź na temat teorii względności!

A TOK FM ma ograniczony zasięg - januszariat nie słucha, sóweren nie rozumie, a reszta sama z siebie nie cierpi PiS :)
        • j-k otusz to - TOK FM - to taka GW na fonii 16.06.19, 16:48
          borrka napisał:
          > A TOK FM ma ograniczony zasięg - januszariat nie słucha, sóweren nie rozumie, a reszta sama z siebie nie cierpi PiS :)

otusz to - TOK FM - to taka GW na fonii...
          • buldog2 Re: otusz to - TOK FM - to taka GW na fonii 16.06.19, 16:53
            TOK FM to blisko GW, ale niezupełnie GW.
            • j-k Re: otusz to - TOK FM - to taka GW na fonii 16.06.19, 17:02
              buldog2 napisał:
              > TOK FM to blisko GW, ale niezupełnie GW.

To sie nazywa: "jednosc w roznorodnosci"...

- ale nienawisc do PiSich - jak rowniez poczucie bezsilnosci - bardzo ich spaja...:)
        • ktos_z_kosmosu Re: I tak nie prześcignie Mrs Pochanke 16.06.19, 20:22
          borrka napisał:

> Ta przerwałaby by Einsteinowi wypowiedź na temat teorii względności!

Sądzę, że piszcząca, wymawiająca co chwila yyyy, cwaniara z TOK FM pobiła Pochanke.
          Facet opowiada o sympozjum debatujące na ciekawy temat. Mądrze opowiada, pełny intelekt i już już ma powiedzieć o tym co uczestnicy sympozjum uradzili, a ta - a yyyyy, czy może nam pan yyyy, wymienić członków tego sympozjum yyyy i czy to yyyy sympozjum yyyy ....... yyyy....... yyyy ..... itd. Oczywiście baba faceta wybiła z tematu i nie dowiedziałem się cóż tamto gremium, uradziło i do jakich wniosków doszło.

> A TOK FM ma ograniczony zasięg - januszariat nie słucha, sóweren nie rozumie, a
          > reszta sama z siebie nie cierpi PiS :)

Tym bardziej powinni skoczyć po rozum do głowy i zadbać o konkretnego słuchacza, zamiast go zniechęcać. Mądra linia się liczy, a nie nieustanne wypiskiwanie bez ładu i składu - PoroszeEeEenko, PoroszeEeEenko i w ogóle godzinami grzebanie w tematach, które nas Polaków interesują tak jak zeszłoroczny śnieg.
      • buldog2 Re: Dwa światy 16.06.19, 15:59
        No, zadaje ona mnóstwo pytań, często zdarza się uśmiechnąć, ale tak głupia to ona nie jest.
      • no-popis Re: Dwa światy 16.06.19, 16:40
        ktos_z_kosmosu napisał:

> TOK FM, czyli nieświadoma tego trampolina PiSu do władzy.
        > Przestałem ich słuchać.
        Mają wielki udział w niskich notowaniach sondażowych PO i bez wątpienia "są trampoliną dla piS".
    • no-popis Re: Dwa światy 16.06.19, 16:45
      buldog2 napisał:

> Klaudia Jachira i Filip Konopczyński byli gośćmi "Świat się chwieje" w TOK FM.
      >
      > Ich poglądy różniły się od samych podstaw poglądów moralnych i gospodarczych.
      > Klaudia Jachira powiedziała, że pieniądze i pomyślność należą się za pracę, a n
      > a to, by stała się ona powszechna bardziej i w sposób sprawiedliwy, trzeba by p
      > raca była mniej opodatkowana, a świadczenia społeczne otrzymywali ci, których p
      > ostawa zasługuje na uznanie - pracowici, odpowiedzialni, nie nastawieni na życi
      > e kosztem innych.
      >
      > Zdaniem Filipa Konopczyńskiego sprawiedliwość polega na czym innym. Na tym, żeb
      > y ludzie pracowali na innych, niezależnie od tego, czy tamci cokolwiek robią, c
      > zy nie. Inaczej sukces będzie udziałem stosunkowo nielicznej mniejszości, a res
      > zta będzie za nimi.
      >
      > Potrzebny program: Co ty zarobisz, to jest i moje. Ale pracuj więcej, żebym też
      > odniósł sukces.
      Gdyby tak jeszcze ty i POdobni tobie Enetelktualiści z PO zrozumieli co Jacghira w prosty spossób wyłożyła , że PO nie ma programu, że Schetyna jest kiepskim przywódcą to Schetyna już jutro rano powinien odejść ze swoją ekipą Neumann itp, innymi Ograniczonymi Intelektualnie POlitykami takimi jak ty....to może do pażdziernika udałoby się obronić Polskę przed większością konstytucyjną PiS a tam tacy durnie doprowadzą do tego.
      • buldog2 Re: Dwa światy 16.06.19, 16:51
        Ja, ja nie byłem i nie jestem członkiem żadnej partii, rządy PO krytykowałem już w 2008/2009 (jak życie pokazało, słusznie), w 2012 napisałem "listę grzechów i zaniechań", o braku programu PO mówimy tu od kilku lat, a o programowym braku programu PO (ze wszystkimi tego, dobrymi i złymi, konsekwencjami) pisałem w drugiej części artykuliku "Gnoza z Klewek", na początku 2008.

Ale i tak PIS lepszy, prawda? Zapomniałeś naPISać, przypominam.
        • buldog2 Re: Dwa światy 16.06.19, 17:13
          A ja zapomniałem na początku napisać: kłamiesz.
          Kłamiesz, jak zawsze.
        • no-popis Re: Dwa światy 16.06.19, 17:21
          buldog2 napisał:

> Ja, ja nie byłem i nie jestem członkiem żadnej partii, rządy PO krytykowałem ju
          > ż w 2008/2009 (jak życie pokazało, słusznie),
          Zalinkuj, zacytuj , od dawna proszę :)
          Ty podobnie krytykowałeś PO jak Kwaśniewski PZPR :) a kilkanaście dni temu stanął na tle hasła "Wolność - kocham i rozumiem" ....właśnie dlatego brał , podpisywał, pożyczkę moskiewską:)
          • buldog2 Re: Dwa światy 16.06.19, 17:30
            Nie będę się przed tobą ludzikow, tłumaczył, możesz zapytać Haena.
            Wcześniej kłamałeś, że "lista" z 2012, to moje kłamstwo, bo odnośnik nie działa, ale znalazłem kopię też z 2012. "Gnozę z Klewek" też czytało więcej, niż przypuszczasz, i za nią pożegnałem się z portalikiem, dla którego tłumaczyłem.
            • no-popis Re: Dwa światy 16.06.19, 18:04
              buldog2 napisał:

> Nie będę się przed tobą ludzikow, tłumaczył, możesz zapytać Haena.
              > Wcześniej kłamałeś, że "lista" z 2012, to moje kłamstwo, bo odnośnik nie działa
              > , ale znalazłem kopię też z 2012. "Gnozę z Klewek" też czytało więcej, niż przy
              > puszczasz, i za nią pożegnałem się z portalikiem, dla którego tłumaczyłem.
              Jesteś więć represjonowany bardziej niż Kaczyński w 1981 roku :) tak bardzo, że nawet z netu, co prawie niemożliwe, wszystkie twoje wpisy powycinali :))))))))
    • taniarada Re: Dwa światy 16.06.19, 18:00
      Gazeta Wyborcza i reszta Polski. Te gminne i powiatowe imperia wyborców Platformy Obywatelskiej zostały zbudowane na wyzysku ludzi, okradzionych z pracy i z nadziei. I to właśnie im – beneficjentom oligarchicznej Polski - wypoczywający w mazurskiej, czy podwarszawskiej gminie funkcjonariusz Platformy Obywatelskiej będzie mógł spokojnie powiedzieć w czasie wakacji:

„Nie wierzcie towarzysze w żadne bajki, że utrzymamy 500+ i skrócony wiek emerytalny! Bo kto w waszej pieczarkarni, hurtowni czy na stacji paliw będzie pracować za 4 zł na godzinę, gdy teraz otrzymuje 500 zł na każde dziecko? Odbierzemy 500+ i zagonimy kobiety z każdej gminy i powiatu do roboty! I to aż do śmierci, bo znów zwiększymy wiek emerytalny!

Dzięki naszemu, tajnemu programowi znów znajdą się pieniądze na przywileje emerytalne dla naszych drogich seniorów z WSI, MO, ZOMO i SB – odebrane przez reżim pisowski! Nie będzie też kontroli na granicach, dzięki czemu rozkwitnie zrujnowana przez PIS prywatna przedsiębiorczość - w obrocie paliwami, telefonami komórkowymi, wódką i papierosami!

Głosujcie na nas, gdyż tylko Platforma Obywatelska jest jedynym gwarantem, że znów wróci to, co już było!”
      Amen .

Źródło: niepoprawni.pl/blog/kapitan-nemo/iza-jedzie-w-polske-skonsultowac-program-platformy-obywatelskiej
      • buldog2 Re: Dwa światy 16.06.19, 18:22
        Skarbie,

Na razie tako rzecze PIS:
        Towarzysze, nie musicie w ogóle pracować, ani za 4, ani za 40 zł na godzinę, wystarczy że na nas zagłosujecie. A jak się do nas zaPISzecie, będziecie mogli kraść jeszcze więcej, pamiętacie przecież, że w latach 2005-2007 żadnej mafii nie złapaliśmy, i teraz też nie złapiemy.

"Głosujcie na nas, gdyż tylko PIS jest jedynym gwarantem, że dostaniecie to, na co nie zapracowaliście!”
        • no-popis Re: Dwa światy 16.06.19, 18:27
          buldog2 napisał:

> Skarbie,
          >
          > Na razie tako rzecze PIS:
          > Towarzysze, nie musicie w ogóle pracować, ani za 4, ani za 40 zł na godzinę, wy
          > starczy że na nas zagłosujecie. A jak się do nas zaPISzecie, będziecie mogli kr
          > aść jeszcze więcej, pamiętacie przecież, że w latach 2005-2007 żadnej mafii nie
          > złapaliśmy, i teraz też nie złapiemy.
          Racja ! Państwo dostarczy ci energię elektryczną i nie martw się bo będzie zawsze tania a kryzysy będą jak za PRL co 10 lat.
          Tylko wtedy alternatywą była wolność a teraz alternatywą jest druga wioska POPiSu, która cokolwiek nie powie to i tak nikt nie wierzy, że słowa dotrzyma. Ja tym zakłamanym tuskom pamiętam, jako przedsiębiorca, 3 x 15 w podatkach, odpolitycznie mediów publicznych i likwidację abonamentu rtiv i kilka innych a Tuskowi osobiście nie podpisanie , wbrew obietnicy, Karty Praw Podstawowych.
          • m.c.hrabia Re: Dwa światy 16.06.19, 18:44
            BINGOOOOOOOOO!
            • no-popis Re: Dwa światy 16.06.19, 19:30
              m.c.hrabia napisał:

> BINGOOOOOOOOO!
              To oczywiste !
        • j-k Przepychanki i polajanki obu frakcji POPiSu na... 16.06.19, 18:32
          na tym foro...

a wiec do obu moich poprzednikow:

obrzucacie sie blotem - zamiast spokojnie pomyslec i ustalic, ze zarowno Program 500+

jak i przedluzenie wieku emerytalnego sa /beda konieczne..

500+ dla wspomozenia rodzin "dzieciatych" i dania im poczucia stabilizacji

a przedluzenie wieku emerytalnego, ze wzgledu na kurczace sie zasoby rynku pracy i zbyt duza liczbe rencistow - z ktora zaden budzet sobie nie poradzi...

J.K.
          ekonomista.
          • buldog2 Tak. To prawda. 16.06.19, 19:09
            +500 będzie konieczne, żeby elektorat PIS mógł bez pracy żyć ze złodziejstwa zinstytucjonalizowanego, a nie z prostytucji czy rozboju.
            Podniesienie wieku emerytalnego konieczne, bo kto inny musi na ten elektorat pracować. Dłużej, żeby elektorat nie musiał pracować wcale.
            • j-k Tak. To prawda. odwieczna i historyczna. 16.06.19, 19:14
              ano tak.

Jedni rodza dzieci a - inni na na nie i na nich pracuja.

tak bylo, jest i bedzie.
              • buldog2 Re: Tak. To prawda. odwieczna i historyczna. 16.06.19, 19:56
                No zobaczymy, jak długo jeszcze. Może jednak nie zawsze.
                • j-k slowo "zawsze" tez jest wzgledne. 16.06.19, 20:55
                  buldog2 napisał:
                  > No zobaczymy, jak długo jeszcze. Może jednak nie zawsze.

slowo "zawsze" tez jest wzgledne.

no wiec tak dlugo, jak dlugo ludzkosc bedzie miala wole istnienia.
            • no-popis Re: Tak. To prawda. 16.06.19, 19:21
              buldog2 napisał:

> +500 będzie konieczne, żeby elektorat PIS mógł bez pracy żyć ze złodziejstwa zi
              > nstytucjonalizowanego, a nie z prostytucji czy rozboju.
              > Podniesienie wieku emerytalnego konieczne, bo kto inny musi na ten elektorat pr
              > acować. Dłużej, żeby elektorat nie musiał pracować wcale.
              I dlatego w więzieniach 70 procent głosów zbiera platforma ?
              • j-k nie oszukujmy sie... PO ma w kiciu przewage 16.06.19, 19:32
                - bo jest za lagodniejszym rezimem wieziennym i daje wiecej przepustek....

a jak masz stale zrodlo utrzymania - to juz nie chleb cie obchodzi - tylko wolnosc i swoboda :)
        • x2468 Re: Dwa światy 16.06.19, 18:32
          Raczej; to co ukradniecie bedzie wasze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka