Dodaj do ulubionych

Wyciągnięto wnioski ze sprawy Birgfellnera?

08.08.19, 06:08
Zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa przez Kuchcińskiego złożyła "osoba fizyczna", a nie żaden polityk. Mam nadzieję, że osoba ta jest również bezrobotna, bo przecież musi się liczyć z wielomiesięcznymi przesłuchaniami, a nie jest pewne, czy na pytania prokuratury będzie mogła odpowiadać z wolnej stopy.
Obserwuj wątek
    • buldog2 Re: Wyciągnięto wnioski ze sprawy Birgfellnera? 08.08.19, 09:05
      Planuję wrócić do tematu w stosownym czasie. Krótko po południu. I jeszcze o zarządzaniu przez PIS lotami head, i w 2010, i dziś.
      • kadziteusz Do Buldoga 08.08.19, 09:20
        buldog2 napisał:

> Planuję wrócić do tematu w stosownym czasie. Krótko po południu. I jeszcze o za
        > rządzaniu przez PIS lotami head, i w 2010, i dziś.
        >
        Dzięki za wyklikanie!
        Ps,
        Znasz Buldog reulamin FK?
    • eiran Re: Wyciągnięto wnioski ze sprawy Birgfellnera? 08.08.19, 09:21
      Być może, ta osoba jest również psychiczna, stąd ów akt szaleńczej odwagi.
      • yoma Re: Wyciągnięto wnioski ze sprawy Birgfellnera? 08.08.19, 11:53
        Po prostu nie wszystkie osoby boją się wszystkiego, proszę szanownego społeczeństwa.
        • eiran Re: Wyciągnięto wnioski ze sprawy Birgfellnera? 08.08.19, 12:04
          Ja jednak myślę, że to podstawiona osoba, która - poprzez treść wniosku - przekierowuje aktywność prokuratury na mniej istotne aspekty sprawy. Sprawa ewidentnie się nadaje do postępowania z urzędu, że o działaniach CBA nie wspomnę. Ale CBA woli zająć się błędem w oświadczeniu majątkowym Neumanna, który nie wpisał w nie rzeczy, uwzględnionych w oświadczeniu jego własnej żony.
          • yoma Re: Wyciągnięto wnioski ze sprawy Birgfellnera? 08.08.19, 12:07
            Nie łapię dlaczego mniej istotne?
            • eiran Re: Wyciągnięto wnioski ze sprawy Birgfellnera? 08.08.19, 12:13
              Nie znamy treści wniosku "osoby fizycznej". Jestem natomiast głęboko przekonany, że celem takiego wniosku, traktowanego przez prokuraturę jako usprawiedliwiania, że nie zostało wszczęte postępowanie z urzędu (po co skoro jest już wniosek?); jest skupienie się na stosunkowo mało istotnych aspektach sprawy, typu niewystarczająca dokumentacja lotów, nie do końca jasne uzasadnienia we wnioskach, błędy proceduralne itp
              • yoma Re: Wyciągnięto wnioski ze sprawy Birgfellnera? 08.08.19, 12:29
                A, OK. No tak, to zupełnie możliwe.
              • sverir Re: Wyciągnięto wnioski ze sprawy Birgfellnera? 08.08.19, 13:27
                Błędy proceduralne i formalne nie są zazwyczaj przestępstwem, więc jeśli prokuratura faktycznie wszczęła śledztwo, to musiało się we wniosku pojawić coś innego.
                Ale to bez znaczenia, bo i tak prokuratorzy nie zachowają się ani trochę uczciwie. Jak im każą umorzyć, to umorzą. Jak każą oskarżyć, oskarżą. Wszelkie dowody, dokumenty i inne pierdoły są bez znaczenia w tej sprawie.
                • yoma Re: Wyciągnięto wnioski ze sprawy Birgfellnera? 08.08.19, 13:43
                  A cholera wie, wiesz? Odnoszę wrażenie, że jeszcze paru sprawiedliwych tam zostało.

Wrażenie może być całkowicie mylne ofc.
                  • sverir Re: Wyciągnięto wnioski ze sprawy Birgfellnera? 08.08.19, 13:54
                    Jestem pewny że zostało wielu sprawiedliwych prokuratorów. Ale nie po to PiS zaczął rządy m.in. od reformy prokuratury, żeby się sprawiedliwymi przejmować.
                • eiran Re: Wyciągnięto wnioski ze sprawy Birgfellnera? 08.08.19, 13:48
                  Nie jestem pewny. Wnioskodawca składa wniosek z błahego powodu, jednocześnie twierdząc, że mam do czynienia z przestępstwem (i podaje paragraf) Prokuratura bada sprawę i stwierdza, że oskarżenie jest bezzasadne, w związku z czym można się rozejść.
                  • sverir Re: Wyciągnięto wnioski ze sprawy Birgfellnera? 08.08.19, 13:57
                    "Nie jestem pewny. Wnioskodawca składa wniosek z błahego powodu, jednocześnie twierdząc, że mam do czynienia z przestępstwem (i podaje paragraf) Prokuratura bada sprawę i stwierdza, że oskarżenie jest bezzasadne, w związku z czym można się rozejść"

Badać sprawę to może i bez wszczynania śledztwa. Wszczęcie śledztwa wymaga uzasadnionego podejrzenia, że doszło do popełnienia przestępstwa. Składanie donosu, że marszałek złamał przepisy bo nie podbił pieczątki to nie jest uzasadnione podejrzenie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka