Dodaj do ulubionych

Nasza mała apokalipsa

30.04.20, 14:12
I to wcale nie Tadeusza Konwickiego.
Autorem apokalipsy kaczych czasów jest Eustachy Rylski i nosi ona tytuł "Blask"
To wizja wzlotu i upadku kaczyzmu, której jak dotąd nie mogę zarzucić błędnych ocen!
I moja dawna przepowiednia, pochodząca zresztą z "Blasku":
to ujdzie im bezkarnie.

www.newsweek.pl/polska/eustachy-rylski-opowiada-newsweekowi-o-swojej-najnowszej-ksiazce/7mpv0w0

"Eustachy Rylski opowiada nam o nowej powieści, zawiści, która nigdy nie zawodzi, i sile prostactwa."

Eustachy Rylski opowiada nam o nowej powieści, zawiści, która nigdy nie zawodzi, i sile prostactwa.
Obserwuj wątek
    • buldog2 Re: Nasza mała apokalipsa 30.04.20, 14:46
      Nie zagłosuję na żadną partię, jeśli przekonująco nie zapewni, że będzie ścigać PISowskich przestępców.
      NA ŻADNĄ.
      • borrka A któraś zapewniła? 30.04.20, 14:54
        Najwyżej pojedynczy politycy, ale nie partia programowo.
        No, może ja nie słyszałem.
        • buldog2 Re: A któraś zapewniła? 30.04.20, 21:35
          Zgoda. Wobec tego trzeba zbierać się i tworzyć grupę nacisku w necie.
          Jakiś czas po karambolu Walęsy juniora tu na forum zapowiedziałem, że przypomnę to przestępstwo sądowe (takie jak Szydłowej) przy wyborach i to się na PO odbije. Specjalnie wysilać się nie trzeba było, ale cegiełkę dołożyłem. Trzeba starać się dalej.
        • buldog2 Re: A któraś zapewniła? 30.04.20, 22:40
          Jednym, nie jedynym, z powodów znikomej popularności PO jest zblatowanie z przestępcami PIS. Po co głosować na PO, jeśli Schetyna z góry mówi o zrozumieniu, wybaczeniu (lato 2019) itd. ПОШЁЛ НАХ**!
          • borrka A nie sądzisz, że cel główny jest inny? 30.04.20, 22:54
            Mianowicie likwidacja zarazy (pisowskiej, pisowskiej) za wszelką cenę?
            Nawet za cenę quasi okrągłego stołu?
            • buldog2 Re: A nie sądzisz, że cel główny jest inny? 30.04.20, 22:57
              Tak.
              • borrka Tak, sądzisz? Czy tak, nie sądzisz? 30.04.20, 22:58
                buldog2 napisał:

> Tak.
                >
                • buldog2 Re: Tak, sądzisz? Czy tak, nie sądzisz? 30.04.20, 23:00
                  Żaden okrągły stół z PISem.
                  Wypalenie PISowskiej zarazy żywym ogniem. I żadnych układów ze zblatowanymi z PISem.
                  • borrka To trzeba zacząć od Gowina 30.04.20, 23:08
                    A takich gowinów dostatek.
                    • buldog2 Re: To trzeba zacząć od Gowina 30.04.20, 23:49
                      Ten menel, gorszy (piszę serio) od Leppera, może mieć status świadka koronnego.
                      W czasie walki z PISem może być nawet premierem, jeśli to służy wygranej. Później - świadek koronny.
                      • borrka No to nie ma dyskusji - pełna zgoda 01.05.20, 02:13

• haen2010 Re: A któraś zapewniła? 01.05.20, 07:09
            Jednym, nie jedynym, z powodów znikomej popularności PO jest zblatowanie z przestępcami PIS. Po co głosować na PO, jeśli Schetyna z góry mówi o zrozumieniu, wybaczeniu (lato 2019) itd. ПОШЁЛ НАХ*

Trafiłeś w samo sedno polityki platfusiarni. Ja jeszcze pamiętam mówkę sejmową Tuska po wygranych wyborach 2007. Zwracając się do nich powiedział "Jesteście bezpieczni". On także nie zdawał sobie sprawy z jaką swołoczą ma do czynienia. Myślał - ucywilizuję ich. To był jego okropny błąd, skutki tego doświadczamy wszyscy bez wyjątku.

Powtórka tego przez Schetynę to już nie błąd, to zbrodnia. To jest błaganie o litość - dajcie nam jakoś żyć. I wspaniałomyślny Kaczuś zostawił im to ochłapy, coraz bardziej cuchnące.
            • borrka A jaka alternatywa ? 01.05.20, 10:20
              Bardzo bym chciał przykładnego ukarania pisowskiego prostactwa, ale ostatnim który potrafił chwycić za pysk polskie warcholstwo ... był Stefan Batory :)
              Platforma jest jedyną zorganizowaną, dużą partią opozycyjną - innej nie mamy, o czy dobitnie świadczy przykład Rysia Petru.

Że pańszczyźniani nienawidzą liberałów?
              Pańszczyźniany nienawidzi wszystkich - poza tymi, co "dają".
            • x2468 Re: A któraś zapewniła? 01.05.20, 10:34
              Zanim jeszcze raz napiszecie to pomyslcie o tym, to nie jest smieszne, to jest przyczyna dla ktorej pisi nie cofnal sie przed niczym.
              https://img.wiocha.pl/images/4/d/4d264df7b415c5bc3feb0d98a69e3bc0.jpg
    • obrotowy to ujdzie wszystkim bezkarnie. 01.05.20, 00:05
      borrka napisał:
      > I moja dawna przepowiednia, pochodząca zresztą z "Blasku":
      > to ujdzie im bezkarnie.

to calemu POPiSowi ujdzie bezkarnie.
      pisze to tu od lat.

PS. spytaj sie admina, dlaczego nie tylko nie moge otwierac nowych watkow, ale nawet na nich pisac
      - pod moim nickem

J.K.
      • buldog2 Re: to ujdzie wszystkim bezkarnie. 01.05.20, 10:07
        Wygląda na to, że nie masz racji, a słodkie życie obu partii walczących o miejsce przy korycie się kończy.
        Ludzie mają tego dość i w kolejnych wyborach wygra partia, która będzie miała na sztandarach usunięcie ich od koryta i rozliczenie. Ja na inna nie zagłosuję.
        • buldog2 Re: to ujdzie wszystkim bezkarnie. 01.05.20, 10:10
          Nominacje (to była nominacja) MKB przez kierownictwo PO to może być gwóźdź do trumny partii w obecnym kształcie, nie tylko kierownictwa. Piszę kierownictwa, chciałoby się napisać kliki.
          • x2468 Re: to ujdzie wszystkim bezkarnie. 01.05.20, 11:20
            Gdyby kierownictwo mianowalo Jezusa Chrystusa to pisia propaganda by go obsmarowywala kazdego dnia a ty bys znowu powiedzial ze jego mianowanie to gwozdz do trumny itd. Wiekszosc elektoratu jest podatna pisia, profesjonalna propagande bazujaca na, powiedzmy ludzkich slabosciach.
            • buldog2 Re: to ujdzie wszystkim bezkarnie. 01.05.20, 13:15
              Na PISią propagandę podatny nie jestem, bo jej nie słucham ani oglądam. Mam na myśli cechy obecnej kandydatki PO i mechanizm który doprowadził, że kandydatką została. Szczegóły po "wyborach".
              • x2468 Re: to ujdzie wszystkim bezkarnie. 01.05.20, 14:24
                Wszystcy jestesmy w mniejszym lub wiekszym stopniu podatni. "Kropla drazy skale", pisi o tym wiedza i to stosuja. To ze jedna z druga kreatury powtarzaja, wbrew faktom np zaklecia o Komorowskim skaczacym po krzeslach lub fotelach to nie wynika z ich tepoty lecz z scenariusza jaki im napisali i za realizacje ktorego im placa.
            • buldog2 Re: to ujdzie wszystkim bezkarnie. 01.05.20, 13:55
              Wystarczyłoby, żeby kierownictwo PO ubłagalo kandydata, którego proponowałem, bezpartyjny, z klubu KO, żeby się zgodził kandydować, mianowało go na kandydata i wybrało na urząd marszałka Senatu.
              Zwycięstwo było praktycznie pewne, także w obecnych warunkach. I PISia propaganda nie dałaby rady. PO wybrała аппаратные игры.
              • x2468 Re: to ujdzie wszystkim bezkarnie. 01.05.20, 15:41
                Sa jeszcze uklady partyjne. Hamulcowymi byli poslowie PSL, to oni jako "obrotowi" nie pozwalali na ostrzejsze rozliczanie potencjalnych pisich koalicjantow, a juz w ogole kosciola. Oni z kolei maja za soba swoj elektorat zalezny od proboszczow. Wystarczyl ze troche wycofali sie z poparcia dla kosciola i elektorat uciekl im do pis. Wyglada na to ze jedynie zalamanie gospodarcze moze doprowadzic do powaznych zmian (in plus) w poltyce wewnetrznej RP.
        • borrka Ponownie zapytam o tę legendarną alternatywę ? 01.05.20, 10:23

• buldog2 Re: Ponownie zapytam o tę legendarną alternatywę 01.05.20, 10:59
            Obiecywał (kłamał) Biedroń, obiecuje (chyba też kłamie) Hołownia.
            Specyficzną alternatywą jest Konfederacja. Ale ma swoje minusy.
            Wydaje mi się, że alternatywa ma wielkie szanse powstać, głosy leżą na ulicy.
            Napiszę później, w tym kilka słów o Hołowni. Hołownia, jeśli nie kłamie, mógłby zawalczyć i o tym napiszę. Ale nie wierzę w to, bo już widać, że Hołownia kłamie. I widać, że czyta to forum (w końcu nic dziwnego), też widać.
            • taniarada Czyta to forum?? 01.05.20, 16:17
              buldog2 napisał:

> Obiecywał (kłamał) Biedroń, obiecuje (chyba też kłamie) Hołownia.
              > Specyficzną alternatywą jest Konfederacja. Ale ma swoje minusy.
              > Wydaje mi się, że alternatywa ma wielkie szanse powstać, głosy leżą na ulicy.
              > Napiszę później, w tym kilka słów o Hołowni. Hołownia, jeśli nie kłamie, mógłby
              > zawalczyć i o tym napiszę. Ale nie wierzę w to, bo już widać, że Hołownia kłam
              > ie. I widać, że czyta to forum (w końcu nic dziwnego), też widać.
              >
              Oczywiście .Kaczński z kotem też 🤣.Kiedyś tu była Pawłowicz ,ale ją S wykasował .Papatki.
              • taniarada Re: Czyta to forum?? 01.05.20, 16:17
                taniarada napisał(a):

> buldog2 napisał:
                >
                > > Obiecywał (kłamał) Biedroń, obiecuje (chyba też kłamie) Hołownia.
                > > Specyficzną alternatywą jest Konfederacja. Ale ma swoje minusy.
                > > Wydaje mi się, że alternatywa ma wielkie szanse powstać, głosy leżą na ul
                > icy.
                > > Napiszę później, w tym kilka słów o Hołowni. Hołownia, jeśli nie kłamie,
                > mógłby
                > > zawalczyć i o tym napiszę. Ale nie wierzę w to, bo już widać, że Hołowni
                > a kłam
                > > ie. I widać, że czyta to forum (w końcu nic dziwnego), też widać.
                > >
                > Oczywiście .Kaczński z kotem też 🤣.Kiedyś tu była Pawłowicz ,ale ją S wykasowa
                > ł .Papatki.
                Kaczyński.
    • dr.krisk Re: Nasza mała apokalipsa 01.05.20, 00:07
      Rylski jak zwykle - mistrzostwo. Jeden z moich ulubionych polskich pisarzy. I oprócz tego bardzo mądry człowiek.
      • borrka Wiedział to wszystko 3 lata temu 01.05.20, 02:22
        Chyba.
    • taniarada Re: Nasza mała apokalipsa 01.05.20, 03:23
      W ostatnich latach bowiem Eustachy Rylski z lubością korzysta z podstawianego mu mikrofonu i udziela zupełnie nieliterackich wywiadów. Rozprawia o ekonomii, polityce krajowej, europejskiej i globalnej. Lekką ręką stawia tezy socjologiczne i politologiczne, uproszczone na miarę żółtego paska w telewizji informacyjnej. Nie czując granic zdrowego rozsądku, stawia w jednym rzędzie Orbána i Morawieckiego z Putinem i Łukaszenką. W rozmowach z „Newsweekiem" i „Gazetą Wyborczą" kreśli amatorskie psychoanalizy Jarosława Kaczyńskiego, wali w „klechów", piętnuje „prostacki patriotyzm", by na koniec krytykować brak kultury i rosnącą pogardę w narodzie.Na stare lata sfiksował.Tu jest recenzja jego wypowiedzi. www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.rp.pl/Literatura/307199901-Rylski-Karpowicz-Nurowska-Saramonowicz-Poczet-pisarzy-ktorzy-mieszaja-sie-do-polityki.html&ved=2ahUKEwitjYmlvZHpAhXPvosKHe-YCi8QFjAFegQIARAB&usg=AOvVaw1opW4Q20Q9IZzrfluU-SOc&cshid=1588296192422
      • x2468 Re: Nasza mała apokalipsa 01.05.20, 15:47
        Podobienstwa pomiedzy Morawieckim, Orbanem, Putinem i "cieplym czlowiekiem" to nie sa tezy, to jest fakt. Rozne sa jedynie narzedzia ktorymi sie posluguja, kazdy z nich je dopasowuje do otoczenia w jakim sie obraca.
    • borrka Miałem zgoła inny cel 01.05.20, 14:17
      Zakładając wątek - informacja o świetnej książce Rylskiego.
      Jest niezwykle trafna, bo widać reakcje plebsu wszędzie są podobne, a zawodzą jedynie mechanizmy kontrolne.
      Naprawdę zaskakuje trafność oceny sytuacji.
      Skąd on to wszystko wiedział?
    • taniarada Re: Nasza mała apokalipsa 01.05.20, 16:03
      Facet jak tak to komentuje to jest mniej niż zero dla mnie .Nie czytam go i nie chcę znać.Nie ma w polskiej polityce problemu Palikota jest problem asekuranctwa, przesadnej ostrożności, niezrozumiałej oględności czasami zwykłego tchórzostwa w wyrażaniu własnych opinii na temat tego, co nadęte, godnościowe, Niezrozumiałe lub absurdalne jak katastrofa smoleńska. Więcej w niej Mrożka niż Szekspira. Palikot publicznie wyraża to, co większość z nas prywatnie myśli. Dlatego gdy słyszę w telewizji, że premier wściekły na Palikota za jego wypowiedzi o odpowiedzialności za wyprawę katyńską, to ja jestem wściekły na premiera. Za obłudę i brak męstwa. Terror jaki mniejszość zastosowała wobec większości, zażenowanej tą idiotyczną katastrofą, Palikot podsumował tak jak to czyni odpowiedzialny obywatel, a nie polityczny awanturnik. Nie miejmy do niego pretensji o to, za co powinniśmy Mu dziękować kiedy decyduje się za nas coś zrobić na rzecz odwagi i niezależności.
      Opis: na temat stwierdzenia Palikota, że prezydent Lech Kaczyński odpowiada za katastrofę smoleńską.
      Źródło: wyborcza.pl, 8 lipca 2010

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka