Dodaj do ulubionych

Śmierć przez pomyłkę

IP: *.soton.ac.uk 25.10.04, 02:16
Urzędnicy w swojej decyzji byli nie mniej okrutni, niż gówniarze, którzy skopali na śmierć chłopaka za to, że miał przy sobie tylko 3zł (niedawno w TVN). W obu przypadkach wypadałoby wymierzyć najwyższą karę przewidywaną w kodeksie przygotowanym przez PIS.

Pozdrawiam

Obserwuj wątek
    • Gość: Memento Jesteśmy w szambie IP: *.143.111.62.revers.nsm.pl 25.10.04, 02:32
      Boże, zalewa nas bezduszność i skrajna głupota. Właśnie ci, co chcą uczciwie
      załatwić swoją sprawę, dostają po kieszeni i po łbie! Pewnie już urzędas jakiś
      zobaczył premię od tych 80 tys. Za jeden grosz powieszą słabego.
      I pomyśleć, że inni grabią miliony i miliony i miliony i miliony...
      bezkarnie!!! zupełnie bezczelnie.
      • Gość: bat Re: Jesteśmy w szambie IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 25.10.04, 03:03
        nareszcie znalazl sie mondry czlowiwk.. POWODZENIA ZYCZE.
        • Gość: WONzPOLSKI [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 05:57
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • Gość: baby Brat zmarłego w ramach wendety powinien mieć IP: 194.146.248.* 25.10.04, 07:33
            prawo bezkarnie ustrzelić szefa urzędu skarbowego. Może takie rozwiązania
            wprowadziłyby sprawiedliwość w Polsce.
            • Gość: ja Re: Brat zmarłego w ramach wendety powinien mieć IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 25.10.04, 13:23
              Takie rozwiązanie nigdy i nigdzie nie wprowadzi sprawiedliwości.
              Ale są inne, lepsze, których w Polsce niestety też się nie stosuje.
              • Gość: Andrzej 9 to tu spora kasa zabijają już za 3. Ej SIEPACZ ! IP: *.proxyplus.cz / *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.10.04, 22:43

9zł w Polsce to spora kasa, tutaj zabijają już za 3zł. Cóż, co kraj to
                obyczaj... Tutaj jest milion rzeczy które trzeba by poprawić. To stajnie
                Augiasza pod każdym względem. A może by tak mała ustawka, że zaległości do
                100zł wobec Urzędu Skarbowego mają 100% odsetki i są natychmiast wymagalne
                przez komornika i SB ale NIE powodują takich skutków prawnych??? Przecież każdy
                zdrowy na umyśle człowiek widzi że to była egzekucja! A błędy tego typu
                wynikają ze zwykłego rachunku prawdopodobieństwa. Jak się SIEPACZ pomyli o 10gr
                w swoim PIT to pewnie padnie na kolana i podłoży łeb pod topór a Urząd Skarbowy
                mu ją wtedy utnie i duch SIEPACZA będzie wtedy krążył po internecie i bredził o
                złodziejach i o Urzędzie Skarbowym i nie powie ani słowa o zdrowym rozsądku.
                Inny przykład: SIEPACZ słuchaj mam jeszcze lepszy pomysł: może by tak zacząć
                polować na przechodniów którzy się potkną na dziurawym chodniku i wpadną na
                ulicę??? Bydlaki łamią przecież święte prawo! Założę się że będziesz chciał ich
                przykładnie rozjechać. Mam nadzieję SIEPACZ, że zmądrzejesz zanim mi się zdarzy
                wejść na skrzyżowanie na żółtym:-) SIEPACZ, jestem pewien, że zawsze czekasz na
                zielone?
                • Gość: Krab Re: 9 to tu spora kasa zabijają już za 3. Ej SIEP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 23:28
                  Jeżeli to miała być odpowiedź na tekst SIEPACZA, to nie tylko się nie popisałeś,
                  ale gadasz od rzeczy, a to, że autorzy artykułu sprzedali temat "śmierć za 8,-
                  zł" , mówiąc tylko część prawdy, to Cię nie obchodzi!!!!!!!!!!!!!!!!
          • Gość: LMB Re: wyje.......... tych urzędasów n IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 25.10.04, 07:57
            Dlaczego? Przecież w tym przypadku działali zgodnie z regulaminem. Człowiek nie
            zapłacił całej kwoty, to rozwiązano z ni umowę. W czym problem?
            • Gość: Max Re: wyje.......... tych urzędasów n IP: 156.17.253.* 25.10.04, 09:04
              Tumanie, wyraźnie napisali, że to błąd urzędasa,który pobrał o te nieszczęsne
              9zł mniej niż powinien. Dlaczego klient ma płacić zabłędy głupich, bezdusznych
              urzędasów? Napewno gdyby chodziło o ciebie inaczej byś śpiewał.
              • Gość: mkopek Re: wyje.......... tych urzędasów n IP: *.ericsson.net 25.10.04, 10:23
                Pewnie, ze urzednicu zachowali sie bezdusznie i okrutnie. Jednak takie jest
                prawo i oni dzialali zgodnie z prawem. Zapomina sie tu o kilku faktach
                przemawiajacych przeciw zmarlemu. Przeciez to pan Zbigniew Macewicz byl sprawca
                powstania dlugu wzgledem Urzedu Skarbowego w wysokosci 80 tys. zl. Nie
                wyobrazam sobie, zeby prowadzac maly zaklad slusarski, moglbym doprowadzic do
                tak duzego zadluzenia wzgledem US. Zauwazmy tez, ze US umorzyl wiekszosc dlugu,
                a reszte rozlozyl na raty. Panu Zbigniewowi zostalo do zaplacenia 15 procent
                dlugu (tez bym chcial miec takie mozliwosci przy zaciaganiu kredytu w banku).
                Pan Zbigniew dostal od US harmonogram splat, wiec chyba powinien pilnowac
                splaty odpowiednich rat. Powinien sobie zdawac sprawe, ze nie dotrzymanie
                warunkow umowy z US moze doporwadzic do zerwania umowy. Jesli to chodzilo o
                male 9 zl, to chyba mogl sie spodziewac, ze w sadzie uda mu sie wybronic (tym
                bardziej ze wczesniej umozono mu 68 tys. zl. dlugu). Z jednej strony mowi sie
                ze urzedy skarbowe nie sciagaja wystarczajaco skutecznie naleznej im kasy, z
                drugiej potepia sie dzialanie na rzecz dzyskania tych pieniedzy. Jesli pan
                zbigniew mial slabe serce, moze nie powinien prowadzic biznesu, albo wycofac
                sie jak tylko zaczal tworzyc mu sie dlug. Mysle, ze pan Zbigniew zmarl przede
                wszystkim dlatego, ze zdawal sobie sprawe, ze to on zrbil ten dlug i ze byc
                moze bedzie musial go splacic. Owszem tez bym byl za tym, zeby urzad w tym
                wypadku nakazal doplacenie brkujacych 9 zl (ew. z karnymi odsetkami). Urzednicy
                sa zbyt bezduszni i bezwzgledni. Jednak nie zzrzucajmy wszystkiego na nich, bo
                sie nagle okaze, ze zaden biznesmen nie moze placic podatkow, bo jest chory na
                serce.
                • Gość: S. Re: wyje.......... tych urzędasów n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 11:11
                  Życzę ci, żeby twój brat zmarł z powodu długu wynoszącego 9 zł. A potem poproszę
                  cię o powtórzenie twojego debilnego komentarza jeszcze raz.
                  • Gość: siepacz TO BYŁ ZŁODZIEJ!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 11:33
                    jego dług wcale nie wynosił 9zł ale 80 tys. zł plus drugie tyle odsetek o czym
                    szmatławiec GW już nie wspomina. te 9 zł to wcale nie był podatek jaki mu
                    pozostał do zapłacenia. Oczywiście szmatława GW nie raczyła wytłumaczyć już
                    tępemu narodowi (bo a nuż zacznie mieć sswoje przemyślenia...) że co innego
                    zaległość a co innego opłata restrukturyzacyjna. Poza tym pierwsze słyszę żeby
                    kasjer w okienku dyktował komukolwiek ile ma zapłacić. Śmieszne to po prostu i
                    jednocześnie tragiczne, bo szkoda człowieka. Tyle że dla mnie on był i jest
                    nadal ZŁODZIEJEM PODATKOWYM - i nie ma tu znaczenia czy ukradł innym podatnikom
                    80tys czy 9zł.
                    • Gość: DEDER Mieznając szczegółów nie wyrażałbym takiej opinii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 12:39
                      Dlaczego?
                      Bo co prawda wiele w tym prawdy co siepacz napisał/a ,lecz diabeł tkwi w
                      szczegółach...

Przykład pierwszy :
                      wystawiamy fakturę VAT za wykonaną usługę na kwotę np.: 100.000 PLN. Nikt nam
                      jeszcze nie zapłacił za nią nawet 1PLN a już musimy odprowadzić 22%VAT czyli
                      22.000 PLN do tego należy dodać podatek 19% czyli następne 19.000 PLN i w
                      prosty sposób mamy zaległość dla US w kwocie 40.000 PLN - nie zapłacisz to kara
                      i odsetki itp w ten sposób w ciągu roku możesz "zadłużyć się" na kwotę 80.000
                      PLN. Jeżeli dla kogoś 100.000 PLN w biznesie to dużo to niech sobie wyobrazi
                      kilka mniejszych faktur i wydłuży tę sytuację na 2-3 lata i ma ten sam efekt
                      przy kilku niezapłaconych nam fakturach na 10.000 PLN.

Sytuacja Druga:

Tę fakturę opłacili mi a ja wypiąłem się na US i kasę wydałem "na lody".

Myślę, że sytuacja nr 1 jest diametralnie różna od sytuacji nr 2.
                      Pytanie kto jest złodziejem w tych dwóch przypadkach. Dla mnie jasne że w
                      pierwszym przypadku to nie jestem złodziejem i nie okradam Polski a w drugiom
                      tak.
                      Jedno jest pewne prowadzenie własnego biznesu to nie zabawa.
                      • Gość: siepacz na gruncie KKS i ustaw podatkowych był złodziejem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 12:47
                        opisane przez ciebie przykłady nie zmieniają faktu, że podatnik nie odprowadził
                        należnej daniny. Niestety budżetu nie interesuje to, że podatnikowi też ktoś
                        tam nie zapłacił - to, że takie rozwiązanie jest bezsensowne nie ulega
                        wątpliwości, niemniej jednak to nie urzędnicy skarbowi wymyślili taki
                        mechanizm, ale nasi reprezentanci w parlamencie; obowiązkiem urzędnika jest ten
                        przepis stosować łącznie z sankcją z kks. A w kks nie ma żadnego znaczenia czy
                        podatnikowi zapłacono czy też nie (może to ewentualnie wpłynąć na wymiar kary
                        ale nie wpłynie na samo zdefiniowanie przestępstwa). Dlatego tez na gruncie kks
                        i ustaw podatkowych był złodziejem.
                        • Gość: DEDER Re: na gruncie KKS i ustaw podatkowych był złodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 13:04
                          Zatem dochodzimy do sedna sprawy:
                          To o czym tutaj sie wypowiadamy to są objawy chorego systemu podatkowego.

Jednak nadal nie jestem pewien czy okrelenie złodziej w twojej wypowiedzi
                          wynika z KKS czy jednak z twojej opinii :-(
                          Nie wiem , bo nigdy nie zaglądałem do KKS jednak myślę, że twoje określenie
                          złodziej było "ukolororyzowaniem" wykroczenia w rozumieniu KKS.
                          A wykroczenie to co innego niż przestępstwo :-)
                          • Gość: siepacz Re: na gruncie KKS i ustaw podatkowych był złodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 13:20
                            KKS rozróżnia wykroczenie od przestępstwa (decyduje wysokość uszczuplenia w
                            budżecie), natomiast moim zdaniem określenie "złodziej" jest tak samo adekwatne
                            zarówno do sprawcy wykroczenia jak i sprawcy przestępstwa. Faktem natomiast
                            jest, że użycie tego określenia przeze mnie było podkolorowaniem dyskusji
                            (zastanawiam się nawet czy nie lekkim nadużyciem, bo przecież tylko o sprawcy
                            co do którego orzeczono wine można mówić złodziej itp. no ale tutaj raczej nie
                            było żadnych wątpliwości co do winy a chęć skorzystania z warunków
                            restrukturyzacji nawet to potwierdza) mając na względzie to, że autor artykułu
                            bezkarnie i populistycznie robi mordercę z urzędnika (-ów). I tu mam już
                            większe wątpliwości, czy to nie jest z jego strony nadużyciem.
                            P.S. co do choroby systemu podatkowego, to zgadzam się tylko w części, bo
                            jednak nie cały system podatkowy jest chory. Ale będzie jeszcze gorzej dotąd,
                            dopóki czerwonym, zielonym, czarnym i leperowatym pozwoli sie wykorzystywac
                            podatki jako kiełbasę wyborczą. Przykład? ostatni pomysł stawki 50%. Szkoda
                            tylko, że nie wszyscy pamiętają, że to urzędas a nie polityk czy minister musi
                            stosować te niekiedy durne i sprzeczne przepisy.
                            • Gość: Bartosan Re: na gruncie KKS i ustaw podatkowych był złodzi IP: *.ee.titech.ac.jp 25.10.04, 14:14
                              Z twoich idealistycznych i czarno-bialych wypowiedzi mozna wnioskowac ze o
                              robieniu wlasnego biznesu w Polsce masz male pojecie. Bo problem w tym ze ci
                              bronieni przez ciebie urzednicy moga sie do woli mylic na twoja niekorzysc nie
                              ponoszac za to zadnej odpowiedzialnosci. To samo tyczy sie zreszta wspomnianych
                              przez ciebie kolorowych politykow.
                      • Gość: LMB BZDURY panie kolego ! ! ! IP: *.icpnet.pl 30.10.04, 09:18
                        > wystawiamy fakturę VAT za wykonaną usługę na kwotę np.: 100.000 PLN. Nikt nam
                        > jeszcze nie zapłacił za nią nawet 1PLN a już musimy odprowadzić 22%VAT

Bzdura! Podatek VAT nie jest od sprzedaży, a od zapłaty. Na szczęście.

Czyli placisz go w momencie otrzymania zapłaty. A płacący NIE MOŻE odliczyć
                        sobie podatku, ktorego nie zapłacił.

> Sytuacja Druga:
                        >
                        > Tę fakturę opłacili mi a ja wypiąłem się na US i kasę wydałem "na lody".

Bzdura numer 2. Jak wyżej. Dopóki nie zapłacisz, to nie jest to podatek należny.
                    • Gość: MM Re: TO BYŁ ZŁODZIEJ!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.04, 14:25
                      a ty co siepacz, jesteś tym matołem z urzędu skarbowego??

• Gość: siepacz czy MM to znaczy Maxi Matoł? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 14:44
                        czy to miał byc twój przebłysk inteligencji wnoszący nowy treściwy argument do
                        dyskusji?

• Gość: zgrzyt Re: czy MM to znaczy Maxi Matoł? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 14:49
                          człowiek walczył o życie, a ci złodzieje z urzędów w dupie to mieli,
                          sojusz lewych dochodów i i ich kolesie
                        • Gość: zibi Re: czy MM to znaczy Maxi Matoł? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.04, 16:10
                          powinna się skończyć bezkarność niedouczonych ignorantów z urzędów skarbowych.
                        • Gość: MM Re: czy MM to znaczy Maxi Matoł? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.04, 16:13
                          nie, to było proste pytanie na które jak widać nie potrafisz siepacz matole
                          odpowiedzieć. ale to typowe dla pracowników urzędu skarbowego, więc nie jestem
                          zdziwiony.
                          • Gość: siepacz Re: czy MM to znaczy Maxi Matoł? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 18:05
                            upewniłeś mnie co do prawidłowego odgadnięcia twoich inicjałów, z kolei twoje
                            przypuszczenia co mojego miejsca zatrudnienia sa niestety chybione (aczkolwiek
                            nie ukrywam, że mam sporo do czynienia z urzędem skarbowym i w większości nie
                            jako podatnik)
                            • Gość: gość Re: czy MM to znaczy Maxi Matoł? IP: *.chello.pl 25.10.04, 18:33
                              > nie ukrywam, że mam sporo do czynienia z urzędem skarbowym i w większości nie
                              > jako podatnik)

no i wszystko jasne :>
                              • Gość: siepacz czy GW raczy uzupełnić swój sensacyjny materiał? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 18:43
                                info.onet.pl/998990,11,1,0,120,686,item.html polecam szefom GW dogłębne
                                zapoznanie się z tym info i ponowne przemyślenie całej sprawy...
                    • Gość: monika Re: TO BYŁ ZŁODZIEJ!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 22:27
                      Siepacz? Masz odrażający nick. Wyjasnia on jednak obrzydliwości, które
                      wypisujesz.
                  • Gość: LMB "Życzę ci, żeby twój brat zmarł" IP: *.icpnet.pl 30.10.04, 09:16
                    > Życzę ci, żeby twój brat zmarł z powodu długu wynoszącego 9 zł.

Wybacz personalne dywagacje, ale wydaje mi się że jesteś sbyt płaski, żeby
                    zrozumieć komentarz mkopeka.
                • Gość: Jagnieszka Zmarł, ponieważ od lat był chory. Tylko dlatego. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.10.04, 21:40
                  Sekcja zwłok bynajmniej nie wykazała, by przyczyną zgonu było pęknięcie serca.
                  Według moich informacji, przyczyną był wylew krwi do mózgu.
                  Człowiekowi od lat choremu na miażdżycę (co wykazała sekcja) mogło to zdarzyć
                  się zawsze, wszędzie i bez tzw. powodu.
                  Reszta, to bajka. Atrakcyjne dziennikarskie "story". Ale się czyta, co?
              • Gość: DARO Re: wyje.......... tych urzędasów n IP: *.mofnet.gov.pl 25.10.04, 16:57
                CZY WIERZYSZ WE WSZYSTKO CO JEST NAPISANE
              • Gość: LMB Kto się myli, bo jestem tuman. IP: *.icpnet.pl 30.10.04, 09:14
                > Tumanie, wyraźnie napisali, że to błąd urzędasa,który pobrał o te nieszczęsne
                > 9zł mniej niż powinien.

Czakej, czekaj. Chyba jestem okropnym tumanem. Nie potrafię zrozumieć, że gość,
                który dostał kartkę z ratami do ręki zapłacił mniej o 9 zlotych i tego nie
                zauważył. Co tu ma urzędas? Gość przyszedł, zapłacił 9 złotych, a urzędas ma
                niby skądś wiedzieć ile on ma zapłacić?

Znowu wychodzi komuna. Przez lata ktoś inny martwił się o nasze interesy. I
                odechcialo się nam myśleć za siebie.

> Dlaczego klient ma płacić zabłędy głupich, bezdusznych urzędasów?

Najpiejw udowodnij, że urzędas się pomylił.
            • zen16 Czy wydaje ci się normalne, za 9 zł 25.10.04, 09:09
              podatnik narażałby się na utratę 80 tys. Nawet gdyby to była jego pomyłka,
              urzędnik winien uświadomic go że zaistniała taka pomyłka i umozlić jej naprawę.
              I to bez zainkasoawnia "prezentu" za przychylność. Myślę że los odwdzięczy mu
              sie za pzryczynienie sie do niepotrzebnej śmierci i marnie skończy.
              • Gość: Ariel To nie jedyna eutanazja przygłupawych Sądów Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 11:10
                To nie jedyny przypadek. A obawiam sie, że te materiały tumany urzędasy nie
                czytają.
                W Krakowie jest sprawa z ZUS-em Podgórze i Sądem Apelacyjnym. W latach 1995-97
                pewien rencista zatrudniał na godziny studentki, które faktycznie były
                zwolnione z ZUS. Jedna z nich miała ;podpisana umowę do prowadzenia
                dokumentacji między innymi finansowej. Była przeszkolona. Ale była kuzynka
                znanego PRL-owskiego generała. W kilka miesięcy po jej zwolnieniu okazało sie,
                że robiła lewe numery w postaci, że do ZUS brała pieniądze i dokumentacje a tam
                nie wpłacała. W papierach się zgadzało. A ZUS nie przysyłał upomnienia. Kiedy
                ów przedsiębiorca zorientował poddał się dobrowolnemu ujawnieniu tego faktu w
                ZUS oraz zgłosił doniesienie do prokuratury o jej przestępstwie i tu sie
                zaczyna jego problem . Z uwagi, że jest rencista o miernej rencie zwrócił się
                do ZUS o umorzenie odsetek oraz próbował spłatę. Po pewnym okresie ZUS na
                wszystkich szczeblach odmawiał umorzenia tak odsetek jak podstawy zadłużenia.
                Przez kilka lat spłacał ponad 450 zł miesięcznie równowartości swojej rent
                netto. Dochody pozostałe były niewielkie. W rezultacie z winny Sądu Okręgowego
                w Krakowie Wydz. Cywilny z powodu rozwodu i pogorszeniu zdrowia z winy Sądu
                przestał spłacać bo nie miał nawet na leki i jest pod patronatem MOPS. Złożył
                po spłaceniu 2/3 wszystkich należności z odsetkami o umorzenie . I znowu
                kabaret ? ZUS odmowa, Potem Sąd Okręgowy Kraków gdzie zgubiono dokumenty i
                dokumenty odnośnie jego renty (od 12 lat jest na tzw. czasowej) prze ponad 6
                miesięcy był bez środków do życia. Bo była żona szefowa kuchni znanej firmy
                gastronomicznej z Krakowa - Kurdwanowa znęcała się wraz z synalkami nad nim.
                Kiedy odnalazł gdzie są dokumenty to Prezesi Sądu Okręgowego w Krakowie
                twierdzili raz , że 1999 r a potem 2000 r zwrócono do ZUS mimo to dokumenty
                były w Sądzie Okręgowym. Przydzielony adwokat z Urzędu nic nie zrobił i
                zachowywał się jak głupek wobec niego. Po wielu razach deptania do Sądu
                Okręgowego i udowodnienia, że Panowie Prezesi to głupki okazało sie między
                czasie , że Sąd ten przesłał je do Sądu Apelacyjnego w Krakowie tak, że po
                prawie 9 miesiącach odbyła sie rozprawa w Sądzie Apelacyjnym. Pani Sędzina
                przy poparciu ławników stwierdziła, że on ma stale dochody ( ma obok renty od 0
                do 50 zł miesięcznie obok 400,oo zł renty) oddalił umorzenie zadłużenia wraz z
                odsetkami. Natomiast Sąd Apelacyjny jest głuchy i do dnia dzisiejszego jemu nie
                przesłał sentencji wyroku wraz z uzasadnieniem. Natomiast adwokat jego nie była
                ani na jednej rozprawie. Oczywiście ZUS z gorliwością wodospadu zabrał sie do
                niszczenia owego rencisty. Ponowne jego pismo do Prezesa ZUS Kraków od ponad
                dwu miesięcy jest bez odpowiedzi.
                Jest to ciekawe , że długi milionowe są umarzane ale rencistę za kilkaset
                złotych niszczy.
                Natomiast postępowanie wobec pracownicy: policja, prokuratura, sądy umorzyły.
                Mimo, że ani grosza b. pracodawcy nie zwróciła. Obecnie ów pracodawca jest cz.
                niewidomy, cukrzykiem i choruje na wiele chorób w tym tez jest pod nadzorem
                Poradni zdrowia Psychicznego. Natomiast b. żona podające swój dochód 400,oo
                miesięcznie (nie oficjalnie zarabia prawie 2 tyś. zł) obecnie dzięki znajomości
                Wydz. Cywilnym SO Kraków i oszustki swojej adwokatki znanej działaczki
                kościelnej wszystko ukręca i obecnie byłego. Męża pozbawiła mieszkania i na
                siłę chce go eksmitować z jego własnego mieszkania.
                Na zakończenie sprawa zaległości ZUS powstała w czasie trwania związku
                małżeńskiego. Natomiast b. żona w większości też przyczyniała się do powstania
                tych zaległości. Ale to osobny temat
              • Gość: LMB Nie winien uświadomić. IP: *.icpnet.pl 30.10.04, 09:21
                > Nawet gdyby to była jego pomyłka, urzędnik winien uświadomic go że zaistniała
                > taka pomyłka

Nie winien. Urzędnik pracujący za moje i twoje pieniądze nie będzie uświadamiał
                każdego, że musi dbać o swój interes. Biznesu nie prowadzą dzieci.

> Myślę że los odwdzięczy mu
                > sie za pzryczynienie sie do niepotrzebnej śmierci i marnie skończy.

Chrześcijańskie brednie o losie i rozgrzeszeniu w niebie nie wpływają pozytywnie
                na rzeczowe podejście do życia i zrozumienie, że Bóg nie interesuje się naszym
                biznesem.
            • Gość: Zebra Re: wyje.......... tych urzędasów n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 10:01
              Niewątpliwie LMB jest też takim bezdusznym urzędnikiem. Uczciwy człowiek chodzi
              z poczuciem zasiskającej się pętli bo nie wie w którym momencie taki czy inny
              urząd wykończy go. Nigdy niczego ani nie dostałem ani nie wygrałem. Po wielkich
              trudach udało mi się zamienić mieszkanie na większe i.... od razu kontrola
              karno-skarbowa. To co przeżyłem i z czego musiałem się tłumaczyć jest nie do
              opisania. Podejście urzędasów jest gorzej niż skandaliczne. W pełni zgadzam się
              z tytułem tylko co dalej...? kto ich zastąpi?... Czy w myśl zasady "po złym
              panie jeszcze gorszy nastanie?" Czas na ucieczkę z polskiej rzeczywistości.
              • Gość: LMB Niewątpliwie jestem też takim bezdusznym urzędni IP: *.icpnet.pl 30.10.04, 09:27
                > Niewątpliwie LMB jest też takim bezdusznym urzędnikiem.

Bez wątpienia piszesz bzdury.

> Uczciwy człowiek chodzi
                > z poczuciem zasiskającej się pętli bo nie wie w którym momencie taki czy inny
                > urząd wykończy go.

Jeśli piszesz o ślusarzu, to nie masz racji. Nie był uczciwy. Był winien 80 tysięcy.

> W pełni zgadzam się z tytułem tylko co dalej...? kto ich zastąpi?... Czy w
                > myśl zasady "po złym panie jeszcze gorszy nastanie?"

Musisz być z zaboru ruskiego.
            • Gość: piroman Re: wyje.......... tych urzędasów n IP: 80.55.199.* 25.10.04, 11:02
              NO WŁAŚNIE W CZYM PROBLEM? Nie zapłacił 9 zł - powiesić h..a, a Balcerowiczowi
              dać nagrodę. Przez podniesienie stóp procentowych złotówka się umocniła, żyd z
              N.Y. wziął milion euro, kupił za nie pln jak były słabe, zamienił na obligacje
              krótkoterminowe, rząd odkupił je za kilka miesięcy z procentem, zamieni je na
              tanie euro i gotowe. Balcerowicz obniży stopy procentowe, pln osłabnie, euro
              podskoczy. Żyd weźmie kasę i chodu do N.Y.
            • Gość: rita Re: wyje.......... tych urzędasów n IP: *.olsznet.ec.pl 25.10.04, 13:39
              Słusznie, facet nie zapłacił jego wina. Zapłącił i nie dopilnował czy urzędnik
              wykonał swoje czynnosci poprawnie - jego wina. Urzędnik kontrolujacy urzędnika
              bierze pieniądze za niedopełnianie czynności - jego wina. Obywatele,jesli na
              poczcie wysyłacie list, to sami go zważcie (najlepiej zakupic w tym celu super
              czuła wagę i trzymac w domu), nastepnie nauczcie sie na pamięc taryfikatorów,
              aby skontrolowac czy wydano wam znaczki za odpwiednią kwotę, przyklejcie je
              Kropelką aby nie zdarla ich zadna siła, postawcie stempel, bo Pani może się
              omsknąc ręka i będzie niczytelny, potem migiem do pociągu i zawieźcie przesyłke
              do miejsca przenzaczenia. Podobnie proponuje w ZUS, Urzędy Skarbowe, Celne i
              inne wszelkiej maści nowoczesne i przyjazne dla klienta instytucje wypelnione
              po brzegi ludźmi kompetentnymi ... do pobierania wynagrodzeń. To tylko w
              zapyziałych prywatnych firmach, zwanych skansenami komunizmu, pracownik leci na
              bruk za bład swój, i nie tylko.
              Mojemu przedmówcy LMb życzę zdobywania coraz to nowych sprawnosci obywatela RP
              i... końskiego zdrowia.
              • Gość: bussineswoman Re: wyje.......... tych urzędasów n IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.04, 08:27
                nie przecztalam jeszcze nigdzie szczegolow tej sprawy! przeciez zanim sprawa
                trafila do sądu administracyjnego musiala byc rozpatrywana w 2 instancji czyli
                Izbie Skarbowej, Cos mi sie nie chce wierzyc ze chodzilo o 8 złotych -tak samo
                jak okazalo sie ze świetej pamieci nie zmarl ze wzgledu na jakis szok tylko
                ciezko chorowal i mogl zejsc w kazdej chwili, Tylko dlaczego gazety robia
                sensacje nie wyjasniowszy sprawy do konca? Dlaczego ciemne masy wierza w to co
                pisza w gazetach bez cienia weryfikacji? chory kraj...ciezko sie robi biznes ale
                dla chcacego nic trudnego a skarbowka nie jest taka grozna jak to sie wielu
                wydaje...
            • Gość: klik Re: wyje.......... tych urzędasów n IP: *.crowley.pl 25.10.04, 14:57
              Gość portalu: LMB napisał(a):

> Dlaczego? Przecież w tym przypadku działali zgodnie z regulaminem. Człowiek
              nie
              > zapłacił całej kwoty, to rozwiązano z ni umowę. W czym problem?

Trzeba nie tylko działać zgodnie z regulaminem , trzeba jeszcze być człowiekiem
              i umieć myśleć. Niestety urzędnicy bardzo często działają jak bezrozumne
              automaty .
              Przykład : znajomemu przedsiębiorcy ktoś zgłosil do ZUS-u trzech
              nieistniejacych pracowników. Prawdopodobnie wyjątkowo perfidny "kawał"
              konkurencji. Policja szuka dowcipnisia z ogólnie znanym zaangażowaniem .
              Przedsiębiorca wielokrotnie udowadniał ,że nigdy nikogo takiego nie zatrudniał.
              A ZUS i tak wie swoje . Grozi egzekucją za niezapłacone składki od
              nieistniejacych pracowników. Kolega przedsiębiorca opowiadał mi ,że nie
              wiedział czy się śmiać ,czy płakac gdy panienka w ZUSie rozbrajająco
              powiedziała : "ale my nie rozmawiamy o pańskich pracownikach , tylko pańskim
              zadłużeniu , które mi tu na komputerze wyskakuje . O i deklaracji miesięcznych
              tez pan nie składa ".
          • Gość: Filemon CZUBEK! IP: gateway.d* / *.mofnet.gov.pl 25.10.04, 08:05
            CZUBEK !!!!!!!!!
      • Gość: AJS Re: Jesteśmy w szambie IP: *.ia.amu.edu.pl 25.10.04, 08:30
        Należy takich urzędników wyrzucić na zbity pysk.
        Nie dość, że się mylą - co można jeszcze jakoś zrozumieć - to co najgorsze,
        upierają się przy swych pomyłkach jak pijany trzymający się płota.
      • Gość: piroman Re: Jesteśmy w szambie IP: 80.55.199.* 25.10.04, 10:50
        NIE JACYŚ INNI TYLKO KOMUCHY
      • Gość: siepacz TO BYŁ ZŁODZIEJ!!!! czy tego nikt nie widzi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 11:14
        ja też bym chciał nie zapłacić komuś 80 tys. zł i potem jeszcze zgłaszać
        pretensje z tego tytułu. A swoją drogą, to ciekawe dlaczego on wpłacał podatek
        w urzędzie a nie poprzez rachunek bankowy tak jak wymaga tego prawo?
        • Gość: czlowiek Re: TO BYŁ ZŁODZIEJ!!!! czy tego nikt nie widzi? IP: 217.153.187.* 25.10.04, 12:58
          wal się siepacz na swój paskudny ryj. Zyczę ci żebyś wpadł w konflikt z US,
          wtedy zobaczysz czym jest w Polsce prawo.
          • Gość: człowiek2 Re: TO BYŁ ZŁODZIEJ!!!! czy tego nikt nie widzi? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.04, 16:19
            bezduszny idiota, który widzi tylko kasę, kasę, kasę. panie siepacz tu problem
            jest głębszy! otwórz pan oczy.
            • Gość: siepacz Re: TO BYŁ ZŁODZIEJ!!!! czy tego nikt nie widzi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 18:26
              na co mam otworzyć oczy? mam okazać swoją solidarność w pochwalaniu okradania
              budżetu? dla mnie jest to normalna kradzież i nic więcej. I czy się to komuś
              podoba czy nie, dla mnie kradzież zawsze będzie kradzieżą. I wcale mnie nie
              dziwi, że większość z was w zasadzie pochwala okradanie państwa, bo przecież to
              jest obecnie swoisty styl życia. Państwo jest bogate więc można je okradać.
              Szumowiny podnosicie lament nad złodziejem, a jakoś nikt z was zakłamanych
              obywateli RP nie widzi np jak żyją dzieci w domach dziecka. Głodowe racje
              żywieniowe sa m.in efektem właśnie przyzwolenia na okradanie państwa. Szkoda,
              że z taką samą zawziętością z jaką żądacie ukarania rzekomo winnego urzędnika,
              nie piętnujecie pospolitego złodziejstwa. No ale cóż, nie na darmo w opinii
              zachodu polaczek to cwaniaczek i złodziejaszek...
              A odwracanie kota ogonem argumentami typu "problem jest głębszy" jest niczym
              innym jak zamydlaniem oczywistych faktów. I wcale nie widzę jedynie "kasy,
              kasy, kasy" ale widzę kłamstwo i obłudę w pierwszym rzędzie autora artykułu a w
              drugiej kolejności wszystkich dwulicowych "prawych" obywateli, którzy daja sobą
              manipulować jak dzieci...
    • Gość: nuta Re: Śmierć przez pomyłkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 02:59
      Dziennikarze, którzy słusznie piszą o tym nieszczęściu, aby było to przestrogą
      dla bezdusznych, niech przy okazji, gdy będą odbierać wypłatę za ten tekst
      pomyślą, że słowem też można zabić. Pora na uczciwą i solidną pracę a nie za
      wszelką cenę gonienie, za sensacją bez rzetelnego przygotowania jakie
      obowiązujw prawdziwe dziennikarstwo. Pomyślcie zanim coś napiszecie bo słowa
      też zabijają.
      • Gość: re Re: Śmierć przez pomyłkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 08:41
        Nie zgadzam się z nutą. Być może takie teksty pobudzą do myślenia wasze
        urzędnicze ptasie móżdżki.
    • Gość: ABW Re: Śmierć przez pomyłkę IP: *.cust24.qld.dsl.ozemail.com.au 25.10.04, 03:10
      "...Maciej Cichański, rzecznik prasowy bydgoskiej izby skarbowej, przyznaje, że
      zaległości Macewicza za restrukturyzację długu wynosiły 9 zł. - Nie jestem w
      stanie w tej chwili zweryfikować, czy powstały z błędu urzędnika - mówi. - Nie
      był to jednak jedyny powód naszego wycofania się z umowy. Nie mogę wchodzić w
      szczegóły, bo obowiązuje mnie tajemnica, jednak pan Macewicz miał również inne
      zaległości podatkowe...."
      Widać to brak kompetencji - rzecznika. Masło , maślane.Najpierw twierdzi, że
      dług wynosił tylko 9 zł, a dalej dodaje że były inne długi. I taki tekst
      publikuje pan redaktor.
      • Gość: WUJO Re: Śmierć przez pomyłkę IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.10.04, 03:25
        Ludzie, przestańcie się czepiać dziennikarzy czy redaktorów.
        Zastanówcie się przez chwilę, co wygaduje rzecznik prasowy izby skarbowej:
        otóż jego zdaniem pan Macewicz był przestęcą podatkowym,
        ale on "nie może wchodzić w szczegóły", bo go "obowiązuje tajemnica".

To po prostu niepojęte - oskarżyć publicznie nieboszczyka o zaległości
        podatkowe i jeszcze się zasłaniać jakąś tajemnicą!

Kurwa! Te TAJEMNICE!!!
        Byle urzędniczyna! Jakieś gówno zasrane na państwowym zydlu usadzone!
        On się będzie tajemnicą zasłaniał, jakby od tego miała zależeć przyszłość
        Układu Słonecznego.
        A to w opałach się znalazła jego dupina żałosna. No i opowiada te swoje
        dyrdymały, które mu kazali powtarzać!

Jak długo jeszcze te mendy urzędniczo-polityczne będą miały prawo utajniać
        wszystko, co im sie spodoba?!
        • Gość: Czerczil Re: Śmierć przez pomyłkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 07:23
          Święta racja Wujo
        • Gość: ogryzek Re: Śmierć przez pomyłkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 08:16
          niestety "tajemnica skarbowa" to nie jest wymysł tego pana, w urzedach nie mozna nawet głosniej pierdnac bez obawy ze sie ja zlamalo. Tych zasad nie wymyslili urzednicy tylko prawodawcy i wbrew temu co ci sie wydaje sa one jak najbardziej sluszne. Ciekawe czy tez bys tak krzyczal ze domagasz sie jawnosci, gdyby nagle z urzedu wyciekły informacje na twoj temat, np. publicznie podano by twoj dochod albo ile masz długu wobec panstwa :/
          • Gość: H Re: Śmierć przez pomyłkę IP: *.fastdatatech.com / 216.38.216.* 25.10.04, 19:35
            Widzisz u nas w USA to wszystko o czym piszesz to ogolnie dostepne dane. Kazdy
            moze sie dowiedziec i byle przyglupas w urzedzie nie zaslania sie tajemnica, a
            jakos panstwo funkcjonue i chyba lepiej niz Polska
        • Gość: xxx Re: Śmierć przez pomyłkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 20:52
          To miał być wierszyk? Nie udany.Żałosna poecino.Nie utajnia prawa bo każdy może
          je sobie przeczytać ale indywidualna sprawę.Tak jest nie tylko w us.w sądzie
          też.
      • Gość: tt Re: Śmierć przez pomyłkę IP: gateway.d* / *.mofnet.gov.pl 25.10.04, 07:54
        Czytaj uważnie, dług i zaległość podatkowa to nie to samo.
    • az81 Re: Śmierć przez pomyłkę 25.10.04, 04:14
      a czy ty przypadkiem nie wspomagasz kampani pis?
      pice
      • Gość: bobik Re: Śmierć przez pomyłkę IP: *.bbnplanet.com 25.10.04, 04:35
        A nawet gdyby wspomogal - czy Ty nie widzisz tego jak to k%%$@$ jest nie w
        porzadku? Taki urzedniczyna ktory nie ma bladego pojecia o trudach prowadzenia
        biznesu, cale zycie nie ponosil finansowej i moralnej odpowiedialnosci za sowje
        decyzje, zalatwia uczciwie ciezko pracujacego faceta bo zwiewtrzyl mozliwosc
        podwyzszenia swojego przychodu! Czy Ty wiesz jak takie DROBNE pomylki
        rozwiazuje sie w normalnym, cywilizowanym kraju? Pewnie dostane zaraz odpowiedz
        w stylu - a co Ty k&%$#$% wiesz o prowadzeniu biznesu Polsce....
        • Gość: elka Re: Śmierć przez pomyłkę IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.10.04, 04:41
          mój brat zmarł pól roku temu. Prawnik siepomylił ,brat wygrała sparwę..a ptem
          dostał pismo ,ze niby ma zwrócic 200000 zł....po powrocie od parwnika dostał
          wylewu.i umarł.miał 51 lat.chyba brayt pana Żbyszka mnie natchąnł.
        • Gość: Teo Czas skarbowke wziazc za MORDE... IP: 202.129.78.* 25.10.04, 04:41
          za przyczynienie sie do smierci do mamra, za pomylki dotkliwe kary finansowe i
          zwolnienie z urzedu...
          • Gość: ANDRZEJ-Chicago [...] IP: *.client.comcast.net 25.10.04, 04:54
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • Gość: ogórek Re: Śmierć przez pomyłkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 08:18
          raczej a co ty k@#$% wiesz o funkcjonowaniu urzedow i pracy w nich
    • adamp_314 To jest ich styl 25.10.04, 05:39
      To niestety jest styl pracy urzędów skarbowych.
      Moj ojciec, emeryt, dostał list ze skarbówki
      pełen gróźb co mogą mu zrobić jeśli w ciągu
      tygodnia nie stawi się z całą litanią dokumenów.
      Zastraszony pojechał z pełną teczką papierów
      do których urzędas skarbowy nawet nie zajrzał tylko
      stwierdził, że tata nie doplacił 30 złotych.
      (słownie: trzydzieści złotych)
      • Gość: zaskoczony Re: To jest ich styl IP: *.zolnierza.NAT.zsi.pl 25.10.04, 06:27
        Jak podala gazeta lubuska , sad skazal na 3 miesiace mlodych ludzi ktorzy
        walneli starszego czlowieka kijami bejzbolowymi. Mlodzi ludzie tlumaczyli sie ze
        to byly tylko poszturchiwania i moze ze 2 razy pociagneli kijaszkami.... LUDZIE
        tylko DWA razy i do ciupy... kurwa , swiat schodzi na psy.... nawet z buta
        gosciu nie dostal , a dobrzy i uczciwi obywatele ida do kicia ... Dwa razy ..
        dacie wiare.. a ze dziadek to komuch i zyd to juz nie napisali ....
        • Gość: Zdziwiony Re: To jest ich styl IP: *.c.003.mel.iprimus.net.au 25.10.04, 08:54
          Dreogi przyjacielu zaszkoczony, Myslę ,że Ci się coś pokęciło , KAŻDY ma prawo
          do osobistego bezpieczeństwa i nie wyobrażam sobie wymierzania sprawiedliośći
          na ulicy.Smutne jest ,że młodzieńcy napadli na starszego człowieka . Nie jest
          ważne czy to żyd czy arab czy ktoś inny , jeśli nie zrobił nic złego ma prawo
          do bezpiecznego poruszania się po ulicy , ajeśli coś zawinił od tego sa sądy i
          tylko tam można człowieka osądzić i wymierzyć karę.Ta kara trzy miesiące to
          stanowczo za mało. Jak młodzieńcy mają za dużo energii to niech się napier...
          pomiędzy sobą w jakimś klubie sportowym . Pamiętaj kolego , że i Ty tez kiedyś
          będziesz stary i życzę Ci abyś wtedy spodkał na swojej drodze takich drabów z
          kijaszkami do bejsbola . :-))))
      • Gość: (nie)obywatelka Re: To jest ich styl IP: *.bielsko.msk.pl 25.10.04, 10:17
        Ja miałam zupełnie tak samo. Robiłam zestawienia, aby Zus mógł łatwiej dojśc do
        wykrycia nieprawidłowości, by łatwiej dotrzeć do błędu -mojego lub Zusu.
        Robiłam te pieprzone papiery jakieś 24 godziny, poszłam do pokoju, do którego
        mnie wzywali, a urzedniczka nawet na to nie spojrzała. Powiedziała, że mam
        zapłacić ok.600 zl, bo ona to sprawdzała u siebie i tak jest prawidlowo. Ręce
        mi opadly i poszłam do domu. Ciągler zastanawiam się jak dowieść swoich racji.
    • Gość: brylant1 Śmierć przez pazerność, głupotę i chciwość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 06:03
      Motorem działania tych(tego) urzędasa była tylko i wyłącznie wizja premii od
      tych gównianych 80 tyś. Ale menda zapomniała o odpowiedzialności za słowa i
      czyny!!!!
      Zyczę rodzinie zmarłego by wyrwała od tego s...syna jak najwiecej (sprawa sądowa
      - dobry adwokat i kilka mln można wyrwać). Pytanie tylko od kogo. Bo jeśli od US
      - to od nas podatników i to jest nie fair. Ale jeśli od konkretnego dupka do to OK.
      Powinien fajfus poczuc to co sam chciał człowiekowi zgotować!!!!!
      Ktoś powie: on ma rodzinę!! To niech k.. myśli głową, nie dupą a czy ktos
      martwił sie o rodzinę tego zmarłego gościa!!!!!!!!
      No i oczywiście 5 lat co najmniej za spowodowanie nieumyślne (a może umyślne
      śmierci)
      • Gość: cyc jakie premie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.04, 08:37
        premie w skarbowce to mit-juz dawno nie sa wyplacane a w czasach gdy byly to
        wynosily 0,5 % od wplywow dla pracownika i to z ograniczeniem kwoty maksymalnej
        do kilku stów! w firmach windykacyjnych zabieraja od 5-20% i nikt nie placze!
    • szczurbiurowy Re: Śmierć przez pomyłkę 25.10.04, 06:04
      NIe sądzę żeby to była ierwsza ofiara i ostatni proces. Włąsnie dlatego, że
      ludzie kłada uszy po sobie jest jak jest. I takie historie mogą się zdarzać.
    • Gość: benshee Re: Śmierć przez pomyłkę IP: *.zolnierza.NAT.zsi.pl 25.10.04, 06:09
      a ja bym pozamykal wszystkie 400 Urzedy Skarbowe, wywalil pracujacych tam ludzi
      ( glownie kobiety) dal im po 180 zł zasilku a podatkow nie pobieral ... bedzie
      wtedy naprawde dobrze w naszym kochnym kraju. Wszystkiemu winni poza Cyklistami
      i Balcerowiczem sa Urzedy Skarbowe ....
      • Gość: bobik Re: Śmierć przez pomyłkę IP: *.155.105.205.Dial1.Baltimore1.Level3.net 25.10.04, 06:14
        Benshee, jedyna rada na US bylabo przymusowe zalozenia wlasnej dzialanosci
        gospodarczej i 100% zaangazowanie CALEGO kapitalu wlasnego. Nastepnie po 2
        latach weryfikacji, moznabyloby zatrudnic tych ktorzy przetrwali - pozastali
        byliby na smietniku hostorii. Pomysl jak taki US bylby przujazny dla kazdego
        podatnika...
    • Gość: cysorz Re: Śmierć przez pomyłkę IP: *.twcny.rr.com 25.10.04, 06:12
      pisze z USA. Po pierwsze, jesli urzednik skarbowki USA (IRS) popelni blad to w
      pelni prawnie odpowiada za niego. Po drugie, uposazenie urzednikow ze wzgledu
      na wysoka odpowiedzialnosc jest niezle, ale nie oszalamiajace - wedug zasady,
      dobrze place ale rowniez bardzo duzo wymagam.
    • Gość: GW_na_smietnik Re: Śmierć przez pomyłkę IP: *.zolnierza.NAT.zsi.pl 25.10.04, 06:21
      A moze na pana przyszedl czas na tej sali sadowej , a ze to byla sprawa z
      urzedem to jakis pieprzony dzienkikarzyna , za swoja pensyjke i usmiech
      redaktorka ma gotowa sensacje i pisze ... Izba skarbowa zamordowala kolejnego
      obywatela ... No super jestem naprawde mile zaskoczony podejsciem G(ownianego)
      W(ydawnictwa) do tematu. Jest pelne obiektywizmu, naprawde pelne ...
      • Gość: brylant1 odp do GW na smietnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 06:47
        Jak będziesz miał wypadek spowodowany przez pijanego dupka - też będzie napisane
        że przyszła kolej na dupka i go zabrali.
        Pewnie jesteś jednym z tych nierobów - urzedasem Zus czy US?
        • Gość: bobik Re: brylant - appologies - pisalem do przedmowcy IP: *.155.105.205.Dial1.Baltimore1.Level3.net 25.10.04, 06:58
      • Gość: bobik Re: Śmierć przez pomyłkę IP: *.155.105.205.Dial1.Baltimore1.Level3.net 25.10.04, 06:55
        Tak brylant, to dziennikarz GW wywolal atak serca - poza tym, skok cisniena na
        sali sadowej za oszczerstwo oszustwa podatkowego za 9 zl to jak najbardziej
        powod do smierci naturalnej - oj brylant1, cos mi sie wydaje ze Twoj cynizm nie
        rozni sie niczym od cynizmu tego zafajdanego urzedniczyny!
      • Gość: gosc Re: Śmierć przez pomyłkę IP: *.interkom.pl / *.interkom.net.pl 25.10.04, 06:58
        Ty prowokator, daj sobie siana bo jestes OCZYWISTY!!!!!
    • Gość: Kuba Re: Śmierć przez pomyłkę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.04, 06:36
      To się nazywa kapitalizm z bandycką twarzą.
    • Gość: ht Tępy urzędnik IP: *.firma / 213.25.33.* 25.10.04, 06:47
      Trzeba być wyjątkowo tępym urzędasem, aby nie zauważyć że jeżeli facet zapłacił
      ponad 1200 zł to i na pewno zapłaciłby również owe 9 zł.
    • Gość: tomek on był po prostu uczciwy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.10.04, 07:05
      j/w
    • Gość: jk Odpowiedzialni są pracownicy urzędu skarbowego!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 07:06
      Odpowiedzialni są pracownicy urzędu skarbowego!!!
    • Gość: Gość portalu: Arka Re: Śmierć przez pomyłkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 07:10
      Gość portalu: Arkadiusz napisał(a):

> Urzędnicy w swojej decyzji byli nie mniej okrutni, niż gówniarze, którzy
      skopal
      > i na śmierć chłopaka za to, że miał przy sobie tylko 3zł (niedawno w TVN). W
      ob
      > u przypadkach wypadałoby wymierzyć najwyższą karę przewidywaną w kodeksie
      przyg
      > otowanym przez PIS.
      >
      > Pozdrawiam
      >
    • szoppracz1 To co wyczyniają urzędniczki w urzędzie... 25.10.04, 07:57
      To co wyczyniają urzędniczki w urzędzie skarbowym Wrocław Fabryczna woła o
      pomstę do nieba. Bezczelność, ignorancja, brak wyobraźni, chaos i totalna
      niewiedza są przerażające.
      A propos - czy posady w tego typu instytucjach są dożywotnie i czy stanowisko
      po rodzicielach obejmuje potomstwo?
    • Gość: sm POSADZIC SK... Z IZBY DO PIERDLA, BARANOW !!! IP: *.stat.gov.pl 25.10.04, 07:58
      .
      • Gość: Filemon urzędnik :) IP: gateway.d* / *.mofnet.gov.pl 25.10.04, 08:07
        i kto to pisze, urzędnik z Urzędu Statystycznego, feee, taki język nieurzędowy feeee
    • Gość: Kafa wstrząsające IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.10.04, 07:59
      tak się ludzi wykańcza
      słowem złym zabija tak jak nożem - dziwny jest ten świat
    • Gość: SaQ Re: Śmierć przez pomyłkę IP: *.mikrus.pw.edu.pl 25.10.04, 08:03
      "Nie był to jednak jedyny powód naszego wycofania się z umowy. Nie mogę wchodzić
      w szczegóły, bo obowiązuje mnie tajemnica, jednak pan Macewicz miał również inne
      zaległości podatkowe."

B-Z-D-U-R-A

Nie ma tajemnic, powody decyzji pisze się w uzasadnieniu do niej. I przed sądem
      _nie_wolno_ wyciągać nowych przesłanek, innych niż zamieszczone w uzasadnieniu,
      chociażby były prawdziwe.
    • Gość: Filemon zdecydowali by się IP: gateway.d* / *.mofnet.gov.pl 25.10.04, 08:04
      zdecydowali by się, raz piszą, że wyłącznie pracownicy urzędu skarbowego, raz, że zaskarży pracowników izby skarbowej ?! przecież to dwie różne instytucje ? ktoś kto to pisał, to chyba nie wie co pisze....
    • Gość: Zdrowy_rozsadek 9 polskich nowych zlotych IP: *.dip.t-dialin.net 25.10.04, 08:04
      "Maciej Cichański, rzecznik prasowy bydgoskiej izby skarbowej, przyznaje, że
      zaległości Macewicza za restrukturyzację długu wynosiły 9 zł. - Nie jestem w
      stanie w tej chwili zweryfikować, czy powstały z błędu urzędnika - mówi. "

Jezeli ten pan Cichanski RZECZYWISCIE tak powiedzial, ze nie moze zweryfikowac
      czy to z powodu bledu urzednika - to w obliczu smierci tego biednego czlowieka
      moge powiedziec tylko jedno : pan Maciej Cichanski jest aroganckim, bezdennie
      glupim skurwysynem. Pogratulowac wyczucia sytuacji...
      • moj-chlopiec-pilke-kopie Re: 9 polskich nowych zlotych 25.10.04, 20:17
        Być może. Być moze też dziennikarz zadzwonił do rzecznika np. w sobotę na
        komórkę i ten nie miał czasu na dokładne sprawdzenie sprawy. Zresztą nawet
        jeśli miał, to nie wolno mu przesądzać winy urzednika, która będzie ustalona w
        wewnętrznym i/albo prokuratorskim postępowaniu. A dziennikarz odpowiedział
        rzecznikowi, żeby powiedział cokolwiek, bo nie może czekać, a tekst i tak
        pójdzie w poniedziałek. To taka moja mała uwaga małej kobietki z branży PR.
    • Gość: ubu Oto nasza kochana Ojczyzna ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.04, 08:19
    • Gość: MLachowicz US morduje IP: *.wam.bp / *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.04, 08:19
      podatkami
    • Gość: Trojan Re: Śmierć przez pomyłkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 08:31
      "Kwoty w harmonogramie, który dostał ze skarbówki, były różne - od 1213 do 1254 zł. W maju 2003 r. urzędnik przyjmujący wpłatę popełnił błąd. Pobrał kwotę wpisaną za kwiecień i skasował od Macewicza ratę o 9 zł mniejszą, niż wynikało z harmonogramu."

Przepraszam, ale czy Pan Nieboszczyk był ślepy i nie widział, że pobrano od niego za małą kwote??????? Urzednik mogl popelnic blad, ale obowiazkiem Nieboszczyka bylo patrzyc mu na rece i dopilnowac swoich interesow. Za głupote tak włąsna jak i cudza sie niestety płaci.

Poza tym jesli nie rozumiecie co mówi rzecznik to zal mi was. Warunkiem rozłozenia zaległosci na raty było napewno to, ze ten pan bedzie jednoczesnie terminowo regulował bierzace zaległosci i to jest najczesciej ujete w decyzji. Skoro rzecznik mowi o tym, ze mial tez inne zadluzenia, to znaczy ze widocznie bierzacych podatkow nie placił sumiennie a to daje nie tylko podstawe ale nakłada obowiazek zerwania z nim umowy dot. splaty zaległosci. I nie zalezy to od woli urzednika tylko jest jego obowiazkiem, bo prawo obowiazuje i koniec
      • Gość: des Re: Śmierć przez pomyłkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 08:58
        O to jest własnie przykład bezduchy która zabija. Zapomniałeś urzędasie o
        innych twoich obowiązkach wynikających z ordynacji. Dopóki będziesz używał tych
        dwóch słów równocześnie "takie prawo" i "kropka" to do końca życia będziesz
        bezdusznym ćwokiem.
        • Gość: Trojan Re: Śmierć przez pomyłkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 09:08
          akurat urzedasem nie jestem ale w przeciwnienstwie do ciebie mam swiadomosc ze urzednicy sa rozliczani z wykonywania przepisow bezdusznego prawa a nie okazywania milosierdzia
          a do obrzucania epitetami posuwaja sie tylko ludzie ktorym brak argumentow, wiec nie osmieszaj sie nazwywajac mnie cwokiem.

btw. czy ktos sie zastanowil jak powstala zaleglosc tego pana? jakos w artykule nie ma o tym wzmianki, jest sensacja bo zmarl na sali sadowej, ale nic nie wspomina sie jak to sie stalo ze doprowadzil do powstania takiego zadluzenia. moze ten szczegol stawialby go w niekorzystnym swietle, wiec celowo zostal pominiety?
          • Gość: Memento Trojan, wirusie! IP: *.143.111.62.revers.nsm.pl 25.10.04, 10:06
            Pachnie od ciebie hitlerowskim drylem. Zero dyskusji, nie? A w domu kogo
            lejesz, psychopato? A dlaczego nie pomyślisz o zmarłym pozytywnie? Akurat
            niestety ten człowiek miał serce.
            • Gość: mkopek Re: Trojan, wirusie! IP: *.ericsson.net 25.10.04, 10:35
              Jakiej dyskusji Memento? Jesli masz kontrargumenty to dyskutuj, a nie bedziesz
              obrzucal blotem. Stosujesz tu propagande i demgaogie. Rzucasz popularne hasla
              nie poparte zadnymi argumentami. I co Ty nazywasz dyskusja. A dlaczego mam
              pomyslec o zmarlym pozytywnie? Owszem urzednicy byli tu bezduszni i to jest
              zle. Ale od dochodzenia swoich praw sa sady i tam wlasnie znalazl sie pan
              Zbigniew. Niestety Trojan ma duzo racji piszac, ze to pan Zbigniew sam siebie
              wpakowal w klopoty. I jesli ktos chcialby sugerowac, ze jestem kolejnym
              urzednikiem... to z gory oswiadczam, ze nie jestem. Do urzednikow sam odczuwam
              niechec. Jednak swoje dlugi trzeba placic (tym bardziej jesli ma sie do
              zaplacenia tylko 15% tego co sie jest winnym).
              • Gość: Memento Re: Trojan, wirusie! IP: *.143.111.62.revers.nsm.pl 25.10.04, 10:50
                Wiesz, jak to w Polsce teraz jest. Masz coś zapłacić, tymczasem inni Tobie nie
                płacą. I nie ma na nich bata. Jeśli sam się w to wpędził, to pewnie nie na
                własne życzenie.
                A co do dyskusji - to było do Trojana. Poczułem taką betonową ścianę, i 'zero
                dyskusji' miało obrazować spotkanie człowieka z tą ścianą. Z urzędnikami, z
                przepisami, też jest 'zero dyskusji' jak widać i niektórym tutaj to nawet
                odpowiada. Niech sąd traci czas na wyrokowanie w kwestii 9 zł.
                A MEMENTO jest dla Polski. Która jest mądra, gdy chodzi o grosze, a bezdennie
                durna gdy idzie o miliony.
              • Gość: elka Re: Trojan, wirusie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 14:05
                W kłopoty ludzi u nas pakuje głupota prawodawców.Kilka postów wyżej wyjasniono
                jak sie wpada w tego rodzaju kłopoty.Proste.Wystawiasz fakture, od niej musisz
                natychmiast wszystko opłacać(Vat, podatki) a inwestor Ci zapłaci jak z nim
                wygrasz sprawe w sądzie co trwa kilka lat. Rozwiązanie byłoby proste, ale jakoś
                nikt sie nie kwapi go wprowadzać: płacisz od rzeczywiście zapłaconej
                faktury.Ale to za proste dla naszych 'transparentnych' stosunków.A skarbówka
                służy do wykańczania przedsiębiorców.Już się nawet nie chce cytowac
                przykładów.Złodziej rules w tej republice bananowej
          • Gość: magoo Re: Śmierć przez pomyłkę IP: *.bielsko.msk.pl 25.10.04, 10:29
            Trojan, i właśnie o to chodzi, że wy nic nie rozumiecie. Siedzisz na posadce i
            masz wszystko z głowy, praca od ...do..., ZUS zapłacony , a popołudniami można
            jesz\cze coś dorobić. Prowadzący działalność, zwłaszcza małą dzialalność żyją
            jednak bardzo , bardzo inaczej. Przychodzi 10 a tutaj nie ma na składkę Zus
            deklarację się wypelnia, bo trzeba, a składki nie płaci, bo w domku leży już
            kilka innych rachunków do zapłacenia. Zaleglości rosną i rosną i ma się tylkjo
            jedną nadzieję, że wkrótce to wszysko znormalnieje i będzie można swobodnie
            działać, zarabiać, płacić składki i podatki.... a tu z miesiąca na miesiąc
            coraz gorz\ej i widoków na normalną przyszłośc ciągle nie ma..... a propos - co
            to znaczy normalność, bo to pojęcie już się trochę zdewaluowało
            • Gość: mkopek Re: Śmierć przez pomyłkę IP: *.ericsson.net 25.10.04, 10:48
              Magoo pewnie, ze masz racje. Jednak ten US umorzyl facteowi 85% dlugu. Czyli
              moze nie byli to tacy bezduszni urzednicy. Gazeta jak zwykle opisze sprawe od
              jednej strony, zeby wzbudzic sensacje. Wiem, ze US sa bezduszne i zawsze
              interpretuja przepisy na swoja korzysc. Ale ten pan tez nie byl bez winy. A
              takie jednoznacze okreslenie, ze to urzednik jest winien smierci p. Zbigniewa,
              jest bezpodstawnym oskarzeniem.
            • Gość: urzedas Re: Śmierć przez pomyłkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 17:15
              Kiedy sie pracuje w urzedzie skarbowym to popoludniami dorobic NIE MOZNA, zabraniaja tego przepisy. Rodziny urzednikow (nie tylko najblizsze) ktore prowadza dzialalnosc gospodarcza nie maja kontroli skarowej raz na kilka lat tylko co roku, bo takie sa przepisy. Co roku rownie urzednik musi skladac szczegolowa deklaracje dotyczaca stanu swojego majatku i tym podobne... Widac niewiele wiesz na temat pracy w tego typu instytucji.
              Najlatwiej jest obwiniac wykonawcow, ale przepisy ktorymi oni MUSZA sie kierowac niestety ustanawiaja inni - ci, ktorych wybieracie co cztery lata czyli posrednio sami jestescie za taki stan rzeczy odpowiedzialni.
              • Gość: gość Re: Śmierć przez pomyłkę IP: *.chello.pl 25.10.04, 17:59
                podstawowe pytanie:
                a zmusz ktoś do pracy w US? W takim Lesznie walą chętni drzwiami i oknami -
                ogłoszono nabór na 6 wolnych miejsc - oczywiscie tylko rodzina się załapała -
                nikt spoza układziku - nawet nie było po co aplikacji składać...
                Więc chyba nie jest to taka najgorsza posadka - i pewna i ciepła i chroniona. I
                za nic nie odpowiadasz... A pensja leci...
                i nie p...ol urzedas, bo dobrze wiesz jak to jest, skoroiw US sam pracujesz. Ale
                urzedasy - jak to już C.N. Parkinson opisał - to jak stado baranów. Na zewnątrz
                tylko rogi widać i nie ugryziesz tałatajstwa... :(
      • Gość: Bernard Re: Śmierć przez pomyłkę IP: *.uni.wroc.pl 25.10.04, 10:12
        Życzę Panu Panie cwany zgodny z prawem, aby inny cwańszy zgodnie z prawem Pana
        wykończył. A nawet jeśli niezgodnie z prawem, to w taki sposób aby cwańszemu
        nic prawo nie mogło zrobić za wykończenie Pana.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka