07.03.22, 10:45
bez komentarza
Obserwuj wątek
    • zimnadzidzia Re: 1$ = 4,53 07.03.22, 10:54
      Będzie ponad 5.
      • ukos Re: 1$ = 4,53 07.03.22, 12:00
        zimnadzidzia napisał:

> Będzie ponad 5.

Może być 10.
    • yoma Re: 1$ = 4,53 07.03.22, 11:05
      4,57. € 5 i rośnie 😎
      • szwampuch58 Re: 1$ = 4,53 07.03.22, 11:08
        Ceny gazu w Europie plus 60%
        • yoma Re: 1$ = 4,53 07.03.22, 11:24
          Co było do przewidzenia. Niekoniecznie do przewidzenia było, że złoty będzie tracił nawet do rubla 😎

4,58. Fajne ma tempo.
          • melikles Re: 1$ = 4,53 07.03.22, 11:29
            Nie traci, 1 USD = 135 rubli
            • yoma Re: 1$ = 4,53 07.03.22, 11:42
              Czy ja mówię po chińsku? Złoty do rubla, mówię.

Ale OK, w tej chwili nie traci. Wczoraj na otwarciu tracił 😎
              • stavros2002 Re: 1$ = 4,53 07.03.22, 12:53
                Złoty stracił do Euro ok. 8%

Ruble stracił do euro ok. 60%

Ile złoty "stracił" do rubla, towarzyszko?
                • pies.na.czarnych Re: 1$ = 4,53 07.03.22, 12:59
                  stavros2002 napisał:

> Złoty stracił do Euro ok. 8%
                  >
                  > Ruble stracił do euro ok. 60%
                  >
                  > Ile złoty "stracił" do rubla, towarzyszko?
                  >

Wybierasz się do Rosji, czy masz rosyjskie akcje, że się tak rublem martwisz?
          • yoma Re: 1$ = 4,53 07.03.22, 11:43
            4,60 :D
            • pies.na.czarnych Re: 1$ = 4,53 07.03.22, 11:54
              1€ = 4,95 :(
              • mef1stofeles Re: 1$ = 4,53 07.03.22, 11:58
                Rynki cosik słabo wierzą w nasze Migi.
                • yoma Re: 1$ = 4,53 07.03.22, 12:00
                  Se popatrzcie na ceny benzyny chłopaki 😎
              • yoma Re: 1$ = 4,53 07.03.22, 12:01
                Masz przestarzałe dane. 5 jak byk.
                • pies.na.czarnych Re: 1$ = 4,53 07.03.22, 12:06
                  To pokazuje mi app "valuta calculator". Nie podniecam się wykresami bo wiem, ze Glapiński trzyma rękę na pulsie :)
                  • yoma Re: 1$ = 4,53 07.03.22, 12:17
                    Nie denerwuj mnie ;) Naści

Zaczynam się cieszyć, że wydałam w weekend trochę wdowiego grosza na dobroczynność. Teraz byłoby gorzej 😎

Jeszcze żeby mi jakaś wróżka powiedziała, co będzie pod koniec kwietnia...
                    • pies.na.czarnych Re: 1$ = 4,53 07.03.22, 12:21
                      Czarne chmury widać na horyzoncie :(

Polski złoty osłabił się do rekordowo niskich poziomów w stosunku do euro - pisze Reuters. Agencja informacyjna zwraca uwagę, że inwestorzy uciekają do bezpieczniejszych aktywów w następstwie rosyjskiej inwazji na Ukrainę.

Reuters zwraca uwagę, że w pewnym momencie polska waluta osłabiła się do 4,96 zł w relacji do euro, co jest rekordowym poziomem. Agencja pisze, że w ubiegłym tygodniu polski bank centralny interweniował na rynku walutowym, aby wzmocnić polską walutę.
                      • yoma Re: 1$ = 4,53 07.03.22, 12:30
                        Mhm, tak interweniował, że po interwencji zjechało o 2%. Panie, o Panie, za coś nas pokarał?
                        • m.c.hrabia Re: 1$ = 4,53 07.03.22, 12:59
                          a Henryk siedzi i zawije swoje € w sreberka:)
                          • yoma Re: 1$ = 4,53 07.03.22, 13:02
                            Henryk niech lepiej uważa, ja wiem, gdzie ta działka 😆
                            • pies.na.czarnych Re: 1$ = 4,53 07.03.22, 13:07
                              yoma napisała:

> Henryk niech lepiej uważa, ja wiem, gdzie ta działka 😆
                              >

Love pilnuje słoików. Uważaj.
                              • yoma Re: 1$ = 4,53 07.03.22, 13:32
                                Och, nie zdziwię się, jeśli Love będzie chętna na niedużą psotę :D
                          • pozytonium Euro to CHF to strata 10% w ciągu roku 07.03.22, 13:03
                            m.c.hrabia napisał:

> a Henryk siedzi i zawije swoje € w sreberka:)

Może nie mieć na sreberka.
      • pozytonium Ci co kupili € za ponad 5 zł zrobili interes 😎 16.03.22, 16:31
        yoma napisała:

> 4,57. € 5 i rośnie 😎
        >

Ci co kupili € za ponad 5 zł zrobili interes życia... 😎

stooq.pl/q/?s=eurpln
    • ukos Re: 1$ = 4,53 07.03.22, 12:00
      € PiSSdacko-konfabulackim putinoidom śmierdziało.
      • yoma Re: 1$ = 4,53 07.03.22, 12:02
        I ludowi.
      • inna57 Re: 1$ = 4,53 07.03.22, 12:26
        Niejaki Łon z RPP chciał żeby cała Europa przyjęła złotego jako jedyną poświęconą walutę.

A nieprzyjęcie euro gdy była na to szansa to zbrodnia na gospodarce.
        • yoma Re: 1$ = 4,53 07.03.22, 12:40
          Wojna, sankcje, a u steru (bo rządem tego nie nazwę) banda szkodników i dywersantów. Już chyba tylko modlitwa pozostaje.

Do św. Judy Tadeusza, patrona spraw beznadziejnych.
          • pies.na.czarnych Re: 1$ = 4,53 07.03.22, 12:54
            Cały świat w modlitwie. Na giełdach dziennie miliardy dolarów obracają się w pył.
            • yoma Re: 1$ = 4,53 07.03.22, 13:01
              Owszem, tylko cały świat nie ma pisich jako dodatkowej plagi.

Btw zauważyliście, jak covid nagle zniknął? 😆
            • j-k spekulanci walutowi maja za swoje. 07.03.22, 13:15
              pies.na.czarnych napisała:
              > ...Na giełdach dziennie miliardy dolarów obracają się w pył.

spekulanci walutowi maja za swoje.

trzymac kase w Dobrach, a nie w papierach.
              • pies.na.czarnych Re: spekulanci walutowi maja za swoje. 07.03.22, 13:28
                > trzymac kase w Dobrach, a nie w papierach.

To dotyczy jedynie drobnych ciułaczy.
                • pies.na.czarnych Re: spekulanci walutowi maja za swoje. 07.03.22, 13:31

> > trzymac kase w Dobrach, a nie w papierach.
                  >
                  > To dotyczy jedynie drobnych ciułaczy.
                  >

Przyjdzie wojna i zrówna ci z ziemia te twoje Dobra.
                • j-k Re: spekulanci walutowi maja za swoje. 07.03.22, 13:32
                  > To dotyczy jedynie drobnych ciułaczy.

tylko najglupsi drobni ciulacze trzymaja swoje osczednosci w zlotowkach - gdy oprocentowanie bankowe wynosi

ZERO (a inflacja duzo wiecej)

normalni uciekaja w cokolwiek - zloto, ziemia, mieszkania...
                  • pies.na.czarnych Re: spekulanci walutowi maja za swoje. 07.03.22, 13:48
                    > normalni uciekaja w cokolwiek - zloto, ziemia, mieszkania...

To jest parkowanie pieniędzy.

Jeżeli chcesz aby pieniądz na ciebie zarabiał musisz inwestować. Najprostszy sposób to kupno solidnych akcji i czerpanie zysku z dywidend. Przy okazji możesz liczyć na zysk ze wzrostu ich wartości. Bez większych spekulacji, długoterminowo masz w tej chwili zawsze lepiej niż lokata pieniędzy w banku.
                    • pozytonium Re: spekulanci walutowi maja za swoje. 07.03.22, 14:05

> > normalni uciekaja w cokolwiek - zloto, ziemia, mieszkania...
                      >
                      > To jest parkowanie pieniędzy.
                      >
                      > Jeżeli chcesz aby pieniądz na ciebie zarabiał musisz inwestować. Najprostszy sp
                      > osób to kupno solidnych akcji i czerpanie zysku z dywidend. Przy okazji możesz
                      > liczyć na zysk ze wzrostu ich wartości. Bez większych spekulacji, długoterminow
                      > o masz w tej chwili zawsze lepiej niż lokata pieniędzy w banku.

To jakie akcje teraz polecasz? :)))))))
                      • pies.na.czarnych Re: spekulanci walutowi maja za swoje. 07.03.22, 14:19
                        Nigdy nikomu nic nie polecam jeżeli chodzi o zakupy na giełdzie. Nie chcę narobić sobie wrogów. Każdy musi odpowiadać za swoje pieniądze.
                        W ostatnich dniach sporo straciłem, ale nadal jestem na dużym plusie. Również wzmacniający się dolar mnie cieszy bo mam większość akcji w US Dollar. Również ostatnio kupiłem kilka papierowych baryłek ropy i one przyniosły mi trochę zysku, ale tutaj trzeba codziennie pilnować bo wystarczy, ze ogłoszą Iran jako kraj miłości i będzie po zwyżkach. W Wiedniu prowadzone maja być rozmowy w sprawie zniesienia sankcji na najbardziej dotychczas bandycki kraj:)
                        • pozytonium Re: spekulanci walutowi maja za swoje. 07.03.22, 14:40

> Nigdy nikomu nic nie polecam jeżeli chodzi o zakupy na giełdzie. Nie chcę narob
                          > ić sobie wrogów. Każdy musi odpowiadać za swoje pieniądze.
                          > W ostatnich dniach sporo straciłem, ale nadal jestem na dużym plusie. Również w
                          > zmacniający się dolar mnie cieszy bo mam większość akcji w US Dollar. Również o
                          > statnio kupiłem kilka papierowych baryłek ropy i one przyniosły mi trochę zysku
                          > , ale tutaj trzeba codziennie pilnować bo wystarczy, ze ogłoszą Iran jako kraj
                          > miłości i będzie po zwyżkach. W Wiedniu prowadzone maja być rozmowy w sprawie z
                          > niesienia sankcji na najbardziej dotychczas bandycki kraj:)

Akurat Iran odbieram inaczej, to jedno z państw o najdłuższej państwowości na świecie, któremu Polacy powinni dziękować za wsparcie w II wojnie światowej. W dodatku szyici, którzy nie słyną z tego, że lubią się rozerwać w chwilach wolnych.
                          A że wtopiłaś to nic nowego. "Wróbel" poleciał na łeb na szyję. 50% w ciągu 10 dni i walną łbem o szybę.
                          Dziś pojawiła się informacja, że Korea zrywa kontakty bankowe w Rosją. Ale nie ma co się martwić, rodzina Kimów nie zerwała kontaktów.
                          • pies.na.czarnych Re: spekulanci walutowi maja za swoje. 07.03.22, 15:01
                            > Akurat Iran odbieram inaczej, to jedno z państw o najdłuższej państwowości na świecie

To co ty odbierasz nie interesuje mnie. Świat odbierał Iran tak jak mu to przedstawiano. Iran jest ogłoszony jako bandycki kraj próbujący wszelkimi sposobami wyprodukować broń jądrowa. Teraz nagle o tym próbuje się zapomnieć. Okłamywano nas jeszcze niedawno, czy może bóg sprawił, ze nagle stali się świętoszkami? Jak trwoga to obrońcy tego świata zawrą pakt nawet z diabłem.

> A że wtopiłaś to nic nowego. "Wróbel" poleciał na łeb na szyję. 50% w ciągu 10 dni i walną łbem o szybę.

Nie napisałem, ze wtopiłem. Napisałem, ze trochę straciłem w porównaniu z dniami przed wojną. Cały świat traci miliardy dziennie, ale ciebie jak przystało na prawdziwego patriotę interesuje jedynie, ze sąsiadowi krowa zdechła.
                            • pozytonium Ukraina się pozbyła broni jądrowej 07.03.22, 15:06

> > Akurat Iran odbieram inaczej, to jedno z państw o najdłuższej państwowośc
                              > i na świecie
                              >
                              > To co ty odbierasz nie interesuje mnie. Świat odbierał Iran tak jak mu to przed
                              > stawiano. Iran jest ogłoszony jako bandycki kraj próbujący wszelkimi sposobami
                              > wyprodukować broń jądrowa.

A była jej 3 posiadaczem na świecie. Historia pokazuje, że nie było warto wierzyć kacapom, Francji czy Brytyjczykom.
                    • j-k dzidziu, bujasz sie tu od sasa do lasa... 07.03.22, 14:26

> > normalni uciekaja w cokolwiek - zloto, ziemia, mieszkania...
                      >
                      > To jest parkowanie pieniędzy.
                      >
                      > Jeżeli chcesz aby pieniądz na ciebie zarabiał musisz inwestować.

dzidziu, bujasz sie od sasa do lasa...
                      najpierw piszesz o drobnych ciulaczach, a gdy odpowiadam - co ma robic drobny ciulacz
                      to walisz mi tu o inwestowaniu na gieldzie.

to jest zabawa dla WIEKSZYCH ciulaczy, czyli ludzi wzglednie bogatych.

drobny ciulacz, ktorego stac conajwyzej na kupno dzialki z malym domkiem, lub mieszkania
                      - to nie ma czasu i WIEDZY - by inwestowac na gieldzie.

lepiej - jak sam napisales - te drobne pieniadze "zaparkowac" i niech stoja (nie tracac na wartosci)
                      • pies.na.czarnych Re: dzidziu, bujasz sie tu od sasa do lasa... 07.03.22, 14:38
                        > drobny ciulacz, ktorego stac conajwyzej na kupno dzialki z malym domkiem

To nie jest inwestycja. Ostrożny drobny ciułacz kupuje drugie mieszkanie i wynajmuje je.
                        • pozytonium Re: dzidziu, bujasz sie tu od sasa do lasa... 07.03.22, 14:45

> > drobny ciulacz, ktorego stac conajwyzej na kupno dzialki z malym domkiem
                          >
                          > To nie jest inwestycja. Ostrożny drobny ciułacz kupuje drugie mieszkanie i wyna
                          > jmuje je.

Hiszpanie też tak myśleli.
                          Dla mnie wzorcem jest Morgan Freeman. Na stare lata zakupił kolczyk, wsadził sobie go w ucho jako zabezpieczenie, by inni mieli go za co pochować. Coś jak obol.
                          Memento morii.
                          • pies.na.czarnych Re: dzidziu, bujasz sie tu od sasa do lasa... 07.03.22, 15:08
                            On wcześniej o tym pomyślał. Przed kremacją wyjąć ;)
                            https://pbs.twimg.com/media/DP_xoNAWAAA41tI.jpg
                          • yoma Re: dzidziu, bujasz sie tu od sasa do lasa... 07.03.22, 15:13
                            Dziękuję. Interesują mnie bieżące potrzeby za życia, nie po śmierci 😂
                            • pozytonium Nie obchodzi mnie to co cię interesuje. Nie śmieć. 07.03.22, 15:28
                              yoma napisała:

> Dziękuję. Interesują mnie bieżące potrzeby za życia, nie po śmierci 😂

Każdy ma inne zainteresowania.
                              • pies.na.czarnych Re: Nie obchodzi mnie to co cię interesuje. Nie ś 07.03.22, 15:41
                                Yoma nie jest członkiem PiS. Trumny i te inne pisie atrybuty ją, tak jak i mnie nie interesują.
                                • pozytonium Re: Nie obchodzi mnie to co cię interesuje. Nie ś 07.03.22, 16:35

> Yoma nie jest członkiem PiS. Trumny i te inne pisie atrybuty ją, tak jak i mnie
                                  > nie interesują.

Nie trzeba być członkiem, by mieć mental członka. Putin też do PiS nie należy :))))
    • pozytonium Euro też leci na łeb 07.03.22, 13:00
      Zmiana kuru do CHF to prawie 10% w ciągu roku.

Jak widać EBC słabo chroni Niemców, czy Francuzów.
      • pies.na.czarnych Re: Euro też leci na łeb 07.03.22, 13:05
        > 10% w ciągu roku

W stosunku do jakiej waluty?

Szwajcarski bank centralny poinformował w poniedziałek, że jest gotów do interwencji na rynku walutowym, aby przeciwdziałać umocnieniu się franka – podał Reuters.
        tvn24.pl/biznes/rynki/kurs-franka-do-euro-i-zlotego-szwajcarski-bank-centralny-gotow-do-interwencji-5625912
        • pozytonium Re: Euro też leci na łeb 07.03.22, 13:28

> > 10% w ciągu roku
          >
          > W stosunku do jakiej waluty?

CHF "Zmiana kuru do CHF to prawie 10% w ciągu roku."

> Szwajcarski bank centralny poinformował w poniedziałek, że jest gotów do interw
          > encji na rynku walutowym, aby przeciwdziałać umocnieniu się franka – podał Reut
          > ers.
          > tvn24.pl/biznes/rynki/kurs-franka-do-euro-i-zlotego-szwajcarski-bank-centralny-gotow-do-interwencji-5625912

To jeszcze EBC musi poprosić Amerykanów o pomoc, strata ponad 4% rocznie i nie zapowiada się na jej zmniejszenie.

Interwencja SBC w stosunku do EBC spowoduje tylko jedno. PLN się umocni, bez tracenia przez Polskę rezerw walutowych.
          • pies.na.czarnych Re: Euro też leci na łeb 07.03.22, 13:30
            Jesteś wielkim optymistom.
            • pozytonium Re: Euro też leci na łeb 07.03.22, 14:03

> Jesteś wielkim optymistom.

Już się zaczęła interwencja SBC?
              stooq.pl/q/?s=eurchf&c=5d&t=l&a=lg&b=0
              stooq.pl/q/?s=eurpln&c=5d&t=l&a=lg&b=0
              Szwajcarzy prócz banków mają sól. Ale do gara trzeba coś jeszcze dorzucić, a nie tylko posolić wodę.
              A to coś trzeba importować, obojętnie czy z Niemiec, Holandii czy z Polski. Niemiec czy Polak sobie przeliczy i podniesie cenę. Jeść trzeba. Wszelkie zawirowania na walutach prowadzą do jednego. Wzrostu cen żywności o ile kraj nie jest samowystarczalny żywnościowo. W Polsce czy Niemczech żywności nie brakuje.
              Szwajcarom bardziej się opłaca zbić kurs franka niż doprowadzić do inflacji i to na stałe. Gdy potem zbiją kurs franka, chłopi nie opuszczą już cen żywności.

Tak przy okazji w październiku rusza Baltic Pipe. Polska będzie niezależna od importu z Rosji paliw kopalnych.
              • pies.na.czarnych Re: Euro też leci na łeb 07.03.22, 14:35
                Eksperci giełdowi obserwują dziś „czerwone liczby” na giełdach, podczas gdy ceny towarów takich jak ropa, pszenica czy aluminium rosną w strasznym tempie. Wojna na Ukrainie i towarzyszące jej sankcje wobec Rosji mają z tym oczywiście wszystko wspólnego. Jak my to odczujemy? Dziennikarz VRT NWS Michaël Van Droogenbroeck wyjaśnił to w VRT NWS Live.
                www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/03/07/vrees-voor-recessie-doet-beurzen-bloeden-het-sentiment-na-coro/
                Jak masz ochotę resztę wrzuć sobie do Google Translate. Na polski tłumaczy w 95% dobrze.
                • pozytonium Re: Euro też leci na łeb 07.03.22, 15:04

> Eksperci giełdowi obserwują dziś „czerwone liczby” na giełdach, podczas gdy cen
                  > y towarów takich jak ropa, pszenica czy aluminium rosną w strasznym tempie. Woj
                  > na na Ukrainie i towarzyszące jej sankcje wobec Rosji mają z tym oczywiście wsz
                  > ystko wspólnego. Jak my to odczujemy? Dziennikarz VRT NWS Michaël Van Droogenbr
                  > oeck wyjaśnił to w VRT NWS Live.
                  > www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/03/07/vrees-voor-recessie-doet-beurzen-bloeden-het-sentiment-na-coro/
                  > Jak masz ochotę resztę wrzuć sobie do Google Translate. Na polski tłumaczy w 95
                  > % dobrze.

Trudno, by cena pszenicy nie rosła, jak ruscy wyłączyli Ukrainę. Teraz na czarnoziemach płoną kacapskie czołgi. Cyganie i rolnicy nie nadążają ich stamtąd usuwać. A wiosna idzie, i trzeba siać jarą pszenicę.
                  Nie wiem czy wiesz, ale moje województwo jest wiodącym obok lubuskiego producentem gryki na świecie, którą uwielbiam. Jeśli nie jadłaś, to polecam bliny z gryki. Dodaję do ciasta cebulę, smakuje jak placki ziemniaczane bez koniczności żmudnego tarcia.
                  Można jeść ze wszystkim: kawiorem, gulaszem, grzybami, łososiem, grzybami, etc.

• pies.na.czarnych Re: Euro też leci na łeb 07.03.22, 16:19
                    Sprawdź kody kreskowe ponieważ jest bardzo duże prawdopodobieństwo, ze zajadasz się rosyjska gryką :)

Żywnościowym potentatem na tle świata jest też Rosja. To kolejne bardzo poważne zagrożenie dla europejskich i światowych dostaw, gdyby Putin chciał odgryzać się za zachodnie sankcje.
                    next.gazeta.pl/next/7,151003,28192260,ceny-zywnosci-poszybuja-do-gory-wegry-i-indie-reaguja-na-kolejne.html#s=BoxOpImg3
                    • pozytonium Re: Euro też leci na łeb 07.03.22, 16:59

> Sprawdź kody kreskowe ponieważ jest bardzo duże prawdopodobieństwo, ze zajadasz
                      > się rosyjska gryką :)
                      >
                      > Żywnościowym potentatem na tle świata jest też Rosja. To kolejne bardzo poważne
                      > zagrożenie dla europejskich i światowych dostaw, gdyby Putin chciał odgryzać s
                      > ię za zachodnie sankcje.

Akurat kacapy grykę to z Kazachstanu biorą, a ja zza miedzy :)
                      Co to potencjału Rosji, przy takim obszarze wyżywić ~150 mln ludzi to nie problem, a Putin ma z tym kłopot.
                      Nie znam lepszych rolników od Ukraińców. Im to się nawet na kamieniu urodzi. Między innymi dlatego Kanada soczewicą stoi, choć do uprawy nadaje się góra 20-50 km pas wzdłuż granicy z SZA. Diaspora ukraińska w Kanadzie jest liczna. A wartości ma można powiedzieć żydowskie:
                      "— Kształtowanie wartości moralnych z punktu widzenia dobra, sprawiedliwości, godności, prawdy, honoru, człowieczeństwa;
                      — Tworzenie wspierającej atmosfery pracy w rodzinie, praca dzieci od najmłodszych lat, dla dobra rodziny, krewnych i przyjaciół;
                      — Zapoznanie dzieci z magicznym światem wiedzy poprzez opowieści ludowe, ukraińskie pieśni, przysłowia, myśli, wyliczanki itp.;
                      — Dbanie o prawidłowy rozwój odczuć i percepcji dziecka;
                      — Troska o to, by każde dziecko w pełni się rozwijało, posiadało wiedzę na temat środowiska (ojczyzny) i przyrody Ukrainy;
                      — Zaangażowanie dzieci i młodzież do aktywnego udziału w obrzędach narodowych, działalności dziecięcych i młodzieżowych organizacji społecznych."
            • pozytonium I jak tam, CHF czy EUR już po 7 zł? 09.03.22, 21:22

Jak zawsze :)
            • pozytonium Jestem :) 16.03.22, 17:04

taki się już urodziłem
              Szwajcarzy odwalili za Polskę robotę.
    • j-k to i tak niewiele... 07.03.22, 13:11
      tanszy zloty = wiekszy eksport = wiecej pracy dla wszystkich.
      • pies.na.czarnych Re: to i tak niewiele... 07.03.22, 13:24
        > tanszy zloty = wiekszy eksport = wiecej pracy dla wszystkich.

Bez importu nie ma eksportu. Musi być zachowana równowaga.
        Wyeksportuj kartofla z Nowogrodzkiej, może się polepszy.
        • j-k Re: to i tak niewiele... 07.03.22, 13:35
          > Bez importu nie ma eksportu.

eksport nie polega na re-eksportowaniu importu (tak potrafia tylko Zydzi :)

tylko na dokladaniu do importu wlasnych podsespolow i wlasnej pracy.
          • pies.na.czarnych Re: to i tak niewiele... 07.03.22, 14:12
            > tylko na dokladaniu do importu wlasnych podsespolow

No to powiedz nam doktorze co Polska jest w stanie wyprodukować bez importu? Kartofle i co jeszcze? Żaden kraj nie może funkcjonować bez importu. Musi być równowaga. Oczywiście lekka przewaga eksportu nad importem jest pożądana.

Volkswagen ma zamknąć dwie fabryki w Polsce ponieważ brakuje komponentów produkowanych na Ukrainie. Oto jeden z wielu przykładów obalających twoja tezę samowystarczalności polskiej produkcji.:)

Volkswagen mówi Stop! Zawieszona produkcja w Polsce

Konrad Grobel
            04.03.2022 10:14
            moto.pl/MotoPL/7,88389,28183666,volkswagen-mowi-stop-zawieszona-produkcja-w-polsce.html
    • yoma Re: 1$ = 4,53 07.03.22, 13:55
      O

COŚ zainterweniowało. Pewnie św. Juda Tadeusz :D
      • pozytonium Re: 1$ = 4,53 07.03.22, 14:04
        yoma napisała:

> O
        >
        > COŚ zainterweniowało. Pewnie św. Juda Tadeusz :D

SBC.
      • pies.na.czarnych Re: 1$ = 4,53 07.03.22, 14:23
        Wagony ze zlotem widziałem. Do pieca pod kotłem lokomotywy dorzucał węgiel św. Juda Tadeusz:)
    • mienkiszon A kto nie chciał Euro? 07.03.22, 16:31
      ZAwistny Kurdupel
    • szwampuch58 Re: 1$ = 4,53 07.03.22, 18:24
      next.gazeta.pl/next/7,151003,28195316,euro-znow-kosztuje-5-zlotych-interwencja-nbp-pomogla-tylko.html#s=BoxOpImg1
    • pies.na.czarnych Re: 1$ = 4,53 07.03.22, 19:13
      Na Glapińskim można polegać jak na Zawiszy.

Sufit przebity. Euro po 5 złotych next.gazeta.pl/next/7,151003,28195316,euro-znow-kosztuje-5-zlotych-interwencja-nbp-pomogla-tylko.html#s=BoxOpImg1
    • szwampuch58 Re: 1$ = 4,53 08.03.22, 20:18
      Ceny bezyny za Odra przebily dzis granice 2 Euro za litr
      • pies.na.czarnych Re: 1$ = 4,53 08.03.22, 21:01
        szwampuch58 napisał:

> Ceny bezyny za Odra przebily dzis granice 2 Euro za litr
        >

Tak wyglądały autostrady na Zachodzie podczas kryzysu olejowego w latach 70-siątych.
    • pies.na.czarnych Re: 1$ = 4,53 16.03.22, 23:50
      Ile kosztuje 0,5 litra wódki w Polsce? Przypomniał mi się PRL gdzie przez dekady 1US$ = pół litra czystej ;)
      • yoma Re: 1$ = 4,53 17.03.22, 00:24
        Już sprawdzam. Nie, na pewno nie kosztuje 4,30 :D
        • pies.na.czarnych Re: 1$ = 4,53 17.03.22, 00:28
          Dawaj. Będziemy wiedzieli czy kurs nie jest zaniżony;)
          • yoma Re: 1$ = 4,53 17.03.22, 01:12
            No to ci mówię :D

Pojęcia nie mam, ile kosztuje pół litra, ale na pewno nie 4... o, już 4,23. Lata jak dziwka po rogu, Bandcamp mi nie nadąża :)
            • pies.na.czarnych Re: 1$ = 4,53 17.03.22, 01:58
              Glapinski ma jescze duuużo przestrzeni :)

Cena sprzedaży:
              34,00 zł
              https://www.amarone.pl/images/stories/virtuemart/product/extra-zytnia.jpg
              • yoma Re: 1$ = 4,53 17.03.22, 11:26
                Nie strasz mnie, Watain w kwietniu wychodzi, a po drodze jeszcze to i owo :D :D
                • pies.na.czarnych Re: 1$ = 4,53 17.03.22, 19:58
                  Jest jeszcze lepiej niż można by pomyśleć.

"6 godzin?
                  - Pani stoi, bo jutro lepiej nie będzie". natemat.pl/402125,polacy-na-potege-wyrabiaja-paszporty-boja-sie-wojny-z-rosja?utm_source=facebook&utm_medium=referral&utm_campaign=ownsm&fbclid=IwAR2eHNBMrwObn2-YF7ytUMg7vS2RuGWF5EiqExkpsMR_zJ5aLtkJki6VNn8
                  • yoma Re: 1$ = 4,53 17.03.22, 20:01
                    Ale że do Kenii będą uciekać czy na Karaiby?
                    • pies.na.czarnych Re: 1$ = 4,53 17.03.22, 20:16
                      Cayman Islands - ruble ratować:)
                      • yoma Re: 1$ = 4,53 17.03.22, 20:37
                        Już, już spełzało mi to z klawiatury ;)
              • mef1stofeles Re: 1$ = 4,53 17.03.22, 23:01

> Cena sprzedaży:
                > 34,00 zł

Drogą znalazłeś tą połóweczkę, kierując się efektem a nie jakością kupisz coś w dyskoncie za dyszkę taniej.
                • pies.na.czarnych Re: 1$ = 4,53 17.03.22, 23:07
                  > Drogą znalazłeś tą połóweczkę, kierując się efektem a nie jakością kupisz coś w dyskoncie za dyszkę taniej.

Znalazłem taką jaka kiedyś była sprzedawana w sklepach PEWEX. Właśnie cena Wyborowej w zwykłym sklepie była równa cenie dolara na czarnym rynku. W sklepach Baltona (Duty Free):) była tańsza i dlatego bon marynarski był droższy od dolca:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka