mienkiszon 22.03.22, 08:52 Mieszka ktoś koło takiej stacji "Łukoil"i widział, czy Polacy tam tankują? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
melikles Re: Czy tankujemy na ruskich stacjach benzynowych 22.03.22, 09:30 Łukoil parę lat temu wycofał się z Polski sprzedając wszystkie stacje, panie rencisto Stanisławie. Radzę swoje forumowe wzmożenie podpierać elementarną wiedzą, nawet jak się nie ma samochodu. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Czy tankujemy na ruskich stacjach benzynowych 22.03.22, 09:36 wątek tak samo mundry jak jego założyciel. Odpowiedz Link Zgłoś
mienkiszon Re: Czy tankujemy na ruskich stacjach benzynowych 22.03.22, 09:42 melikles napisał(a): > Łukoil parę lat temu wycofał się z Polski sprzedając wszystkie stacje, panie re > ncisto Stanisławie. Radzę swoje forumowe wzmożenie podpierać elementarną wiedzą > , nawet jak się nie ma samochodu. > A skąd ja mogę o tym wiedzieć, myślałem, że jest nadal ruski, bo zdziwiły mnie niższe o prawie złotówkę ceny, a poza tym stacje dalej nazywają się łukoil, a łukoil to ruskie. Przynajmniej jako takie figurują w necie. A co do samochodu, to mylicie się kolego, bo nadal mam takowy i nadal jeżdżę, tyle, że już nie po kilkadziesiąt tysięcy km rocznie jak kiedyś, bo nie mam po co i za co jeździć. O jeszcze jedno, myślę, że ja w swoim życiu miałem więcej samochodów niż Ty wiosen liczysz. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
melikles Re: Czy tankujemy na ruskich stacjach benzynowych 22.03.22, 09:46 No widzisz panie rencisto Stanisławie, ja tankuję na stacjach, pan w necie. Odpowiedz Link Zgłoś
melikles Re: Czy tankujemy na ruskich stacjach benzynowych 22.03.22, 09:48 A samochodów rzeczywiście, miałem mało. Mój wujek miał dużo. Co kupił na giełdzie fiata, a potem na szrocie paska w dyzlu, to mu się po 3 miesiącach psuło i musiał kupowac nowe. Odpowiedz Link Zgłoś
mienkiszon Dobre, spodobało mi się!!! 22.03.22, 09:57 melikles napisał(a): > No widzisz panie rencisto Stanisławie, ja tankuję na stacjach, pan w necie. > Lubię ludzi z poczuciem humoru! Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Czy tankujemy na ruskich stacjach benzynowych 22.03.22, 19:36 Mijam ruską stację jak jadę do pracy. Nie tankuje od momentu kiedy ją przejeli. Wcześniej dość często tam tankowałem Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Czy tankujemy na ruskich stacjach benzynowych 22.03.22, 12:33 My nie. Nie mamy samochodu 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
oszoloom.z.rm Re: Czy tankujemy na ruskich stacjach benzynowych 22.03.22, 12:50 w mojej okolicy stoi stacja amic..-ponoć to ruskie jest, ja tam nie tankuję Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Czy tankujemy na ruskich stacjach benzynowych 22.03.22, 13:01 Ty tylko na orlenie. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Czy tankujemy na ruskich stacjach benzynowych 22.03.22, 13:07 yoma napisała: > Ty tylko na orlenie. > ruską ropę :)) Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Czy tankujemy na ruskich stacjach benzynowych 22.03.22, 14:19 mojej okolicy stoi stacja amic..-ponoć to ruskie jest, ja tam nie tankuję Nie mów głośno, jak Rydzyk usłyszy będziesz miał kłopoty. Odpowiedz Link Zgłoś
weteran-czasu Re: Czy tankujemy na ruskich stacjach benzynowych 22.03.22, 13:49 Żeby sobie popsuć silnik? W życiu! Ani razu tam nie tankowałem. Więcej wody niż benzyny a oktanów w porywach max 75. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Czy tankujemy na ruskich stacjach benzynowych 22.03.22, 14:52 Naiwniaku, nie ma znaczenia pod jakom marka jest sprzedawane paliwo, Dla głupich jest stacja "Schell", dla rozsądnych np. "Łukoil". I w jednej i drugiej kupujesz produkty tej samej rafinerii których w Polsce jest trzy. W zachodniej Polsce bywa paliwo z niemieckiej rafinerii w Schwedt. Tyle ze tamta rafineria (podobnie jak i prawdopodobnie wszystkie inne w Niemczech) przerabia ropę z Rosji i należą do Rosjan. I wyobraź sobie ze spełniają niemiecką normę DIN i opartej na niej normę EU. A ty pewnie należysz do tych którzy przysięgają ze niemieckie paliwo to "miodzio". Masz specjalne urządzenie i potrafisz się nim posługiwać do ustalania oktanów w paliwie czy tak bezmyślnie sobie pleciesz? Odpowiedz Link Zgłoś
mienkiszon Ja za komuny kupowałem "turystyczną" 22.03.22, 14:55 weteran-czasu napisał: > Żeby sobie popsuć silnik? W życiu! > Ani razu tam nie tankowałem. Więcej wody niż benzyny a oktanów w porywach max 7 > 5. > Była za pół ceny i chrzczona ropą, ale jak się troszeczkę opóźniło zapłon i podkręciło gażnik to dało się jeździć nawet polonezem, ale bez tego to zawory dzwoniły przy przyśpieszaniu. Teraz już pewnie "turystycznej" nie ma, bo nie ma paliwożernych Ziłów (podobno chllały do 45l/setkę i starów benzynowych co chlały sporo mniej, ale i tak dużo za dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Czy tankujemy na ruskich stacjach benzynowych 22.03.22, 18:55 Jeśli nie tankowałeś to skąd możesz to wiedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś
weteran-czasu Re: Czy tankujemy na ruskich stacjach benzynowych 22.03.22, 19:16 Wystarczy mi info, że to jest z Rosji. Podobnie jak rosyjski gaz (matan CH4 + 30% mieszaniny azotu i tlenu czyli powietrza). Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Czy tankujemy na ruskich stacjach benzynowych 28.03.22, 11:32 Metan można mieszać z azotem lecz nigdy z tlenem. Mieszanka metanu z tlenem wybucha. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Czy tankujemy na ruskich stacjach benzynowych 28.03.22, 14:19 weteran-czasu napisał: > Żeby sobie popsuć silnik? W życiu! > Ani razu tam nie tankowałem. Więcej wody niż benzyny a oktanów w porywach max 75. Masz małe pojęcia o paliwie, niższy oktan oznacza wyższą energetyczność paliwa, wyższy go ogranicza, żeby zapobiec samozapłonowi.. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Czy tankujemy na ruskich stacjach benzynowych 29.03.22, 12:23 O gazie również "0" pojęcia. A wystarczy przeczytać choćby na stronach PGNiG: zez Centralne Laboratorium Pomiarowo-Badawcze PGNiG. "Rodzaje gazu ziemnego Rodzaj gazu ziemnego, jaki jest przesyłany w polskich sieciach dystrybucyjnych, nie może być przypadkowy. Jego szczegółową charakterystykę reguluje Obwieszczenie Ministra Energii z 16 maja 2018 roku w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu rozporządzenia Ministra Gospodarki w sprawie szczegółowych warunków funkcjonowania systemu gazowego. W Polsce dostępne są następujące rodzaje gazu ziemnego: Gaz ziemny wysokometanowy typu E Skład tego rodzaju gazu ziemnego to: metan (CH4) - około 97,8 %, etan, propan i butan - około 1%, azot (N2) - około 1%, dwutlenek węgla (CO2) i reszta składników - 0,2%. Ciepło spalania takiego gazu nie może być mniejsze niż 34,0 MJ/m3, ale standardowa wartość to około 40,0 MJ/m3. Gaz ziemny typu E znajduje się w miejskich sieciach gazowych, używa się go w gospodarstwach domowych, przedsiębiorstwach i w zakładach przemysłowych. Gaz ziemny zaazotowany typu Ls Skład: metan (CH4) - około 71%, etan, propan i butan - około 1%, azot (N2) - około 27%, dwutlenek węgla (CO2) i reszta składników - 1%. Ciepło spalania takiego gazu nie może być mniejsze niż 26,0 MJ/m3, ale standardowa wartość to 27,9 MJ/m3. Ten rodzaj gazu jest dostarczany tylko na lokalny rynek, do miejsc znajdujących się w pobliżu ujęcia gazu. Gaz ziemny zaazotowany typu Lw Skład: metan (CH4) - około 79%, etan, propan i butan - około 1%, azot (N2) - około 19,5%, dwutlenek węgla (CO2) i reszta składników - 0,5%. Ciepło spalania takiego gazu nie może być mniejsze niż 30,0 MJ/m3, ale standardowa wartość to 31,0 MJ/m3. Jak każdy gaz typu L, również ten jest używany w sieciach lokalnych i jest dostarczany do domów oraz zakładów pracy. Gaz ziemny zaazotowany typu Ln i Lm Nie są dostarczane do klientów w Polsce, ale ich parametry zostały ujęte w obwieszczeniu ministra. Typ Ln ma następujący skład: metan (CH4) - około 66%, azot (N2) - około 32%, dwutlenek węgla (CO2) i reszta składników - 1%. Natomiast skład Lm to: metan (CH4) - około 61%, azot (N2) - około 32%, dwutlenek węgla (CO2) i reszta składników - 1%. Minimalne ciepło spalania Ln to 22 MJ/m3, a Lm - 18 MJ/m3." Odpowiedz Link Zgłoś
oszoloom.z.rm Re: Czy tankujemy na ruskich stacjach benzynowych 28.03.22, 11:06 nigdy nie tankowałem nie tankuje i tankować na ruskich stacjach nie będę Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Czy tankujemy na ruskich stacjach benzynowych 28.03.22, 12:52 Nie łżyj, tankujesz na orlenie! Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Czy tankujemy na ruskich stacjach benzynowych 28.03.22, 11:56 mienkiszon napisał: > Mieszka ktoś koło takiej stacji "Łukoil"i widział, czy Polacy tam tankują? > Waldemar Pawlak ? Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Czy tankujemy na ruskich stacjach benzynowych 29.03.22, 06:32 tłoku nie ma, tak jak na innych stacjach. Odpowiedz Link Zgłoś
don.kichote Wyjaśni mi ktoś? 28.03.22, 14:06 dlaczego tankowanie ruskiej ropy/benzyny (bo innej w Polsce jeszcze długo nie uświadczymy), na "ruskiej" stacji jest "be", a tankowanie tej samej ruskiej ropy na nie ruskiej stacji - cacy? Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Wyjaśni mi ktoś? 28.03.22, 15:10 Żeby przynajmniej stacja nie zarabiała ;) Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Wyjaśni mi ktoś? 29.03.22, 06:22 Na tej stacji pracuja Polki i Polacy ktorzy tak jak wlasciciel stacji placa w Polsce podatki. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Wyjaśni mi ktoś? 29.03.22, 07:32 don.kichote napisał: > dlaczego tankowanie ruskiej ropy/benzyny (bo innej w Polsce jeszcze długo nie u > świadczymy), na "ruskiej" stacji jest "be", a tankowanie tej samej ruskiej ropy > na nie ruskiej stacji - cacy? A niby dlaczego mamy nie uświadczyć? Co to transportu morskiego nie ma ? Zbiorniki w portach są, w kraju są. ...tylko logistyka i już. Odpowiedz Link Zgłoś
don.kichote Nie o to pytałem 29.03.22, 11:42 no-popis napisała: > A niby dlaczego mamy nie uświadczyć? > Co to transportu morskiego nie ma ? > Zbiorniki w portach są, w kraju są. ...tylko logistyka i już. Odpowiedz Link Zgłoś
topiramax Re: Czy tankujemy na ruskich stacjach benzynowych 28.03.22, 15:18 Ja nie tankuję tylko na BP. Deepwater Horizon to było przegięcie. Odpowiedz Link Zgłoś
krzy-czy Re: Czy tankujemy na ruskich stacjach benzynowych 28.03.22, 17:09 no patrzta ludkowie mili. ja nawet nie wiem jak się nazywa stacja na której tankuję. pztrzę na ceny na tych słupach i to ma dla mnie znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
don.kichote nareszcie zdrowe podejście... 28.03.22, 21:27 krzy-czy napisał: > pztrzę na ceny na tych słupach i to ma dla mnie znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: nareszcie zdrowe podejście... 28.03.22, 21:33 Zaraz obaj zostaniecie onucami 😸 Odpowiedz Link Zgłoś
yabbaryt Re: nareszcie zdrowe podejście... 28.03.22, 22:17 Ja tankuje na Lotosie i Orlenie. Ostatnio bardziej Orlen. Amica to firma austriacka ale właściciele to kanapy. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Czy tankujemy na ruskich stacjach benzynowych 29.03.22, 00:34 > pztrzę na ceny na tych słupach i to ma dla mnie znaczenie. Od czasu do czasu wlej tej droższej. To jest dobre dla silnika zwłaszcza zimą i dla nowych silników gdzie wtrysk i zapłon są regulowane elektronicznie. To co ludkowie gadają, że wszędzie paliwo jest takie samo to jest jedna wielka bzdura. Różnica cen na różnych stacjach benzynowych jest podyktowana głównie dodatkami uszlachetniającym jakie dany producent dodaje do swoich paliw. Odpowiedz Link Zgłoś
krzy-czy Re: Czy tankujemy na ruskich stacjach benzynowych 29.03.22, 08:31 jakoś nie widzę różnicy w jeździe w zależności czy droższa- czy tańsza. może mistrz kjubika by zauważył. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Czy tankujemy na ruskich stacjach benzynowych 29.03.22, 12:13 > akoś nie widzę różnicy w jeździe w zależności czy droższa- czy tańsza. może mistrz kjubika by zauważył. Ta różnice zobaczysz po rozebraniu silnika. Czystość komory spalania, zawory, stan turbo itd. Jeżeli masz wtryskiwacze elektronicznie sterowane to również tanie paliwo może mieć wpływ na żywotność zaworków elektromagnetycznych umieszczonych w wtryskiwaczu. Silniki starej generacji nie były aż tak bardzo wrażliwe na jakość paliwa czy oleju. Kiedyś jeżeli się na tym znałeś mogłeś sam zrobić przegląd silnika. Teraz sam możesz najwyżej wymienić olej i filtry. Jeżeli nawet sam wymienisz np. wtryskiwacz to on bez wpisania odpowiednich kodów w komputerze pokładowym samochodu i tak nie będzie działał :(. Odpowiedz Link Zgłoś
don.kichote Re: Czy tankujemy na ruskich stacjach benzynowych 29.03.22, 11:45 pies.na.czarnych napisała: > Różnica cen na różnych stacjach benzynowych jest podyktowana głównie dodatkam > i uszlachetniającym jakie dany producent dodaje do swoich paliw. A jak wyjaśnisz różnicę cen, na stacjach tego samego producenta? Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Czy tankujemy na ruskich stacjach benzynowych 29.03.22, 12:19 > A jak wyjaśnisz różnicę cen, na stacjach tego samego producenta? W obrębie miasta wszystkie stacje danego producenta maja te same ceny. Przynajmniej jest tak u mnie. Ceny miedzy miastem i autostrada różnią się niewiele. Nie powiem tego za całą pewnością, ale tu chyba chodzi o sprawę popytu i podaży. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Czy tankujemy na ruskich stacjach benzynowych 29.03.22, 12:37 Tylko i wyłącznie. Produkty końcowe rafinerii tez są zróżnicowane, jak wyprodukują dziadostwo to wszystkie stacje dostana byle co, jak uda im się zrobić coś dobrego to każda stacja bez wyjątków dostanie dobry produkt. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Czy tankujemy na ruskich stacjach benzynowych 29.03.22, 14:12 Jesteś eksponatem muzeum komunizmu czy PRL? Odpowiedz Link Zgłoś
krzy-czy Re: Czy tankujemy na ruskich stacjach benzynowych 29.03.22, 16:32 DAWNO SIĘ TAK NIE UBAWIŁEM. im mniej stacji benzynowych na trasie-tym droższe paliwo. ze dwa lata temu jechałem trasą wocław-łódź. było tam jakoś tak że nie było nijakiej stacji, dojazd do autostrady na warszawę! paliwko droższe o 15%. nie tłumaczcie mi durnie o jakichś USZLACHETNIACZACH W paliwie. na cholerę wymyślają jakieś WYNALAZKI w silnikach, które wpływają na awaryjność. chy6ba w celu zwięwkszenia obsługi serwisowej. coś ci piardnie w silniku- parę lat temu kowal naprawiał. teraz baz kompjutra nie podchodź- A TO KOSZTUJE. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Czy tankujemy na ruskich stacjach benzynowych 29.03.22, 16:58 > na cholerę wymyślają jakieś WYNALAZKI w silnikach Lubię takich naukowców, którzy maja swoje zdanie:)))) > wocław-łódź. było tam jakoś tak że nie było nijakiej stacji :))) Pustynia panie. Jak można budować autostradę bez stacji benzynowych co najmniej co 50 km? Na Saharze to bym jeszcze zrozumiał. Jakaś taka nijaka:) jest ta twoja autostrada. > parę lat temu kowal naprawiał. Wcześniej konie podkuwał, ale rzeczywistość zmusiła go do poduczenia się w innej dziedzinie.:) Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Czy tankujemy na ruskich stacjach benzynowych 29.03.22, 17:12 Dodam tylko do tego: > wocław-łódź. było tam jakoś tak że nie było nijakiej stacji Już się myśli o sposobach ładowania podczas jazdy samochodów elektrycznych, a ty nadal masz problemy ze znalezieniem na autostradzie stacji benzynowej. Holendrzy na przykład maja eksperymentalny odcinek autostrady, na której robią doświadczenia lądowania baterii jadących samochodów. W kilku miastach są również parkingi z możliwością indukcyjnego lądowania baterii samochodowej. Odpowiedz Link Zgłoś
krzy-czy Re: Czy tankujemy na ruskich stacjach benzynowych 29.03.22, 19:39 też lubię tych mundrych co to gdfzie tam cóś usłyszą od razu stają się łokrutnie NOWOCZEŚNI. Powiedz mi tylko człeku co ty masz z tego indukcyjnego ładowania baterii. a tak jakoś śmiesznie tych stacji NIE BYŁO. cóż-nadal żyjemy w wolsce. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Czy tankujemy na ruskich stacjach benzynowych 29.03.22, 19:45 > Powiedz mi tylko człeku co ty masz z tego indukcyjnego ładowania baterii. Jak to co? Wygodę. Na parkingu nie musisz pieprzyć się z kablami, chociażby to. Ładowanie podczas jazdy chyba nie muszę ci tłumaczyć jakie korzyści przynosi. Odpowiedz Link Zgłoś
eeee-emeryt Re: Czy tankujemy na ruskich stacjach benzynowych 29.03.22, 19:57 Kretynie, piesku Putina, gdzie taniej i łatwiej ładować baterie? Kablem. Odpowiedz Link Zgłoś
krzy-czy Re: Czy tankujemy na ruskich stacjach benzynowych 29.03.22, 21:02 w pełnoletnim /wiek po wojsku/ BMW? Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Czy tankujemy na ruskich stacjach benzynowych 30.03.22, 00:03 Powiedz to kierowcom ciężarówek bo przecież głównie o nich chodzi w tych poszukiwaniach szybkiego sposobu ładowania. Odpowiedz Link Zgłoś
krzy-czy Re: Czy tankujemy na ruskich stacjach benzynowych 30.03.22, 08:11 no, z ładowaniem ciężarówek jeszcze ździebko będxziem musieli poczekac. zwłaszcza że żyjemy w wolsce tzn.tu i teraz. piszesz o POSZUKIWANIACH. A ja bardzo chciałbym tankować zwykłą benzynę/gaz bez przepłacania za "uszlachetniające dodatki". Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Czy tankujemy na ruskich stacjach benzynowych 30.03.22, 13:36 > A ja bardzo chciałbym tankować zwykłą benzynę/gaz bez przepłacania Oddaj samochód Rydzykowi i twoje problemy znikną. Odpowiedz Link Zgłoś
krzy-czy Re: Czy tankujemy na ruskich stacjach benzynowych 30.03.22, 15:17 dokładnie możesz to samo uczynić ze swoim bmw/dwudziestoletnim./ Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Czy tankujemy na ruskich stacjach benzynowych 30.03.22, 15:36 Nie jestem Johnny. BMW to jest autko dla facetów z małym fiutem, którzy muszą w jakiś sposób dowartościować swoje ego. Odpowiedz Link Zgłoś
krzy-czy Re: Czy tankujemy na ruskich stacjach benzynowych 30.03.22, 20:41 Więc właśnie tym twoim niewielkim napisałem. Odpowiedz Link Zgłoś