mienkiszon 16.04.22, 19:40 Winno się pisać rosjanin- Michał KAmiński Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
albwu Re: Pisanie Rosjanin z dużej litery to błąd 16.04.22, 21:23 Zasady gramatyki nie zmieniają się. Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: Pisanie Rosjanin z dużej litery to błąd 16.04.22, 21:26 albwu napisał: > Zasady gramatyki nie zmieniają się. To jedyna nacja, która się opisuje małą literą. "Z małej" to rusycyzm. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Pisanie Rosjanin z dużej litery to błąd 17.04.22, 20:51 Wiesz, że kłamiesz nam i robisz to. Tak samo małą literą opisują się белорусы, украинцы. Odpowiedz Link Zgłoś
mienkiszon "Na" Ukrainie zmieniło się na "W" Ukrainie 17.04.22, 14:45 albwu napisał: > Zasady gramatyki nie zmieniają się. więc chyba jednak coś się zmienia? Odpowiedz Link Zgłoś
adria231 Re: "Na" Ukrainie zmieniło się na "W" Ukrainie 18.04.22, 06:39 Zawsze wiedziałam, że pisanie o kimś z dużej litery,nie tylko na początku zdania to oznaka szacunku, np On,Ona, Człowiek. Przyjęte jest też, że imiona i nazwiska piszemy z dużej litery nawet nie na [początku zdania. Są jednak tacy, że gdybyśmy napisali o nich z dużej litery klawiatura odmówiłaby nam posłuszeństwa, a i serce zbuntowałoby się. O takich piszę z małej litery. Szanuję też tych, którzy też tego się trzymają...... Odpowiedz Link Zgłoś
adria231 Re: "Na" Ukrainie zmieniło się na "W" Ukrainie 19.04.22, 05:46 Na tym forum działa cenzura . Dlatego nie wszystkie komentarze są ujawniane.....Sprawdziłam osobiście....... Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: "Na" Ukrainie zmieniło się na "W& 19.04.22, 06:02 adria231 napisała: > Na tym forum działa cenzura . Dlatego nie wszystkie komentarze są ujawniane.. > ...Sprawdziłam osobiście....... Oooo! Brawo! Jesteś błyskotliwa :) A tam na niepoważnie: jak śmiesz! Jak śmiesz posądzać spółkę Agora i redaktorów Michnika i Kurskiego o tak jawne łamanie konstytucji i prawa człowieka do swobodnej wypowiedzi i wolnych mediów? kONzTYtucJA! Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: kiedys, pisano zyd, a dzis Zyd... 16.04.22, 21:34 j-k napisał: > cos moglem pomuc ? Tu jest różnica czy Żyd jest wyznawcą religii (funkcja narodowości lub wyznania). Jeśli nie to piszemy Żyd, jeśli tak, to piszemy żyd. Tak samo, jak chrześcijanin, komunista, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k wez nie cuduj... 16.04.22, 21:40 jest Rassijanin - i jest russkij. i nie zamierzam tego durnego tematu ciagnac. chociaz doskonale znam rusznice. - ale nie lubie durnej propagandy. Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K. Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: wez nie cuduj... 16.04.22, 21:47 j-k napisał: > jest Rassijanin - i jest russkij. kacap to "wyznanie". Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Pisanie Rosjanin z dużej litery to błąd 16.04.22, 21:41 Dlaczego mam pisać rosjanin - Michał KAmiński? Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: Pisanie Rosjanin z dużej litery to błąd 16.04.22, 21:48 yoma napisała: > Dlaczego mam pisać rosjanin - Michał KAmiński? Ktoś cię zmusza? Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Pisanie Rosjanin z dużej litery to błąd 16.04.22, 22:01 > Dlaczego mam pisać rosjanin - Michał KAmiński? Bo TAaaak😂 Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Pisanie Rosjanin z dużej litery to błąd 16.04.22, 22:16 Dlaczego w wątku jest 5 wpisów, a na liczniku 16? Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Pisanie Rosjanin z dużej litery to błąd 16.04.22, 22:21 > Dlaczego w wątku jest 5 wpisów, a na liczniku 16? Mnie nie pytaj. Jestem. tu przypadkowo bo mnie coś wylogowało :) Odpowiedz Link Zgłoś
aniechto.only Re: Pisanie Rosjanin z dużej litery to błąd 16.04.22, 22:18 Zgadza się, "Rosjanin" pisze się wielką literą a nie "z dużej litery". Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Pisanie Rosjanin z dużej litery to błąd 16.04.22, 22:24 > Zgadza się, "Rosjanin" pisze się wielką literą a nie "z dużej litery" Nie przesadzaj z tą swoją uniżonością. Po polsku mówi się "dużą literą", a nie "wielką":) Odpowiedz Link Zgłoś
aniechto.only Re: Pisanie Rosjanin z dużej litery to błąd 16.04.22, 22:31 Jesteś pewna sobaczko?😁 Odpowiedź PJ: Starannie wyrażenie brzmi: wielka litera, potocznie: duża litera. ilij.ujk.edu.pl/z-wielkiej-litery-czy-wielka-litera/ Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Pisanie Rosjanin z dużej litery to błąd 16.04.22, 22:35 To jakaś onuca musiała napisać chcąc podlizać się Orkom.😝 Odpowiedz Link Zgłoś
aniechto.only Re: Pisanie Rosjanin z dużej litery to błąd 16.04.22, 22:38 Nie mów, taka? pies.na.czarnych napisała: > Mam duże podejrzenie, ze swoje trupy przebierają w cywilne ciuchy i podrzucają > je w miejsca gdzie dokonano według nich "ludobójstwa". > Odpowiedz Link Zgłoś
bunkum Re: Pisanie Rosjanin z dużej litery to błąd 17.04.22, 14:36 Pisze sie piorem lub olowkiem. Nic zlego w pisaniu z duzej litery nie ma. Silowanie sie na hiperpoprawnosc jest gorsze niz sama falszywa hiperpoprawnosc, choc i jedno i drugie kompromituje. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Pisanie Rosjanin z dużej litery to błąd 17.04.22, 20:52 Z przykrością stwierdzam, że rozumu to ci na Święta nie przybyło. Odpowiedz Link Zgłoś
0szolomm-z-rm Re: Pisanie Rosjanin z dużej litery to błąd 18.04.22, 06:41 www.onet.pl/film/onetfilm/neptun-i-zatopiony-faszystowski-okret-na-litere-z/7eg0zln,681c1dfa Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Jesteś rusofobem 18.04.22, 07:51 mienkiszon napisał: > Winno się pisać rosjanin- Michał KAmiński "Z Rosją należy prowadzić dialog;Z Rosją taką jaka ona jest " Cytat z oficjalnej wyPOwiedzi Donalda Tuska Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Pisanie Rosjanin z dużej litery to błąd 19.04.22, 09:15 A jak pisanie słowa Niemiec? Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Pisanie Rosjanin z dużej litery to błąd 19.04.22, 11:46 Zapewne niemiec- Michał KAmiński. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Pisanie Rosjanin z dużej litery to błąd 19.04.22, 11:58 NSDAP popiera ten postulat, ale odwaga wymagała, żeby 80 lat temu postawić gestapowski bucior w stepie, zamiast teraz z fotela obalać podstawy gramatyki. Odpowiedz Link Zgłoś