Dodaj do ulubionych

Czy przy 12% inflacji, 13 i 14 emerytura wyrówna

17.05.22, 20:35
straty wynikającej z tej inflacji? Ponadto jak tak dalej pójdzie to inflacja, może sięgnąć i 30%, benzyna 10 zł za litr, chleb 20 zł ( po 15 zł już widziałem) i co wtedy? Jeszcze jedno - jak opóźnienie uzyskania pieniędzy z KPO wpłynie na kurs zł ( z KE płyną informację, że może to być bardzo późno)?
Obserwuj wątek
    • pozytonium Re: Czy przy 12% inflacji, 13 i 14 emerytura wyró 17.05.22, 20:41
      Mąką żytnia 2000 - 2.85 za kg.
      Mąka pszenna 1850 - 285 za kg.

A ty kupujesz pseudo chleb za 20 zł? Tak trudno nastawić zakwas? Waga domowa do 10000 g kosztuje poniżej 20 zł. Na niej już możesz zrobić cuda.
      • pozytonium Kropka mi się nie odbiła 17.05.22, 20:42
        pozytonium napisał(a):

> Mąką żytnia 2000 - 2.85 za kg.
        > Mąka pszenna 1850 - 2.85 za kg.
        >
        > A ty kupujesz pseudo chleb za 20 zł? Tak trudno nastawić zakwas? Waga domowa do
        > 10000 g kosztuje poniżej 20 zł. Na niej już możesz zrobić cuda.
        >
      • yoma Re: Czy przy 12% inflacji, 13 i 14 emerytura wyró 17.05.22, 20:44
        Ty chleb z wagi domowej robisz? Są jeszcze takie do 150 kg 🤣
        • pozytonium Re: Czy przy 12% inflacji, 13 i 14 emerytura wyró 17.05.22, 20:48
          yoma napisała:

> Ty chleb z wagi domowej robisz? Są jeszcze takie do 150 kg 🤣

Mam naczynie na 2.3 litra. ± musi być ciasta na ca. 1300 gramów. Wtedy ani nie "wykipi", ani nie będzie placek.
          To wszystko.
          • yoma Re: Czy przy 12% inflacji, 13 i 14 emerytura wyró 17.05.22, 20:49
            Mówili, żeś ty dochtór od drzew, a ty kurde laborant :D
            • pozytonium Re: Czy przy 12% inflacji, 13 i 14 emerytura wyró 17.05.22, 20:51
              yoma napisała:

> Mówili, żeś ty dochtór od drzew, a ty kurde laborant :D

Kupuj chleb po 30 zł :)
              • yoma Re: Czy przy 12% inflacji, 13 i 14 emerytura wyró 17.05.22, 20:55
                Między chlebem po 30 zł a wytwarzaniem chleba z wagi domowej przy użyciu naczynia 2,3 l jest jeszcze pełne spektrum możliwości, zapewniam 😄 Ty, a jak taki smakuje?

U Lema był taki, co bieg gałęzi drzew suwmiarką mierzył, żeby znaleźć wzór na piękno. Zawsze mówiłam, że Lem wieszczem był.
                • pozytonium Chleb za mniej niż 2 zł za kg jest całkiem dobry 17.05.22, 21:07
                  yoma napisała:

> Między chlebem po 30 zł a wytwarzaniem chleba z wagi domowej przy użyciu naczyn
                  > ia 2,3 l jest jeszcze pełne spektrum możliwości, zapewniam 😄 Ty, a jak taki sm
                  > akuje?
                  >
                  > U Lema był taki, co bieg gałęzi drzew suwmiarką mierzył, żeby znaleźć wzór na p
                  > iękno. Zawsze mówiłam, że Lem wieszczem był.

Chleb za mniej niż 2 zł za kg jest całkiem dobry. Piekę go gdy objętość wcześniejszego kruha spadnie do 1/4.
                  Zakwas czynny więc wystarczy 1 dzień. A skład kruha zależy od mojego własnego widzimisię. Mam ochotę na smak czarnuszki to daję czarnuszki. Mam ochotę na kminek to daję kminku.

Jak powiedziałem, z 1.3 kg ciasta jest 2.3 litra chleba. A, że ciasto to prócz mąki i wody, to sama sobie policz koszt.

Najłatwiej jest narzekać.
                  • yoma Re: Chleb za mniej niż 2 zł za kg jest całkiem do 17.05.22, 21:14
                    To jeszcze tylko mi powiedz, proszkujesz przed wykorzystaniem czy wystarczy połamać?
                    • pozytonium Re: Chleb za mniej niż 2 zł za kg jest całkiem do 17.05.22, 21:21
                      yoma napisała:

> To jeszcze tylko mi powiedz, proszkujesz przed wykorzystaniem czy wystarczy poł
                      > amać?

Macy nie robię. Ale widać ty masz w tym doświadczenie.
                      Bochen jest "czerstwy" (śląski i czeski), przez ponad tydzień. Jak zostaną jakieś resztki idą do żuru śląskiego, jako zagęstnik. Nie marnuje się ani gram bruszy.
                      • yoma Re: Chleb za mniej niż 2 zł za kg jest całkiem do 17.05.22, 21:27
                        Ale to taką całą wagę wrzucasz do zakwasu? I to wyrasta potem?
                        • pozytonium Re: Chleb za mniej niż 2 zł za kg jest całkiem do 17.05.22, 21:51
                          yoma napisała:

> Ale to taką całą wagę wrzucasz do zakwasu? I to wyrasta potem?

Kładę na wadze michę tara 1500 g. A potem tam dodaję składników, np. wody :)))), aż będę miał ca. 2700 gram.
                          Wiem, że wtedy mi nie wykipi z gara. Taka waga kosztuje na "ale drogo" 18 zł. Elektroniczna waga domowa, do 10 kg.
                          Dokładność pomiaru do 1 g wystarczy w kuchni.

Za 2 zł mam grubo ponad kg chleba, a emeryt narzeka, że to kosztuje 20-30 zł.
                          Może jakbym piekł 1 kruh to tak by było. Ale po miesiącach, cena wagi jest do zaniedbania. Używam jej tylko orientacyjnie, czy mi ciasto nie wykipi. +150 gram. Mniej niż 1.3 kg, to w naczyniu 2.3 l będzie naleśnik/omlet.
        • aniechto.only Re: Czy przy 12% inflacji, 13 i 14 emerytura wyró 17.05.22, 21:14
          yoma napisała:

> Ty chleb z wagi domowej robisz? Są jeszcze takie do 150 kg 🤣
          >

Ekologiczny, z wagi, ani gazu ani prądu nie trzeba 😆
          • yoma Re: Czy przy 12% inflacji, 13 i 14 emerytura wyró 17.05.22, 21:15
            No i jaki tani. Dlatego tak się dopytuję 😅
          • pozytonium Re: Czy przy 12% inflacji, 13 i 14 emerytura wyró 17.05.22, 21:40
            aniechto.only napisała:

> yoma napisała:
            >
            > > Ty chleb z wagi domowej robisz? Są jeszcze takie do 150 kg 🤣
            > >
            >
            > Ekologiczny, z wagi, ani gazu ani prądu nie trzeba 😆

Podałem ci kobieto orientacyjne wymiary na kruh żytni. Razowy.
            Ciasto żytnie ma to do siebie, że się rozlewa, nim wyrośnie. Możesz to sprawdzić w każdej piekarni. Żytnie masz zawsze z formy.
            Me proporcje są:
            200 gramów zakwasu,
            Doprowadzić to do ciasta o masie 1.3 kg i o konsystencji tynku + 3 płaskie łyżeczki soli. Naczynie do pieczenia min. 2.3 litra. Bo wykipi.
            Wsadzać w to możesz co się jeno tobie podoba, słonecznik, otręby, czarnuszkę, kminek, czy zioła.
            Całość pracy nad tym to góra 10 minut!!!!
            Znajomi, których poczęstowałem, już nie kupują chleba ze sklepu. Pieką sami. Sami hodują też zakwas (wielki problem woda do mąki w stosunku 1/1).

Kto jak kto, ale emeryci nie powinni pomstować na cenę chleba. Chyba mamusia nauczyła, jak robić chleb?
            • yoma Re: Czy przy 12% inflacji, 13 i 14 emerytura wyró 17.05.22, 21:44
              Kurde, 50 postów, żeby uzyskać prostą odpowiedź: potrzeba wagi o masie 1,1 kg minus sól. Ufff.
              • pozytonium Re: Czy przy 12% inflacji, 13 i 14 emerytura wyró 17.05.22, 22:07
                yoma napisała:

> Kurde, 50 postów, żeby uzyskać prostą odpowiedź: potrzeba wagi o masie 1,1 kg m
                > inus sól. Ufff.

Sama waga waży niewiele. Jakieś 100 gramów. To waga kuchenna, a nie na T90.

Co to przepisu podałem wszystko (i nie wszystko, np. temperaturę).
                Ale jak zaczniesz z 200 gram zakwasu i doprowadzisz to do 1.3 kg ciasta to możesz eksperymentować.
                Dodatki takie, jak sól, czarnuszka, płatki owsiane, kminek, są tylko dodatkami smakowymi.
                Podałem proporcję dla chleba 100% żytniego, razowego. Im będziesz więcej dodawać mąki bogatej w gluten (pszennej, czy orkiszowej) tym masz większe pole do POPiSu. Możesz cudować, jak chcesz.
                Z 1.3 kg ciasta, dostaniesz ~2.3 l produktu.
                Do typowo pszennego czy bułek nie potrzebujesz formy.
                • yoma Re: Czy przy 12% inflacji, 13 i 14 emerytura wyró 17.05.22, 22:18
                  No nie ma opcji. Waga 100 g i zakwas 200 g, to choćby sam glapa cztery razy liczył, 1300 g nie wyjdzie.
                  • pozytonium Wagi kuchennej nie pieczesz :)))))) 17.05.22, 22:30
                    yoma napisała:

> No nie ma opcji. Waga 100 g i zakwas 200 g, to choćby sam glapa cztery razy lic
                    > zył, 1300 g nie wyjdzie.
                    >
                    • yoma Re: Wagi kuchennej nie pieczesz :)))))) 17.05.22, 22:48
                      No jak nie! Od pierwszego postu kazałeś jołasi zakwas z wagi nastawiać, tańszej niż 20 zł! Kurde, ile się trzeba namęczyć przy takim, to ludzkie pojęcie przechodzi. Pójdę do nieba.
                      • pozytonium Re: Wagi kuchennej nie pieczesz :)))))) 17.05.22, 22:51
                        yoma napisała:

> No jak nie! Od pierwszego postu kazałeś jołasi zakwas z wagi nastawiać, tańszej
                        > niż 20 zł! Kurde, ile się trzeba namęczyć przy takim, to ludzkie pojęcie przec
                        > hodzi. Pójdę do nieba.

Daj ci bóg.
                        • yoma Re: Wagi kuchennej nie pieczesz :)))))) 17.05.22, 22:59
                          Czyjkolwiek :D
                          • pozytonium Re: Wagi kuchennej nie pieczesz :)))))) 17.05.22, 23:09
                            yoma napisała:

> Czyjkolwiek :D

Jam ci nie wróg.
                            • yoma Re: Wagi kuchennej nie pieczesz :)))))) 17.05.22, 23:16
                              Milusio :)
                              • pozytonium Re: Wagi kuchennej nie pieczesz :)))))) 17.05.22, 23:58
                                yoma napisała:

> Milusio :)

Mi też.
      • don.kichote "Mądrego(?) to i miło posłuchać..." 17.05.22, 21:49
        To doradź mi jeszcze, jak i gdzie w M-3 uchować świnkę na mięso i krówkę na mleko?
        Wszak tytuł zobowiązuje...

A poważnie - dopóki "kiełbasy" nie zabraknie, twój rząd jest bezpieczny; jednak kiedy zabraknie - PiS-i poznają co to taczki.
        I zapewniam - nikt w samodzielny wypiek chleba nie będzie się bawił...

pozytonium napisał(a):

> Mąką żytnia 2000 - 2.85 za kg.
        > Mąka pszenna 1850 - 285 za kg.
        >
        > A ty kupujesz pseudo chleb za 20 zł? Tak trudno nastawić zakwas? Waga domowa do
        > 10000 g kosztuje poniżej 20 zł. Na niej już możesz zrobić cuda.
        >
        • pozytonium Re: "Mądrego(?) to i miło posłuchać..." 17.05.22, 22:15
          don.kichote napisał:

> To doradź mi jeszcze, jak i gdzie w M-3 uchować świnkę na mięso i krówkę na mle
          > ko?
          > Wszak tytuł zobowiązuje...
          >
          > A poważnie - dopóki "kiełbasy" nie zabraknie, twój rząd jest bezpieczny; jednak
          > kiedy zabraknie - PiS-i poznają co to taczki.
          > I zapewniam - nikt w samodzielny wypiek chleba nie będzie się bawił...

W samodzielny wypiek chleba bawią się ludzie o dochodach > 20000 zł miesięcznie na rodzinę.
          Nikt ich do tego nie zmuszał. Dałem przepis. Upiekli raz, posmakowało, pieką.
          Normalnie to musisz mieć masło, wędlinę itp. Im wystarczył sam chleb.
          Społeczeństwo odeszło tak bardzo od korzeni. Bagietką po kilku godzinach możesz zabić. To ma być pieczywo?
          • yoma Re: "Mądrego(?) to i miło posłuchać..." 17.05.22, 22:21
            o dochodach > 20000 zł miesięcznie na rodzinę.

A tak zachwalał, że tanio 🤣🤣🤣
            • pozytonium Re: "Mądrego(?) to i miło posłuchać..." 17.05.22, 22:29
              yoma napisała:

> o dochodach > 20000 zł miesięcznie na rodzinę.
              >
              > A tak zachwalał, że tanio 🤣🤣🤣

???
              • yoma Re: "Mądrego(?) to i miło posłuchać..." 17.05.22, 22:51
                No wiesz, jeśli ten twój chlebuś wymaga dochodów >20000 i zakwasu z wagi, to ja chyba wolę podpłomyk na zakwasie z brzozowej kory. Ale dzięki za dobre chęci :D
                • pozytonium Re: "Mądrego(?) to i miło posłuchać..." 17.05.22, 23:17
                  yoma napisała:

> No wiesz, jeśli ten twój chlebuś wymaga dochodów >20000 i zakwasu z wagi, t
                  > o ja chyba wolę podpłomyk na zakwasie z brzozowej kory. Ale dzięki za dobre chę
                  > ci :D

O kosztach napisałem na sam przód. Kg bruszy kosztuje poniżej 3 zł w detalu.
                  Tyle potrzeba praktycznie na ~2 kg kruha (tego nie sprawdzałem, ale mogę sprawdzić). I to nie takiego, że na drugi dzień nim kogoś zabijesz niczym pieczywem francuskim.
                  AmenT
    • j-k nie, gdyz wyrównac nie moze. 17.05.22, 20:49
      przy paru milionach przybyszow - wszyscy musza za nich zaplacic.

emeryci - tez.
      • hordol Re: nie, gdyz wyrównac nie moze. 17.05.22, 22:59
        to ci odpowiem po "platfusiemu " gdyby nie maski i respiratory" oraz dotacje do rydzyka to by starczyło na wszystko
        a nawet by troszkę jeszcze zostało na waciki dla wszystkich :-D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka