weteran-czasu 02.06.22, 12:58 Chorwacja spełnia warunki przystąpienia do strefy Euro 1 stycznia 2023r. A Polska? Polska 1 stycznia 2023 r. spełnia warunki, aby 1 stycznia 2023 zamienić walutę z 1 złotówki na 1 Kaczora. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
j-k Co z Euro??? - dobrze. 02.06.22, 13:06 weteran-czasu napisał: > Chorwacja spełnia warunki przystąpienia do strefy Euro 1 stycznia 2023r. > A Polska? a Polska ich nie spelnia. i dlatego przed rokiem 2027 do strefy Euro nie przystapi. Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K. ekonomista Odpowiedz Link Zgłoś
weteran-czasu Re: Co z Euro??? - dobrze. 02.06.22, 14:34 To wszyscy wiedzą że Polska kryteriów nie spełnia, ale dobrze by było aby pisdactwo uświadomiło sobie wreszcie dlaczego tak się dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Re: Co z Euro??? - dobrze. 03.06.22, 15:16 weteran-czasu napisał: > To wszyscy wiedzą że Polska kryteriów nie spełnia, > ale dobrze by było aby pisdactwo uświadomiło sobie wreszcie dlaczego tak się dz ieje. > To i tak bez znaczenia. Przyjecie Euro w Polsce oznaczaloby spowolnienie wzrostu gospodarczego - jak na Slowacji. J.K. ekonomista Odpowiedz Link Zgłoś
don.kichote Re: Co z Euro??? 02.06.22, 14:04 No miało być w 2011 roku! Pamiętam jak dziś tamte obietnice... Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Co z Euro??? 02.06.22, 17:20 Podziękuj za to nacjonalistyczno populistycznej swołoczy. Odpowiedz Link Zgłoś
don.kichote Re: Co z Euro??? 02.06.22, 18:03 To chyba... a raczej na pewno, myślimy o różnych "swołoczach". Zresztą - tych o których myślę nie nazwałbym ani nacjonalistami ani populistami..., Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Co z Euro??? 03.06.22, 19:37 W tamtym czasie swołocz zrobiła tak złą propagandę wokół euro, że gdyby Tusk poszedł w zaparte to niepotrzebna by była prowokacja u Sowy aby uwalić rządy PO. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Co z Euro??? 03.06.22, 19:40 Inną rzeczą jest to, że minister z dwoma paszportami nie potrafił przeciwstawić się kłamstwom, że niby wszystko podrożeje po wprowadzeni euro , ale to było później. Odpowiedz Link Zgłoś
s12345s Re: Co z Euro??? 03.06.22, 17:40 don.kichote napisał: > No miało być w 2011 roku! Pamiętam jak dziś tamte obietnice... > A nie w 2015 r.? Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Co z Euro??? 02.06.22, 22:15 Tak kojarzę, że PIS jeszcze za rządów PO PSL narobił takiej propagandy, że PO bało się się mówić o warunkach przyjęcia Euro. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Co z Euro??? 02.06.22, 22:17 A teraz po latach okazuje się, że brak Euro to błąd. Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Co z Euro??? 02.06.22, 22:25 Dlaczego po latach,od samego poczatku byl to patriotyczny debilizm jednych a drudzy mieli pelne gacie strachu Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Co z Euro - dobrze - nie sobie tam bedzie. 03.06.22, 15:18 adam.eu napisał: > A teraz po latach okazuje się, że brak Euro to błąd. przeciwnie - to zbawienie. dla gospodarki kraju. J.K. ekonomista. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Co z Euro - dobrze - nie sobie tam bedzie. 04.06.22, 00:00 Według ekonomi politycznej socjalizmu. Zatrzymałeś się w rozwoju. Odpowiedz Link Zgłoś
don.kichote Re: Co z Euro??? 02.06.22, 22:55 adam.eu napisał: > Tak kojarzę, że PIS jeszcze za rządów PO PSL narobił takiej propagandy, że PO b > ało się się mówić o warunkach przyjęcia Euro. A to ciekawostka bo ja, nie kojarzę żadnych kontrakcji PiS-u w tej sprawie może dlatego, że w tamtych czasach wszystkie liczące się media, sprzyjały PO-PSL i PiS-im trudno by się było przebić ze swoimi anty-euro-fobicznymi (co za zbitka?) teoriami. Ani Radio Maryja ani inny prawicowy plankton nie miały takiej siły żeby zablokować wprowadzenie Euro. Wincent - miał... Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Co z Euro??? 03.06.22, 19:36 don.kichote napisał: > > A to ciekawostka bo ja, nie kojarzę żadnych kontrakcji PiS-u w tej sprawie może > dlatego, że w tamtych czasach wszystkie liczące się media, sprzyjały PO-PSL i > PiS-im trudno by się było przebić ze swoimi anty-euro-fobicznymi (co za zbitka? > ) teoriami. Ani Radio Maryja ani inny prawicowy plankton nie miały takiej siły > żeby zablokować wprowadzenie Euro. > Wincent - miał... > To nie PRL ani Federacja Rosyjska. Media sumiennie relacjonowały debaty na temat wejścia Polski do strefy euro. Jeden z przykładów. Grudzień 2012 rok: PiS atakuje za zapowiedzi przyjęcia euro Wiceprezes PiS Beata Szydło zauważyła, że jest kryzys i niektóre państwa zastanawiają się właśnie nad rezygnacją z euro. Według Beaty Szydło, premier albo chce odwrócić uwagę od fatalnej sytuacji finansowej Polski albo realizuje złożone w Brukseli zobowiązania. To jest fatalne. Żeby teraz przyjmować euro trzeba być finansowym kamikadze. Sytuacja jest tak niepewna, że to jest najgorsza rzecz z możliwych, powiedziała Szydło. Poseł Joachim Brudziński uważa, że wejście do strefy euro zrujnowałoby budżety domowe Polaków. To oznaczałoby na portfeli przeciętnego Polaka prawdziwe tsunami. Poza tym deficyt budżetowy dalece przekracza ramy, które pozwoliłyby na wejście do strefy euro, powiedział Brudziński. www.money.pl/pieniadze/euro/artykul/rostowski;i;tusk;mowia;o;wejsciu;do;strefy;euro,231,0,1215975.html Data przyjęcia euro była kilkakrotnie przesuwana. Chodziło też o brak możliwości wypełnienia przez Polskę wymagań kursowych w ramach ERM II centrum-wiedzy.eu/na-czym-polega-mechanizm-kursowy-erm-ii/ Ostatecznie w styczniu 2012 roku Donald Tusk zapowiedział, że Polska nie będzie gotowa na przyjecie euro w 2015 roku. 2015 rok jako data wejścia Polski do strefy euro nie byłaby w najmniejszym stopniu realna, biorąc pod uwagę inne kryteria takie jak wejście do ERM2, czyli mechanizmu wyrównującego kursy walut przed wejściem do strefy euro. Ówczesny minister finansów Jacek Rostowski: Nie mamy zamiaru wstępować (do strefy euro) w 2015 roku, ale na pewno chcemy spełniać kryteria fiskalne oświadczył wcześniej w rozmowie z dziennikarzami minister finansów Jacek Rostowski. Jak podkreślił, trudno dzisiaj powiedzieć, czy Polska będzie spełniała w 100 proc. wszystkie kryteria związane z przyjęciem wspólnej europejskiej waluty. Jest to prawdopodobne, ale nie jest to naszym celem. Czy będziemy spełniali kryteria kursowe mało prawdopodobne, bo w tej chwili nie przypuszczamy, że wstąpimy do ERM2, więc jest to taka medialna burza w szklance wody www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/tusk;nie;przyjmiemy;euro;w;2015;roku,31,0,1016607.html Odpowiedz Link Zgłoś
don.kichote Re: Co z Euro??? 03.06.22, 21:07 Czy tym wywodem, chcesz mi udowodnić, że gdyby PiS-i nie krytykowali pomysłu wejścia do strefy euro, to już od 2011... no 2015 mielibyśmy to euro? Chcesz mnie przekonać, że PO - PSL wystraszyli się tej krytyki? A pamiętasz może to totalne wycie PiS-ich, kiedy PO-PSL wprowadzali podwyższony wiek emerytalny? Wycie, przy którym krytyka wejścia do strefy euro to był przysłowiowy "Pikuś"? I co? Zatem nie dorabiaj fałszywej ideologii do oczywistych faktów... Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Co z Euro??? 03.06.22, 21:25 don.kichote napisał: > Czy tym wywodem, chcesz mi udowodnić, że gdyby PiS-i nie krytykowali pomysłu we > jścia do strefy euro, to już od 2011... no 2015 mielibyśmy to euro? Chcesz mnie > przekonać, że PO - PSL wystraszyli się tej krytyki? Przynajmniej ja to tak mniej więcej kojarzę. Tzn, nie wiem, czy Polska spełniłaby kryteria do przyjęcia euro, ale w ogóle przestano o tym mówić i oficjalnie w środkach przekazu problem euro znikł dość szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
don.kichote Re: Co z Euro??? 03.06.22, 22:09 adam.eu napisał: > Przynajmniej ja to tak mniej więcej kojarzę. > Tzn, nie wiem, czy Polska spełniłaby kryteria do przyjęcia euro, ale w ogóle pr > zestano o tym mówić i oficjalnie w środkach przekazu problem euro znikł dość sz > ybko. Też tak to pamiętam. Osobiście, do Tuska mam większe pretensje o niepodpisanie KPP, niż o nie wejście do strefy euro. Trzeba też pamiętać, że na "dzień dobry" PO dostało kryzys, przez który spełnienie warunków brzegowych przystąpienia do strefy euro, dla kraju tak biednego jak Polska w 2007 było raczej niewykonalne, ale... wypadałoby o tym poinformować suwerena a nie pomijać milczeniem... Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Co z Euro??? 03.06.22, 23:20 > Osobiście, do Tuska mam większe pretensje o niepodpisanie KPP, niż o nie wejście do strefy euro. Podpisał KPO, czy nie to i tak nie miało znaczenia na decyzję EU. Czysto polityczne zagranie na użytek wewnętrzny. Czerwoni podpisali i sam odniosłeś tego skutki na własnej skórze. > ... wypadałoby o tym poinformować suwerena a nie pomijać milczeniem... Tu się zgadzam w 100%. Dodatkowo powinni krzyczeć o tym, ze Polskę dzięki polityce Tuska kryzys ominął. Odpowiedz Link Zgłoś
don.kichote Pies! Nie KPO tylko KPP! Karta Praw Podstawowych! 03.06.22, 23:30 pies.na.czarnych napisała: > > Osobiście, do Tuska mam większe pretensje o niepodpisanie KPP, niż > o nie wejście do strefy euro. > > Podpisał KPO, czy nie to i tak nie miało znaczenia na decyzję EU. Czysto polity > czne zagranie na użytek wewnętrzny. Czerwoni podpisali i sam odniosłeś tego sku > tki na własnej skórze. > > > ... wypadałoby o tym poinformować suwerena a nie pomijać milczeniem... > > Tu się zgadzam w 100%. > > Dodatkowo powinni krzyczeć o tym, ze Polskę dzięki polityce Tuska kryzys ominął > . > Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Pies! Nie KPO tylko KPP! Karta Praw Podstawow 03.06.22, 23:48 Sorry. Myślałem, ze miałeś na myśli i wyszło na papierze Komunistyczna Partia Polski. ;) Tak, czy siak. Tusk ma sporo za uszami. Ja mam do niego największe pretensje za zlikwidowanie Funduszu Kościelnego co poniosło za sobą brak możliwości ścigania przekręciarzy w czarnych kieckach. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Co z Euro??? 03.06.22, 20:04 To skąd brał się ten strach u suwerena? Pamietam w tamtym czasie moja pomoc domowa, młoda Polka po pomaturalnych studiach ekonomicznych opowiadała ze strachem w oczach takie pierdoły o euro, że „głowa mała”:) Odpowiedz Link Zgłoś
don.kichote Re: Co z Euro??? 03.06.22, 21:21 pies.na.czarnych napisała: > To skąd brał się ten strach u suwerena? Pytasz poważnie? Pomyśl! Poszukaj doniesień medialnych z tamtych czasów. Ja pamiętam, jakieś "kasandryczne" wieści ze Słowacji (chyba), gdzie podczas zamiany waluty ponoć spekulacyjnie zawyżano ceny większości towarów, zaokrąglając je w górę. Na mnie to nie zrobiło żadnego wrażenia! A prawda jest taka, że rządy PO-PSL nie dały rady spełnić warunków a wy chcecie teraz winą za ich nieudolność, obarczyć szczekających na wszystko PiS-ich... Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Co z Euro??? 03.06.22, 21:31 don.kichote napisał: > pies.na.czarnych napisała: > > > To skąd brał się ten strach u suwerena? > > Pytasz poważnie? Pomyśl! Poszukaj doniesień medialnych z tamtych czasów. > Ja pamiętam, jakieś "kasandryczne" wieści ze Słowacji (chyba), gdzie podczas za > miany waluty ponoć spekulacyjnie zawyżano ceny większości towarów, zaokrąglając > je w górę. Na mnie to nie zrobiło żadnego wrażenia! > A prawda jest taka, że rządy PO-PSL nie dały rady spełnić warunków a wy chcecie > teraz winą za ich nieudolność, obarczyć szczekających na wszystko PiS-ich... Co to się wyrabia, Pies Urków wymazał by z mapy za litr benzyny, Ty znów tak piszesz, jakby PIS kiedykolwiek chciał spełnić warunki na przyjęcie euro, Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Co z Euro??? 03.06.22, 23:07 > Co to się wyrabia, Pies Urków wymazał by z mapy Nie wytrzymałeś. Bez nowych braci nie może się obyć.:( Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Co z Euro??? 03.06.22, 23:05 > Słowacji (chyba), gdzie podczas zamiany waluty ponoć spekulacyjnie zawyżano ceny większości towarów Nie tylko prasa i jej wieści były tego powodem. Pamietam jak Tuska minister od pieniędzy zapytany w tej sprawie na jakiejś konferencji wił się i nie wiedział jak reagować. W końcu powiedział, no trochę wzrosną przez zaokrąglanie w górę. Wystarczyło przecież zakazać zaokrąglania w górę, tak np. zrobiono u mnie. Ceny w obu walutach pół roku przed i pół roku po wymianie. Klienci sami by sprawdzali czy zaokrąglają w górę. > wy chcecie teraz winą za ich nieudolność, obarczyć szczekających na wszystko PiS-ich... Ja obwiniam czarnych propagandystów bo przecież jak sam napisałeś chodzi o rok 2011. Kościół również się przeciwstawiał. > No miało być w 2011 roku! Pamiętam jak dziś tamte obietnice... Pamietam u mnie jak czarni płakali po wymianie. Przed, standardowo wierni rzucali na tacę 20 Bfr. Po wymianie 0,5 €, a to było o kilka centymów mniej niż poprzednio :))) Odpowiedz Link Zgłoś
1maresuav Re: Co z Euro??? 03.06.22, 19:21 Tzn. oczywiście, w potencjalnym referendum nt. zmiany waluty na €uro, wygrałaby złotówka. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Co z Euro??? 03.06.22, 20:06 Oczywiście to udowodniłoby kolejny raz, że przeciętny Polak to jest tuman ekonomiczny. Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Co z Euro??? 03.06.22, 20:16 Prawda. Polacy wypowiadali się coraz to mniej entuzjastycznie o przyjęciu euro. Kaczyński rozpętał anty euro histerię. Tusk zostałby pożarty przez PiS. www.cbos.pl/SPISKOM.POL/2012/K_103_12.PDF Rzeczywiście: Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Co z Euro??? 03.06.22, 21:47 don.kichote napisał: > Czy tym wywodem, chcesz mi udowodnić, że gdyby PiS-i nie krytykowali pomysłu we > jścia do strefy euro, to już od 2011... no 2015 mielibyśmy to euro? Chcesz mnie > przekonać, że PO - PSL wystraszyli się tej krytyki? > A pamiętasz może to totalne wycie PiS-ich, kiedy PO-PSL wprowadzali podwyższon > y wiek emerytalny? Wycie, przy którym krytyka wejścia do strefy euro to był prz > ysłowiowy "Pikuś"? I co? > > Zatem nie dorabiaj fałszywej ideologii do oczywistych faktów... > Nie mam zamiaru Ci nic udowadniać. Podaje po prostu FAKTY. Najpierw: Ja Ci odpisałem: To nie PRL ani Federacja Rosyjska. Media sumiennie relacjonowały debaty na temat wejścia Polski do strefy euro. Jeden z przykładów. Grudzień 2012 rok: PiS atakuje za zapowiedzi przyjęcia euro Wiceprezes PiS Beata Szydło zauważyła, że jest kryzys i niektóre państwa zastanawiają się właśnie nad rezygnacją z euro. Według Beaty Szydło, premier albo chce odwrócić uwagę od fatalnej sytuacji finansowej Polski albo realizuje złożone w Brukseli zobowiązania. To jest fatalne. Żeby teraz przyjmować euro trzeba być finansowym kamikadze. Sytuacja jest tak niepewna, że to jest najgorsza rzecz z możliwych, powiedziała Szydło. Poseł Joachim Brudziński uważa, że wejście do strefy euro zrujnowałoby budżety domowe Polaków. To oznaczałoby na portfeli przeciętnego Polaka prawdziwe tsunami. Poza tym deficyt budżetowy dalece przekracza ramy, które pozwoliłyby na wejście do strefy euro, powiedział Brudziński. itd. Pies napisał: W tamtym czasie swołocz zrobiła tak złą propagandę wokół euro, że gdyby Tusk poszedł w zaparte to niepotrzebna by była prowokacja u Sowy aby uwalić rządy PO. Ja potwierdziłem co Pies napisał. Podając KONKRETNE DANE. Odpowiedz Link Zgłoś
don.kichote Re: Co z Euro??? 03.06.22, 22:25 To jeszcze mi wyjaśnij, dlaczego PO/Tuskowi starczyło determinacji i wprowadzili podwyższony wiek emerytalny, mimo totalnej krytyki tego przedsięwzięcia ze strony PiS-u? Tej PiS-ei kampanii ani tego PiS-ego wycia Tusk się nie przestraszył, ale kilka krytycznych uwag na temat przyjęcia euro wystraszyło go na tyle, że zarzucił ten projekt? Powtórzę jeszcze raz. Najprawdopodobniej, z powodu kryzysu z 2007 roku, Polska nie była w stanie spełnić warunków przystąpienia do strefy Euro. Krytyka PiS-ich nie miała tu nic do rzeczy. Gdyby były dogodne warunki, Tusk olałby tę krytykę - tak jak to zrobił w przypadku podwyższenia wieku emerytalnego - i od dawna mielibyśmy Euro... Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Co z Euro??? 03.06.22, 22:37 don.kichote napisał: > Najprawdopodobniej, z powodu kryzysu z 2007 roku, Polska nie była w stanie speł > nić warunków przystąpienia do strefy Euro. Krytyka PiS-ich nie miała tu nic do > rzeczy. Gdyby były dogodne warunki, Tusk olałby tę krytykę - tak jak to zrobił > w przypadku podwyższenia wieku emerytalnego - i od dawna mielibyśmy Euro... > Tak. Kryzys 2007 roku opóźnił realne przygotowania do strefy euro. Po czym atak PiSu, malejące poparcie Polaków do wejścia strefy euro jak i brak spełnienia jak pisałeś "wrunków brzegowych". To zespół tych czynników. Pies miał tez rację, że wejście do strefy euro stało się "gorącym kartoflem" w polityce polskiej. Natomiast odnosząc się do Twego wcześniejszego wpisu. Tusk rzetelnie informował opinie publiczna o trudnościach wejścia do strefy euro. - Chcemy jak najszybciej uzyskać pozycję państwa, które może wejść do strefy euro. To jest bezdyskusyjne - oświadczył premier. Jak dodał, chodzi tu o kryteria prawne, polityczne i tzw. kryteria z Maastricht. Gdy te warunki zostaną spełnione, "wszyscy w Polsce" zastanowimy się, czy i kiedy wejść do strefy euro - powiedział polski premier. Kiedy do tego dojdzie? - Na pewno nie za rok, nie ma co się oszukiwać - oznajmił Donald Tusk. biznes.wprost.pl/gospodarka/223100/euro-w-polsce-tusk-najpierw-spelnijmy-warunki-potem-pomyslimy.html Grudzień 2010 Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Co z Euro??? 03.06.22, 22:44 PS Krytyka PiSu wejścia do strefy euro wywołała histerie wśród wyborców. Uważasz, że tak dla jaj wrzuciłem statystykę dramatycznie malejącego wsparcia Polaków dla przyjęcia euro ??? Odpowiedz Link Zgłoś
don.kichote Re: Co z Euro??? 03.06.22, 23:25 Z uporem godnym lepszej sprawy unikasz odpowiedzi na pytanie o wiek emerytalny! W tamtym przypadku, krytyka PiS-u była o wiele większa a mimo to - PO przeforsowała tę ustawę! Zaś co do "rzetelnych" informacji Tuska o trudnościach z wejściem do strefy euro, to taka jago specjalność; dużo słów - zero konkretów... Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Co z Euro??? 04.06.22, 00:15 don.kichote napisał: > Z uporem godnym lepszej sprawy unikasz odpowiedzi na pytanie o wiek emerytalny! Zgadnij dlaczego ? Bo piszę o euro. A nie historię jak PO zrobiło z siebie tłuste koty i przewaliło wybory oddając władzę. PiSowi. * * * Wpisałem się tu dlatego bo: don.kichote napisał: > > A to ciekawostka bo ja, nie kojarzę żadnych kontrakcji PiS-u w tej sprawie może > dlatego, że w tamtych czasach wszystkie liczące się media, sprzyjały PO-PSL i > PiS-im trudno by się było przebić ze swoimi anty-euro-fobicznymi (co za zbitka? > ) teoriami. Ani Radio Maryja ani inny prawicowy plankton nie miały takiej siły > żeby zablokować wprowadzenie Euro. > Wincent - miał... > To nie PRL ani Federacja Rosyjska. Media sumiennie relacjonowały debaty na temat wejścia Polski do strefy euro. Jeden z przykładów. Grudzień 2012 rok: Miłego weekendu ! Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Co z Euro??? 03.06.22, 23:25 Tusk miał beznadziejnych ludzi od propagandy. Nie potrafili sprzedać ani euro, ani emerytur. U mnie ustawa w tamtym czasie weszła, ale będzie obowiązywała dopiero och 2030 r. Starsi ludzie trochę popsioczyli, ale szybko zauważyli, ze ich to nie będzie dotyczyło. Młodsi mieli dużo czasu na przyzwyczajenie się, albo jak to młodzi wcale o tym nie myśleli:) Odpowiedz Link Zgłoś