Dodaj do ulubionych

mają rozmach

11.06.23, 02:46
pismo branżowe Airliner World donosi o planowanej budowie wieży kontroli dla baranów -

CENTRALNY PORT Komunikacyjny (CPK) has issued a tender for a new
control tower to be designed and built - which it says will be the tallest
control tower in Poland.
The company said the master plan for CPK - a brand new
international airport outside of Warsaw - envisages the Air Traffic
Control Tower (ATCT) will be "a highrise building, with the controllers'
operations room assumed to be 90m above the apron" and that "the
maximum height of the building cannot exceed 105m."
Obserwuj wątek
    • pies.na.czarnych Re: mają rozmach 11.06.23, 10:41
      Kulawy zamiast dwóch wież będzie miał jedną, ale za to jaką. :)

BTW
      Piszą u ciebie czy już zaprojektowany jest pas startowy dla baranów. Na makiecie którą pokazał Horała pasa startowego nie ma i im bardziej się tej makiecie przyglądam tym bardziej pasa nie widzę.

https://www.cpk.pl/wp-content/uploads/2028.png
      • stefan4 Re: mają rozmach 11.06.23, 11:34
        pies.na.czarnych:
        > Na makiecie którą pokazał Horała pasa startowego nie ma i im bardziej się tej makiecie
        > przyglądam tym bardziej pasa nie widzę.

Przyjrzyj się legendzie po prawej na dole. Jeśli dobrze widzę (rozdzielczość Twojego obrazka jest fatalna), to tam kolor brązowy jest opisany tak: ,,drogi startowe wraz z zabezpieczeniami, urządzeniami kołowania oraz strefą świateł podejścia''. Załączam ten fragment legendy w powiększeniu wzięty stąd — rozdzielczość ciut lepsza. Na planie zatytułowanym ,,Faza 2'' są 3 paski koloru brązowego. Niestety nie mogę znaleźć podziałki mapki, więc nie wiem, jaka jest rzeczywista długość tych pasków.

- Stefan
        • pies.na.czarnych Re: mają rozmach 11.06.23, 11:48
          Znasz to powiedzenie? "Na płocie napisano dupa. Chciałem pogłaskać...".
          To wyglada na miejsca parkowania samolotów przy terminalu pasażerskim, a nie pas startowy. Wydziale kiedyś prawdziwe lotnisko z bliska?
        • pozytonium Re: mają rozmach 11.06.23, 16:36
          stefan4 napisał:

> Niestety nie mogę znal
          > eźć podziałki mapki, więc nie wiem, jaka jest rzeczywista długość tych pasków.
          >
          > - Stefan

3 800 m każdy.
          Z możliwością wydłużenia.
          Spokojnie wystarczy na Mriję, która może już startować od 3000 m. Przy pełnym załadunku 3500 m.
          Ukraińcy już zapowiedzieli, że po wojnie będą budować nowe.
          Iwczenko-Progress ZMKB ma całą dokumentację.
          • pies.na.czarnych Re: mają rozmach 11.06.23, 16:53
            > Spokojnie wystarczy na Mriję, która może już startować od 3000

:) to ta od Rydzyka?
            • pozytonium Re: mają rozmach 11.06.23, 17:16
              pies.na.czarnych napisała:

> > Spokojnie wystarczy na Mriję, która może już startować od 3000
              >
              > :) to ta od Rydzyka?

www.infolotnicze.pl/2012/04/27/antonow-an-225-mrija-antonov-an-225-mriya/
              • pies.na.czarnych Re: mają rozmach 11.06.23, 18:21
                To Antonov przyjął ukraińskie obywatelstwo, ze go tak reklamujesz?
                • pozytonium Re: mają rozmach 11.06.23, 21:39

> To Antonov przyjął ukraińskie obywatelstwo, ze go tak reklamujesz?

A miał kiedyś rosyjskie? :)
                  • pies.na.czarnych Re: mają rozmach 11.06.23, 23:26
                    Nie wiem. Mnie ani jedni, ani drudzy nie interesują. Wiem jedynie, ze "Antonow" to były zawsze rosyjskie samoloty. Ich myśl techniczna, a Urki jedynie śrubki skręcali.:)
          • szczypawka.jadowita Re: mają rozmach 11.06.23, 21:42
            Nowe zakupy rękawiczek przez PIS?
            Respiratorów też tam wlezie mnóstwo, pole do współpracy jest.
      • a.jej.rkoniak Re: mają rozmach 11.06.23, 12:19
        my się entuzjazmujemy nowym WSI - drugie lotnisko w zachodnim Sydney do użytku za 3-4 lata, z wyglądu bardziej obiecujące
        mają nie mieć godziny policyjnej, co raduje okolicznych mieszkańców
        stare Mascot nie pracuje 23 - 6
        • pies.na.czarnych Re: mają rozmach 11.06.23, 12:32
          > mają nie mieć godziny policyjnej, co raduje okolicznych mieszkańców

W Zaventem mimo, ze rząd zapłacił za wyciszenie tanio kupionych domów i apartamentów, oraz wprowadził limity hałasu dla samolotów mieszkańcom nadal mało.
          • a.jej.rkoniak Re: mają rozmach 11.06.23, 14:05
            raz tam byłem, przelotem
      • a.jej.rkoniak Re: mają rozmach 11.06.23, 12:24
        jest osobny magazyn poświęcony lotniskom, ale nie pamietam niczego o płaskiej piramidzie w okolicach Warszawy
    • pies.na.czarnych Re: mają rozmach 11.06.23, 10:53
      Polityka wypalonej ziemi.
      Tu miała powstać fabryka samochodów elektrycznych "Izera". Las wycięli, a z planów budowy pozostał tylko smród.

https://tvn24.pl/najnowsze/cdn-zdjecie-x6oaou-wyciety-las-pod-budowe-fabryki-izery-w-jaworznie-ujecie-z-drona-30-marca-2023-6878101/izera+marczok+fabryka+DRON_25.jpg
      • snajper55 Re: mają rozmach 11.06.23, 11:43

> Polityka wypalonej ziemi.
        > Tu miała powstać fabryka samochodów elektrycznych "Izera". Las wycięli, a z pla
        > nów budowy pozostał tylko smród.
        >
        > https://tvn24.pl/najnowsze/cdn-zdjecie-x6oaou-wyciety-las-pod-budowe-fabr
> yki-izery-w-jaworznie-ujecie-z-drona-30-marca-2023-6878101/izera+marczok+fabryk
> a+DRON_25.jpg

Bo zmieniła się koncepcja. Fabryka samochodów Izera powstanie na miejscu Puszczy Bialowieskiej, a tą jeszcze nie zdążono wyciąć. Ale w trzeciej kadencji pójdą w ruch siekiery i Harvestery.

S.
        • horpyna4 Re: mają rozmach 11.06.23, 13:50
          Wycinają też inne lasy. Zrypali kawałek Puszczy Knyszyńskiej, w dodatku ten najbliższy uzdrowiska Supraśl. Wycinają Puszczę Białą, inne też. Lasy wyglądają jak posiekane.

Może chodzi o to, żeby ewentualni partyzanci nie mieli gdzie się chować?
          • snajper55 Re: mają rozmach 11.06.23, 16:39
            horpyna4 napisała:

> Wycinają też inne lasy. Zrypali kawałek Puszczy Knyszyńskiej, w dodatku ten naj
            > bliższy uzdrowiska Supraśl. Wycinają Puszczę Białą, inne też. Lasy wyglądają ja
            > k posiekane.
            >
            > Może chodzi o to, żeby ewentualni partyzanci nie mieli gdzie się chować?

Raczej jakiś królik kręci biznes na sprzedaży drewna.

S.
        • szczypawka.jadowita Re: mają rozmach 11.06.23, 21:43
          Czekam aż wypowiedzą się PISowcy z forum.
          Na pewno zorientowani.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka