Dodaj do ulubionych

Re: Wagnerowcy chcą iść na Warszawę ?

11.06.23, 12:02
oszol-lom-z-rm:
> wagnerowcow rozniesiemy w pył !

A jakie sposoby w tym celu zastosujecie? Czy został już wdrożony system ochrony guzików od płaszcza, których planujecie nie oddać?

Załączam oryginał odezwy. Czy ktoś sądzi, że to nie jest fejk?

Jeszcze szczegół: otóż zwątpiłem, czy redakcja ,,Do rzeczy'' zna język rosyjski. Ona podaje, że tam jest napisane ,,Dołączyć do formacji mogą mężczyźni poniżej 67. roku życia''. A ja tam nie widzę niczego ani o mężczyznach, ani o wieku. Liczba 67 pojawia się tam tylko w zdaniu mówiącym
    ,,Propozycja jest ważna do 28 czerwca 2023 (po 67 latach)''.
67 lat wcześniej, to wypada 28 czerwca 1956. Jedyne wydarzenie z tej daty, które kojarzę, to „Poznański Czerwiec” — krwawo stłumiony bunt robotniczy. Ale być może adresaci tego ogłoszenia mają inne skojarzenia...

Oszołomie, nie łykaj fejków, bo szkodzą na zdrowie. A w szczególności nie częstuj nimi innych.

- Stefan
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Wagnerowcy chcą iść na Warszawę ? 11.06.23, 12:07
      Prawdopodobnie (jak krasnoarmiejcy ponad 100 lat temu) usłyszeli, że w Warszawie jest ulica Złota i chcą się tego złota nachapać.
      • no-popis Re: Wagnerowcy chcą iść na Warszawę ? 12.06.23, 10:29
        horpyna4 napisała:

> Prawdopodobnie (jak krasnoarmiejcy ponad 100 lat temu) usłyszeli, że w Warszawi
        > e jest ulica Złota i chcą się tego złota nachapać.

Jednak z uwagi na historyczną i niepowtarzalną rolę rządu Kaczyńskiego należy go teraz przenieść, od razu, do Budapesztu jako Rząd Na Uchodźstwie :)
    • ukos Re: Wagnerowcy chcą iść na Warszawę ? 11.06.23, 12:30
      Straszne kompleksy mają te Kacapy. Zachód zgniły, ale Iwan Iwanowicz Iwanow na patrona tej bandy to dla nich obciach. Co innego Wagner. Jakże inaczej brzmi, tak fajnie cudzoziemsko, zachodnio.
    • hordol Re: Wagnerowcy chcą iść na Warszawę ? 11.06.23, 12:34
      ciekawe.... ogłoszenie sformułowane dosyć idiotycznie z punktu widzenia militarnego(niektóre elementy wręcz humorystyczne)
      prawda, fejk? nie mam pojęcia .cui bono, qui prodest....
      tak czy siak wagnerowcy są grupą obytą w walce (pomijam aspekty etyczno-moralne ich wyczynów)
      • stefan4 CUI prodest 11.06.23, 13:03
        hordol:
        > cui bono, qui prodest....

Ze zdziwieniem widzę, że ta oczywiście niepoprawna forma ma się dobrze w interśmieciu, szczególnie w polemikach politycznych. Dosłownie to znaczy ,,dla czyjego dobra, kto daje korzyść (pomaga)''. W oryginale łacińskim jest oczywiście celownik w obu czasownikach: ,,cui bono, cui prodest '' = ,,dla czyjego dobra, komu daje korzyść''.

A w polskiej tradycji wymowy łacińskiej (w innych krajach wymawia się inaczej) ,,cui '' czyta się ,,ku-i'' (dwie sylaby), a ,,qui '' czyta się ,,kwi'' (jedna sylaba) — nie można ich pomylić.

- Stefan
        • hordol Re: CUI prodest 11.06.23, 13:12
          jak widać można pomylić :-D
          mea kólpa,mea kólpa,mea maksima kólpa
          no to zgodnie z zasadą cui bono, cui prodest oceń komu to ogłoszenie może przynieść korzyść...
          • stefan4 Re: CUI prodest 11.06.23, 14:10
            hordol:
            > oceń komu to ogłoszenie może przynieść korzyść...

Zapewne dowcipnisiowi, który je zmontował, rosyjskie władze jakoś zapłacą...

Przypuszczam, że to jest rosyjski dowcip i stanowi część propagandy. To trochę tak, jakby PO zapowiedziało:
            ,,usuniemy z Nowogrodzkiej wszystkich niepasujących do nazwy ulicy, czyli starszych niż 30 lat''
            — taki średniej jakości dowcip, dodający otuchy swoim, którym od razu przypomina się wiek herszta PiSu.

Tam na samym dole zamieszczony jest jeszcze jeden dowcip, którego redakcja w ogóle nie wspomniała:
            ,,Kontrakt długoterminowy. Będzie praca przy ochronie komfortowych miejsc przebywania uchodźców z krajów arabskich na terenie Polski i Polaków za granicą.''

- Stefan
    • oszol-lom-z-rm Re: Wagnerowcy chcą iść na Warszawę ? 11.06.23, 12:53
      Mam nadzieje ze to fejk bo to grozi wybuchem III ws…
      • hordol Re: Wagnerowcy chcą iść na Warszawę ? 11.06.23, 12:57
        t.me/wagnernew/8044
        tu chyba strona niby oryginalna ale nie znam się kompletnie na tym "telegramie"
    • snajper55 Re: Wagnerowcy chcą iść na Warszawę ? 11.06.23, 13:14
      stefan4 napisał:

> Oszołomie, nie łykaj fejków, bo szkodzą na zdrowie.

A niech sobie łyka. Byle ich tu nie wydalał.

S.
      • hordol Re: Wagnerowcy chcą iść na Warszawę ? 11.06.23, 13:23
        a ja myślę,że to ogłoszenie nie jest fejkiem. to coś w stylu buńczucznych nawoływań kadyrowa
        inna sprawa czy wagnerowcy byliby w stanie je zrealizować ?
        a wydalanie fejków ? informację tą podało sporo polskich mediów o zasięgu i znaczeniu większym niż fk
        • szwampuch58 Re: Wagnerowcy chcą iść na Warszawę ? 11.06.23, 13:29
          Siostry Karnowskie maja zajebisty zasieg,buhahaha
          • hordol Re: Wagnerowcy chcą iść na Warszawę ? 11.06.23, 13:48
            także onet, interia wp i inne
        • snajper55 Re: Wagnerowcy chcą iść na Warszawę ? 11.06.23, 14:37
          hordol napisała:

> a ja myślę,że to ogłoszenie nie jest fejkiem. to coś w stylu buńczucznych nawo
          > ływań kadyrowa
          > inna sprawa czy wagnerowcy byliby w stanie je zrealizować ?
          > a wydalanie fejków ? informację tą podało sporo polskich mediów o zasięgu i zna
          > czeniu większym niż fk

FK ni nadaj się do porównywania zasięgów, gdyż nie ma żadnego zasięgu. Nie przeginaj.

S.
          • hordol Re: Wagnerowcy chcą iść na Warszawę ? 11.06.23, 15:56
            zasięg jakiś tam ma.szacuję go na kilkanascie-kilkadziesiąt góra osób :-D
            • snajper55 Re: Wagnerowcy chcą iść na Warszawę ? 12.06.23, 10:01
              hordol napisała:

> zasięg jakiś tam ma.szacuję go na kilkanascie-kilkadziesiąt góra osób :-D

No i co to za zasięg? Taki sam jak osiedlowego klubu emerytów. 🤣🤣🤣

S.
              • hordol Re: Wagnerowcy chcą iść na Warszawę ? 12.06.23, 10:07
                ciekawe jakby sie tak spotkac w realu. czy bysmy sie pobili czy upili?
                • snajper55 Re: Wagnerowcy chcą iść na Warszawę ? 13.06.23, 10:17
                  hordol napisała:

> ciekawe jakby sie tak spotkac w realu. czy bysmy sie pobili czy upili?

Obstawiam to drugie. 😉

S.
                  • hordol Re: Wagnerowcy chcą iść na Warszawę ? 13.06.23, 19:47
                    me too
      • oszol-lom-z-rm Re: Wagnerowcy chcą iść na Warszawę ? 11.06.23, 15:13
        Przezorny i czujny zawsze ubezpieczony
        • szczypawka.jadowita Re: Wagnerowcy chcą iść na Warszawę ? 13.06.23, 18:24
          Nie bój się oszoł. Kupuj wazelinę będzie dobrze.
          • szczypawka.jadowita Re: Wagnerowcy chcą iść na Warszawę ? 13.06.23, 18:31
            Możesz nie zrozumieć, wytłumaczę.
            Wśród poleceń po polsku jest "Razdiewajsia!", ja ci uzupełniłem instrukcję.
    • snajper55 Re: Wagnerowcy chcą iść na Warszawę ? 11.06.23, 14:44
      stefan4 napisał:

> Załączam oryginał odezwy. Czy ktoś sądzi, że to nie jest fejk?

A w jakim przypadku to jest fejk?

1. Jest to fejk, jeśli Wagnerowcy nie ogłosili takiego naboru?

2. Jest to fejk, jeśli Wagnerowcy ogłosili taki nabór jedynie po to, aby stworzyć wśród Polaków uczucie zagrożenia i pomóc PiS-owi?

Przypomina mi się historia z informacją, że Łukaszenko popiera Tuska. To podobny przypadek.
      • pies.na.czarnych Re: Wagnerowcy chcą iść na Warszawę ? 12.06.23, 10:27
        > 2. Jest to fejk, jeśli Wagnerowcy ogłosili taki nabór jedynie po to, aby stworzyć wśród Polaków uczucie zagrożenia i pomóc PiS-owi?

Nie stworzyć, a potwierdzić zagrożenie, które tworzy PiS.
        • oszol-lom-z-rm Re: Wagnerowcy chcą iść na Warszawę ? 12.06.23, 10:37
          zagrożenia stwarza Rosja UE i PO
          • pies.na.czarnych Re: Wagnerowcy chcą iść na Warszawę ? 12.06.23, 10:39
            Oszol! Idź na jakąś pielgrzymkę. Pociupciasz sobie w krzakach i to cię uspokoi.
    • rzewuski1 Re: Wagnerowcy chcą iść na Warszawę ? 13.06.23, 10:08
      Ciekawe czy podwładni Błaszczaka poinformują go o tym marszu przed Wisłą czy za tą rzeką?
    • szczypawka.jadowita Re: Wagnerowcy chcą iść na Warszawę ? 13.06.23, 22:48
      Takie ogólnowojskowe czy ogólnopisowskie poczucie humoru w propagandzie werbunkowej Wagnera.

W komentarzach mowa także o tym, że ironia (bo to nie pomysł werbowników Wagnera, wzięte z japlakał, choć akurat tam to też trochę dziwi, bo japlakał mocno patriotyczne).
    • oszol-lom-z-rm Re: Wagnerowcy chcą iść na Warszawę ? 14.06.23, 12:20
      niech spróbują, to spuścimy im taki łomot ze popamiętają, to na wieki wieków
      • hordol Re: Wagnerowcy chcą iść na Warszawę ? 14.06.23, 12:54
        ty też?
        • oszol-lom-z-rm Re: Wagnerowcy chcą iść na Warszawę ? 14.06.23, 15:24
          Aż mnie ręka świerzbi na ruskich
    • mazala2 Re: Wagnerowcy chcą iść na Warszawę ? 14.06.23, 13:16
      stefan4 co napisał to napisał a napisał tekst manipulujący "wrażeniem" z tekstu , który napisał Jego towarzysz walki politycznej z rządzącą ekipą

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka