Dodaj do ulubionych

Wybory. Krótka instrukcja głosowania

03.08.23, 09:54
Wybory. Krótka instrukcja głosowania.

Chcesz zagłosować w wyborach, ale nie w referendum? W lokalu trzeba będzie to jasno zasygnalizować
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,143907,30038569,chcesz-zaglosowac-w-wyborach-ale-nie-w-referendum-w-lokalu.html#s=BoxOpImg1
Państwowa Komisja Wyborcza podkreśla, że wyborca "żadnej mierze" "nie może i nie jest zmuszany do głosowania wyborach do jakiegokolwiek organu, ani do udziału w referendum". Oznacza to, że osoba, która przyjdzie do lokalu, będzie mogła wziąć udział np. jedynie w wyborach do Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej i do Senatu Rzeczypospolitej Polskiej (bez udziału w referendum) lub jedynie w referendum (bez udziału w wyborach do Sejmu i do Senatu). Swoją wolę trzeba będzie jednak wyraźnie zasygnalizować podczas wizyty w lokalu.
Z komunikatu PKW wynika, że "jeżeli wyborca odmówi przyjęcia karty lub kart do głosowania, obwodowa komisja wyborcza odnotuje to w spisie wyborców". Taka adnotacja w przypadku referendum jest istotna. Brak dopisku o odmowie przyjęcia karty referendalnej sprawia, że głos wyborcy doliczany jest do frekwencji. Zgodnie z polskimi przepisami referendum ogólnokrajowe jest wiążące przy frekwencji liczącej ponad 50 proc. uprawnionych.
Obserwuj wątek
    • pies.na.czarnych Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 09:57
      https://scontent-bru2-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/364027454_6849506315061511_7331171053610159443_n.jpg?_nc_cat=110&cb=99be929b-59f725be&ccb=1-7&_nc_sid=5cd70e&_nc_ohc=zhe0yV6Bs7sAX_OVaqs&_nc_ht=scontent-bru2-1.xx&oh=00_AfBfYwRUvgVQ2JwU5RYNQe9fg104ahl-XwNxOBsXXFtCAw&oe=64D144A9
      • melikles Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 10:30
        24/7 spędzone na kolekcjonowaniu memów? Sposób na wakacje emeryta w Łódzkiem?
        • pies.na.czarnych Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 11:06
          melikles napisał(a):

> 24/7 spędzone na kolekcjonowaniu memów? Sposób na wakacje emeryta w Łódzkiem?
          >

Jak zwykle poza bełkotem nie masz nic do powiedzenia.
          • oby.watel Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 11:13
            pies.na.czarnych napisała:

> Jak zwykle poza bełkotem nie masz nic do powiedzenia.

Jaki bełkot? Jedni spędzają czas na kolekcjonowaniu memów, drudzy na usuwaniu postów, a inni informowaniu o tym.
            • pies.na.czarnych Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 11:23
              No tak. Każdy ma "sposób na wakacje w Łódzkiem". :)
        • mateusz.urbanski Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 12:12
          melikles

Ty też w Łódzkiem?!
      • niegracz Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 10:32
        Dobrze że to wyjaśniłem jasno.
        Miałem tradycyjnie nie głosować.i nie będę głosował na żadne partie.przekresle kartę.
        Ale oddam glos w referendum
        • melikles Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 10:39
          A o co będą pytać w referendum?

niegracz napisał:

> Dobrze że to wyjaśniłem jasno.
          > Miałem tradycyjnie nie głosować.i nie będę głosował na żadne partie.przekresle
          > kartę.
          > Ale oddam glos w referendum
          >
          • oby.watel Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 10:48
            melikles napisał(a):

> A o co będą pytać w referendum?

O Twoją opinię.
          • niegracz Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 10:52
            Przeczytaj .jest o tym pełno w necie.
            GAZETA już prowadzi kampanie w tej sprawie..Co robić jeśli nie chcesz brać udziału w antyuchodzczym referendum..
            Gazeta używa tu języka manipulacyjny.
            Antyulhodxcza??
            To referendum za lepszym rozwiązaniem niż ten chory pomysł Unii.
            • oby.watel Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 11:17
              niegracz napisał:

> Przeczytaj .jest o tym pełno w necie.
              > GAZETA już prowadzi kampanie w tej sprawie..Co robić jeśli nie chcesz brać udzi
              > ału w antyuchodzczym referendum..
              > Gazeta używa tu języka manipulacyjny.
              > Antyulhodxcza??
              > To referendum za lepszym rozwiązaniem niż ten chory pomysł Unii.
              >
              Na pytanie: Czy chcesz, żeby Unia zmusiła Polskę do przyjęcia 2000 uchodźców, czy wolisz, żeby władza przyjęła 200000 imigrantów z tych samych okolic? odpowiesz "Jasne, że tak"?
              • niegracz Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 11:26
                Uprawiasz glupkpwata erystyke.
                • oby.watel Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 12:26
                  niegracz napisał:

> Uprawiasz glupkpwata erystyke.

Tak im odpowiesz? Gieroj!
            • melikles Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 11:48
              O co będą pytać?
              • mateusz.urbanski Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 13:34
                Niegracz jeszcze nie wie o co będą pytać. Zresztą wszystko jedno o co
                Zdeklarował swój udział w referendum 😄
    • qwardian Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 11:29
      Pies, każdego roku przychodzi jesień i tak będzie teraz. Nie wybory, ale moje gliniane garnki bez uszu mnie nurtują zawsze o tej porze, bo trzeba je przestawiać i są ciężkie. Ucha dawno odpadły i trafiły do śmieci ponad pół wieku temu i do dzisiaj ludzkość nie znalazła sposobu jak je skutecznie naprawić. Na tym forum jest tuzin lewicowych geniuszy, jestem ciekawy, czy mi pomogą radą w tej sprawie.
      • oby.watel Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 12:29
        qwardian napisał:

> Pies, każdego roku przychodzi jesień i tak będzie teraz. Nie wybory, ale moje g
        > liniane garnki bez uszu mnie nurtują zawsze o tej porze, bo trzeba je przestawi
        > ać i są ciężkie. Ucha dawno odpadły i trafiły do śmieci ponad pół wieku temu i
        > do dzisiaj ludzkość nie znalazła sposobu jak je skutecznie naprawić. Na tym for
        > um jest tuzin lewicowych geniuszy, jestem ciekawy, czy mi pomogą radą w tej spr
        > awie.

Gdzieniegdzie radzono sobie przyklejając ucha klejem do ceramiki lub tworząc uchwyty z drutu. Ganek musiał mieć albo rant albo rozszerzać się ku górze.
        • qwardian Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 13:15
          Dziękuję, wywiercę dziury w garnku i przymocuję nowe uchwyty, tych nie brak na Allegro. Delikatnie, bo glina jednak jest dość miękka, ale żal mi tych garów, którym tylko brak uszu. Przylepiać na klej nie chcę bo utracę je wszystkie. Z Psa nie ma żadnego pożytku on żyje w iluzji. Dziękuję, naprawdę, sprawa zdecydowana..
          • oby.watel Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 13:27
            qwardian napisał:

> Dziękuję, wywiercę dziury w garnku i przymocuję nowe uchwyty, tych nie brak na
            > Allegro. Delikatnie, bo glina jednak jest dość miękka, ale żal mi tych garów, k
            > tórym tylko brak uszu. Przylepiać na klej nie chcę bo utracę je wszystkie. Z Ps
            > a nie ma żadnego pożytku on żyje w iluzji. Dziękuję, naprawdę, sprawa zdecydow
            > ana..

Nie wierć, bo zniszczysz sobie garnki. Jeśli jest rant, to robisz po prostu opaskę i do niej mocujesz ucha. Klejenie oryginalnym nie ma walorów użytkowych lecz ozdobne, ale można się bez nich obyć. Jeśli nie ma rantu to po zrób z drutu jakby koszyczek i połącz z opaską z uchami. Niestety, ucha to najsłabsze ogniwo i tylko nieliczne garnki je miały. W dużych bardzo szubko urywały się, a w ten sposób służą do dziś i nie ma obawy, że się rozbiją.
            • qwardian Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 20:27
              Wracam z piwnicy, obwódki są na wszystkich trzech garnkach. Opaska, zdecydowanie, żeby nie kaleczyć ceramiki. Dzięki..
          • pies.na.czarnych Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 13:46
            > Dziękuję, wywiercę dziury w garnku i przymocuję nowe uchwyty

Szkoda zachodu, bo w ten sposób osłabisz jeszcze bardziej konstrukcję garnków/donic.
            Najlepiej skorzystaj ze sztuki wiązania węzłów żeglarskich. Jest wiele węzłów służących do podnoszenia/transportowania ciężkich przedmiotów. Używając ładnych kolorowych sznurów przyozdobisz jednocześnie te donice.
            www.punt.pl/wezly-zeglarskie/
            • a.jej.rkoniak Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 14:29
              pies dobrze wytrenowany, wie jak się zachować w towarzystwie
              www.youtube.com/watch?v=Y5GQ3PlPnk0
                • oby.watel Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 14:39

> Ciebie podczas tresury zapomniano nauczyć jak wklejać wideo na FK?

U Ciebie garnki służą do wieszania na ścianie? U mnie do kiszenia ogórków na przykład. Ogórki kiszone w kamionkowym garnku są dużo lepsze. Podobnie kapusta.
                  • pies.na.czarnych Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 14:47
                    Dalem dobrą radę Kazkowi, tak mi się wydaje. Tanio i można to ładnie zrobić. Tyle i tylko tyle, a teraz wracamy do tematu wątku.
                    • oby.watel Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 14:56

> Dalem dobrą radę Kazkowi, tak mi się wydaje. Tanio i można to ładnie zrobić. Ty
                      > le i tylko tyle, a teraz wracamy do tematu wątku.

Sznurek jest dobry dla celów dekoracyjnych, ale dla celów użytkowych lepszy jest drut, ponieważ nie namaka i jest sztywny, uchwyty można ładnie wymodelować i nałożyć na nie dla wygody drewniane wałeczki.
                      • pies.na.czarnych Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 15:02
                        Po pierwsze: nikt już nie używa konopnych sznurów. Po drugie: kazek prosił o sposób na przenoszenie starych donic. Można zrobić siatkę, która będzie pasowała do każdej donicy i po ich przeniesieniu na inne miejsce schować przyrząd w piwnicy, czy w altance.
                        Nawet nie trzeba robić siatki. Są różne żeglarskie węzły "transportowe". Wystarczy kilka metrów linki nylonowej i problem z głowy.
                        • oby.watel Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 15:11

> Po pierwsze: nikt już nie używa konopnych sznurów.

Nylonowe są do bani, bo naciągają się i szybko przecierają.

> Po drugie: kazek prosił o sp> osób na przenoszenie starych donic.

Doprawdy? Po pierwsze donice nie mają uszu. Po drugie

> Nie wybory, ale moje gliniane garnki bez uszu mnie nurtują zawsze o tej porze,
                          > bo trzeba je przestawiać i są ciężkie.

Idziesz ze snajperem w zawody kto zrobi z siebie większego durnia?
                          • pies.na.czarnych Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 20:58
                            oby.watel napisał:

> Doprawdy? Po pierwsze donice nie mają uszu. Po drugie
                            >
                            > > Nie wybory, ale moje gliniane garnki bez uszu mnie nurtują zawsze o tej p
                            > orze,
                            > > bo trzeba je przestawiać i są ciężkie.

https://www.netknots.com/application/files/3015/3674/0654/barrel-hitch.jpg
      • snajper55 Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 13:35
        qwardian napisał:

> Pies, każdego roku przychodzi jesień i tak będzie teraz. Nie wybory, ale moje g
        > liniane garnki bez uszu mnie nurtują zawsze o tej porze, bo trzeba je przestawi
        > ać i są ciężkie. Ucha dawno odpadły i trafiły do śmieci ponad pół wieku temu i
        > do dzisiaj ludzkość nie znalazła sposobu jak je skutecznie naprawić. Na tym for
        > um jest tuzin lewicowych geniuszy, jestem ciekawy, czy mi pomogą radą w tej spr
        > awie.

Można na garnek założyć opaskę zaciskową z uchwytami.

S.
      • a.jej.rkoniak Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 14:27
        kup nowe, nie dziaduj
        głos liberała
    • hordol Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 11:59
      ale dla kogo ta instrukcja? dla ciebie, buldoga,snajpera czy czandry albo chrabiego?
      • pies.na.czarnych Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 12:09
        Dla wszystkich, którzy nie chcą dać się zrobić w bambuko.
        Najważniejsze jest to:
        Z komunikatu PKW wynika, że "jeżeli wyborca odmówi przyjęcia karty lub kart do głosowania, obwodowa komisja wyborcza odnotuje to w spisie wyborców". Taka adnotacja w przypadku referendum jest istotna. Brak dopisku o odmowie przyjęcia karty referendalnej sprawia, że głos wyborcy doliczany jest do frekwencji. Zgodnie z polskimi przepisami referendum ogólnokrajowe jest wiążące przy frekwencji liczącej ponad 50 proc. uprawnionych.
        • hordol Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 12:23
          doskonale dam sobie radę bez twoich porad
          • oby.watel Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 12:31
            hordol napisała:

> doskonale dam sobie radę bez twoich porad

A on doskonale obiedzie się bez informacji o Twojej zaradności.
          • pies.na.czarnych Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 12:51
            hordol napisała:

> doskonale dam sobie radę bez twoich porad

Nie mam zamiaru zmieniać twojego oprogramowania.
            • hordol Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 14:11
              czyli twoje posty idą w pustkę.a możę chcesz sam siebie utwierdzić w przekonaniach?
        • pozytonium Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 14:52

> Dla wszystkich, którzy nie chcą dać się zrobić w bambuko.
          > Najważniejsze jest to:
          > Z komunikatu PKW wynika, że "jeżeli wyborca odmówi przyjęcia karty lub kart
          > do głosowania, obwodowa komisja wyborcza odnotuje to w spisie wyborców". Tak
          > a adnotacja w przypadku referendum jest istotna
          . Brak dopisku o odmowie prz
          > yjęcia karty referendalnej sprawia, że głos wyborcy doliczany jest do frekwe
          > ncji
          . Zgodnie z polskimi przepisami referendum ogólnokrajowe jest wiążące p
          > rzy frekwencji liczącej ponad 50 proc. uprawnionych.

Sam akt odmowy nie zmienia frekwencji. Twój głos jest po prostu traktowany jako nieważny.
          • pies.na.czarnych Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 15:03
            > Sam akt odmowy nie zmienia frekwencji. Twój głos jest po prostu traktowany jako nieważny.

Ile razy mam tłumaczyć? Przeczytaj moje wpisy, tym razem ze zrozumieniem.
            • pozytonium Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 20:18

> > Sam akt odmowy nie zmienia frekwencji. Twój głos jest po prostu traktowan
              > y jako nieważny.
              >
              >
              > Ile razy mam tłumaczyć? Przeczytaj moje wpisy, tym razem ze zrozumieniem.

To ty przeczytaj ze zrozumieniem. Gdzie PWK uważa, że odmowa głosowania poświadczona podpisem nie jest związana z frekwencją?

Druga sprawa, to to, że na Kaczor może wezwać na wybory nawet tych co unikają wyborów. "Mówiąc szczerze, demokracja w Polsce jest zagrożona".

To będą bardzo ciekawe wybory. Od nich zależy czy się Polska będzie dalej rozwijać, czy też będzie chleb za 30 zł i stagnacja.
              • niegracz Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 20:22
                Akurat wątek potrzebny.
                Mnie zachęcił by udać się do urn.glos w wyborach oddał bym nie ważny..
                A w referendum ..wazny
                • pozytonium Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 20:39
                  niegracz napisał:

> Akurat wątek potrzebny.
                  > Mnie zachęcił by udać się do urn.glos w wyborach oddał bym nie ważny..
                  > A w referendum ..wazny

takie twoje prawo. PiSowi zależy na kworum. Na żądanie delikwenta odnotują, że ten nie chciał głosować, ale w kworum uczestniczył.

Kworum (z łac. quorum; [praesentia sufficit] - których [obecność jest wystarczająca]) – minimalna liczba członków zgromadzenia (parlamentu, stowarzyszenia, związku zawodowego), niezbędna do prowadzenia obrad lub podjęcia wiążących decyzji, np. w przedmiocie wyborów, podjęcia uchwały.

Odmówienie czynnego udziału nie zmniejsza frekwencji.
                  Możesz oddać głos, możesz go nie oddać. Twoja wola. Byłeś, jesteś zaliczony do kworum. Odmówienie odebrania karty poświadczone podpisem nie zmienia liczby ogólnie głosujących. Po porostu się wyeliminowałeś.
                  • snajper55 Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 21:31
                    pozytonium napisał:

> niegracz napisał:
                    >
                    > > Akurat wątek potrzebny.
                    > > Mnie zachęcił by udać się do urn.glos w wyborach oddał bym nie ważny..
                    > > A w referendum ..wazny
                    >
                    > takie twoje prawo. PiSowi zależy na kworum. Na żądanie delikwenta odnotują, że
                    > ten nie chciał głosować, ale w kworum uczestniczył.
                    >
                    > Kworum (z łac. quorum; [praesentia sufficit] - których [obecność jest wystar
                    > czająca]) – minimalna liczba członków zgromadzenia (parlamentu, stowarzyszenia,
                    > związku zawodowego), niezbędna do prowadzenia obrad lub podjęcia wiążących dec
                    > yzji, np. w przedmiocie wyborów, podjęcia uchwały.

>
                    > Odmówienie czynnego udziału nie zmniejsza frekwencji.
                    > Możesz oddać głos, możesz go nie oddać. Twoja wola. Byłeś, jesteś zaliczony do
                    > kworum. Odmówienie odebrania karty poświadczone podpisem nie zmienia liczby ogó
                    > lnie głosujących. Po porostu się wyeliminowałeś.

W wyborach nie ma pojęcia kworum. A frekwencję liczy się jak stosunek oddanych głosów do loczbu uprawnionej do głosowania wyborców.

S.
                    • oby.watel Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 04.08.23, 09:40
                      snajper55 napisał:

> W wyborach nie ma pojęcia kworum. A frekwencję liczy się jak stosunek oddanych
                      > głosów do loczbu uprawnionej do głosowania wyborców.

A w referendum?
    • snajper55 Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 13:25

> Wybory. Krótka instrukcja głosowania.
      >
      > Chcesz zagłosować w wyborach, ale nie w referendum? W lokalu trzeba będzie to j
      > asno zasygnalizować
      > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,143907,30038569,chcesz-zaglosowac-w-wyborach-ale-nie-w-referendum-w-lokalu.html#s=BoxOpImg1
      > Państwowa Komisja Wyborcza podkreśla, że wyborca "żadnej mierze" "nie moż
      > e i nie jest zmuszany do głosowania wyborach do jakiegokolwiek organu, ani do u
      > działu w referendum"
      . Oznacza to, że osoba, która przyjdzie do lokalu, będz
      > ie mogła wziąć udział np. jedynie w wyborach do Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej
      > i do Senatu Rzeczypospolitej Polskiej (bez udziału w referendum) lub jedynie w
      > referendum (bez udziału w wyborach do Sejmu i do Senatu). Swoją wolę trzeba
      > będzie jednak wyraźnie zasygnalizować podczas wizyty w lokalu.

> Z komunikatu PKW wynika, że "jeżeli wyborca odmówi przyjęcia karty lub kart do
      > głosowania, obwodowa komisja wyborcza odnotuje to w spisie wyborców". Taka a
      > dnotacja w przypadku referendum jest istotna. Brak dopisku o odmowie przyjęcia
      > karty referendalnej sprawia, że głos wyborcy doliczany jest do frekwencji
      .
      > Zgodnie z polskimi przepisami referendum ogólnokrajowe jest wiążące przy frekwe
      > ncji liczącej ponad 50 proc. uprawnionych.

Będziemy składać JEDEN podpis kwitując odbiór kart do glosowanaia w wyborach i w referendum.. Żadne dopiski na listach wyborców nie będą akceptowane. Będzie jedynie wybór między uczestnictwem w wyborach ORAZ w referendum a brakiem uczestnictwa w wyborach ORAZ w referendum..

S.
      • oby.watel Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 13:29
        snajper55 napisał:

> Będziemy składać JEDEN podpis kwitując odbiór kart do glosowanaia w wyborach
        > i w referendum.. Żadne dopiski na listach wyborców nie będą akceptowane. Będzi
        > e jedynie wybór między uczestnictwem w wyborach ORAZ w referendum a brakiem ucz
        > estnictwa w wyborach ORAZ w referendum..
        >

Doznałeś objawienia?
        • snajper55 Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 13:39
          oby.watel napisał:

> snajper55 napisał:
          >
          > > Będziemy składać JEDEN podpis kwitując odbiór kart do glosowanaia w wy
          > borach
          > > i w referendum.. Żadne dopiski na listach wyborców nie będą akceptowane.
          > Będzi
          > > e jedynie wybór między uczestnictwem w wyborach ORAZ w referendum a braki
          > em ucz
          > > estnictwa w wyborach ORAZ w referendum..
          > >

>
          > Doznałeś objawienia?

Tak. 😁 Sam się przekonasz, że jest ono prawdziwe.

S.
          • oby.watel Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 13:49
            snajper55 napisał:

> Tak. 😁 Sam się przekonasz, że jest ono prawdziwe.

Przestałeś się kryć ze wspieraniem władzy?

Jeżeli wyborca odmówi przyjęcia karty lub kart do głosowania obwodowa komisja wyborcza odnotuje to w spisie wyborców.

pkw.gov.pl/aktualnosci/wyjasnienia-stanowiska-komunikaty/wyjasnienia-zwiazane-z-przeprowadzeniem-referendum-ogolnokrajowego-w-tym-samym-dniu-w-ktorym-odbywaj
            • pies.na.czarnych Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 13:51
              Z komunikatu PKW wynika, że "jeżeli wyborca odmówi przyjęcia karty lub kart do głosowania, obwodowa komisja wyborcza odnotuje to w spisie wyborców". Taka adnotacja w przypadku referendum jest istotna. Brak dopisku o odmowie przyjęcia karty referendalnej sprawia, że głos wyborcy doliczany jest do frekwencji.

Trzeba pilnować, ze twoja odmowa jest zanotowana.
              • snajper55 Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 14:00

> Z komunikatu PKW wynika, że "jeżeli wyborca odmówi przyjęcia karty lub kart do
                > głosowania, obwodowa komisja wyborcza odnotuje to w spisie wyborców". Ta
                > ka adnotacja w przypadku referendum jest istotna. Brak dopisku o odmowie przyję
                > cia karty referendalnej sprawia, że głos wyborcy doliczany jest do frekwencji.
                >
                > Trzeba pilnować, ze twoja odmowa jest zanotowana.

Nie będzie dwóch zgód/odmów, tylko jedna. Albo bierzesz wszystkie karty składając podpis albo żadnej, co komisja odnotuje.

S.
                • pies.na.czarnych Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 14:06
                  Wiesz lepiej niż PKW?
                  • snajper55 Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 14:23

> Wiesz lepiej niż PKW?

Zacytuj PKW, która twierdzi co innego niż ja.

S.
                    • oby.watel Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 14:25
                      snajper55 napisał:

> Zacytuj PKW, która twierdzi co innego niż ja.

forum.gazeta.pl/forum/w,28,176447898,176447898,Wybory_Krotka_instrukcja_glosowania.html?p=176449379
              • pozytonium Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 14:14

> głosowania, obwodowa komisja wyborcza odnotuje to w spisie wyborców". Ta
                > ka adnotacja w przypadku referendum jest istotna. Brak dopisku o odmowie przyję
                > cia karty referendalnej sprawia, że głos wyborcy doliczany jest do frekwencji.
                >
                > Trzeba pilnować, ze twoja odmowa jest zanotowana.

Odmowa to także uczestniczenie. Więc frekwencji to nie zmienia. Po prostu głos nieważny. Do czego Polacy (nie ty) mają prawo.
                • snajper55 Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 14:29
                  pozytonium napisał:

> pies.na.czarnych napisała:
                  >
                  > > Z komunikatu PKW wynika, że "jeżeli wyborca odmówi przyjęcia karty lub ka
                  > rt do
                  > > głosowania, obwodowa komisja wyborcza odnotuje to w spisie wyborców
                  > ]". Ta
                  > > ka adnotacja w przypadku referendum jest istotna. Brak dopisku o odmowie
                  > przyję
                  > > cia karty referendalnej sprawia, że głos wyborcy doliczany jest do frekwe
                  > ncji.
                  > >
                  > > Trzeba pilnować, ze twoja odmowa jest zanotowana.
                  >
                  > Odmowa to także uczestniczenie. Więc frekwencji to nie zmienia. Po prostu głos
                  > nieważny. Do czego Polacy (nie ty) mają prawo.

W pewnym sensie tak. Ale frekwencję liczy się na podstawie liczby oddanych głosów. Które można dosypać.

S.
            • snajper55 Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 13:54
              oby.watel napisał:

> snajper55 napisał:
              >
              > > Tak. 😁 Sam się przekonasz, że jest ono prawdziwe.
              >
              > Przestałeś się kryć ze wspieraniem władzy?
              >
              > Jeżeli wyborca odmówi przyjęcia karty lub kart do głosowania obwodowa komisja w
              > yborcza odnotuje to w spisie wyborców.
              >
              > pkw.gov.pl/aktualnosci/wyjasnienia-stanowiska-komunikaty/wyjasnienia-zwiazane-z-przeprowadzeniem-referendum-ogolnokrajowego-w-tym-samym-dniu-w-ktorym-odbywaj

No właśnie. Albo bierzesz, albo odmawiasz. Jeśli odmawiasz, komisja to odnotuje. W niektórych głosowaniach są karty, w innych - karta, w tych będą karty.

S.
              • pies.na.czarnych Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 13:59
                > Jeśli odmawiasz, komisja to odnotuje.

Odnotuje, albo nie odnotuje. Dlatego trzeba patrzeć im na łapy.
        • pozytonium Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 14:00
          oby.watel napisał:

> snajper55 napisał:
          >
          > > Będziemy składać JEDEN podpis kwitując odbiór kart do glosowanaia w wy
          > borach
          > > i w referendum.. Żadne dopiski na listach wyborców nie będą akceptowane.
          > Będzi
          > > e jedynie wybór między uczestnictwem w wyborach ORAZ w referendum a braki
          > em ucz
          > > estnictwa w wyborach ORAZ w referendum..
          > >

>
          > Doznałeś objawienia?

Czasami zajarzy. Oddawałem głosy we wszystkich wyborach III RP. Nigdy nikt nie żądał ode mnie paru podpisów.
          Typu głosuję na senat ale nie chcę na sejm.
          • oby.watel Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 14:20
            pozytonium napisał:

> Czasami zajarzy. Oddawałem głosy we wszystkich wyborach III RP. Nigdy nikt nie
            > żądał ode mnie paru podpisów.
            > Typu głosuję na senat ale nie chcę na sejm.

Co wynika z tego, że nikt nigdy czegoś od Ciebie nie żądał skoro teraz będzie żądał?
            • pozytonium Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 14:32
              oby.watel napisał:

> pozytonium napisał:
              >
              > > Czasami zajarzy. Oddawałem głosy we wszystkich wyborach III RP. Nigdy nik
              > t nie
              > > żądał ode mnie paru podpisów.
              > > Typu głosuję na senat ale nie chcę na sejm.
              >
              > Co wynika z tego, że nikt nigdy czegoś od Ciebie nie żądał skoro teraz będzie ż
              > ądał?

Będą trzy listy mieszkańców?
              • oby.watel Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 14:36
                pozytonium napisał:

> Będą trzy listy mieszkańców?

Na jednej nie da się odnotować której karty wyborca nie wziął?
                • pozytonium Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 15:00
                  oby.watel napisał:

> pozytonium napisał:
                  >
                  > > Będą trzy listy mieszkańców?
                  >
                  > Na jednej nie da się odnotować której karty wyborca nie wziął?

To problem wyborcy nie komisji.
                  • oby.watel Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 15:13
                    pozytonium napisał:

> To problem wyborcy nie komisji.

Masz rację. To wyborca obowiązujący jest na listach wyborczych dokonać stosowne adnotacje. Komisji nic do tego.
      • pies.na.czarnych Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 13:48
        Snajper nie zrozumiałeś o czym mówi komunikat PKW.
        • oby.watel Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 13:51

> Snajper nie zrozumiałeś o czym mówi komunikat PKW.

Snajper uprawia prorządową propagandę mającą na celu zwiększenie frekwencji w referendum, a wątek czekają cięcia.
        • snajper55 Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 14:06

> Snajper nie zrozumiałeś o czym mówi komunikat PKW.

Ty to nadinterpregujesz. PKW nie mówi, że z pliku kart możesz sobie wybrać część i ja przyjąć, a część odrzucić. Tak jak napisał Pozyto - mogłeś wziąć udział w wyborach do Sejmu a nie wziąć w wyborach do Senatu i tej karty nie przyjąć? Nie, bo składałeś JEDEN podpis kwitując odbiór wszystkich list. Mogłeś wziąć wszystkie albo adndj.

S.
          • pies.na.czarnych Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 14:07
            Mylisz powszechne wybory z referendum.
            • pies.na.czarnych Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 14:10
              "W wyborach parlamentarnych wyniki głosowania w wyborach do Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej i do Senatu Rzeczypospolitej Polskiej ustalane są odrębnie i sporządzane są odrębne (dwa) protokoły głosowania. W przypadku ewentualnego przeprowadzenia w tym samym dniu referendum ogólnokrajowego i wyborów, obwodowa komisja wyborcza miałaby więc obowiązek dodatkowo odrębnego ustalenia wyników głosowania i sporządzenia odrębnego, (trzeciego) protokołu głosowania" - zaznacza PKW.
              • snajper55 Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 14:19

> "W wyborach parlamentarnych wyniki głosowania w wyborach do Sejmu Rzeczyposp
                > olitej Polskiej i do Senatu Rzeczypospolitej Polskiej ustalane są odrębnie i sp
                > orządzane są odrębne (dwa) protokoły głosowania. W przypadku ewentualnego przep
                > rowadzenia w tym samym dniu referendum ogólnokrajowego i wyborów, obwodowa komi
                > sja wyborcza miałaby więc obowiązek dodatkowo odrębnego ustalenia wyników głoso
                > wania i sporządzenia odrębnego, (trzeciego) protokołu głosowania" - zaznacza PK
                > W.

Ale to się zgadza. Wyniki glosowania ustala sie osobno dla referendum, osobno dla sejmu, osobno dla senatu. Czy ja to neguje?

S.
                • pies.na.czarnych Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 14:24
                  Ja chce jedynie uwrażliwić na ważność przypilnowania odnotowania przy twoim nazwisku, ze odmawiasz udziału w referendum. Jeżeli takiego odnotowania nie będzie to twoje nazwisko będzie brane pod uwagę jako głosujący co przyczyni się na procentowy udział w referendum, a tym samym uznanie go za ważne jeżeli frekwencja przekroczy 50 procent.
                  • oby.watel Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 14:28

> Ja chce jedynie uwrażliwić na ważność przypilnowania odnotowania przy twoim naz
                    > wisku, ze odmawiasz udziału w referendum. Jeżeli takiego odnotowania nie będzie
                    > to twoje nazwisko będzie brane pod uwagę jako głosujący co przyczyni się na pr
                    > ocentowy udział w referendum, a tym samym uznanie go za ważne jeżeli frekwencja
                    > przekroczy 50 procent.

I chwała Ci za to. Ale nie dziw się Snajperowi. On wspiera rząd jak potrafi.
                    • pies.na.czarnych Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 14:44
                      Nie, on nie wspiera rządu. On nie kuma jak zwykle niuansów języka legislacyjnego.
                      • oby.watel Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 14:58

> Nie, on nie wspiera rządu. On nie kuma jak zwykle niuansów języka legislacyjnego.

Żeby tylko legislacyjnego.
                      • snajper55 Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 15:44

> Nie, on nie wspiera rządu. On nie kuma jak zwykle niuansów języka legislacyjneg
                        > o.

Zobaczysz w trakcie wyborów kto kuma, a kto nie kuma. Albo weźmiesz wszystkie karty albo żadnej. Oczywiście komisja odnotuje, jeśli żadnej nie weźmiesz.

A jeśli zaczniesz dyskutować z komisją na temat niuansow języka legislacyjnego, to cie milicja spisze i wyprowadzi. Albo wyprowadzi i spisze.

S.
                        • pies.na.czarnych Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 16:03
                          > Zobaczysz w trakcie wyborów kto kuma, a kto nie kuma. Albo weźmiesz wszystkie karty albo żadnej. Oczywiście komisja odnotuje, jeśli żadnej nie weźmiesz.

Pożywiom uwidim, jak gawariat Francuzy.
                          Jestem pewien, że do czasu referendum, o ile do niego dojdzie, zostaną opublikowane dokładne instrukcje na temat co i jak należy robić.
                          • snajper55 Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 17:40

> > Zobaczysz w trakcie wyborów kto kuma, a kto nie kuma. Albo weźmiesz wszys
                            > tkie karty albo żadnej. Oczywiście komisja odnotuje, jeśli żadnej nie weźmiesz.
                            >
                            > Pożywiom uwidim, jak gawariat Francuzy.
                            > Jestem pewien, że do czasu referendum, o ile do niego dojdzie, zostaną opubliko
                            > wane dokładne instrukcje na temat co i jak należy robić.

Instrukcje na temat co i jak ma robić komisja nie będą publikowane. A tylko te instrukcje są ważne. My będziemy robić to, na co nam komisje pozwolą.

S.
                            • pies.na.czarnych Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 17:48
                              > My będziemy robić to, na co nam komisje pozwolą.

Powodzenia w takim razie i z góry medal za posłuszeństwo.
                              • snajper55 Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 18:58

> > My będziemy robić to, na co nam komisje pozwolą.
                                >
                                > Powodzenia w takim razie i z góry medal za posłuszeństwo.

Rozumiem, że ty będziesz się bił z komisją i wyszarpywał jej listy, aby coś tam dopisać. Obejrzę to w Faktach a może i w Szkle. Jaki będzie tytuł? Szaleńcowi nie pozwolono zniszczyć listy wyborców?

S.
                                • oby.watel Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 19:19
                                  snajper55 napisał:

> Rozumiem, że ty będziesz się bił z komisją i wyszarpywał jej listy, aby coś tam
                                  > dopisać. Obejrzę to w Faktach a może i w Szkle. Jaki będzie tytuł? Szaleńcowi
                                  > nie pozwolono zniszczyć listy wyborców?

W każdym lokalu wyborczym, takie jest założenie, będzie przynajmniej jeden obserwator. Niewątpliwie zaobserwuje odmowę zaznaczenia, że wyborca nie chce brać udziału w referendum bądź w wyborach. Bo brak reakcji oznaczałby zgodę na fałszerstwo.
                                  • pies.na.czarnych Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 19:25
                                    Daj spokój. On jest uparty jak kozioł. Jak sobie coś wbije w głowę to będzie tego bronił jak Zawisza niepodległości.
                                • pies.na.czarnych Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 19:29
                                  PiS właśnie najbardziej na to liczy. Stworzyć szaleństwo/bajzel organizując referendum w tym samym czasie co wybory.
          • oby.watel Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 14:24
            snajper55 napisał:

> Ty to nadinterpregujesz. PKW nie mówi, że z pliku kart możesz sobie wybrać częś
            > ć i ja przyjąć, a część odrzucić. Tak jak napisał Pozyto - mogłeś wziąć udział
            > w wyborach do Sejmu a nie wziąć w wyborach do Senatu i tej karty nie przyjąć? N
            > ie, bo składałeś JEDEN podpis kwitując odbiór wszystkich list. Mogłeś wziąć wsz
            > ystkie albo adndj.

Uwielbiasz robić z siebie durnia, a potem usuwasz ślady.

W żadnej mierze wyborca (osoba uprawniona do udziału w referendum) nie może i nie jest zmuszany do głosowania wyborach do jakiegokolwiek organu, ani do udziału w referendum. Decyzja o udziale w wyborach do danego organu (np. do Sejmu lub do Senatu) albo w referendum jest zatem wyłączną decyzją wyborcy (osoby uprawnionej do udziału w referendum). W przypadku referendum przeprowadzanego w tym samym dniu, co wybory do Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej i do Senatu Rzeczypospolitej Polskiej, wyborca może zatem zdecydować, wyłącznie według własnego uznania, o udziale np.

• jedynie w wyborach do Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej i do Senatu Rzeczypospolitej Polskiej (bez udziału w referendum);
            • jedynie w udziale w referendum (bez udziału w wyborach do Sejmu i do Senatu);
            • jedynie w wyborach do Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej (bez udziału w wyborach do Senatu Rzeczypospolitej Polskiej i w referendum);
            itd.

Jeżeli wyborca odmówi przyjęcia karty lub kart do głosowania obwodowa komisja wyborcza odnotuje to w spisie wyborców.
    • pozytonium Żebyś ty jeszcze głosować mogła... 03.08.23, 13:26

> Wybory. Krótka instrukcja głosowania.

Po pierwsze trzeba posiadać polskie obywatelstwo.
      • oby.watel Re: Żebyś ty jeszcze głosować mogła... 03.08.23, 13:30
        pozytonium napisał:

> Po pierwsze trzeba posiadać polskie obywatelstwo.

Trzeba się było nie zrzekać.
      • pies.na.czarnych Re: Żebyś ty jeszcze głosować mogła... 03.08.23, 14:26
        Q... co jest znowu? Dlaczego moje wpisy zniknęły?
        • oby.watel Re: Żebyś ty jeszcze głosować mogła... 03.08.23, 14:29

> Q... co jest znowu? Dlaczego moje wpisy zniknęły?

Co za głupie pytanie. Snajper szczela jak zwykle niezwykle celnie.
        • pozytonium Re: Żebyś ty jeszcze głosować mogła... 03.08.23, 14:34

> Q... co jest znowu? Dlaczego moje wpisy zniknęły?

Nawet nie zdążyłem ci odpowiedzieć.

> Po tatusiu Ukraińcu, który dzięki wstawiennictwu radzieckich władz dostał to ob
          > ywatelstwo bez większych problemów. Rosjanie potrzebowali ludzi, którzy spod Le
          > nino doszli do różnych zakątków Polski, aby później umieścić ich jako swoich zu
          > paków w LWP.
          > Ojciec wychował cię na zaciekłego Ukrińca i tego nikt nie zaprzeczy.

Po prostu ma rodzina pochodzi z wiochy, gdzie 1/3 to byli Polacy, 1/3 to Ukraińcy, a 1/3 to Żydzi.
          I nikomu to nie przeszkadzało prócz Niemcom i kacapom.
          Ludzie tam żyli w zgodzie. Mieszali się ze sobą. Jak się jakiemuś Żydowi spodobała Ukrainka, a on jej, to w czym problem? Na weselu bawili się i Żydzi, i Ukraińcy, i Polacy.

Do mojej babci w czasie wojny przyszedł zawszawiony Żyd. Ta go oprała, nakarmiła i zaoferowała gościnę. Ten grzecznie podziękował i stwierdził, że nie może tu zostać, bo tak Niemcy zabiją całą jej rodzinę. Jak się wyda.
          Polska była okupowanym krajem, gdzie za samą pomoc Żydom była od Niemców kara śmierci.
          • pies.na.czarnych Re: Żebyś ty jeszcze głosować mogła... 03.08.23, 14:42
            Odchodząc od tematu muszę ci pogratulować. Stałeś się po storima drugim archiwistą tego forum. :)
            Badge zostanie dostarczone pocztą :)))))))

https://www.shutterstock.com/shutterstock/photos/2205582597/display_1500/stock-vector-creative-archivist-certified-badge-vector-illustration-2205582597.jpg
    • pies.na.czarnych Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 15:30
      https://scontent-cdg4-2.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/365247276_762526242541118_5461292667776892494_n.jpg?_nc_cat=103&cb=99be929b-59f725be&ccb=1-7&_nc_sid=5cd70e&_nc_ohc=u-DszCDpyLkAX-3_avv&_nc_ht=scontent-cdg4-2.xx&oh=00_AfBK8ZII7ozRGFtEjX6Wl1-ZPj5toGPwpcsZRulYIl_0qw&oe=64D09F05
    • ireneo Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 18:58
      pies.na.czarnych napisał:

>
      > Chcesz zagłosować w wyborach, ale nie w referendum? W lokalu trzeba będzie to j
      > asno zasygnalizować
      > <a href="wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,143907,30038569,chcesz-zaglosowac-w-wyborach-ale-nie-w-referendum-w-lokalu.html#s=BoxOpImg1" target="_blank" a>
      > [i]Państwowa Komisja Wyborcza podkreśla, że wyborca "żadnej mierze" "nie moż
      > e i nie jest zmuszany do głosowania wyborach do jakiegokolwiek organu, ani do u
      > działu w referendum"
      . Oznacza to, że osoba, która przyjdzie do lokalu, będz
      > ie mogła wziąć udział np. jedynie w wyborach do Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej
      > i do Senatu Rzeczypospolitej Polskiej (bez udziału w referendum) lub jedynie w
      > referendum (bez udziału w wyborach do Sejmu i do Senatu). Swoją wolę trzeba
      > będzie jednak wyraźnie zasygnalizować podczas wizyty w lokalu.

> głosowania, obwodowa komisja wyborcza odnotuje to w spisie wyborców". [b]Taka a
      > dnotacja w przypadku referendum jest istotna. Brak dopisku o odmowie przyjęc
      >++++++
      Idiotyzm, bo frekwencja wynika sumy głosów w tym oddanych bez oznaczenia.
      Kto chce wybierać nie ma szans uniknąć obecności na referendum i odwrotnie. Mam się wydzjerać - ja nie na referendum! Przecież moja decyzja ma być tajemnicą!
    • ukos Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 20:02
      Niech PKW zarządzi, że odbiór karty referendalnej będzie kwitowany na osobnej liście. Jeden podpis to jest wywieranie presji na udział, którą PKW ma obowiązek wyeliminować. Może trzeba ogłosić internetową petycję do PKW, żeby przypomnieć o tym obowiązku. Już wspólna komisja dla wyborów i referendum to przegięcie, więc osobne listy albo chociaż dwie rubryki do podpisów to minimum. To PKW określa wzory dokumentów.
      • pies.na.czarnych Re: Wybory. Krótka instrukcja głosowania 03.08.23, 20:43
        > Niech PKW zarządzi

Dobrze, ze zwróciłeś na to uwagę. Skoro wybory i referendum to są różne sprawy to nawet na chłopski rozum powinny być dwie osobne listy. Ja myślałem, że tak jest.
    • pozytonium Ironia losu 03.08.23, 20:50

Ludzie umierali za wolność i demokrację. A totalni szukają sposobu, jak ją obalić i wprowadzić anarchię :)))))
      • pies.na.czarnych Re: Ironia losu 03.08.23, 20:53
        że co? Znowu nie te tabletki wziąłeś?
        • pozytonium Re: Ironia losu 03.08.23, 20:58

> że co? Znowu nie te tabletki wziąłeś?

Weźmy kobiety. Te mają prawo do głosowania w Polsce od czasów, gdy Polska wyzwoliła się spod kacapskiej niewoli, czyli od roku 1918. Za to ginęli ich mężowie na frontach wielu wojen.
          • pies.na.czarnych Re: Ironia losu 03.08.23, 20:59
            Jebnij się w czoło.
            • pozytonium Re: Ironia losu 03.08.23, 21:12

> Jebnij się w czoło.

Sunio, myślisz, że mężczyznom zależy na tym jak żyją? Chodzi o ich rodziny, kobiety.

Kobiety i dzieci w Polsce, a oni tłuką II armię świata :)))))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka