Dodaj do ulubionych

,,Defilada''

05.08.23, 10:07

Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych poinformowało o wzmożonym ruchu pojazdów wojskowych na terenie niemal całej Polski. Sytuacja ta ma związek z przygotowaniami do defilady z okazji Święta Wojska Polskiego. Armia poprosiła także o niepublikowanie zdjęć oraz informacji na temat ruchu wojsk.

Defilada w całej Polsce? Nie publikować informacji o ruchach szwejstwa przebranego w galowe defiladowe mundury?

Coś tu nie tak... Przecież to nie ma sensu.

Manewry przedwyborcze?

- Stefan
Obserwuj wątek
    • m.c.hrabia Re: ,,Defilada'' 05.08.23, 10:09
      dla ciemnego luda wszystko co najlepsze.
    • gerlalt Re: ,,Defilada'' 05.08.23, 10:15
      Ukraińskie mięso kończy się Amerykanom czas na polskie. Widziałem wideo gdzie w 10 minut Ukraińcy stracili 2 czołgi i 8 MRAPów podjechał osyjski czołg pozamiatał resztę. Tak że 100 ludzi w niecałe 10 minut w takim tempie ukraińcy się skończą niedługo.
      • szczypawka.jadowita Re: ,,Defilada'' 05.08.23, 11:53
        Tak. Ale to był pojedynczy przypadek i potraktowany jako wyjątkowe wydarzenie. Tym niemniej faktem jest, że ogólnie strona nacierająca traci wielokrotnie więcej, niż broniąca się. I że strona ukraińska popełnia tyle błędów, że dowództwo powinno być szybko odwołane i postawione przed sądem, w najlepszym razie za niekompetencję.
        • gerlalt Re: ,,Defilada'' 05.08.23, 13:09
          Udowadniasz że nie masz pojęcia o współczesnej wojnie. To samo mieli Rosjanie gdy byli stroną atakującą. Tak kurła wygląda wojna współczesna przeciwnik wie nawet kiedy srasz za przeproszeniem. I takich przypadków było więcej dużo więcej.
    • pies.na.czarnych Re: ,,Defilada'' 05.08.23, 10:21
      Na wschodnich granicach jest wszystko pod kontrolą. Maryja czuwa:). Wojsko może się przemieścić do Warszawy.
      • qwardian Re: ,,Defilada'' 05.08.23, 10:40
        15 sierpnia 1920 roku Najświętsza Panienka rozpirzyła was w puch, nie polskie militaria i armia. Dla nas nie była tak życzliwa pod Grunwaldem i w maju 1945, stąd macie własną defiladę w Moskwie.
        • pies.na.czarnych Re: ,,Defilada'' 05.08.23, 10:44
          > 15 sierpnia 1920 roku Najświętsza Panienka rozpirzyła was w puch

Jak jest z twoimi skorupkami w ogrodzie? Poprzenosiłeś je? :)
          • qwardian Re: ,,Defilada'' 05.08.23, 11:18
            Owszem, zbieram do kupy moje gliniane garnki i te żeliwne również. Nadchodzi wielka i długa wojna, której żaden z nas nie przeżyje, ale do życia potrzebne są garnki.
            • pies.na.czarnych Re: ,,Defilada'' 05.08.23, 11:42
              Przydadzą się przy zbieraniu popiołów. Tylko kto będzie zbierał?

W innych wątkach podałem ci sposoby na twoją samotną walkę z garnkami. Nie odpowiedziałeś, czy ci się przydały moje podpowiedzi.
              • qwardian Re: ,,Defilada'' 05.08.23, 11:54
                Pies, forum zbyt szybko przebiega przed moimi oczami, obywatel doradził stalową opaskę na krawędzi garnka i tą opcję wybieram, bo wiercenie nich dziur osłabia kompozycję. Proszę dodaj coś, jeżeli możesz. Przy okazji zlokalizowałem ładne pokrywki ceramiczne z Bolesławca.
                • pies.na.czarnych Re: ,,Defilada'' 05.08.23, 12:00
                  qwardian napisał:

> Pies, forum zbyt szybko przebiega przed moimi oczami, obywatel doradził stalową

Podałem ci lepszy, tańszy i łatwiejszy sposób sposób. Wykorzystaj sztukę węzłów żeglarskich, zwłaszcza węzły "transportowe". W tamtych wątkach pod twoimi wpisami podałem linki i niektóre rysunki jako przykłady. Trochę własnej kreatywności i masz sprawę rozwiązana na lata.
                  • qwardian Re: ,,Defilada'' 05.08.23, 12:37
                    Dzięki, przyjrzę się, ale 3 metrowa taśma nierdzewna ślimakowa z zamkami kosztuje około 20 złotych plus koszt zamków, liny żeglarskie i tak muszę kupić a rączki z drewna sam sobie zrobię z trzonków od łopat, które przewiercę. Muszę mieć pewność, że się nie obluzuje, a knotów żeglarskich nigdy nie wiązałem.
                      • qwardian Re: ,,Defilada'' 05.08.23, 13:27
                        Robiłeś to całe życie, a taternicy powierzają im własne życie, z góry wiem, że zrobię to źle. Żeglarską linę, mam gdzieś w warsztacie, piwnicy, albo garażu obłożę gumą w miejscu stalowej taśmy, przewiercone trzonki będą służyły za rączki, Pies coraz mniej mam zaufanie do własnych zdolności manualnych..
                        • pies.na.czarnych Re: ,,Defilada'' 05.08.23, 13:32
                          :)
                        • pies.na.czarnych Re: ,,Defilada'' 05.08.23, 13:35
                          > obłożę gumą w miejscu stalowej taśmy, przewiercone trzonki będą służyły za rączki,

Po co łatwo, jak można trudniej :)
                          Guma, stalowa taśma, przewiercone trzonki. To wszystko jest niepotrzebne. Wystarczy kawałek linki i kilka minut na naukę wiązania węzłów :)
                          • qwardian Re: ,,Defilada'' 05.08.23, 13:51
                            Z góry wiem, że zrobię to źle, albo dobrze za drugim razem. Wy robicie to dobrze, a mój garnek xuj strzeli..
                            • pies.na.czarnych Re: ,,Defilada'' 05.08.23, 13:54
                              Jak mówią starzy Górale, "Jak se nie psewrócisz, to se ne naucys":)
      • taniarada Re: ,,Defilada'' 05.08.23, 12:52
        pies.na.czarnych napisała:

> Na wschodnich granicach jest wszystko pod kontrolą. Maryja czuwa:). Wojsko może
        > się przemieścić do Warszawy.
        >
        Za PO tylko Maryja czuwała i tablice Mendelejewa 🤣
        • x2468 Re: ,,Defilada'' 06.08.23, 09:18
          Dzisiaj Maryja chodzi w dziurawym płaszczu przez który swobodnie przelatują moskiewskie rakiety a nawet helikoptery. Jezusek nie ochronił, podobno w tym czasie był na rekolekcjach u twojego ojca Rydzyka.
    • snajper55 Re: ,,Defilada'' 05.08.23, 11:47
      stefan4 napisał:

>
      > Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych poinformowało o wzmożonym ruchu poja
      > zdów wojskowych na terenie niemal całej Polski. Sytuacja ta ma związek z przygo
      > towaniami do defilady z okazji Święta Wojska Polskiego. Armia poprosiła także o
      > niepublikowanie zdjęć oraz informacji na temat ruchu wojsk.

>
      > Defilada w całej Polsce? Nie publikować informacji o ruchach szwejstwa przebra
      > nego w galowe defiladowe mundury?
      >
      > Coś tu nie tak... Przecież to nie ma sensu.
      >
      > Manewry przedwyborcze?

Na pewno nie defilada. No chyba, że na defiladzie też zabronią robienia zdjęć.

S.
      • pies.na.czarnych Re: ,,Defilada'' 05.08.23, 12:03
        Zdjęć nie mogą zabronić bo defilada straciłaby sens :)

https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/cqUk9kqTURBXy81Yjg3ODVlYjRkN2RiNzgxYzMwNTc2NDM5Y2MzNDIzOC5qcGVnk5UDAMypzRNAzQrUkwXNBLDNAqSTCaZlNzZmNDMG3gABoTAB/andrzej-duda-i-mieczyslaw-gocul.jpeg
        • stefan4 Re: ,,Defilada'' 05.08.23, 12:54
          pies.na.czarnych:
          > Zdjęć nie mogą zabronić bo defilada straciłaby sens :)

Chyba, żeby miała jeszcze inny sens, wtedy na utratę tego pierwszego mogłaby sobie pozwolić...

- Stefan
          • taniarada Re: ,,Defilada'' 05.08.23, 12:59
            stefan4 napisał:

> pies.na.czarnych:
            > > Zdjęć nie mogą zabronić bo defilada straciłaby sens :)
            >
            > Chyba, żeby miała jeszcze inny sens, wtedy na utratę tego pierwszego mogłaby so
            > bie pozwolić...
            >
            > - Stefan
            >
            Jeśli ktoś krytykuje sens defilady naszego wojska to kim Stefan ?
            • stefan4 Re: ,,Defilada'' 05.08.23, 14:13
              taniarada:
              > Jeśli ktoś krytykuje sens defilady naszego wojska to kim Stefan ?

Wprawdzie nie rozumiem niegramatycznego okresu warunkowego ,,jeżeli ktoś krytykuje [...] to kim Stefan'', ale postaram się wyjaśnić, co mam na myśli.

Otóż po pierwsze, mnie osobiście żadne defilady, Parademarsche i torżiestwiennyje prazdnowanija nie są do niczego potrzebne. Po drugie, jeśli odbywają się na cześć wojska, Armee czy woorużionnych sił, to są szkodliwe, bo sławią najgorszy margines cywilizowanego świata.

Ale dotąd miałem je za zaledwie symboliczne składanie hołdu sile przez cnotę; a tu (po trzecie) nagle ,,symbol'' ma sparaliżować drogi w całym kraju, a od obywateli oczekuje się zachowań dalece nie symbolicznych (nie fotografować, nie informować). Pełne zaufanie do rządu (tego rządu), że chodzi tylko o defiladę, byłoby w tej sytuacji nieroztropne. Wiemy, że ten rząd ma bardzo ,,liberalne'' podejście do prawdomówności; i że najlepiej ma opanowane sposoby działania z czasów młodości towarzysza Kaczyńskiego Jarosława. Pamiętamy również, że w 1981 przed 13 grudnia sporadycznie pojawiające się doniesienia o ruchach wojsk były powszechnie lekceważone.

- Stefan
              • pies.na.czarnych Re: ,,Defilada'' 06.08.23, 10:00
                > od obywateli oczekuje się zachowań dalece nie symbolicznych (nie fotografować, nie informować).

Miało być tak jak było i do tego pisi zbliżają Polaków z całą determinacją.
                Kiedis takie tabliczki montowano gdzie się dało. Brakowało ich tylko przy publicznych toaletach, a tam powinny być umieszczane, właśnie :)
                https://histmag.org/grafika/articles/akcja_muzeum/zakaz.jpg
    • taniarada Re: ,,Defilada'' 05.08.23, 12:57
      15 sierpnia nie tylko jest defilada obywatelki i obywatele śmie przypomnieć .
      • taniarada Re: ,,Defilada'' 05.08.23, 13:04
        PS Wystarczy wziąć wolny poniedziałek i piękny weekend .Dobrze macie w tej Polsce 🤣🤣
      • m.c.hrabia Re: ,,Defilada'' 05.08.23, 14:06
        taniarada napisał:

> 15 sierpnia nie tylko jest defilada obywatelki i obywatele śmie przypomnieć .

to będzie dzień wprowadzenia stanu wojennego
        • x2468 Re: ,,Defilada'' 06.08.23, 09:22
          To będzie dzień w którym reżym postraszy ciemny lud i nieprawomyślnych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka