Dodaj do ulubionych

To jest kino

04.12.23, 14:43
Polska Wytwornia Papierow Wartościowych będzie pisać system informatyczny dla rolników.

Orlen kupuje prawa do nazwy niemieckiej skoczni narciarskiej.

A co robi spółka odbudowująca Pałac Saski? Otóż ta spółka produkuje film.

"10 milionów złotych z rezerwy budżetowej na produkcję filmu z udziałem światowej gwiazdy kina dostanie państwowa spółka, która ma odbudować Pałac Saski. Spółka ma już gotowy scenariusz i reżysera, ale nie chce ujawnić jego nazwiska."

wiadomosci.wp.pl/morawiecki-przyznal-10-mln-zl-chca-zatrudnic-gwiazde-kina-6970081198955392a

Podobno narratorem ma być Morgan Freeman.

S.
Obserwuj wątek
    • pies.na.czarnych Re: To jest kino 04.12.23, 14:56
      To jest operetka, albo kabaret najgorszego sorta.
    • hordol Re: To jest kino 04.12.23, 14:57
      nie wiem. ale może pwpw ma potrzebne do tego narzędzią?
      • pies.na.czarnych Re: To jest kino 04.12.23, 15:04
        Może ma, może nie ma. Po co jest w takim razie ministerstwo od cyfr binarnych :)
        • hordol Re: To jest kino 04.12.23, 15:14
          twój kumpel snajper sie z tego wysmiewa ale nie potrafi wykazac ze pwpw jest w tej sprawie całkowicie niekompetentna
          • pies.na.czarnych Re: To jest kino 04.12.23, 15:26
            pwpw w tej sprawie nie posiada kompetencji, które wynikałyby z jej statutu. To jest tak jakby ministerstwo od rolników zaczęło wtrącać się w produkcje pieniędzy :)
            • hordol Re: To jest kino 04.12.23, 16:14

no cóz, ty wiesz,że pwpw nie ma kompetencji aby to robić,a ja nie wiem czy ma,czy nie ma.
              i na tym zakończmy
              • pies.na.czarnych Re: To jest kino 04.12.23, 16:18
                To jest sprawa ministerstwa od cyfryzacji. Niech każdy robi swoje i nie przeszkadza innym i od razu będzie troszeczkę lepiej w tym podupadłym burdelu!
          • snajper55 Re: To jest kino 04.12.23, 15:35
            hordol napisała:

> twój kumpel snajper sie z tego wysmiewa ale nie potrafi wykazac ze pwpw jest w
            > tej sprawie całkowicie niekompetentna

To może niech jeszcze zaczną samochody elektryczne produkować?

S.
            • hordol Re: To jest kino 04.12.23, 16:15

ty wiesz,że pwpw nie ma kompetencji aby to robić,a ja nie wiem czy ma,czy nie ma.
              i na tym zakończmy
              • snajper55 Re: To jest kino 04.12.23, 16:51
                hordol napisała:

> ty wiesz,że pwpw nie ma kompetencji aby to robić,a ja nie wiem czy ma,czy nie
                > ma.
                > i na tym zakończmy

A wiesz czy kopalnia węgla ma kompetencje aby budować promy? Czy nie wiesz?

S.
                • vivak01 Re: To jest kino 05.12.23, 15:04
                  " A wiesz czy kopalnia węgla ma kompetencje aby budować promy? Czy nie wiesz?"

Ja wiem, że PWPW ma zasoby, żeby tworzyć systemy informatyczne, bo takie rzeczy tworzy nie od dziś. W PKD ma usługi związane z oprogramowaniem i z technologiami informatycznymi.

Zastanawiam się więc - skąd wniosek o braku kompetencji? Z powodu nazwy?
                  • pies.na.czarnych Re: To jest kino 05.12.23, 15:13
                    > Ja wiem, że PWPW ma zasoby, żeby tworzyć systemy informatyczne

A jak im zabraknie to puszcza drukarki w ruch.:)

> Zastanawiam się więc - skąd wniosek o braku kompetencji? Z powodu nazwy?

Czy uważasz, ze posiadanie zasobów równa się z posiadaniem kompetencji?

Przeczytaj sobie do czego powstała pl.wikipedia.org/wiki/Polska_Wytwórnia_Papierów_Wartościowych
                    To, ze zajmują się softami mającymi na celu pomoc im w wykonywaniu statutowych obowiązków nie znaczy, ze mogą się wtrącać przy pisaniu softu do sprzedaży jajek. Każdy niech robi swoje i niech nie wpierdala się w kompetencje innych.
                    • sverir Re: To jest kino 05.12.23, 18:27
                      " Czy uważasz, ze posiadanie zasobów równa się z posiadaniem kompetencji?"

Posiadanie zasobów i doświadczenie wskazują raczej na kompetencje niż ich brak.

"Przeczytaj sobie do czego powstała"

A co za różnica, z czego powstała? Ważne, czym się zajmuje.

"To, ze zajmują się softami mającymi na celu pomoc im w wykonywaniu statutowych obowiązków nie znaczy, ze mogą się wtrącać przy pisaniu softu do sprzedaży jajek."

Gdyż ponieważ statutowe obowiązki co mówią na ten temat?
      • 99venus Re: To jest kino 04.12.23, 15:54
        oczywiście, że ma. drukuje forsę 24h.
    • oleg3 Re: To jest kino 04.12.23, 15:07
      snajper55 napisał:

> Polska Wytwornia Papierow Wartościowych będzie pisać system informatyczny dla
      > rolników.

Nie dla rolników tylko dla państwowego systemu raportowania cen płodów rolnych. Ja nie wiem czy PWPW zrobi to dobrze, ale PWPW nie zaczyna tworzenia tego systemu informatycznego z zerowym doświadczeniem. Skupiasz się na nazwie podmiotu.

> Orlen kupuje prawa do nazwy niemieckiej skoczni narciarskiej.
      Napisz coś więcej. Do czego to Orlenowi potrzebne? Może ma sens, a może nie. Ja nie wiem, ty już wiesz. Podziel się wiedzą.

> A co robi spółka odbudowująca Pałac Saski? Otóż ta spółka produkuje film.
      >
      > "10 milionów złotych z rezerwy budżetowej na produkcję filmu z udziałem światow
      > ej gwiazdy kina dostanie państwowa spółka, która ma odbudować Pałac Saski. Spół
      > ka ma już gotowy scenariusz i reżysera, ale nie chce ujawnić jego nazwiska."
      >
      > wiadomosci.wp.pl/morawiecki-przyznal-10-mln-zl-chca-zatrudnic-gwiazde-kina-6970081198955392a

> Podobno narratorem ma być Morgan Freeman.

I znów atakujesz na oślep. Ja nie wiem czy czy to ma sens. Czytam:

- Ten film będzie przeznaczony dla widzów zarówno w Polsce, jak i na świecie. Przygotowywany jest jednak głównie pod kątem widzów zagranicznych. Zależy nam na międzynarodowej promocji projektu odbudowy, zwłaszcza na rynkach amerykańskim i azjatyckim - powiedział "Gazecie Wyborczej" Sławomir Kuliński, rzecznik prasowy spółki. 14 listopada - dzień po złożeniu przez premiera dymisji rządu - decyzję o przyznaniu milionów na film zatwierdził minister finansów. - Środki te zostaną przekazane spółce po zawarciu przez Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego i spółkę stosownej umowy - podkreśliła rzeczniczka resortu Anna Turowska, którą cytuje "GW".

Sławomir Kuliński poinformował, że spółka Pałac Saski prowadziła rozmowy z międzynarodowymi koncernami medialnym o możliwości produkcji, promocji i emisji filmu w wielu krajach. Narratorem w produkcji ma być gwiazda filmowa światowego formatu, ale jej nazwisko owiane jest, póki co, tajemnicą. - Mamy gotowy scenariusz, ale nie możemy niestety zdradzić, kto jest reżyserem. Współpracujemy z międzynarodowym koncernem medialnym i ciążą na nas pewne obostrzenia prawne - dodał.
      • snajper55 Re: To jest kino 04.12.23, 19:25
        oleg3 napisał:

> Nie dla rolników tylko dla państwowego systemu raportowania cen płodów rolnych.
        > Ja nie wiem czy PWPW zrobi to dobrze, ale PWPW nie zaczyna tworzenia tego syst
        > emu informatycznego z zerowym doświadczeniem. Skupiasz się na nazwie podmiotu.

PWPW zaczyna tworzenie tego systemu z zerowym doświadczeniem, ponieważ nigdy do tej pory nie zajmowało się tworzeniem systemów informatycznych.

Jest to system dla rolników.:

"Jak wyjaśniono zadaniem funkcjonowania Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej jest bieżący monitoring cen produktów rolno-spożywczych w Polsce. Dane rynkowe, zbierane w ramach ZSRIR co tydzień i publikowane na stronie MRiRW w formie biuletynów informacyjnych. Są one ważnym źródłem informacji cenowej, wykorzystywanej przede wszystkim przez rolników oraz przedsiębiorców działających na rynku rolno-spożywczym."

> > Orlen kupuje prawa do nazwy niemieckiej skoczni narciarskiej.
        > Napisz coś więcej. Do czego to Orlenowi potrzebne? Może ma sens, a może nie. Ja
        > nie wiem, ty już wiesz. Podziel się wiedzą.

Wiedzą być może podzieli się z nami prokuratura badającą działania kierownictwa Orlenu. Na przykład zasadność kupna Polska Press czy prawa do nazwy tej niemieckiej skoczni.

> I znów atakujesz na oślep. Ja nie wiem czy czy to ma sens.

A ja uważam że nie ma sensu aby spółka powołana do odbudowy Pałacu Saskiego robiła za 10 mln film o odbudowie, zamiast zająć się tą odbudową.

S.
        • stasi1 Re: To jest kino 04.12.23, 19:45
          Może lepiej że zajmą się robieniem filmu zamiast odbudową? Mniej to nas będzie kosztowało
          • snajper55 Re: To jest kino 04.12.23, 19:55
            stasi1 napisał:

> Może lepiej że zajmą się robieniem filmu zamiast odbudową? Mniej to nas będzie
            > kosztowało

Jak mniej? Film to dodatkowe 10 mln Będą robić to samo co do tej pory, czyli brać pensje, a dodatkowo pozatrudniają krewnych i znajomych przy robieniu filmu.

S.
            • j-k ale to normalne. 04.12.23, 20:19
              snajper55 napisał:

> Jak mniej? Film to dodatkowe 10 mln Będą robić to samo co do tej pory, czyli br
              > ać pensje, a dodatkowo pozatrudniają krewnych i znajomych przy robieniu filmu.

ale to normalne.
              zal, ze nie masz w tym tfojej dzialki ?
            • stasi1 Re: To jest kino 05.12.23, 17:22
              Może poprzestana na filmie? Stwierdzą że film powstał więc po co budować?
        • wariant_b Re: To jest kino 04.12.23, 21:00
          snajper55 napisał:

> PWPW zaczyna tworzenie tego systemu z zerowym doświadczeniem, ponieważ
          > nigdy do tej pory nie zajmowało się tworzeniem systemów informatycznych.

Ależ zajmowało się i zajmuje nadal.
          Najbardziej znane jest jako tzw. centrum usług zaufania, czyli jeden z pięciu w Polsce
          autoryzowanych wystawców certyfikatów, np. do podpisów i pieczęci elektronicznych
          pod marką Sigillum: ( sigillum.pl/ ) ale świadczy również inne usługi informatyczne.
    • pies.na.czarnych Re: To jest kino 04.12.23, 15:08
      Pinokio domaga się powstania komisji w sprawie ustawy, której jeszcze nawet nie było pierwszego czytania:) Na pewno wspomni o tym w swoim referendum jako sukces działania jego dwutygodniowego rzadu.
      • hordol Re: To jest kino 04.12.23, 15:22
        popatrz jaka fajna ta ustawa:do modernizacji elektrowni można stosowac czesci używane , których wiek jest minimum 4 lata(młodszych nie wolno)
        ???????????????????????????????????
        • pies.na.czarnych Re: To jest kino 04.12.23, 15:29
          > popatrz jaka fajna ta ustawa

Jaka ustawa? Podaj link do publikacji tej ustawy!
          • pies.na.czarnych Re: To jest kino 04.12.23, 15:30
            pies.na.czarnych napisała:

> > popatrz jaka fajna ta ustawa
            >
            > Jaka ustawa? Podaj link do publikacji tej ustawy!
            >

Możesz oczywiście dodać link do dokumentu z podpisem Dudy pod tą ustawą!
            • m.c.hrabia Re: To jest kino 04.12.23, 15:52
              Możesz oczywiście dodać link do dokumentu z podpisem Dudy pod tą ustawą!

i na dokładkę film z uroczystego podpisania jej po wiatrakiem na dworcu w Pcimiu.
              • pies.na.czarnych Re: To jest kino 04.12.23, 15:59
                :)
          • hordol Re: To jest kino 04.12.23, 16:22
            dobrze wiesz,że gdyby nie chryja jaka z tego wyszła projekt by został przegłosowany.
            dziwnym trafem za cholerę nie można się dowiedzieć kto tę ustawę pisał. bo przeciez nie posłowie.w praktyce nikt z nich pewnie jej nawet nie przeczytał
            i tego typu dokumentu nie da się stworzyć w ciągu paru dni.
            p.s. jak ci się podoba zapis o minimalnym wieku tych czesci wykorzystywanych do modernizacji?
            • pies.na.czarnych Re: To jest kino 04.12.23, 16:40
              > dobrze wiesz,że gdyby nie chryja jaka z tego wyszła projekt by został przegłosowany.

Nie jestem jasnowidzem.

> nie można się dowiedzieć kto tę ustawę pisał. bo przeciez nie posłowie

Ustaw nie piszą politycy. Od tego maja specjalistów. Politycy jedynie dają wytyczne specjalistom jaką formę ma mieć ustawa, aby była zgodna z konkretnymi obietnicami politycznymi. Specjaliści ubierają to wszystko w odpowiedni płaszczyk prawny.

> tego typu dokumentu nie da się stworzyć w ciągu paru dni.

Czyżbyś zmieniał zdanie w sprawie programu KO? Jeszcze do dnia wyborów głosiliście, ze oni nie maja programu. Po wyborach z tego nieistniejącego programu Pinokio wyciągnął rodzynki i ogłosił jako swój program. :)
              Teraz macie pretensje, ze ktoś już na długo przed wyborami pisał jakieś wstępne zarysy nowych ustaw. Zdecydujcie się w końcu o co wam chodzi.

> p.s. jak ci się podoba zapis o minimalnym wieku tych czesci wykorzystywanych do modernizacji?

Na podstawie tego jednego punktu wyrwanego z całości nie potrafię wyrobić sobie zdania. Podaj więcej to pogadamy. Dodam jednak jeszcze raz, ze to jest projekt czegoś co jeszcze nie zostało przedstawione w Sejmie.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/hd/gd/hlik/abEaOvCQ5Ro1Mkg2X.jpg
              • pies.na.czarnych Re: To jest kino 04.12.23, 20:31
                https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/hd/gd/hlik/abEaOvCQ5Ro1Mkg2X.jpg

Czyli można powiedzieć, ze będą instalowane nówki.
                I tu jest potwierdzenie słowne x.com/pikus_pol/status/1731722886371508733?s=20
                • hordol Re: To jest kino 04.12.23, 21:18
                  tak po chłopsku
                  autobusy do miejscowości X odjeżdzają NIE PÓŻNIEJ niż 2 godziny przed 12-tą czyli....?
                  np o 6 , 9.30, 11.00 ale już nie o 11.30
                  • pies.na.czarnych Re: To jest kino 04.12.23, 21:27
                    Części zamienne młodsze niż 4 lata nie są częściami starymi. Normalnie o ile się nie mylę producent jest zobowiązany przechowywać części zamienne do swoich urządzeń 10 lat.
                  • vivak01 Re: To jest kino 05.12.23, 15:10
                    "tak po chłopsku
                    autobusy do miejscowości X odjeżdzają NIE PÓŻNIEJ niż 2 godziny przed 12-tą czyli....?
                    np o 6 , 9.30, 11.00 ale już nie o 11.30 "

Tak po chłopsku, to znając nasze narodowe pisanie ustawy na kolanie, nie można wykluczyć zwykłego legislacyjnego bełkotu (plan był dobry, ale wykonanie zawiodło).

Tak po chłopsku również - myślisz,że to gorsza afera niż narodowa akcja szycia maseczek, wały na funduszach, wieże Kaczyńskiego i respiratory?
    • 99venus Re: To jest kino 04.12.23, 15:52
      a Titanic tonie.
    • j-k Papier - wszystko wy3mie :) 04.12.23, 17:19
      snajper55 napisał:
      > Polska Wytwornia Papierow Wartościowych będzie pisać system informatyczny dla rolników.

1. Papier - wszystko wy3mie :)

2. a moze i co z tego wartosciowego urosnie ?
      • pies.na.czarnych Re: Papier - wszystko wy3mie :) 04.12.23, 20:12
        j-k napisał:

> 2. a moze i co z tego wartosciowego urosnie ?

https://img.pixers.pics/prd_pho(cms:2019/02/5c6ac1e63265e_dr-czarna-40x30-nowycien.png,400,302,s3:400/FO/58/24/21/51/400_FO58242151_e851bb8f492c12bcf81c8af8bb8276b6.jpg,416,276,dst_over,-14,13,jpg)/plakaty-w-ramie-pinokio-grzebiac-zlote-monety-w-doniczce.jpg.jpg
    • m.c.hrabia Re: To jest kino 04.12.23, 18:27
      ie wiem ile wisiał na forum ale rano go już nie było.znikł był.
      czemu to nie wiem.pewnie niewygodny

odpowiedź jest prosta, był kretyński.
    • pies.na.czarnych Re: To jest kino 04.12.23, 20:05
      hordol napisała:

> jak cię to ciekawi to ściągnij sobie z netu cały projekt ustawy.(poszerzysz kon
      > tekst)

Wolę poczekać aż ten projekt będzie gotowy do przedstawienia go w Sejmie.

> wczoraj wieczorem otworzyłem wątek n/t z linkiem do ustawy.
      > nie wiem ile wisiał na forum ale rano go już nie było.znikł był.
      > czemu to nie wiem.pewnie niewygodny

Skoro nie ma ustawy to do czego otworzyłeś ten link?
    • pies.na.czarnych Re: Papier - wszystko wy3mie :) 04.12.23, 20:32
      Już się uchlałeś dottore?
    • pies.na.czarnych Re: To jest kino 04.12.23, 20:34
      Pożyto co będzie z twoim gazem z gówna?
    • pies.na.czarnych Re: To jest kino 04.12.23, 21:22
      hordol napisała:

> nie rżnij głupa

Ja? To ty rżniesz głupa i chcesz nam wmówić, ze jest jakiś link do ustawy, której nie ma.
      Następnym razem pisz na forum fantastyka polityczna i nikt ci wątku nie wywali.
    • pies.na.czarnych Re: To jest kino 05.12.23, 01:31
      Czytałeś co tam jest napisane? To nie jest link do projektu ustawy!
    • pies.na.czarnych Re: To jest kino 05.12.23, 01:42
      > owszem nie są stare.praktycznie to nówki

Oczywiście, ze nówki. Dodatkowo musisz wiedzieć, ze wiele części z poprzednich urządzeń są kompatybilne z najnowszymi urządzeniami. Nowy projekt niekoniecznie musi być 100% innym urządzeniem niż to sprzed kilku lat.

> ale projekt nie precyzuje że to mają być wyłącznie częsci fabrycznie nowe
      i tu jest "pies pogrzebany"

Takimi sprawami nie zajmuje się Sejm.
      O tym jakie części zapasowe są używane decyduje producent urządzenia. Niektóre firmy dopuszczają użycie części regenerowanych (nigdy na gwarancji). Również eksploatator urządzenia po okresie gwarancyjnym może sam decydować o tym czy używa części oryginalne, czy podróbki.

Projekt jest cały czas poprawiany. Również dzięki wam pisia swołoczy:)
      tvn24.pl/polska/ustawa-wiatrakowa-projekt-co-zawiera-jakie-zmiany-poslanki-polski-2050-i-koalicji-obywatelskiej-komentuja-7503401

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka