Dodaj do ulubionych

Polacy nie chcą do Eurolandu

01.04.24, 11:08
Szkoda.

businessinsider.com.pl/gospodarka/euro-w-polsce-oto-czego-chca-wyborcy-donalda-tuska-sondaz/0wtwy72
Obserwuj wątek
    • oszol-lom-z-rm Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 01.04.24, 11:28
      Całe szczęście ! Jednak nie są aż takimi baranami by dać się prowadzić na rzeź
      • szwampuch58 Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 01.04.24, 11:36
        Barany nie chca czego,baranie?
      • pies.na.czarnych Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 01.04.24, 11:39
        oszol-lom-z-rm napisał:

> Całe szczęście !

Mógłbyś uzasadnić dlaczego nie chcesz euro w Polsce jako środek płatniczy? Specjalnie rozwinąłem pytanie bo wiem, ze ty chcesz euro, ale tylko dla siebie gdy ci twój niemiecki pracodawca wypłaca miesięczną pensję.
      • snajper55 Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 01.04.24, 11:44
        oszol-lom-z-rm napisał:

> Całe szczęście ! Jednak nie są aż takimi baranami by dać się prowadzić na rzeź

A Niemcy, Francja, Austria, Belgia, Cypr, Estonia, Finlandia, Grecja, Hiszpania, Holandia, Irlandia, Litwa, Luksemburg, Łotwa, Malta, Portugalia, Szwecja, Słowenia, Włochy, Chorwacja, Czarnogóra oraz Kosowo to już chyba są zarzniete czy nadal idą na rzeź?

S.
        • hordol Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 01.04.24, 11:51
          pal licho pis ale nawet zwolennicy koalicji są sceptyczni
        • hordol Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 01.04.24, 11:55
          primo: od wielu z tychw/w krajów jakoś ekonomicznie nie odstajemy
          secundo: założenie ,że wszystko co "płynie" z unii to dobro i tylko samo dobro jest błędne.
          • pies.na.czarnych Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 01.04.24, 12:02
            Zapytaj się przedsiębiorców ile na tym tracą. Dla zwykłego zjadacza kartofli euro jest wygodne właściwie tylko gdy pojedzie na wakacje. Nie musi wymieniać forsy, za co prawie zawsze się płaci i łatwo może porównać ceny. Jeżeli chodzi o przedsiębiorstwa import/eksport to już jest inna para kaloszy.
            • hordol Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 01.04.24, 12:09
              www.money.pl/pieniadze/korzysci-z-euro-sa-latwo-widoczne-ryzyka-glebiej-ukryte-opinia-6983932629068288a.html
              • pies.na.czarnych Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 01.04.24, 12:33
                WP Opinie. Ile dostali od PiS za te brednie:)
                • hordol Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 01.04.24, 12:39
                  pies.na.czarnych napisała:

> WP Opinie. Ile dostali od PiS za te brednie:)

>
                  trafna argumentacja z twojej strony.facet nie kompromituj się
                  • pies.na.czarnych Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 01.04.24, 12:55
                    Przeczytałem to i mam prawo wygłosić swoją opinię. Na górze powinni zaznaczyć "Artykuł sponsorowany".
                  • pies.na.czarnych Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 02.04.24, 10:00
                    hordol napisała:

> pies.na.czarnych napisała:
                    >
                    > > WP Opinie. Ile dostali od PiS za te brednie:)
                    >
                    >
                    > >
                    > trafna argumentacja z twojej strony.facet nie kompromituj się

https://pbs.twimg.com/media/GKF6SWTXUAgvaR3?format=jpg&name=medium
          • negativum Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 01.04.24, 14:48
            hordol napisała:

> primo: od wielu z tychw/w krajów jakoś ekonomicznie nie odstajemy
            > secundo: założenie ,że wszystko co "płynie" z unii to dobro i tylko samo dobro
            > jest błędne.

Sens przyjmowania € może był dobry 10 lat temu. Dziś praktycznie każdy ma karty płatnicze i konta wielowalutowe. Inflację mamy 1.9%. Własne zasoby złota. Złoty jest stabilny. Przy wyjeździe wakacyjnym możesz nawet zarobić.
            • taziuta A o ryzyku kursowym słyszał? 01.04.24, 19:48
              negativum napisał:

> Sens przyjmowania € może był dobry 10 lat temu. Dziś praktycznie każdy ma karty
              > płatnicze i konta wielowalutowe. Inflację mamy 1.9%. Własne zasoby złota. Złoty jest stabilny.
              > Przy wyjeździe wakacyjnym możesz nawet zarobić.

Większość Polaków ma blade lub żadne pojęcie o ryzyku kursowym, które muszą uwzględniać (w swoich cenach) importerzy i eksporterzy. Ich ceny muszą być odpowiednio wyższe (uwzględniać ewentualny wzrost/spadek kursu) i mogą przez to być mniej konkurencyjne od firm, które działają w strefie EURO gdzie sto równa się sto. Kowalskiego to nie interesuje, ale firmy już tak.
              • negativum Re: A o ryzyku kursowym słyszał? 01.04.24, 21:04
                taziuta napisał:

> negativum napisał:
                >
                > > Sens przyjmowania € może był dobry 10 lat temu. Dziś praktycznie każdy ma
                > karty
                > > płatnicze i konta wielowalutowe. Inflację mamy 1.9%. Własne zasoby złota
                > . Złoty jest stabilny.
                > > Przy wyjeździe wakacyjnym możesz nawet zarobić.
                >
                > Większość Polaków ma blade lub żadne pojęcie o ryzyku kursowym, które muszą uwz
                > ględniać (w swoich cenach) importerzy i eksporterzy. Ich ceny muszą być odpowie
                > dnio wyższe (uwzględniać ewentualny wzrost/spadek kursu) i mogą przez to być mn
                > iej konkurencyjne od firm, które działają w strefie EURO gdzie sto równa się st
                > o. Kowalskiego to nie interesuje, ale firmy już tak.

Większość handlu na świecie jest w $. € ma znikomy wpływ na $. Już bardziej ¥.
                € przespało swoją szansę. 10 lat temu byłem za. Ale teraz po co nam ono?
                Nawet na Aliexpress kupuję w zł. I tak przeliczają na $.
                • pies.na.czarnych Re: A o ryzyku kursowym słyszał? 01.04.24, 23:12
                  > Nawet na Aliexpress kupuję w zł. I tak przeliczają na $.

Swoim kursem i w przeliczni wliczona jest wymiana waluty z jednej na drugą.
                  Ja bedacht w Polsce zawsze place złotówkami mimo, ze mógłbym od razu kartą płacić w euro. Później po miesięcznym podliczeniu Visa daje mi o wiele lepszy kurs nie ten z NBP.
                  • negativum Re: A o ryzyku kursowym słyszał? 02.04.24, 00:00

> > Nawet na Aliexpress kupuję w zł. I tak przeliczają na $.
                    >
                    > Swoim kursem i w przeliczni wliczona jest wymiana waluty z jednej na drugą.
                    > Ja bedacht w Polsce zawsze place złotówkami mimo, ze mógłbym od razu kartą płac
                    > ić w euro. Później po miesięcznym podliczeniu Visa daje mi o wiele lepszy kurs
                    > nie ten z NBP.

Po kursie FOREX
                    Jedno przeliczenie w miarę łatwo przeliczalne. Zł na $.
                    Na kursach NPB to waluty ustalali spekulanci, za rządów Donalda.
                    Spreed na € to 0.02 zł. Da się przeżyć. Transakcje nienarodowe, obojętnie czy z Chinami, czy Australią, czy Argentyną.
                    Na uj mi ojro?
                    Niemcy zapomnieli, że tu jest Glapa. System bankowy, jeden z najnowocześniejszych na świecie.
                    Może nawet i najbardziej nowoczesny.
                    Nażryj się tym swoim ojro w Belgii. Tu jest Polska.
                    • pies.na.czarnych Re: A o ryzyku kursowym słyszał? 02.04.24, 00:29
                      Na jakim ty świecie żyjesz?
                      • negativum Re: A o ryzyku kursowym słyszał? 02.04.24, 10:02

> Na jakim ty świecie żyjesz?

Rzeczywistym.
                        Spread 3 grosze do masz nawet w Kantorze Internetowym. Dawno już nie byłeś w Polsce.
                        € jest poniżej 4.3 zł.
              • negativum Re: A o ryzyku kursowym słyszał? 02.04.24, 00:11
                taziuta napisał:

> Większość Polaków ma blade lub żadne pojęcie o ryzyku kursowym, które muszą uwz
                > ględniać (w swoich cenach) importerzy i eksporterzy. Ich ceny muszą być odpowie
                > dnio wyższe (uwzględniać ewentualny wzrost/spadek kursu) i mogą przez to być mn
                > iej konkurencyjne od firm, które działają w strefie EURO gdzie sto równa się st
                > o. Kowalskiego to nie interesuje, ale firmy już tak.

Jest mi przykro, że zubożałeś. Tak TO BYWA. Trzeba było pływać pod polską banderą. Zyskałbyś.
                • taziuta Re: A o ryzyku kursowym słyszał? 02.04.24, 08:46
                  negativum napisał:

> Jest mi przykro, że zubożałeś. Tak TO BYWA. Trzeba było pływać pod polską banderą. Zyskałbyś.

Pisałem o firmach i ich cenach, które muszą zawierać ryzyko kursowe. Ja nie ubożeję, bo nie sprzedaję produktów czy usług, a z wymianą mogę poczekać na korzystny kurs.
                  • negativum Re: A o ryzyku kursowym słyszał? 02.04.24, 10:25
                    taziuta napisał:

> negativum napisał:
                    >
                    > > Jest mi przykro, że zubożałeś. Tak TO BYWA. Trzeba było pływać pod polską
                    > banderą. Zyskałbyś.
                    >
                    > Pisałem o firmach i ich cenach, które muszą zawierać ryzyko kursowe. Ja nie ubo
                    > żeję, bo nie sprzedaję produktów czy usług, a z wymianą mogę poczekać na korzys
                    > tny kurs.

Kopaliny wydobywa się za $, sprzedaje na giełdzie. Obojętnie w jakiej walucie handlujesz, zawsze jest ryzyko.
                    Sprzęt specjalistyczny jest robiony pod indywidualne zamówienie.
                    Umawiasz się co do ceny. Kupujesz daną walutę w chwili, kiedy uznasz to za opłacalne i czekasz na dostawę.
                    € mogło być genialną walutą, ale przespało swą szansę.
                    Żyjemy w czasach wirtualnego pieniądza. Transakcje sprowadzają się do obrotów na rachunkach.
                    Cała gotówka Polski to tyle co obecny deficyt budżetowy Donalda. Cała. Reszta to wirtualne zapisy w bankach.
                    Idę do sklepu płacę kartą. Kupuję coś dla znajomego. Znajomy przesyła mi blikiem na telefon. W żadnym wypadku nie ma gotówki.
                  • negativum Re: A o ryzyku kursowym słyszał? 02.04.24, 18:28
                    taziuta napisał:

> negativum napisał:
                    >
                    > > Jest mi przykro, że zubożałeś. Tak TO BYWA. Trzeba było pływać pod polską
                    > banderą. Zyskałbyś.
                    >
                    > Pisałem o firmach i ich cenach, które muszą zawierać ryzyko kursowe. Ja nie ubo
                    > żeję, bo nie sprzedaję produktów czy usług, a z wymianą mogę poczekać na korzys
                    > tny kurs.

To czekaj.
                    Dziś € 4.29 zł
                    To przełoży się na ceny bananów z Gwinei Francuskiej. Banany stanieją.
                    Ryzyko kursowe.
                    Franek leci na łeb na szyję. $ się umacnia a w nim się handluje.
                    • pies.na.czarnych Re: A o ryzyku kursowym słyszał? 02.04.24, 23:21
                      > Franek leci na łeb na szyję. $ się umacnia a w nim się handluje.

Zostaw to pozyt! To nie jest na twoją głowę;:)
                      • negativum Re: A o ryzyku kursowym słyszał? 02.04.24, 23:28

> > Franek leci na łeb na szyję. $ się umacnia a w nim się handluje.
                        >
                        > Zostaw to pozyt! To nie jest na twoją głowę;:)

Franek leci. Za frankiem leci €.
                        Jeśli miałeś zł, to zyskałeś, jeśli miałeś np. € to straciłeś w ciągu roku 9%.
                        • pies.na.czarnych Re: A o ryzyku kursowym słyszał? 02.04.24, 23:32
                          Dzisiaj akurat euro podskoczyło. To nie na twoją głowę, pozyt:)
                          • negativum Re: A o ryzyku kursowym słyszał? 03.04.24, 00:18

> Dzisiaj akurat euro podskoczyło. To nie na twoją głowę, pozyt:)

W którym kantorze?
            • x2468 Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 02.04.24, 00:01
              1,8% to efekt bazy. trudno aby po prawie 20% inflacji znowu było 20%.
      • yoma Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 01.04.24, 12:40
        W Australii ci nie wprowadzą, baranie 😆
      • ireneo Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 02.04.24, 22:18
        oszol-lom-z-rm napisał:

> Całe szczęście ! Jednak nie są aż takimi baranami by dać się prowadzić na rzeź
        🥚🥚🥚🥚🥚😀🦆🦆

kto kogo doi, oni nas czy my ich

2010 r.dali 11,2 mld euro,za nasze skł. 3,4.
        2014 r. dali 17,1 mld euro, za 4,1.
        2015 r. dali 13 mld euro,
        za 4,2 mld.
        2016 r. dali 9,9 mld euro,
        za 4,4.
        2020 r. dali 18,9 mld euro, za 5,8
        2019, 2020, 2021, 2022
        wychodziło na plus po 11 mld euro.
        2023 r. dali 13,4 mld euro. za 6,5 mld euro.

• pies.na.czarnych Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 01.04.24, 11:36
      Rozmowa o niczym. Polska nie spełnia warunków przyjęcia euro i koniec tematu. Szkoda, ze nie zapytali dlaczego nie chcesz euro? Byłaby kupa śmiechu czytając odpowiedzi.
      • negativum Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 01.04.24, 14:55

> Rozmowa o niczym. Polska nie spełnia warunków przyjęcia euro i koniec tematu. S
        > zkoda, ze nie zapytali dlaczego nie chcesz euro? Byłaby kupa śmiechu czytając o
        > dpowiedzi.

Większość transakcji międzynarodowych rozliczana jest w $. To dla Polaka to bez znaczenia, czy przeliczą mu zł na $, czy € na $.
        • pies.na.czarnych Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 01.04.24, 18:29
          > Większość transakcji międzynarodowych rozliczana jest w $.

Większość polskich przedsiębiorców robi interesy w strefie euro.
      • taziuta Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 01.04.24, 19:50

> Rozmowa o niczym. Polska nie spełnia warunków przyjęcia euro i koniec tematu. /.../

Większość krajów/byłych demoludów tych kryteriów nie spełniało a przyjęto ich do strefy. Nie matura lecz chęć szczera zrobi z ciebie oficera, jak gadali zaraz po II wojnie. :)
        • ireneo Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 01.04.24, 20:00
          taziuta napisał:

>
          > > Rozmowa o niczym. Polska nie spełnia warunków przyjęcia euro i koniec tem
          > atu. /.../
          >
          > Większość krajów/byłych demoludów tych kryteriów nie spełniało a przyjęto ich d
          > o strefy. Nie matura lecz chęć szczera zrobi z ciebie oficera, jak gadali zaraz
          > po II wojnie. :)
          🥚🥚🥚🥚🥚--🥚🥚🥚
          żaden nie został przyjęty bez spełnienia warunków
          • pies.na.czarnych Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 01.04.24, 20:10
            ireneo napisał:

> żaden nie został przyjęty bez spełnienia warunków

Grecja nie powinna zostać przyjęta. Wiedziano co Grecję czeka i zadziałano na zasadzie "jakoś to będzie"". Główną winę ponosi za to Didier Reynders.
            • x2468 Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 02.04.24, 00:04
              Grecja zaliczała się do demoludów?
              • pies.na.czarnych Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 02.04.24, 00:33
                x2468 napisał:

> Grecja zaliczała się do demoludów?
                >

Kogo chcesz dyskryminować tym razem? Grecję, czy demoludy. Przy okazji wymień te demoludy, o których w tajemniczy sposób wspomniałeś wcześniej.
                • x2468 Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 02.04.24, 08:03
                  Niby dlaczego sierotko po ZSRR miałbym cie dyskredytować, każdy widzisz że nikt tego nie zrobi tak skutecznie jak ty sam.
            • ireneo Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 02.04.24, 22:23

> ireneo napisał:
              >
              > > żaden nie został przyjęty bez spełnienia warunków
              >
              > Grecja nie powinna zostać przyjęta. Wiedziano co Grecję czeka i zadziałano na z
              > asadzie "jakoś to będzie"". Główną winę ponosi za to Didier Reynders.
              🥚🥚🥚🥚🥚 - 🦆🦆🦆
              nie wiedziałem, ze Grecja to z byłych demoludów. Jakoś mi to umknęło

• oszol-lom-z-rm Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 02.04.24, 22:45
                Ten sam co łajał Polskę za PiS?
        • pies.na.czarnych Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 01.04.24, 20:07
          Gdyby Polska taka jak te kraje, które masz na myśli złożyła papiery w momencie kiedy spełniała warunki przyjęcia to również byłaby przyjęta mimo, ze później szło gorzej.
          Na szczęście w Polsce nie doszło do takiej sytuacji jak w Grecji. Kto pomógłby Polsce w takim wypadku?
          • oszol-lom-z-rm Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 03.04.24, 07:09
            Sami dawaliśmy radę w gorszych sytuacjach na 100 i 90 lat temu
        • negativum Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 01.04.24, 21:16
          taziuta napisał:

>
          > > Rozmowa o niczym. Polska nie spełnia warunków przyjęcia euro i koniec tem
          > atu. /.../
          >
          > Większość krajów/byłych demoludów tych kryteriów nie spełniało a przyjęto ich d
          > o strefy. Nie matura lecz chęć szczera zrobi z ciebie oficera, jak gadali zaraz
          > po II wojnie. :)

Np. Greków :) Pewnie mieli jakieś rezerwy złota.
    • ireneo Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 01.04.24, 11:40
      superspec1 napisał(a):

> Szkoda.
      >
      > businessinsider.com.pl/gospodarka/euro-w-polsce-oto-czego-chca-wyborcy-donalda-tuska-sondaz/0wtwy72
      🥚🥚🥚🥚🥚 🥚🥚🥚
      nikt z oficjeli w rządzie nie ma parcia na euro z prostego powodu - kilka lat potrzeba dla.przygotowania Polski. Sondaż więc bez sensu. Istotnym jest 92% poparcia dla członkowstwa w Unii.
      Tak kurdupel brzytwy się chwyta
      • pies.na.czarnych Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 01.04.24, 11:54
        Nikt się nie pali bo wszyscy wiedzą, że w tej chwili nie ma takiej możliwości.
        • pies.na.czarnych Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 01.04.24, 12:05

> Nikt się nie pali bo wszyscy wiedzą, że w tej chwili nie ma takiej możliwości.
          >

Wiele lat temu była szansa, ale została zmarnowana. Rostowski nie potrafił tak sprzedać wprowadzenie euro, aby przekonać suwerena, że nic nie podrożeje. Nawet sam słyszałem, że powiedział, "podrożeje, ale tylko trochę" :)
          • yoma Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 01.04.24, 12:41
            No i prawdę powiedział.
            • pies.na.czarnych Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 01.04.24, 13:00
              yoma napisała:

> No i prawdę powiedział.
              >

Był szczery:)
              U mnie nic nie podrożało. Belgia zrobiła fajny myk i gdyby Rostowski głębiej zbadał temat to może zacząłby robić to samo i swołocz miałaby wybite propagandowe zęby.
              • negativum Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 01.04.24, 14:57

> yoma napisała:
                >
                > > No i prawdę powiedział.
                > >
                >
                > Był szczery:)
                > U mnie nic nie podrożało. Belgia zrobiła fajny myk i gdyby Rostowski głę
                > biej zbadał temat to może zacząłby robić to samo i swołocz miałaby wybite propa
                > gandowe zęby.

Ile kosztuje paliwo w Belgii?
                • pies.na.czarnych Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 01.04.24, 18:29
                  Odpowiednio do cen miedzynarodowych.
                  • negativum Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 01.04.24, 19:31

> Odpowiednio do cen miedzynarodowych.
                    >

Czyli ile, jest po odpowiednio 5 zł z hakiem?
                    • pies.na.czarnych Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 01.04.24, 20:16
                      Tu są wysokie akcyzy i inne dodatki związane z ochroną środowiska. VAT 21%. Po ostatnim ataku na rosyjskie rafinerie wykonanym przez twoje siostry i braci cena benzyny sporo skoczyła do góry. Jesteś ciekawy aktualnych cen to poproś wujka Google o pomoc.

Właściwie nie powinienem ci odpowiadać ponieważ twoje pytania nie mają nic wspólnego z tym co napisałem wcześniej. Swoim zwyczajem skręcasz wątek na inne tory.
                      • negativum Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 01.04.24, 21:09

> Tu są wysokie akcyzy i inne dodatki związane z ochroną środowiska. VAT 21%. Po
                        > ostatnim ataku na rosyjskie rafinerie wykonanym przez twoje siostry i braci cen
                        > a benzyny sporo skoczyła do góry. Jesteś ciekawy aktualnych cen to poproś wujka
                        > Google o pomoc.
                        >
                        > Właściwie nie powinienem ci odpowiadać ponieważ twoje pytania nie mają nic wspó
                        > lnego z tym co napisałem wcześniej. Swoim zwyczajem skręcasz wątek na inne tory
                        > .

Powinieneś płacić ca. 8-9¥ z litr. A podatki, czy ataki na kacapskie rafinerie nie są żadnym wytłumaczeniem. Na kacapów jest embargo.
                        • pies.na.czarnych Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 01.04.24, 23:16
                          > Na kacapów jest embargo.

:))))))))))

> ataki na kacapskie rafinerie nie są żadnym wytłumaczeniem.

Och ty głupku. To było oficjalne wyjaśnienie naglej podwyżki cen benzyny.
                          • negativum Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 02.04.24, 00:05

> > Na kacapów jest embargo.
                            >
                            > :))))))))))
                            >
                            >
                            > > ataki na kacapskie rafinerie nie są żadnym wytłumaczeniem.
                            >
                            > Och ty głupku. To było oficjalne wyjaśnienie naglej podwyżki cen benzyny.
                            >

5 na 7 zł :) A ile jest Belgii?
                            • pies.na.czarnych Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 02.04.24, 00:34
                              Google nie potrafisz obsługiwać, czy tam gdzie jesteś zablokowali ci?
                            • x2468 Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 02.04.24, 08:23
                              W Belgi 1,7 do ok 1,8 za litr E10 i Oleju napędowego.
                              Jak donosi katolicki tygodnik "Niedziela" średni zarobek w Belgi to 5000 (inaczej 21 600 złotych) euronów na miesiąc. Jak widaac paliwo majo niezwykle tanio.
                              • j-k smieszne. 03.04.24, 01:01
                                x2468 napisał:
                                Jak widac paliwo majo niezwykle tanio.

i nie maja po czym i dokad jezdzic.

za maly kraj na samochody.
                                wystarcza im koleje :)
                                • x2468 Re: smieszne. 03.04.24, 07:39
                                  granice maja otwarte, wzrasta świadomość ekologiczna. korzystają z rowerów, komunikacji zbiorowej i aut elektrycznych. Wiele młodych osób nie wyrabia prawa jazdy.
                                  • j-k alesz tak :) 03.04.24, 22:59
                                    x2468 napisał:
                                    > granice maja otwarte, wzrasta świadomość ekologiczna. korzystają z rowerów, kom
                                    > unikacji zbiorowej

- jak na i Kubie :)
    • yoma Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 01.04.24, 12:41
      A ja chcę :D
      • pies.na.czarnych Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 01.04.24, 13:01
        Gdzie byłaś tyle dni? Pojechałaś do Australii na polowanie :)
        • yoma Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 01.04.24, 13:59
          Na Pestilential Shadows 😛

Zapieprz mam ostatnio. Albo zapieprzam, albo śpię 🙃
          • pies.na.czarnych Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 01.04.24, 14:39
            Śmiem domniemywać, ze oszol nadal na wolności biega :)
            • yoma Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 01.04.24, 14:54
              A co ja pastuch jestem, żeby oszły łapać? Każda królowa ma od tego knechtów 😝
    • m.c.hrabia Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 01.04.24, 13:01
      a Rosjanie w 80% popierają Putina.
    • weteran-czasu Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 01.04.24, 16:40
      Było w Polsce referendum akcesyjne do UE i Polacy zadecydowali że chcą być w UE,
      a to się wiąże po spełnieniu warunków z wprowadzeniem Euro.
      Euro znacznie utrudni złodziejom robienie przekrętów a jakiejkolwiek władzy dodruk pustego pieniądza.
      • privus Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 02.04.24, 12:37
        Dlatego czas najwyższy skończyć z tą krecią robotą PiS-u.
    • marcelkajdas Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 01.04.24, 17:02
      Nawet wyborcy koalicji w większości nie chcą wprowadzić euro. Wprowadzenie tej waluty nie ma w chwili obecnej sensu, ponieważ polski złoty w chwili obecnej nie jest taki słaby, a może stać sie jeszcze silnijeszy, tak jak przed II wojną światową, więc przechodzenie w tej chwili na euro może co nawyżej pomóc unii europejskiej kontrolować nasz rynek finansowy. Należy też pamiętać, że nie wszędzie jest taka sytuacja jak w Polsce, w niektórych krajach takich jak Argentyna sytuacja z walutą ma się zupełnie inaczej i tam rozważa się wprowadzenie dolara.
      www.bankier.pl/wiadomosc/Terapia-szokowa-w-Argentynie-Millei-tnie-wydatki-rzadu-i-dewaluuje-peso-8662690.html
      • privus Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 01.04.24, 21:54
        Mam zdecydowanie większe zaufanie do eurobanków, niż banku Banasia podrygującego w takt pisich rytmów.
        • pies.na.czarnych Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 01.04.24, 23:17
          > niż banku Banasia

Banaś ma bank?
          • privus Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 02.04.24, 00:37
            Iluzorycznie, bo tańcował w nim pod pisowskie rytmy.
            • pies.na.czarnych Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 02.04.24, 00:57
              Ważne jest, że teraz pisowska swołocz tańczy na blasze, pod którą Banaś rozpalił ognisko :)
            • ireneo Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 02.04.24, 01:27
              privus napisał:

> Iluzorycznie, bo tańcował w nim pod pisowskie rytmy.
              🥚🥚🥚🥚🥚---🥚🥚🥚
              toż on nigdy w banku nie był, to jak miał tam tańcować. Kto tobie pogrywa?
              • x2468 Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 02.04.24, 08:26
                Widać do jego "Belgi" dociera jedynie szczątkowa wiedza.
      • x2468 Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 03.04.24, 07:49
        Polska silniej związana u UE nie lezy w interesie Rosji.I to jest istota pisiej i konfederacyjnej propagandy.
        • privus Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 03.04.24, 23:46
          Tak też myślkę.
    • privus Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 01.04.24, 21:48
      Mów i pisz za siebie.
    • no-popis Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 02.04.24, 05:50
      superspec1 napisał(a):

> Szkoda.
      >
      > businessinsider.com.pl/gospodarka/euro-w-polsce-oto-czego-chca-wyborcy-donalda-tuska-sondaz/0wtwy72
      To świadczy o mądrości naszego społeczeństwa, które prawdopodobnie rozumie zagrożenia z tego wynikające.
    • x2468 Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 02.04.24, 07:58
      Te parę milionów Polaków którzy chcieli już dawno tam jest (w ubiegłym roku ponad 86000 wybrało "zgniły Zachód") następni szykują się do drogi.
      • privus Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 02.04.24, 22:50
        To fakt. Wrócili tylko ci, którzy z różnych względów nie potrafili się zaaklimatyzować. Ci z przygotowaniem zawodowym potrafiący wziąć swoje sprawy we własne ręce albo nie widzą sensu powrotu w ogóle, albo odkładają ten czas na zasobny emerytalny i niezależny okres. od mitów i propagandy partii rządzących zniewolonymi duszami. Wprowadzona sekciarska atmosfera kto kogo nie sprzyja nie tylko stabilizacji sytuacji w tym kraju. Zdecydują o tym najblliższe wyboru - albo fanatyzm albo rozsądek.
        • pies.na.czarnych Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 02.04.24, 23:27
          > albo odkładają ten czas na zasobny emerytalny

Nie tylko odkładają, ale również wyrabiają sobie latka do zachodniej emerytury. Oczywiście jeżeli pracują tu legalnie.
          Taki Tusk, panie. Po kilku latach pracy w Brukseli ma duuuużo więcej niż Kaczyński, który cale życie harał ku chwale ojczyzny w pocie i krwi :)
          • privus Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 03.04.24, 00:50
            I na tym polega różnica między rzetelną pracą a kombinacjami o królewnej śnieżce :)
    • oszol-lom-z-rm Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 02.04.24, 12:21
      To nie jesttak ze polscy Nie chcą UE . chcą bo jednak większość chce tylko coraz więcej Polaków widzi ze ta wymarzona UE skręca w niepożądanym doznasz kierunku. Kierunku oligarchii i ci tu dużo mówić omnipotentnego ZSRR bis
      • privus Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 02.04.24, 12:40
        Nigdzie poza Polską w czasie rządów PiS tak dynamicznie nie wzrastała klasa milionerów.
        • ireneo Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 02.04.24, 12:47
          privus napisał:

> Nigdzie poza Polską w czasie rządów PiS tak dynamicznie nie wzrastała klasa mi
          > lionerów.
          🥚🥚🥚🥚🥚😃🥚🥚🥚
          i to przy jednej z najwyższych inflacji przez cały jej czas.
        • oszol-lom-z-rm Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 02.04.24, 13:39
          Teraz za to dynamicznie będą rosnąć rzesze biedaków
          • ireneo Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 02.04.24, 16:39
            oszol-lom-z-rm napisał:

> Teraz za to dynamicznie będą rosnąć rzesze biedaków
            🥚🥚🥚🥚🥚😃🥚🥚🥚
            Jak dojni budżet wydoili to niewykluczone. Przecież oni szabrowali nasze wpływy podatkowe przez osiem lat. Nadzieja, że da się odzyskać skradzione od tych miernot. Co do grama salcesonu
            • oszol-lom-z-rm Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 02.04.24, 17:57
              Fakt w latach 2008-15 dojono do cna
              • privus Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 03.04.24, 00:53
                No to zostałeś doszczętnie wydojony i to głównie z rozsądku :)
                • pies.na.czarnych Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 03.04.24, 02:33
                  Pozwolono mu jedynie kozy doić :)
                  • privus Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 03.04.24, 09:12
                    Może i wydoi, o ile nie pomyli z kozłami :)
          • pies.na.czarnych Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 02.04.24, 23:30
            oszol-lom-z-rm napisał:

> Teraz za to dynamicznie będą rosnąć rzesze biedaków

Sam tego chciałeś. Najpierw przeprowadzka do Australii, a teraz chcesz mieszkać w Bawarii, albo w Austrii. Skąd ty bierzesz na te ciagle przeprowadzki? Kozy sprzedałeś?
            • privus Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 03.04.24, 23:49
              Jest na kościelnej misji :)
              • pies.na.czarnych Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 03.04.24, 23:50
                privus napisał:

> Jest na kościelnej misji :)

I dlatego przeprowadza się do strefy euro:)
      • pies.na.czarnych Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 02.04.24, 13:07
        oszol-lom-z-rm napisał:

> To nie jesttak ze polscy Nie chcą UE . chcą bo jednak większość chce tylko cor
        > az więcej Polaków widzi ze ta wymarzona UE skręca w niepożądanym doznasz kierun
        > ku. Kierunku oligarchii i ci tu dużo mówić omnipotentnego ZSRR bis

Bój się Boga, oszol! Gdzie ty się takich wykwintnych słówek nauczyłeś? W Australii tak mówicie? :)
        • oszol-lom-z-rm Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 02.04.24, 13:40
          Sposobie się do powrotu ale nie do Polski w grę wchodzi Austria lub Bawaria
          • pies.na.czarnych Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 02.04.24, 23:35
            oszol-lom-z-rm napisał:

> Sposobie się do powrotu ale nie do Polski w grę wchodzi Austria lub Bawaria

No widzisz. Kaczyński obiecał ci Bawarię w Polsce, ale jak zwykle nie dotrzymał obietnicy i teraz musi sobie sam radzić.
          • yoma Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 02.04.24, 23:53
            I się wydało, pijaczyno drobna 😆 Faktycznie te australijskie siki są nie do picia. Odradzam Bawarię, formalnie cały czas jest w stanie wojny z Tyrolem.

To komu osieł uowiecki zostawisz? Szwagier już ma twoje kozy 😂😂😂 A w Austrii co będziesz hodował, muflony? 😂😂😂
            • pies.na.czarnych Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 03.04.24, 00:03
              Strusie nioski.
              • yoma Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 03.04.24, 12:47
                Osieł piszący po niemiecku. To będzie piękne [rozmarza się].
            • oszol-lom-z-rm Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 03.04.24, 18:19
              Sprzeda je się i jeszcze troche złota muszę wykopać
              • pies.na.czarnych Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 03.04.24, 18:24
                Będziesz robił konkurencję polskim rolnikom? Takie jedno jajko strusia to tyle co cały mendel polskich, narodowych jaj :)
          • privus Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 03.04.24, 00:57
            No to będziesz miał obiecującą robotę wśród hasających kangurów :_
      • stefan4 Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 02.04.24, 13:25
        oszol-lom-z-rm:
        > To nie jesttak ze polscy Nie chcą UE .

Jeśli nie ,,jesttak'', to może ,,jestNie''? Wtedy będzie nawet do rymu:
            To jestNie
            ze polscy chcą UE.
        Patrz, ile się zmieniło, odkąd wyjechałeś ,,ze'' Polski...

oszol-lom-z-rm:
        > w niepożądanym doznasz kierunku

... a Ty tego kierunku nie ,,doznasz'', bo skręciłeś w inny kierunek.

oszol-lom-z-rm:
        > ci tu dużo mówić omnipotentnego

A ja Ci tu dużo chwalić, że Twoja tak pięknie napisać ,,omnipotentnego'' — sześć sylab pod rząd bez ani jednego byka...

- Stefan
        • oszol-lom-z-rm Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 02.04.24, 13:41
          Zmienia się na gorsze ….
          • ireneo Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 02.04.24, 17:15
            oszol-lom-z-rm napisał:

> Zmienia się na gorsze ….
            🥚🥚🥚🥚🥚😃🦆🦆🦆
            ZŁE zmIenione na gorsze to LEPSZE.
            Wynikanie łatwo zatrybić intuicyjnie. Jak jest po pogorszeniu dobrego? Bingo, zgadłeś. A jeśli po pogorszeniu dobrego otrzymujemy złe, to po pogorszeniu się złego będzie dobre.
            No, uśmiechnij się,
            chyba tego chcesz, czyż nie?
      • privus Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 02.04.24, 22:56
        oszol-lom-z-rm napisał:

> To nie jesttak ze polscy Nie chcą UE . chcą bo jednak większość chce tylko cor
        > az więcej Polaków widzi ze ta wymarzona UE skręca w niepożądanym doznasz kierun

Nie zrównuj swoich katopisistów z Polakami, którzy wiedzą, skąd ich ród. Żadne wrzaski zagubionych straceńczych przechrztów tego nie zmienią.
        • oszol-lom-z-rm Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 03.04.24, 07:10
          Wykluczasz 40% narodu !
          • ireneo Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 03.04.24, 07:17
            oszol-lom-z-rm napisał:

> Wykluczasz 40% narodu !
            🥚🥚🥚🥚🥚🙂🦆🦆🦆
            sondaże notoją 92% za UE. Zatem w tych 40% katolików (tylu się jeszcze uchowało?) otumanionych mniej niż spedofilonych koloratek.
            • oszol-lom-z-rm Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 03.04.24, 18:20
              Nie należę do mormonów!
              • ireneo Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 03.04.24, 18:27
                oszol-lom-z-rm napisał:

> Nie należę do mormonów!
                🥚🥚🥚🥚🥚🦆🦆🦆
                uwolnij się od jakiejkolwiek przynależności do otumanionej i fanatycznie nienawistnej społeczności. Bo bez bojażni, czy w strachu, tak samo skończysz w piachu.
          • privus Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 03.04.24, 16:38
            Wykluczam tych, którym śiwrdzą euro dutki a jednocześnie korzystają z nich całymi garściami.
      • no-popis deja vu 03.04.24, 04:52
        oszol-lom-z-rm napisał:

Słusznie prawisz.
        To tak jak Ktoś Polsce, w PRL był przeciwko komunizmowi a komunistyczni propagandziści uważali, że działa przeciwko Polsce a nawet sądy skazywaly za działalność antypolską. Otóż nie! Te osoby były za Polską ale bez komunizmu.
        Podobnie teraz z Unią Europejską. Podobnie zarzuca się krytykom UE, że są przeciwko UE ale otóż nie! Te osoby są przeciwko odradzającemu się neokomunizmowi, który opanował Unię Europejską i drodze UE do katastrofy gospodarczej....szkoda tej dobrej inicjatywy.
        I wtedy w komunizmie leninowskim i teraz w neokomuniżmie brukselskim decydują bliżej niesprecyzowane gremia (biura) polityczne przykryte fasadową demokracją.
        I wtedy w komunizmie leninowskim i teraz w neokomuniżmie brukselskim jedno mocarstwo miało pełnię władzy nad zrzeszonymi w obozie socjalistycznym (dzisiaj neosocjalistycznym) .
        I wtedy w komunizmie leninowskim i teraz w neokomuniżmie brukselskim oddziaływano politycznie, też poprzez cenzurę mediów i poprawności przekazu i poprzez udzielenie dotacji lub cofnięcie dotacji dla niepokornych państw.
    • no-popis Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 03.04.24, 06:55
      superspec1 napisał(a):

> Szkoda.
      >
      Wyborca, jak widać, nie widzi korzyści z euro jako waluty w miejsce złotówki. Tuskowi, jako realizatorowi zleceń z Niemiec i Brukseli pozostaje tylko brutalna decyzja wbrew woli społeczeństwa co bez wątpienia zamierza uczynić. Prokurator Wrzisek jest wiele/wielu i są do dyspozycji ....nawet za złotówki a najlepiej, jednak, za dolary.
      • oszol-lom-z-rm Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 03.04.24, 07:13
        Prokurator Wrzosek jest już w niełasce
        wyborcza.pl/7,75398,30845590,klopoty-ewy-wrzosek-prokuratorka-bez-szans-na-awans.html

Rewolucja pożera własne dzieci
        • privus Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 03.04.24, 09:14
          U mnie zawsze będzie miała chody :)
    • ktos_z_kosmosu Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 03.04.24, 12:31
      A o czym Wy tu dziś dyskutujecie.
      Dziś Polska i waluta euro, to dwie sprzeczności. Przez trzy dekady likwidowano w Polsce przemysł, po macoszemu traktowano myśl techniczną i nawet likwidowano szkoły zawodowe. Dlaczego? Bo było wygodniej. Głowami nie trzeba było ruszać i nie trzeba było się bratać, a nawet użerać z przedstawicielami biznesu. Wystarczyło tylko stworzyć posłuszny aparat, złotymi górami przekonać do siebie suwerena i otworzyć granice na obcy kapitał po to, by ci zainwestowali. Cel osiągnęli bo inwestor jest (jeszcze) ludzie mają pracę i coś do budżetu skapuje. To, że dziś w Europie traktowani jesteśmy jako tania siła robocza musimy przeboleć.
      Co z tym euro? Oczywiście Polacy by zyskali, ale dziś jest za późno na wprowadzenie u nas euro. Taka decyzja odbiłaby się czkawką i to ostrą czkawką, czyli bezrobociem. Euro u nas to inwestorzy zaczną się wycofywać, a my nic w zamian nie mamy. Oni u nas są tylko z jednej przyczyny. Rozliczenia w PLN, są dla nich korzystne, bo dzieli nas od nich tylko miedza, a u nas taniej niż u siebie produkują.
      Czyli, dupa mokra, wdepnęliśmy w ślepą ulicę. Może inaczej. Jesteśmy w sytuacji kolarza, któremu zachciało się siku. Potrzebę siły wyższej spełnił, ale stracił kilka minut do peletonu i musi mocniej naciskać na pedały by peleton dogonić. Czy Polska dogoni to co nam odjechało i czy w ogóle zechce gonić, tego nie wiem i pewnie się nie dowiem bo to kwestia lat, a nawet dekad. Kosmici wieczni nie są.
      A tak solidarnościowcy walczyli o suwerenność. Dotyczy głównie tych pobożnych narodowców, co to jeśli chodzi o wiedzę i dar logicznego myślenia, to na pamięć znają tylko zdrowaś mario, ojcze nasz i znaczenie cyferek na banknotach.
      • pies.na.czarnych Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 03.04.24, 13:10
        > Rozliczenia w PLN, są dla nich korzystne, bo dzieli nas od nich tylko miedza, a u nas taniej niż u siebie produkują.

Wprowadzenie euro wcale nie jest równoznaczne z wprowadzeniem cen takich jakie są w Starej Europie tak samo nie ma nic wspólnego z podwyższeniem plac pracownikow. To jest długi proces.

> Jesteśmy w sytuacji kolarza, któremu zachciało się siku.

Kolarze podczas wyścigu robią siku bez schodzenia z roweru, jedynie na chwileczkę wolniej pedałują :)

> Czy Polska dogoni to co nam odjechało i czy w ogóle zechce gonić, tego nie wiem

Inni nie stoją w miejscu i tylko populistycznym politykom wydaje się, że można dogonić nawet takie kraje jak... Tu wolę nie wymieniać bo wszyscy wiemy o co chodzi :)
        • ktos_z_kosmosu Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 03.04.24, 20:31

> > Rozliczenia w PLN, są dla nich korzystne, bo dzieli nas od nich tylko miedza, a u nas taniej niż u siebie produkują.

> Wprowadzenie euro wcale nie jest równoznaczne z wprowadzeniem cen takich jakie
          > są w Starej Europie tak samo nie ma nic wspólnego z podwyższeniem plac pracowni
          > kow.

Czy ja coś pisałem o cenach i płacach. Te kwestie kolego z Beneluksu to detale. Pisałem o rozliczeniach na wysokich szczeblach. W Warszawie Służewiec Przemysłowy zwie się Mordorem. Dlaczego? Bo tam usytuowane są konsorcja finansowe robiące wielką kasę tylko na skokach kursów walut, które to skoki, do spółki z bankami, a i też pewnie z współudziałem części polityków sami generują. We wspomnianej przez Ciebie starej Europie do 2002 roku takich firm było mrowie. Po wprowadzeniu waluty € wszystkie padły, a biurowce rozebrano. W końcu po to wprowadzono €. Europa miała już dość pasożytów. My niestety jeszcze takich hodujemy.

> Kolarze podczas wyścigu robią siku bez schodzenia z roweru, jedynie na chwilecz
          > kę wolniej pedałują :)

Tego nie wiedziałem. Opierałem się na innych wzorcach z dziedziny sportu.
          Krótki filmik obrazujący te wzorce tu www.youtube.com/watch?v=vFQfidAoBPQ
          • pies.na.czarnych Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 03.04.24, 23:41
            > Te kwestie kolego z Beneluksu to detale.

Te kwestie kolego z .. zaznaczyłeś w swoim poprzednim poście pisząc "..., a u nas taniej niż u siebie produkują". Teraz kombinujesz jak koń pod górkę.
      • negativum Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 03.04.24, 14:14
        ktos_z_kosmosu napisał:

> Co z tym euro? Oczywiście Polacy by zyskali, ale dziś jest za późno na wprowadz
        > enie u nas euro. Taka decyzja odbiłaby się czkawką i to ostrą czkawką, czyli be
        > zrobociem. Euro u nas to inwestorzy zaczną się wycofywać, a my nic w zamian nie
        > mamy. Oni u nas są tylko z jednej przyczyny. Rozliczenia w PLN, są dla nich ko
        > rzystne, bo dzieli nas od nich tylko miedza, a u nas taniej niż u siebie produk
        > ują.

Podziel swą emeryturę przez 4.3 i będziesz jeszcze bardziej konkurencyjny.
        • pies.na.czarnych Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 03.04.24, 14:30
          > Podziel swą emeryturę przez 4.3 i będziesz jeszcze bardziej konkurencyjny.

Wszystko podziel przez 4,3 i jako naukowiec:) możesz zacząć badania i sprawdzić czy coś się zmieni.
          • negativum Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 03.04.24, 22:15

> > Podziel swą emeryturę przez 4.3 i będziesz jeszcze bardziej konkurencyjny
            > .
            >
            > Wszystko podziel przez 4,3 i jako naukowiec:) możesz zacząć badania i sprawdzić
            > czy coś się zmieni.

Teraz przez 4.29.
            • pies.na.czarnych Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 03.04.24, 23:53
              Pozyt to jest z tematem, więc proszę odpowiedz szczerze. Jaki banknot najczęściej rzuca się na tacę? Pytam poważnie.
              • janonet4 Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 05.04.24, 17:26
                A dzisiejsze 💯 złotych jest warte 1 grosz,do tego sami oszuści, kombinatorzy, krętacz, złodzieje,i tak od wieków i nic zmieniło ot Polska katolicka,do tego nikt nas nie chce .....
                • pies.na.czarnych Re: Polacy nie chcą do Eurolandu 05.04.24, 19:13
                  janonet4 napisał:

> A dzisiejsze 💯 złotych jest warte 1 grosz,do tego sami oszuści, kombinatorzy,
                  > krętacz, złodzieje,i tak od wieków i nic zmieniło ot Polska katolicka,do tego n
                  > ikt nas nie chce .....
                  >

Jeżeli rzucają 100 złotych to tu tkwi tajemnica wiary i sprzeciwu kościoła w sprawie euro. Jeżeli wejdzie euro to naiwniacy będą rzucać na tacę banknot 20€. Ile na tym sukienkowi stracą każdy widzi.
                  U mnie kiedyś standardowo rzucano 20 franków, a po wymianie 0,5 euro. Kwik czarnych był okropniczny ze względu na zajebiste straty :)
                  €1 = 40,3399 BEF

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka