Dodaj do ulubionych

Giertych chce odebrać koncesję Radiu Maryja

19.08.24, 18:19
Ciekawe czasy się zbliżają.
www.wirtualnemedia.pl/artykul/roman-giertych-radio-maryja-koncesja-ojciec-tadeusz-rydzyk
Obserwuj wątek
    • oszol-lom-z-rm Re: Giertych chce odebrać koncesję Radiu Maryja 19.08.24, 18:25
      I pomyśleć że Romek się kiedyś łasił do ojca dyrektora …
      wiadomosci.com/kiedys-przytulal-sie-do-o-rydzyka-dzis-grzmi-odebrac-koncesje-radiu-maryja-za-lamanie-konkordatu-oto-swiat-giertycha/
      • prze.nick Re: Giertych chce odebrać koncesję Radiu Maryja 19.08.24, 18:36
        ktoś chce chyba zrobić wojnę katolików z lewakami osią przyszłorocznych wyborów prezydenckich
        • x2468 Re: Giertych chce odebrać koncesję Radiu Maryja 19.08.24, 18:42
          Jaka jest różnica pomiędzy katolikami a lewakami. Potrafisz wytłumaczyć czy tak pleciesz trzy po trzy jak ci przekazie dnia towarzyszu Piotrowicza i Kujdy napisali?
        • buldog2 Re: Giertych chce odebrać koncesję Radiu Maryja 20.08.24, 08:08
          Tak tak. PISowcy i Konfa.
          • manhu Re: Giertych chce odebrać koncesję Radiu Maryja 21.08.24, 14:09
            ... i Lewica :) A Giertych kret powyższych :) A dokładnie na złość babci odmrozi sobie uszy.

Trzaskowski nie ma szans wygrać dzięki lewactwu, potrzebuje katoli (tak jak kiedyś gdy Konfa podzieliła się 50:50% w 2020 roku). Nie wiem też czemu PIS nie skorzystał z hojnej propozycji Konfy (prawyborów). Konfa od początku była budowana na wzór Partii Republikańskiej więc to nie musi być czysty spisek, ale kontynuacja marzeń (dająca 100% poparcia dla kandydata PIS, bez prawyborów znowu będzie 50:50%).
        • adam.eu Re: Giertych chce odebrać koncesję Radiu Maryja 20.08.24, 09:43
          prze.nick napisał:

> ktoś chce chyba zrobić wojnę katolików z lewakami osią przyszłorocznych wyborów
          > prezydenckich

No widzisz, sam twierdzisz, że katolicy wtrącają się w politykę.
          To jeszcze zauważę, że KK żeruje również na podatkach nie katolików.
          • prze.nick Re: Giertych chce odebrać koncesję Radiu Maryja 20.08.24, 10:11
            adam.eu napisał:

> prze.nick napisał:
            >
            > > ktoś chce chyba zrobić wojnę katolików z lewakami osią przyszłorocznych w
            > yborów
            > > prezydenckich
            >
            > No widzisz, sam twierdzisz, że katolicy wtrącają się w politykę.
            > To jeszcze zauważę, że KK żeruje również na podatkach nie katolików.

Absolutnie nic takiego nie powiedziałem. Jeśli już to uważam że znacznie mniejsza liczebnie grupa lewaków chce zapędzić do rogu katolików i odebrać im wszelkie prawa. To nie przejdzie.
            • prze.nick Re: Giertych chce odebrać koncesję Radiu Maryja 20.08.24, 10:13
              Plus oczywiście to że to lewacy i inne mniejszości żerują na podatkach katolików.
              • no-popis Re: Giertych chce odebrać koncesję Radiu Maryja 20.08.24, 14:12
                prze.nick napisał:

> Plus oczywiście to że to lewacy i inne mniejszości żerują na podatkach katolikó
                > w.
                Odleciałeś!
                Jeszcze trochę i dorównasz Marcie Wcisło.
                • prze.nick Re: Giertych chce odebrać koncesję Radiu Maryja 20.08.24, 14:29
                  odlot to był post przede mną adama.eu z "To jeszcze zauważę, że KK żeruje również na podatkach nie katolików"
                  • no-popis Re: Giertych chce odebrać koncesję Radiu Maryja 20.08.24, 15:29
                    prze.nick napisał:

> odlot to był post przede mną adama.eu z "To jeszcze zauważę, że KK żeruje równi
                    > eż na podatkach nie katolików"

Ale u Adama to standard. Zresztą te jest tu pod szczególną opieką cenzury.
                    • prze.nick Re: Giertych chce odebrać koncesję Radiu Maryja 20.08.24, 16:18
                      Dzięki za wyjaśnienie. Wiem dokładnie o co chodzi.
                      • buldog2 Re: Giertych chce odebrać koncesję Radiu Maryja 21.08.24, 08:24
                        Ty żerujesz na czym się da.
                        Każda padlina to żer dla PISowców, ja to wiem.
                        • prze.nick Re: Giertych chce odebrać koncesję Radiu Maryja 21.08.24, 08:51
                          buldog2 napisał:

> Ty żerujesz na czym się da.
                          > Każda padlina to żer dla PISowców, ja to wiem.
                          >

A wiesz, że nic nie wiesz?
                          Będziesz fruwał, ja to wiem, to pewne.
                          • buldog2 Re: Giertych chce odebrać koncesję Radiu Maryja 21.08.24, 18:29
                            Ale ja wciąż chcę wiedzieć przed czy po.
            • adam.eu Re: Giertych chce odebrać koncesję Radiu Maryja 20.08.24, 13:45
              prze.nick napisał:

> Absolutnie nic takiego nie powiedziałem. Jeśli już to uważam że znacznie mniejs
              > za liczebnie grupa lewaków chce zapędzić do rogu katolików i odebrać im wszelki
              > e prawa. To nie przejdzie.

Poprzednio też dokładnie zacytowałem, co napisałeś.

A teraz, kto i jakie wszystkie prawa chce odebrać katolikom?
              Czy np. ja czy ktoś z forum stanowi dla Twoim zdaniem dla Ciebie zagrożenie?
              Jeżeli tak, to jakie?
              Widzisz, to Ty wrzeszczysz, że jestem lewakiem.
              Z czym Ci nie pasuję?

• prze.nick Re: Giertych chce odebrać koncesję Radiu Maryja 20.08.24, 14:32
                a proszę bardzo - np jakiś fircyk w Warszawie chce zabronić symboli religijnych
                na szczęście zakaz lewaka cofnięto
                www.wprost.pl/warszawa/11778159/warszawa-krzyze-wroca-na-biurka-ordo-iuris-publikuje-pismo-urzedu.html
                • adam.eu Re: Giertych chce odebrać koncesję Radiu Maryja 20.08.24, 14:55
                  prze.nick napisał:

> a proszę bardzo - np jakiś fircyk w Warszawie chce zabronić symboli religijnych
                  > na szczęście zakaz lewaka cofnięto
                  > www.wprost.pl/warszawa/11778159/warszawa-krzyze-wroca-na-biurka-ordo-iuris-publikuje-pismo-urzedu.html

Domyślam się, co w linku mniej więcej jest.
                  Ale co to ma do mnie czy do innych forumowiczów?
                  A i tak piszesz, że zarządzenie cofnięto, czy mimo to dalej czujesz się aż tak nieszczęśliwy?
                  A co ze mną, jak muszę patrzeć się na krzyże?
                  Kiedyś słyszałem od Świadka Jehowy, aby się zastanowić, z czym Jezusowi kojarzy się krzyż?
                  Jakby się czuł, gdyby chodził teraz po Ziemi jako człowiek i na każdym kroku widział krzyż?
                  A katolicy i większość chrześcijan się tymże krzyżem chełpi.
                  No nic weszliśmy na religię pisząc o polityce.
                  Jezus mniej więcej powiedział, oddajcie Bogu to co boskiego, a Królowi to, co królewskie.

PS.
                  Pisząc tu o kimś "fircyk" kogoś obrażasz, zapewne świadomie, uważasz, że takie Twoje prawo.
                  • prze.nick Re: Giertych chce odebrać koncesję Radiu Maryja 20.08.24, 15:03
                    jakiś ty nagle delikatny i wyważony się zrobił ;D
                    opiłowywanie katolików jest delikatnym zwrotem?
                    albo czy koleś donalda zabłysnął kulturą na UW?
                    www.rp.pl/polityka/art9358611-leszek-jazdzewski-wzbudzilem-amok-w-prawicowym-internecie
                    dalej podtrzymujesz to zdanie - "To jeszcze zauważę, że KK żeruje również na podatkach nie katolików"?
                    • adam.eu Re: Giertych chce odebrać koncesję Radiu Maryja 20.08.24, 15:12
                      prze.nick napisał:

........................................
                      > dalej podtrzymujesz to zdanie - "To jeszcze zauważę, że KK żeruje również na po
                      > datkach nie katolików"?

A dlaczego Ci się wydaje, że mógłbym dzisiaj zmienić zdanie?
                      • prze.nick Re: Giertych chce odebrać koncesję Radiu Maryja 20.08.24, 16:15
                        Otóż nie wydaje mi się tylko wiem, że bez żadnego formalnego dowodu twierdzisz, że katole Cię okradają.
                        Ponieważ formalny dowód nie istnieje (bo wpływów i wydatków budżetowych z podziałem na religie podatników/odbiorców świadczeń nie ma) więc teraz tylko pozostaje kwestia odczucia kto jest bardziej okradany - katole czy niekatole?
                        Ty uważasz, że nie katolicy dopłacają do katolików a ja uważam, że jest odwrotnie.
                        Jeśli na tym obecna koalicja chce oprzeć kampanię wyborczą (a wiadomo, że fircyk czy jak sam siebie nazwał, dupiarz będzie kandydatem) to będzie to wojna ideologiczna i mam nadzieję, że tylko na tym się skończy. Ale liczbowo "katole" powinny tę wojnę wygrać bez problemu.
                        • margit49 Re: Giertych chce odebrać koncesję Radiu Maryja 20.08.24, 18:54
                          prze.nick napisał:

> Ty uważasz, że nie katolicy dopłacają do katolików a ja uważam, że jest odwrotn
                          > ie.

Też uważam, że katolicy spokojnie mogą utrzymać swój związek wyznaniowy i fundusz kościelny jest w tym wypadku zbędny
                        • adam.eu Re: Giertych chce odebrać koncesję Radiu Maryja 21.08.24, 10:07
                          prze.nick napisał:

...............................................................
                          > Ty uważasz, że nie katolicy dopłacają do katolików a ja uważam, że jest odwrotn
                          > ie.
                          ....................................................

Ty tylko tak piszesz.
                    • no-popis Re: Giertych chce odebrać koncesję Radiu Maryja 21.08.24, 19:02
                      prze.nick napisał:

> jakiś ty nagle delikatny i wyważony się zrobił ;D
                      > opiłowywanie katolików jest delikatnym zwrotem?
                      To język miłości opisany u Orwella :)
                • margit49 Re: Giertych chce odebrać koncesję Radiu Maryja 20.08.24, 19:02
                  prze.nick napisał:

">www.wprost.pl/warszawa/11778159/warszawa-krzyze-wroca-na-biurka-ordo-iuris-publikuje-pismo-urzedu.html</a>

Nie, no ok - na biurka, w postaci medalików albo innych ozdób np.tatuaży
      • x2468 Re: Giertych chce odebrać koncesję Radiu Maryja 19.08.24, 18:44
        Widać pomroczność jasna Giertycha opuściła, niestety ciebie nie.
    • no-popis Re: Giertych w niedalekiej przyszłości... 19.08.24, 18:39
      Tak samo potraktuje Tuska. Wszystkich, dla kariery i jak to się opłaca, zdradza.
      Załączone foto to nie fejk.
      • melikles Re: Giertych w niedalekiej przyszłości... 19.08.24, 21:35
        Sprzed ilu lat jest to zdjęcie, towarzyszu? Pamiętasz, że wtedy łasiłeś się do Putina?
        • stasi1 Re: Giertych w niedalekiej przyszłości... 20.08.24, 08:48
          Sprzed 20. Później Rydzyk postawił na Kaczyńskiego. Swoją drogą ze dwa lata przed tym zdjęciem Kaczyński o Rydzyku: to jest ruski szpieg
          • no-popis Re: Giertych w niedalekiej przyszłości... 20.08.24, 14:08
            stasi1 napisał:

> Sprzed 20. Później Rydzyk postawił na Kaczyńskiego. Swoją drogą ze dwa lata prz
            > ed tym zdjęciem Kaczyński o Rydzyku: to jest ruski szpieg
            no i ....co z tego, że sprzed 20 lat. To wtedy Giertych był niepełnoletni?
          • no-popis Re: Giertych w niedalekiej przyszłości... 21.08.24, 10:05
            stasi1 napisał:

> Sprzed 20. Później Rydzyk postawił na Kaczyńskiego. Swoją drogą ze dwa lata prz
            > ed tym zdjęciem Kaczyński o Rydzyku: to jest ruski szpieg
            Tu chodzi o to na kogo stawiał Giertych a nie Rydzyk. Wątek jest o Giertychu.
            Stawiał na :
            - neofaszystów pięciopalcowych
            - był jednym z nielicznych oszołomów, którzy byli przeciwko UE- był mocno dorosły i po studiach
            - na Rydzyka-
            - na Kaczyńskiego
            - na Kulczyka
            - na Tuska
            Wszystkich zdradzał a następnie starał się kompromitować....biedny Tusk.
            • stasi1 Re: Giertych w niedalekiej przyszłości... 22.08.24, 20:49
              Rydzyka nie zdradzał, to Rydzyk go zdradził. Czy Kaczyńskiego zdradził? Też raczej nie, został oddalony wcześniej przez Jarka. Później kilkanaście lat był na uboczu i jak doszedł ponownie Jarek do władzy przykleił się do PO.
              Kaczyński też był przeciw UE(teraz też jest) tylko stwierdził skoro zdecydowana większość Polaków chce do UE to i on popiera
              wyborcza.pl/7,75398,21531828,jak-pis-lawirowal-w-sprawie-przystapienia-polski-do-ue-dotarlismy.html
      • adam.eu Re: Giertych w niedalekiej przyszłości... 20.08.24, 09:59
        no-popis napisała:

> Tak samo potraktuje Tuska. Wszystkich, dla kariery i jak to się opłaca, zdradza
        > .
        > Załączone foto to nie fejk.

To też nie fejk, że "popierałeś" lewicę.
        Z perspektywy czasu moim zdaniem jednak nie tyle sympatyzowałeś z lewicą (grałeś na jej rozbicie), co świadomie osłabiałeś konkurenta PISu, czyli PO.
        • no-popis Re: Giertych w niedalekiej przyszłości... 20.08.24, 14:04
          adam.eu napisał:

> no-popis napisała:
          >
          > > Tak samo potraktuje Tuska. Wszystkich, dla kariery i jak to się opłaca, z
          > dradza
          > > .
          > > Załączone foto to nie fejk.
          > To też nie fejk, że "popierałeś" lewicę.
          Nie odniosłeś się do mojej wypowiedzi ale do mnie.
          Lewicę zawsze popierałem i popieram. To co Ty uważasz za lewicę lewicą nie jest wg mnie.
          > Z perspektywy czasu moim zdaniem jednak nie tyle sympatyzowałeś z lewicą (grałe
          > ś na jej rozbicie), co świadomie osłabiałeś konkurenta PISu, czyli PO.
          Przeceniasz moje znaczenie w polityce tą teorią spisku.
          • adam.eu Re: Giertych w niedalekiej przyszłości... 20.08.24, 15:02
            no-popis napisała:

> Nie odniosłeś się do mojej wypowiedzi ale do mnie.

Tak, zrobiłem to świadomie. Uważam też, że również świadomie od wielu lat w swoich stopkach atakujesz przeciwników PISu.

• no-popis Re: Giertych w niedalekiej przyszłości... 20.08.24, 15:31
              adam.eu napisał:

> no-popis napisała:
              >
              > > Nie odniosłeś się do mojej wypowiedzi ale do mnie.
              >
              > Tak, zrobiłem to świadomie. Uważam też, że również świadomie od wielu lat w swo
              > ich stopkach atakujesz przeciwników PISu.
              To czytasz wybiórczo bo krytykuję również PiS a rozkładem krytyki po scenie politycznej wyprzedzam Cię o kilka lat świetlnych.
              • adam.eu Re: Giertych w niedalekiej przyszłości... 20.08.24, 15:53
                no-popis napisała:

> To czytasz wybiórczo bo krytykuję również PiS a rozkładem krytyki po scenie pol
                > itycznej wyprzedzam Cię o kilka lat świetlnych.

Tak, krytykujesz również PIS. I to też prawda.
                Prawdą jest też, że za PRL w kronikach filmowych krytykowano brak sznurka do snopowiązałek.
                I jeszcze różne inne rzeczy.

• no-popis Re: Giertych w niedalekiej przyszłości... 20.08.24, 19:50
                  adam.eu napisał:

> no-popis napisała:
                  >
                  > > To czytasz wybiórczo bo krytykuję również PiS a rozkładem krytyki po scen
                  > ie pol
                  > > itycznej wyprzedzam Cię o kilka lat świetlnych.
                  >
                  > Tak, krytykujesz również PIS. I to też prawda.
                  > Prawdą jest też, że za PRL w kronikach filmowych krytykowano brak sznurka do sn
                  > opowiązałek.
                  > I jeszcze różne inne rzeczy.
                  I o ten Szurek ale też o nepotyzm w PiS, o preferowanie gospodarki państwowej jak za Gomułki, o nierealne koncepcję budowy milionów aut elektrycznych i tanich mieszkań i wielu innych ...oprócz sznurka i tym się różnię od Ciebie.
                  Pozostają Ci tylko frustracje
                  • adam.eu Re: Giertych w niedalekiej przyszłości... 21.08.24, 14:16
                    No Popis:

"I o ten Szurek ale też o nepotyzm w PiS, o preferowanie gospodarki państwowej jak za Gomułki, o nierealne koncepcję budowy milionów aut elektrycznych i tanich mieszkań i wielu innych ...oprócz sznurka i tym się różnię od Ciebie."

Może coś niejasno(?) napisałem, ale potwierdzasz dokładnie moją teorię z tzw. Twoją "obiektywną" krytyką PISu. Podobnie propaganda PRL uczciwie krytykowała brak sznurka w okresie żniw do snopowiązałek, a w gruncie rzeczy ta propaganda była po stronie właściwej Partii, czyli wówczas po stronie PZPR.

Jeszcze z czasów, kiedy to rzekomo czy naprawdę prowadziłeś aktywnie firmę czy firmy
                    miałeś bardzo dużo czasu aby wyłuskiwać nawet drobne potknięcia ludzi związanych z PO? i tylko z PO? Co do PISu pisałeś tylko to, co już każdy wiedział.
                    Mam olbrzymie problemy wyobrazić sobie człowieka aktywnie uczestniczącego zarządzaniu firmą i mającego czas i ochotę wyszukiwać w czeluściach internetu krytykę głównie jednej opcji, chyba że byłoby to tematem Twojej działalności.

I chociażby Twoja obecna stopka. Co akurat teraz i dlaczego akurat teraz sugerujesz?
                    A co miewałeś wcześniej?
                    • no-popis Re: Giertych w niedalekiej przyszłości... 21.08.24, 14:50
                      adam.eu napisał:

> No Popis:
                      >
                      > "I o ten Szurek ale też o nepotyzm w PiS, o preferowanie gospodarki państwow
                      > ej jak za Gomułki, o nierealne koncepcję budowy milionów aut elektrycznych i ta
                      > nich mieszkań i wielu innych ...oprócz sznurka i tym się różnię od Ciebie."

>
                      > Może coś niejasno(?) napisałem, ale potwierdzasz dokładnie moją teorię z tzw. T
                      > woją "obiektywną" krytyką PISu.

Mapisałeś więc niż nie jasno. To tak jakby napisać o sławnym Sikorskiego ' thank you USA" , że niejasno się wypowiedział. On się wypowiedział jasno i kednoznacznie w interesie Rosji i Putina i to nie jest niejasno ale głupio i tak Ty się wypowiedziałeś.
                      Podobnie propaganda PRL uczciwie krytykowała br
                      > ak sznurka w okresie żniw do snopowiązałek, a w gruncie rzeczy ta propaganda by
                      Uparcie dalej nie widzisz różnicy między krytyką sznurka a krytyką nepotyzmu w PiS czy krytyką szkodzenia firmom prywatnym przez PiS ale to nierozumienie u Ciebie jest typowe. Widać uważasz, że za PRL można było publicznie krytykować nepotyzm w rządzie i Partii lub szkodzenie prywatnej gospodarce. Jak nie widzisz dalej różnicy to Tw9j problem intelektualny a nie mój.
                      > Mam olbrzymie problemy wyobrazić sobie człowieka aktywnie uczestniczącego zarzą
                      > dzaniu firmą i mającego czas i ochotę wyszukiwać w czeluściach internetu krytyk
                      > ę głównie jednej opcji, chyba że byłoby to tematem Twojej działalności
                      Nigdy nie pisałem o aktywnym prowadzeniu firmy. Jestem inwestorem a od siedzenia non stop w pracy mam dyrektorów i pracowników. Jak pracuję to głową i strategicznymi decyzjami gospodarczymi i czasami wpadam do któregoś biura aby się naradzić z kadrą.
                      Obecność tutaj jest dla mnie rodzajem rozrywki i aktywności społecznej zresztą jedenj z wielu.
                      > I chociażby Twoja obecna stopka. Co akurat teraz i dlaczego akurat teraz sugeru
                      > jesz?
                      Stopka odpowiada dzisiejszej rzeczywistości.
                      • adam.eu Re: Giertych w niedalekiej przyszłości... 21.08.24, 16:03
                        No Popis:

"Mapisałeś więc niż nie jasno"

Naprawdę? To po co odpowiadałeś niby nie wiedząc, o co chodzi, przed czym to niby się bronisz?

"Stopka odpowiada dzisiejszej rzeczywistości."

Tak właśnie odczytuję, że Twoim zdaniem dotyczy tylko i szczególnie przeciwników PISu. Jak to zawsze u Ciebie ze stopkami bywało.
                        Czy to jest dla Ciebie dostatecznie jasne?
                        • no-popis Re: Giertych w niedalekiej przyszłości... 21.08.24, 18:45
                          adam.eu napisał:

> No Popis:
                          >
                          > "Mapisałeś więc niż nie jasno"
                          >
                          > Naprawdę? To po co odpowiadałeś niby nie wiedząc, o co chodzi, przed czym to ni
                          > by się bronisz?
                          Ależ ja wiedziałem o co Ci chodzi i wiedziałem, że to o co Ci chodzi ma się jak "piernik do wiatraka" czyli jak sznurek do snopowiązałek do korupcji władzy. Starałem Ci się to wytłumaczyć ale będąc rok nauczycielem dowiedziałem się i poznałem, że nie mam talentu do tłumaczenia elementarnych kwestii osobom nie mających zdefiniowanych elementarnych pojęć. Podjąłem próbę ale ta mi nie wyszła i Ty dalej nie widzisz różnicy między sznurkiem od snopowiązałek a korupcją władzy czy niszczeniem sektora prywatnego.
                          • adam.eu Re: Giertych w niedalekiej przyszłości... 21.08.24, 21:21
                            no-popis napisała:

> adam.eu napisał:

> Ależ ja wiedziałem o co Ci chodzi i wiedziałem, że to o co Ci chodzi ma się jak
                            > "piernik do wiatraka" czyli jak sznurek do snopowiązałek do korupcji władzy. ..
                            ................................................

Czy chcesz czy nie, czy się przyznajesz, czy nie, to nie byłeś ani nie jesteś symetrystą, preferujesz PIS.

• czytelnikus A po co, kto to ogląda? 19.08.24, 19:03
      prze.nick napisał:

> Ciekawe czasy się zbliżają.
      > www.wirtualnemedia.pl/artykul/roman-giertych-radio-maryja-koncesja-ojciec-tadeusz-rydzyk
    • sverir Re: Giertych chce odebrać koncesję Radiu Maryja 19.08.24, 21:43
      Wprowadziłbym podobne przepisy podatkowe, jakie obowiązują w USA, przynajmniej względem organizacji religijnych. Tam takie organizacje są zwolnione z opodatkowania, o ile nie bawią się w politykę. I - o dziwo - Kościół jakoś potrafi nie zajmować się bieżącymi sprawami państwa, tylko zajmuje się sprawami stricte religijnymi.
      Ciekawe, jak wyglądałoby to u nas? Czy mamona okazałaby się ważniejsza niż politykowanie?
      • privus Re: Giertych chce odebrać koncesję Radiu Maryja 19.08.24, 23:01
        Czas zdjąć z tego piedestału funkcjonowania ponad prawem. Państw ma służyć obywatelom a nie sekciarskim korporacjom.
      • no-popis Re: Giertych chce odebrać koncesję Radiu Maryja 20.08.24, 14:07
        sverir napisał:

> Wprowadziłbym podobne przepisy podatkowe, jakie obowiązują w USA, przynajmniej
        > względem organizacji religijnych. Tam takie organizacje są zwolnione z opodatko
        > wania, o ile nie bawią się w politykę. I - o dziwo - Kościół jakoś potrafi nie
        > zajmować się bieżącymi sprawami państwa, tylko zajmuje się sprawami stricte rel
        > igijnymi.
        Co Ty chrzanisz?! Jakieś kosmiczne USA masz na myśli?
        • sverir Re: Giertych chce odebrać koncesję Radiu Maryja 20.08.24, 17:28
          " Co Ty chrzanisz?! Jakieś kosmiczne USA masz na myśli?"

Takie państwo po drugiej stronie Oceany Atlantyckiego, trudno je przegapić, bo jest duże. W tamtejszym federalnym prawie podatkowym jest zapis, że m.in. organizacje religijne są zwolnione z podatków, jeżeli zajmują się sprawami religijnymi, naukowymi, edukacyjnymi lub charytatywnymi, ich dochody nie są przeznaczane na indywidualne potrzeby członków, żadna istotna część działalności nie jest nakierowana na lobbing legislacyjny, organizacja nie może wspierać żadnych kampanii politycznych, a działalność organizacji nie może być sama w sobie nielegalna.

I o dziwo Kościół katolicki korzysta ze zwolnienia podatkowego, co oznacza, że IRS nienależycie wykonuje swoje obowiązki w zakresie kontroli podatkowej (mało prawdopodobne, skoro IRS potrafi zatrząść nawet przepotężną NSA), albo jednak Kościół skrupulatnie przestrzega warunków zwolnienia, a zatem m.in. nie przesadza z zaangażowaniem w politykę.
          • no-popis Re: Giertych chce odebrać koncesję Radiu Maryja 20.08.24, 19:51
            sverir napisał:

> " Co Ty chrzanisz?! Jakieś kosmiczne USA masz na myśli?"
            >
            > Takie państwo po drugiej stronie Oceany Atlantyckiego, trudno je przegapić, bo
            > jest duże. W tamtejszym federalnym prawie podatkowym jest zapis, że m.in. organ
            > izacje religijne są zwolnione z podatków, jeżeli zajmują się sprawami religijny
            > mi, naukowymi, edukacyjnymi lub charytatywnymi, ich dochody nie są przeznaczane
            > na indywidualne potrzeby członków, żadna istotna część działalności nie jest n
            > akierowana na lobbing legislacyjny, organizacja nie może wspierać żadnych kampa
            > nii politycznych, a działalność organizacji nie może być sama w sobie nielegaln
            > a.
            >
            > I o dziwo Kościół katolicki korzysta ze zwolnienia podatkowego, co oznacza, że
            > IRS nienależycie wykonuje swoje obowiązki w zakresie kontroli podatkowej (mało
            > prawdopodobne, skoro IRS potrafi zatrząść nawet przepotężną NSA), albo jednak K
            > ościół skrupulatnie przestrzega warunków zwolnienia, a zatem m.in. nie przesadz
            > a z zaangażowaniem w politykę.

Łżesz.
            • sverir Re: Giertych chce odebrać koncesję Radiu Maryja 21.08.24, 00:24
              " Łżesz."

Tak, masz rację, oczywiście. Kościoły nie mają zwolnień podatkowych i Kościół katolicki płaci miliony dolarów. Przyłapałeś mnie na kłamstwie.
              • no-popis Re: Giertych chce odebrać koncesję Radiu Maryja 21.08.24, 06:31
                sverir napisał:

> " Łżesz."
                >
                > Tak, masz rację, oczywiście. Kościoły nie mają zwolnień podatkowych i Kościół k
                > atolicki płaci miliony dolarów. Przyłapałeś mnie na kłamstwie.
                Łżesz w twierdzeniu, że warunkiem jest nie zajmowanie się polityką. Nie ma takiego warunku....tu łżesz. Wstydż się :(
                Oczywiście abyś nie odleciał znowu w kosmos to odróżniaj tu osoby tzw fizyczne czyli duchownych i pracowników kościoła od osób prawnych powołanych przez kościół.
                czyli np spółek kościołów. Te spółki, jeżeli prowadzą działalność gospodarczą, w Polsce nie płaca podatku dochodowego a w USA płacą podatek dochodowy.
                A więc pisałeś chyba o innym USA niż to państwo USA za oceanem, poniżej Canady na mapie.
                Regulacje są nawet podobne jak w Polsce bo nie opodatkowuje przychodów z tytułu tzw działaności niegospodarczej.

Aby to porównać do skandalicznych regulacji w Polsce to znajdż mi wysokość wpłaconych podatków przez kościół katolicki w Polsce z tytułu wydzierżawiania gruntów rolnych do uprawy a mają i wydzierżawiają tego bardzo dużo. W USA byłby pełny podatek od tej działalności.
                Proste liczby, które zarówno Kaczyński jak i Tusk ukrywają. Rydzyk przy KK to malutki geszeft.
                • sverir Re: Giertych chce odebrać koncesję Radiu Maryja 21.08.24, 06:53
                  "Łżesz w twierdzeniu, że warunkiem jest nie zajmowanie się polityką. Nie ma takiego warunku....tu łżesz. Wstydż się :("

Nie napisałem, że nie mogą zajmować się polityką, tylko że nie mogą bawić się w politykę. W drugim komentarzu do Ciebie doprecyzowałem warunki zwolnienia. Łgarstwo, które mi zarzucasz, polegało chyba tylko na tym, że nie zaznaczyłem, że warunki muszą być spełnione łącznie (tym zatem trudniej dla Kościoła, a jednak mu się to udaje).

Po angielsku to brzmi tak:

"no substantial part of the activities of which is carrying on propaganda, or otherwise attempting, to influence legislation (except as otherwise provided in subsection (h)), and which does not participate in, or intervene in (including the publishing or distributing of statements), any political campaign on behalf of (or in opposition to) any candidate for public office".

A żebyś nie odleciał ze spółkami powołanymi przez Kościół, to krąg uprawnionych do zwolnienia podmiotów brzmi tak:
                  "Corporations, and any community chest, fund, or foundation, organized and operated exclusively for religious, charitable, scientific, testing for public safety, literary, or educational purposes, or to foster national or international amateur sports competition"

Jak widać na załączonym obrazku zwolnienie odnosi się właśnie do czegoś, co możemy nazwać spółkami (ale też fundacjami i funduszami), a nie tylko do osób fizycznych. Krótko mówiąc, jeśli Kościół powołuje spółkę do zarządu majątkiem własnym, to spółka płaci podatek dochodowy, bo nie jest powołana stricte do działań religijnych. Ale Kościół, jak organizacja, podatku nie płaci tak długo, jak spełnia kodeksowe wymagania dotyczące rodzaju działalności, legalności i zaangażowania w politykę.

• no-popis Re: Giertych chce odebrać koncesję Radiu Maryja 21.08.24, 09:52
                    sverir napisał:

> "Łżesz w twierdzeniu, że warunkiem jest nie zajmowanie się polityką. Nie ma tak
                    > iego warunku....tu łżesz. Wstydż się :("
                    >
                    > Nie napisałem, że nie mogą zajmować się polityką, tylko że nie mogą bawić się w
                    > politykę.

Pisz teksty do kabaretu lub przemówienia dla Morawieckiego lub Tuska. Na tym forum się marnujesz :)
    • buldog2 Re: Giertych chce odebrać koncesję Radiu Maryja 20.08.24, 08:06
      Tam też się przyssałeś? To się nazywa myślenie strategiczne w stylu PIS.
      • prze.nick Re: Giertych chce odebrać koncesję Radiu Maryja 20.08.24, 09:43
        buldog2 napisał:

> Tam też się przyssałeś? To się nazywa myślenie strategiczne w stylu PIS.
        >

Przyssawanie się do forumowiczów to twoja specjalność i nic nie pomogą twoje krzyki

Będziesz fruwał, to pewne.

Ha ha
        • no-popis Re: Giertych chce odebrać koncesję Radiu Maryja 21.08.24, 13:26
          prze.nick napisał:

> buldog2 napisał:
          >
          > > Tam też się przyssałeś? To się nazywa myślenie strategiczne w stylu PIS.
          > >
          >
          > Przyssawanie się do forumowiczów to twoja specjalność i nic nie pomogą twoje kr
          > zyki
          >
          > Będziesz fruwał, to pewne.
          Bulgog jest odczłowieczonym homo erectus. Pisał na tym forum, że nie miałby nic przeciwko rozstrzeliwani pisowców z akceptacją moderacji.
    • ukos Re: Giertych chce odebrać koncesję Radiu Maryja 20.08.24, 08:39
      Niech przestrzega konkordatu, to nie odbiorą.
    • weteran-czasu Re: Giertych chce odebrać koncesję Radiu Maryja 21.08.24, 01:01
      Bardzo słusznie.
      Ogłupianie narodu jest zbrodnią przeciwko Polsce.
    • lowca_ruskich_trolli Re: Giertych chce odebrać koncesję Radiu Maryja 21.08.24, 10:50
      prze.nick napisał:

> Giertych chce odebrać koncesję Radiu Maryja

Gdzie wady?
      • prze.nick Re: Giertych chce odebrać koncesję Radiu Maryja 21.08.24, 11:41
        www.gov.pl/web/krrit/celowe-i-nielegalne-zaklocenia-sygnalu-programu-radia-maryja-dnia-10-kwietnia-2024-r-pochodzily-z-obszaru-regionu-kaliningradzkiego-na-terytorium-federacji-rosyjskiej--wyjasnienia-sekretarza-wykonawczego-igo-eutelsat

Skoro kacapy zakłócały niedawno Radio Maryja to znaczy że coś Rydzyk robi dobrze.
    • no-popis Re: Giertych to jeden Wielki Błąd i sam tak mówi 21.08.24, 18:51
      Giertych to Człowiek - Błąd.

Tutaj tak sam mówi o sobie, że błędem było jego spotkanie z Kulczykiem :
      wiadomosci.wp.pl/giertych-moje-spotkanie-z-kulczykiem-bylo-oczywistym-bledem-6031697184100993a
      Błędem Giertycha było, to też przyznał publicznie, namawianie wyborców do głosowania za niewstąpieniem do UE.

Błędem Giertycha byłą współpraca z Rydzykiem.

Błędem Giertycha, zdaniem tegoż samego Giertycha, byłą współpraca z Kaczyńskim.

Błędem Giertycha będzie współpraca z Tuskiem a to tylko kwestia czasu.
    • prze.nick Re: Giertych chce odebrać koncesję Radiu Maryja 22.08.24, 08:50
      Powstaje egzotyczna koalicja Radio Maryja - Wirtualna Polska która walczy z pomówieniami Giertycha.
      Rzeczywiście bardzo ciekawe czasy
      wiadomosci.wp.pl/roman-giertych-i-jego-manipulacje-oto-dzisiejszy-frontmen-koalicji-obywatelskiej-7062609079081888a
      www.radiomaryja.pl/informacje/list-otwarty-do-mec-r-giertycha-ws-bezprawnego-ataku-na-radio-maryja-katolikow-skupionych-wokol-radia-maryja-oraz-o-tadeusza-rydzyka/
      • no-popis Re: Giertych chce odebrać koncesję Radiu Maryja 22.08.24, 08:57
        prze.nick napisał:

> Powstaje egzotyczna koalicja Radio Maryja - Wirtualna Polska która walczy z pom
        > ówieniami Giertycha.
        > Rzeczywiście bardzo ciekawe czasy
        > wiadomosci.wp.pl/roman-giertych-i-jego-manipulacje-oto-dzisiejszy-frontmen-koalicji-obywatelskiej-7062609079081888a
        > www.radiomaryja.pl/informacje/list-otwarty-do-mec-r-giertycha-ws-bezprawnego-ataku-na-radio-maryja-katolikow-skupionych-wokol-radia-maryja-oraz-o-tadeusza-rydzyka/
        Nie przeczytałeś dokładnie tekstu WP. Giertych ma tutaj rację!
        Zachowanie rządu było prawidłowe a nawet wzorowe w przeciwieństwie do np broniącego od wielu, wielu lat Ryszarda Czarneckiego z PiS, który w TVP wypowiadął się o etyce i zasadach sprawiedliwości czy korupcji ...aż mdłości dostawałem.
    • buldog2 Re: Giertych chce odebrać koncesję Radiu Maryja 23.08.24, 18:18
      Jakie tematy budzą w PISie przerażenie:

- finansowanie neo TVP miliardami z rezerw zamiast onkologii
      - skandaliczne obniżenie poziomu TVPIS
      - nie wpuszczanie polskich dziennikarzy na konferencje PIS
      - ataki na Giertycha i atakowanie jego telefonu.

Gospodarka
      - skandaliczne okradanie spółek skarbu państwa
      - promocja tęczowych zwyroli w KK,
      - "odchudzenie" programów nauczania z matematyki
      niech się głupie lemingi uczą
      a prawdziwym PISowcom potrzebne odpowiednie IQpis = - ln(IQ).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka