negativum 12.12.24, 21:40 Tego dnia powstała w 2023 roku koalicja. Są już pierwsze sukcesy www.salon24.pl/newsroom/1416823,branza-w-gigantycznym-kryzysie-polacy-rezygnuja-z-zakupow-a-handel-tonie-w-dlugach Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
x2468 Re: Dziś rocznica, 13 grudnia 12.12.24, 21:46 13 Grudnia. Tego dnia u mamuśki Kaczyński spal do 14. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Dziś rocznica, 13 grudnia 12.12.24, 21:48 Tego dnia wielu pisiakow grzało czerwone łapki przy koksownikach. Odpowiedz Link Zgłoś
eriko Re: Dziś rocznica, 13 grudnia 12.12.24, 22:49 Dźwigamy popisowskie dziedzictwo. Kogo to cieszy a kogo martwi? Niewypłacalność i upadłości firm w Polsce - Rekordowy 2023 rok. ksiegowosc.infor.pl/obrot-gospodarczy/finanse-i-inwestycje/6447655,niewyplacalnosc-i-upadlosci-firm-w-polsce-rekordowy-2023-rok-jak-bedzie-w-2024-roku.html Roczna liczba niewypłacalnych firm wzrasta nieprzerwanie od 2016 roku, kiedy to wyniosła 760. Choć jeszcze w styczniu 2023 roku przedsiębiorcy mieli nadzieję, że kolejne 12 miesięcy przyniesie poprawę, to niestety po dynamicznym odbiciu po pandemii Covid-19 nastąpiło zdecydowane spowolnienie gospodarcze. W minionym roku zanotowano także rekordowo wysoką inflację, która sięgnęła 18%. Polskim firmom nie pomogły również wysokie stopy procentowe, wzrost kosztów paliw i energii oraz presja płacowa. Czynniki te znacząco wpłynęły na liczbę upadłości oraz problemy w poszczególnych sektorach. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Dziś rocznica, 13 grudnia 21.12.24, 10:53 eriko napisała: > Dźwigamy popisowskie dziedzictwo. Kogo to cieszy a kogo martwi? > > Niewypłacalność i upadłości firm w Polsce - Rekordowy 2023 rok. > ksiegowosc.infor.pl/obrot-gospodarczy/finanse-i-inwestycje/6447655,niewyplacalnosc-i-upadlosci-firm-w-polsce-rekordowy-2023-rok-jak-bedzie-w-2024-roku.html > > Roczna liczba niewypłacalnych firm wzrasta nieprzerwanie od 2016 roku, > kiedy to wyniosła 760. Choć jeszcze w styczniu 2023 roku przedsiębiorcy mieli > nadzieję, że kolejne 12 miesięcy przyniesie poprawę, to niestety po dynamicznym > odbiciu po pandemii Covid-19 nastąpiło zdecydowane spowolnienie gospodarcze. > W minionym roku zanotowano także rekordowo wysoką inflację, która sięgnęła 18%. > Polskim firmom nie pomogły również wysokie stopy procentowe, wzrost kosztów > paliw i energii oraz presja płacowa. Czynniki te znacząco wpłynęły na liczbę > upadłości oraz problemy w poszczególnych sektorach. Jakim sposobem podczepiłeś PO pod lata 2016-2023? Oni wtedy rządzili czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Dziś rocznica, 13 grudnia 13.12.24, 05:48 " Tego dnia powstała w 2023 roku koalicja." Koalicja powstała w momencie podpisania umowy koalicyjnej, co nastąpiło 10 listopada 2023 r. 13 grudnia to prezydent Duda zaprzysiągł rząd. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Dziś rocznica, 13 grudnia 13.12.24, 10:30 Gdyby mógł to bezproblemu Duda by przedłużył funkcjonowanie rządu PiSu. Jednak dłużej się nie dało tego zrobić. Był to ostatni możliwy termin kiedy można było zakończyć rządy PiSu. I pod tym względem Adrian wypełnił zadanie Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Dziś rocznica, 13 grudnia 13.12.24, 12:42 stasi1 napisał: > Gdyby mógł to bezproblemu Duda by przedłużył funkcjonowanie rządu PiSu. Jednak > dłużej się nie dało tego zrobić. Był to ostatni możliwy termin kiedy można było > zakończyć rządy PiSu. I pod tym względem Adrian wypełnił zadanie Tylko że już nie rozmawiamy o prezydencie Dudzie, tylko o dokonaniach tego rządu. Czym się mogą pochwalić teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Dziś rocznica, 13 grudnia 13.12.24, 10:48 Wszystkie instrumenty władzy ma ten rząd, ale on się nie zajmuje rządzeniem. Tylko zwalczaniem opozycji. Jeśli ludzie po roku dają żółtą kartkę, to powinna się zapalić czerwone lampka. Ale jest to taka bufonada. Tusk powinien zrobić rekonstrukcje rządu i wywalić z niego paru nieudaczników. Ile można jechać na Pisie. Tu są opublikowane statystyki inflacji. www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://businessinsider.com.pl/gospodarka/inflacja-w-polsce-wyzsza-od-prognozy-gus-podal-najnowsze-dane-o-dynamice-cen/x4k0swq&ved=2ahUKEwjvlPvmuaSKAxUFEBAIHXwcGT4Qr_oDKAB6BAgbEAE&sqi=2&usg=AOvVaw3l1z3Kf3xeDPseoV3w-QXO Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Dziś rocznica, 13 grudnia 13.12.24, 22:36 Za inflacje odpowiada Rada Polityki Pieniężnej pod kierownictwem Glapińskiego na czele. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Glapiński osobiście mówi ile ma kosztować masło 13.12.24, 23:43 x2468 napisał: > Za inflacje odpowiada Rada Polityki Pieniężnej pod kierownictwem Glapińskiego n > a czele. Glapiński osobiście mówi ile ma kosztować masło, i ani grosza mniej… Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Glapiński osobiście mówi ile ma kosztować mas 18.12.24, 07:50 Masło nie zdrożało, jedynie złotówka zdziadziała. Po uwzględnieniu tego faktu można powiedzieć ze jest tańsze niż w grudniu 2016 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Dziś rocznica, 13 grudnia 13.12.24, 12:40 Cały Wrocław zawalony gabarytami. Tak u mnie. Wszystko pod śmietnikami. Choć są ogłoszenia kiedy wyrzucać. Nie o taką Polskę kiedyś walczyłem. Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Dziś rocznica, 13 grudnia 18.12.24, 07:39 hrasier_2 napisał: > > Nie o taką Polskę kiedyś walczyłem. Nie kpij. I nikt z zasłużonych dla naszego regionu z opozycji demokratycznej cię nie zna. A walczyć to potwierdzam. Dzielenie walczyłeś. Na forach GAZETA.PL. Ze mną i innymi którzy demaskowali regionalnych nazioli w początkach tego wieku. Wspierałeś ich akcje. Między innymi wielokrotne rozwieszenie hitlerowskiej szmaty w czasie meczu. Reklamowałeś ówczesne rasistowskie akcje Młodzieży Wszechpolskiej. Jątrzyłeś, inicjując rasistowskie nagonki. "Obdarowywałeś" mnie groźbami karalnymi grążąc śmiercią czy też kalectwem. Można by wymieniać bez końca o jaką Polskę "walczyłeś" i z kim na forach GAZETA.PL. Jesteś niechlubnym rekordzistą w ilości kreowanych twych nicków. Ale le zawsze nie byłeś wystarczająco rozgarnięty, że twój charakterystyczny styl wypowiedzi zezwalał na twą natychmiastową identyfikację. O twej walce z kobietami, które również "obdarzałeś" karalnym wpisami roi sie w archiwach forów GAZETA.PL. A, prosiłem uprzejmie. Wielokrotnie. Nie prowokuj mnie, nie atakuj. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Dziś rocznica, 13 grudnia 21.12.24, 11:21 hrasier_2 napisał: > Cały Wrocław zawalony gabarytami. Tak u mnie. Wszystko pod śmietnikami. > Choć są ogłoszenia kiedy wyrzucać. Nie o taką Polskę kiedyś walczyłem. Pewnie pisi przygotowują się do ewakuacji na wschód. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Dziś rocznica, 13 grudnia 13.12.24, 17:55 Napisałem nie na temat bo ten kretyn moderator usuwał moje posty. Tyle co wróciłem ze mszy za ojczyznę z Jasnej Góry. Prowadził ją kapelan Solidarności regionu częstochowskiego. Po mszy zapaliliśmy znicze pod pomnikiem Popiełuszki między parkami. Odpowiedz Link Zgłoś
supem Re: Dziś rocznica, 13 grudnia 13.12.24, 19:19 Abraka dabra hokus pokus, jesteś uwolniony od grzechów. Możesz grzeszyć nadal :) Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Dziś rocznica, 13 grudnia 19.12.24, 13:14 hrasier_2 napisał: > Napisałem nie na temat bo ten kretyn moderator usuwał moje posty. Tyle co wróci > łem ze mszy za ojczyznę z Jasnej Góry. Prowadził ją kapelan Solidarności regio > nu częstochowskiego. Po mszy zapaliliśmy znicze pod pomnikiem Popiełuszki międz > y parkami. Niechlubny rekordzista spamerskich i hejtreskich publikacji perwersyjnych ataków na kobiety, jak i ilości spreparowanych nicków na forach GAZETA.PL. Typ który w początkach tego wieku, bez żadnej żenady, wzniecał rasistowskie pyskówki oficjalnie wspierał nazioli , firmował swym wsparciem ich akcje. Takie jak kilkakrotne wywieszanie hitlerowskiej szmaty na stadionie, chełpi tu się uczestnictwem we mszy za "ojczyznę." Jego "ojczyznę". Rasistowsko-naziolsko-perwesyjnej. Najgorsze w tym wszystkim jest to, do dziś się nic nie zmienił. Dlaczego zwracam na to uwagę? Bo przez blisko 20 lat się nie zresocjalizował. forum.gazeta.pl/forum/w,654,178404558,178404558,Dwa_watki_ponad_100_wpisow_na_F28.html?p=178413673 Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Dziś rocznica, 13 grudnia 19.12.24, 14:16 storima napisał: > hrasier_2 napisał: > > > Napisałem nie na temat bo ten kretyn moderator usuwał moje posty. Tyle co > wróci > > łem ze mszy za ojczyznę z Jasnej Góry. Prowadził ją kapelan Solidarności > regio > > nu częstochowskiego. Po mszy zapaliliśmy znicze pod pomnikiem Popiełuszki > międz > > y parkami. > > Niechlubny rekordzista spamerskich i hejtreskich publikacji perwersyjnych atakó > w na kobiety, jak i ilości spreparowanych nicków na forach GAZETA.PL. Typ któr > y w początkach tego wieku, bez żadnej żenady, wzniecał rasistowskie pym > > forum.gazeta.pl/forum/w,654,178404558,178404558,Dwa_watki_ponad_100_wpisow_na_F28.html?p=178413673 > Przenosisz swoje wypociny z forum moderacyjnego na forum Kraj. Jak kogoś dopadniesz to nie ma zmiłuj. Dlaczego koledzy z dawnych lat odwrócili się od ciebie. Napisz tu wszystkim. Najpierw się czepialeś Psa i go zbanowałeś. Później negatywa i innych. Teraz się uczepiłeś mnie. Ta twoja historia się kupy nie trzyma. Masz skłonności do prześladowania ludzi. Racz się ode mnie odwalić, bo to jest paranoja. > Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Dziś rocznica, 13 grudnia 19.12.24, 16:27 hrasier_2 napisał: > Dlaczego koledzy z dawnych lat odwrócili się od ciebie. Prymitywny rasisto, naziolu, forumowy bandyto. Nie uzurpuj sobie, że cokolwiek wiesz na temat mego prywatnego życia. Bo ponownie starasz się zniszczyć moje dobre imię. A to jest karalne. Tym bardziej forumowy bandyto bo czynisz to niemal przez 20 ostatnich lat. > Napisz tu wszystkim. Nie muszę. IPN napisał, jak i przyjaciele z lat konspiracji. Jeden z nich, Jarek Kapsa. wydał ostatnio książkę. Jesteś spragniony info o mnie to sobie poczytaj. >Najpierw się czepialeś Psa i go zbanowałeś. Nie toleruje nazioli, rasistów, perwertów (to ty) w archiwach info o twej chuliganerce jest powszechnie dostępne. Nie toleruję zwolenników bandyckiego Putina. A tym jest Rosjanin przebierający się za Polaka mieszkającego na stałe w Belgii. Uprawiał tu putinowska propagandę. A ty wsparłeś te antypolskie działania. Tak jak wspierałeś lokalnych w naszym mieście nazioli. Ujawniłeś na FK moją tożsamość. Sfałszowałeś PONOWNIE mój życiorys, oszczerczo zrobiłeś ze mnie PONOWNIE ubeka. To są wszystko czyny karalne tym bardziej, że czynisz to wobec mnie na forach GAZETA.PL przez niemal 20LAT!!! Mimo twego taniarada pomocostwa rosyjskiemu, antypolskiemu propagandyście Putina, dałem sobie z nim radę. A zebrana przeze mnie dokumentacja jego antypolskich działań została przesłana do Agory. I to Agora podjęła decyzje o usunięciu putinowskiego aparatczyka, który mącił tutaj z Rosji, rozlewał antypolski i antyukraiński jad, kwestionował nasze obronne sojusze prosto z farmy kremlowskich trolli. > Racz się ode mnie odwalić. Prosiłem ciebie cierpliwie pod twym spamerskim do mnie tekstem na Forum Moderacja, abyś przestał. Zdecydowałeś pozostać w hejterskim amoku. Łgać i przerabiać groteskowo w twym żałosnym i łgarskim antychrześcijańskim kwiku z siebie i z propagandysty putinowskiego bandyty przerabiać na ofiary. Dumny jestem, że jako były opozycjonista doprowadziłem do usunięcia antypolskiego propagandysty bandyckiego Putina. Wzniecającego nienawiść wobec Ukrainców. Wspieranego nieustannie jak widać, przez forumowego antypolskiego chuligana "taniarada". storima napisał: Niechlubny rekordzista spamerskich i hejtreskich publikacji perwersyjnych ataków na kobiety, jak i ilości spreparowanych nicków na forach GAZETA.PL. Typ który w początkach tego wieku, bez żadnej żenady, wzniecał rasistowskie pyskówki oficjalnie wspierał nazioli , firmował swym wsparciem ich akcje. Takie jak kilkakrotne wywieszanie hitlerowskiej szmaty na stadionie, chełpi tu się uczestnictwem we mszy za "ojczyznę." Jego "ojczyznę". Rasistowsko-naziolsko-perwesyjnej. Najgorsze w tym wszystkim jest to, do dziś się nic nie zmienił. Dlaczego zwracam na to uwagę? Bo przez blisko 20 lat się nie zresocjalizował. forum.gazeta.pl/forum/w,654,178404558,178404558,Dwa_watki_ponad_100_wpisow_na_F28.html?p=178413673 Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Dziś rocznica, 13 grudnia 13.12.24, 21:49 > hrasier_2 napisał: > > > rozmawiamy o prezydencie Dudzie, tylko o dokonaniach tego rząd > > u. Czym się mogą pochwalić teraz. > > No duda może się pochwalić blokowaniem ustaw, które przygotowuje parlament. To > tyle. A jak nie ma podpisanych ustaw to czego oczekujesz wołodia? Trudno blokować ustawy, jak są praktycznie same ukazy Donalda I Wielkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Dziś rocznica, 13 grudnia 21.12.24, 11:20 radziecki propagandysta negativum napisał: > Trudno blokować ustawy, jak są praktycznie same ukazy Donalda I Wielkiego. W polskim systemie prawnym nie ma czegoś takiego jak ukazy. Były w dawnej przedrewolucyjnej Rosji. Teraz też istnieją w postaci decyzji fiutina. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k JEST. dekret 22.12.24, 22:50 tapatik napisał: > W polskim systemie prawnym nie ma czegoś takiego jak ukazy. JEST. to DEKRET. pl.wikipedia.org/wiki/Rozporz%C4%85dzenie_z_moc%C4%85_ustawy Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: JEST. dekret 23.12.24, 10:05 Odpowiadam na usunięty post radzieckiego propagandysty Negatiwum. Jak wynika z podlinkowanego artykułu na Wiki, Tusk nie może wydawać dekretów, bo nie ma czegoś takiego w polskim prawie, czyli ukazów Tuska nie ma. Poproszę o następne kłamstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: JEST. dekret 23.12.24, 11:34 tapatik napisał: > Odpowiadam na usunięty post radzieckiego propagandysty Negatiwum. Wiesz, że za to mógłby cię pozwać o pomówienie? Oczywiście do sądu UE, np. węgierskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: JEST. dekret 23.12.24, 12:28 negativum napisał: > tapatik napisał: > > > Odpowiadam na usunięty post radzieckiego propagandysty Negatiwum. > > Wiesz, że za to mógłby cię pozwać o pomówienie? > Oczywiście do sądu UE, np. węgierskiego. Zapraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: JEST. dekret 23.12.24, 17:36 " Wiesz, że za to mógłby cię pozwać o pomówienie?" Oskarżyć o pomówienie lub pozwać za naruszenie dóbr osobistych. Pozwanie o pomówienie sugeruje raczej, że powód domaga się pomówienia go przez pozwanego:) Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Owszem, Tusk posrednio moze. 23.12.24, 17:57 tapatik napisał: > Odpowiadam na usunięty post radzieckiego propagandysty Negatiwum. > > Jak wynika z podlinkowanego artykułu na Wiki, Tusk nie może wydawać dekretów, b > o nie ma czegoś takiego w polskim prawie, czyli ukazów Tuska nie ma. owszem Tusk posrednio moze: gdy wybory prezydenckie wygra Trzaskowski Tusk za zgoda Trzaskowskiego wprowadza stan wyjatkowy i za zgoda Trzaskowskiego rzadzi dekretami. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Owszem, Tusk posrednio moze. 01.01.25, 21:20 j-k napisał: > owszem Tusk posrednio moze: > gdy wybory prezydenckie wygra Trzaskowski > Tusk za zgoda Trzaskowskiego wprowadza stan wyjatkowy i za zgoda Trzaskowskiego > rzadzi dekretami. Na razie prezydentem jest kto inny i Tusk nie może, więc dlaczego kłamiesz, że może? Poza tym stanu wyjątkowego nie wprowadza się ot tak. Trzeba mieć poważne powody. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Dziś rocznica, 13 grudnia 13.12.24, 22:29 Obecnie rządząca koalicja powstała dużo wcześniej, co widać było chociażby po uczestnikach Marszu Miliona Serc, który miał miejsce 1 października, a jeszcze wcześniej na marszu 4 czerwca. To bardzo przykre widzieć tak aktywnego uczestnika naszego forum, który tego nie wie. Wydawałeś się być bardziej świadomy polskiej sceny politycznej, a dałeś się ogłupić propagandzie kurdupla z Żoliborza. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Dziś rocznica, 13 grudnia 13.12.24, 22:54 "Zaprzysiężenie nowego rządu odbędzie się w środę 13.12 o godz. 9:00 w Pałacu Prezydenckim" Więc termin zgodny z narracją założyciela wątku. Ileś lat temu Jaruzelski wydał wojnę narodowi. Wcześniej został zamordowany kapelan Solidarności. Ci strzelali do górników we "Wujku i cała reszta już dawno na wolności lub umarli ze staroci lub choroby. Ludzie stracili życie, zostali kalekami lub wyjechali zagranicę w bólu i rozterce. Ale taki Jak Ty i cała reszta tego nie zrozumie. Jesteście przesiąknięci nienawiścia do ludzi i religii. Do wszystkiego. Takie te fora. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Dziś rocznica, 13 grudnia 13.12.24, 23:02 Tylko, że ten termin nie został wybrany przez twórców koalicji, a przez prezydenta. Dodatkowo 13 XII został zaprzysiężony obecny rząd. Koalicja powstała wcześniej. Wyjaśnij mi teraz, co obecny rzad ma wspólnego ze stanem wojennym, strzelaniem do górników w "Wujku" albo ze śmiercią Popiełuszki. Nie wiem na jakiej podstawie twierdzisz, że jestem przesiąknięty nienawiścią do religii i ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Wystarczy popatrzeć na cenę masła. 13.12.24, 23:09 tapatik napisał: > Tylko, że ten termin nie został wybrany przez twórców koalicji, a przez prezyde > nta. > Dodatkowo 13 XII został zaprzysiężony obecny rząd. Koalicja powstała wcześniej. > > Wyjaśnij mi teraz, co obecny rzad ma wspólnego ze stanem wojennym, strzelaniem > do górników w "Wujku" albo ze śmiercią Popiełuszki. > Nie wiem na jakiej podstawie twierdzisz, że jestem przesiąknięty nienawiścią do > religii i ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Wystarczy popatrzeć na cenę masła. 18.12.24, 08:34 Masło nie zdrożało, jedynie złotówka zdziadziała. Jej wartość pod reżymem pis i Glapińskiego spadła o 70%, Po uwzględnieniu tego faktu można powiedzieć ze jest tańsze niż w grudniu 2016 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
ukos Re: Dziś rocznica, 13 grudnia 13.12.24, 23:25 negativum napisał: > Tego dnia powstała w 2023 roku koalicja. Łżesz, podnóżku. Koalicja powstała przed pierwszym posiedzeniem Sejmu, na którym powołała marszałka i obsadziła różne ważne funkcje. Wiadomo, że podnóżki kadząc PrezesPanu próbują leczyć jego nieuleczalny kompleks nieinternowania podsycany wspomnieniem straszliwej tortury pączkiem i herbatką. Nikt nie ma bardziej groteskowych, farsowych związków z 13 grudnia, których żałosna projekcja na innych jest w przypadku PrezesPana zrozumiała, psychologicznie łatwa do wyjaśnienia. Co innego jednak służyć za pas transmisyjny tego chorego bełkotu. To już trzeba być nikim. Odpowiedz Link Zgłoś
ukos Re: Dziś rocznica, 13 grudnia 13.12.24, 23:29 > negativum napisał: > > > Dziś rocznica, 13 grudnia > > U was w rosji już jest 13 grudnia. > W Polsce mamy jeszcze 12 grudnia, więc może poczekaj > z tym świętowaniem panie milicjancie. > 😂 Dzięki za wykrycie ruSSkiego trolla. Myślałem, że to podnóżek, a to onuca. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Dziś rocznica, 13 grudnia 13.12.24, 23:45 > negativum napisał: > > > Trudno blokować ustawy, jak są praktycznie same ukazy Donalda I Wielkiego > . > > > > Dlaczego kłamiesz? Nie potrafisz inaczej? Ukazów ci ostatnio w RP dostatek. Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Czyzbyscie szykowali nową Targowicę towarzysz 14.12.24, 09:05 > hrasier_2 napisał: > > > Tyle co wróciłem ze mszy za ojczyznę z Jasnej Góry. Prowadził ją kapelan > Solidarności regio > > nu częstochowskiego. Po mszy zapaliliśmy znicze pod pomnikiem Popiełuszki > międz > > y parkami. > > Czy znowu kościół zwróci się do rosji by jej armia wkroczyła do Polski zrobić „ > porządek”? > > Przypomnę tylko krótki fragment na temat Targowicy > Jasna Góra dziś i w epoce PRL obrazuje historyczne przemiany polskiego Kościoła. To nie jest ten sam Kościół który mieliśmy w PRL. Jak funkcjonuje on dzisiaj nie muszę pisać. Ale znając to forum wiem, że mało kto zdaje sobie sprawę jak z istotnej roli Kościoła w bezkrwawej walce o naszą demokrację w okresie PRL. Ograniczę się do stany wojennego. Prawdą jest, że w przeciwieństwie do papieża Jana Pawła II, który potępił wprowadzenie stanu wojennego, Episkopat Polski nie uczynił tego publicznie. Kościół w Polsce przyjął rolę mediatora pomiędzy rządem Jaruzelskiego i nieoficjalnie funkcjonującym podziemiem demokratycznym. Kościół postawił sobie za cel wyciszenie niepokojów społecznych, stonowanie nastrojów, aby zapobiec krwawym reperkusjom. Jednocześnie prowadził szeroką akcję pomocową dla represjonowanych działaczy opozycji demokratycznej i ich rodzin. W kościołach polskich odbywały się wydarzenia kulturalne, których cenzura stanu wojennego nie dopuściłaby w innych obiektach przestrzeni publicznej. Ubecja patrzyła krzywym okiem na pro wolnościową aktywność Kościoła, ale wiele nie mogła zrobić, aby tego rodzaju działania powstrzymać. 17 czerwca 1983 roku Wojciech Jaruzelski przyjął w Belwederze Jana Pawła II. Polska TV transmitowała oficjalne uroczystości z tego wydarzenia. Kto z Was pamięta gdy Jaruzelski trząsł się jak galareta wygłaszając swe przemówienie przed Janem Pawłem II? A reżimowa TV nie była w stania wyciąć tych kadrów z transmisji na żywo. Trzygodzinna rozmowa w cztery oczy, o której treści wiedzieć nie będziemy. Bo ani generał, ani papież żadnych jej szczegółów nie ujawnili. Po spotkaniu Jaruzelski ogłosił zakończenie stanu wojennego. I zwolnił większość więźniów politycznych. Jedno jest pewne. Polska bez tak silnie umocowanego w Watykanie na międzynarodowej scenie politycznie Polaka nie miałaby tak stosunkowo bezprzemocowej i bezkrwawej drogi do demokracji i tak sympatyzujących z Polską nie tylko rządów światowych demokracji ale ich zwykłych obywateli, którzy masowo organizowali przez Międzynarodowy Czerwony Krzyż wysyłki paczek z żywnością i ubraniami w okresie stanu wojennego do Polski. Cokolwiek również co można powiedzieć o generale Jaruzelskim to nie był on krwawym satrapą szukającym odwetu i politycznej zemsty. Tego rodzaju wojskowe przejęcia władzy przynoszą ze sobą multum ofiar, morze krwi i zostawiają na dekady jątrzące się społeczno-narodowe rany. Odpowiedz Link Zgłoś
marecky81 Re: Dziś rocznica, 13 grudnia 18.12.24, 09:30 Nieprawda. 13 grudnia powstał rząd, natomiast porozumienie koalicyjne podpisano 10 listopada 2023. negativum napisał: > Tego dnia powstała w 2023 roku koalicja. > > Są już pierwsze sukcesy > www.salon24.pl/newsroom/1416823,branza-w-gigantycznym-kryzysie-polacy-rezygnuja-z-zakupow-a-handel-tonie-w-dlugach > > > Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Dziś rocznica, 13 grudnia 18.12.24, 19:10 radziecki propagandysta negativum napisał: > Powstanie "koalicji" ma sens od jej zdolności sprawczej. > Poklepać się z kumplem, to mogłem i w latach dziewięćdziesiątych. > > "Moc sprawcza" powstała 13 grudnia. Czyli nie dość, że jesteś radzieckim trollem, to jeszcze byłym ZOMOwcem, który "poklepywał" ludzi po plecach podczas stanu wojennego. Ciekawe co jeszcze się dowiemy. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Dziś rocznica, 13 grudnia 19.12.24, 16:21 hrasier_2 napisał: > Koalicja już się sypie, pomijając to że wybory wygrał PIS. Gdyby pisi wygrali wybory, to by teraz rządzili. Skoro nie rządzą, to wybory przerżnęli. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Dziś rocznica, 13 grudnia 19.12.24, 18:48 tapatik napisał: > hrasier_2 napisał: > > > Koalicja już się sypie, pomijając to że wybory wygrał PIS. > > Gdyby pisi wygrali wybory, to by teraz rządzili. > Skoro nie rządzą, to wybory przerżnęli. > Nic straconego. Jedynie lewica nie wyjdzie z tego układu. Bo nic nie znaczą. Czas pokazuje wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Dziś rocznica, 13 grudnia 20.12.24, 23:44 Co oznacza "nic straconego" w twoim wpisie? Odpowiedz Link Zgłoś
niegracz Re: Dziś rocznica, 13 grudnia 19.12.24, 20:49 przede wszystkim 13 grudzień to rocznica w którym pancerkomuna Jaruzelskiego zaatakowała Polskę Odpowiedz Link Zgłoś
j-k gen. Jaruzelski nie musial tego robic... 19.12.24, 21:21 niegracz napisał: > przede wszystkim 13 grudzień to rocznica w którym pancerkomuna > Jaruzelskiego zaatakowała Polskę gen. Jaruzelski nie musial tego robic... - mogl odmowic. i wtedy zamiast polskich wojsk - Stan wojenny - zrobilby sami Sovieci. i wtedy nie milebysmy 100 ofiar smiertelnych - ale jakies 10. tysiecy... J.K. dzialacz "S" w 1981. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: gen. Jaruzelski nie musial tego robic... 19.12.24, 22:37 " i wtedy zamiast polskich wojsk - Stan wojenny - zrobilby sami Sovieci." Bajki. Sowieci nie mieli ochoty angażować się w takie sprawy. Jaruzelski dostał polecenie, żeby załatwić to własnymi środkami. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: gen. Jaruzelski nie musial tego robic... 20.12.24, 15:04 Swerir: Wiadomo, na pewno radzieckiej władzy nie na rękę byłaby wojskowa interwencja i dlatego woleli posłużyć się polskimi władzami tym bardziej, że według ich oceny te dadzą sobie radę. A gdyby ocena sowietów byłą inna? Albo gdyby Jaruzelski nie dotrzymał obiecanego słowa? To co wtedy zrobiłaby Rosja w 1981 albo później? To oczywiście przypuszczenia. Warto jednak pamiętać, że Ukraina miała gwarancje bezpieczeństwa od USA, Anglii, bodajże jeszcze czyjeś i chyba samej Rosji pod warunkiem rezygnacje z broni atomowej, co też uczyniła. O ile mi wiadomo Polska w 1981 r. nie miała żadnych gwarancji ze strony państw zachodnich, a od zachodu mieliśmy NRD, a i w kraju już stacjonowały wojska radzieckie. Pamiętam, w jakimś wyroku jakiś sąd na pewno nie najwyższy, a powiatowy czy wojewódzki wydał wyrok w jakieś sprawie, a w tym wyroku ocenił, że nie w owym czasie nie było zagrożenia interwencją radziecką, Sprawa jakaś w miarę błaha, co najwyżej na skalę lokalną, ale wyrok sądu, czy postanowienie moim zdaniem przekraczało zdolności rzetelnej oceny sądu. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: gen. Jaruzelski nie musial tego robic... 21.12.24, 11:31 sverir napisał: > " i wtedy zamiast polskich wojsk - Stan wojenny - zrobilby sami Sovieci." > > Bajki. Sowieci nie mieli ochoty angażować się w takie sprawy. > Jaruzelski dostał polecenie, żeby załatwić to własnymi środkami. Tak jak w 1968 nie mieli ochoty angażować się w sprawy Czechosłowacji. Gdyby Jaruzelski pozostawił po sobie pamiętniki z opisem co się działo w roku 1981 to byśmy wiedzieli na 100%. Na chwilę obecną możemy tylko gdybać. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: gen. Jaruzelski nie musial tego robic... 21.12.24, 20:25 "Tak jak w 1968 nie mieli ochoty angażować się w sprawy Czechosłowacji" Tak jest. I jak w przypadku inwazji na Polskę w l.1988-1990. "Gdyby Jaruzelski pozostawił po sobie pamiętniki z opisem co się działo w roku 1981 to byśmy wiedzieli na 100%. Na chwilę obecną możemy tylko gdybać." Nie gdybać, tylko ustalać scenariusze z większym lub mniejszym prawdopodobieństwem. I na przykład z dokumentów NATO wynika, że nie było zagrożenia sowiecką inwazją. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: gen. Jaruzelski nie musial tego robic... 21.12.24, 20:54 sverir napisał: > "Tak jak w 1968 nie mieli ochoty angażować się w sprawy Czechosłowacji" > > Tak jest. I jak w przypadku inwazji na Polskę w l.1988-1990. Chyba nie zrozumiałeś aluzji: pl.wikipedia.org/wiki/Interwencja_Uk%C5%82adu_Warszawskiego_w_Czechos%C5%82owacji > "Gdyby Jaruzelski pozostawił po sobie pamiętniki z opisem co się działo w roku > 1981 to byśmy wiedzieli na 100%. Na chwilę obecną możemy tylko gdybać." > > Nie gdybać, tylko ustalać scenariusze z większym lub mniejszym > prawdopodobieństwem. I na przykład z dokumentów NATO wynika, > że nie było zagrożenia sowiecką inwazją. Wolałbym jednak dokumenty Układu Warszawskiego, bo NATO tylko gdybało co się może wydarzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: gen. Jaruzelski nie musial tego robic... 22.12.24, 19:42 " Chyba nie zrozumiałeś aluzji" Ależ zrozumiałem - sowieci mieliby dokonać inwazji na Polskę tak, jak dokonali na Czechosłowację. To jednak Ty nie zrozumiałeś aluzji - sowieci mieliby najechać na Polskę tak, jak najechali w l. 1988-90. A ponieważ wtedy nie najechali... " Wolałbym jednak dokumenty Układu Warszawskiego, bo NATO tylko gdybało co się może wydarzyć." Też bym wolał. Ale gdybanie, czyli analiza i jej wyniki, to 3/4 pracy wywiadu. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: gen. Jaruzelski nie musial tego robic... 22.12.24, 22:45 Ale dlaczego nie najechali? Tutaj są dwie odpowiedzi: 1.Nie chcieli najechać (ale na Czechosłowację najechali), 2.Jaruzelski sam zrobił "porządek" w Polsce i nie było już potrzeby bratniej pomocy. Ja się skłaniam ku drugiej odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: gen. Jaruzelski nie musial tego robic... 23.12.24, 18:36 "2.Jaruzelski sam zrobił "porządek" w Polsce i nie było już potrzeby bratniej pomocy. Ja się skłaniam ku drugiej odpowiedzi." Ja zaś uważam, że kolejność była odwrotna. Ale masz rację, to gdybanie. Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: gen. Jaruzelski nie musial tego robic... 23.12.24, 00:20 tapatik napisał: > > Wolałbym jednak dokumenty Układu Warszawskiego, bo NATO tylko gdybało co się mo > że wydarzyć. > Pisałem o tym kilkakrotnie. Teraz na potwierdzenie podaję jedne z bibliograficznych źródeł, pochodzące z udstępnionych archiwów ZSRR : Po latach o tym tajnym zebraniu wiemy jednak zaskakująco dużo. Co rzadkie, głównie – dzięki ujawnieniu dokumentów Moskwy. Przedstawiciele strony radzieckiej poddawali nasze oceny surowej krytyce, zarzucali nam bezzasadny opór przeciwko stanowi wojennemu, który – ich zdaniem – był najlepszym sposobem na rozstrzygnięcie konfliktu. Udowadniali, iż taka nasza postawa doprowadzi do wymknięcia się sytuacji spod kontroli. (...) Ogromna waga tych rozmów polegała na końcowym stwierdzeniu J. Andropowa: +No, niech będzie. Nie wprowadzajcie stanu wojennego+”. Jeśli wierzyć sowieckim prominentom – tam peerelowscy działacze w sposób dosadny usłyszeli o konieczności twardej rozprawy z „Solidarnością”, własnymi siłami. dzieje.pl/wiadomosci/tajne-spotkanie-w-brzesciu-o-wprowadzeniu-stanu-wojennego Z dzienników gen. Wiktora Anoszkina, adiutanta marszałka Wiktora Kulikowa, głównodowodzącego wojskami państw Układu Warszawskiego wynika, że Jaruzelski, obawiając się niepowodzenia operacji wprowadzenia stanu wojennego, domagał się gwarancji pomocy ze strony armii radzieckiej w tłumieniu protestów opozycji. Kulikow odmówił. wiadomosci.wp.pl/wojciech-jaruzelski-6126391855281793g/9 Odpowiedz Link Zgłoś
j-k powtarzam - ra zjeszcze. 23.12.24, 18:14 sverir napisał: > " i wtedy zamiast polskich wojsk - Stan wojenny - zrobilby sami Sovieci." > > Bajki. Sowieci nie mieli ochoty angażować się w takie sprawy. Jaruzelski dostał > polecenie, żeby załatwić to własnymi środkami. oczywiscie nie mieli ochoty, ale gdyby Jaruzelski odmowil wykonania polecenia - oni sami zrobiliby Stan wojenny a dokladniej biorac usuneliby Jaruzelskiego i postawili na czele WP innego generala, ktory zgodziby sie stan wojenny zrobic. Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: powtarzam - ra zjeszcze. 23.12.24, 20:35 j-k napisał: > sverir napisał: > > > " i wtedy zamiast polskich wojsk - Stan wojenny - zrobilby sami Sovieci." > > > > Bajki. Sowieci nie mieli ochoty angażować się w takie sprawy. Jaruzelski > dostał > > polecenie, żeby załatwić to własnymi środkami. > > > oczywiscie nie mieli ochoty, ale gdyby Jaruzelski odmowil wykonania polecenia > - oni sami zrobiliby Stan wojenny > > a dokladniej biorac usuneliby Jaruzelskiego i postawili na czele WP innego gene > rala, ktory zgodziby sie stan wojenny zrobic. Nie było takiej opcji. Wg materiałów archiwalnych ZSRR. Każde możliwe działanie mogące zaszkodzić ZSRR arenie międzynarodowej nie wchodziło w grę. A taki scenariusz to by ich pogrzebał. Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: gen. Jaruzelski nie musial tego robic... 20.12.24, 00:31 j-k napisał: > niegracz napisał: > > przede wszystkim 13 grudzień to rocznica w którym pancerkomuna > > Jaruzelskiego zaatakowała Polskę > > > gen. Jaruzelski nie musial tego robic... > > - mogl odmowic. > > i wtedy zamiast polskich wojsk - Stan wojenny - zrobilby sami Sovieci. > > i wtedy nie milebysmy 100 ofiar smiertelnych - ale jakies 10. tysiecy... > > J.K. > dzialacz "S" w 1981. > > Wyjaśniałem to tutaj: Czy ZSRR dopuściłby się wówczas interwencji militarnej? Do dziś w środowisku solidarnościowym tamtych czasów mamy sprzeczne opinie. Ale przyjrzyjmy się znanym dzisiaj faktom. Na cztery dni przed wprowadzeniem stanu wojennego Jaruzelski przedstawia Moskwie, detale wprowadzenia stanu wojennego. Prosi również o rosyjskie gwarancje pomocy militarnej. W przypadku gdyby jego precyzyjny plan nie rozwinął się tak jak był przewidziany. Moskwa jednak odmawia wsparcia wojskowego. Chce, aby Jaruzelski przeprowadził operację puczu w oparciu bez zaangażowania militarnego Moskwy. Trzeba sobie zdać sprawę, że tamtejsza Rosja, nie jest tą putinowską. Mimo zimnej wojny Rosji zależy na utrzymaniu kreowanego wówczas państwa, które nie rozwiązuje konfliktów siłą. Czyli to nie jest tak, że Jaruzelski wprowadzając stan wojenny wyprzedził ewentualną napaść rosyjską o kilka dni, czy miesiąc. Moskwa miała w zanadrzu inne rozwiązania wobec krnąbrnej Polski. Jednym z nich było zakręcenie kurka z gazem i ropą. Momentalnie kraj nasz stanął by wobec faktu makabrycznej w skutkach katastrofy gospodarczej. forum.gazeta.pl/forum/w,28,178391396,178391396,Stan_wojenny_.html?p=178394000 Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: gen. Jaruzelski nie musial tego robic... 20.12.24, 14:20 Tak ZSRR to było miłujące pokój państwo. Nigdy by się nie zdecydowało na awanturę w Polsce. Przecież na Węgrzech i w Czechach byli ma prośbę samych Węgrów i Czechów. Więc jakbyśmy nie poprosili o pomoc to oni sami by jej nie udzielili. Co do kurka gazowego to go raczej w 81 nie było. Kurek z ropą zakręcili ostatnio Węgrom i jak się już kajaka. Nie będą juz6bruzdzic w Ukrainie Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: gen. Jaruzelski nie musial tego robic... 21.12.24, 08:51 stasi1 napisał: > Tak ZSRR to było miłujące pokój państwo. Nigdy by się nie zdecydowało na awantu > rę w Polsce. Przecież na Węgrzech i w Czechach byli ma prośbę samych Węgrów i C > zechów. Więc jakbyśmy nie poprosili o pomoc to oni sami by jej nie udzielili. > Co do kurka gazowego to go raczej w 81 nie było. Kurek z ropą zakręcili ostatn > io Węgrom i jak się już kajaka. Nie będą juz6bruzdzic w Ukrainie Nieprawda: Pierwszym krajem importującym radziecki gaz była Polska. Przy czym w tej sprawie nie mieliśmy wiele do powiedzenia, choć sami przygotowaliśmy złoże do eksploatacji i infrastrukturę. Wystarczyło, że Józef Stalin w 1945 r. przesunął granicę, przecinając tym sposobem rurociąg poprowadzony kilka lat wcześniej z pól gazowych w Borysławiu do Stalowej Woli. Dzięki temu PRL musiała kupować gaz od sowieckiego dostawcy. biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/950820,gazowa-petla-czyli-jak-w-zsrr-powstaly-gazociagi.html Bardzo bym prosił po raz kolejny Ciebie, abyś czytał ze zrozumieniem. 1. Kulikow zdecydowanie odmówił Jaruzelskiemu wsparcia militarnego. Wyjaśniałem dlaczego. Nigdzie nie pisałem ani nie sugerowałem bzdur, że „ZSRR to był kraj miłujący pokój”. Nie byłbym aktywnym i udokumentowanym działaczem demokratycznej opozycji, gdybym propagował takie brednie. Tylko latał bym z czerwoną szturmówką w czerwonym krawacie z „Międzynarodówką” na ustach. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Dziś rocznica, 13 grudnia 21.12.24, 09:19 " Liczy się data małżeństwa, a nie oświadczyn." A tym bardziej nie data urodzenia dziecka. Dlatego datą zawarcia koalicji jest 10 listopada, nie 13 grudnia. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Dziś rocznica, 13 grudnia 21.12.24, 09:50 To tak jak z masłem, za rządów zorganizowanej grupy przestępczej (ZGP) było droższe, dzisiaj podnoszą wrzask. Widać jak kradli to im cena nie przeszkadzała. Odpowiedz Link Zgłoś
niegracz Re: Dziś rocznica, 13 grudnia 21.12.24, 14:33 Jaruzelski tchórz nawet nie pofatygował sie pod kopalnie Wujek gdzie zgineli ,ludzie a także to jego wina- nie zadbał o to by ustalic kto strzelał w wojsku jest to bardzo proste a wstanie wojennym juz zupełnie - jeden telefon jeden rozkaz i mieli by tyuch co strzelali Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Dziś rocznica, 13 grudnia 23.12.24, 09:07 no-popis napisała: > Tego nigdy nie rozstrzygniesz. Jak wielu rzeczy w historii. Dlatego pisałem wcześniej, że do dziś jest to przedmiotem sporu działaczy ówczesnej opozycji demokratycznej. Pisałem także, że jest to opinia oparta na odkrytych faktach. Poparta dowodami. Opinia wsparta dokumentami z archiwów ZSRR. I oczywiście nie uzurpuję sobie licencji na jedyną słuszną ocenę tej sytuacji. Dyskutowałem, przysłuchiwałem się dywagacjąomkolegom i koleżankom z czasów ówczesnej opozycji od momentu internowania aż do dziś. Wówczas byłem młodym wchodzącym w życie człowiekiem, a znamienita większość znanych mnie opozycjonistów to były osoby starsze i życiowo dojrzalsze. „Borusewicz pytany był, czy w jego ocenie realna była interwencja ZSRR w Polsce. - Wtedy Moskwa robiła wszystko, żeby to Jaruzelski załatwił sprawę, a Jaruzelski apelował, żeby zaczęli straszyć publicznie, że wejdą, żeby mieć jasny pretekst. Interwencja była realna, ale rok wcześniej, w grudniu 1980, widziałem później materiały wytworzone przez tamtą stronę. W grudniu 1981 r. nie było takiej groźby - stwierdził Bogdan Borusewicz.” jedynka.polskieradio.pl/artykul/3458588,Spodziewa%C5%82em-si%C4%99-%C5%BCe-w%C5%82adza-rzuci-si%C4%99-na-ten-ruch-Borusewicz-o-stanie-wojennym Ówczesny ZSRR to nie dzisiejszy agresywnie wojenny putinowski dyktat. Mimo trwającej zimnej wojny ZSRR kreował wówczas pozytywny wizerunek, które odcina się od strategii militarnych interwencji w obozie państw Układu Warszawskiego. Mimo że oczywistym jest, iż ZSRR rozważał plany militarnej interwencji, to w ostatecznym rozrachunku jeśli miałoby oba wyjść na niekorzyść Moskwy, to wiskowe bezpośrednie zaangażowanie nie wchodziło w grę. Po za tym jak tu wielokrotnie pisałem ZSRR posiadał inne, skuteczne, poza militarne metody wstrzymania demokratycznych dążeń w PRL. Opinie, na ten temat, jak podkreślałem są różne. Niemniej to z archiwów ZSRR pochodzi ujawniona informacja, że głównodowodzący Wojskami Państw Stron Układu Warszawskiego na prośbę o ewentualną pomoc militarną w przypadku nieudanego wprowadzenia stanu wojennego, generał Kulikow takiej pomocy odmówił. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Dziś rocznica, 13 grudnia 23.12.24, 10:19 adam.eu napisał: > Jesteś zwykłym, niestety polskim bydlakiem w negatywnym tego słowa znaczeniu. > Bo normalne bydło nie występuje przeciw sobie. > Ale masz wzór, Błaszczaka, prezydenta PISu, który tak manipulował terminami. > Po co robisz, to co oni? > Obrażanie rozmówców ze szczególnym uwzględnieniem Polaków jest jak widać domeną ludzi Tuska i zgodne z netykietą. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Dziś rocznica, 13 grudnia 01.01.25, 21:34 no-popis napisała: > Obrażanie rozmówców ze szczególnym uwzględnieniem Polaków jest jak widać domeną > ludzi Tuska i zgodne z netykietą. Nie wiedziałem, że Kaczyńscy są ludźmi Tuska. Odpowiedz Link Zgłoś