Dodaj do ulubionych

Wiecie, że Donald Franciszek chce was wcielić?

07.03.25, 23:14
"Szef rządu 13 grudnia Donald Tusk oświadczył w piątek w Sejmie, że trwają prace nad przygotowaniem szkoleń wojskowych dla każdego dorosłego mężczyzny w Polsce - tak, aby rezerwa żołnierzy była "adekwatna do ewentualnych zagrożeń". Jak dodał Tusk, model ma być gotowy do końca roku."
tvrepublika.pl/Polska/Ziemkiewicz-i-internauci-wykpili-pomysl-Tuska/183934
Zastanawiam się jak to będzie z emerytami? Są dorośli, czy nie?
Obserwuj wątek
    • eriko Re: Wiecie, że Donald Franciszek chce was wcielić 08.03.25, 00:10
      negativum napisał:
      > "Szef rządu 13 grudnia Donald Tusk oświadczył w piątek w Sejmie...........................................
      >
      Oj, Negativum... coś podobnego!
      Zagraża wojna, będzie trzeba bronić ojczyzny.
      A tu elitę narodu, składającą się z pisiorków, prawdziwy patriotyzm przestał dotyczyć?
      Widzi mi się, że TV Republika jest obsadzona bandą tchórzy z Ziemkiewiczem na czele :-)
      • negativum Re: Wiecie, że Donald Franciszek chce was wcielić 08.03.25, 00:16
        eriko napisała:

> negativum napisał:
        > > "Szef rządu 13 grudnia Donald Tusk oświadczył w piątek w Sejmie..........
        > .................................
        > >
        > Oj, Negativum... coś podobnego!
        > Zagraża wojna, będzie trzeba bronić ojczyzny.
        > A tu elitę narodu, składającą się z pisiorków, prawdziwy patriotyzm przestał
        > dotyczyć?

> Widzi mi się, że TV Republika jest obsadzona bandą tchórzy z Ziemkiewiczem na c
        > zele :-)

Nie mam nic przeciw szkoleniem a la Helveci. Ale znając Donalda Franciszka to wyjdzie paranoja.
        Jedyne do czego on się nadaje to do strugania kartofli. Ewentualnie zakładania innym marynarki.
        • eriko Re: Wiecie, że Donald Franciszek chce was wcielić 08.03.25, 00:41
          negativum napisał:
          > Nie mam nic przeciw szkoleniem a la Helveci. Ale znając Donalda Franciszka
          > to wyjdzie paranoja.
          > Jedyne do czego on się nadaje to do strugania kartofli. Ewentualnie zakładania
          > innym marynarki.
          >
          To są imaginacje zazdrosnego umysłu, wiadomo czyjego, powielane przez usłużnych, z których niektórym udało się dorobić majątków kosztem Polski. A Ty co masz z tej lojalności?
          • negativum Re: Wiecie, że Donald Franciszek chce was wcielić 08.03.25, 00:44
            eriko napisała:

> negativum napisał:
            > > Nie mam nic przeciw szkoleniem a la Helveci. Ale znając Donalda Franciszk
            > a
            > > to wyjdzie paranoja.
            > > Jedyne do czego on się nadaje to do strugania kartofli. Ewentualnie zakła
            > dania
            > > innym marynarki.
            > >
            > To są imaginacje zazdrosnego umysłu, wiadomo czyjego, powielane przez usłużnych
            > , z których niektórym udało się dorobić majątków kosztem Polski. A Ty co masz z
            > tej lojalności?

Lojalność na służbie mają ci, którzy szukają na polecenie Donalda Franciszka Wielkiego I Pomorskiego samolotu w piwnicy obywatelki.
            • eriko Re: Wiecie, że Donald Franciszek chce was wcielić 08.03.25, 00:56
              negativum napisał:
              > Lojalność na służbie mają ci, którzy szukają na polecenie Donalda Franciszka
              > Wielkiego I Pomorskiego samolotu w piwnicy obywatelki.
              >
              Oceniałam, że jesteś mądrzejszy :-)
          • wykus Re: Wiecie, że Donald Franciszek chce was wcielić 08.03.25, 10:58
            Daj spokój, przecież to idiota.
        • manhu Niewolnictwo 08.03.25, 00:55
          negativum napisał:
          > Nie mam nic przeciw szkoleniem a la Helveci.
          Mam bardzo dużo przeciw!

1. Nie dla niewolnictwa! Za popieranie powinna być kara śmierci.
          2. Nie dla strategii opartej o mięso armatnie.
          3. Tak dla armii zawodowej. W USA nie mają szkoleń i są dość mocni - nr1, owszem mają powszechny dostęp do broni, no to niech będzie też w Polsce (ilość trupów duża, ale to dużo lepsze niż powszechne niewolnictwo).

Trzaskowski właśnie przegrał wybory. Ja będę głosować przeciwko (w sondażu gazeta.pl większość jest przeciw niewolnictwu więc nawet niechętni głosowaniu ruszą się) - nawet jeśli jego rywal zaproponuje większe niewolnictwo, przynajmniej taki prezydent będzie utrudniał rządzenie, pokłócą się choćby o neo-sędziów.
          • eriko Re: Niewolnictwo 08.03.25, 01:02
            manhu napisał:
            > Mam bardzo dużo przeciw!
            >
            No cóż, zasilisz tych, którzy będą ruskie wojska kwiatami witać.
            A jak już powitasz, to dowiesz się co to jest niewolnictwo.
            • manhu Re: Niewolnictwo 08.03.25, 02:02
              eriko napisała:
              >
              O jej, ależ ty sprytna, tobie to nie grozi więc innych na niewolników.

Sondaż gazeta.pl: next.gazeta.pl/next/7,151003,31750401,donald-tusk-zapowiada-szkolenia-wojskowe-na-wielka-skale.html#sondaz

Na tę chwilę:
              -43,5% za niewolnictwem
              -47,2% przeciw.
              Zatem te 43,5% wcielić. 43,5% to pewnie ok. 8 mln mężczyzn (odjąć emerytów i nadmiar kobiet i tak wyjdzie z 5 mln).
              • eriko Re: Niewolnictwo 08.03.25, 03:17
                manhu napisał:
                > O jej, ależ ty sprytna, tobie to nie grozi więc innych na niewolników.
                >
                > Sondaż gazeta.pl: next.gazeta.pl/next/7,151003,31750401,donald-tusk-zapowiada-szkolenia-wojskowe-na-wielka-skale.html#sondaz
                >
                > Na tę chwilę:
                > -43,5% za niewolnictwem
                > -47,2% przeciw.
                > Zatem te 43,5% wcielić. 43,5% to pewnie ok. 8 mln mężczyzn (odjąć emerytów
                > nadmiar kobiet i tak wyjdzie z 5 mln).
                >

W mojej rodzinie kobiety walczyły z bronią w ręku o Polskę - taka tradycja rodzinna
                i między innymi dzięki ich poświęceniu żyjesz w niepodległym kraju.
                *
                Z Twoich wypowiedzi pod tym tematem wychodzi, iż bronisz tchórzostwa.
                Przykre, że na tym świecie jest coraz mniej prawdziwych mężczyzn. A coraz więcej jest niezaradnych, słabych psychicznie osobników, wyglądających jak mężczyźni.
                • manhu Re: Niewolnictwo 08.03.25, 05:53
                  Nie tchórzostwa ale rozsądku (masz w innym temacie jak szybko poddawały się kraje w czasie II wojny światowej i jak na tym wyszły). Strategia mięsa armatniego to absurd.

No i jestem w grupce 47,2%. Ty zaś w 43,5% dlatego nieco przesadziłem (wkurzony) z karą śmierci sądową za popieranie niewolnictwa. Jednak 43,5% to duża grupa ochotników na niewolników (15 mln) więc wystarczą metody dobrowolne.
                • sverir Re: Niewolnictwo 08.03.25, 07:14
                  "Przykre, że na tym świecie jest coraz mniej prawdziwych mężczyzn. A coraz więcej jest niezaradnych, słabych psychicznie osobników, wyglądających jak mężczyźni."

Najbardziej przykre to jest to, że kobiety chcą się we współczesnym świecie mienić równymi mężczyznom, ale same nie przypisują sobie cech, które miałyby stawiać ich na równi z mężczyznami.
                  • negativum Jak to nie… 08.03.25, 10:04
                    sverir napisał:

> Najbardziej przykre to jest to, że kobiety chcą się we współczesnym świecie mie
                    > nić równymi mężczyznom, ale same nie przypisują sobie cech, które miałyby stawi
                    > ać ich na równi z mężczyznami.

Odkryto nową płeć
                    https://pbs.twimg.com/media/GlehsbdWgAE5sZ_?format=jpg&name=large
                    • sverir Re: Jak to nie… 08.03.25, 14:13
                      " Odkryto nową płeć"

A nie puć?
                    • x2468 Re: Jak to nie… 09.03.25, 17:19
                      Ile puci macie w pis?
          • sverir Re: Niewolnictwo 08.03.25, 07:06
            " Tak dla armii zawodowej. W USA nie mają szkoleń i są dość mocni - nr1, owszem mają powszechny dostęp do broni, no to niech będzie też w Polsce (ilość trupów duża, ale to dużo lepsze niż powszechne niewolnictwo)"

W USA to ciut bardziej skomplikowane. Stała armia jest faktycznie ochotnicza, ale prawo pozwala pobór powszechny do formacji paramilitarnych wszystkich mężczyzn od 17 do 45 roku życia i istnieje obowiązek (niesankcjonowany) rejestracji wszystkich obywateli USA (w wieku od 17 do 25 roku życia) na cele służby wojskowej w wyjątkowych sytuacjach.
            W USA korzystają z tych przepisów niezmiernie rzadko (w całej historii zaledwie sześciokrotnie, ostatni raz w okresie wojny w Wietnamie), ale ramy prawne są ustalone.
            • hrasier_2 Re: Niewolnictwo 08.03.25, 07:23
              Pomijając te wypowiedzi. Nikt nie będzie umierał za ten rząd i Brukselę. Zresztą to inicjatywa PISu. Ta koalicja negowała W0T Macierewicza i opluwała wraz z celebrytami pograniczników. Wierzyć Tuskowi to w ciasnych butach chodzić.
            • negativum Re: Niewolnictwo 08.03.25, 11:17
              sverir napisał:

> W USA to ciut bardziej skomplikowane.

Większość Polaków nie miała nigdy broni w ręce ostatnimi czasy. W Stanach praktycznie każdy umie strzelać trochę lepiej lub gorzej, a w domu ma mały arsenał.
              Helveci mają krótkie szkolenia wojskowe, ale regularne. Co jakiś czas jedziesz na poligon. Tam Ci mówią o zasadach obrony, co się zmieniło. Helveci też mają po domach małe arsenały. Są obyci z bronią.

Nie wiem co wymyśli Donald Franciszek. Czy dalej jest na etapie tłuczenia w dinusie kamieniami?

W samej takiej służbie wojskowej nie widzę nic złego. Jedziesz na 2-3 tygodnie co jakiś czas na wakacje. Tam się uczysz tego czy owego. Nie o to chodzi, by zrobić z ciebie husarza w 2 tygodnie. Ci szkolili się przez 20-25 lat.
              Ale choćby byś umiał odbezpieczyć i zabezpieczyć broń. Tak automatycznie, bez zastanawiania się jak to się robi.
          • stefan4 Re: Niewolnictwo 08.03.25, 09:38
            manhu:
            > W USA nie mają szkoleń i są dość mocni

Mocni w sensie bicia mniejszych obcych krajów. Niewiarygodnie słabi na froncie wewnętrznym — skoro półanalfabeta potrafi zostać prezydentem, zburzyć cały układ polityczny w kraju, skłócić USA z połową świata i nie napotkać prawie żadnego protestu ze strony swoich poddanych (dawniej: obywateli).

Ale tak już bywało w historii od czasów antycznych: państwo im silniejsze na zewnątrz, tym mniej się dla niego liczą właśni obywatele.

- Stefan
        • wykus Re: Wiecie, że Donald Franciszek chce was wcielić 08.03.25, 10:57
          Moim zdaniem ty nie nadajesz się nawet do tego.
          • negativum Re: Wiecie, że Donald Franciszek chce was wcielić 09.03.25, 11:07
            wykus napisał:

> Moim zdaniem ty nie nadajesz się nawet do tego.

Nie jestem młodym pedałem.
            • hrasier_2 Re: Wiecie, że Donald Franciszek chce was wcielić 09.03.25, 11:16
              negativum napisał:

> wykus napisał:
              >
              > > Moim zdaniem ty nie nadajesz się nawet do tego.
              >
              > Nie jestem młodym pedałem.
              > O tym wcieleniu to bzdury. Nie ma pieniędzy. A nikt nie pójdzie walczyć za Ukrainę, bo Ruskie nie pozwolą. Wojska europejskie to brednie.
              >
              • negativum Re: Wiecie, że Donald Franciszek chce was wcielić 09.03.25, 17:39
                hrasier_2 napisał:

> negativum napisał:
                >
                > > wykus napisał:
                > >
                > > > Moim zdaniem ty nie nadajesz się nawet do tego.
                > >
                > > Nie jestem młodym pedałem.
                > > O tym wcieleniu to bzdury. Nie ma pieniędzy. A nikt nie pójdzie walczyć
                > za Ukrainę, bo Ruskie nie pozwolą. Wojska europejskie to brednie.

Zobaczymy. Ale faktycznie potrzeba jakoś zapłacić ludziom za np. 2-3 tygodnie w roku tak, by nie stracili dochodów. To można zrobić znając PIT i CIT z zeszłego roku lub mając zaświadczenie o dochodach.
                Trzeba też dać szansę wyboru wezwania. Np. dekarz nie może zostawić dachu na miesiąc.
    • hrasier_2 Re: Wiecie, że Donald Franciszek chce was wcielić 08.03.25, 06:17
      Model tych ćwiczeń ma być gotowy do końca roku.
      Jest kilka wersji co będzie pod koniec roku. Wszystko temu rządowi długo schodzi. Najszybciej zamyka przeciwników politycznych. Reforma zdrowia Leszczyny potrwa jeszcze ze trzy lata.
      • m.c.hrabia Re: Wiecie, że Donald Franciszek chce was wcielić 08.03.25, 06:27
        Ale nie kradną tak szybko jak PiS
        • negativum Re: Wiecie, że Donald Franciszek chce was wcielić 08.03.25, 10:24
          m.c.hrabia napisał:

> Ale nie kradną tak szybko jak PiS

Czy ja wiem, ubyło 500 mld zł. Jak na dwa lata to sukces Donaldomanii to chyba sporo.
          Nie żyje się nam jakoś lepiej z tego powodu.
          A masz za to kibel za 650 tys. zł, nie czynny i nie nadający się dla niepełnosprawnych. Bo nawet jakby był czynny, to kto na wózku inwalidzkim pojedzie po trocinach?
          • prze.nick Re: Wiecie, że Donald Franciszek chce was wcielić 08.03.25, 11:04
            Trzasku dołożył kolejną wiekopomną inwestycję w swoim księstwie warszawskim za jakieś 300 tysięcy.
            warszawa.eska.pl/zielony-skwerek-na-ursynowie-mamy-nowe-informacje-w-sprawie-aa-siVC-rfVM-p9uZ.html
            • negativum Re: Wiecie, że Donald Franciszek chce was wcielić 08.03.25, 11:06
              prze.nick napisał:

> Trzasku dołożył kolejną wiekopomną inwestycję w swoim księstwie warszawskim za
              > jakieś 300 tysięcy.
              > warszawa.eska.pl/zielony-skwerek-na-ursynowie-mamy-nowe-informacje-w-sprawie-aa-siVC-rfVM-p9uZ.html

A co na to prokuratura?
              • prze.nick Re: Wiecie, że Donald Franciszek chce was wcielić 08.03.25, 11:06
                Ha ha dobre :D
                • negativum Re: Wiecie, że Donald Franciszek chce was wcielić 08.03.25, 11:22
                  prze.nick napisał:

> Ha ha dobre :D

Ponoć buduje już dodatkowe 3 sracze za 1.5 mln zł. Ilość pozwoliła mu zejść z ceny. Nie jeden za 650 tys. Ale trzy za 1.5 mln. Z szedł z ceny do 500 tys. za sracz.
          • x2468 Re: Wiecie, że Donald Franciszek chce was wcielić 09.03.25, 17:28
            Słusznie, po co pisiakom toaleta publiczna, im wystarczy pole kukurydzy. Toaleta to żadnemu pisiakowi niepotrzebny zbytek.
    • stasi1 Re: Wiecie, że Donald Franciszek chce was wcielić 08.03.25, 08:11
      Ale ty nie masz sie co bać, raczej pisowcom nie powinni dawać broni do ręki
      • negativum Re: Wiecie, że Donald Franciszek chce was wcielić 08.03.25, 12:15
        stasi1 napisał:

> Ale ty nie masz sie co bać, raczej pisowcom nie powinni dawać broni do ręki

Nie jestem pisowcem. Nie znoszę ograniczeń do czarne-białe.
        • ukos Re: Wiecie, że Donald Franciszek chce was wcielić 08.03.25, 12:37
          negativum napisał:

> Nie jestem pisowcem.

Czyli jeszcze gorzej?
    • prze.nick Re: Wiecie, że Donald Franciszek chce was wcielić 08.03.25, 09:40
      Pewnie puści swojego Józia Bąka na pierwszą linię frontu
      • szwampuch58 Re: Wiecie, że Donald Franciszek chce was wcielić 08.03.25, 10:33
        Jako wielki patriota zostaniesz ochotnikiem ?
        • prze.nick Re: Wiecie, że Donald Franciszek chce was wcielić 08.03.25, 10:51
          Fur Deutschland donalda platfuska?!
          Zapomnij.
          • szwampuch58 Re: Wiecie, że Donald Franciszek chce was wcielić 08.03.25, 12:28
            Typowe,wielka japa prawaka a gdy sprawa powazna chodu,hehehe
            • negativum Re: Wiecie, że Donald Franciszek chce was wcielić 08.03.25, 12:35
              szwampuch58 napisał:

> Typowe,wielka japa prawaka a gdy sprawa powazna chodu,hehehe

Byli folksdojcze z musu, by ochraniać swoich, jak Wallenrod. I tacy z samowolni. Ty jesteś drugim typem.
            • prze.nick Re: Wiecie, że Donald Franciszek chce was wcielić 08.03.25, 12:50
              Twój folksdojcz chętnie by się bił z kacapami do ostatniego Polaka a potem wszystko sam zabrał.
              Trzeba być debilem aby ufać naczelnemu folksdojczowi.
              • negativum Re: Wiecie, że Donald Franciszek chce was wcielić 08.03.25, 13:03
                prze.nick napisał:

> Twój folksdojcz chętnie by się bił z kacapami do ostatniego Polaka a potem wszy
                > stko sam zabrał.
                > Trzeba być debilem aby ufać naczelnemu folksdojczowi.

To nie jest tak proste. Jesteś folksdojczem, a u ciebie w stodole ukrywa się np. Hubal. To ludzie potem oceniali kto był kim. Czasami trzeba było zrobić z gęby cholewę, by ratować ludzi.
    • tapatik Re: Wiecie, że Donald Franciszek chce was wcielić 08.03.25, 13:01
      Strasznie tobie zależy, żeby Polska była jak najbardziej rozbrojona. Czyżby jednak onuca?
      • negativum Re: Wiecie, że Donald Franciszek chce was wcielić 09.03.25, 17:53
        tapatik napisał:

> Strasznie tobie zależy, żeby Polska była jak najbardziej rozbrojona. Czyżby jed
        > nak onuca?

Pomyślałeś o kosztach. Facet zarabia np. 50-200 tysięcy miesięcznie i nagle go wcielają na pewien czas. Traci dochody, kto mu za to zapłaci?
        • tapatik Re: Wiecie, że Donald Franciszek chce was wcielić 09.03.25, 19:15
          Pomyśl o kosztach, jakie poniesie, gdy bomby spadną na jego zakład.
          • stasi1 Re: Wiecie, że Donald Franciszek chce was wcielić 10.03.25, 09:19
            A jak nie spadną?
            • tapatik Re: Wiecie, że Donald Franciszek chce was wcielić 10.03.25, 17:50
              To się tylko cieszyć.
              Z tego co czytałem szkolenie nie będzie obowiązkowe, no i będą różne formy ćwiczeń, zarówno weekendowe jak i 30-dniowe. Pytanie, czy przywrócą zasadniczą służbę wojskową?
              • stasi1 Re: Wiecie, że Donald Franciszek chce was wcielić 11.03.25, 10:20
                Raczej nie, bo jest bez sensu
                • tapatik Re: Wiecie, że Donald Franciszek chce was wcielić 11.03.25, 12:43
                  Te z czasów socjalizmu rzeczywiście były bez sensu. Pytanie, czy można by opracować sensowny program szkolenia dla rekrutów. Taki, aby rzeczywiście się czegoś potrzebnego nauczyli, a nie tylko odbębnili obecność w koszarach.
                  • hrasier_2 Re: Wiecie, że Donald Franciszek chce was wcielić 11.03.25, 16:55
                    Co z tego, że armia Polska będzie silna, gdy za plecami czapki Aurora, umowy z SKW z FSB........
                    A Siemioniaki, Klichy i inni Tuskowi Sikorscy będą likwidować jednostki i ustalać obronę na Linii Wisła.
                    Przecież za to, że Błaszczak ich ujawnił parszywe plany , teraz Go ścigają.
                    Sprzedadzą Polskę za synekury, ordery i apanaże od obcych.
                    • szwampuch58 Re: Wiecie, że Donald Franciszek chce was wcielić 11.03.25, 17:01
                      Belkoczesz miernoto okropicznie
    • privus Re: Wiecie, że Donald Franciszek chce was wcielić 08.03.25, 13:18
      Czas najwyższy. Wielu to wyjdzie na zdrowie. Za dawnych czasów służba wojskowa obejmowała również księży.
    • eriko Re: Wiecie, że Donald Franciszek chce was wcielić 08.03.25, 13:52
      sverir napisał:
      > Najbardziej przykre to jest to, że kobiety chcą się we współczesnym świecie mienić
      > równymi mężczyznom, ale same nie przypisują sobie cech, które miałyby stawiać
      > ich na równi z mężczyznami.
      >
      Brałam pod uwagę, że kogoś urażę, ale po Tobie nie spodziewałam się takiej riposty.

Nie twierdzę, że wszyscy… lecz we współczesnym świecie zbyt wielu mężczyzn traci predyspozycje do bycia wojownikami i w kobietach na dorosłe życie instynktownie poszukują matki, która będzie rozwiązywać problemy i stawiać czoła przeciwnościom. Oczywiście, że kobiecie wygodniej byłoby być kwiatuszkiem, motylkiem, zefirkiem wspartym na ramieniu mężczyzny, ale nie stwarzacie do tego warunków.

Zapewne są także takie kobiety o jakich napisałeś. Jednakże rzeczywistość bywa szokująca, bowiem wiele kobiet w pełnionych rolach społecznych - czy to w zaciszu domowym, czy zawodowo - zastępuje mężczyzn i ten stan będzie się pogłębiać; popatrz na statystyki wykształcenia Polek i Polaków. Znanym przykładem jest żona Szymona Hołowni, która jest pilotem bojowego samolotu. Szanuję Hołownię również za to, że nie obawiał się ożenić z twardą kobietą, a nie jest mężem chowającym się za jej spódnicą.

Gdybyś trafił na moją szwagierkę, to dowiedziałbyś się, że mężczyźni dojrzewają do 6-go roku życia, a później tylko rosną. Z moim postrzeganiem mężczyzn nie jest aż tak źle. Uważam, że jej poglądy są babskim szowinizmem, nie miała szczęścia spotkać prawdziwego mężczyzny. Ja jestem zwolenniczką równości płci. W moim małżeństwie jest układ partnerski; żadne nie czuje się wykorzystywane przez drugiego.

Powracając do zapowiedzianych przez rząd szkoleń wojskowych, to dla mnie każdy mężczyzna, który nie czuje się w obowiązku bronić niepodległości kraju, w którym żyją jego rodzice, jego kobieta, jego dzieci – jest dupkiem, zwykłym tchórzem. O niepodległość Polski na równi z mężczyznami, z bronią w ręku, walczyło setki kobiet.
      Po zapoznaniu się z sondażem, przedstawionym przez Manhu, zadaję sobie pytanie czy nadchodzą czasy dla kobiet – wojowniczek, które z powodu braku kandydatów na męskich bohaterów, będą musiały walczyć z najeźcą o życie swoich chłopaków, swoich mężów, swoich dzieci.
      • sverir Re: Wiecie, że Donald Franciszek chce was wcielić 08.03.25, 14:20
        "Ja jestem zwolenniczką równości płci. W moim małżeństwie jest układ partnerski; żadne nie czuje się wykorzystywane przez drugiego"

Ewidentnie nie jesteś, skoro uważasz, że mężczyzna powinien być odważny, a kobieta niekoniecznie.

"Powracając do zapowiedzianych przez rząd szkoleń wojskowych, to dla mnie każdy mężczyzna, który nie czuje się w obowiązku bronić niepodległości kraju, w którym żyją jego rodzice, jego kobieta, jego dzieci – jest dupkiem, zwykłym tchórzem"

Dla mnie tchórzem jest kobieta, która nie czuje się w obowiązku bronić niepodległości kraju, w którym żyją jej rodzice, jej mężczyzna, jej dzieci.

"O niepodległość Polski na równi z mężczyznami, z bronią w ręku, walczyło setki kobiet."

I wywiązywały się z tego znakomicie!

"Po zapoznaniu się z sondażem, przedstawionym przez Manhu, zadaję sobie pytanie czy nadchodzą czasy dla kobiet – wojowniczek, które z powodu braku kandydatów na męskich bohaterów, będą musiały walczyć z najeźcą o życie swoich chłopaków, swoich mężów, swoich dzieci."

Oczywiście, że taki czas nie nadchodzi. Wciąż mężczyźni będą brani do wojska i wysyłani na front.

• m.c.hrabia Re: Wiecie, że Donald Franciszek chce was wcielić 08.03.25, 14:27
          wciąż mężczyźni będą brani do wojska i wysyłani na front.

przez tych na których głosowali , godzą si e na wycinanie jaj , przez psychopatów żoliborskich
        • eriko Re: Wiecie, że Donald Franciszek chce was wcielić 08.03.25, 15:24
          eriko napisała:
          > "Ja jestem zwolenniczką równości płci. W moim małżeństwie jest układ partnerski
          > ; żadne nie czuje się wykorzystywane przez drugiego"
          sverir napisał:
          > Ewidentnie nie jesteś, skoro uważasz, że mężczyzna powinien być odważny,
          > a kobieta niekoniecznie.
          >
          W którym fragmencie doczytałeś się, iż uważam, że kobieta niekoniecznie musi być odważna?
          Moje dywagacje odniosły się do tego, że realia współczesnego świata wymuszają na kobietach zastępowanie mężczyzn czy to w pieleszach domowych, czy to w życiu zawodowym, a wobec braku wielu chętnych mężczyzn do wojaczki, przyjdzie kobietom zastępować ich na froncie.

eriko napisała
          > "Powracając do zapowiedzianych przez rząd szkoleń wojskowych, to dla mnie każdy
          > mężczyzna, który nie czuje się w obowiązku bronić niepodległości kraju, w którym
          > żyją jego rodzice, jego kobieta, jego dzieci – jest dupkiem, zwykłym tchórzem"
          sverir napisał:
          > Dla mnie tchórzem jest kobieta, która nie czuje się w obowiązku bronić niepodległości
          > kraju, w którym żyją jej rodzice, jej mężczyzna, jej dzieci.
          >
          Absolutnie masz rację :-)
          W mojej rodzinie kobiety były żołnierkami i partyzantkami.
          • sverir Re: Wiecie, że Donald Franciszek chce was wcielić 08.03.25, 19:31
            "W którym fragmencie doczytałeś się, iż uważam, że kobieta niekoniecznie musi być odważna?"

Wysnułem ten wniosek na podstawie nawijki, że mężczyzna musi chcieć walczyć o kraj itd. O kobietach tego nie wspomniałaś, więc...

• eriko Re: Wiecie, że Donald Franciszek chce was wcielić 08.03.25, 20:48
              sverir napisał:

> "W którym fragmencie doczytałeś się, iż uważam, że kobieta niekoniecznie musi b
              > yć odważna?"
              >
              > Wysnułem ten wniosek na podstawie nawijki, że mężczyzna musi chcieć walczyć o
              > kraj itd. O kobietach tego nie wspomniałaś, więc...
              >

Nie wspomniałam dlatego, że na tym topic'u nie wypowiedziała się polemicznie kobieta.
      • manhu Największa zbrodnia w dziejach ludzkości 08.03.25, 14:49
        eriko napisała:
        > który nie czuje się w obowiązku bronić niepodległości kraju, w którym żyją jego rodzice,
        > jego kobieta, jego dzieci – jest dupkiem, zwykłym tchórzem.

Dla mnie popieranie niewolnictwa (największej zbrodni w dziejach ludzkości nieporównywalnie większej niż Holokaust) zasługuje na obelgi, więc się mocno hamuję.

Powtarzam, że można to zrobić wolnościowo (dobrowolne ćwiczenia weekendowe, to też pozwolić przeszkolić kilka milionów). Z niewolnika nie ma pracownika więc ochotnik jest też dużo bardziej wydajny, niewolnik tylko myśli jakby użyć broni w innym celu lub zdezerterować.

Zaś obrona Polski to przeżytek i o to jest gra żeby być stanem UE, a nie częścią ZSRR.
        • eriko Re: Największa zbrodnia w dziejach ludzkości 08.03.25, 15:49
          manhu napisał:
          > Dla mnie popieranie niewolnictwa (największej zbrodni w dziejach ludzkości niep
          > nieporównywalnie większej niż Holokaust) zasługuje na obelgi, więc się mocno hamuję
          > Powtarzam, że można to zrobić wolnościowo (dobrowolne ćwiczenia weekendowe, to
          > też pozwolić przeszkolić kilka milionów). Z niewolnika nie ma pracownika więc o
          > chotnik jest też dużo bardziej wydajny, niewolnik tylko myśli jakby użyć broni
          > w innym celu lub zdezerterować.
          >
          Jest różnica pomiędzy niewolnictwem a poczuciem obowiązkiem. Niewolnik musi, zaś poczucie obowiązku jest wynikiem dobrowolnego wyboru, dojrzałości społecznej. Ocena wprowadzenia przez rząd obowiązkowych szkoleń wojskowych jest kwestią indywidualnego podejścia. Poza tym ciesz się, że nie reaktywowano, zawieszonej w czasach pierwszych rządów Tuska, zasadniczej służby wojskowej, bo jako ten niewolnik poszedłbyś na 2 lata w kamasze, a tak grozi Ci szkolenie kilkutygodniowe lub kilkumiesięczne z rekompensatą utraconych zarobków za czas nieobecności w pracy.

manhu napisał:
          > Zaś obrona Polski to przeżytek i o to jest gra żeby być stanem UE, a nie częścią ZSRR.
          >
          Uważam, że dla swojej tożsamości warto jest identyfikować się z konkretnym miejsce na Ziemi. Jeżeli czujesz się jak bezpaństwowiec, to Twoja szkoda. Po mieczu, po kądzieli jestem Polką i cieszy mnie, że dodatkowo jestem obywatelką Unii Europejskiej.
    • superspec2 Re: Wiecie, że Donald Franciszek chce was wcielić 08.03.25, 14:37
      A wariatów jak ja?
      • manhu Re: Wiecie, że Donald Franciszek chce was wcielić 08.03.25, 14:55
        Jesteś dorosły?

To się nadajesz. Dotychczas to było "dzięki PIS" 55 i 63 lata, teraz pewnie dadzą więcej. Coś tam było że facet ma być zdrowy a wariat nie za bardzo, pewnie też kategoria E odpadnie, ale czy będzie im się chciało badać 15 mln mężczyzn (za darmo) by potem ich wziąć na szkolenie np. 1 miesiąc czy 14 dni? Na 3 miesiące ma więcej sensu.

Tusk miał 2 złe rozwiązania wg doradców więc wybrał trzecie najgorsze. Mógł wkurzyć młodych 15-20 lat (w większości nie mogących głosować) więc wybrał wkurzenie wszystkich.
        • superspec2 Re: Wiecie, że Donald Franciszek chce was wcielić 09.03.25, 05:05
          Mam orzeczenie o niepełnosprawności w stopniu umiarkowanym

niepelnosprawni.gov.pl/art,13,instytucje-orzekajace-procedury-orzekania-tryb-i-zasady
          • negativum Re: Wiecie, że Donald Franciszek chce was wcielić 09.03.25, 11:08
            superspec2 napisał:

> Mam orzeczenie o niepełnosprawności w stopniu umiarkowanym
            >
            >
            > niepelnosprawni.gov.pl/art,13,instytucje-orzekajace-procedury-orzekania-tryb-i-zasady

Do rozpoznania bojem się nadajesz.
      • negativum Do rozpoznania bojem. 08.03.25, 17:47
        superspec2 napisał:

> A wariatów jak ja?

Pomysł nie jest nowy. Został zastosowany przez Sobieskiego w 1983 roku. Na siły Tureckie Sobieski rzucił wpierw ~100 ochotników, wariatów, którzy wiedzieli, że zginą. A jak już wiedział co i jak, to uderzył.

Sam pomysł przeszkolenia nie jest głupi. Ludność nie potrafi obsługiwać nowoczesnej broni, a na siekiery, widły i kamienie się już nie walczy. Posiadanie 10-20 mln rezerwistów jest wystarczająco odstraszające dla potencjalnego agresora.
        • negativum Re: Do rozpoznania bojem. 08.03.25, 20:32

1683 roku. Przepraszam za błąd.
    • negativum Re: Wiecie, że Donald Franciszek chce was wcielić 08.03.25, 16:31
      Jak to wygląda u Helvetów
      wiadomosci.onet.pl/kraj/donald-tusk-zapowiedzial-szkolenia-wojskowe-czym-jest-model-szwajcarski/w8twnmg

Donaldzie, tylko nie zapomnij o innych płciach. Nie ma wszak różnic między nimi.
    • szwampuch58 Re: Wiecie, że Donald Franciszek chce was wcielić 08.03.25, 20:47
      Kartofel zasrywasz forum....Brawo ty
      • negativum Re: Wiecie, że Donald Franciszek chce was wcielić 08.03.25, 20:55
        szwampuch58 napisał:

> Kartofel zasrywasz forum....Brawo ty

Jeśli merytoryczna dyskusja jest sraniem do twego czerepu, to znaczy, że jest on pusty.
        • szwampuch58 Re: Wiecie, że Donald Franciszek chce was wcielić 08.03.25, 21:19
          Joooo kartofel ,przepraszam
          • negativum Re: Wiecie, że Donald Franciszek chce was wcielić 08.03.25, 21:23
            szwampuch58 napisał:

> Joooo kartofel ,przepraszam

Wybaczam.
    • x2468 Re: Wiecie, że Donald Franciszek chce was wcielić 09.03.25, 17:50
      Zupełnie jak w Izraelu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka