Dodaj do ulubionych

Dobra analiza

19.05.25, 11:31
Dobra analiza

Leszek Miller@LeszekMiller
·

"Prof. Rafał Chwedoruk, politolog z Uniwersytetu Warszawskiego odpowiada na pytanie: "Skąd taki wynik?"
"Odpowiedź może być tylko jedna: chodzi o politykę Polski wobec Ukrainy. W społeczeństwie jest duża obawa przed wojną, a premier Donald Tusk tuż przed finałem kampanii jedzie do Kijowa z Emmanuelem Macronem i Keirem Starmerem, którzy podżegają do zaangażowania zbrojnego na Ukrainie. Jak to się ma do kampanii Trzaskowskiego, która miała być kampanią unikającą trudnych tematów, żeby nie dać konkurencji politycznej, możliwości budowania nowych osi podziałów przeciwko Platformie Obywatelskiej"? - pyta prof. Chwedowuk.

W jego opinii największym problemem Rafała Trzaskowskiego jest rząd, a nie sam Trzaskowski. A wynik Brauna i Mentzena pokazują, że, rozliczenia wewnątrz Platformy Obywatelskiej będą musiały rozpocząć się od ministra Sikorskiego".

Obserwuj wątek
    • swiat_usmiechu1 Re: Dobra analiza 19.05.25, 11:39
      Tow. Chwedoruk zapomniał jeszcze od tzw. "pakcie z Francją" który roi się od zapisów tak durnych i niejasnych, że Braun nie miał najmniejszego problemu by wyciągnąć to na konferencji prasowej przed pierwszą rundą i rozjechać walcem trudnych pytań.
      Z cytowanych postanowień tego żałonego aktu poddaństwa wynika że reżim Tuska zobowiązuje się do współpracy z reżimem Macrona w zaprowadzeniu tutaj euro- i eko-totalitaryzmu. Nie jest też jasne co miałaby zrobić Polska gdyby ruscy i banderowcy zaczęli strzelać do Francuzów stacjonujących na Ukrainie.
      • don.kulawy Re: Dobra analiza 19.05.25, 11:43
        Chciałeś coś mądrego powiedzieć i nawet widzę pewne przebłyski w twoim tekście, ale jak zwykle wyszedł ci bełkot i jak to Rydzyk mówi "plucie jadem".
        • swiat_usmiechu1 Re: Dobra analiza 19.05.25, 12:30
          Powinieneś docenić, że jak do tej pory jestem jedyną osobą która raczyła coś napisać w założonym przez ciebie wątku. Ludzi nie zainteresował twój bełkot.
          • don.kulawy Re: Dobra analiza 19.05.25, 12:41
            Właśnie to mnie martwi. Jeden czubek odpowiedział, a reszta z zawstydzenia woli milczeć. :(

https://scontent-ams4-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/499913929_9493524800770409_1038759889931821785_n.jpg?_nc_cat=1&ccb=1-7&_nc_sid=127cfc&_nc_ohc=BOLTIHs58scQ7kNvwHXNZpP&_nc_oc=AdlAtSeRnquoxejF_8cTa1IHhZXO7I9_ZY5dk3fSRmSoJaLDV7PhVsbcwBY1jFRRSeiy0_YsC6-Ngb6dEuK-M-yO&_nc_zt=23&_nc_ht=scontent-ams4-1.xx&_nc_gid=FXdgzjlYHzcPzWVGP1crLg&oh=00_AfI9rxNmRQUDy-uxrwEV5i2xxEWAO3NpwIaZQ-bwPyPUdg&oe=6830EA56
            • no-popis Re: Dobra analiza 19.05.25, 14:32
              don.kulawy napisał:

> Właśnie to mnie martwi. Jeden czubek odpowiedział, a reszta z zawstydzenia woli
              > milczeć. :(
              Wiersz o Stalinie

Jaki rozkaz przekazuje nam
              na sztandarach rewolucji profil czwarty?

Pod sztandarem rewolucji wzmacniać warty!
              Wzmocnić warty u wszystkich bram!
              Oto Partia – ludzkości wzrok.
              Oto Partia: siła ludów i sumienie.
              Nic nie pójdzie z jego życia w zapomnienie.
              Jego Partia rozgarnia mrok.
              Niewzruszony drukarski znak
              drżenia ręki mej piszącej nie przekaże,
              nie wykrzywi go ból, łza nie zmaże.
              A to słusznie. A to nawet lepiej tak.
              • don.kulawy Re: Dobra analiza 19.05.25, 14:36
                Na wspomnienia z dzieciństwa ci się zebrało? Codziennie przed rozpoczęciem lekcji komsomołu musiałeś deklamować ten wierszyk?
                • no-popis Re: Dobra analiza 19.05.25, 14:51
                  don.kulawy napisał:

> Na wspomnienia z dzieciństwa ci się zebrało? Codziennie przed rozpoczęciem lekc
                  > ji komsomołu musiałeś deklamować ten wierszyk?
                  A coś, jak twierdzisz, skłamałem? Ktoś inny jest autorem tego peanu na cześć Stalina.
                  • don.kulawy Re: Dobra analiza 19.05.25, 14:59
                    Skoro to są twoje wspomnienia z dzieciństwa to przecież nie mogę twierdzić, że teraz kłamiesz.
                    W autorstwo przecież nie wnikałem i tu znowu pokazujesz, że masz trudności ze zrozumieniem prostego tekstu napisanego po polsku. Następnym razem postaram się do ciebie pisać po rosyjsku.
                    • j-k nie bedziesz w stanie. 19.05.25, 22:00
                      don.kulawy napisa�:
                      Następnym razem postaram się do ciebie pisać po rosyjsku.

nie bedziesz w stanie,.
                      tak jak i nie bedziesz w stanie by napisac cos sensownego po "belgijsku"
                    • no-popis Re: Dobra analiza 20.05.25, 07:24
                      don.kulawy napisa�:

> Skoro to są twoje wspomnienia z dzieciństwa to przecież nie mogę twierdzić, że
                      > teraz kłamiesz.
                      To nie twierdż.
                      Jak stawiasz zarzut to argumentuj a nie trolluj.
                      > W autorstwo przecież nie wnikałem i tu znowu pokazujesz, że masz trudności ze z
                      > rozumieniem prostego tekstu napisanego po polsku. Następnym razem postaram się
                      > do ciebie pisać po rosyjsku.
                      To nie jest prosty tekst a jego prawidłowa nazwa brzmi tekst propagandowy i nie pisz tego w języku polskim ale w pierwotnym Twoim języku rosyjskim tak jak Ci to służby rosyjskie przekazują.
          • don.kulawy Re: Dobra analiza 19.05.25, 12:45
            Poza oczekiwaniem na pochwałę z mojej strony, masz jakieś refleksje na temat wypowiedzi L. Millera i tej pani z "X"?
            • swiat_usmiechu1 Re: Dobra analiza 19.05.25, 13:20
              Tekst kursywą nie wskazuje że jego autorem jest Miller. Poza tym nawet jeśli to cytat, to nie zawiera on opinii Millera tylko Chwedoruka.
              Kontakty Tuska z Macronem i Starmerem muszą budzić mocne zaniepokojenie. Choćby dlatego, że ani Francja ani UK nie mają sił zbrojnych na poziomie umożliwiającym podjęcie stabilnej misji na Ukrainie zatem dążą oni to stworzenia sytuacji w której Polska musiałaby "przyjść z pomocą".
              • don.kulawy Re: Dobra analiza 19.05.25, 13:33
                > Poza tym nawet jeśli to cytat, to nie zawiera on opinii Millera tylko Chwedoruka.

Ostatni akapit jest opinią Millera. Za wskazówkę nie dziękuj. :)

> Choćby dlatego, że ani Francja ani UK nie mają sił zbrojnych na poziomie umożliwiającym podjęcie stabilnej misji na Ukrainie

Mylisz się. Poza tym wyborcy bardziej boją się parasola jaki ma być rozłożony nad Polską i skutków jakie za soba ten parasol przyniesie nad Wisłą dla zjadaczy kartofli.
                • swiat_usmiechu1 Re: Dobra analiza 19.05.25, 14:59
                  Legia Cudzoziemska jest przeznaczona do osłony Mołdawii i Rumunii zatem zasadniczo nie liczy się w tej układance. Ani Francja ni UK nie mają dość ludzi, sprzętu ani możliwości logistycznych obsługi swoich kontyngentów. Zatem potrzebują "armii włoskiej" z białoczerwonymi naszywkami.
                  A co do parasola to w zasadzie żaden parasol. Sami Francuzi nie są pewni czy ich atomowe zabawki w ogóle działają, bo gorące próby atomowe już od wielu lat nie są prowadzone.
                  • tapatik Re: Dobra analiza 19.05.25, 16:36
                    Ale te zabawki są. Chodzi o odstraszanie. Poza tym myślę, że Francja regularnie przeprowadza przeglądy i modernizację swojej broni w przeciwieństwie do kacapów, którzy potrafili w 2022 roku dać swoim żołnierzom racje żywnościowe, którym termin przydatności skończył się w 2015. Czyli jeśli kacapki zaatakują, to Francja może się odwinąć. Więc może lepiej nie sprawdzać w jakim stanie ma swoje rakiety?
                  • don.kulawy Re: Dobra analiza 19.05.25, 19:01
                    > Sami Francuzi nie są pewni czy ich atomowe zabawki w ogóle działają, bo gorące próby atomowe już od wielu lat nie są prowadzone.

Już ci to kilka dni temu pokazałem, że Amerykanie i inni również nie przeprowadzają tych prób. Myślisz, ze oni również maja wątpliwości co do działania swoich zabawek? Zanim kolejny raz się zbłaźnisz najpierw sprawdź co w trawie piszczy.
                    • swiat_usmiechu1 Re: Dobra analiza 20.05.25, 11:28
                      Ja w odróżnieniu od ciebie analfabeto znam francuski i zaglądam do tamtejszej publicystyki. O niepewnym stanie francuskiego arsenału atomowego wypowiadał się były dowódca strategicznych sił jądrowych Francji zatem osoba całkowicie kompetentna w temacie.
                      Już ci pisałem wczoraj, że kulejesz na rozumie zdecydowanie bardziej niż na nodze.
                      • don.kulawy Re: Dobra analiza 20.05.25, 11:57
                        Ciemniaku pisowski. Te informacje nie są tajne. Wystarczy wpisać dwa słowa w Google i masz klarowną odpowiedz i dowód na twoje głupie manipulacje. W prostych słowach znajdziesz wyjaśnienie kto i dlaczego tych prób nie robi.
                        Teraz wybacz, ale nie mam zamiaru dyskutować z trollem, który zamiast o konkretach dyskutuje o pieczonym powietrzu.
                        • swiat_usmiechu1 Re: Dobra analiza 20.05.25, 12:06
                          Kaleko umysłowa wymagasz długotrwałej i bolesnej terapii.
                          To dopiero pierwszy zabieg jakiego wymaga twoja wykolejona i zarobaczona umysłowość. Wikipedia to nie jest dobre źródło informacji dla cierpiących na depresję intelektualną.
                          • szwampuch58 Re: Dobra analiza 20.05.25, 14:52
                            Tylko TV Republika co nie pisior?
                            • swiat_usmiechu1 Re: Dobra analiza 20.05.25, 15:10
                              Umyłeś się już śmierdzielu?
      • no-popis Re: Dobra analiza 19.05.25, 14:30
        swiat_usmiechu1 napisał(a):

> Tow. Chwedoruk zapomniał jeszcze od tzw. "pakcie z Francją" który roi się od za
        > pisów tak durnych i niejasnych, że Braun nie miał najmniejszego problemu by wyc
        > iągnąć to na konferencji prasowej przed pierwszą rundą i rozjechać walcem trudn
        > ych pytań.
        Słaby to rząd ale to nie są ich samodzielne decyzje a robią to co nakazują Niemcy.
        • szwampuch58 Re: Dobra analiza 19.05.25, 14:35
          Przyglup znowu o "Helmutach"hehehe
          • no-popis Re: Dobra analiza 19.05.25, 14:53
            szwampuch58 napisał:

> Przyglup znowu o "Helmutach"hehehe
            To nie było o "Helmutach" bo ich szanuję i działam gospodarczo w Niemczech od ponad 30 lat .
            To był tekst o naszym rządzie ale Ciebie nie podejrzewam o rozumienie nawet prostych tekstów trollu.
            • szwampuch58 Re: Dobra analiza 20.05.25, 14:54
              Jeden gupol 40 lat drugi 30...hehehe
              • no-popis Re: Dobra analiza 20.05.25, 16:32
                szwampuch58 napisa�:

> Jeden gupol 40 lat drugi 30...hehehe
                Jak to powiedział Jeżdzewski lubisz tarzać się w błocie ale tarzaj się sam.
        • tapatik Re: Dobra analiza 19.05.25, 16:57
          no-popis napisała:

> Słaby to rząd ale to nie są ich samodzielne decyzje
          > a robią to co nakazują Niemcy.

Słaby wpis, ale co robić skoro piszesz to co nakazuje centrala, bo dowodów na proniemieckość PO jak na razie nikt nie przedstawił, po za słynnym "dziadkiem z Wehrmachtu".
          Poza tym ten rząd to nie tylko PO, to także PSL, P2050, SLD i wiele innych. Oni też robią to co każą Niemcy?
      • no-popis Re: Dobra analiza 20.05.25, 07:27
        swiat_usmiechu1 napisa�(a):

> Tow. Chwedoruk zapomniał jeszcze od tzw. "pakcie z Francją" który roi się od za
        > pisów tak durnych i niejasnych, że Braun nie miał najmniejszego problemu by wyc
        > iągnąć to na konferencji prasowej przed pierwszą rundą i rozjechać walcem trudn
        > ych pytań.
        Towarzysz Chwedoruk zapomniał o tej i wielu innych rzeczach jak rónież o tym, że ta obecna mafia rządowa będzie się trzymała do ostatniej "kropli krwii" bo łączy ich strach przezd kajdankami zespolonymi i sikanie bo butelki w celi pod nadzorem Mateckiego jako viceministra sprawiedliwości.
    • don.kulawy Re: Dobra analiza 19.05.25, 11:39
      Też dobra analiza. Posłuchajcie lalusie z PO x.com/dietamix1967/status/1924190303986053484
    • tapatik Re: Dobra analiza 19.05.25, 12:57
      Dzięki za wpis.
      O co chodzi z tym Sikorskim?
      • storima Re: Dobra analiza 19.05.25, 13:51
        tapatik napisał:

> Dzięki za wpis.
        > O co chodzi z tym Sikorskim?
        >

Proputinowskie poglądy i działania w interesie Kremla Leszka Millera i jego współpracowników są znane od dawna:

Mądry Putin, głupie ABW

Tymczasem teksty działu zagranicznego “Innej Polityki” w czasie, gdy Podgórski był jeszcze jej naczelnym, a Miller felietonistą, choć nie powoływały się na Sputnik News, były wyraźnie prorosyjskie.

Portal przedstawiał wtedy Rosję jako potężnego i przebiegłego gracza na arenie międzynarodowej, a państwa Zachodu, w tym Polskę, jako słabe, nieudolne i śmieszne.

oko.press/leszek-miller-twarza-portalu-wzmacniajacego-rosyjska-propagande-byl-w-siatce-dystrybucji-fejkow-na-fb
    • szwampuch58 Re: Dobra analiza 19.05.25, 13:09
      USA wybrało przestępcę, oszusta na prezydenta to Polacy nie mogą Nawrockiego wybrać??? My nie gorsze kretyni
      • no-popis Re: Dobra analiza 19.05.25, 14:54
        szwampuch58 napisał:

> USA wybrało przestępcę, oszusta na prezydenta to Polacy nie mogą Nawrockiego wy
        > brać??? My nie gorsze kretyni
        >
        Widać Nawrocki jest mniejszy oszust niż Tusk.
        • tapatik Re: Dobra analiza 19.05.25, 16:40
          Tusk jest oszustem? Kogo pozbawił kawalerki?
          • no-popis Re: Dobra analiza 20.05.25, 07:31
            tapatik napisa�:

> Tusk jest oszustem? Kogo pozbawił kawalerki?
            Pozbawił mieszkania biedną rodzinę kolejarki w Sopocie rękami prezydenta Sopotu i teraz tam mieszka. Otrzymał je kosztem tej rodziny jako komunalne totalnie z naruszeniem prawa (to u nie go tradycja) bo nie był zameldowany w Sopocie a następnie dostał od zaprzyjażnionej politycznie gminy potężny upust w cenie i wykupił.
            • tapatik Re: Dobra analiza 20.05.25, 14:29
              Źródłem jest Sumliński. Zacząłem czytać jego książkę (bodajże o Trzaskowskim) i doszedłem do wniosku, że to książka pisana pod konkretny wniosek, czyli mało wiarygodna.
              Z tym mieszkaniem może być podobnie.
              • no-popis Re: Dobra analiza 20.05.25, 16:33
                tapatik napisa�:

> Źródłem jest Sumliński. Zacząłem czytać jego książkę (bodajże o Trzaskowskim) i
                > doszedłem do wniosku, że to książka pisana pod konkretny wniosek, czyli mało w
                > iarygodna.
                > Z tym mieszkaniem może być podobnie.
                Nie, to stara sprawa a SUmliński ją tylko przytoczył a poza tym co to za argument?
      • mozart Re: Dobra analiza 19.05.25, 16:55
        Jaki kraj taki Trump 🤣🤣🤣🤣
      • niegracz Re: Dobra analiza 20.05.25, 07:01
        trochę pomogło Trzaskowskiemu schowanie Bodnara na czas kampanii- ale niewiele
      • no-popis Re: Dobra analiza 20.05.25, 07:29
        szwampuch58 napisa�:

> USA wybrało przestępcę, oszusta na prezydenta to Polacy nie mogą Nawrockiego wy
        > brać??? My nie gorsze kretyni
        To nie jest wątek o Bidenie:
        www.pap.pl/aktualnosci/syn-joe-bidena-przyznal-sie-do-winy-grozi-mu-do-17-lat-za-kratkami-wideo
        ...a przestępcami niedługo będą i Tusk , i Bodnar a Ty wtedy będziesz pisał o reżimie :)
        • szwampuch58 Re: Dobra analiza 20.05.25, 09:44
          Hunter to syn ....manipulujesz gnido pisowska
          • no-popis Re: Dobra analiza 20.05.25, 10:26
            szwampuch58 napisa�:

> Hunter to syn ....manipulujesz gnido pisowska
            >
            Tak to syn psychicznie uszczkodzony byłu esbeku
            To syn, którego Biden ułaskawił :)
            • szwampuch58 Re: Dobra analiza 20.05.25, 11:23
              Gnida dalej swoje,brrr
              • no-popis Re: Dobra analiza 20.05.25, 16:34
                szwampuch58 napisa�:

> Gnida dalej swoje,brrr
                Ja o faktach a Ty z braku argumentów trolling i hejt.
    • don.kulawy Re: Dobra analiza 19.05.25, 13:19
      www.youtube.com/shorts/U9RRJlfmrQo?feature=share
      • privus Re: Dobra analiza 21.06.25, 20:34
        :)
    • rzewuski1 Re: Dobra analiza 19.05.25, 13:59
      Miller unicestwił SLD , potem wstąpił do Lepper a następnie wykreował kandydaturę Ogórek na prezydenta. Ten pan źle zaczął i źle kończy.
      • don.kulawy Re: Dobra analiza 19.05.25, 14:08
        Twoja wypowiedz jest typu: "a Tusk na molo w Sopocie..". Miller będąc premierem zrobil dla kraju bardzo dużo rzeczy. Nie będę ich wymieniał bo dla takich osiołków jak ty szkoda mi czasu. Teraz jako jeden z niewielu trafnie ocenia to co się dzieje w kraju i u naszych sąsiadów. Jako jeden z niewielu ma odwagę mówić prawdę, a swoje słowa zawsze podpiera faktami.
        • rzewuski1 Re: Dobra analiza 19.05.25, 14:34
          Moja wypowiedź to sama prawda , Miller się skończył co najdobitniej świadczy ten bełkot jak i gdzie jest teraz.
          • don.kulawy Re: Dobra analiza 19.05.25, 14:44
            > Moja wypowiedź to sama prawda

Pisi w taki sam sposób wszystkich zapewniają.
            Miller nie ma zamiaru nigdzie kandydować. Mówi to co wie i wyraża swoje poglądy na aktualne wydarzenia. Nie liczy się z obecnie przyjętą poprawnością polityczna, która z prawa na lewo całkowicie zawładnęła mądrymi głowami. Nie boi się tak jak inni, że zostanie okrzyknięty onucą.
            Wysłuchaj ze zrozumieniem wywiady z nim na YouTube, a sam się przekonasz. Nawet no-popis deklaruje w swojej sygnaturce swoje poparcie dla niego, a ja jemu się nie dziwię.
            • no-popis Re: Dobra analiza 19.05.25, 14:55
              don.kulawy napisał:

> > Moja wypowiedź to sama prawda
              >
              > Pisi w taki sam sposób wszystkich zapewniają.
              Oooo, Rzewuski posądzony o pisiarstwo :)
            • storima Re: Dobra analiza 19.05.25, 14:56
              don.kulawy napisał:

> Miller(...) nie liczy się z obecnie przyjętą poprawnością polityczna,
              > która z prawa na lewo całkowicie zawładnęła mądrymi głowami.

Obrona Polski przed imperialnymi zagrożeniami Putina, przeciw trwającej od lat putinowskiej wojnie hybrydowej przeciw nam Polakom, kremlowski Rosjanin nazywa "poprawnością polityczną".

Pies.na.czarnych ściąga maskę zagorzałego krytyka PiS odsłaniając swą sowiecką twarz politruka.
            • tapatik Re: Dobra analiza 19.05.25, 21:47
              Wysłuchałem kiedyś kilku wywiadów z Millerem, bo mi się pojawił w sugerowanych podpowiedziach na YT. Rozczarował mnie. Potrafi mówić przekonywująco, ale przestało to do mnie trafiać.
              • storima Re: Dobra analiza 19.05.25, 21:58
                tapatik napisa�:

> Wysłuchałem kiedyś kilku wywiadów z Millerem, bo mi się pojawił w sugerowanych
                > podpowiedziach na YT. Rozczarował mnie. Potrafi mówić przekonywująco, ale przes
                > tało to do mnie trafiać.
                >

Nic dziwnego:

Były premier Leszek Miller od lat powiela rosyjską narrację, usprawiedliwia działania Kremla i podważa wiarygodność Zachodu. W jednej z ostatnich wypowiedzi powtórzył nieprawdziwą tezę Rosji o „ludobójstwie” w Donbasie, które rzekomo miało być przyczyną napaści na Ukrainę. Wcześniej Miller współpracował z portalem „Inna Polityka”, który kolportował wiadomości zgodne z linią propagandy Moskwy. 
                Czytaj więcej: goniec.pl/leszek-miller-powiela-propagande-kremla-tajemnicze-powiazania-z-rosja-wychwalanie-putina-i-wycieczki-do-moskwy-wm-jsch-250325
      • swiat_usmiechu1 Re: Dobra analiza 19.05.25, 16:40
        A gdzie jego kumpel Cimoszewicz. Dyszy jeszcze?
      • no-popis Re: Dobra analiza 20.05.25, 10:28
        rzewuski1 napisa�:

> Miller unicestwił SLD , potem wstąpił do Lepper a następnie wykreował kandydatu
        > rę Ogórek na prezydenta. Ten pan źle zaczął i źle kończy.
        >
        Racja ale to człowiek, który dobrze skończył jako były komunista pożyczający pieniądze od KGB.
        Źle skończą tylko obecni : Tusk I Bodnar- będą siedzieć
        • don.kulawy Re: Dobra analiza 20.05.25, 10:35
          no-popis napisa�a:

> Racja ale to człowiek, który dobrze skończył jako były komunista pożyczający pi
          > eniądze od KGB.

W twoim równoległym świecie jego lewa strona popiera Millera, a prawa strona krytykuje. Uważaj abyś się nie rozerwał.

Sygnaturka no-popisa jak u schizofrenika zaprzecza jego poglądy pisane, ale wyraża to co on myśli.
          "Dzisiaj, gdyby był kandydatem, zagłosowałbym na Leszka Millera".
          • no-popis Re: Dobra analiza 20.05.25, 16:53
            don.kulawy napisa�:

> Sygnaturka no-popisa jak u schizofrenika zaprzecza jego poglądy pisane,
            > ale wyraża to co on myśli.
            > "Dzisiaj, gdyby był kandydatem, zagłosowałbym na Leszka Millera".
            Nie zaprzecza ale dla Ciebie to zbyt skomplikowane. Rozumiesz tylko proste frazy i to pisane cyrylicą.
        • tapatik Re: Dobra analiza 20.05.25, 10:52
          Widzisz źdźbło w oku PO, nie widzisz belki w oku PiS.
          Zmień nazwę.
    • pkt4a Re: Dobra analiza 19.05.25, 19:11
      Mentzen nie chce być cichodajką dla Alfonsa.
      https://scontent-waw2-2.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/495245226_729116333006727_1932871724887207970_n.jpg?stp=dst-jpg_s600x600_tt6&_nc_cat=100&ccb=1-7&_nc_sid=127cfc&_nc_ohc=YR4OkSJjYW0Q7kNvwFdJ3tn&_nc_oc=Adnr4Zdthy8aI0iWGm2hg4eIX6xZWWn8U2UWEMrOEfpzQemMYrAweuQV6RmwBs7blWU&_nc_zt=23&_nc_ht=scontent-waw2-2.xx&_nc_gid=Q0zuCRsWrtwt_djYn0pF9w&oh=00_AfJGeUYyM1XksGRoOZZchnI8mzWe2S-nBx_w3NxDpR7iYQ&oe=68313482
      • don.kulawy Re: Dobra analiza 19.05.25, 19:15
        > Mentzen nie chce być cichodajką dla Alfonsa.

Do jutra tylko :)
        Sławomir Mentzen, który zdobył trzeci wynik, zapowiedział, że we wtorek ujawni, kogo poprze w drugiej turze.
    • don.kulawy Re: Dobra analiza 19.05.25, 20:30
      https://pbs.twimg.com/media/GrTFn3ZWUAAyxQN?format=jpg&name=small
    • no-popis Re: Dobra analiza 20.05.25, 07:50
      don.kulawy napisa�:

> "Prof. Rafał Chwedoruk, politolog z Uniwersytetu Warszawskiego odpowiada na pyt
      > anie: "Skąd taki wynik?"
      Profesor Chwedoruk ma tak dobre analizy jak ta :
      wybrzeze24.pl/aktualnosci/prof-rafal-chwedoruk-wojny-nie-bedzie
      kiedy to jeszcze na 14 dni przed najazdem Putina na Ukrainę twierdził, że wojny nie będzie.
      Nie dziwi, że promujesz tutaj analityków prorosyjskich.
    • adam.eu Re: Dobra analiza 20.05.25, 09:43
      Czytam to zacytowałeś, niby zacytowałeś, bo nie podajesz źródła.
      Nie znam Rafała Chwedoruka, znam Twoje antyukraińskość, a może raczej prorosyjskość?
      Z Twojego przytoczonego tekstu to nie widzę logiki. Chyba że naprawdę zależy Ci bronić razem z Rosjanami gnębionych Ukraińców przed Zachodem w ramach "specjalnej operacji"?

Jak dla sam fragment tekstu i tym bardziej wnioski są co najmniej absurdalne.
      • don.kulawy Re: Dobra analiza 20.05.25, 10:13
        > Czytam to zacytowałeś, niby zacytowałeś, bo nie podajesz źródła.

Precies masz jak wól podane źródło! Leszek Miller@LeszekMiller - ten profil nie jest profilem prywatnym i każdy może na niego wejść.
        Skoro jesteś taki leniwy/nieporadny to proszę bardzo:
        x.com/LeszekMiller/status/1924357896541757930

Jeżeli nie zrozumiałeś tekstu i jego związku z wyborami to oszczędź sobie ten bełkot ad personam. My tu nie o Putinie i o Ukraińcach, a zwłaszcza nie o autorze wątku.
        • no-popis Re: Dobra analiza 20.05.25, 16:37
          don.kulawy napisa�:

> > Czytam to zacytowałeś, niby zacytowałeś, bo nie podajesz źródła.
          >
          > Precies masz jak wól podane źródło! Leszek Miller@LeszekMiller - ten profil nie
          > jest profilem prywatnym i każdy może na niego wejść.
          > Skoro jesteś taki leniwy/nieporadny to proszę bardzo:
          > x.com/LeszekMiller/status/1924357896541757930
          >
          > Jeżeli nie zrozumiałeś tekstu i jego związku z wyborami to oszczędź sobie ten b
          > ełkot ad personam. My tu nie o Putinie i o Ukraińcach, a zwłaszcza nie o autorz
          > e wątku.
          Ten lik weź pod uwagę aby oszacować wiarygodność analiz Chwedoruka:
          wybrzeze24.pl/aktualnosci/prof-rafal-chwedoruk-wojny-nie-bedzie
          Jak widać powyżej funta kłaków nie są warte jego analizy i są dziwnie prorosyjskie a więc nic dziwnego, że Ty je cytujesz i wychwalasz.
        • adam.eu Re: Dobra analiza 20.05.25, 19:27
          Tu akurat Leszek Miller raczej piszę, że Chwedoruk ma takie poglądy, a nie krzyczy, że on też uważa to za słuszne, tak odebrałem. Ale co ważniejsze, czy coś co napisał jest ten "guru" dla autora wątku jest naprawdę jakimś guru?
          Dla mnie to są głupie i naciągane analizy mijające się z prawdą, o czym raczej tenże guru wie.
          • don.kulawy Re: Dobra analiza 20.05.25, 19:51
            Pisior mnie to obchodzi wielonikowcu.
            • no-popis Re: Dobra analiza 21.05.25, 04:05
              don.kulawy napisa�:

> Pisior mnie to obchodzi wielonikowcu.
              Treści niewygodne dla putinowskiej linii propagandowej należ odrzucić. Słusznie!
      • storima Re: Dobra analiza 20.05.25, 11:01
        adam.eu napisa�:

znam Twoje antyukraińskość, a może raczej prorosyjs
        > kość?

Zawziętą antyukraińskość pies.na.czarnych dostrzegłeś Adamie.

Przecież to forum pełne jest jego putinowskiej i antypolskiej propagandy.

Udaje, że wychował się w PRL.

A tak na prawdę to w ZSRR. I mieszka w Rosji.

Nieustanie putinowski Rosjanin wypisuje brednie na temat życia w UE, a ostatnio nie potrafił odróżnić płatności kartą od wyciągania nią gotówki z bankomatu. Udając, że posiada konto bankowe w UE.

Ostatnio ponownie opublikował brednie na temat PRL. O Baszcie Siedmiu Płaszczy, że niby tam był. Pod nią w czasie tragicznego wypadku.

A z jego wpisu ze zdjęciem ewidentnym jest że tej Baszty w życiu w rzeczywistości nie widział na oczy.

Nie tak dawno ponownie atakował Polskę. Oskarżając nas o przygotowywanie się do agresji militarnej. Upowszechniając tu putinowską propagandę.

Udaje zagorzałego przeciwnika PiS. A niektórym tu to umyka i dają się manipulować.

No bo jak krytyk autorytarnych struktur władzy Kaczyńskiego może jednocześnie wspierać imperialistyczną i bandycką politykę Kremla?

I oczywistym jest, że swej działalności w ramach informacyjnej wojny hybrydowej Kremla przeciw Polsce nie ogranicza do tutejszych forów.

Między innymi monitoruje je, serwis GAZETA.PL, TVN, a zablokowany nick wraz z fałszywą tożsamością służył mu w innych zadaniach putinowskiej trollni.

Tylko w 2021 roku Kreml spożytkował 1,5 mld dolarów na te cele.
        • j-k storima - przecieniasz znaczenie wpisow psa. 21.06.25, 22:16
          storima napisał:
          Zawziętą antyukraińskość pies.na.czarnych dostrzegłeś Adamie.

storima - przecieniasz znaczenie wpisow psa.

gosc siedzi na wozku inwalidzkim i zwyczajnie sie nudzi.

pisze byle gdzie i byle co - oby tylko zaistniec i doczekac sie czyjejs uwagi,
          • storima Re: storima - przecieniasz znaczenie wpisow psa. 21.06.25, 23:01
            j-k napisał:

> storima napisał:
            > Zawziętą antyukraińskość pies.na.czarnych dostrzegłeś Adamie.
            >
            >
            > storima - przecieniasz znaczenie wpisow psa.
            >
            > gosc siedzi na wozku inwalidzkim i zwyczajnie sie nudzi.
            >
            > pisze byle gdzie i byle co - oby tylko zaistniec i doczekac sie czyjejs uwagi,

Adm to stwierdził. I wielu innych.
            Nienawistne, antypolskie publikacje są w archiwach.
            I jego manipulacje i kłamstwa.
            I kompromitujące wpisy wariant_b który po prostu w zacietrzewieniu obrony putinowskiego Rosjanina używając kłamstwo i personalne ataki zrobił chlew z tego forum.
      • no-popis Re: Dobra analiza 20.05.25, 16:55
        tapatik napisa�:

>
        > Tu też jest ciekawa analiza, tym razem Kwaśniewskiego.
        Olek jest przesiąknięty komunizmem.
        • don.kulawy Re: Dobra analiza 20.05.25, 17:02
          Wolę byłego prezydenta przesiąkniętego według ciebie komunizmem niż sutenera kumającego się z faszystami, bandytami i wszelką inną szumowiną, który o mały włos może zostać rezydentem pałacu.
          • no-popis Re: Dobra analiza 21.05.25, 04:07
            don.kulawy napisa�:

> Wolę byłego prezydenta przesiąkniętego według ciebie komunizmem niż sutenera ku
            > mającego się z faszystami, bandytami i wszelką inną szumowiną, który o mały wło
            > s może zostać rezydentem pałacu.
            Komunizm jest takich samym złem co faszyzm.
            Popieranie komunistów to popieranie reżimy, który odpowiada za dziesiątki milionów śmierci.
            Popieranie nazistów to popieranie reżimu, który odpowiada za dziesiątki milionów śmierci.
            Nie popieram ani tego, ani tego w przeciwieństwie do Ciebie.
        • adam.eu Re: Dobra analiza 20.05.25, 19:45
          no-popis napisa�a:

> tapatik napisa�:
          >
          > >
          > > Tu też jest ciekawa analiza, tym razem Kwaśniewskiego.
          > Olek jest przesiąknięty komunizmem.

Czyli "komunizm" jest dla Ciebie złem, czy dobrem?
        • tapatik Re: Dobra analiza 20.05.25, 20:06
          A Leszek Miller, którego masz w swojej sygnaturce, to niby jest inny?
          Poza tym w Polsce nie było komunizmu, tylko socjalizm, więc jeśli już to obaj są przesiąknięci socjalizmem.

Kwaśniewski był bardzo dobrym prezydentem. Jego analiza jest poparta argumentami oraz długim doświadczeniem dwóch kadencji, a Ty wyjeżdżasz ad personam "przesiąknięty komunizmem".
          • don.kulawy Re: Dobra analiza 20.05.25, 20:13
            Zaraz no-popis napisze, ze to ty napadasz i trollujesz. Taki tryb pracy wpojono mu na kursach w wiadomej organizacji.
            • tapatik Re: Dobra analiza 20.05.25, 21:32
              Luz, niech teraz ta organizacja pomartwi się tym wpisem:
              forum.gazeta.pl/forum/w,28,178942287,178942287,Panika_w_pisiwj_bandzie.html?p=178961294
              • don.kulawy Re: Dobra analiza 20.05.25, 21:44
                Jak zwykle podwinął ogon i zwiał.
          • sverir Re: Dobra analiza 20.05.25, 23:36
            "Poza tym w Polsce nie było komunizmu, tylko socjalizm, więc jeśli już to obaj są przesiąknięci socjalizmem"

Socjalizmu też nie było, więc wkrótce dojdziemy do wniosku, że w PL nie było niczego:)
            • don.kulawy Re: Dobra analiza 21.05.25, 01:15
              Socjalizm był, a komunizmu do dzisiaj nie było nigdzie na całym świecie.
              • sverir Re: Dobra analiza 21.05.25, 06:22
                "Socjalizm był, a komunizmu do dzisiaj nie było nigdzie na całym świecie"

Skoro mamy mówić poważnie, to mówienie "socjalizm był" należałoby wyjaśnić, który socjalizm, bo jest ich kilka. Otóż był u nas marksizm-leninizm, który jest jedną z interpretacji komunizmu, czyli bardziej radykalnej formy komunizmu.
                • don.kulawy Re: Dobra analiza 21.05.25, 14:04
                  No i?
                  Jednak był. W poprzednim wpisie napisałeś: "Socjalizmu też nie było".

> Otóż był u nas marksizm-leninizm, który jest jedną z interpretacji komunizmu 😂

Socjalizm, komunizm i inne systemy polityczne posiadają swoje definicje i tego się trzymaj. Tylko patrzeć jak zaczniesz nam tu pisać o okresie błędów i wypaczeń socjalizmu w Polsce 🤡

Dodatkowo. Używanie słów komunizm, komunista przez propagandę ma bardzo negatywne znaczenie. Tych słów używa się głównie jako obraźliwe. Podobnie jak wymyślone przez Amerykanów słowo "Sowieci".
                  • sverir Re: Dobra analiza 21.05.25, 15:23
                    " Jednak był. W poprzednim wpisie napisałeś: "Socjalizmu też nie było"."

Napisałem też, że jeżeli mamy poważnie - co sugeruje, że nie wiedziałem, że to ma być poważna dyskusja.

"Socjalizm, komunizm i inne systemy polityczne posiadają swoje definicje i tego się trzymaj. Tylko patrzeć jak zaczniesz nam tu pisać o okresie błędów i wypaczeń socjalizmu w Polsce"

Socjalizm jest szerokim nurtem, którego różne warianty mają parę cech wspólnych. Coś jak liberalizm czy konserwatyzm. Której więc definicji mam się trzymać?

"Dodatkowo. Używanie słów komunizm, komunista przez propagandę ma bardzo negatywne znaczenie."

To nie używaj, jak Cię propaganda razi. Mam mówić, że Marks z Engelsem nie byli komunistami, bo to brzydko?
          • no-popis socjalizm? komunizm! 21.05.25, 04:10
            tapatik napisa�:

> Poza tym w Polsce nie było komunizmu, tylko socjalizm, więc jeśli już to obaj s
            > ą przesiąknięci socjalizmem.
            Socjalizm to był w Szwecji, w Danii i np w Niemczech a w Polsce był komunizm, który cechuje się m.in. więźniami politycznymi cenzurą, przemocą wobec przeciwników politycznych i władztwem jednej partii, do której należał Kwaśniewski.
            Może to był komunizm lżejszy niż w ZSRR ale komunizm a na pewno nie socjalizm, który sam w sobie również opiera się na demokracji.
            • tapatik Re: socjalizm? komunizm! 21.05.25, 13:36
              Co nie zmienia faktu, że analizy Kwaśniewskiego są bardzo celne.
            • don.kulawy Re: socjalizm? komunizm! 21.05.25, 14:10
              > Socjalizm to był w Szwecji, w Danii i np w Niemczech a w Polsce był komunizm, który cechuje się m.in. więźniami politycznymi cenzurą

I kapusiami, którzy uprzejmie donosili na swoich sąsiadów. W śród tej grupy znajdowali się również prywaciarze tacy jak ty, którzy w zamian za intratne zlecenia współdziałali z reżimem "komunistycznym" PRL.

Nie zaprzeczaj i nie zmuszaj mnie, abym znowu podawał link do wypowiedzi, w której wymskła ci się prawda o tobie.
              • storima Re: socjalizm? komunizm! 21.05.25, 15:59
                don.kulawy napisa�:

> I kapusiami, którzy uprzejmie donosili na swoich sąsiadów. W śród tej grupy zna
                > jdowali się również prywaciarze tacy jak ty, którzy w zamian za intratne zlecen
                > ia współdziałali z reżimem "komunistycznym" PRL.
                >

Co za kolejne brednie o PRL.

Tak jak nie udało się komunistom z ZSRR (w którym
                pies.na.czarnych się wychowywał i przysposobił do działań w służbach specjalnych) nie udało im się zmusić władz PRL między innymi do odebrania chłopom ich własności-ziemi, i utworzenia na wzór ZSRR kołchozów, zniszczenia praktyk religijnych tak i nie powiodło się Sowietom wytrzebienie prywatnej przedsiębiorczości.

Intratne zlecenia?

PRLowskie władze nie miały wyjścia, aby utrzymać funkcjonowanie w strategicznych dla komuny obszarach produkcji. Musieli posiłkować się prywatnymi przedsiębiorcami.

Prywatni przedsiębiorcy PRL to rzemieślnicy. Którzy sami kreowali swoje profile usług i produkcji.

A pisanie tutaj bredni, że wszyscy prywatni dostawcy usług i producenci byli współpracownikami SB to istny absurd. Nie pierwszy antypolski ściek bredni putinowskiego Rosjanina na temat naszego kraju.

Bo przecież równie dobrze można napisać, że każda osoba na jakimkolwiek kierowniczym stanowisku w PRL trudniła się z wdzięczności donosicielstwem.

W PRL, mieliśmy największą swobody praw obywatelskich w bloku państw Układu Warszawskiego.

A jeśli władza czegoś nie puszczała do powszechnego obiegu to otwieraliśmy niezależne wydawnictwa.

Intratne w nich posady to również donosiciele???
          • privus Re: Dobra analiza 21.06.25, 20:47
            tapatik napisał:

> A Leszek Miller, którego masz w swojej sygnaturce, to niby jest inny?
            > Poza tym w Polsce nie było komunizmu, tylko socjalizm, więc jeśli już to obaj s
            > ą przesiąknięci socjalizmem.
            >
            > Kwaśniewski był bardzo dobrym prezydentem. Jego analiza jest poparta argumentam
            > i oraz długim doświadczeniem dwóch kadencji, a Ty wyjeżdżasz ad personam "przes
            > iąknięty komunizmem".
            >
            Nie każdy potrafi odróżnić komunizm od socjalizmu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka