Dodaj do ulubionych

Proszę wytłumaczcie mi,

01.07.25, 06:49
dlaczego piłka kopana jest Naszym sportem Narodowym?
Obserwuj wątek
    • no-popis Re: Proszę wytłumaczcie mi, 01.07.25, 07:07
      czan-dra napisał:

> dlaczego piłka kopana jest Naszym sportem Narodowym?
      >
      Osobiście nie lubię piłki nożnej mimo, że mecze oglądam. Nie lubię z wielu powodów. Jednym jest to, że w stosunku do innych dyscyplin pożera bardzo dużo środków publicznych co rozumiałbym gdyby to było finansowanie z podatków ale sportu dziecięcego i młodzieżowego ale reszta powinna się finansować sama tak jak w wielu krajach gdzie też jest sportem narodowym.
      Drugim powodem jest subkultura, która jest wulgarna, prymitywna, agresywna.
      • prze.nick Re: Proszę wytłumaczcie mi, 01.07.25, 07:24
        W Polsce bez pieniędzy publicznych nie ma sportu wyczynowego. Nie ma wystarczająco wiele firm prywatnych chcących inwestować w sport w Polsce.
        • no-popis Re: Proszę wytłumaczcie mi, 01.07.25, 09:06
          prze.nick napisał:

> W Polsce bez pieniędzy publicznych nie ma sportu wyczynowego. Nie ma wystarczaj
          > ąco wiele firm prywatnych chcących inwestować w sport w Polsce.
          Są takie dyscypliny np żużel. Tu tylko trzeba zmienić zwyczaje. Bilety mają kosztować tyle ile powinny kosztować. To są po prostu zwyczaje jeszcze z czasów komuny, których rok 1989 nie zmienił w mentalności społecznej. Rozumiem, że podatnik płaci za czyjś nieszczęśliwy wypadek ale za kopanie w piłkę (?) ....dlaczego?
          To mentalność. Tusk jak grywał w piłkę nożną z kolegami z PO ale też z innymi jak Kalisz itp to nie płacili z własnych kieszeni 250 zł za wynajem boiska tylko płacił sejm. Ci piłkarze -politycy nie mieli w zwyczaju zrzucić się po 20 zł na wynajem boiska dla tej rozrywki....podatnik zapłacił. To nie jest problem słabych firm w Polsce ale ...obyczaj.
          • prze.nick Re: Proszę wytłumaczcie mi, 01.07.25, 09:16
            Powtórzę jeszcze raz - bez pieniędzy publicznych/spółek skarbu państwa nie ma w Polsce sportu wyczynowego. Nie tylko piłki nożnej. Teraz np w Wodzisławiu Śląskim jest publiczna zbiórka pieniędzy na młodą szachistkę żeby mogła pojechać na mistrzostwa.
            Dlaczego na zachodzie ale również na Ukrainie i w Rosji więcej pieniędzy przezbacza się na sport? Bo tam miliarderzy wydają kupę kasy na swoje hobby. Media również płacą dużo pieniędzy np za Ligę Mistrzów.
            To temat na długą rozmowę ale to że mieliśmy choć 1 złoto na Olimpiadzie przy tych nakładach na sport to po prostu cud.
            • no-popis Re: Proszę wytłumaczcie mi, 01.07.25, 13:43
              prze.nick napisał:

> Powtórzę jeszcze raz - bez pieniędzy publicznych/spółek skarbu państwa nie ma w
              > Polsce sportu wyczynowego. Nie tylko piłki nożnej. Teraz np w Wodzisławiu Śląs
              > kim jest publiczna zbiórka pieniędzy na młodą szachistkę żeby mogła pojechać na
              > mistrzostwa.
              A po co powtarzasz?
              • manhu Re: Proszę wytłumaczcie mi, 01.07.25, 15:15
                Żebyś zrozumiał! Czy wiesz, że na twoich zasadach nie byłoby Małysza ani Stocha, ani Kowalczyk? Itd. Stoch byłby zerem, niezauważonym. Małysz miał sukcesy gdy był młody i gdy go utrzymywali rodzice więc odrobinkę by osiągnął, odrobinkę zauważoną tylko w Przeglądzie Sportowym.

Jedynie piłka nożna finansuje się sama i to też w wielu miejscach nie. Ale byle śmieciowy kopacz z TOP 1000 zarabia więcej niż wymieniona trójka (gdy zaczynała dużą karierę - u Małysza i Stocha w wieku 24 lat, gdy kibole już by takich wysłali do roboty).

Chleba i Igrzysk, to nie mój wymysł. To co proponujesz (jak i Korwin) to utopia, owszem można zrezygnować z Igrzysk, ale nie bajki, że sport się będzie finansować sam.
                • no-popis Re: Proszę wytłumaczcie mi, 01.07.25, 15:56
                  manhu napisał:

> Żebyś zrozumiał! Czy wiesz, że na twoich zasadach nie byłoby Małysza ani Stocha
                  > , ani Kowalczyk?
                  ...i świat by się nie zawalił a planety by nie spłonęła.
          • negativum Re: Proszę wytłumaczcie mi, 01.07.25, 16:14
            no-popis napisała:

> prze.nick napisał:
            >
            > > W Polsce bez pieniędzy publicznych nie ma sportu wyczynowego. Nie ma wyst
            > arczaj
            > > ąco wiele firm prywatnych chcących inwestować w sport w Polsce.
            > Są takie dyscypliny np żużel. Tu tylko trzeba zmienić zwyczaje. Bilety mają kos
            > ztować tyle ile powinny kosztować. To są po prostu zwyczaje jeszcze z czasów ko
            > muny, których rok 1989 nie zmienił w mentalności społecznej. Rozumiem, że podat
            > nik płaci za czyjś nieszczęśliwy wypadek ale za kopanie w piłkę (?) ....dlaczeg
            > o?
            > To mentalność. Tusk jak grywał w piłkę nożną z kolegami z PO ale też z innymi j
            > ak Kalisz itp to nie płacili z własnych kieszeni 250 zł za wynajem boiska tylko
            > płacił sejm. Ci piłkarze -politycy nie mieli w zwyczaju zrzucić się po 20 zł n
            > a wynajem boiska dla tej rozrywki....podatnik zapłacił. To nie jest problem sła
            > bych firm w Polsce ale ...obyczaj.

Film z Wrocławia. A potem na piwo. Razem. Walka jest na torze, a nie w knajpach.
            • bobislaw.borboje Nuda jak futbol tzw. amerykański 01.07.25, 19:04
              ciągle tylko skręcają w lewo.
              Można popatrzeć 3 minusy albo 4.
              Curling i snooker sa znacznie ciekawsze.
              Nie mówiąc już o Lacrosse.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Lacrosse#/media/Plik:2005_NCAA_Womens_Lacrosse_Championship_-_Virginia_Cavaliers_vs_Northwestern_Wildcats.jpg
              • negativum Re: Nuda jak futbol tzw. amerykański 02.07.25, 13:52
                bobislaw.borboje napisała:

> ciągle tylko skręcają w lewo.
                > Można popatrzeć 3 minusy albo 4.
                > Curling i snooker sa znacznie ciekawsze.
                > Nie mówiąc już o Lacrosse.
                >
                > https://pl.wikipedia.org/wiki/Lacrosse#/media/Plik:2005_NCAA_Womens_Lacr
> osse_Championship_-_Virginia_Cavaliers_vs_Northwestern_Wildcats.jpg

Lacrosse nie ma sponsorów. Córka była w reprezentacji Polski. Ale Igrzyska były w Izraelu. Miałem dołek finansowy. Nie pojechała. A to dzielna dziewucha.

Inni fascynują się Świątek, ale by zaczęła odnosić sukcesy jej ojciec musiał zastawić dom. Taki totolotek.

Syn kumpla jest piłkarzem. Nie musiał niczego zastawiać. Od klubu do klubu i jedzie.
                Też nie rozumiem tej fascynacji piłką kopaną. Ale TOTO nie daje na wszystkich a tylko na piłkę kopaną. Siatkarze są be.
                • prze.nick Re: Nuda jak futbol tzw. amerykański 02.07.25, 20:57
                  > Siatkarze są be

zależy gdzie bo w 2023 roku Jastrzębska Spółka Węglowa zainwestowała w siatkówkę i hokej prawie 40 milionów złotych i zdobyły mistrzostwa Polski
                  na piłkę nożną grosze i klub dzisiaj bankrutuje
          • sverir Re: Proszę wytłumaczcie mi, 01.07.25, 20:02
            "Są takie dyscypliny np żużel."

Że niby w żużlu nie ma środków publicznych? Oczywiście, że są. Tytularnym sponsorem ligi jest PGE, dotacje ze środków miejskich trafiają do klubów tak we Wrocławiu, jak i w Lesznie czy w Toruniu, kluby często jeżdżą na publicznych stadionach, nierzadko płacąc symboliczne kwoty za ich użytkowanie.
            • no-popis Re: Proszę wytłumaczcie mi, 01.07.25, 20:32
              sverir napisał:

> "Są takie dyscypliny np żużel."
              >
              > Że niby w żużlu nie ma środków publicznych? Oczywiście, że są. Tytularnym spons
              > orem ligi jest PGE, dotacje ze środków miejskich trafiają do klubów tak we Wroc
              > ławiu, jak i w Lesznie czy w Toruniu, kluby często jeżdżą na publicznych stadio
              > nach, nierzadko płacąc symboliczne kwoty za ich użytkowanie.
              PGE się reklamuje. Nie zaliczam też PGE to finansowania publicznego. Jest spółką giełdową. Zweryfikuj swoje rozumienie "środki publiczne".
              ....ale płacą za te stadiony nawet jeżeli symbolicznie.
              • sverir Re: Proszę wytłumaczcie mi, 01.07.25, 22:10
                "PGE się reklamuje. Nie zaliczam też PGE to finansowania publicznego. Jest spółką giełdową. Zweryfikuj swoje rozumienie "środki publiczne"."

Generalnie śmiem twierdzić, że mam dobre rozumienie pojęcia środków publicznych, natomiast w tym przypadku chodzi o to, że PGE dostało w ciągu ostatnich 3 lat blisko 4 mld złotych wsparcia od państwa i choć oczywiście w majestacie prawa środki przyznane spółce nie są środkami państwa, tylko środkami spółki (nawet gdyby była jednoosobową SSP), to jednak w całym łańcuchu finansowania PGE ma możliwości sponsoringu m.in. dzięki środkom od państwa. Generalnie gdyby nie wsparcie państwa te same 4 mld złotych PGE musiałoby wydać z własnego budżetu, co prawdopodobnie ograniczyłoby możliwości sponsoringu drużyn sportowych.
                • no-popis Re: Proszę wytłumaczcie mi, 02.07.25, 04:15
                  sverir napisał:

> "PGE się reklamuje. Nie zaliczam też PGE to finansowania publicznego. Jest spół
                  > ką giełdową. Zweryfikuj swoje rozumienie "środki publiczne"."
                  >
                  > Generalnie śmiem twierdzić, że mam dobre rozumienie pojęcia środków publicznych
                  > , natomiast w tym przypadku chodzi o to, że PGE dostało w ciągu ostatnich 3 lat
                  > blisko 4 mld złotych wsparcia od państwa i choć oczywiście w majestacie prawa
                  > środki przyznane spółce nie są środkami państwa, tylko środkami spółki (nawet g
                  > dyby była jednoosobową SSP), to jednak w całym łańcuchu finansowania PGE ma moż
                  > liwości sponsoringu m.in. dzięki środkom od państwa. Generalnie gdyby nie wspar
                  > cie państwa te same 4 mld złotych PGE musiałoby wydać z własnego budżetu, co pr
                  > awdopodobnie ograniczyłoby możliwości sponsoringu drużyn sportowych.
                  Nie podzielam aby spółka giełdowa była podmiotem przekazującym środki publiczne a nawet uważam to za oczywiste, że tak nie jest.
          • stasi1 Re: Proszę wytłumaczcie mi, 02.07.25, 14:32
            Mi nie przeszkadza że firma wynajmuje boisko dla swoich pracowników. Nie biłbym piany że Kaczyński skrzyknął posłów i poszli by sobie ja boisko. Nawet jakby za to boisko miałby zapłacić sejm. Kiedyś nam nasza biedna firma wynajmowała halę aby zagrać w piłkę i świat się nie zawalił.
    • szczypawka.zjadliwa Re: Proszę wytłumaczcie mi, 01.07.25, 08:06
      Ne dla wszystkich. PISowcy mają inne upodobania.
      • no-popis Re: Proszę wytłumaczcie mi, 01.07.25, 09:11
        szczypawka.zjadliwa napisała:

> Ne dla wszystkich. PISowcy mają inne upodobania.
        A jakie? Zdradź te upodobania bo znam bardzo mało pisowców i to tylko tak pobieżnie.
        • bobislaw.borboje Re: Proszę wytłumaczcie mi, 02.07.25, 13:30
          kajdaniarz zespolony napisa:

> A jakie?

Z jednym z upodobań pisowców zapoznał nas niejaki Zbonikowski.
          Z innym niejaki Karol Karski.
          Z jeszcze innym - Mejza.

W zasadzie co inny pisowiec - to inne obrzydliwe upodobanie.

__
          Żakowski jest teściem pisowca "red." Symetryczyńskiego, nie ma co się dziwić.

• j-k a czemu JP II jest nadal polskim Dobrem Narodowym? 01.07.25, 09:18
      czan-dra napisał:
      > dlaczego piłka kopana jest Naszym sportem Narodowym?

a czemutzto JP II jest nadal polskim Dobrem Narodowym?

Jego krytycy zarzucaja mu zamiatanie wielu waznych spraw Kosciola pod dywan...

- no bo JEST.

Rodacy tego pragna - by byl.
      • bobislaw.borboje Re: a czemu JP II jest nadal polskim Dobrem Narod 02.07.25, 13:32
        1. Wojtyła nie jest żadnym polskim dobrem narodowym.

2. Powszechna wśród kleru pedofilia nie jest "ważną sprawą kościoła", tylko sprawą dla prokuratora.
    • czan-dra Re: Proszę wytłumaczcie mi, 01.07.25, 13:14
      No i się nie dowiedziałem, ino jakieś bzdury wyssane z pisiego podlucha, troll jeden z drugim jak zwykle nie trafili w temat, niech próbują, może kiedyś im się uda, a natenczas zagrzmią surmy i niebo błyśnie na fioletowo.
      • no-popis Re: Proszę wytłumaczcie mi, 01.07.25, 13:44
        czan-dra napisał:

> No i się nie dowiedziałem, ino jakieś bzdury wyssane z pisiego podlucha, troll
        > jeden z drugim jak zwykle nie trafili w temat, niech próbują, może kiedyś im si
        > ę uda, a natenczas zagrzmią surmy i niebo błyśnie na fioletowo.
        To jednak czytasz zabawny trolliku? :) ...wiem, wiem czasami tylko włączasz i wyłączasz.
        Jesteś bardzo znerwicowany i spanikowany.
      • antares504 Re: Proszę wytłumaczcie mi, 01.07.25, 22:53
        Hejka ~czan-dra, czyli nie dowiedziałeś się dlaczego piłka nożna to niby nasz sport narodowy ???. Wiesz, uważanie tego sportu za narodowy to jakiś rodzaj syndromu sztokholmskiego. Przecież nikt nie ustala sportu narodowego. Piłka nożna to najpopularniejszy sport na świecie, uprawia go też największy odsetek społeczeństwa w porównaniu do innych sportów. Czy to Ci się podoba czy nie, niezależnie od wyników będzie to "sport narodowy". Ale w Polsce kopanie piłki jest popularne chyba dlatego, że w tym kraju Rodak lubi dokopać Rodakowi, jesteśmy społeczeństwem post-niewolniczym a to generuje takie cechy jak zawiść, nieufność, podejrzliwość, nieumiejętność współdziałania, kult nieudacznictwa, agresję i dokopanie Rodakowi.
    • mocny_gaz Re: Proszę wytłumaczcie mi, 01.07.25, 15:50
      Nie jest. To tylko bełkot publicystyczny.
    • sverir Re: Proszę wytłumaczcie mi, 01.07.25, 20:10
      A jak definiujesz "sport narodowy"?
      • bobislaw.borboje Definicja jest prosta 02.07.25, 09:33
        "Sport narodowy" to taki, wokół którego kręcą się kolesie i przyjaciele Batyra, czyli stadionowi bandyci.
        Dlatego sportem narodowym NIE JEST na razie siatkówka czy pływanie, a są nimi m.in. piłka nozna czy żużel.
        Jeżeli MMA można nazwać sportem, to też jest on polskim sportem narodowym.

Za kadencji Batyra polskim sportem narodowym staną się tzw. "szlachetne męskie walki środowisk kibicowskich", dawniej zwane bandyckimi ustawkami.
        • no-popis Re: Definicja jest prosta 02.07.25, 09:40
          bobislaw.borboje napisała:

> "Sport narodowy" to taki, wokół którego kręcą się kolesie i przyjaciele Batyra,
          > czyli stadionowi bandyci.
          N\o i na trybunach siedzą premier Tusk i sędzia Milewski obok siebie a sędzia póżniej ustawia decyzje sądu pod kolegę z ławy kibiców VIPółw. Kto wie co jest bardziej szkodliwe: czy Ci chuligani czy ta mafia.
          • bobislaw.borboje Re: Definicja jest prosta 02.07.25, 13:22
            kajdaniarz zespolony nałgał:

> sędzia póżniej ustawia decyzje sądu

bo takiego dostał SMSa z Nowogrodzkiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka